Sobe pentru o baie de țevi: detaliile de fabricație

În rândul iubitorilor de recreere în aer liber sau fanilor unui stil de viață sănătos, nu există aproape nimeni care nu-i place să ia o baie de aburi. Astăzi, mulți grădinari sunt dornici să-și facă propria baie. Crearea recentă a cuptorului de baie dintr-un cilindru sau o țeavă dobândește un impuls. Construirea unui cuptor solid din cărămidă necesită anumite abilități și abilități, printre altele, un astfel de cuptor ocupă mai mult spațiu și îl puteți cumpăra la un magazin de hardware, dar costă o anumită sumă de bani. În timp ce un cuptor metalic este o opțiune mai economică și este mult mai ușor să o faci singur, să nu mai vorbim de faptul că puteți încredința această lucrare unui sudor.

Cuptorul, realizat în mod independent în ceea ce privește reglementările de siguranță, nu reprezintă o amenințare la adresa vieții și sănătății omului, deoarece cazierul său sigilat nu emit monoxid de carbon în timpul funcționării.

Caracteristici: argumente pro și contra

Materialul sursă pentru o sobă de baie metalică poate servi nu numai unei țevi sau a unui cilindru, ci și oțelului foaie.

Foitele sunt de obicei făcute într-un caz sub forma unui paralelipiped dreptunghiular, dar această formă are propriile caracteristici:

 • foile trebuie să fie pre-tăiate, tăiate și îmbinate împreună cu o mașină de sudură;
 • în consecință, un astfel de cuptor va costa mai mult;
 • lemn de foc cilindric conduce mai bine căldura;
 • pe baza traiectoriei gazelor de ardere, este preferată o secțiune transversală circulară;
 • pereții plat sunt mai susceptibili de ardere decât conductele fabricate din același material.

Care sunt avantajele cuptoarelor metalice:

 • cilindrul își pierde doar ușor forma sa sferică din cauza conductivității sale termice;
 • grosimea pereților conductelor de apă sau de gaz face posibilă obținerea unei conductivități termice ridicate;
 • soba poate fi mutată, este durabilă;
 • costul de fabricare a unui astfel de cuptor este foarte scăzut, deoarece țeava de decorare este adesea vândută la prețuri scăzute;
 • Instrucțiunile detaliate pentru fabricarea cu dimensiunile și diametrele țevilor vor reduce complexitatea procesului și vor economisi timp;
 • multe produse de acest fel din fabrică sunt fabricate din exact aceleași conducte, în chip și înfățișarea cărora este ușor să recreeze produsul într-un mod artizanal;
 • În plus, astfel de dispozitive au rezistență la căldură, sunt rezistente la coroziune, durabile și tolerează cu ușurință extremele temperaturii.

Desigur, astfel de cuptoare au dezavantajele lor - prelucrarea unei conducte metalice groase necesită atât aplicarea forței fizice, cât și a uneltelor pentru un anumit tip de muncă.

Tipuri și caracteristici

Locația în spațiu a cuptorului, din țevi, este împărțită în următoarele tipuri:

 • vertical;
 • orizontală.

Cuptorul vertical arată ca o sobă, dar are diferențe - un container suplimentar pentru pietre și un rezervor de apă.

Cuptorul vertical de uz casnic ocupă mai puțin spațiu, care are o mare importanță în dimensiunile mici ale camerei de aburi, dar din același motiv este inferioară unui cuptor orizontal în ceea ce privește timpul de ardere și viteza de transfer de căldură. În procesul de ardere a combustibilului, căldura crește, pereții laterali nu au timp să se încălzească prea mult. Într-un cuptor orizontal, procesul merge diferit - deoarece aerul încălzit pe calea către coșul de încălzire simultan încălzește și arcede locuințe. Pe baza acestui fapt, este clar că eficiența unui cuptor orizontal va fi mai mare decât cea verticală. Principalul dezavantaj al acestui design este considerat locația ușilor și a cuptorului direct în camera de aburi.

Combustibilul din conducta verticală va arde mai repede dacă nu închideți ușa plăcii de cenușă, suspendând astfel accesul oxigenului la foc. Într-o astfel de conductă, incendiul interacționează imediat cu întregul volum de lemn de foc, în timp ce în conducta orizontală combustibilul este consumat treptat, ceea ce este mai logic pentru încălzirea băii. De asemenea, în forma orizontală a cuptorului, mai multă acoperire a pietrelor de încălzire și o convecție mai mare a aerului cald, pe lângă ușile care au explodat și cutia de foc, care se află la capătul extrem al țevii, fac posibilă îndepărtarea acestora din camera de aburi. Atât primul, cât și al doilea tip pot fi făcute manual.

pregătire

Desigur, soba, făcută manual, nu va avea un aspect sofisticat sau o originalitate, dar își îndeplinește funcția nu mai rea decât cea din fabrică și încălzește perfect camera de aburi cu o suprafață de până la 20 m2.

Mai întâi de toate, conducta ar trebui să ofere funcțiile sale principale., și anume, să absoarbă și să elibereze în mod uniform căldura și, în același timp, să aibă pereți suficient de groși încât cuptorul să nu se teamă de temperaturi ridicate și să dureze mult timp.Referindu-se la caracteristicile de bază ale țevilor, este necesar să se țină seama nu numai de diametrul secțiunii transversale și de grosimea pereților, ci și de gradul de oțel. Este clar că atunci când se utilizează resturi, astfel de informații nu sunt întotdeauna disponibile.

Vorbind despre o baie standard, următoarele dimensiuni sunt considerate optime:

 • diametrul secțiunii - 0,5-0,55 m;
 • grosimea peretelui - 8-12 mm.

Trebuie remarcat faptul că cu cât diametrul este mai mare, cu atât este mai mare consumul de lemn.

Acordați o atenție deosebită calității materialului: pentru fabricarea cuptorului în baie se potrivesc numai conducte de oțel, iar oțelul nu este necesar un carbon ridicat. Nu este potrivit pentru lucrul în profil, deoarece cusăturile sale pot ieși ușor din formă sau chiar se pot rupe. Oțelurile cu conținut ridicat de carbon pot fi determinate de scântei care apare în timpul interacțiunii dintre metal și inelul emeral - scânteile albe se vor împrăștia în toate direcțiile. Oțelul cu conținut scăzut de carbon, la rândul său, dă scânteie de nuanță gălbuie, care are o linie dreaptă de mișcare, iar piesele din oțel inoxidabil nu vor funcționa. Cea mai bună opțiune este oțelul cu un conținut de carbon de aproximativ 2%. De asemenea, atunci când alegeți un metal, este mai bine să evitați oțelul aliat - este, de asemenea, ușor de calculat folosind o mașină de șmirghel: scânteile de interacțiune cu metalul vor fi de culoare portocaliu, roșu sau strălucitor.

În nici un caz nu se poate folosi fonta, deoarece devine inutilizabilă la contactul cu apa.

Alte avantaje ale țevilor de oțel:

 • rezistență la deteriorări mecanice, transfer de căldură ridicat și coeficient de extindere scăzut la încălzire;
 • conservarea căldurii chiar și după arderea completă a lemnului de foc.

Țevile au propriile lor caracteristici în conformitate cu specificațiile. Luați în considerare aceste informații în detaliu.

Tuburile rotunde sunt clasificate după dimensiunea diametrului interior. Cea de-a doua cifră indică grosimea pereților, informația ulterioară despre tipul și alte caracteristici ale acestuia. Ca unitate de măsură, este obișnuit să se ia un milimetru. Dacă conductele sunt profilate, primele două caractere indică dimensiunea maximă a secțiunii, a treia cifră - grosimea peretelui. Instrucțiunile "530 de 10" înseamnă că diametrul țevii de-a lungul peretelui interior este de 530 mm, grosime - 10 mm, diametru exterior - 550 mm, cu o eroare de +/- 5 mm, ținând seama de toleranța transversală, care este de 10%. În mod avantajos, toleranța la curgere se aplică elipticității.

Grosimea peretelui țevii va varia, de asemenea.

Conductele de apă sunt împărțite în următoarele subspecii:

 • greutate redusă;
 • comună;
 • fortificată.

Oricum, cele mai populare țevi au un diametru de 530 mm, grosimea lor este de 6-12 mm, valoarea nominală este de 6, 8 sau 10 mm.

Aceste informații sunt necesare pentru a pregăti imediat materialele pentru aragazul viitor. Cea mai bună variantă a diametrului țevii este de 0,5 m, ceea ce implică atât o bună capacitate de căldură, cât și o muncă confortabilă. Țevile cu valori nominale de 500 mm au un pas de 10 mm și sunt de obicei clasificate ca țevi cu diametru mare. Este mult mai ușor să ridicați imediat conductele care se potrivesc reciproc în diametrul secțiunii transversale și grosimea peretelui, pentru a facilita pregătirea unui design concentric și pentru a reduce decalajele dintre ele.

Țevi sunt printre cele mai frecvent căutate produse.prin urmare, nu are nici un sens să le reglementeze prea scrupulos. Țevi în dimensiuni de la 250 la 400 mm au un spațiu larg pentru selecție. Dacă este posibil, pentru fabricarea unui sobă de baie, acordați prioritate resturilor de țevi spirala (denumirea lor este GOST 20295 85). Comparând-le cu tevile longitudinale (GOST 10704-91), au valori mai mici de elipticitate, sunt mai precise și le vând la același preț ca resturile metalice. Țevile fără cusătură fără cusături sunt o opțiune și mai bună, dar sunt potrivite doar pentru a face piese mici,deoarece diametrul lor nu este mai mare de 250 mm.

Când vă pregătiți pentru lucru, dați-vă un loc de muncă - acesta poate fi fie un garaj, fie un atelier de lucru la domiciliu.

materiale

Pentru lucrare sunt necesare următoarele materiale:

 • directă conducta, care este necesară pentru a crea un focar și un rezervor de apă, diametrul său ar trebui să fie de la 500 la 600 mm (530 mm este considerat optim), grosimea peretelui - de la 8 la 16 mm, lungimea - de la 1,2 la 1,5 m;
 • o conductă care va deveni un container pentru pietre - diametrul său este de aproximativ 400 mm;
 • coș de fum - diametru 120-150 mm, grosime 2-4 mm;
 • foi metalice în cantitate de mai multe bucăți, dimensiuni aproximativ 600 x 800 mm, grosime aproximativ 8-12 mm;
 • balamale metalice balamale;
 • o mică parte a conductei de apă cu un filet, diametrul 1 / 2-3 / 4 inch, lungimea de 50-80 mm și o robinet de apă cu un fir în interiorul aceluiași diametru;
 • bucăți de tije din armătură - aproximativ 500 mm lungime, diametru de la 12 la 18 mm, se vor monta grătare de fier pentru tipuri solide de combustibil;
 • compoziția de ciment;
 • cărămizi;
 • nisip.

Rețineți că compartimentul pentru combustibil, coșul de fum și cazanul nu trebuie să fie fabricat din metale feroase, ci din oțel inoxidabil. Deși acest lucru este asociat cu unele dificultăți, deoarece sudarea acestora va necesita electrozi fabricați din același oțel inoxidabil sau fire speciale pentru sudare.

Instrumente necesare:

 • Aparate pentru sudarea elementelor;
 • orice sculptor metalic puternic;
 • electrozi;
 • Supapă de prindere;
 • metal pentru picioare;
 • cordon de azbest;
 • mânerele ușilor.

Scheme și desene

Înainte de a începe lucrul, trebuie să decideți ce tip de cuptor - vertical sau orizontal, va fi preferat. Apoi, creați un desen de lucru cu toți parametrii - dimensiunea dispozitivului, configurația componentelor sale, dimensiunile.

În cazul în care aceasta este prima experiență de autoproducere a aragazului, este mai logic să se facă referire la desene și diagrame gata pentru fabricarea unui model tipic al dispozitivului, ceea ce va ajuta la evitarea erorilor și la funcționarea incorectă a unității. În plus, cuptorul asamblat incorect poate amenința viața și sănătatea unei persoane!

Este necesar să se pregătească fundația pe care va fi instalată soba:

 • În zona în care este planificată instalarea dispozitivului, este excavat un orificiu cu dimensiunile de 50 x 70 x 70 cm.
 • Grosimea fundului este umplută cu pietriș fin. Rețineți că stratul trebuie să aibă o grosime de cel puțin 30 cm. Apoi, trebuie să compactați acest strat cât mai aproape posibil.
 • În continuare, trebuie să pregătiți un mortar de ciment pe baza următorului raport de componente: pentru 1 parte de ciment, luați 4-5 părți de nisip, diluați cu apă pentru a obține un amestec cremos omogen. Turnați un strat de moloz și lăsați-l să se întărească - de regulă, acest proces durează 24 de ore.
 • Pentru a crea o impermeabilizare pe stratul de ciment întărit, placa de acoperire este așezată în mai multe straturi.
 • Stratul de material de acoperis este în cele din urmă umplute cu beton: în cazul în care 1 parte din amestecul de ciment este 2 părți de nisip, 4-5 părți de pietriș și apă. După aceea, trebuie să ajustați stratul rezultat.

Dupa uscarea fundatiei, este amenajata o platforma de lut, pe care se paseaza apoi caramida in aceleasi dimensiuni - 0,7 m si 0,7 m. Ca urmare, platforma de caramida trebuie sa fie de aproximativ 15-20 cm inaltime. destinate locației cuptorului, au prevăzut un ecran de protecție din cărămizi, care sunt așezate margine și fixate cu o compoziție de argilă. Cea mai bună lungime pentru această structură este de 120 cm, în timp ce cuptorul este situat la mai puțin de 20 cm de acesta.

Nu contează ce fel de aragaz va fi echipat cu o baie în viitor - orizontală sau verticală - în orice caz va fi echipată cu o sobă.În acest articol nu vom aborda tema alegerii pietrelor (cea mai recomandată este folosirea pietricelelor, a balsamului, a quartzului, a clorului de talc sau a gabbrodiabazei), oricum capacitatea de căldură depinde de încălzitor. Este pur și simplu imposibil să umpleți aragazul cu pietre, deoarece în acest caz baia nu se va încălzi și toată căldura se va depune în țeava sub formă de funingine.

Mai întâi trebuie să decideți dacă soba va fi curgătoare sau deschisă. În primul caz, pietrele vor fi spălate cu gaze arse, în acest caz este foarte simplu să setați modul - este suficient să selectați și să plasați diferite pietre în mai multe etape până când se obține efectul dorit. Există nuanțe - în acest caz, puteți să vă scăldați numai când utilizați combustibil de lemn de cea mai bună calitate și adăugați abur doar atunci când utilizați apă. În cazul unei încălzitoare deschise, aceste cerințe nu sunt prezente, dar crearea sa este mai dificil de îndeplinit.

Cel mai simplu tip de sobă deschisă este o tavă montată pe focar. Un astfel de dispozitiv este adecvat numai pentru o vedere orizontală a aragazului. Dar există unele dificultăți - efectuarea calculelor preliminare, precum și studiul prototipurilor, deoarece zona de contact dintre pietre și pereții focarului trebuie respectată cu strictețe.Un alt tip de sobă necesită mai puțină precizie, în care încălzirea are loc prin intermediul gazelor de ardere, dar un astfel de dispozitiv este mai dificil de realizat.

Fără o experiență adecvată, este mai bine să dați prioritate unui cuptor cu un aranjament vertical. - Încălzitorul și rezervorul de apă sunt încălzite în serie. Pentru persoanele mai experimentate, este mai bine să faceți cuptorul cu un circuit paralel: în acest caz apa se încălzește mai repede. Cea mai dificilă fabricare este o sobă tip "clopot", în care și soba este deschisă.

Fabricarea și instalarea

Nu trebuie să uităm că interacțiunea cu cuptorul este direct legată de riscurile de arsuri posibile și de pericol de incendiu, prin urmare, pentru a evita posibilele consecințe, este necesar să se aplice anumite reguli pentru instalarea sobei și să se țină cont de particularitățile funcționării acesteia. În formă, nu va fi neapărat rotund - există și alte opțiuni. Diferitele specii au aproximativ aceleași proprietăți, făcându-le să nu fie atât de dificile. Indiferent de faptul că cuptorul montat în sine are o greutate mică, schimbătorul de căldură trebuie să fie instalat la o înălțime de cel puțin 20 cm față de podea.Fundația poate fi fie din beton armat, fie din cărămidă, sau poate fi asamblată din blocuri de beton.

O condiție prealabilă este și prezența unei foi de metal cu dimensiunile de 0,5 până la 0,7 m în fața ușii focarului și suflantei. Ușile trebuie să se descurce în interiorul vestiar sau în camera de aburi.

Cea mai mică distanță dintre coș, precum și alte părți metalice încălzite ale cuptorului, coșul de fum și panourile din lemn ale pereților și tavanului este de 1 metru.

Cel mai bine este să umpleți rezervorul cu apă înainte de aprinderea băii - pătrunderea umezelii într-un recipient metalic fierbinte uscat este plin de arsuri cauzate de lovitura de aburi.

Verificați cu atenție toate detaliile. Înainte de a le găti împreună, atunci când instalarea este completă, nu uitați să verificați caracteristicile sale: Eficiența, funcționarea bobinei prin intermediul unui proces. Du-te în camera de aburi, stați înăuntru - apreciați încălzirea aerului din jurul vostru.

Cuptor orizontal

În fabricarea aranjamentului orizontal al cuptorului cu mâinile proprii, procedura va fi următoarea:

 • Tăierea focarului cu ajutorul unui șlefuitor face parte dintr-o țeavă de format dorit (în strictă conformitate cu schema). De regulă, lungimea țevii va fi între 0,7 și 0,9 m.
 • Fabricarea de grătare din rame metalice, precum și bare de armare sudate pe cadru în paralel, distanța dintre care ar trebui să fie de aproximativ 50 cm.
 • Gratarele sunt fixate în interiorul focarului. În cazul utilizării structurilor metalice gata făcute, acestea sunt pliate în bucăți mici de metal, pre-sudate în interior.
 • O groapă este tăiată de sus, care va efectua mai târziu funcțiile unui coș de fum, cu o dimensiune cuprinsă între 15 și 20 cm. Cel mai bine este să dați 15 cm de peretele din spate, astfel încât și aerul fierbinte să ia parte la schimbul de căldură și nu numai să fie îndepărtat cât mai curând posibil.

Unii insistă să taie gaura direct în chiar peretele din spate al conductei, dar nu se recomandă acest lucru, deoarece, datorită unor astfel de manipulări, eficiența cuptorului scade ulterior, consumul de combustibil crește.

Următoarea etapă este de a tăia o foaie de metal cu dimensiunea corespunzătoare peretelui din spate și este sudată. Dacă schema indică prezența încălzitorului, atunci foaia care aparține peretelui din spate al sobei ar trebui să fie mai mare pentru a crea un recipient de piatră cu partea superioară.În peretele frontal se taie canelura, care devine ulterior scrumiera și focarul.

O fațadă este atașată prin sudură, iar ușile sunt atârnate la sfârșit - acestea sunt de obicei făcute de dvs. sau cumpărate într-un magazin specializat.

Asta e tot - aragazul pentru o baie este gata. Înainte de utilizare, metalul trebuie tratat împotriva coroziunii și eventualelor depuneri, după toate manipulările, este necesar să se testeze capacitatea unității, după efectuarea primului focar de control.

vertical

Designul unui cuptor vertical este absolut identic cu crearea unui orizontal, cu excepția câtorva momente. O caracteristică distinctivă este poziția directă a țevii în spațiu, atunci când ambele capete nu formează suprafețele din spate și din față, ci și partea superioară și inferioară. În astfel de cuptoare, departamentul pentru amplasarea pietrelor este localizat direct în camera cuptorului, prin urmare, fabricarea unei astfel de unități va fi oarecum mai complicată în execuție, dar aerul încălzit va fi și mai saturat.

Etapele de fabricație.

 • În primul rând, este necesar să se taie o fereastră în conductă, care va fi canelura suflantei pentru alimentarea cu oxigen a combustibilului ars, și va colecta, de asemenea, produsul de descompunere a combustibilului - cenușă.Deplasați-vă la 40 mm de marginea inferioară a țevii și tăiați o canelură în formă de paralelipiped cu un șlefuitor sau un fierăstrău, care va fi apoi de aproximativ 80 mm până la 240 mm.
 • În aceeași axă, trebuie să tăiați un alt șanț pentru stivuirea combustibilului în el - deplasați-vă de la marginea superioară a orificiului de suflare de la 180 la 200 mm. Procedura de tăiere trebuie efectuată extrem de atent și cât de atent, pentru că aceste segmente tăiate vor fi ulterior ușa focului și suflantei.
 • Deasupra nivelului focarului este o tavă pentru pietre. Măsurați de la marginea din față a cuptorului de la 120 la 180 mm, tăiați un canal în formă de cerc cu un diametru de aproximativ 350 mm. Rețineți că acest canal trebuie deplasat cu 90 de grade față de circumferința țevii.
 • Următoarea conductă este tăiată astfel încât să aibă o lungime echivalentă cu diametrul exterior al țevii mai mari. Apoi, trebuie să tăiați partea apicală cu trei sferturi pentru a da materialului forma unei scobitori.
 • Un perete gol este sudat la partea din spate cu o canelură. O capace cu o ușă glisantă în formă de semicerc este atașată la partea frontală, care va fi ulterior utilizată ca un container pentru pietre și adăugând lichid la pietre în timpul procesului de ridicare în baie.
 • Această secțiune este introdusă în tubul de bază astfel încât linia sa exterioară să fie de 20 până la 30 mm, cu prezența spațiului liber în jurul acesteia. Apoi, gaura este arsă cu grijă în jurul perimetrului. Așa cum este necesar, fixat din interior cu bare de armare.
 • Un disc circular este tăiat dintr-o foaie de metal, care este egală în diametru cu tubul principal cu diametrul interiorului. În centrul discului este tăiat un dreptunghi - în dimensiune ar trebui să se potrivească cu ușurință în grătarul de fontă. Dacă nu sunt acolo, barele de armare sunt sudate în partea de jos, care formează o rețea de grătare.
 • La baza rezervorului de combustibil trebuie să atașați conducta de bază la 20 cm deasupra suflantei cu ajutorul unei mașini de sudat.
 • Tăiați o bază pentru o suflantă dintr-o foaie de oțel. Sub soba este plasat pe picioarele mici.
 • Următorul pas este fabricarea unui rezervor de apă, în timp ce hornul trebuie să treacă prin acesta. Țeava principală este utilizată ca pereți laterali, în partea de jos este și arcul superior al focului.
 • Fundul este tăiat dintr-o foaie de oțel în funcție de diametrul interior al țevii, apoi se taie o gaură în formă de cerc cu diametrul de 30 până la 50 mm, care va deveni mai târziu un coș de fum.
 • O parte a coșului este introdusă în această gaură astfel încât să se extindă dincolo de marginile cu 100-120 mm.
 • Partea inferioară a rezervorului de apă este introdusă în coș și este preparată ușor deasupra recipientului de piatră. Țeava pentru fum ar trebui să fie pe partea laterală a site-ului sub forma unei cupe.
 • Rezervorul de apă este preparat de-a lungul întregului perimetru, se face o gaură din partea inferioară în care este introdusă robinetul.
 • Balamalele sunt sudate pentru a instala ușile pe corp. Verificați dacă rezervorul este scurs prin umplerea cu apă. În continuare trebuie să țineți primul cuptor de testare.

Recomandări utile

Pentru a face cuptorul nu numai funcțional, dar și pentru a vă bucura de ochi, îl puteți picta cu vopsea rezistente la foc - vopseaua rezistentă la căldură nu numai că îi va da culoarea dorită, dar va ajuta și la protejarea metalului de efectele coroziunii.

Puteți, de asemenea, să-l închideți cu cărămizi, care nu numai că au o funcție decorativă, ci vă ajută de asemenea de radiațiile infraroșii excesive, care transportă metale încălzite. Acest tip de raze nu creste, dar arde.

Cum să gătiți soba din țeavă cu propriile mâini, consultați videoclipul de mai jos.

Comentarii
 autor
Informații furnizate în scop de referință. Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

Sala de intrare

Camera de zi

dormitor