Sobe pentru baie pe lemn: argumente pro și contra

Sobe de baie pe lemn au atât plusuri, cât și minusuri. Pentru a aprecia pe deplin pe cele și pe celelalte, trebuie să înțelegeți tipurile și designul cuptoarelor.

Caracteristici speciale

Pornind de la vremurile de la Antica Rusă până la perioada sovietică, sobe de ardere a lemnului au fost făcute numai din cărămidă. Lucrările de amenajare a încălzitoarelor au fost dificile și costisitoare, dar nu au existat alte alternative. Acum, la egalitate cu structurile de cărămidă, sunt utilizate sobe de metal. Până în prezent, ambele opțiuni sunt utilizate cu aproximativ aceeași frecvență, doar că există o problemă. Nu există practic servicii privind instalarea pe piață a cuptoarelor de cărămidă. Specialiștii din această industrie sunt puțini.

Un alt lucru - un cuptor metalic. Acesta este livrat deja în formă finalizată, iar instalarea acestuia poate fi realizată chiar și de un maestru autodidact, fără prea multă experiență.Aceste cuptoare sunt fabricate din diferite metale și sunt de obicei suplimentate cu un rezervor de apă, care poate fi amplasat în locuri diferite față de corpul cuptorului. Construcția metalică îneacă nu numai băi, ci și săli de aburi și saune finlandeze. Singura diferență este în tipul de sobă, mai exact, în ce tip de abur va servi.

Modelele de sobă moderne oferă o gamă largă de posibilități. Acum este posibilă nu numai reglarea temperaturii apei din rezervor, ci și aerul din încăpere. De asemenea, puteți cumpăra o sobă într-o gamă largă de prețuri prin contactarea unui magazin specializat pentru ajutor sau prin alegerea opțiunii corespunzătoare prin intermediul internetului. Fiecare dintre opțiuni are argumentele sale pro și contra.

Dacă cumpărați o sobă în magazin, este posibil să evaluați și să atingeți produsul, să vizualizați vizual dimensiunile, să evaluați modelul pentru o eventuală căsătorie. Pe de altă parte, trebuie să plătiți în plus, deoarece prețul produsului include costul de închiriere a camerei, a energiei electrice, a salariilor personalului și așa mai departe.

Cumpărarea pe Internet este mai riscantă, deoarece nu există posibilitatea de a evalua personal produsul, dar în același timp nu va trebui să plătiți prea mult.Compania economisește mult pe închirierea unui magazin și evitarea altor cheltuieli. Tot ce aveți nevoie este să închiriați un depozit și să creați un site de internet.

Există un mod alternativ. Puteți să evaluați modelul selectat în magazin și apoi să îl comandați prin intermediul unui furnizor de încredere. Deci, veți economisi bani prin faptul că nu renunțați la oportunitatea pe loc pentru a evalua dacă această sobă este potrivită pentru dvs. sau nu.

O caracteristică specială este faptul că trebuie să alegeți foarte atent instalatorul de aragaz. Designul nu este ieftin și este important să abordăm în mod responsabil această problemă: să examinăm informațiile disponibile despre specialist, să vedem fotografii ale lucrării sale, să citim recenzii. Doar dacă sunteți convins că maestrul ales este un profesionist adevărat în domeniul său, puteți avea încredere în el cu instalarea. Până la urmă, instalarea greșită poate duce nu numai la pierderea proprietăților operaționale, ci și la ceva mai rău: de exemplu, faptul că dioxidul de carbon nu va ieși, iar oamenii din baie se vor înfuria pur și simplu.

O altă nuanță importantă este greutatea mare a cuptoarelor. De regulă, acestea cântăresc de la 160 kg, deci va fi necesară consolidarea în continuare a bazei sub baie.În mod ideal, dacă fundația a fost efectuată cu atenție și fără economii nejustificate, a fost efectuată pentru prima dată. Dacă faceți fundația să nu fie suficient de puternică, atunci întreaga structură se va stoarce. Ca urmare, soba se va prăbuși, indiferent dacă a fost făcută din cărămidă sau metal.

Toate sobele de lemn sunt umplute cu pietre, care se încălzesc și dau căldura necesară.

Este important să consolidați fundația astfel încât să reziste la greutatea întregii structuri cu pietre.

O caracteristică tipică este faptul că cerințele sporite de siguranță sunt impuse sobelor de ardere a lemnului, mai ales dacă aragazul nu este echipat cu un incendiu portabil. Este imperativ să se asigure că oxigenul nu arde, iar oamenii nu sunt răniți în loc de bine. În plus, atunci când soba se află direct în camera de aburi, există întotdeauna o șansă ca încăperea de aburi din lemn să se aprindă.

Atunci când alegeți o sobă de lemn, mulți nu-și dau seama că acționează involuntar asupra cazanului de ardere a lemnului. Pentru a împiedica acest lucru, este necesar să ne dăm seama care sunt exact diferențele.

Principiul încălzirii cuptorului
Principiul funcționării cuptorului pe lemn

Diferența de la boiler

Mulți confundă în mod eronat un cazan de ardere a lemnului și o sobă, dar acest lucru nu ar trebui făcut, deoarece diferențele dintre ele sunt destul de substanțiale. Prin cumpărarea unui cazan din greșeală, o persoană poate fi confruntată cu faptul că baia nu va fi încălzită corespunzător la temperatura de care are nevoie și toate costurile și eforturile de a corecta acest lucru vor fi în zadar. Singura cale de ieșire va fi dezmembrarea cazanului și instalarea cuptorului, care va trebui să fie cumpărat, iar acestea sunt cheltuieli suplimentare.

Aragazul este o sursă de căldură. Încălzește totul. Chiar dacă sunteți în apropierea ei, vă veți simți cald. Cuptorul este capabil să încălzească atât camera de aburi, cât și salonul de vestiar. Ea eliberează în mod eficient căldura în afară, în loc să o blocheze din interior.

Brick cuptor
Schema de baie de încălzire 60 ° - 80 °

Cazanul funcționează puțin diferit. Toată căldura este concentrată în interiorul ei, deci nimic nu se va simți lângă ea. Ulterior, căldura este distribuită (de obicei prin casă) printr-un sistem de țevi. Dacă puneți un astfel de cazan în baie, atunci nu va mai fi niciun sens din asta. Va fi necesară încălzirea cazanului la temperaturi incredibile, astfel încât să se producă cel puțin o întoarcere mică. În cele din urmă, veți obține un profit redus la costuri foarte mari.

Cazanul în baie
Schema cazanului

Alegerea unui cuptor cu adevărat potrivit nu este atât de dificil în prezent.Piața oferă o gamă largă de modele diferite, dotate cu tot felul de funcții și parametri suplimentari. Cu toate acestea, tocmai soiul care complică problema alegerii. Dacă alte lucruri sunt egale, este destul de dificil să alegeți o singură opțiune.

Aici trebuie să acordați atenție unor astfel de criterii, cum ar fi aspectul, materialul, tipul de cuptor și altele.

Pro și contra

După cum sa menționat mai sus, este posibil să se instaleze un cuptor fie din cărămidă, fie din metal. Ambele opțiuni au avantajele și dezavantajele lor.

Începeți o conversație cu cuptoarele de cărămidădeoarece acestea sunt mai tradiționale.

Avantajele acestui tip de model includ următoarele aspecte.

 • Tipul de căldură care radiază o astfel de aragaz. Este moale, nu uscată și arzătoare, dar cât mai confortabilă pentru o persoană. Temperaturile pot varia foarte mult.
 • Este timpul să păstrați temperatura. Astfel de sobe sunt încălzite pentru o lungă perioadă de timp, dar nu se răcește pentru o lungă perioadă de timp. De exemplu, timpul standard de încălzire al unei băi cu o sobă de ardere a lemnului este de zece ore, însă în aceeași perioadă, camera de aburi nu se răcește.
 • Atmosfera emergentă.În baie cu un cuptor de cărămidă creează un microclimat favorabil care nu afectează bunăstarea oamenilor negativ. Este vorba de cazuri când cuptorul este montat corect.
 • Operare ușoară. Este ușor să stombeți o astfel de aragaz, precum și să efectuați aranjamente de îngrijire. Ca regulă, combustibilul arde complet aici, astfel încât tot ce rămâne este să curăță cenușa.
 • Durabilitate. Construcția cărămizilor din cărămidă cu îngrijire corespunzătoare poate dura pentru totdeauna, deci este important să respectați toate cerințele în timpul instalării, să urmați toate instrucțiunile.

  De asemenea, sunt disponibile dezavantaje ale modelelor de cărămidă.

  • În primul rând, vorbim despre greutatea structurii. Un aragaz din cărămidă de lemn cântărește o medie de 300 kg. Acest lucru impune anumite restricții cu privire la locul în care poate fi montat. Baza trebuie să fie puternică și stabilă.
  • Veți avea nevoie, de asemenea, să acorde o atenție la consolidarea pereților. Dacă băiatul este construit din lemn, pereții din jurul sobei trebuie protejați suplimentar cu foi de metal, deoarece lemnul nu poate rezista la căldură și nu poate prinde foc.
  Fundația pentru un cuptor de cărămidă
  Foi de metal
  • Chiar și o structură de cărămidă mică ocupă o mulțime de spațiu, deoarece zidurile de cărămidă sunt groase,în comparație cu metalul. În saune mici, construirea unui sobă cu adevărat funcțională va fi problematică.
  • Modelul de cărămidă trebuie să fie restaurat din când în când: verificați prezența golurilor, actualizați soluția interseamică și altele asemenea.
  • Pentru construirea de sobe din lemn din cărămidă cărămizi refractare cărămidă este folosit, și este destul de scump. Astfel, construcția unui sobă de cărămidă va costa o cantitate mai mare decât achiziționarea de metale finite.
  Pereți din cărămidă
  Renovarea cuptorului
  Firebră Firebrick

   Cuptoarele metalice sunt mai populare. Ele se disting printr-o serie de avantaje comparativ cu cele din caramida.

   • Valoare democratică. Cumpărarea și instalarea unei aragazuri metalice este mult mai ieftină decât echiparea unei perechi de cărămidă.
   • Nu este nevoie să întăriți podeaua. Singurul lucru necesar este să vă asigurați că fundația este necombustibilă, rezistentă la foc. Masa structurii cuptorului încărcat (ceea ce înseamnă că are deja încărcătură de lemn și dacă rezervorul este umplut cu apă) rar depășește 200 kg. Podeaua sub cuptor care cântărește mai puțin de 200 kg nu va fi neapărat consolidată, doar o bază puternică va fi suficientă.Dacă greutatea sobei nu este mult mai mare, atunci este mai bine să întăriți podeaua cu laguri și podele din plăci groase și durabile (stejarul este bine adaptat). Cu toate acestea, țineți minte că o sobă de ardere din lemn, realizată din metal pentru uz casnic, cântărește de obicei 150-160 kg. Mai multe opțiuni masive sunt achiziționate pentru uz profesional.
   • Horn electric. Există mai multe opțiuni pentru a face un coș de fum în cuptoare metalice. Prima opțiune este un horn clasic care elimină fumul prin tavan. Al doilea este prin perete. Al treilea este un horn din țevi sandwich, care este mai ușor decât altele în construcții și, în plus, mult mai ieftin.
   • Setare rapidă a temperaturii. Spre deosebire de o cărămidă, un cuptor metalic nu trebuie să fie încălzit timp de 8-10 ore pentru a atinge temperatura necesară. Pentru a obține un grad ridicat de încălzire, aerul va dura nu mai mult de o oră.
   Opțiuni de instalare a coșului de fum
   Cuptorul metalic în funcțiune
   • Dimensiuni mici. Construcția metalică este de multe ori mai mică decât construcția cărămizilor, astfel încât poate fi instalată chiar și în cele mai compacte clădiri de saune.
   • Ușor de instalat. Instalarea și conectarea cuptorului din metal nu va cauza dificultăți speciale. Este o virtute chiar și pentru un începător.

   Pe lângă aceste avantaje, există modele și dezavantaje de metal.

   • Este necesar să se acorde o atenție deosebită cerințelor de siguranță la foc. Carcasa metalică se încălzește mai mult decât carcasa din cărămidă, ceea ce crește riscul de incendiu.
   • Din acest motiv, este necesar să se protejeze pereții, în special din lemn. Pentru aceste scopuri, cel mai bine este să se folosească material refractar (PVTN), dar și panourile metalice sunt adecvate.
   • O atenție deosebită trebuie acordată amenajării coșului de fum. Este necesar să-l retrageți corect, verificați totul de mai multe ori. În caz contrar, fumul care merge în baie în loc de stradă va umple camera și oamenii se vor supăra.
   Norme privind siguranța la foc
   Materialul refractar (PVTN)
   Metalul refractar

   tipuri

   În primul rând, toate sobele pentru arderea lemnului sunt împărțite în două categorii: închise și deschise. Cuptoarele din fiecare categorie diferă într-o serie de caracteristici.

   Sobele de tip închis sunt diferite prin faptul că pietrele sunt acoperite cu un capac special. Acest lucru contribuie la faptul că pietrele nu se răcesc mult timp și că temperatura durează mai mult. Aburul care se formează aici este umed și moale, indiferent de temperatură.

   În ciuda faptului că ceva similar a fost construit în băi ruse pentru o lungă perioadă de timp, un încălzitor de tip închis este recunoscut ca o noutate.

   Fonta din fonta
   Sticlă incendiară închisă

   Cuptorul de tip deschis nu are o ușă de piatră, datorită căreia se distinge printr-o serie de caracteristici. Deci, dacă este nevoie de mult timp pentru a încălzi un model de tip închis, designul de tip deschis se încălzește foarte repede. Temperatura din baie va fi mult mai mare (până la 90-100 de grade), în timp ce aragazul de tip închis încălzește aerul doar la 40-60 de grade. Umiditatea în cameră este minimă, astfel că aceste sobe de ardere a lemnului sunt mai relevante pentru saune decât pentru băi.

   Sobe de ardere a lemnului sunt clasificate în funcție de poziția focarului, care poate fi încorporată sau externă.

   Semineu deschis cu jumătate de rundă
   Piața cu foc deschis

   Prima opțiune nu este binevenită, deoarece este dăunătoare sănătății, deși contribuie la economisirea spațiului. În acest caz, focul se află în interiorul sălii de aburi și, dacă este necesar, se aruncă lemn de foc chiar acolo. Un astfel de aranjament este periculos deoarece oxigenul din cameră este ars, iar oamenii se pot simți slabi, amețitori și chiar sufocați.Rețineți că un sistem de ventilație de înaltă calitate nu este o ieșire logică, ci o risipă de bani, deoarece temperatura în camera ventilată va cădea, prin urmare soba va trebui încălzită mai mult și ventilația nu va umple oxigenul ars.

   Cuptor cu cuptor încorporat
   Brick cuptor cu încorporat firebox

   Firebox-ul portabil este mult mai funcțional și mai convenabil. Acesta este situat în camera următoare și nu are niciun efect asupra balanței de oxigen din camera de aburi. Indiferent de temperatură, oamenii se vor simți în camera de aburi cu un cuptor la fel de confortabil. Singurul dezavantaj este că va fi nevoie de o zonă mare de baie: ar trebui să fie formată din cel puțin două camere (de exemplu, o cameră de aburi și un dressing).

   Subdivizați cuptorul și materialul. După cum sa menționat mai sus, versiunea clasică este cărămidă, dar metalul este mai modern.

   Cutie de foc portabilă
   Încălzire la distanță în tăiere

   Popularitatea uriașă a sobelor de lemn pentru o baie de fontă, având o serie de caracteristici.

   • Cuptorul din fontă încălzește camera de multe ori mai repede decât cel din cărămidă.
   • Căldura creată prin încălzirea unui astfel de model este ușoară și confortabilă.În plus, temperatura este menținută mult timp.
   • Fonta este durabilă, nu se deformează sub influența temperaturilor ridicate în timp, nu este supusă coroziunii. În plus, opțiunile din fontă pot fi combinate, de exemplu, lemn de gaz și care lucrează atât pe lemn, cât și pe gaz.
   Sobe de bucătărie din baie
   Sobe de călcat

    Cuptoarele de oțel au, în esență, unele dezavantaje, printre care se numără căldura incomodă, pierderea rapidă de căldură și, de asemenea, radiațiile infraroșii. Ele sunt susceptibile la deformare atunci când sunt expuse la o temperatură prea ridicată (de exemplu, atunci când se utilizează o placă aglomerată în locul lemnului convențional pentru a menține combustia).

    Printre altele, cuptorul poate funcționa pe electricitate. Nu sunt ardere de lemn, deoarece arderea în ele nu este susținută de combustibil. Puteți vedea adesea seminee electrice care funcționează pe un principiu similar, dar un cuptor electric poate fi folosit pentru a încălzi o cameră de saună încălzită, ceea ce va permite camerei de aburi să se răcească mai mult.

    Cuptoare de oțel
    Cuptor electric

    Deosebit de remarcabile sunt generatoarele de model de abur, care umple aerul cu abur umed la temperaturi ridicate.Astfel de modele electrice sunt adesea montate în plus față de lemnul obișnuit pentru a transforma rapid sauna într-un hammam, în timp ce aleg mini-eșantioane, astfel încât să nu dezordine spațiul.

    Cuptoare cu schimbător de căldură sau rezervor - structuri care, printre altele, asigură, de asemenea, o temperatură confortabilă în sala de gimnastică sau în alte săli de saună. Un rezervor special este conectat la ele, apa în care se încălzește în timp ce cuptorul este încălzit. De asemenea, radiatoarele de încălzire pot fi conectate aici.

    Modelul cu schimbător de căldură poate funcționa nu numai pe lemn, ci și pe cărbune și electricitate.

    Cuptor cu generator de abur
    Cuptoare cu schimbător de căldură

    Dispozitiv cosmic

    În general, hornurile sunt împărțite în două tipuri: interne și externe. Este logic faptul că, în cea mai mare parte, coșul intern este localizat în interior, în timp ce în locația externă aproape toată conducta este plasată pe fațadă. În realitățile rusești, coșul extern este mai popular, deoarece vă permite să păstrați căldura în cameră mult timp.

    Hornul intern este mai ușor de curățat decât cel extern. În plus, economisește căldură.Dezavantajul este că este incredibil de dificil să se proiecteze o astfel de structură, chiar dacă coșul intern nu trebuie să fie încălzit.

    Horn intern
    Coș de călcat extern

    Modelul extern este construit mai mult pentru scopuri estetice decât pentru cele practice. Aici trebuie să vă gândiți să montați pe fațadă, să găuriți găuri în exterior.

    Un factor crucial este pofta firească. Cu cât este mai bine, cu atât va fi mai bine coșul de fum și va funcționa singură aragazul. Dacă nu țineți cont de acest factor, atunci puteți ajunge la faptul că arderea nu va fi susținută din cauza încălcării proceselor de schimb de căldură în cuptor. În plus, fumul acumulat în cameră poate duce la otrăvire. Pentru a nu fi prea puternic sau prea slab, trebuie să proiectați coșul responsabil și cu atenție.

    Cuptor de fum
    Tracțiune proastă

    Un coș pentru o sobă de ardere din lemn din orice material constă din următoarele elemente:

    • Pipe. Ea servește pentru a scoate fumul.
    • Elemente de conectare. Se utilizează dacă țeavă constă din mai multe părți. Sunt obișnuite sau unghiulare.
    • Flanșe. Sunt părți plate cu găuri de șuruburi.Utilizat pentru conectarea strânsă și durabilă a pieselor de țeavă.
    Elemente de coș
    Plan de cosuri

     Înainte de a trece la amenajarea sistemului de coșuri, este necesar să efectuați toate calculele. Acestea trebuie să fie adevărate, deoarece orice eroare poate duce la faptul că hornul nu va funcționa corect în viitor. Calculul sobelor pentru arderea lemnului are o caracteristică specifică.

     Aici este necesar să se acorde atenție nu numai la înălțimea conductelor, dar și la diametrul lor.

     Tipuri de coșuri
     Măsurarea coșului de fum

     Atunci când se calculează înălțimea, este important să vă amintiți prezența pescajului natural în coș. Pentru a obține un rezultat optim, nu este necesar să trageți țevile prea mari sau prea joase. În primul caz, există riscul ca forța să fie prea mare, iar focul din cuptor va dispărea sub presiunea vântului. În al doilea caz, tracțiunea prea slabă este garantată. Profesioniștii nu recomandă ca înălțimea coșului de deasupra acoperișului să fie mai mare de 50 cm.

     Înălțimea corectă a coșului
     Chimney montat

     Din calcularea diametrului depinde de performanța întregului sistem. Secțiunea transversală afectează nu numai forța de împingere, ci și temperatura din coș.Cea mai optimă este o secțiune rotundă sau cilindrică, mai degrabă decât pătrată. Amintiți-vă că înălțimea și diametrul secțiunii transversale sunt corelate cu fiecare indicator: atunci când unul se schimbă, celelalte schimbări. Pentru a calcula diametrul în funcție de lungimea țevii, se utilizează, de exemplu, tabele speciale, ca în imaginea de mai jos.

     Un rol important îl joacă materialul coșului de fum. Deci, conducta poate fi fier sau cărămidă.

     Materialul este ales în funcție de căptușeala sobei de ardere a lemnului, însă acest criteriu nu este întotdeauna determinant.

     Diametrul secțiunii
     Fier de fier
     Conductă din cărămidă

     Ceea ce este făcut din coșul de fum afectează caracteristicile sale funcționale.

     • Dacă coșul de fum, ca și soba, este făcut din cărămidă, apare problema consolidării bazei. De asemenea, este necesar să se realizeze o țeavă de cărămizi din cărămizi datorită temperaturilor ridicate. În interiorul țevii nu pot fi tratate cu tencuială, deoarece există condens.
     Caramida din cărămidă
     Conductă din cărămidă
     • Țevi metalice sunt, de obicei, realizate din oțel inoxidabil datorită formării condensului. Astfel de hornuri constau din module,conectându-se unul cu celălalt cu flanșe și fitinguri. Versiunea metalică este mult mai ieftină și mai funcțională decât construirea unei structuri din cărămidă. În plus, puteți izola în continuare conducta, făcând-o cu pereți dubli: în interior - din oțel inoxidabil, iar izolația este încorporată în țeavă.
     Conductă metalică
     Ansamblu conducte metalice

      Rețineți că proiectarea și instalarea unui coș de fum pentru o sobă de ardere a lemnului este o operație pe care numai profesionistul o poate gestiona. Doar el poate calcula și instala totul corect. Instalarea sobei însăși nu este atât de complicată, însă eficiența sobei în sine, precum și bunăstarea și sănătatea persoanelor care se odihnesc în baie depind de coșul de fum.

      Producătorii și recenzii

      Deci, dacă decideți să instalați o sobă de lemn, mai întâi trebuie să decideți ce model să dați preferință. În cazul în care caracteristicile și caracteristicile tehnice au fost menționate mai sus, atunci merită să aflați mai multe despre țările și producătorii care sunt recunoscuți ca fiind cei mai buni în acest domeniu. Utilizatorii au făcut o evaluare specială a producătorilor. Aceasta include numai producătorii de structuri metalice, deoarece cuptoarele din cărămidă sunt construite numai la comandă, în conformitate cu un plan individual, de către meșteri singuri.Mă bucur că lista producătorilor de frunte cuprinde nu numai producătorii străini, ci și pe cei ruși.

      companie "Litke" din Rusia oferă sobe pentru abur "Vesuvius". Astăzi, aceste modele sunt printre cele mai populare datorită raportului optim de preț și calitate. Producătorul oferă o gamă largă de produse care diferă nu numai prin caracteristici și materiale, dar și prin dimensiuni. Aici există ambele sobe concepute pentru încălzirea saunelor mici și pentru sălile de aburi mari.

      producător „Hefaistos“ din Republica Belarus oferă modele de calitate excelentă, dar există un dezavantaj: prețul. Produsele acestei companii nu sunt ieftine, și nu toți sunt dispuși să plătească acei bani. Mulți cumpărători răspund că, în multe privințe, au plătit în plus pentru acest brand, deoarece producătorul este bine cunoscut.

      Cuptoare Vesuvius de la "Litcom"
      Cuptoare din "Hephaestus"

      "Ermak" - o companie din Rusia, care este iubită de clienți datorită prețurilor accesibile pentru produsele sale. Într-adevăr, costul sobelor aici este mult mai mic decât alții, dar acest lucru nu afectează calitatea. Utilizatorii notează o durată lungă de viață, fără deformare, încălzire rapidă a camerei.Desenele în sine sunt destul de fiabile.

      "Teplodar" - un alt producător rus care oferă modele de calitate decentă. Acest brand este adesea comparat cu "Yermak", deoarece gama de modele și prețurile sunt aproape identice. În multe privințe, alegerea se datorează preferințelor estetice ale clienților: cineva mai mult înfățișare îi place sobele Yermak, cineva - Teplodar.

      Cuptoare din "Ermak"
      Sobe din "Teplodar"

      Termofor - societate siberiană care produce o sobă de cea mai bună calitate. Produsele de încredere și de înaltă calitate, caracterizate printr-o atracție estetică ridicată.

      În 2016, cuptoarele Termofor au fost recunoscute ca fiind "Produsul Anului", care arată produsele companiei din partea cea mai bună.

      Modele de marcă finlandeză Harvia au performanțe termice excelente. Judecând după recenzii, cuptoarele se încălzesc rapid și se încălzesc mult timp, în timp ce arată atrăgător. În gama de modele există atât eșantioane mici, cât și sobe de dimensiuni mari de dimensiuni mari. Cuptoarele sunt notabile pentru designul lor minimalist.

      Harvia Saves

      Helo - de asemenea, o marcă finlandeză care oferă o gamă largă de sobe diferite pentru săli de aburi acasă și saune. Există, de asemenea, cuptoare pentru uz profesional.Toate modelele sunt economice, în timp ce sunt capabile să încălzească o zonă de baie mare. Prețul pentru modelele de uz casnic este de maxim 40.000 de ruble.

      Marca finlandeză Kastor distinge particularitățile cuptoarelor. Căldura este radiată nu numai de pietre, ci și de zidurile cuptorului. Prin urmare, astfel de modele sunt potrivite pentru instalarea în camera de aburi în sine, și nu în camera adiacentă. În fabricarea produselor care utilizează materiale cu indicatori rezistenți la căldură.

      Helo cuptor
      Cuptoarele Kastor

      Feringer - producător rus care oferă sobe pentru băi și saune, care lucrează pe diferite surse de energie: lemn, cărbune și electricitate. Centrala funcționează de peste 10 ani, iar în acest timp a câștigat recunoașterea clienților. Cuptoarele pot fi fie căldură uscată, fie abur, care sunt mai potrivite pentru băi.

      Marcă din Suedia Keddy Oferă modele de înaltă calitate care nu arată ca sobele de lemn datorită unei soluții speciale de proiectare. Mai multe astfel de modele seamănă cu șemineele, ceea ce este atractiv din punct de vedere estetic. În plus față de cuptoare, compania furnizează, de asemenea, cosuri de fum din fontă.

      Cuptoare de la Feringer
      Sobe de Keddy

      companie Hark - din Germania, astfel încât calitatea germană a produselor sale este garantată.Deci, compania oferă peste o mie de modele diferite, astfel încât și cel mai rasfatat cumpărător poate găsi ceva potrivit. Producătorul a funcționat timp de mai mult de o jumătate de secol și în acest timp a devenit lider în Europa.

      Thorma - un proiect comun al Germaniei și Slovaciei. Sobele au un design minimalist: ele nu arata ca mostre tipice deoarece sunt inalte si inguste. Printre altele, există modele cilindrice. Toate produsele companiei sunt de înaltă putere și de încălzire rapidă.

      Hook cuptor
      Cuptoare din Thorma

      Cum să o faceți singur?

      În viață, sobele de casă sunt la fel de comune ca cele achiziționate. Acest lucru se datorează faptului că opțiunea de auto-producție este adesea mai ieftină, dar această regulă nu funcționează întotdeauna. Deci, va fi necesar să cumpărați o cărămidă sau metal, să plătiți pentru sudare, să echipați un coș de fum, să consolidați fundația, să faceți o mulțime de efort, să petreceți mult timp. Dacă nu vă este frică de o astfel de perspectivă, nu ezitați să începeți să vă construiți propriile mâini.

      Merită să începeți cu studierea procesului de construire a unei cărămizi din lemn de cărămidă.

      Va trebui să achiziționați următoarele materiale și instrumente:

      • caramida rosie;
      • caramida chamotte;
      • nisip și argilă medie de grăsime pentru mortar;
      • colturi de metal;
      • ușile pentru o cameră de incendiu și pentru a sufla;
      Caramida roșie
      Chamotte caramida
      argilă
      Colțuri metalice
      Ușă de incendiu
      • supapă de închidere;
      • dacă este prevăzut, un rezervor pentru încălzirea apei;
      • mistrie;
      • ciocan de lemn;
      • nivelul clădirii;
      Supapă de închidere
      rezervor
      mistrie
      ciocan de lemn
      Nivelul clădirii
      • fir cu plumb;
      • regula;
      • un ciocan;
      • construirea măsurii de bandă.
      fir cu plumb
      regulă
      ciocan
      Ruleta de construcții

       Pentru a începe, va trebui să amestecați o soluție groasă de nisip și argilă. Soluția trebuie verificată: scoateți bile mici din ea și uscați complet. Dacă au trecut prin ele fisuri, soluția va trebui redesenată. Dacă nu, bilele ar trebui să fie aruncate pe o podea tare. Dacă acestea rămân intacte, soluția se face corect.

       Asigurați-vă că consolidați fundația. Pentru a face acest lucru, utilizați o umplutură din beton. O pardoseală simplă pe bușteni nu va funcționa, nu va susține greutatea cuptorului și se va rupe sau se va stoarce.

       Atunci când se întărește fundația este cel mai bine să se folosească armarea.

       Efectuarea soluției
       Bile din soluție
       Fundația de beton

       Apoi, începeți să așezați cuptorul în sine. Pentru a face acest lucru, puteți utiliza scheme speciale.Iată câteva dintre ele:

       Amintiți-vă că cărămizile din sticlă se potrivesc doar în interiorul camerei pentru combustibil, deoarece numai acolo vor fi temperaturi atât de ridicate încât cărămizile roșii nu le vor rezista, ceea ce, incidental, este rezistent la foc.

       În stadiul final, coșul este instalat și toate sistemele sunt în stare de funcționare. Este important să verificați pescajul natural al coșului. Acordați atenție uniformității zidăriei: cuptorul prevăzut fără probleme nu va arăta numai plăcut din punct de vedere estetic, ci va dura și mai mult. La sfârșit, sudați ușa camerei de ardere. Cuptorul este gata.

       Cărămidă de cărămidă în interiorul cuptorului
       horn
       Verificarea cuptorului

       Înainte de a începe construcția unui cuptor metalic, este necesar să se îmbunătățească caracteristicile metalului. Cu siguranță, fiecare persoană a văzut cel puțin o dată în viața lui sobe roșii calde, dar puțini oameni au crezut că acest lucru se reflectă în funcționalitatea designului. Un număr de caracteristici sunt pierdute, ca să nu mai vorbim de aspect. Prin urmare, este important să alegeți metalul potrivit și să îl pregătiți corespunzător.

       Este necesar să verificați metalul pentru deformare. Marginile laterale și superioare se încălzesc în cea mai mare parte, astfel că foile de la care vor fi făcute trebuie să fie roșii și să se răcească încet.După o astfel de procedură, acestea sunt deformate și va fi necesar să le tăiați cu un ciocan și să le tăiați la dimensiunea dorită. O astfel de recepție simplă va permite evitarea unei flambajări suplimentare.

       Deci, foile trebuie să fie mari, nu mai mici de 1,5-2 mm. Din metal trebuie să tăiați toate detaliile cuptorului. Pentru a determina numărul și mărimea lor, va ajuta schița pre-trasată.

       Tablă de oțel

       Apoi, efectuați lucrări de sudură. Amintiți-vă că regulamentul de energie electrică este extrem de important: numai cu forța curentă corectă, cusătura va fi uniformă, frumoasă și durabilă. Observați cât de bine sunt sudate piesele, altfel corpul cuptorului va conduce. În general, ar trebui să aveți o cutie solidă.

       Acum, tăiați un dreptunghi în una dintre laturi și bateți-l cu un ciocan. Acesta va fi locul unde este instalată ușa camerei cuptorului. Nu aruncați dreptunghiul, este încă util.

       Gătiți aragazul în același mod și apoi puneți toate elementele împreună. Echipați coșul de fum și scoateți coșul din sobă. Verificați sănătatea și performanța structurii. Cuptorul este gata.

       Sfaturi

       Experții au pregătit câteva recomandări cu privire la modul de a face fabricarea unui sobă de ardere a lemnului pentru baie cât mai economică posibil, iar operațiunea - lungă.

       La astfel de sfaturi trebuie să ascultați.

       • Dacă ați făcut un cuptor metalic, atunci să acordați atenție picioarelor. În versiunea clasică utilizează patru picioare, dar este mai bine să dai preferință picioarelor, saniei. Ele vor ajuta la reducerea încărcăturii pe podea, în timp ce va arăta mai interesant.
       • Pentru a reduce încălzirea pereților atunci când materialele refractare nu sunt la îndemână, este posibil să închideți structura cuptorului cu o cărămidă refractară roșie. Acest lucru va reduce în mod semnificativ riscul de incendiu. Cu toate acestea, atenție la faptul că cărămida are o conductivitate termică ridicată, în caz contrar crește caracteristicile de temperatură ale cuptorului.
       • Asigurați-vă că producția este cât mai deșeată: faceți ușa camerei de ardere a unui dreptunghi tăiat din partea cuptorului. În primul rând, este ideal în formă și dimensiune, și în al doilea rând, va ajuta să salvați un pic.
       • Dacă se prevede prezența unui rezervor de apă, este mai bine să alegeți oțelul inoxidabil pentru fabricarea acestuia. Atunci când efectuați lucrări de sudură, rețineți că oțelul inoxidabil este sudat într-un mod special. Anumite abilități sunt necesare aici.
       • Pentru a crește siguranța, faceți în jurul aragazului într-o structură de barieră aburită,reprezentând un fel de gard din lemn. Acesta va proteja împotriva accidental obtinerea ars pe soba. Acest lucru este valabil mai ales pentru băile, care vor fi copii.
       • Dacă ați cumpărat sau ați făcut o sobă, iar puterea sa a fost insuficientă, atunci există o modalitate de ao remedia. Foi de metal suplimentare pot fi sudate pe laturile structurii. Ele vor crește căldura dată de sobă.
       • Dacă există o astfel de oportunitate, atunci echipați mai bine regulatorul de aer pentru ușă. Aceasta se face pentru a regla viteza de ardere a combustibilului, pentru a accelera sau a opri încălzirea unei încăperi duble la dorință.
       • Un cuptor de cărămidă trebuie construit în apropierea peretelui dressingi adiacent camerei de aburi. Distanța de la focar la perete, ținând cont de toate peretele și detaliile, ar trebui să fie de cel puțin 30-40 cm, în caz contrar riscul de aprindere va crește de mai multe ori. Cu toate acestea, această cifră poate fi redusă la 15-20 cm, dacă utilizați o protecție specială (carton de azbest, de exemplu).
       • Indiferent de instalarea cuptorului, se află o placă de fier, care protejează podeaua de supraîncălzire excesivă și de incendiu.Grosimea plăcii trebuie să fie de cel puțin un centimetru, în caz contrar protecția va fi ineficientă.
       • Cel mai bine este să extindeți căptușeala, deplasându-vă în jur de 20 cm în fața sobei. Acest lucru se face în cazul în care cărbunele de ardere cad din camera de combustie pentru a proteja podeaua de ardere.
       • Cenușă, stejar, mesteacăn, tei, arin, aspen, precum și unele conifere, cum ar fi pinul și molidul, sunt recunoscute ca fiind cel mai bun lemn pentru topirea băii. De asemenea, pomii fructiferi sunt foarte populare: pere, mere, cireșe, prune. Aceste roci au o bună conductivitate termică și un timp de ardere lung. Printre altele, ele au un efect benefic asupra corpului uman.
       • De multe ori, pentru a ridica rapid temperatura în camera de aburi și pentru a apari aburul umed, mulți se toarnă apă pe pietrele din aragaz. Acest lucru trebuie făcut cu atenție, altfel cuptorul poate eșua. Nu este recomandat să se toarnă mai mult de 100 ml de apă la un moment dat, altfel ar putea rezulta un incendiu. Turnarea apei nu ar trebui să fie un flux orientat, ci un ventilator. Apoi, aburul va fi cât mai intens posibil și temperatura va crește rapid. Pietrele ar trebui să ia o culoare de zmeură după ce apa le scufundă.

       Sobe de ardere a lemnului sunt o achiziție excelentă care va face o vacanță de baie plăcută și plină de satisfacții. Grijă pentru aragaz în mod corespunzător, și vă va servi pentru mai mult de o duzină de ani.

       Cum să alegeți o sobă pentru o baie pe lemn, consultați următorul videoclip.

       Comentarii
       autor
       Informații furnizate în scop de referință. Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

       Sala de intrare

       Camera de zi

       dormitor