Sobe electrice de saună: sfaturi pentru alegere

Recent, sobele electrice pentru saune sau băi au devenit foarte populare. Acest cazan electric are o gamă largă de avantaje care îl fac foarte convenabil de utilizat.

Pro și contra

Cuptoarele electrice nu ocupă un spațiu mare și nu este deloc necesar să se efectueze o întreagă gamă de lucrări de instalare, ca în cazul unui cuptor tradițional. O sobă electrică nu necesită evacuarea unui coș separat și are, de asemenea, funcția de control al temperaturii, care poate fi întotdeauna ușor schimbată în funcție de preferințele personale - apăsați doar câteva butoane.

Un alt avantaj incontestabil al cuptoarelor electrice pentru saună este lipsa completă de funingine și deșeuri arse, ceea ce reduce procedurile de curățare a sobei la zero.

Instalarea unui astfel de dispozitiv se poate face oriunde în saună - fie că acesta este centrul camerei, colțului sau peretelui. Pentru un cuptor electric, nu trebuie să construiți o fundație specială, ca pentru o sobă standard. Temperatura selectată este atinsă într-un timp extrem de scurt.

O sobă electrică nu necesită recoltarea constantă a lemnului de foc și nu emite substanțe nocive, cum ar fi monoxidul de carbon. Mai mult decât atât, aragazul este sigur, deoarece posibilitatea de ardere este puțin probabilă. Astfel de sobe pot fi plasate chiar și în apartament.

Caracteristici speciale

Sobe electrice de saună este corpul principal al aragazului, un radiator tubular și un rezervor în care sunt amplasate pietrele. Dispozitivul intern al acestui dispozitiv include mai multe canale de ventilație, prin care curge aerul încălzit. Întreaga unitate este controlată de funcționarea unui dispozitiv separat, care nu ar trebui să fie amplasat în saună.

Este imperativ să mutați cutia de control pentru siguranță., deoarece acest dispozitiv trebuie să fie într-o cameră uscată. Destul de des, pe lângă unitatea de comandă, pe dispozitiv este atașată o telecomandă.

Un astfel de dispozitiv de control de la distanță vă permite să reglați temperatura la un nivel confortabil în saună, să amânați începutul aparatului până la setarea timpului și, de asemenea, vă permite să setați dispozitivul să se oprească automat. de asemenea unele dispozitive vă permit să reglați umiditatea.

Când aparatul este pornit, elementele de încălzire încep să funcționeze, ceea ce le transferă căldura pe pietre. Încălzitorul se oprește automat la atingerea temperaturii dorite și se oprește când pietrele încep să se răcească. Nivelul de încălzire este reglat datorită releului termiccare păstrează temperatura la un anumit nivel.

tipuri

Cuptoarele electrice de saună pot fi împărțite în mai multe tipuri în diferite categorii. În particular, în conformitate cu principiul de funcționare, este posibil să se distingă cuptoarele electrice și sobele electrice cu un generator de abur. Diferența lor este că principiul de funcționare a încălzitorului de saună este acela de a încălzi aerul de la pietrele fierbinți, iar aragazul cu un generator de abur produce abur în încăpere. Acesta este un aragaz electric cu abur. În astfel de cuptoare electrice, este adesea prevăzută o funcție cu alimentare automată cu apă.ceea ce permite să nu verificați în mod constant cantitatea de lichid din dispozitiv. De obicei, astfel de cuptoare sunt fabricate cu un evaporator.

Cuptor termos are o dimensiune mică și un aspect frumos. În ceea ce privește designul, puteți găsi sobe electrice complet diferite, chiar și cele care seamănă cu un șemineu și creează un confort unic în cameră. În plus față de generatorul electric de abur, în cuptor poate fi construită o bandă sau o construcție combinată.

Incalzitoare de banda au mai multe avantaje. Aceste încălzitoare sunt foarte durabile și, important, economice. Încălzitorul cu bandă poate încălzi un volum mult mai mare, spre deosebire de un generator de abur convențional.

Încălzirea camerei cu un cuptor cu curea este de o dată și jumătate mai bună. Și pentru a deteriora încălzirea banda este aproape imposibilă, deoarece protejează banda ceramică durabilă. Proiectele combinate pot combina atât un generator de aburi, cât și un tip de încălzire cu bandă.

Puteți clasifica cuptorul și designul corpului. Dulapurile cuptorului pot fi deschise sau închise.

Avantajul incintelor închise este că pot să se încălzească mult mai mult., deși încălzirea aerului nu este atât de curând. Aceste cuptoare sunt grele și, uneori, trebuie să înființeze o fundație specială.

Pentru cuptoarele de tip deschis, aerul este încălzit rapid, dar capacitatea de a reține căldura pentru o perioadă lungă de timp este redusă.. Dar aceste cuptoare au o greutate mică și nu au nevoie să instaleze o fundație separată.

Cel mai bun dintre toate cuptorul dovedit, cu un corp de fontă. Ele sunt mai capabile să păstreze căldura, sunt foarte rezistente la temperaturi ridicate, fiabile și au o durată de viață foarte lungă.

Cuptor de inducție dintr-un cadru metalic sau din fontă, este, de asemenea, capabil să încălzească rapid întreaga cameră, dar metalul se răcește destul de repede. Apropo, pentru aranjarea băii finlandeze utilizați doar cuptoare din metal.

de asemenea materialele populare pentru producerea de sobe pentru baie sunt din oțel inoxidabil și aluminiu.

În funcție de puterea lor emit încălzitoare, care au suficientă putere în 220. De regulă, acestea sunt sobe mici, potrivite pentru o saună standard sau o mini sobă pentru o singură saună acasă. O singură saună poate fi folosită și în apartament.Dar cuptoarele electrice mai serioase au nevoie de o capacitate de 380 c.

dimensiuni

Producătorii moderni oferă o gamă largă de diferite dimensiuni pentru sobe. Puteți selecta încălzitoarele pentru pereți și podea. Sobe de perete sunt ideale pentru o saună cu o zonă mică. Sobele de pardoseală pot avea diferite forme - sobe cilindrice, pătrate, sferice sau unghiulare.

Cuptorul cu colțuri este una dintre cele mai convenabile opțiuni, deoarece ajută la economisirea spațiului liber al încăperii. Dar, pentru a nu deteriora pereții datorită temperaturii înalte, este necesar să se asigure protecția acestora sub forma unui scut metalic sau să se protejeze cuptorul de perete cu cărămizi. Pentru încălzitoarele exterioare, poate fi necesară o fundație.

Producători populare

Există o listă a anumitor producători care au demonstrat de multă vreme calitatea ridicată a produselor lor pe piață. Performanțele bune au producători finlandezi.

În special, firmele care produc cele mai bune cuptoare electrice de saună includ:

 • SAWO - Acesta este un producător din Finlanda care furnizează cuptoare de înaltă calitate din oțel inoxidabil cu telecomandă și cupe parfumate pentru iubitorii de aromaterapie.În ciuda compactării sale, cuptoarele acestei companii se disting printr-un volum mare de pietre plasate în ele, o încălzire bună și rapidă, precum și un design puternic.
 • Harvia. Kamenka de la acești producători finlandezi poate fi atât podea, cât și balamale. Aceste cuptoare se caracterizează prin automatizarea completă a muncii lor.
 • Tulikivi - Aceasta este o companie care oferă sobe cu un design destul de sofisticat. Pentru a-și decora cuptoarele, producătorul folosește materiale precum granit, marmură, ceramică naturală.

Analizând reacția clienților, putem spune că produsele acestor producători primesc foarte puține reclamații grave și produc produsele lor de foarte bună calitate.

De asemenea, puteți selecta analogii interne ale cuptoarelor electrice. Producția de sobe electrice companii precum Ermak, Teplodar, Uralprom sunt angajate în Rusia. Produsele acestor firme diferă, de asemenea, prin caracteristici destul de bune, în timp ce prețul lor este mult mai mic decât sobele străine. Deși consumatorii casnici preferă să utilizeze mai multe sobe străine, dar, cu toate acestea, recenzii despre sobe făcute din Rusia sunt, de asemenea, destul de bune.

Cum sa alegi?

Atunci când alegeți o sobă electrică de saună, ar trebui să fiți ghidați de anumite criterii care vă vor ajuta să alegeți aragazul potrivit pentru saună.

Unul dintre parametrii principali este volumul viitoarei săli de aburi. Pentru o saună bună, este important să se corecteze corect puterea și înălțimea, lățimea și lungimea camerei. Principalul lucru de reținut este că 1 kW de energie electrică ar trebui să cadă pe un metru cub de spațiu. De asemenea, este necesar să corelați tensiunea din cameră cu capacitățile sobei. De obicei, sunt necesare 220 volți sau 380 de volți pentru cuptoare.

Un alt factor important care trebuie luat în considerare la alegere este gestionarea cuptorului electric. După cum sa menționat mai sus, cuptorul poate fi prevăzut cu o unitate de comandă încorporată sau cu o telecomandă. Deși astăzi mulți producători combină ambele elemente.

Subtilitățile elementului de încălzire sunt, de asemenea, unul dintre criteriile cele mai de bază la care trebuie acordată atenție, deoarece încălzitorul este componenta principală a întregului sistem într-un cuptor electric. Cuptoare cu elemente de încălzire sunt foarte populare, cuptoare care au un încălzitor de benzi sunt ușor în spatele lor.. Deși elementele de încălzire sunt capabile să încălzească aerul la temperaturi impresionante, în același timp, ele sunt destul de fragile și nu au o durată de viață garantată îndelungată. Dacă cumpărați un cuptor cu elemente de încălzire, atunci acesta trebuie să fie din materiale inoxidabile.

Încălzitoarele cu bandă pot satisface calitatea impecabilă a muncii, durata lungă de viață și ecologia. Modele în care ambele încălzitoare sunt combinate combină cele mai bune laturi ale ambelor modele.. Dar costul încălzirii combinate a cuptorului este încă destul de ridicat. De asemenea, popular este sistemul de cuptor cu abur.

Principalul lucru este că cuptorul achiziționat de la vânzător a primit documentele și certificatele necesare pentru conformitatea produselor cu cerințele de protecție împotriva incendiilor.

Cum să vă setați propriile mâini?

Când soba electrică cu auto-asamblare este extrem de importantă pentru a respecta anumite cerințe obligatorii:

 • Mai întâi de toate, în viitoarea saună trebuie să existe o buclă la sol. La instalarea cuptorului, trebuie să vă conectați cablul și borna zero a tabloului de distribuție.
 • De asemenea, conectarea mașinii electrice trebuie realizată printr-un dispozitiv special care oprește unitatea în cazul unei defecțiuni sau a unui scurtcircuit.
 • Este imperativ ca firele care trebuie utilizate într-o cameră fierbinte să poată rezista la temperaturi ridicate și umiditate ridicată. De asemenea, este necesar să se observe decalajele și să se lase o anumită distanță între sobă și cele mai apropiate suprafețe.
 • Dacă este posibilă îndeplinirea tuturor acestor condiții, puteți trece direct la auto-instalarea sobei.
 • Pentru fiecare element al caracteristicilor sobei de conectare.
 • Panoul de comandă al sobei trebuie să fie fixat la ușă în camera de aburi pentru confort sau eliminat din efectele temperaturilor ridicate prin mutarea acesteia într-o cameră la o temperatură normală a încăperii. Este extrem de important să aveți un întrerupător de circuit pentru unitatea de comandă din tabloul de distribuție.
 • Puteți utiliza cabluri obișnuite pentru cablul de control de la distanță, deoarece nu există cerințe deosebit de importante pentru acestea.

Pentru cablul de conectare la un cuptor electric există câteva puncte importante. Sârma normală nu este strict recomandată pentru conectarea la un astfel de cuptor.. Pentru asta există o specialitate cablu care are izolație specială din cauciuc și este foarte rezistent la temperaturi ridicate. De asemenea, firul este protejat suplimentar de un tub metalic sau prin împământarea acestuia printr-un manșon metalic.

Cablurile pentru senzorii cuptorului sunt incluse întotdeauna în cuptor, deci nu trebuie să fie selectate separat. Instrucțiunile pentru semnalele electrice ale cuptorului detaliază punctele de instalare ale senzorilor, în funcție de fiecare model.

Instalarea designului cuptorului necesită, de asemenea, anumite etape. Pentru a începe este să verificați prezența tuturor componentelor necesare ale aragazului.

Desigur, fiecare model poate avea o listă proprie de astfel de elemente, dar, de regulă, acestea sunt următoarele părți:

 • rama de cuptor electric;
 • pietre;
 • placă de montaj, șuruburi;
 • suporturi și plăci pentru dispozitive de fixare.

Este necesar să inspectați cu atenție cuptorul pentru orice deteriorare și absența oricăror elemente. Este, de asemenea, utilă corelarea capacității cuptorului și a zonei camerei.

În plus, se recomandă consolidarea în continuare a zidurilor la locul de instalare a cuptorului. De obicei, există gauri de montare pe panoul din spate. În aceste găuri este necesar să se poziționeze dispozitivele de fixare existente astfel încât piesa lor de fixare să fie îndreptată în sus.

Apoi trebuie să instalați bara de montare. Este mai bine să pre-marcați pe perete locul exact al elementelor sale de fixare.. Apoi cureaua este atașată la corpul sobei, iar apoi întreaga unitate poate fi montată pe suprafața peretelui. aici trebuie să utilizați șuruburi autoportante, proiectate să lucreze pe metal.

După ce soba electrică este fixată pe perete, merită să vă asigurați că este în picioare exact. În cazul unor distorsiuni, nu este necesar să scoateți cuptorul din nou. Cele mai multe sobe electrice au picioare reglabile care pot fi ajustate astfel încât aragazul să fie la același nivel.

Următoarea este plasarea casetei de joncțiune. Ori de câte ori este posibil cea mai bună opțiune ar fi plasarea cutiei de distribuție în afara camerei de saună. Dar dacă nu este oferită o astfel de oportunitate, atunci cutia este instalată în camera de aburi. Dar, în acest caz, ar trebui să aibă proprietăți bune rezistente la căldură. Temperatura aproximativă pe care trebuie să o reziste este de + 120-125 grade. Izolarea firelor conectate trebuie să reziste la temperaturi ridicate.

Apoi puteți instala senzorii pentru panoul de control și pentru temperatura camerei.Un cablu este utilizat pentru a conecta cuptorul cu telecomanda.

După cum sa menționat mai sus, există unități de comandă de la distanță și unități de control pe cuptorul însuși. Prin urmare, nu există instrucțiuni universale de instalare. Totul depinde de modelul încălzitorului electric și al consolei, iar instalarea acestora se realizează în conformitate cu instrucțiunile atașate. La instalarea senzorului, distanța optimă dintre acesta și tavan este de aproximativ 4-5 cm. Este extrem de important să preveniți abaterile la instalarea senzorului.altfel este posibil să nu funcționeze și supraîncălzirea va avea loc în camera de aburi. De asemenea, senzorul este capabil să oprească automat soba din rețea în cazul încălzirii excesive a aerului.

Unul dintre principalii factori pentru funcționarea eficientă a saunei este instalarea corectă a unei ventilații bune, care va asigura schimbul de aer de înaltă calitate.

Atunci când utilizați un cuptor electric, se recomandă înlocuirea completă a aerului în camera de aburi de aproximativ șase ori pe oră.. Schimbul de aer poate fi atât natural, cât și forțat.

Cu ventilație naturală ar trebui să fie organizată aport de aer de pe stradă.. Pentru aceasta, se fac două canale. Unul - pentru fluxul de aer, iar celălalt - pentru evacuare.Capota trebuie să fie sub tavan, în timp ce ar trebui să fie la distanța maximă posibilă de încălzitorul de saună. Iar canalul pentru alimentarea cu aer ar trebui să fie făcut la o mică distanță de podea.

Înainte de începerea procesului de încălzire a camerei, asigurați-vă că canalul de alimentare cu aer este complet deschis și supapa de evacuare este pe jumătate deschisă. Când nu sunteți în uz, puteți închide toate canalele.

Consiliul - dacă nu există posibilitatea de a aduce sistemul de ventilație direct pe stradă, atunci este mai bine să ajungeți în camera următoare. Influxul de aer uscat din altă încăpere este, de asemenea, capabil să asigure o bună ventilație.

Schimbul de aer forțat este utilizarea unui ventilator în camera de saună. Pentru a face acest lucru, în peretele imediat deasupra sobei este necesar să se facă un canal de ventilație în care este amplasat ventilatorul. Iar conducta de evacuare este instalată la o distanță cât mai mică de podea.. Ventilatorul trebuie să aibă o capacitate de 10 metri cubi de aer pe persoană pe persoană în saună atunci când încălzitorul funcționează. Un plus mare de astfel de ventilație este că ventilatorul distribuie aerul în cameră cât mai uniform posibil.

Un punct foarte important și esențial este conectarea cuptorului la rețea. Pentru o instalare corectă, trebuie să respectați cu strictețe instrucțiunile individuale ale încălzitorului.

În continuare, trebuie să dați echipamentul elektrokamenku pentru munca ulterioară. Mai întâi de toate, trebuie să plasați corect pietrele în aragaz.

Acest proces se realizează în următoarele etape:

 • Mai întâi trebuie să scoateți toate pietrele din pachet și să găsiți unul dintre ele, care are colțuri rotunjite. Trebuie să fie pusă mai întâi în încălzitor. Restul colțurilor de sapun nu au diferențe exterioare, astfel încât să le poți pune în ordine.
 • Dar când puneți pietre în valoare de instalarea plăcilor de fixare. Numărul lor poate varia în funcție de modelul sobei. Instalați plăcile astfel încât acestea să blocheze pietrele unele de altele. Acest lucru este făcut pentru a lăsa lacune. Este necesar să puneți toate pietrele astfel încât să acopere complet elementele de încălzire.
 • După ce așezați pietrele, trebuie să fixați plăcile de sprijin de deasupra acestora pentru a fixa pietrele într-o singură poziție.
 • Apoi, piatra superioară este așezată în aragaz, care are și colțuri rotunjite.

Sfat - înainte de a pune pietrele trebuie să fie bine uscate. Pietrele ceramice nu ar trebui utilizate.

Înainte de a pune soba de saunã în funcþiune constantã, aceasta trebuie sã fie încãlzitã când este pornitã mai întâi în funcþie de anumite reguli. Este necesar să setați temperatura de încălzire la +50 grade. O oră mai târziu, unitatea trebuie oprită și așteptați până când pietrele sunt complet răcite.

După aceste acțiuni, ar trebui să porniți încălzitorul din nou, dar setați temperatura de încălzire deja la +80 grade. Sauna trebuie să se încălzească la această temperatură timp de aproximativ o oră și apoi să oprească aragazul. Apoi, puteți utiliza dispozitivul tot timpul.

Este important să rețineți că nu este recomandat să apăsați pietrele în primele etape de încălzire. Acest lucru le poate deteriora integritatea.

Termeni de utilizare

Pentru a continua funcționarea sobei fără eșec, este necesar să respectați câteva reguli obligatorii pentru funcționarea și măsurile de siguranță:

 • pietrele de apă în sobă trebuie să fie foarte atente, deoarece eliberarea unei cantități mari de abur poate lăsa arsuri grave pe piele;
 • un cuptor de lucru nu trebuie închis sau obiecte în imediata vecinătate a acestuia;
 • Este important să se asigure o bună circulație a aerului în saună și în nici un caz să nu se închidă complet canalele de schimb de aer;
 • Nu este recomandat să vizitați sauna în timp ce este intoxicat sau în stare proastă de sănătate;
 • femeile gravide nu sunt recomandate să meargă la saună;
 • copiii nu trebuie lăsați în sauna fără supravegherea adulților; copiii sub 6 ani nu trebuie să viziteze sauna fără permisiunea medicului;
 • Nu ar trebui să expuneți o temperatură foarte ridicată, deoarece aceasta poate dăuna sănătății;
 • în nici un caz să nu se permită vizitarea saunei în caz de defecțiuni la sobă;
 • Nu folosiți apă de mare atunci când udați pietre. Datorită cantității mari de sare, elementele metalice ale încălzitorului pot începe să ruineze;
 • în nici un caz nu se poate închide senzorul de temperatură în încăpere.

Îngrijirea corectă

Pentru a menține igiena necesară în camera de saună, după fiecare vizită la ea, trebuie să fie curățată și uscată temeinic. Pentru uscare, merită să deschideți complet canalele de ventilație.

Periodic, trebuie să verificați pietrele din încălzitor pentru a vă distruge și pentru a vă distruge.. Acest lucru ar trebui făcut cel puțin o dată pe an. Dacă unele elemente sunt deteriorate, utilizarea lor ulterioară nu este recomandată și pietrele trebuie înlocuite.

Nu curățați cuptorul cu materiale abrazive.. Cel mai bine este să folosiți o cârpă moale regulată pentru a șterge cuptorul.

Pentru a testa aparatele electrice, este mai bine să folosiți ajutorul unor profesioniști calificați.

Cele mai frecvente probleme

Cu unele defecte în cuptor se poate face uneori pe cont propriu.

Dacă dintr-o dată soba nu încălzește sauna, puteți încerca să rezolvați problema după cum urmează:

 • în primul rând, porniți aragazul;
 • apoi reglați încălzirea utilizând unitatea de comandă;
 • trebuie să vă asigurați că tensiunea se scurge în cuptor. Este posibil ca cablul să fi fost deteriorat undeva și ar trebui înlocuit;
 • trebuie, de asemenea, să verificați senzorii de temperatură. Poate funcționează defectuos și opriți automat cuptorul;
 • și cel mai important - trebuie să verificați siguranțele.

A doua defecțiune destul de frecventă, care poate fi rezolvată și ea singură, este încălzirea insuficientă a saunei. Este important să rețineți că, în condiții normale, aerul din camera de aburi ar trebui să fie complet încălzit într-o oră.

Dacă nu se întâmplă acest lucru, puteți face următoarele:

 • măriți temperatura de încălzire;
 • verificați dacă pietrele au fost deteriorate, așezate corect și o cantitate suficientă.Principalul lucru pus la dispoziția pietrelor este să lase decalaje între ele, altfel aerul cald nu va curge spre ele;
 • eventual incorect corelate puterea sobă și a camerei de aburi;
 • verificați ventilația - poate că debitul de aer este prea mare și camera se răcește imediat;
 • este necesar să verificați dacă sistemul de încălzire propriu-zis este în regulă. Dacă elementele de încălzire încep să devină roșii în timpul funcționării, atunci este unul dintre motivele de mai sus, dacă nu, atunci sistemul de încălzire trebuie înlocuit.

În cazul altor defecțiuni grave ale încălzitorului pentru saună, ar trebui să solicitați ajutor de la un specialist.

O sobă electrică este un înlocuitor excelent pentru sobe standard care necesită lemn de foc. Aragazul este capabil să încălzească bine încăperea și să producă mult mai puțin hassle pentru întreținerea și funcționarea sa. O sobă electrică poate fi o soluție de design originală și creativă care poate crea o anumită atmosferă pentru o cameră și poate deveni o parte importantă a întregii saune. Cu grija adecvată, cuptorul electric poate dura mulți ani. Alegerea unui astfel de aragaz electric este garantat pentru a face sauna un loc confortabil pentru a vă relaxa acasă.

Cum să alegeți un cuptor electric, consultați următorul videoclip.

Comentarii
autor
Informații furnizate în scop de referință. Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

Sala de intrare

Camera de zi

dormitor