Sobe auto realizate pentru baie: tipuri de modele

 Sobe auto realizate pentru baie: tipuri de modele

Astăzi, pe piața construcțiilor, puteți cumpăra diferite modele de cuptoare care rulează pe lemn și gaz. Prețul lor este ridicat, în timp ce nu există nici o garanție că vor dura mult timp. De aceea, mulți își fac propriile mâini. La urma urmei, nu este dificil să construiți o sobă, singurul lucru care este necesar este instruirea și consilierea specialiștilor cu experiență.

Caracteristici speciale

Fiind implicat în construirea unei băi, atenția principală ar trebui să fie pusă pe cuptor. Construind-o, o persoană își asumă o mare responsabilitate, mai ales dacă o construiește el însuși. Judecând după recenzii, este economic, profitabil, în plus, există întotdeauna posibilitatea de a face totul pe un proiect individual.

Soba de casă pentru o baie generează căldură și aburi fierbinți în procesul de ardere a combustibilului. În același timp, încălzește nu numai camera de aburi, ci și sala de așteptare. Prin urmare, instalând un astfel de cuptor, rămâne doar să-l încălziți bine și să vă spălați cu plăcere.

Orice sobă, fie că este făcută la domiciliu sau cumpărată în formă finită, are un aragaz disponibil - un recipient în care sunt puse pietrele, un focar și un recipient pentru apă.

În focar există o ușă prin care se încarcă lemn de foc., și ashpit, în cazul în care cenușa rămâne după combustie. Aerul cald se ridică din camera de combustibil într-un rezervor pentru pietre, unde sunt amplasate pe un grătar special care leagă boilerul și încălzitorul. În plus, dând pietre la căldură, aerul cald intră în rezervor, unde încălzește apa.

Indiferent de materialul din care este fabricat cuptorul, acesta va avea atât dezavantaje, cât și avantaje.

avantaje

Pentru început, merită luate în considerare avantajele cuptoarelor metalice fabricate:

 • produsul este ușor, astfel încât acesta poate fi mutat dintr-o cameră în alta;
 • materialul este durabil, astfel încât acesta poate dura mult mai mult decât un cuptor din fabrică, baza metalică a căruia este substanțial mai subțire;
 • tolerează ușor temperatura și are o conductivitate termică bună, care vă permite să încălziți rapid camera;
 • Ușor de asamblat și instalat.

Acest design poate construi pe oricine știe cum să folosească sudarea.

deficiențe

Dar totul nu poate fi perfect, deci acest cuptor are mai multe dezavantaje:

 • Schimbarea temperaturii. Deși metalul se încălzește repede, se răcește la fel de repede.
 • De asemenea, aerul fierbinte care emană din metal este distribuit neuniform în întreaga cameră.

Dar aceste deficiențe nu sunt atât de semnificative și pot fi tolerate, deoarece există multe avantaje.

tipuri

Pentru încălzirea camerei utilizați foarte des cuptoare de uz casnic. Ele pot fi construite din cărămizi sau din metal. Ambele materiale sunt folosite la fel de des și sunt populare.

De cărămidă

Aceste cuptoare au un dezavantaj - este o greutate foarte mare, deci este imperativ ca ei să pună fundația. Caramida de foc este folosita pentru zidaria camerei de incalzire, iar caramizile rosii arse sunt folosite pentru decoratiuni. Soluția este din argilă și nisip. Acesta deține perfect o cărămidă datorită utilizării lutului și nu se dezintegrează la temperaturi ridicate.Cimentul în construcția cuptorului nu poate fi folosit, deoarece atunci când este încălzit se va vărsa.

Așezarea cărămizilor are loc într-o anumită ordine. O aragaz din cărămidă este alcătuit dintr-o cutie de foc, joncțiune din oțel sau oțel, un coș de fum și o bobină pentru apă caldă.

De metal

Pentru proiectarea unor astfel de cuptoare selectați astfel de tipuri de metal ca fonta sau oțel. Structurile metalice ocupă mai puțin spațiu decât modelele din cărămidă. Ei au performanțe bune de transfer de căldură.

Sobe moderne au acum două camere de combustie.în timp ce sunt foarte mobilați. Una este destinată utilizării combustibililor solizi, iar cea de-a doua - pentru gazul combustibil, care este format în primul compartiment.

Datorită acestui design, eficiența cuptorului este mărită cu douăzeci la sută.

Singurul dezavantaj al unei aragazuri de fier este că suprafața are o suprafață mare și este foarte caldă. Prin urmare, este necesar să fiți foarte atenți să nu vă ardeți. O astfel de instalare se numește gaz. Atunci când proiectăm independent un cuptor din fier, este imperativ să studiem structura în sine și să ne consultăm cu specialiști cu experiență pentru a evita situațiile de urgență.

Sfaturi pentru alegere

Când vine vorba de alegerea cuptorului pentru baie, preferăm un model din metal. Deoarece aerul se încălzește mai repede dacă se încălzește o sobă metalică. Procesul de încălzire durează doar o oră sau două, în timp ce unitățile de cărămidă se pot încălzi timp de o jumătate de zi. Și în lumea modernă, nimănui nu-i place să-și petreacă timpul în așteptare.

Dacă comparăm fabrica și sobele de casă pentru o baie, ele nu diferă prea mult. În primul rând, este prețul, ușurința instalării și aspectul estetic.

fabrică

Aceste cuptoare au un aspect frumos și curat. Producătorii desfășoară în mod constant noi cercetări, dezvoltând noi tehnologii. Firește, ei au dezavantajele lor. Acesta este un preț ridicat, material subțire, care arde rapid în baie, precum și necesitatea de a se adapta la proiectul fabricii.

Dacă aceasta este o cameră nouă, atunci nu există probleme speciale și dacă cuptorul se schimbă, instalarea va deveni o problemă, deoarece va trebui să refaceți camera.

de casă

Cuptoarele de casă nu sunt destul de rău. Ele sunt nu numai fiabile, ci și costuri mai mici decât unitățile din fabrică. Ele sunt realizate în principal din metal cu o grosime de până la șase milimetri.Vederea de primavara, desigur, nu este foarte frumoasa, dar aragazul poate fi ascuns in spatele unui ecran din caramida.

Nu vă temeți că cuptoarele, făcute cu mâinile lor, vor rămâne în urmă din punct de vedere tehnic de la cele din fabrică. La urma urmei, acești maeștri sunt de ajuns să se uite la produsul finit și pot face același lucru.

În cazul în care întrebarea este despre ceea ce să facă sobe de casă pentru baie, atunci răspunsul este ambiguu. La urma urmelor, fiecare material are propriile sale avantaje și dezavantaje. Utilizarea materialelor, cum ar fi butoaie sau cilindri, poate evita una dintre principalele probleme - cusături. Din cauza lor, metalul este cel mai adesea distrus.

Kamenka

Aceasta este cea mai potrivită opțiune. Avantajul acestui model sunt dimensiuni mici, astfel încât acesta poate fi instalat chiar și într-o cameră compactă de aburi. Lățimea sa standard este de 52 centimetri, lungimea de 103 centimetri, iar înălțimea fără țeavă este de 140 centimetri. O astfel de aragaz poate chiar să se potrivească în spațiile de spălat, ceea ce va salva zona camerei de aburi.

Fier de calcat

Un astfel de aragaz este, de asemenea, foarte bun. Construcția sa include țevi de oțel din care sunt realizate canale de fum și o cameră de incendiu din cărămidă rezistentă la căldură.Avantajul acestui design în fața unui metal complet este faptul că cărămida se încălzește mult timp și se răcește la fel de încet. Din acest motiv, camera rămâne caldă pentru o perioadă lungă de timp.

În plus față de cuptor, toate piesele sunt realizate din oțel sau alt metal.

Arderea lemnului

În astfel de cuptoare, spațiul din interiorul cuptorului este realizat din colțuri din oțel solid, precum și benzi. Firebox-ul în sine este acoperit cu o foaie de oțel de înaltă calitate, în care este realizat un orificiu de aproximativ 15 centimetri, prin care deșeurile vor fi îndepărtate după căldură. Ușile și cadrele pot fi găsite în magazine deja în formă finalizată.

Exemple de fabricație

Dacă decideți să faceți singură aragaz pentru o baie, trebuie să abordați temeinic problema. Mai întâi, alegeți un proiect care este cel mai potrivit pentru baie și, în al doilea rând, faceți desene pentru a face mai ușor construirea. Există mai multe opțiuni pentru sobe de saună, astfel încât oricine poate crea propria lor versiune, ținând cont de unele elemente de bază.

Iată câteva exemple de casă.

Metal cu aragaz strâns

Această opțiune este posibilă pentru o cameră cu aburi cu dimensiunea de 2 până la 3 și o înălțime de 2,3 metri. Materialul, și anume metalul, este preluat din foi de grosime de trei milimetri.Alimentarea cu aer vine în partea superioară a cuptorului. O placă metalică este sudată pe peretele din spate al unui astfel de cușcă, iar aerul este introdus în orificiul dintre peretele incintei și această placă prin tuburi. Acest lucru ajută la răcirea peretelui din spate și aduce aerul fierbinte, unde gazele de ardere sunt concentrate. Când sunt amestecate, substanțele se aprind. Din acest motiv, pietrele sunt încălzite la temperaturi ridicate, deși lemnul este mult mai mic.

Astfel de modele au apărut recent, dar au câștigat rapid popularitate.

Pentru o cameră compactă de aburi

Nu este dificil să construim un astfel de cuptor. Pentru construcția sa va avea nevoie de o foaie de metal cu o grosime de până la cinci milimetri. Dacă luați o foaie mai subțire, aragazul va arde rapid. Dimensiunile sale sunt de 90 cm lungime, înălțime 80 cm și lățime 60 cm. Pentru a crea un coș de fum se va potrivi o bucată de țeavă cu un diametru de 11,5 cm. Un asfalt cu o ușă trebuie așezat mai jos, între această parte a aragazului și o focar, sunt amplasate bare de grătar din fontă și o sobă pentru a efectua deșeurile rămase după combustie. În acest scop, o treime din peretele din spate al încălzitorului se prepară cu o foaie metalică durabilă, în care un cuier de coș este coborât în ​​centru, coborât cu 10-12 centimetri în jos.

De sus, soba este acoperită cu un capac de metal de până la un milimetru grosime. Ea nu permite să se răcească la pietre, și, de asemenea, nu permite lovit de deșeuri și cenușă într-o cameră de transpirație. Capacul se deschide numai atunci când este necesar, și anume, înainte de a merge la baie.

La sfârșitul lucrării, cusăturile sunt verificate și tot ceea ce se face rău este corectat. Cuptorul este vopsit cu un lac special rezistent la căldură. Mai târziu, puneți pietre.

Încălzitor simplu

Aceasta este cea mai bună sobă de casă, potrivită pentru o saună, și pentru o saună simplă. Căldura este atinsă în aproximativ o oră și jumătate. În acest timp, 50 de litri de apă necesară pentru scăldat pot fierbe. Un astfel de cuptor nu are un coș de fum, ci două. Primul este potrivit pentru încălzirea camerei. Al doilea este pentru eliberarea monoxidului de carbon și a fumului acru. Designul constă din foi de fier de 3-4 milimetri grosime, dar firebox-ul se face mai târziu. Este realizat din metal cu o grosime de până la 6 milimetri. Sunt de asemenea incluse supapele mici și mari și două grile metalice.

Încălzitorul este fabricat din oțel de până la trei milimetri, care este montat pe "gâtul" cuptorului însuși. În partea de sus sunt două duze, la care flanșele sunt sudate cu găurile necesare pentru fixarea țevii de evacuare și pentru fixarea îndoiturii.

Dacă cuptorul este în contact cu peretele din lemn, atunci această parte trebuie așezată cu cărămizi.

Cu zidărie din cărămidă

În acest exemplu de realizare, folosind tehnologia duală, și anume, așezarea cărămizilor, plus corpul metalului. Oțel de până la doi milimetri se va potrivi aici, iar cărămida trebuie să fie rezistentă la căldură.

Mai întâi, baza este făcută la care picioarele sunt sudate.necesare pentru stabilitatea structurii. Apoi puneți un șir de cărămizi. Rândurile rămase sunt construite în apropierea căsuței de foc în jumătate de cărămidă. Instalați grătarul și grătarul pentru pietre. Este, de asemenea, necesar să instalați o fereastră pentru supapă, unde se va păstra căldura după încheierea focului. Ultimele două rânduri se fac continuu, lăsând doar un loc cu o fereastră pentru coș.

  După finalizarea așezării de cărămizi și așteptare până când se întărește, puteți proceda la sudarea carcasei metalului, care joacă rolul cazului. Este necesar să tăiați metalul sub cenușă și ferestrele pentru încărcare. Ușa este instalată, întotdeauna cu un sigiliu. Baza metalică este suplimentată cu o prindere la rece.

  Ultimul este capacul sudat cu o gaură sub coș. Când cuptorul este instalat în spațiul rezervat pentru acesta, puteți pune pietre. Marcajul lor joacă un rol important.La urma urmei, acest lucru depinde de performanță. Pietrele sunt mai bine pentru a lua o formă rotundă și o dimensiune diferită de la aproximativ 50 la 100 de kilograme.

  Având în vedere tipurile și modelele de sobe auto-făcute pentru o baie, se poate spune cu încredere că fabricarea dvs. este un lucru destul de posibil, dacă luați în considerare toate cerințele de siguranță atunci când instalați-l. Acest lucru va economisi bani pentru familie, iar soba în sine va deveni proprietatea și mândria proprietarului.

  În următorul videoclip veți vedea cum să faceți o sobă pentru baie dintr-o țeavă cu propriile mâini.

  Comentarii
   autor
  Informații furnizate în scop de referință. Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

  Sala de intrare

  Camera de zi

  dormitor