Cifră de cărămidă pentru baie: caracteristici de design

 Cifră de cărămidă pentru baie: caracteristici de design

Deși sobele metalice pentru băi au fost inventate cu câțiva ani în urmă, majoritatea oamenilor preferă cărămida tradițională. O astfel de alegere se datorează faptului că este materialul "viu" care poate crea cel mai confortabil nivel de căldură pentru persoană și cantitatea optimă de abur, precum și să ofere camerei o atmosferă confortabilă.

Caracteristici speciale

Principalul avantaj al cuptoarelor de cărămidă pentru băi este o anumită tehnologie de vaporizare, care se obține datorită proprietăților unice ale cărămizilor. Persoana din cameră respiră ușor, se simte căldura "moale" și absoarbe aburul, saturat, dar nu arde.Când metalul este încălzit, apare radiația infraroșie, arzând oxigenul în camera de aburi și arzând pielea. Nu este surprinzător faptul că încălzitoarele din caramida sunt preferate de persoanele care se ocupă de sănătatea lor și aleg confortul.

Construcția de cărămidă vine într-o varietate de dimensiuni și modele.și, prin urmare, se poate încadra în orice baie, demonstrând individualitatea proprietarului. Ca regulă, cuptoarele sunt formate cu o bază de 3,5 cu 4 cărămizi (89 cu 102 centimetri) sau 4 cu 5 cărămizi (102 cu 129 centimetri). Înălțimea fără o țeavă poate fi de 168 sau 210 centimetri. Cel mai popular este modelul cu un rezervor pentru încălzirea apei.

Pro și contra

Cuptoarele de cărămidă preferate trebuie să fie amintite că au ambele avantaje și dezavantaje. Printre avantaje se numără următoarele:

 • aspectul atractiv și capacitatea de a se potrivi în orice interior al băii: atât din lemn, cât și din cărămidă;
 • un astfel de cuptor va încânta proprietarul mult mai mult decât fierul: spre deosebire de metal, cărămida este un material care nu va fi răsfățat de mici defecte;
 • nu este nevoie de lucrări suplimentare de finisare;
 • aburul în curs de dezvoltare are un efect benefic asupra sănătății umane;
 • o cărămidă încălzită nu va elibera substanțe chimice periculoase în aer;
 • soba din cărămizi menține mai bine căldura în întreaga cameră a băii;
 • pentru încălzirea combustibilului utilizat, care este vândut pe orice piață de construcții, precum și cele mai simple materii prime care nici măcar nu trebuie să cumpere: bastoane, sucursale, ziare, mușchi uscat și altele;
 • într-o cameră cu o sobă cu efect periodic, puteți aburi timp de 2-3 zile și nu se va răci;
 • dacă, după procedurile de baie, pur și simplu nu închideți ușa în camera de aburi, aragazul însuși va usca baia;
 • Hornul nu necesită curățare lunară, spre deosebire de focarul metalic.

Cu toate acestea, există unele dezavantaje:

 • structura cuptorului în sine este destul de mare, va trebui fie să construiți inițial o baie mare, fie va trebui să sacrificați câțiva metri pătrați;
 • dacă în timpul procesului de asamblare se fac greșeli, cuptorul va deveni sărac în menținerea temperaturii și camera se va răci rapid;
 • caramida este un material destul de scump;
 • serviciile profesionale de aragaz se disting, de asemenea, prin costuri ridicate;
 • datorită greutății mari a cuptorului, este necesară o fundație solidă, adâncimea căreia ar trebui să fie sub punctul de îngheț al solului, iar fundația cuptorului nu trebuie legată de fundația pentru structura sa a casei;
 • construcția încălzitorului este o sarcină pe termen lung și consumatoare de timp;
 • pentru a topi complet o baie cu un cuptor de cărămidă, va dura mult timp, până la 6 ore.

tipuri

Există 4 variații principale ale sobelor de saună:

 • "În alb";
 • "În negru";
 • "În gri";
 • cu aragaz.

Sobele care sunt concediate "în negru" nu au un coș de fum, și de mai multe decenii deja utilizate în satele din întreaga țară. Toate fumul și fumul trece prin camera de aburi - în mod natural prin fisuri și goluri pe acoperis. Bineînțeles, așa apare cel mai bun abur și aromă în ele și devine foarte plăcut să se spele, dar în același timp trebuie să așteptați până când toate lemnele de foc sunt arse. Atunci când alegeți un cuptor "negru", se recomandă tratarea pereților interiori ai băii cu o soluție specială care poate împiedica apariția reziduurilor de funingine. Sauna "în negru" are o eficiență foarte mare și, prin urmare, atunci când le folosiți puteți economisi combustibil.

În plus, cuptoarele urmează dificultatea, care este alimentată "în gri". Au un horn, dar pentru că băile se încălzesc mult mai repede. Cu toate acestea, tot trebuie să așteptați până când ard toate combustibilii, deoarece funinginele sunt depozitate pe pietre. Pereții nu se murdăresc cu funingine, dar când lichidul este alimentat de pietre, apare o mică cantitate de microparticule de funingine împreună cu aburul din cuptor. Acest design poate fi direct și cu canale. În primul caz, pietrele situate deasupra focarului se aprind, iar gazele ies în aer printr-o țeavă, iar în cele două vane.

Cuptoarele "în alb" încălzesc încăperea timp de până la 12 ore, dar nu poluează pietrele, prin urmare, sunt considerate cele mai ecologice. Procesul se desfășoară după cum urmează: placa metalică care se suprapune este încălzită din combustibil, iar din ea - pietrele care vor păstra căldura câteva ore. Această metodă de încălzire este cea mai scumpă - consumă o cantitate mare de lemn și alte materiale. Anterior, caseta în care au fost puse pietrele a fost făcută din fier negru obișnuit, iar acum din oțel inoxidabil rezistent la căldură. În mod tradițional, în băile "albe" există două spații separate: o cameră de așteptare și o cameră de aburi direct.Pentru a încălzi ambele camere, o parte a cuptorului se duce în sala de așteptare.

În cel de-al patrulea caz - cu o sobă - pietre și un rezervor cu apă, a cărui amplasare poate fi schimbată, sunt încălzite de două plăci din fontă. Unul dintre ele este situat deasupra cuptorului, iar al doilea - deasupra hornului. Pe trei laturi ale plăcii ar trebui să fie împrejmuită cu un ecran de cărămidă, care va asigura temperatura ridicată a apei. Astfel de cuptoare sunt de obicei construite independent.

În funcție de tipul de combustibil utilizat, se emit cuptor:

 • lemn;
 • topit de cărbune;
 • gaz natural;
 • combustibil diesel;
 • brichete din PAL;
 • electricitate.

Pe tipuri de construcții, ele sunt împărțite în sobe:

 • cu sobă deschisă (caracteristică saunei finlandeze);
 • cu sobă închisă;
 • combinate.

Kamenka în primul caz se numește curge, iar cuptorul - acțiune periodică. În cel de-al doilea caz, încălzitorul este un flux direct, iar cuptorul este de funcționare continuă.

Sobele periodice sunt de obicei alese de familiile mari.când mulți oameni merg să se spele, dar durata procesului de abur este mică. Au ziduri groasecare pentru o lungă perioadă de timp stochează căldură și asigură perioada necesară de funcționare a băii. Fumul trece prin pietre înainte de a intra în coș. Cantitatea de umplutură de piatră într-un astfel de încălzitor este mult mai mare decât în ​​sobe cu viteză constantă.

Sobe de sauna cu actiune continua au grosimea minima a peretelui si volumul de pietre intr-o cutie metalica izolata deasupra cazanului. Principalul lor avantaj este abilitatea de a folosi aburul în procesul de topire. Sobe cu încălzitor închis sunt, de asemenea, mai sigure. Încălzirea se efectuează în interiorul corpului prin perete, care este comun încălzitorului și aragazului. Pietrele stochează căldură mult mai mult, iar aerul din camera de aburi are în același timp o temperatură optimă stabilă. Va dura aproximativ 4-5 ore pentru a încălzi aerul într-o astfel de baie.

Separat, este necesar să se sublinieze un astfel de soi ca o sobă de șemineu din piatră pentru o baie. Acest design are un design atractiv, dar are o eficiență scăzută. Dacă instalați o supapă din sticlă refractară, puteți să vă protejați de flăcări și să vă bucurați de restul într-o cameră încălzită.De aceea, șemineele sunt adesea instalate în "camera de așteptare". Tehnologiile moderne permit proiectarea și mini-încălzitoarele. Un astfel de design încălzește rapid băile, dar chiar și după ce combustibilul a ars complet, încălzirea camerei rămâne. Lungimea și lățimea acestuia sunt de obicei 2 cărămizi.

Design și stil

Există mai multe moduri de a proiecta cuptoare de cărămidă.

 • Cu ajutorul ipsosului, puteți aranja modele embosate sau pur și simplu creați o suprafață netedă netedă. Vopseaua sau tencuiala decorativă se aplică pe tencuială.
 • Pictura este cea mai ușoară opțiune. În acest caz, trebuie doar să pictați cuptorul cu 1-2 straturi de vopsea foarte rezistentă.
 • Dacă aveți nevoie de un fel de soluție creativă și eficientă, atunci ar trebui să vă întoarceți la fața portalului plăcilor sau pietrelor cuptorului într-un mod secvențial sau haotic. În cazul în care semineul este planificat să fie închis, este selectată placarea de sticlă, iar cărămida însăși va servi ca decorare. În general, cuptorul poate fi confruntat cu piatră naturală, majolică, teracotă neaglazată, plăci de clinker și gresie din porțelan.

Gândindu-ne la culoarea sobei, se recomandă să se bazeze pe designul interior. De exemplu, stilul mansardei implică o cărămidă implantată manual din mână.Pentru un interior clasic, în culori ușoare și luminoase, de regulă, se utilizează cărămizi galbene ușoare. Datorită materialelor moderne este posibilă vopsirea sobei în orice lumină.

Dacă există o dorință de a organiza o baie de jurnal în stilul rusesc, atunci aragazul este cel mai bine colectat cu mâinile tale. De obicei, este tavit cu pardoseli sau pur și simplu tencuite și vopsite în alb. De asemenea, este necesar să se aibă grijă de substrat, care poate fi foi de sticlă-magnezită sau gips-carton.

Modele de zidărie

Dacă înainte de a construi încălzitorul nu sa întâmplat, se recomandă să nu luați personal pentru a desena un desen, ci pentru a găsi o comandă gata și a le folosi. În prezent se folosesc diferite sisteme de zidărie, dintre care cele mai complexe sunt alese de profesioniști și simple de către amatori. În ambele cazuri, rezultatul este satisfăcător, iar cuptorul funcționează eficient. În plus față de metodele tradiționale de zidărie, se remarcă și sobele de saună în formă de clopot Kuznetsov. Acest design ocupă mult mai puțin spațiu.

Inițial, aragazul este așezat pe una uscată pentru a elabora un plan de comandă.Trebuie să ne amintim că schemele standard nu sunt potrivite pentru toate încăperile, deci pentru fiecare baie trebuie să fie create individual, făcând modificările necesare celor existente. De îndată ce există o înțelegere clară a modului în care este executat fiecare rând, este timpul să începeți ansamblul principal.

Ordinul începe întotdeauna cu fundația cuptorului, așa numitul rând zero. La acest nivel, stivuirea este efectuată solidă, dar o jumătate de rundă este, de obicei, lăsată la o parte, astfel încât să se creeze o tracțiune suplimentară și să se curățe arborele coșului de fum. La nivelul următor, se efectuează ligarea - aceasta înseamnă că rândul este deplasat cu 30-50% pentru a face structura durabilă. Dacă sunt necesare jumătăți sau sferturi de cărămidă, se recomandă utilizarea unui șlefuitor cu un disc diamantat. Trebuie amintit că astfel de elemente nu pot fi amplasate în coșuri, ale căror mine sunt asamblate întotdeauna din cărămizi solide, dar numai în interiorul structurii.

La cel de-al treilea nivel apare de obicei o clapetă și începe instalarea tăvii de cenușă. Al patrulea rând indică aspectul ușii pentru eșantionarea funinginii. La a șasea etapă, de regulă, mina este împărțită de un jumper în două părți,una dintre ele va deveni o mina de placi. În a douăsprezecea rând, va fi pusă una dintre mine, și numai una principală va rămâne. De obicei, în etapa a douăzeci și cinci și a douăzeci și șasea, se pune capăt structurii principale, iar în continuare se face așezarea coșului de fum.

Desene și proiecte

Proiectul unui sobă de saună diferă de cele tradiționale: are un spațiu special pentru încălzirea pietrelor, ceea ce permite încălzirea camerei de aburi la viteză mare. Există două construcții principale ale unui astfel de aragaz: grătar și fără graifă.

În grătarul de foc, lemnul de foc este așezat pe un grătar mic sau pe un grătar. Acest aparat servește și ca fundul focarului, și prin acesta este furnizat aer primar pentru aprindere. Prin găurile din grătar, cenușa coboară, deci există un loc pentru o nouă porțiune de combustibil. Cel mai bun material pentru acest element al accesoriilor cuptorului este fonta, deoarece este mai rezistent decât oțelul. Aceste cuptoare au o eficiență ridicată, o rată ridicată de ardere și sunt foarte ușor de întreținut.

Există un grătar dintr-o singură bucată, care nu poate fi dezasamblat și compozitor, alcătuit din mai multe părți. În primul caz, atunci când cumperi o parte, trebuie să te concentrezi pe zona disponibilă a focului, iar în al doilea caz, vei putea să-ți asumi un element de dimensiune necesară. Turnul de oțel produce lanțuri sau țevi. Oțelul este acoperit cu gresie, coș, grinzi și mobil.

Cuptorul fără grătar are și numele vetrei. Lemnul de foc este așezat pe podeaua subdezistentă, pe care este de asemenea posibil să se gătească și să se coacă, iar aerul este alimentat prin ușa casei. În astfel de cuptoare, are loc "arderea superioară a combustibilului" atunci când partea frontală se extinde de la straturile superioare ale marcajului la cele inferioare pe măsură ce arde, ceea ce este considerat o metodă mai ecologică. Pentru astfel de cuptoare se folosesc numai materiale din lemn: lemn de foc și brichete.

Unii maeștri colectează cuptoarele "cu ochii"deoarece consideră că atât asamblarea cuptorului de cărămidă, cât și căptușeala de fier sunt atât de simple încât nu sunt necesare calcule preliminare pentru ele. Cu toate acestea, este mai bine să efectuați calcule preliminare. Atât regimul termic cât și cantitatea de abur din cameră depind de designul corect. În caz contrar, se poate întâmpla ca aerul să se încălzească foarte repede și pietrele să se răcească.

Parametrii se calculează în funcție de dimensiunea camerei: lungimea, înălțimea și lățimea. Capacitatea cuptorului este, de asemenea, calculată în funcție de volumul camerei de aburi: este necesar un kilowatt de energie pentru fiecare metru cub.

Cum să o faceți singur?

Pentru a stabili în mod independent un cuptor standard, în primul rând este necesar să alegeți o cărămidă potrivită. Materialul trebuie să fie foarte durabil, capabil să reziste la temperaturi ridicate și să aibă proprietăți refractare. Cea mai bună opțiune este considerată a fi o cărămidă galbenă deschisă pe bază de argilă refractară. Trebuie avut în vedere faptul că este un material scump, prin urmare, în construcția unui cuptor de casă, este completat cu cărămidă roșie. De exemplu, pentru fragmentele supuse celei mai puternice încălziri, se folosesc cărămizi de sticlă și pentru a închide pereții exteriori, se oprește fumul și elementele decorative - marcajul roșu M de la 75 la 150.

Alegerea unei caramizi, ar trebui să urmați câteva reguli simple:

 • Atunci când este lovit cu un ciocan sau ciocan pe o cărămidă de înaltă calitate, se va auzi un sunet sonor și clar;
 • Cărămidă trebuie să îndeplinească parametrii standard: 250 x 120 cu 65 milimetri;
 • Materialul de calitate nu prezintă deteriorări și defecte pronunțate, cu excepția fisurilor și canelurilor filiforme;
 • În cazul în care cărămida are un film "mica", aceasta indică căsătoria.

Pentru a construi un cuptor de cărămidă, trebuie să aveți cunoștințe despre zidăria blocurilor și respectarea unei singure ordini. Mai întâi, stratul de impermeabilizare de la baza betonului armat este echipat pentru răcirea fundației. În aceeași etapă, soba este formată pentru stocarea inventarului. Apoi începe pregătirea de lut și nisip pentru a conecta elementele, deoarece cimentul în această situație nu este potrivit. Argila este pre-curățată cu atenție de pietre și impurități și este înmuiată timp de câteva zile. Se recomandă să se ia mostre obținute la o adâncime de 150 de centimetri sub suprafața pământului. Nisipul de carieră sau de râu este atent verificat pentru pietricele sau pietricele. După aceea, lutul trebuie agitat, diluat cu apă curată fără miros de mucegai și combinat cu nisip preparat în același mod.

Atunci când se utilizează lut bogat în grăsimi, se recomandă diluarea cu nisip în proporție de 1: 2.Pentru a verifica dacă amestecul este corect, trebuie să folosiți un baston de lemn. Se plonjează în soluție, iar dacă stratul rezultat are o grosime de 2 milimetri, atunci puteți ajunge la lucru. Experții recomandă, de asemenea, să se acorde prioritate lutului care stă la baza cărămizii selectate, adică roșu sau șamotă.

În etapa următoare va fi necesar să se așeze blocuri de cărămidă. De regulă, acest lucru necesită o comandă, un pătrat, un clește, o mătură cu o lopată și o roată de șmirghel. Fiecare cărămidă este introdusă preliminar în apă, astfel încât toate bulele de aer să scape din pori și soluția este împiedicată să se deshidrateze. Cărămizi de cărămidă nu sunt recomandate să fie scufundate în lichid pentru o perioadă lungă de timp, doar câteva secunde este suficient pentru a elimina praful. Masoneria începe cu un colț. Primul rând este așezat pe o fundație uscată, fără a aplica un amestec de nisip și argilă.

La un moment dat, instalarea unui rezervor de apă, plăci și, dacă este necesar, grătar, precum și fixarea ușilor. Indiferent de metoda zidăriei, părțile cheie rămân aceleași: o căsuță de foc din cărămidă refractară, un coș de fum, un rezervor de apă și o tavă de cenușă formată dintr-o placă din fontă, o cutie de foc și un cuptor. Uscarea sobei de saună durează 4-5 zile cu ferestrele deschise în cameră.Dupa aceasta perioada, se poate incepe sa se innece cu sliversi mici 1 timp pe zi, timp de maxim 10-15 minute. În timp ce condensul continuă să se extindă la suprafață, cuptorul nu este încă pregătit pentru funcționare completă. Dacă se dorește, o finisare poate fi făcută după aceasta, de exemplu, tavite.

Sfaturi

Construind o sobă de piatră, trebuie să țineți cont de următoarele reguli:

 • Trebuie să rămână cel puțin 50 de centimetri între învelișul cuptorului și structurile combustibile;
 • între coșul de cărămidă și părțile din lemn ale băii ar trebui să rămână mai mult de 1 decimeter;
 • va apărea un spațiu între canalul de fum și acoperiș, care trebuie acoperit cu o placă metalică, de exemplu din oțel zincat;
 • podeaua din fața bazei cuptorului este, de asemenea, acoperită cu o placă de metal de aproximativ 10 milimetri grosime, care va împiedica apariția scânteilor și a cărbunelui pe suprafața combustibilă;
 • greutatea cuptorului cu țeavă, dar fără fundație nu trebuie să depășească 750 de kilograme;
 • Înainte de a fi așezate, întreaga cărămidă este sortată cu precizie, obiecte de aceeași grosime sunt preluate pentru a obține cusături - cele mai bune mostre pentru canale de fum și focuri de artificii;
 • soba se recomandă a fi ridicată lângă perete, care este opusă rafturilor din camera de aburi.

Exemple frumoase în interior

Decoratiuni spectaculoase de decor spectaculoase sobe frumoase si elegante.

 • O aragaz masiv cu perete complet va fi un accent luminos al camerei de aburi. Acesta poate fi decorat cu inserții de dale, decorate cu piatră și zidărie originală. Restul detaliilor interioare, inclusiv vasele cu găleți, sunt realizate din lemn de culoare deschisă. Măturile sunt un accesoriu organic.
 • Dacă există o dorință de a crea o baie în stilul high-tech, este necesar să utilizați un încălzitor laconic mic, poate un mini, și foi de metal strălucitoare în interior. Acesta din urmă poate proteja și pereții din lemn.
 • Alegerea corectă a pietrelor nu numai că va îmbunătăți calitatea aburului, ci va și decora interiorul. Experții recomandă să se acorde prioritate pietricelelor, bazaltului, porfiritei, care nu se tem de temperaturile ridicate.
 • Sauna în formă de butoi cu aragaz deschis arată foarte originală. Într-o astfel de cameră, pereții din lemn sunt protejați de plăci metalice.
 • Camera de incendiu a cuptorului masiv se poate așeza în camera următoare - o sală de așteptare.Dimensiunile mari și cărămizile roșii vor asigura respectul pentru stilul rustic.
 • Un aragaz compactit poate fi decorat cu o găleată metalică sculptată cu pietre. Elementul decorativ va corespunde protecției peretelui, decorat sub o piatră.

Revizuirea cuptorului de cărămidă pentru baie, consultați următorul videoclip.

Comentarii
 autor
Informații furnizate în scop de referință. Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

Sala de intrare

Camera de zi

dormitor