Placi pentru sobă: tipuri și caracteristicile acestora

Decorarea sobelor și șemineelor ​​cu plăci este cea mai atractivă tip de suprafețe de decorare. Procesul de așezare a acestor plăci este un loc de muncă care necesită un nivel ridicat de profesionalism de la un specialist. Șemineele și sobele din sobe vor deveni o adevărată opere de artă, care, pe lângă atractivitatea estetică, datorită acestui efect mărește eficiența încălzirii spațiilor.

Ce este?

Placile ceramice, decorate cu glazura multi-colorata, au fost folosite in Egiptul antic pentru a decora peretii si plafoanele. În Europa, plăcile au apărut mult mai târziu. Acestea erau acoperite în casele aristocrației. În Rusia, astfel de produse au decorat pentru prima dată fațadele și interiorul templelor.Mai târziu, plăcile au început să revină la dispozitivele de încălzire în locuințe.

Această piesă este cel mai scump material, procesul de fabricație al căruia este o muncă manuală destul de complicată și laborioasă.

Astăzi, finisarea unor astfel de produse pentru obiecte de interior și diverse suprafețe a devenit din nou o tendință la modă în proiectarea de case și apartamente. Forma plăcii și tehnologia producției sale au fost îmbunătățite de-a lungul secolelor, datorită cărora produsele moderne uimi cu varietatea de ornamente și texturi. O gamă largă face posibilă decorarea sobelor sau șemineelor ​​în stilul general al casei, umplând-o cu frumusețe și confort.

Placile sunt un produs din lut de copt, care are unele diferente in configuratia sa.

Caracteristici speciale

O caracteristică distinctivă a unei astfel de plăci este prezența unei cârpă - o proeminență având o formă în formă de cutie pe partea inversă. Datorită acestei caracteristici a produselor, crește puterea lor, precum și capacitatea totală de încălzire a dispozitivului de încălzire. Producția de elemente sub formă de produse vrac este o diferență semnificativă între produsele din plăci ceramice.

Structura unică a plăcilor face ca acesta să fie cel mai bun material pentru cuptoarele de căptușire. Materia primă pentru fabricarea plăcilor este argila. În timpul creșterii temperaturii, rata de extindere are aceeași valoare ca și nivelul de dilatare a zidăriei, datorită căruia materialul obține proprietăți excelente de transfer termic.

În procesul de așezare a elementelor în spatele unei pânze decorative se formează un "pernă de aer", care este umplut cu aer încălzit, ceea ce face posibilă distribuirea uniformă a căldurii pe întreaga suprafață a cuptorului.

Principalele avantaje ale plăcilor includ:

 • rezistenta la fluctuatiile de temperatura;
 • un bun indicator al rezistenței, care se obține datorită grosimii produsului;
 • acumularea de căldură - cuptorul încălzit va da căldură camerei timp de aproximativ o zi;
 • rata mică de absorbție a umidității;
 • ușurința întreținerii;
 • consumul de combustibil;
 • nivel scăzut al traumei materiale - contactul cu suprafața nu provoacă arsuri;
 • termen operațional mare;
 • semnificație istorică.

Apelul plăcilor din faianță este dincolo de concurență. Cuptor, decorate în astfel de produse vor imbina perfect cu interiorul camerei într-un stil modern, high-tech sau într-un stil rustic, decorare, care a fost popular, chiar și cu regele.

cuptoare moderne sunt aranjate în așa fel încât să utilizeze un minim de combustibil și, prin urmare, economisi bani pe încălzire. Designurile universale moderne funcționează excelent pe materiile prime naturale, precum și opțiunile de combustibil alternativ.

tipuri

montarea placilor pe o suprafață a tehnologiei cuptor implică de stabilire de realizare numai întreg, astfel operează în mod activ proprietățile unice ale conservării materialului și de retenție a căldurii. În caz contrar, ei nu vor putea să-și îndeplinească funcțiile.

În funcție de forma plăcii, există trei tipuri principale ale acestui material:

 • Produse în formă. Scopul principal al aplicării lor sunt zonele proeminente pe aragaz, de exemplu cornișe. Asemenea elemente au mai degrabă un scop decorativ.
 • Produse frontale - se utilizează pentru a fi așezate pe o suprafață plană.
 • Placi de colț, care revitalizează colțurile de pe suprafață.

Cu toate acestea, această clasificare standard nu se limitează la speciile principale. Există o mulțime de variante și forme de astfel de dale, de exemplu, există elemente de soclu, care sunt așezate pe suprafața de deasupra podelei.

Pentru a finaliza încălzirea, aveți nevoie de cel puțin două tipuri de material indiferent de designul aragazului, deoarece fiecare mostră individuală este responsabilă pentru fixarea pe o anumită parte a suprafeței - elementele de colț sunt fixate pe marginile cuptorului, fitingurile pot fi folosite pentru țesături netede, mostrele pentru perdele sunt decor pentru portalul semineu, părțile rotunde sunt utilizate pentru părțile rotunjite ale sobei camerei.

Proiectările complexe ale cuptoarelor necesită o configurație suplimentară a elementelor pentru placare - acestea pot fi rafturi, muchii, jante, precum și vederi care sunt folosite pentru a regla suflantele din fontă în cuptor.

desen

Pentru a picta dale de aragaz, se folosesc următoarele tehnologii:

 • Lucrările sunt realizate cu vopsele de ulei obișnuite și se numesc pictate la rece. Înainte de aceasta, elementele sunt tratate cu ulei de in, se lasă să se usuce.De obicei durează o zi sau două. Apoi vopseau, lăsați-le să se usuce din nou și acoperă cu lac de ulei. Această metodă de decorare nu implică gresia de prăjire într-un cuptor.
 • Pictura prin engobe se face folosind diferite tipuri de lut.

Există două opțiuni pentru prelucrarea similară:

 • Utilizarea de lut diluat, grosimea căreia seamănă cu consistența alimentelor proaspete. Materiile prime în timpul lucrului formează diverse nuanțe - de la alb la gri închis, opțiuni de culoare roșie sau brună pot fi de asemenea obținute. Din tratamentul termic, tonul picturii se schimbă într-o oarecare măsură.
 • Elementul este scufundat în apă și apoi se aplică un strat alb de engobe. După aceea, țigla este uscată și vopsită în guava, care are o bună rezistență la temperaturi ridicate. Pentru lucru, se folosește o perie, o pară din cauciuc sau un corn cu un tubular la capăt. Dacă nu este nevoie să vopsiți produsele cu glazură, atunci într-un angobe înainte de procesare, pentru a da produsul cu o rezistență suplimentară, se include de la 10 la 30% sticlă zdrobită. Stropiți-l în mănuși și ochelari speciali pentru a se conforma cerințelor de siguranță.Acest lucru va necesita un container metalic cu pereți puternici și groși, precum și un pahar din metal, ambalat în polietilenă. Setați compoziția rezultată printr-o sită de nylon sau o sită fină. Elementele cu o pictură existentă sunt reîncadrate.

În funcție de tipul suprafeței frontale, plăcile sunt împărțite în elemente netede și de relief.

Prin forma suprafeței ei produc plăci lucioase (glazurate) sau mată și teracotă (nu este glazurată). Glaze de zeci de ani își păstrează aspectul original și nu necesită îngrijire specială. De asemenea, există tipuri de faianță de dale.

Prin tipul imaginii, țigla se întâmplă cu un ornament și fără ea.

Placi de piatra placi de ceramica pot fi:

 • Olandeză - realizat într-o paletă de culori albastru, pe fundal alb de zăpadă. Practic, acestea sunt teme marine, mori și peisaje.
 • Direcția spaniolă este caracterizată de motive etnice, care reflectă imaginile Estului.
 • Direcția germană, o caracteristică distinctivă a căreia este corectitudinea liniilor figurii, precum și simplitatea și concisitatea. Aceste produse sunt fabricate într-o dimensiune standard și nu necesită o prelucrare suplimentară înainte de finisare.de suprafață.
 • Stilul rusesc se distinge prin culori luminoase și o varietate de modele. Ca un exemplu, puteți aduce pictura Khokhloma. Această direcție poate fi împărțită în specii în funcție de principiul nucleării într-o anumită regiune, care se reflectă în forma reliefului, opțiunile de aplicare și tipurile de model descris.

Pictura Khokhloma a provenit din provincia Nijni Novgorod, în satul Khokhloma. Primele fabrici de porțelan au apărut în volumul Gzhel, de aici numele eponim al modelelor albastre pe fundal alb. Opțiuni similare pentru decorarea plăcilor sunt utilizate astăzi pe scară largă.

Elementele din faianță din orașul Delphi sunt decorate cu pictură de cobalt. Direcția flamandă implică pictura cu flori albastre și albe, precum și ornamente de nuanțe de ciocolată.

Școala olandeză, în combinație cu tendințele originale franceze, diferă în mod favorabil de rafinament și de sofisticare. În Anglia, au preferat să pună simboluri de stat pe plăci care au stabilit un stil britanic aristocratic foarte caracteristic.

Designul de tigla are multe variații nu numai în stil, ci și în funcție de prezentarea decorului:

 • imagini de relief complexe;
 • compoziții narative care evidențiază anumite momente istorice, spunând epice sau basme ale diferitelor națiuni;
 • modele legate de o anumită localitate;
 • compoziții vegetale.

Pe baza grilajului dimensional, este posibilă și o anumită clasificare a plăcilor. Cu toate acestea, în acest caz, este necesar să se ia în considerare faptul că pentru fiecare producător dimensiunile elementelor pot varia. Această caracteristică este explicată de specificul produselor de fabricație.

Majoritatea probelor au următoarele dimensiuni: grosimea elementului este cuprinsă între 40 și 50 mm, cu o dimensiune a plăcilor pătrate de 200x200, 220x220 (în cazul unei versiuni pătrate) sau de 205x130 mm atunci când produsul este realizat sub formă de dreptunghi. Aceste dimensiuni sunt reglementate de standardele de stat relevante.

Pe baza tipului de dale de rupte pot fi împărțite în:

 • produse obișnuite, în cazul în care prelată are o tăietură înclinată;
 • țiglă cu o parte, astfel încât elementul de fixare să producă mult mai convenabil; această caracteristică este asigurată de prezența găurilor de montare;
 • Există vagabond cu o structură complexă a consiliului și câteva camere.

Producătorii interni și străini de plăci pentru sobe oferă cumpărătorilor să-și familiarizeze cataloagelecu produse. Ele conțin deja compoziții complete sau schițe din care puteți pune imaginea dorită. Cu toate acestea, clientul are posibilitatea de a comanda un set de elemente, inclusiv propria sa versiune de decorare a suprafeței cuptorului sau vatra.

Exemple frumoase în interior

sobe de teracotă pentru a da sau conac fost întotdeauna obiectul subliniind consistența proprietarului.

cuptor rusesc, căptușită cu plăci de faianță pictate cu banc de sobă, va decora camera de zi într-o casă de țară, pentru a ajuta interiorului un anumit stil, a fost un loc convenabil pentru petrecerea timpului în timpul iernii, încălzirea căldură și plăcut ochiului cu frumusețea și originalitatea lor.

Se pune o casă rezervată pentru încălzire, dacă sobă sau șemineu, poate fi destul de diferite, totul depinde de preferințele proprietarilor. Acest lucru este valabil și pentru proiectarea dispozitivului.

Cuptor în sala de mese pictat în stil Gzhel completează perfect interiorul unei camere, mobilat într-un stil clasic simplu și ușor, cu o predominanță de culoare albă.

Bucătăria este locul în care soba devine un dispozitiv funcțional.care oferă nu numai căldură și confort, încălzirea locuinței, ci ajută și gazda în gătit.Lămpile luminoase și pline de culoare vor da o mulțime de emoții pozitive și vor decora chiar și cea mai obișnuită și pur și simplu decorată cameră.

Dormitorul în care va fi amplasat soba, decorat cu gresie monocromatică și stuc, va transforma camera de odihnă obișnuită în camere de lux regale și o va încălzi cu căldură. Gresie în stil oriental va decora dormitorul și va da camerei misteriozitatea Estului și unicitatea interiorului.

O sobă sau șemineu căptușit cu țiglă într-un apartament sau într-o cabană este o opțiune excelentă care combină componenta practică a decorării suprafețelor cu plăcerea estetică de a contempla decorul realizat într-un stil de modă veche sau în stilul ultimelor tendințe trendy.

Cum să decorați plăcile pentru cuptor, consultați următorul videoclip.

Comentarii
 autor
Informații furnizate în scop de referință. Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

Sala de intrare

Camera de zi

dormitor