Cuptor cu cămin din fontă în interior

Pentru a încălzi camera, mulți proprietari de case de țară și de vile aleg o sobă. Un astfel de dispozitiv permite nu numai atingerea temperaturii dorite în cameră, ci și plăcerea de a admira o flacără deschisă. Diferite materiale pot fi folosite pentru a crea o sobă. Luați în considerare caracteristicile modelelor de fabricație din fontă.

Caracteristici speciale

În exterior, soba este o structură dreptunghiulară (ușor alungită în sus), în mijlocul căreia există o cameră de incendiu. În partea de jos a focului se află un grătar - un grătar special pe care se pot pune lemn de foc sau alt combustibil. Sub grătar există o scrumieră pentru colectarea cenușii. În plus, panza de cenușă poate fi echipată cu un amortizor, prin ajustarea poziției în care puteți schimba intensitatea arderii.

Camera de combustie este conectată la coșul de fum, care, în primul rând, asigură tracțiunea și, în al doilea rând, îndepărtează produsele de ardere din încăpere.

Baza semineului - principiul pirolizei, adică funcționarea dispozitivului se datorează energiei gazului de piroliză rezultat din arderea combustibilului solid (lemn, cărbune).

Astfel de cuptoare se efectuează de obicei cu o cutie de foc închisă, deoarece eficiența acestor dispozitive este mai mare decât eficiența cuptoarelor cu focar deschis. Pentru comparație: primul indicator atinge 80%, iar dispozitivul de tip deschis arată doar 5% eficiență.

Camera de incendiu închisă are o ușă de sticlă. Aceasta poate fi fie o parte integrală din sticlă, încadrată în profil, fie o mică "fereastră" în ușa turnată. În orice caz, se folosește sticlă groasă (6-8 mm) ignifugă. Acest detaliu sugerează că soba din fontă are nu numai o funcție practică, ci și o funcție estetică.

În plus, există modele echipate cu o plită care vă permite să le folosiți și pentru gătit și încălzirea alimentelor.

Avantajul modelelor din fontă este forța lor, stabilitatea (acest design nu se va întoarce în timpul funcționării), rezistența la temperaturi ridicate și absența deformării.Fonta are o conductivitate termică ridicată, astfel încât încălzirea camerei este destul de rapidă. În plus, materialul se răcește mult timp, ceea ce vă permite să mențineți o temperatură confortabilă în casă.

În plus față de lemne de foc și de cărbune, este posibil să se utilizeze pentru ramuri de surprinzător, rămășițe de lemn, pene (rumeguș comprimat, deșeuri de întreprinderi de prelucrare a lemnului, precum și turbă, rumeguș, paie). În general, sobe de fontă sunt simple și, prin urmare, rareori nu reușesc. Ele sunt ușor de instalat, datorită în mare parte coșurilor furnizate. Singurul lucru este necesar pentru a asigura izolarea termică a pardoselii și a pereților cu care se află în contact și lângă care este instalat un șemineu.

În timpul funcționării, sobele din fontă devin fierbinți, prin urmare, dispozitivul ar trebui să funcționeze numai sub control uman pentru a preveni incendiul. Fierul are o greutate considerabilă - cuptorul din acesta cântărește în medie 75-85 kg, ceea ce poate crea anumite dificultăți în timpul transportului și instalării dispozitivului.

tipuri

Funcționalitatea sobelor din fontă este diversă, prin urmare se disting următoarele tipuri de sobe:

 • modelele de încălzire, care sunt exclusiv un dispozitiv pentru încălzirea unei case (în prezența unei uși transparente, "soba" are de asemenea o funcție decorativă);
 • panouri de încălzire și de gătit echipate cu o plită și uneori un cuptor;
 • cuptoarele cu rezervor pentru apă și utilizate pentru încălzirea sa;
 • modele universale care combină toate caracteristicile enumerate.

Separat, este necesar să se aloce turnarea cuptorului cu un circuit de apă. Acest sobă este conectat la radiatoarele existente din casă.

Datorită acestui fapt, este posibil să se asigure prin intermediul unui astfel de dispozitiv încălzirea nu a unei încăperi, ci a întregii case. În exterior, un astfel de cuptor nu se deosebește de dispozitivele similare din fontă, cu excepția faptului că este echipat cu un schimbător de căldură cu o bobină prin care circulă lichidul de răcire (de obicei apă caldă).

Dacă vorbim despre amplasarea sobei din fontă în interior, există mai multe soiuri.

 • Pereții. Instalat de-a lungul unuia dintre pereți, poate fi amplasat în camere de zi, în bucătărie, precum și în baie, pe o terasă închisă.
 • Modele de colțuri. Datorită caracteristicilor de proiectare sunt instalate în colț, ceea ce economisește spațiu util. Diferite în ergonomie și compactitate, designurile de colț sunt în special în cerere în încăperi mici.
 • Insula. Instalat în centrul camerei, pot avea 2 uși translucide, dar acest lucru reduce eficiența dispozitivului.

În cazul în care criteriile de clasificare includ criteriul tipului de combustibil, șemineele din fontă sunt:

 • lemne;
 • cărbune;
 • Peleți.

Primele se disting prin dimensiuni mai mari, deoarece partea cuptorului în ele este mai generală. Nu este necesar să introduceți în cuptor combustibilul care nu este destinat acestui dispozitiv.

În cele din urmă, sobe de fontă variază în grade de putere.

desen

Datorită naturii materialului (nu este foarte plastic), produsele din fontă nu se pot lăuda cu o mare varietate de forme. Funcțiile de operare lasă de asemenea o amprentă asupra designului dispozitivului.

Ca regulă, sobele din fontă au o formă dreptunghiulară sau cilindrică. Cu toate acestea, elementele decorative - pictura, accesorii, transformă produsul într-o adevărată opere de artă.

Astfel de seminee au adesea un design în stil retro, care le permite să armonizeze armonios interioarele similare, precum și camerele în stil "rustic".

Camera poate avea un design modern, apoi cuptorul are un design concis, prezența unei uși mari de sticlă.Tocurile de oțel și alte suprafețe lucioase fac posibilă "potrivirea" designului în interiorul high-tech.

Sfaturi și trucuri

Când cumpărați o sobă din fontă, asigurați-vă că respectă cerințele de bază pentru dispozitivele de acest tip:

 • eficiență ridicată și conductivitate termică, care va garanta o încălzire rapidă a încăperii;
 • securitate ridicată;
 • ușurința utilizării.

Dacă este necesar, alegeți un dispozitiv echipat cu opțiuni suplimentare.

Datorită faptului că astfel de unități funcționează pe principiul convecției (adică energia termică este transferată în cameră prin fluxuri), camera se încălzește rapid - în medie, în 2-3 ore. Este important să alegeți puterea dispozitivului care corespunde zonei camerei.

Dacă acesta din urmă este mare (mai mare decât capacitatea cuptorului furnizat), atunci dispozitivul va funcționa în mod regulat la limita funcționalității acestuia, ceea ce va duce la eșecul său rapid. În plus, va dura mai mult pentru a încălzi astfel de încăperi.

De obicei, producătorii indică 2 indicatori ai puterii cuptorului - nominal și maxim. Primul este măsurat după 3 ore de la începerea încălzirii, al doilea - după 40 de minute.

Pentru o convecție eficientă, este important ca cuptorul să fie situat în centrul camerei. sau cel puțin la o distanță de 1,5-2 m de perete. Singura excepție sunt modelele de colț, care sunt instalate foarte aproape de pereți.

În cazul în care soba este echipată cu conducte de aer, este mai bine să-l așezați lângă ușă sau zborul scărilor. Astfel va fi posibilă asigurarea circulației maselor de aer cald în casă.

Pentru funcționarea cuptorului, va fi necesar un coș încălzit, montat în conformitate cu cerințele privind siguranța la incendiu. Coșul care este inclus în pachetul cuptorului le unește. Acestea din urmă trebuie să aibă o înălțime de cel puțin 3 m pentru a obține forța de tracțiune. În viitor, este necesar să curățați coșul de fum o dată pe an. Dacă cuptorul funcționează neregulat, se poate face puțin mai rar - o dată pe an sau două sau două.

Prezența în cuptor a unui amortizor special cu cablu și amortizoare ale paletului inferior va permite încălzirea mai puternică a cuptorului și, prin urmare, încălzirea camerei mai intens și mai rapid.

Fonta nu tolerează modificări bruște ale temperaturii, ceea ce poate provoca fisuri. În acest sens, nu se recomandă utilizarea acestuia în încăperi neîncălzite care sunt utilizate destul de rar (de exemplu, în țară,unde în timpul iernii veniți rar).

Producatori

Astăzi puteți cumpăra modele de producție rusească și străină. Luați în considerare cele mai populare dintre ele.

Încrederea clienților se bucură de produsele companiei Eurokom (Polonia), în special modelul Ambra. Diferă în durabilitate (durata de viață - 10 ani) și practică. În plus față de funcția de încălzire, aragazul are o plită.

Puterea unității (și aceasta este de 7 kW) este suficientă pentru încălzirea camerelor de până la 7 m2. Are dimensiuni compacte (lățimea este de 48 cm, adâncimea - 36 cm, cu o înălțime de 84 cm), prin urmare este potrivită chiar și pentru încăperile mici.

Prezența unui asfalt spațios facilitează funcționarea dispozitivului. Aragazul are un design atractiv în stil retro. Modelele originale, patina nobilă - toate acestea fac aparatul un decor vrednic al interiorului. Este important ca modelul să se distingă de accesibilitatea acestuia, costul său variind între 20.000 și 25.000 de ruble.

De interes este și cuptorul "Crown JA010" de la producătorul chinez. Principala sa caracteristică este mobilitatea, capacitatea, dacă este necesar, de a muta cuptorul într-un alt loc.Acest produs este chiar mai mic decât omologii polonezi. Parametrii cuptorului din China - 438-387-627 mm, putere - 6 kW. Proiectat din nou în stil retro. Dispozitivul are picioare îndoite, modele originale și un mâner elegant al ușii camerei de ardere. Prețul mediu este de 15.000 de ruble.

Producătorii ruși în ceea ce privește calitatea produselor nu sunt inferiori omologilor lor europeni. Un exemplu în acest sens este cuptorul "Bavaria" de la marca internă "Ekokamin". Produsul respectă cerințele europene de calitate și siguranță. Datorită eficienței termice ridicate și a puterii de 9 kW, cuptorul încălzește rapid o cameră de până la 90 m2.

Dispozitivul poate fi clasificat în siguranță ca "inteligent", deoarece are modul de salvare a lemnului de foc, un mod special pentru curățarea ferestrelor. Practicitatea și polu funcționalitatea reprezintă, de asemenea, un avantaj al modelului. Este echipat cu plăci de gătit, deci nu numai încălzește și decorează camera, dar servește și pentru gătit.

O caracteristică distinctivă a designului este o ușă de sticlă elegantă, orientată spre panourile laterale cu plăci termoizolante. Costul modelului este de la 17.000 la 20.000 de ruble.

Un alt producător cu un rating ridicat de consum - Compania Meta (Rusia). Produsele sunt fabricate din fontă franceză de înaltă calitate, aproape toate componentele fiind de origine europeană. Acest lucru vă permite să creați produse de înaltă calitate și durabile. Cum ar fi aragaz pentru sobă "Marsilia".

Dispozitivul este destinat incalzirii spațiilor mari (până la 140 m2), deoarece se caracterizează printr-o putere de 14 kW.

Procesul de ardere este mai eficient deoarece lemnul din camera de ardere este poziționat vertical. Acest lucru duce la forma alungită a dispozitivului (cuptoarele acestuia) marca "Narva" și "Ohta" cu plita). Eficiența termică ridicată, fiabilitatea și aspectul atractiv au dus la creșterea costurilor dispozitivului. Prețul mediu este de 45 000 - 50 000 de ruble.

Dacă sunteți în căutarea unui șemineu compact de colț, acordați atenție model "Brandenburg" producția "Zharstal". Puterea de 9 kW, precum și capacitatea de conectare la o podea caldă garantează funcționarea înaltă a dispozitivului. Are un design modern - prezența plăcilor cu imitație de piatră pe panourile laterale face unitatea elegantă și respectabilă.

Feedback pozitiv are produse Jotul (Norvegia), precum și sobele italiene La Nordica.

Exemple frumoase în interior

Șemineul arzător arată armonios în camera de zi. În acest caz, lângă el puteți organiza un lemnos, instalați canapele, scaune confortabile. Ia un colț pentru adunările de familie.

Sobe cu o plită sunt de obicei montate în bucătărie, și, de asemenea, împărtășesc cu ele bucătăria și zona de luat masa.

Un șemineu în colț în dormitor sau un model compact de perete nu numai că va încălzi camera, ci va aduce și o atmosferă de romantism, intimitate în atmosferă.

Sfaturi pentru alegerea unui aragaz - în următorul videoclip.

Comentarii
 autor
Informații furnizate în scop de referință. Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

Sala de intrare

Camera de zi

dormitor