Cum sa faci o soba pentru o baie cu mainile tale?

Majoritatea proprietarilor de terenuri, împreună cu construcția casei, înnoirea teritoriului adiacent, intenționează să construiască o baie. Cineva mai convenabil de a utiliza serviciile de meșteri profesioniști, dar pentru cineva o baie, construit cu mâinile sale, are o valoare de nedescris deosebită.

Elementul principal al băii este soba. În ciuda numărului mare de detalii importante, este foarte posibil să vă proiectați singur, dacă studiați toate subtilitățile și nuanțele afacerii cuptorului.

Caracteristici speciale

Cu toate funcționalitățile cuptoarelor, cerințele pentru diferite modele vor fi diferite. Sobe de baie ar trebui să aibă o eficiență ridicată. Deoarece ar trebui să aibă nevoie de puțin spațiu, ar trebui să aibă suficientă energie pentru a încălzi camera de aburi la temperaturi ridicate, încălzi rapid și pentru a menține încălzirea pentru o perioadă lungă de timp.

Designul sobei nu este atât de complicat, dar există o serie de condiții semnificative. Un parametru foarte important este siguranța cuptorului.. De exemplu, așa-numitul cuptor fierbinte ridică temperatura unei încăperi de baie într-un timp scurt datorită faptului că pereții ei sunt încălziți la o temperatură de până la 100 de grade Celsius.

Dacă atingeți cu grijă această suprafață fierbinte, arderea este inevitabilă. Mai mult decât atât, în acest caz este imposibil să controlați gradul de încălzire, care este plin de stres mare pentru corp și chiar de căldură. Spre deosebire de cuptoarele convenționale pentru încălzirea spațiului, există elemente suplimentare în sobe de baie, cum ar fi un încălzitor sau un rezervor de apă.

Kamenka reprezintă o capacitate în care se păstrează pietrele de piatră de diferite mărimi. Când sunt încălzite la temperaturi ridicate, ele contribuie la menținerea căldurii în camera de saună și sunt, de asemenea, generatoare directe de abur. Pietrele sunt turnate cu apă, apa evaporată creează umiditatea necesară și o atmosferă confortabilă în camera de aburi.

Rezervorul de apă poate fi echipat cu un robinet pentru o mai mare ușurință. În absența unei centrale sau a unei alte surse de alimentare cu apă în baie, un recipient cu apă caldă devine o necesitate pentru procedurile de baie.

specie

Există un număr mare de modele de cuptoare care pot fi realizate manual. Ele diferă în diferite caracteristici. În general, sobele condiționate de saună sunt împărțite în două tipuri - rece și cald. Cuptorul fierbinte, după cum sa menționat mai sus, se încălzește complet, inclusiv pereții proprii, prin urmare se răspândește căldură în întreaga cameră a sălii de aburi. Și dacă un astfel de cuptor are un minus prin aceea că în cameră se va supraîncălzi un cuptor rece nu va avea o astfel de problemă datorită încălzirii numai a căminului și a pietrelor din încălzitor. Dar, în acest caz, este necesară o sursă suplimentară de căldură, în special în timpul iernii.

Există o mare probabilitate ca un astfel de încălzitor centralizat să nu facă față volumului mare de aer din baie.

Următoarea caracteristică este constanța încălzirii. Există cuptoare de încălzire continuă, acestea sunt încălzite în timpul procedurilor de baie pentru un timp nelimitat. Nu este necesar să-l încălziți la temperaturi foarte ridicate, este suficient să mențineți constant un anumit nivel prin aruncarea lemnului de foc. Cu căldură constantă, căldura și umiditatea sunt stabile, camera este confortabilă.

Cuptor de încălzire periodică încălzit în mod corespunzător înainte de a vizita baia. După aceasta, baia va păstra temperatura rezultată pentru o lungă perioadă de timp datorită pietrelor care se află în interiorul încălzitorului. Un efect suplimentar interesant de la un astfel de cuptor este mirosul, foarte plăcut cu notele de lemn, care rezultă din așezarea funinginii de lemn pe pietre.

Pentru a face alegerea corectă, trebuie să vă dați seama cât de diferite tipuri de cuptoare sunt caracterizate.

Prin material de producție

Primul model care trebuie acordat atenției este caramida din cărămidă. Formatorii experimentați recomandă acest material ca fiind cel mai optim pentru o baie. Cel mai mare avantaj îl reprezintă calitatea aburului, obținută din căldura acestui cuptor. Căldura generată de aceasta este moale și uniformă, deci aburul este dens, fierbinte, dar nu ars.

O altă nuanță frumoasă pentru proprietarii de gust estetic - caramida poate crea o soluție interioară neobișnuită sau clasică, astfel încât cuptorul băii nu va fi doar o utilă, ci și plăcută pentru structura ochiului.

În același timp, trebuie să fiți atenți la asta caramida necesită spațiu liber. Există, bineînțeles, structuri de dimensiuni mici, dar, mai des, dimensiunile unui astfel de cuptor sunt destul de mari. În plus, pentru instalarea sa va avea nevoie de o fundație suplimentară, deoarece cuptorul este greu, care poate afecta și zona liberă a băii.

Fiarele din cărămizi, la rândul lor, vin în mai multe forme. În funcție de caracteristicile clădirii, soba va fi numită "în alb", "în gri", "în negru".

Baie "în negru" cunoscută în Rusia din cele mai vechi timpuri. Odată a fost singura opțiune pentru aranjarea unei băi și sa crezut că vizita ei aduce sănătate, ucide boala și consolidează corpul.

Linia de jos este următoarea: în camera de saună o sobă este construită din piatră și moloz. Acest sobă nu are un coș separat. Datorită simplității designului lor, astfel de cuptoare au reușit să fie proiectate chiar și în viața militară marșantă, organizând băi pentru soldați. Asta este că cuptorul este topit, lemnul de foc este aruncat în mod constant, pentru a obține o ardere puternică, fumul din lemn de foc arde direct în cameră.

Este nevoie de câteva ore pentru a încălzi aragazul și camera în totalitate. După aceasta, camera este ventilată și încetează să se scufunde.Bineinteles, baia nu va fi capabila sa pastreze caldura mult timp dupa ce arde combustibilul, dar, de regula, acest lucru a fost suficient pentru spalare.

După astfel de proceduri de încălzire, totul în baie a fost acoperit cu un strat de funingine, rafturi, pereți, toate suprafețele posibile. Funcția de funingine a fost spălată cu apă și, după ce pietrele au fost turnate cu bulion de menta, ace de pin. Se credea că în acest fel toate bacteriile și microbii au fost distruși., iar aerul cu miros de lemn și ardere este foarte util.

Acum, mulți adepți ai băii "negre" sunt reapariți. Ei susțin că o astfel de baie este reală și că orice altceva care există în prezent este doar o parodie și nu are nicio valoare pentru sănătate și spirite bune.

Există însă opinia că o astfel de baie poate fi organizată numai de către profesioniștii de baie profesioniști, iar pentru cei care nu cunosc toate subtilitățile și nuanțele de îmbăiat, poate fi chiar periculos.

Pentru aranjarea băii "în gri" O țeavă de fum se adaugă la cel mai simplu design al sobei. Astfel, fumul și monoxidul de carbon nu mai intră în camera de aburi, dar în același timp încălzitorul este montat astfel încât fumul să iasă din rezervor cu pietre. În acest caz, după udarea apei pe pietre, aburul se obține cu un amestec de fum.

Funcția în baie va dispărea, dar atmosfera unică de scăldat va rămâne. Această opțiune poate fi potrivită pentru iubitorii acestei băi ruse, care doresc să evite minusurile băii "în negru".

Baie "în alb" se va încălzi mai mult decât toate cele enumerate. Dar merită asta ea rămâne caldă pentru o lungă perioadă de timp.

Cuptor de furnal - un alt tip de sobă de baie din cărămidă. Acesta diferă de sobe standard, prin faptul că aerul este accesat de la arderea lemnului de foc de sus, nu de jos. Dacă în versiunea obișnuită, lemnul de foc este stivuit pe grătar și se aprinde de jos, atunci în cuptorul din vatră, aprinderea se face din partea superioară și direcția de împingere se va schimba de sus în jos. Un astfel de dispozitiv permite lemnului de foc să se aprindă uniform și să mențină o anumită temperatură pentru o lungă perioadă de timp, spre deosebire de cuptoarele cu ardere inferioară, în cazul în care lemnele de foc se ard brusc și intens, dar și ard rapid.

Instalarea lemnei de foc în cuptorul de la vatra ar trebui să se întâmple într-un anumit mod: busteni mari sunt plasați la partea inferioară, apoi la mijloc și la chips-uri foarte mici la vârf. Proiectarea unui sobă cu ardere de sus,Puteți refuza instalarea de cenușă, deoarece cu această metodă Ashes cuptorului după închidere de ardere poate șterge pur și simplu o mătură pentru a CASTIGA.

Un cuptor metalic este o opțiune destul de comună.. Are dimensiuni mici, poate fi atât pătrat cât și rotund, se încălzește rapid și se răcește repede. Acest cuptor poate fi cumpărat gata făcute și pot fi sudate din tablă de oțel, cu puțină experiență în sudură. Mai mult decât atât, poate fi realizat chiar și din materiale reciclate, de exemplu resturi de țevi. Este ușor să ardeți metalul pe metal, deci din motive de securitate îl puteți închide cu un strat de cărămidă.

Una dintre soiurile cuptorului cu metale este cazanul pentru baie. În cazul în care cuptorul de metal poate fi orice formă și dimensiune, cazanul - este de obicei o structură cilindrică, un mici dimensiuni. Cazanul poate fi amplasat în camera de baie ca sursă de încălzire suplimentară.

Implementarea unei astfel de structuri se face manual folosind un algoritm pentru toate cuptoarele metalice. foaia de metal este tăiată în corp sub formă sudată sedimentare Focar și încălzire independentă, coș de fum. După aceea, cazanul poate fi căptușită cu cărămidă, astfel încât să nu riște obtinerea ars circuitul fierbinte

Prin amplasarea cuptorului

Principalul element tehnic al cuptorului este focarul.Poate fi amplasat în interiorul sălii de aburi și în exterior.

În cazul în care focul se află în interiorul unei săli de aburi, poate fi convenabil pentru că nu trebuie să mergeți departe pentru a adăuga căldură. Dar, în același timp, având în vedere că, de regulă, o cameră de aburi este mică, există un mare pericol de a fi ars.

Încălzire la distanță - o opțiune mult mai convenabilă și mai sigură. În acest caz, există o sobă de saună în camera de aburi, eventual cu un rezervor de apă, iar camera de incendiu a fost mutată în sală. Evident, cu un astfel de aranjament, posibilitatea de opărire este minimizată.

Pentru a instala un schimbător de căldură pentru baie - un singur element special pentru încălzirea apei, trebuie să vă concentrați asupra locației cuptorului, deoarece acesta poate fi amplasat în coșul de fum sau în cuptorul propriu-zis.

Pe tipul de combustibil

Baia asta, desigur, este încălzită pe lemn. Este lemnul de foc - un material ecologic care creează atmosfera de wellness, pentru care totul este început. Dar există și excepții.

Cuptorul poate funcționa pe gaz, "combustibil" poate fi energie electrică, iar în alte cazuri, o substanță lichidă combustibilă, cum ar fi motorină sau motorină. La elaborarea unor astfel de opțiuni este important să rețineți că aceste produse sunt toxice și dacă se decide încălzirea băii exact așa, asigurați-vă că aduceți sistemul de combustie pe stradă.

Cuptor electric - O opțiune interesantă pentru cei care nu vor să depună mult efort în pregătirea băii, nu-i place să urmeze procesul de încălzire. Un posibil dezavantaj al unui astfel de cuptor poate fi faptul că acesta nu este absolut economic. Dar pentru cei care sunt gata să sacrifice atmosfera băii rusești în favoarea confortului și confortului, un astfel de cuptor poate fi o opțiune ideală. De la un astfel de cuptor nu va fi funingine, nu este nevoie să aranjați un coș de fumși cel mai important avantaj este că puteți seta exact temperatura de încălzire care este ideală pentru dvs.

Cuptorul electric este achiziționat în formă finală și este instalat conform instrucțiunilor. Dacă totul se face corect, un astfel de cuptor va fi absolut sigur în funcționare, modurile de încălzire-răcire vor fi reglate automat și este foarte convenabil să-i controlați toate funcțiile prin intermediul telecomenzii.

Cuptor cu gaz are, de asemenea, o mulțime de suporteri. Dispune de instalare ușoară, ușurință în întreținere, sigură atunci când este utilizată corect și foarte compactă.Cuptorul de acest tip este echipat cu un arzător cu gaz. Există modele echipate cu un rezervor de apă, o tavă pentru pietre. În acest design, există în mod necesar o siguranță care să nu permită răspândirea gazului dacă focul se stinge brusc.

La instalarea cuptorului de gaze este necesar să se țină cont de regulile de siguranță. Principala cerință este îndepărtarea pereților cuptorului de pereții camerei (cel puțin 50 cm). Fundația sub cuptor ar trebui să depășească circumferința cu minimum 10 cm. De asemenea, este necesar să se acorde atenție dimensiunilor arzătorului - acestea trebuie să se potrivească dimensiunilor cuptorului. Principalul avantaj al modelului de gaz este economia și durabilitatea acestuia. Cuptoarele cu gaz pot dura aproximativ 25 de ani.

Cuptorul în sine este un dispozitiv cu risc ridicat, Cuptoarele care funcționează cu motorină, motorină și minerit au o clasă foarte mare de pericol.. În același timp, un astfel de cuptor este singura opțiune care poate încălzi foarte rapid o cameră foarte înghețată, care poate fi un mare avantaj pentru cei care vizitează țara de baie de mai multe ori în timpul iernii, de exemplu.

Dacă decideți cu privire la instalarea unei astfel de unități, este necesar să recurgeți la ajutorul sau recomandările specialiștilor.Întrucât, într-un astfel de cuptor, produsul petrolier este încălzit la temperaturi ridicate, în cazul în care este posibilă o abordare greșită a dispozitivului unui astfel de cuptor, combustibilul poate arde sau exploda.

Cuptorul cu motor diesel poate fi dublu-circuit, fitil și picătură. Dual-circuit este un fel de arma de foc, care încălzește instantaneu chiar și cea mai ventilată cameră. Consumul de combustibil este foarte mare, deci acest tip de cuptor nu este deosebit de relevant pentru instalarea în baie.

O sobă de răchită este mai mult un design marș.. Dacă doriți să-l utilizați pentru încălzire, trebuie să vă asigurați că toate piesele sale sunt fabricate din materiale de înaltă calitate și montate cu atenție unul la celălalt. Dar un astfel de dispozitiv are oricum o putere foarte mică.

Cuptorul care se rotește pe un motor diesel - cea mai bună opțiunecare pot fi folosite pentru camera de baie.

Principiul de funcționare al unui astfel de aparat este acela că combustibilul picură într-un recipient cu un evaporator fierbinte. Soba este pornită folosind un fitil ars, evaporatorul este încălzit. După aproape complet arderea fitilului, picăturile de combustibil sunt pornite.Intrând în capacitatea evaporatorului, picăturile se fierbe și aburul se aprinde, generând căldură.

Disponibil deja aragazul "sobă" poate fi modificat cu succes de acest tip de combustibil. Asigurați-vă că efectuați toate lucrările în strictă conformitate cu schema, realizată în conformitate cu toate cerințele de siguranță.

Prin încălzire

Următoarea caracteristică importantă a aragazului de baie este tipul de dispozitiv de aragaz pe care depinde metoda încălzirii pietrelor, ceea ce înseamnă că temperatura și aburul în cameră. Totul este simplu aici.

Kamenka se întâmplă tip deschis și închisă. În tipul deschis, pietrele sunt așezate deasupra compartimentului pentru carburant. Apă caldă este turnată pe ele pentru a obține abur. Acest lucru este potrivit pentru camere mici, deoarece, odată cu udarea frecventă a pietrelor cu apă, aragazul se răcește repede. Dacă cuptorul este echipat cu un rezervor de apă, acest design va fi mai convenabil, deoarece totul va fi la îndemână.

Sobe de tip închis - o opțiune mai bună din mai multe motive. În acest design, pietrele sunt situate în spatele ușii. Va dura mai mult timp pentru a încălzi băile, dar pietrele pot stoca căldură până la o zi.

Când tipul este închis, compartimentul de combustibil este amplasat în afara camerei, eliminând astfel posibilitatea monoxidului de carbon din camera de aburi.Întregul cuptor este încălzit în mod egal, ceea ce creează o atmosferă ușoară de căldură uniformă. Cu acest aranjament, pietrele sunt mai puțin capabile să se ardă cu aburi fierbinți când sunt udate.. În spatele ușii închise, pietrele își păstrează căldura pentru o perioadă lungă de timp, astfel încât temperatura în baie va rămâne înaltă pentru o lungă perioadă de timp.

Există, de asemenea, modele originale de sobe care pot fi achiziționate și instalate. Acestea sunt modele standard care sunt îmbunătățite pe diferite caracteristici. De exemplu, akvapech, care păstrează o cantitate suficientă de oxigen în camera de aburi datorită stratului de apă care este așezat în pereții cuptorului.

Cuptorul lui Kurin este un fel de cuptor de cărămidă pentru o baie, care are propriile caracteristici ale unui dispozitiv pentru o încălzire mai confortabilă și uniformă a sălii de baie.

Subtilitățile de fabricație

Este mai ușor să faci un cuptor metalic cu mâinile tale, dar cu o mare dorință și cu prezența răbdării, poți să faci o cărămidă. Înainte de construcție, trebuie să aveți o înțelegere generală a cerințelor de bază pentru a construi o sobă pentru o sală de saună.

Cuptorul trebuie instalat pe perete, care este situat opus celui care este echipat cu rafturi. Țeava de coș nu poate fi proiectată astfel încât să poată adera pe suprafețele tavanului, este necesar să se lase un gol, care va fi apoi umplut cu material refractar și acoperit cu o căptușeală protectoare. O foaie de metal este așezată pe podea în fața camerei de combustibil pentru a proteja spațiile împotriva probabilității de incendiu.când cărbunele se trezesc din cuptor.

cărămidă

Cele mai comune modele de sobe pentru o baie de cărămizi, care pot fi făcute de dvs., de asemenea, diferă în locația rezervorului pentru încălzirea apei. Există sobe cu instalația rezervorului de mai jos și sobe cu instalarea rezervorului de mai sus.

Înainte de a începe construirea aragazului, trebuie să pregătiți materialele necesare:

 • caramida însăși;
 • argilă și nisip;
 • vas de amestecare;
 • instrumente de marcare și de așezare;
 • materiale izolante;
 • În mod separat, trebuie să pregătiți materiale pentru a crea un rezervor pentru apă pentru hornuri, dacă decideți să faceți acest lucru singur. De asemenea, le puteți cumpăra gata.

Pentru a construi o sobă care va fi instalată în camera de saună, caramida trebuie achiziționată de o calitate superioară celei normale pentru construcții. De asemenea, ar trebui să aibă caracteristici refractare și să aibă forme clare și de aceeași dimensiune.

Așa chamotte brick - în parametrii săi cea mai potrivită opțiune pentru aragaz, stând în baie, dar este necesar să se țină seama de faptul că costul său va fi mult mai mare decât cărămizile obișnuite, prin urmare, este posibil să se folosească parțial, în cele mai importante locuri, de exemplu, pentru încălzire - locul celei mai mari încălziri. Și pentru pereții exteriori, coș de fum și finisaje pot fi folosite caramida roșie obișnuită, dar nu de slabă calitate.

Puteți încerca cu ușurință cărămizi, cunoscând câteva moduri simple. Primul parametru tentativ va fi solid. Dacă l-ați lovit cu un ciocan, sunetul provenit de la suprafață ar trebui să sune și să se clatine. Dacă sunetul se dovedește a fi surd și ca și cum ar intra în interior, este probabil că în cărămidă există crăpături care fac cărămida fragilă și fragilă. În acest caz, cuptorul dvs. riscă să se prăbușească după o operație scurtă.

Al doilea indicator este aspectul cărămizii. Prin standarde, cărămida ar trebui să măsoare 250 * 120 * 65. Deviația în intervalul normal este considerată a fi de 2 mm.Nu trebuie să existe defecte vizibile, crăpături și chipsuri pe caramida. Prezenta minora a canelurilor este permisa. Uneori, pe suprafața produsului poate fi văzută înflorire, care amintește de film. Merită să refuzați o astfel de cărămidădeoarece indică un defect al producției. O astfel de cărămidă nu va fi fixată în locul potrivit, deoarece filmul va împiedica aderența necesară.

Al treilea punct de reper în interiorul cărămizii. În adevăratul sens al cărămizii trebuie împărțit în două părți și examinați cu atenție suprafața cipului. Culoarea trebuie să fie uniformă și să nu aibă vene întunecate și incluziuni. Prezența lor indică o încălcare a tehnologiei în fabricarea cărămizii. O astfel de cărămidă pentru construcția unui sobă de baie nu este absolut recomandată pentru utilizare.

Începând cu construcția, trebuie să stabiliți în mod corespunzător baza cuptorului viitor. Baza trebuie să fie impermeabilă pentru ao menține la rece. O foaie de material de acoperiș este perfectă pentru acest scop.

Fundația ar trebui să fie mai mult decât un cuptor de aproximativ 10-12 centimetri. Acesta este acoperit cu un fascicul de beton sau oțel și o podea va fi instalată pe partea superioară a acestei suprapuneri.

Apoi, trebuie să pregătiți o soluție care să lege cărămizile împreună. Pentru amestec vor fi necesare lut, nisip și apă. Se recomandă utilizarea argilei la fel ca cea utilizată la fabricarea cărămizilor. Trebuie amestecat cu apă și lăsat o zi. Nisipul este adăugat ultima dată. Consistența trebuie să fie omogenă și groasă.

Pentru a înțelege dacă amestecul este pregătit corect, trebuie să-l rumeniți în lateral, pe suprafață. Amestecul nu trebuie să se spargă, să se răspândească, să se lipească de mistrie, soluția trebuie să-și păstreze forma bine. Există o altă cale. Baston de lemn să se înmoaie în soluție. Stratul amestecului, așezat pe un baston, nu trebuie să depășească, dar nu mai puțin de 2 mm. Este mai bine să preparați soluția în porții mici.prin efectuarea unui nou lot după ce a fost utilizat anterior.

După instalarea fundației, pornind de la ouă, trebuie să aveți în fața ochilor desenele pe care va fi realizată lucrarea. Schema pregătită în avans, conform căreia se va pune cărămida, va simplifica și va eficientiza procesul.

Așezarea cărămizilor este standard și rareori se realizează altfel. Primele rânduri de cărămizi sunt stivuite, de regulă, într-un strat continuu, aceasta va fi așa-numita pernă de cuptor. Două rânduri vor fi suficiente. Al treilea rând începe să se stabilească, pe baza desenului. Aici sunt așezate de obicei grătarul, ușa suflantei și compartimentul de cenușă. Ușa ventilatorului este instalată folosind un cablu galvanizat. Ușa este montată în mijlocul peretelui, iar segmentele sale inferioare sunt așezate pe suprafața unui șir de cărămizi. Sârma este ascunsă în canelurile realizate pe suprafața cărămizilor. Și partea superioară a ușii va fi fixată în cel de-al șaselea rând de cărămizi.

Apoi, patru rânduri de cărămizi se potrivesc într-un rând. aici trebuie să acorde o atenție deosebită alinierii colțurilor. Instalarea corectă a asfaltului și grătarului depinde de acest lucru. Dacă cel puțin un colț este greșit, va exista posibilitatea ca fumul să pătrundă în camera de aburi.. După așezarea rândurilor solide, partea superioară a ușii se amestecă, pe a șasea linie a zidăriei.

Al șaptelea rând de cărămizi este nivelul la care sunt instalate ușa de incendiu și grătarul. Grilajul de grătar trebuie să fie la același nivel cu cărămizile, în acest scop, în cărămizi sunt realizate niște cavități de-a lungul înălțimii tijei de grătar.Grila este fixată cu mortar. Râful este așezat strâns pe stratul amestecului și bătut cu un ciocan pentru o strângere mai puternică. Grilajul nu trebuie lăsat să intre în contact cu pereții sobei., deoarece grătarul, atunci când se încălzește, va crește în mărime și va crea presiune asupra suprafețelor laterale, care este plină de distrugerea cuptorului. Ușa focului este montată similar cu ușa care a explodat.

Apoi, trebuie să faceți o deschidere sub rezervorul de apă. Având în vedere că rezervorul va veni în contact cu cărămida în unele locuri, pentru cea mai bună fixare este necesar să se înfășoare rezervorul cu un cablu de sârmă de azbest. Rezervorul este așezat pe pereții laterali.

Din următorul rând de zidărie, și anume al optulea, va începe coșul de fum, prin urmare este necesar să instalați o partiție acolo. Al nouălea rând este deja montat rezervorul de apă și a pus aragazul. Apoi cărămida este instalată la înălțimea cuptorului, iar după aceea coșul este prevăzut în conformitate cu schema.

Rezervorul de apă poate fi amplasat deasupra coșului de fum. Dar este evident că, fiind situat chiar deasupra cuptorului, capacitatea se va încălzi mult mai repede.

metal

Cuptoarele cu metale au avantajele lor incontestabile.De exemplu, instalare ușoară și încălzire rapidă. Aceasta include și dimensiunea mică și aspectul estetic. Dar cu toate avantajele, nu trebuie să uităm că cuptorul metalic va fi mai pretențios din punct de vedere al siguranței. Prin urmare, concepând instalarea unui cuptor metalic, trebuie să urmați cu strictețe instrucțiunile și să respectați toate regulile de instalare.

Cuptorul este instalat la o distanță de cel puțin 0,5 metri de pereți și interior.

Dacă cuptorul metalic va funcționa cu ajutorul electricității, asigurați-vă că îl legați. Atunci când alegeți o astfel de opțiune de încălzire, este necesară și coordonarea cu inspectoratul de incendiu.

Tavanul și pereții băii trebuie protejați împotriva incendiului prin montarea unui material izolator. sau prin finisarea cărămizilor și / sau a foilor metalice.

Piatra sau zidaria pot fi așezate peste pereții sobei, reducând riscul de arsuri. Un avantaj suplimentar al acestei căptușeli va fi creșterea timpului de reținere a căldurii în cuptor.

Întrucât cuptorul metalic are o greutate mică, de regulă nu este necesar să se construiască o fundație separată. Această necesitate poate apărea atunci când greutatea cuptorului este mai mare de 750 kg. În alte cazuri, este suficient să se plaseze o foaie de metal pe locul cuptorului viitor sau chiar să se plaseze țigla ceramică obișnuită. Acest strat este realizat pentru a proteja împotriva incendiilor.

Cuptorul însuși poate fi achiziționat în formă finită, dar cu cel puțin o mică cunoaștere și abilități, puteți, de asemenea, să vă gătiți din foi de metal.

În cazul unui cuptor pentru instalarea într-o baie, trebuie să înțelegeți că metalul trebuie testat pentru rezistență și posibila deformare atunci când este expus la temperaturi ridicate. Pentru a evita astfel de surprize, este necesar să încălzi foile de metal roșii și să vezi ce se va întâmpla cu foaia.. Poate crește în dimensiune și își pierde netezirea. Apoi, cu un ciocan, foaia este atinsă peste locurile dealurilor și golurilor până la aspectul original, iar excedentul este tăiat. Această pregătire nu va permite cuptorului să se răsucească în timpul funcționării.

Cuptorul metalic cel mai adesea nu oferă în proiectarea unui rezervor pentru apă. Deoarece soba în sine este mică, capacitatea suplimentară va face structura mai greoaie, lipsind această opțiune de avantajul său evident pentru încăperile mici. Dar, bineînțeles dacă este necesar și dorit, rezervorul poate fi prevăzut.

În orice caz, rezervorul trebuie să fie preluat în dimensiuni mici, deoarece trebuie să se încălzească într-un timp scurt.

Aragazul dintr-un astfel de cuptor poate fi intern sau extern. Dacă încălzitorul este instalat în exterior, puteți turna apă pe el pentru a obține abur. Arată estetic și frumos, se încălzește la temperaturi ridicate.

Tipul de încălzire internă permite pietrelor să se încălzească mai mult.în consecință, acestea vor păstra căldura mai mult timp, dar în acest caz, calea coșului va sta acolo și va fi nevoie de curățarea periodică a încălzitorului de la depunerea produselor de combustie.

Pietrele în sine au o importanță deosebită pentru un cuptor de metal fabricat automat. Pietrele de granit din granit sunt materiale absolut inadecvate.. Ele conțin incluziuni de mică, care, atunci când sunt încălzite, eliberează substanțe toxice. Inhalarea acestor vapori toxici este foarte periculoasă pentru sănătate. Cel mai bine este să folosiți pietre naturale convenționale, rotunde, de aproximativ aceeași mărime, fără crăpături și chipsuri..

În magazinele specializate puteți cumpăra pietre prețioase din bazalt sau jadeit, care sunt perfecte pentru o sobă de baie.

În plus față de alegerea corectă a pietrelor, este important și corect să le îndoiți. Cea mai mare și cea mai grea nevoie de a pune pe partea inferioară a încălzitorului, având în vedere forma lor. Dacă pietrele sunt alungite, ele sunt așezate vertical astfel încât căldura care urcă poate să treacă de-a lungul suprafeței pietrei. Dacă neglijăm această regulă, va apărea o barieră naturală pentru căldură, iar pietrele inferioare vor fi foarte calde, în timp ce cele superioare vor rămâne reci. Pe partea de sus a pietrelor mari se pun pietre de dimensiuni medii și apoi, cu un strat superior, mici pietricele..

Dacă pietrele sunt plasate necorespunzător, aburul din cameră va fi umed și greu, iar procedura de wellness nu va fi eficientă.

Ca și în cazul altor tipuri de cuptoare, în fabricarea cuptorului metalic, focul poate fi proiectat ca o singură bucată. Acest design este instalat direct în camera de aburi. Această opțiune este cea mai simplă. Un număr mare de desene și diagrame sunt disponibile pentru cei care doresc. Opțiunea cu un focar portabil este mai laborioasă, dar cu o aprovizionare adecvată de răbdare, este foarte posibil să o punem în aplicare.

Punctul important este proiectarea coșului de fum atunci când se instalează un cuptor metalic. Acest compartiment trebuie izolat. În mod optim între carcasa interioară și cea exterioară a țevii pentru a așeza foaia izolatoare.

Cuptoarele metalice au o caracteristică interesantă. Designul cuptorului pentru majoritatea cuptoarelor este astfel încât vă permite să obțineți căldură maximă într-un timp minim datorită arderii rapide a lemnului de foc.

O situație apare atunci când lemnul a ars și a încălzit cuptorul la temperaturi ridicate, care nu pot fi controlate. Acest lucru se întâmplă deoarece, ca standard, cuptorul este echipat cu un grătar, care este proiectat pentru a spori combustia prin furnizarea de aer suplimentar, ceea ce înseamnă oxigen prin grătarele sale. Cu acest dispozitiv, partea superioară a cuptorului se încălzește foarte mult, în timp ce fundul și laturile sunt foarte ușor. Există inconveniente suplimentare în funcționare, deoarece nu există plăcere - în loc de proceduri de îmbăiere, pentru a controla flacăra.

Soluția problemei este simplă, deoarece totul este ingenioasă să abandoneze complet grătarul. Dacă ușa casei este sigilată maxim cu un cablu de azbest, lemnul poate fi așezat direct pe partea inferioară a aragazului. O mică gaură cu clapetă trebuie montată pe ușă pentru a putea controla accesul la foc.

După astfel de acțiuni, lemnul din sobă va arde liniștit timp de o oră sau mai mult, iar soba însăși se va încălzi în mod egal. Ajustarea simplă, dar eficientă a designului va face cuptorul metalic cât mai convenabil posibil.

Cel mai comun model al aragazului din metal este "soba". Un astfel de cuptor este mobil, este cel mai ușor de fabricat și funcționează și este familiar chiar și cu cei care sunt departe de fabrica de cuptoare.

Acest design conține toate elementele cheie:

 • fundații;
 • cutie de foc și a suflat;
 • grătar;
 • încălzitor intern;
 • coș de fum;
 • rezervor de apă.

În apropierea sobei este posibilă amenajarea unui loc pentru păstrarea lemnului de foc.

Pentru a instala cea mai simplă versiune a acestui cuptor, veți avea nevoie de o mașină de sudură, o secțiune dintr-o țeavă cu pereți groși sau un butoi asemănător corpului cuptorului și containere sub apă, o conductă de fum, un grătar sau tije pentru fabricarea acestuia, un material izolant.

În primul rând, pregătiți baza. Pentru a face acest lucru, eliberați o porțiune a podelei și săpați o groapă cu o adâncime de aproximativ 50 cm. Dimensiunea acesteia ar trebui să fie de dimensiunea unui cuptor cu încă 30 cm în jurul perimetrului.Un strat de moloz sau cărămidă zdrobită este căptușit în partea de jos, apoi este turnat cu un strat de beton. Următorul strat este o foaie ruberoidă. Va fi util să o așezăm în două straturi, dar numai după ce betonul este complet uscat..

Două straturi de cărămizi refractare sunt plasate pe foile ruberoid. Primul strat de pe margine. Caramida arsă va crea o bună protecție a fundației împotriva umezelii și efectele expunerii la temperaturi ridicate.

Următoarea etapă este asamblarea compartimentului de combustibil. Țeava, care va fi utilizată sub focar, este tăiată din două laturi, pentru a obține un cilindru. În acest cilindru, trebuie să tăiați o gaură în care să fie instalată bara de foc și tubul de cenușă. În interiorul țevii trebuie să sudați elemente de prindere pentru grătar. De asemenea, rețeaua trebuie să fie sudată din bare metalice.

Apoi, trebuie să pregătiți două cercuri tăiate din foi de metal, să le sudați la partea superioară a țevii una și sub cealaltă, după ce ați făcut o gaură pentru a instala coșul viitor. Ușile sunt realizate din reziduuri metalice.

Pentru funcționarea corectă a coșului de fum, este necesar să se respecte secvența de instalare. Partea interioară trebuie să fie sudată la aragaz și rezervorul de apă instalat pe partea superioară, astfel încât conducta de coș trece prin rezervor. Într-unul dintre pereții rezervorului trebuie să introduceți un robinet.Restul lungimii țevii trebuie scos din încăpere. De asemenea, este necesar să introduceți un șurub în conducta de coș care arată ca o bară metalică cu un cerc fixat pe ea. Dacă rotiți supapa, puteți controla aerul de intrare.

Uneori este mai bine să instalați un rezervor de apă lângă sobă.. În acest caz, rezervorul și compartimentul de combustibil sunt conectate prin tuburi metalice pentru circulație. Acest design vă permite să montați o cutie de pietre deasupra focarului, adică să construiți un încălzitor complet.

Opțiuni simple de casă

În plus față de cărămizile de cărămidă și principalele cuptoare metalice, există, de asemenea, dispozitivele cele mai simplificate pentru încălzirea băii. Le puteți construi din mijloace improvizate, făcând un efort minim. Desigur, trebuie să înțelegeți că este puțin probabil ca astfel de desene sau modele să fie de o frumusețe deosebită sau să înnobileze interiorul, dar dacă obiectivul este doar încălzirea camerei, este destul de acceptabil să folosiți astfel de opțiuni.

Atunci când intenționați să construiți un astfel de cuptor, este recomandabil să pregătiți un desen sau o schemă conform căreia acesta va fi asamblat.

O variantă interesantă a cuptorului poate proveni de la roți inutile.. Un astfel de element de încălzire este simplu în proiectare, ocupă puțin spațiu, se încălzește repede și dă caldura bine. În plus, un astfel de cuptor va fi durabil, durabil și, dacă se dorește, poate fi încălzit nu numai cu lemn, ci și cu cărbune.

Dezavantajele sunt cele care sunt inerente în toate cuptoarele metalice - răcirea rapidă și probabilitatea de a fi arse prin contact accidental cu peretele. de asemenea trebuie avut în vedere că, datorită dimensiunilor mici, un astfel de cuptor poate încălzi o cameră mică, în mod ideal nu mai mult de 14-15 metri pătrați. m, pentru încălzire mai mult spațiu, acest design nu este potrivit.

Carcasa dispozitivului necesită 4 discuri din camion, care trebuie pregătite - curățate de murdărie, eventual folosind o cârpă de șmirghel. Două discuri trebuie să îndepărteze mijlocul, lăsând doar janta. Acestea vor fi folosite ca sticle de apă. Pentru a face acest lucru, trebuie să fie sudate una de alta și de partea superioară a capacului metalic pentru a umple apa și la partea de jos a structurii pentru a atașa o foaie de metal, care ar trebui să aibă o deschidere pentru conducta de coș. Containerul rezultat trebuie sigilat.Este necesar să se verifice și să se elimine deficiențele în prezența lor.

Celelalte două discuri sunt realizate din compartimentul pentru combustibil și încălzitor. Pe un disc trebuie să părăsiți partea centrală, va juca rolul grătarului de grătar. Cel de-al doilea disc trebuie să fie eliberat din segmentul central, iar atunci când se suge două părți, cel de-al doilea va servi drept recipient pentru pietre.

Toate părțile cuptorului sunt asamblate conform schemei, după care cuptorul este instalat pe o bază pregătită anterior.

O sobă făcută dintr-un butoi de fier inutilizabil poate fi, de asemenea, o opțiune bună pentru camerele cu aburi mici.. Pentru a instala un astfel de cuptor în primul rând trebuie să puneți fundația. Ar trebui să fie o bază din beton sau cărămidă, care are o rezistență ridicată la foc.

Barilul trebuie să tundă mașina de șlefuit la lungimea necesară. După aceea, cămașa este așezată în interior. Compartimentul de combustibil este alocat profilurilor metalice. Pietrele sunt încărcate pe ele. După aceea, pe cilindru este instalat un capac cu o conductă de fum sudată.

Un astfel de cuptor se va încălzi și îi va da căldura pietrelor, iar fumul va cădea în golurile dintre ele și se va evapora.

Recomandări utile

Când planificați construcția unui sobă de baie, este important să evaluați în mod adecvat forțele și capabilitățile dvs. Desigur, o aragaz făcută cu mâinile tale va încălzi nu numai corpul, ci și sufletul. Dar pentru ca un astfel de exercițiu fascinant și fructuos să aducă plăcere, aveți nevoie de o abordare serioasă.

Producătorii de sobe pentru băi oferă o gamă largă de dispozitive gata făcute numai pentru instalare. Dacă vă deranjează încă să construiți singur cuptorul, asigurați-vă că luați în considerare toate sfaturile și recomandările.

Este strict imposibil să se neglijeze cerințele privind siguranța împotriva incendiilor. Trebuie să existe o izolație a fundației. Trebuie reținut faptul că pentru sobele care funcționează pe diferite tipuri de combustibil, criteriile de siguranță vor varia. Opțiunea cea mai nesigură este o unitate care utilizează combustibil diesel, combustibil lichid, combustibil lichid.

Este necesar să se prevadă anticipat cum va fi rezolvată problema ventilației în baie. Instalarea corectă a coșului de fum va evita scurgerea fumului și otrăvirii cu monoxid de carbon.

Studiați cu atenție nevoile familiei dvs. în ceea ce privește procedurile de baie.Pe baza acestor informații, puteți decide în favoarea cuptorului care să facă o alegere. Un cuptor de metal va încălzi rapid camera de aburi și, dacă în cazul dumneavoastră, durata procedurilor de baie este de câteva ore, atunci este logic să instalați o structură metalică.

Pentru iubitorii cuptorului cu cărămizi abur ar fi o opțiune mai potrivită.atâta timp cât păstrează căldura și generează abur confortabil moale.

Zidurile metalice ale cuptorului pot fi căptușite cu zidărie, veți obține o versiune medie, care are avantaje și cuptor de cărămidă și metal

O soluție excelentă de baie va fi achiziționarea unui cuptor finit din fontă. cu pereții laterali cu cărămizi. Aburul de la un astfel de cuptor va fi plăcut și dens și cuptorul însuși va dura mult timp. Un alt avantaj al acestei opțiuni este încălzirea rapidă. Dar trebuie să ne amintim de asta Un astfel de cuptor nu este instalat direct în camera de aburi. Chelie trebuie să fie în sala de așteptare.

Este bine ca soba să fie proiectată astfel încât ambele tipuri de sobe să fie prezente - închise și deschise. Deci, mai multe oportunități de a aduce camera de aburi la temperatura dorită. Kamenka poate fi aranjată sub forma unei grătare plină cu pietre. Căldură mai puțin caldă pe metale.

Pietrele pot fi așezate într-un anumit fel sub forma unui puț, astfel încât să puteți turna direct apa în locașul proiectat. Acest lucru va da o cantitate mare de abur de bună calitate.

În plus față de o sobă bună, este important să faceți în mod corespunzător izolarea termică a camerei de aburi, scurgerea apei și întreaga structură interioară a saunei, inclusiv acoperirea peretelui. S-ar putea să vă gândiți cum să organizați încălzirea suplimentară pentru a satisface dorințele tuturor membrilor familiei.

Cel mai bun combustibil pentru baie va fi lemnul de foc de mesteacan. Ei ard în mod egal, lăsând puțin deșeuri. Pomii de conifere în timpul arderii foarte înfundă coșul. Este mai bine să nu le folosiți.

Volumul rezervorului de apă, de regulă, este calculat din cantitatea de 10 litri pentru spălarea unei persoane.

Argila pentru mortar folosit pentru a pune cărămizi, puteți utiliza pe deplin naturale, colectate pe malurile rezervoarelor. Ar trebui să fie înmuiate timp de câteva zile pentru a curăța de eventualele impurități.

Luând în considerare toate subtilitățile și nuanțele afacerii cuptorului, puteți construi un dispozitiv care va aduce bucurie și sănătate.

Vedeți următorul videoclip pentru o clasă de master în realizarea aragazului.

Comentarii
 autor
Informații furnizate în scop de referință. Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

Sala de intrare

Camera de zi

dormitor