Cum să alegeți betonul și să pregătiți în mod independent un amestec pentru fundație?

Betonul este unul dintre principalele materiale de construcție utilizate peste tot. Una dintre principalele direcții în care se utilizează este turnarea de fundații sau fundații. Cu toate acestea, nu fiecare amestec este potrivit pentru acest lucru.

structură

În sine, betonul este o piatră de origine artificială. Pe piața modernă există multe soiuri de beton, dar compoziția generală este întotdeauna aceeași. Deci, amestecul de beton constă din substanța de tricotat, umpluturi și apă.

Cimentul este cel mai des folosit ca liant. Există, de asemenea, betoane non-ciment, dar ele nu sunt folosite pentru a umple fundația, deoarece rezistența lor este semnificativ inferioară analogilor care conțin ciment.

Nisip, piatră zdrobită sau pietriș poate fi folosit ca umplutură.În funcție de tipul de fundație, această opțiune va face acest lucru.

Când combinați liantul, agregatul și apa în proporțiile necesare, obțineți o soluție de calitate. Timpul de întărire depinde și de ingredientele selectate. Ele determină de asemenea marca betonului, rezistența la frig și apă, precum și rezistența. În plus, în funcție de compoziție, este posibilă lucrul cu ciment numai manual sau este nevoie de utilizarea unui echipament special (mixere de beton).

Marci și specificații

Există multe nuanțe pe care trebuie să le acordați atenție atunci când alegeți un amestec de beton.

marca

Subiacenta este gradul de beton. O marcă este un marcaj numeric pe un pachet. Din aceasta puteți înțelege imediat ce indicatori vor avea una sau o altă compoziție. Conform normelor SNiP, nu fiecare beton va fi potrivit pentru înființarea unei clădiri rezidențiale. Marca nu trebuie să fie sub M250.

Cele mai comune fundații pentru fundații sunt următoarele:

 • M250. Acest tip este adecvat numai în cazul în care o sarcină mică este planificată pe fundație. De asemenea, din betonul acestui brand sunt făcute de suprapunere, acoperă drumul.Astfel, zona de utilizare este extrem de limitată datorită caracteristicilor de rezistență foarte scăzute. Va fi potrivit pentru baza de sub casa casei.
 • M300. Acest ciment mai durabil este potrivit pentru mai multe structuri. De exemplu, în plus față de fundație, ei pot umple drumul, supuși unor sarcini mari, pot executa scări. Datorită puterii mai mari, se deschide posibilitatea de turnare a fundației pentru cărămizi de o singură poveste sau case de lemn cu un pod.
 • M350. Această opțiune nu este mult diferită de cea anterioară. Ca și în cazul modelului M300, pot fi construite diferite structuri din betonul M350. Puterea va fi doar puțin mai ridicată, dar dacă construiți o casă cu o singură poveste pe un teren cu pământ, este mai bine să acordați atenție acestui brand particular.
 • M400. Această opțiune este potrivită pentru construcții în cazul în care rezistența podelei este mai importantă decât orice altceva. De exemplu, betonul acestui brand poate fi turnat ca fundație pentru un garaj sau o casă cu două etaje. În plus, acest tip este recomandat pentru utilizarea în spațiul de birouri (ateliere).
 • M450. Betonul acestui brand este unul dintre cele mai durabile, deci este mai potrivit pentru turnarea fundațiilor mai mult decât altele.Acesta este utilizat în construcții de înaltă creștere pentru a umple nu numai baza, dar și podele. Dacă construiți o casă de materiale grele sau în mai multe etaje, este recomandat să alegeți acest brand.
 • M500. Cel mai puternic dintre toate brandurile potrivite pentru baza. Betonul și podelele sunt realizate din beton M500 atunci când nu este posibil să se utilizeze amestecuri mai puțin durabile. De exemplu, depinde de condițiile climatice ale sitului: prezența apei subterane, a vânturilor puternice, aciditatea mare a solului. Dacă condițiile permit acest lucru, este mai bine să alegeți un alt tip, de exemplu, M450. Aditivii utilizați în compoziție măresc costul și este uneori mai înțelept să refuzați utilizarea acestui amestec.

Deci, odată ce un brand este principalul indicator pe care trebuie să vă concentrați, atunci trebuie să comunicați câteva informații importante. Marcajul arată sarcina maximă pe care o poate rezista un bloc de beton. Toate acestea sunt detectate de considerente practice. În cazul experimentelor, se utilizează cuburi de 15x15 cm. Cu toate acestea, trebuie avut în vedere faptul că semnul arată indicele mediu de rezistență, iar clasa arată cea reală.

Clasele de rezistență

În condițiile de construcție pe plan intern, cunoștințele exacte sunt adesea inutile, deci nu ar trebui să vă însufleți.Tot ce trebuie să știți este cât de aproape este clasa de rezistență legată de brand. Înțelegeți acest lucru va ajuta la următorul tabel. Merită să faceți o rezervare că marca este notată cu litera M, iar clasa - cu litera B.

Rezistență la compresiune

Clasa de rezistență

marca

261,9

B20

M250

294,4

B22,5

M300

327,4

B25

M350

392,9

B30

M400

392,9

B30

M400

Rezistența la compresiune este dată în kilograme pe metru pătrat. cm.

Rezistența la îngheț

Când vine vorba de rezistența la îngheț, înseamnă că de câte ori este posibilă înghețarea și dezghețarea betonului fără consecințe asupra caracteristicilor sale. Rezistența la îngheț este indicată prin litera F.

Această calitate nu este în niciun caz egală cu numărul de ani pe care o fundație de beton poate dura. Se pare că cantitatea de îngheț și dezgheț este numărul de ierni, dar în realitate totul nu este atât de simplu. În timpul unei ierni, temperaturile pot fluctua foarte mult, astfel încât mai multe cicluri de alternanță apar într-un singur sezon.

În general, acest indicator este important numai în cazul betonului care conține umiditate. Dacă s-a folosit un amestec uscat, chiar și un indice scăzut al rezistenței la îngheț nu reprezintă un obstacol în calea unei lungi utilizări, în timp ce extinderea și contracția moleculelor de apă din așa-numitul amestec umed poate duce la deteriorarea gravă a fundației din beton după mai multe cicluri.

Astfel, cu impermeabilizarea de înaltă calitate a fundației, F150-F200 este cel mai bun indicator al rezistenței la îngheț pentru aceasta.

Rezistent la apă

Acest indicator este caracterizat prin litera W. Este vorba despre cât de mult presiunea apei poate rezista un bloc de beton fără a trece apa. Dacă apa este furnizată fără presiune, de regulă toate structurile din beton sunt rezistente la ea.

În general, atunci când alegeți un beton pentru fundație, acest indicator nu este atât de important. În cazul în care este mai important să acordați atenție mărcii de beton pe care o alegeți. Indicatorul rezistenței la apă inerent unui anumit brand pentru fundație este suficient.

Dar este mai bine să arătați în tabel cum indicatorii de rezistență sunt legați de rezistența la apă și de rezistența la îngheț a unui anumit brand.

marca

Clasa de rezistență

Rezistent la apă

Rezistența la îngheț

M250

B20

W4

F100

M250

B20

W4

F100

M350

B25

W8

F200

M350

B25

W8

F200

M350

B25

W8

F200

Din tabelul de mai sus puteți afla tot ce aveți nevoie. Rețineți că, odată cu creșterea indicelui numeric al mărcii, se îmbunătățesc și alte caracteristici.

lucrabilitate

Acest indicator determină cât de confortabil este să lucrați cu beton, indiferent dacă poate fi utilizat fără mijloace mecanice, turnat manual.În condițiile de construcție internă, acest parametru este mai important decât celelalte, deoarece nu există întotdeauna acces la echipamente specializate și trebuie să vă mulțumiți doar cu o lopată și cu un burghiu cu o duză specială.

Workability determină plasticitatea betonului, abilitatea sa de a se răspândi rapid și uniform pe suprafață, precum și timpul de întărire - întărirea marginilor exterioare. Se întâmplă astfel ca betonul să se prăbușească foarte repede, motiv pentru care nu există nicio modalitate de a repara rapid neregulile sau de a adăuga un mortar nou, dacă acesta nu este suficient. Indicele de plasticitate este caracterizat prin litera "P".

Mai jos sunt câteva caracteristici scurte ale fiecăreia dintre valori.

indicator

trăsătură

P1

Practic, nu este folosit în construcții private, deoarece se caracterizează prin cifra de afaceri aproape zero. Textura seamănă cu nisipul umed.

P1

Practic, nu este folosit în construcții private, deoarece se caracterizează prin cifra de afaceri aproape zero. Textura seamănă cu nisipul umed.

P1

Practic, nu este folosit în construcții private, deoarece se caracterizează prin cifra de afaceri aproape zero. Textura seamănă cu nisipul umed.

P1

Practic, nu este folosit în construcții private, deoarece se caracterizează prin cifra de afaceri aproape zero. Textura seamănă cu nisipul umed.

P5

Nu este potrivit pentru umplerea fundației, deoarece soluția se dovedește a fi prea lichidă și mobilă.

Care dintre ele să alegeți?

În primul rând, trebuie să rețineți că marca fundației alese trebuie să depindă de trei criterii: tipul bazei, materialul pereților și starea solului. O astfel de abordare deliberată va ajuta nu numai la salvarea aditivilor adăugați la beton, ci și la asigurarea duratei maxime de funcționare a bazei.

Rețineți că în acest caz vorbim doar despre acele amestecuri de beton.care sunt comandate în formă finită, deoarece pregătirea propriei soluții este o sarcină dificilă și nu este întotdeauna posibilă obținerea caracteristicilor dorite. Dimpotrivă, în cazul versiunii de cumpărare, toate caracteristicile sunt garantate, iar plata în plus este minimă sau deloc.

Printre altele, se recomandă să se acorde o atenție deosebită perioadei de valabilitate a amestecului și condițiilor de transport și depozitare.

Tip de bază

În construcții private cel mai adesea folosit benzi fundație.Acest lucru se datorează simplității construcției sale și performanțelor ridicate în ceea ce privește fiabilitatea. Luând în considerare acest lucru, este logic să începeți să luați în considerare opțiunile potrivite cu această opțiune.

Pentru fundațiile benzilor, răspândirea marcajelor este mare. Alegerea poate varia de la M200 la M450, în funcție de debitul apei subterane și de materialul din care vor fi realizate pereții casei.

Pentru subsolul monolit, cel mai adesea selectat pentru băi, hale și alte structuri similare, va fi necesar betonul M350 și mai sus.

Pentru fundația pilonului, indicatorul ar trebui să fie M200-M250. Acest lucru se datorează faptului că caracteristicile de design ale acestui tip de fundație îl fac mai puternic decât bandă și monolit.

Materiale de perete și sol

Deci, dacă apa subterană are loc la o adâncime mai mare de 2 m, atunci următoarele mărci vor face:

Tipul clădirii

Brand de beton

lumina acasă

M200, M250

lumina acasă

M200, M250

două căsuțe de cărămidă

M250, M300

două căsuțe de cărămidă

M250, M300

Este necesar să facem o rezervare în avans, că acest lucru este valabil numai pentru fundațiile de benzi.

Dacă apele subterane curg peste 2 m, atunci marca de fundație nu trebuie să fie mai mică decât M350. Pentru a rezuma datele, modelul M350 este potrivit pentru clădiri ușoare, modelul M400 este destinat caselor de cărămidă cu o singură etapă, modelul M450 este destinat unor case private de cărămidă cu două sau trei etaje.Sub clădirile luminoase se înțeleg și clădirile din lemn.

Concentrându-se pe toate caracteristicile inerente în viitoarea dumneavoastră locuință, puteți să determinați cu ușurință ce marcă de ciment pentru bază să folosească în cazul dumneavoastră.

Prepararea soluției

Înainte de a începe pregătirea amestecului de beton, este necesar să înțelegeți mai detaliat componentele acestuia. Rezistența bazei, rezistența la stres și durata de viață a acesteia depind de alegerea corectă a componentelor sale constitutive și a proporțiilor acestora. Deoarece fundația este literalmente fundamentul unei case, orice greșeală poate deveni fatală și poate duce la faptul că casa nu va dura mult timp.

În primul rând trebuie să faceți o rezervare conform căreia toate componentele trebuie să fie de înaltă calitate. Nu ar trebui să înlocuiți nici un ingredient analog, dacă nu sunteți sigur că nu va schimba caracteristicile compoziției. De exemplu, materialele de umplutură cu granulație fină nu pot fi utilizate în soluții destinate turnării în zone cu debit de apă subterană, deoarece permeabilitatea acestui ciment va fi scăzută.

componente

După cum sa menționat mai sus, betonul pentru fundație constă din trei grupe de componente: lianți, umpluturi și apă.Betonul din beton nu este folosit pentru a umple fundațiile, astfel încât singura opțiune pentru liant în acest caz va fi cimentul de diferite grade.

ciment

Pentru a adăuga la amestecul de beton pentru fundație nu este potrivit pentru orice ciment, ci doar câteva tipuri. Acest lucru se datorează faptului că sunt necesare anumite caracteristici specifice.

De asemenea, trebuie avut în vedere faptul că betonul din beton va necesita ciment al unei anumite mărci:

 • pentru beton, a cărui rezistență la compresiune este în cadrul lui B3,5-B7,5, cimentul 300-400 este necesar;
 • dacă rezistența la compresiune variază de la B12.5 la B15, atunci brandurile de ciment 300, 400 sau 500;
 • pentru betonul de rezistență B20, sunt necesare mărci de ciment 400, 500, 550;
 • dacă rezistența necesară a betonului este B22.5, atunci este de preferat să se utilizeze gradele de ciment 400, 500, 550 sau 600;
 • pentru betoane cu rezistență de B25, 500, 550 și 600 de mărci de ciment sunt potrivite;
 • dacă aveți nevoie de rezistența betonului B30, atunci vor fi necesare 500, 550 și 600 de mărci de ciment;
 • pentru rezistența betonului B35, vor fi necesare mărcile de ciment 500, 550 și 600;
 • Pentru rezistența betonului B40, sunt necesare mărci de ciment 550 sau 600.

Astfel, se determină raportul dintre gradul de beton și gradul de ciment.

Al doilea factor care necesită atenție este timpul de întărire. Depinde de tipul de substanță de ciment.

Ciment Portland - ciment pe bază de silicat. Se caracterizează printr-un timp de fixare rapidă, care, de regulă, nu depășește 3 ore după frământare. Sfârșitul setării vine după 4-10 ore, în funcție de specia selectată.

Există următoarele subtipuri cele mai comune ale cimentului portland:

 • Încălzire rapidă. Se întărește 1-3 după frământare. Numai potrivit pentru turnare mecanizată.
 • În mod normal, întărirea. Timp de stabilire - 3-4 ore după frământare. Potrivit atât pentru umplerea manuală cât și pentru mașină.
 • Hidrofobic. A crescut rezistența la umiditate.

În funcție de necesitățile și echipamentul disponibil, poate fi aleasă una dintre următoarele opțiuni. Toate acestea sunt minunate pentru fundație.

Slag ciment Portland, de fapt, în caracteristicile sale nu este mult diferit de ciment Portland. Singura diferență este în tehnologia de fabricație. Timpul de fixare a zgurii ciment Portland variază foarte mult, în funcție de condițiile de mediu. După frământare, se poate prinde după o oră sau după 6 ore. Cu cât este mai caldă și mai uscată camera, cu atât mai repede va fi soluția.De regulă, un astfel de ciment este setat complet după doar 10-12 ore, deci există un decalaj de timp pentru eliminarea defectelor și a defectelor. Din acest motiv, este posibil să se utilizeze atât o metodă de turnare pe mașină, cât și una manuală. Acest tip de ciment este cel mai preferat pentru utilizare în condiții de umiditate ridicată. În plus, poate rezista la temperaturi de până la 600 de grade.

Pozzolanic ciment Portland este potrivit pentru utilizarea numai în condiții de umiditate ridicată, deoarece beton în aer liber bazat pe ciment portland prazolanic se va usca rapid si isi pierde forta anterioara. De asemenea, în aer, o bază de beton va determina o contracție puternică. În cazurile în care, din anumite motive, nu este posibilă utilizarea cimentului de alt tip, se recomandă umiderea constantă a fundației de beton.

Avantajul cimentului portland pozzolanic este acela că acesta nu se fixează la fel de rapid ca alte specii, prin urmare, există mai mult timp pentru nivelare și vibrare profundă. În plus, atunci când se utilizează ciment de acest tip, este posibil să se lucreze la beton chiar și în perioada de iarnă.

Cimentul din alumină se întărește rapid, așa că este necesar atunci când trebuie să construiți rapid o fundațieîn timp ce nu există timp pentru înghețarea acestuia. El se apucă într-o oră, în timp ce timpul maxim de fixare în condiții nefavorabile este de 8 ore.

În mod remarcabil, acest tip de ciment se confruntă bine cu fitingurile metalice. Datorită acestui fapt, este obținută rezistența ridicată a fundației din beton. În acest caz, baza este mai densă decât în ​​toate celelalte cazuri. Bazele cu adaos de ciment de aluminiu ridicat rezistă presiunii puternice a apei.

nisip

Nu fiecare nisip este potrivit pentru umplerea betonului. Pentru fundații, nisipurile grosiere și medii sunt cel mai adesea folosite cu granule de nisip de 3,5-2,4 mm și respectiv 2,5-1,9 mm. Cu toate acestea, în unele cazuri pot fi utilizate fracții mici cu dimensiunea granulelor de nisip 2,0-2,5 mm. Cerealele sunt mai puțin utilizate în construcția fundațiilor.

Este important ca nisipul să fie curat și să nu conțină impurități. Nisipul de râu este potrivit pentru aceasta. Cantitatea de substanțe străine nu ar trebui să fie mai mare de 5%, altfel astfel de materii prime nu pot fi considerate adecvate pentru lucrările de construcție.Când faceți nisip autoportant, aveți grijă să verificați prezența impurităților. Dacă este necesar, curățați nisipul minat.

Rețineți că cea mai ușoară cale este să achiziționați nisip deja curățat. În acest caz, nu veți avea alte probleme: minimizați riscul ca baza de beton să piardă rezistența datorită particulelor de nămol sau argilă din nisip.

Pentru a verifica puritatea nisipului, trebuie să efectuați următorul experiment. Aproximativ 11 linguri de nisip trebuie turnate într-o sticlă obișnuită de plastic de jumătate de litru și umplută cu apă. După aceea, după un minut și jumătate, apa trebuie să fie drenată, turnată cu apă proaspătă, agitați flaconul, așteptați un minut și jumătate și apoi scurgeți apa. Acest lucru trebuie repetat până când apa este clară. După aceasta, este necesar să se estimeze cât de mult rămâne nisipul: dacă cel puțin 10 linguri, atunci contaminarea nisipului nu depășește 5%.

Pietriș și pietriș

Pietrele sfărâmate pot fi din mai multe fracții, variind de la mici la mari. Pentru a crește rezistența betonului, adăugați mai multe fracțiuni de moloz. Este important ca piatra sau pietrisul să fie folosit nu mai mult de o treime din amestecul total de beton.

De asemenea, este necesar să se acorde atenție fărâmării mari de fracțiuni utilizate pentru beton sub fundație. Nu trebuie să fie mai mult decât a treia parte a celei mai mici dimensiuni a structurii. În cazul unei baze, tijele de armare sunt luate ca unitate de comparație.

Rețineți că utilizarea de moloz sau pietriș afectează numai raportul dintre apă și amestecul uscat. Atunci când lucrați cu pietriș, veți avea nevoie de 5% mai multă apă decât atunci când utilizați pietriș.

În ceea ce privește apa, atunci pentru fabricarea soluției de beton este adecvată numai una potrivită pentru băut. Mai mult decât atât, poate fi utilizată și apa care poate fi beată după fierbere. Nu utilizați apă de proces. Apa de mare poate fi utilizată numai cu ciment de alumină sau ciment portland.

proporții

Pentru a obține betonul unui anumit brand, trebuie să alegeți componentele potrivite în proporția potrivită. Tabelul de mai jos ilustrează raportul dintre ingredientele potrivite pentru amestecurile de beton pentru fundație.

Brand de beton

Marcă de ciment

Raportul dintre ingredientele din amestecul uscat (ciment, nisip, piatră sfărâmată)

Volumele de ingrediente în amestec uscat (ciment, nisip, piatră zdrobită)

Cantitatea de beton produsă din 10 litri de ciment

250

400

1,0; 2,1; 3,9

10; 19; 34

43

500

1,0; 2,6; 4,5

10; 24; 39

50

300

400

1,0; 1,9; 3.7

10; 17; 32

41

500

1,0; 2,4; 4,3

10; 22; 37

47

400

400

1,0; 1,2; 2,7

10: 11; 24

31

500

1,0: 1,6: 3,2

10; 14; 28

36

Deci, puteți obține aceeași marcă de beton, folosind diferite mărci de ciment și schimbarea proporțiilor de nisip și moloz în compoziție.

consum

Cantitatea de beton care poate fi necesară pentru fundație depinde în primul rând de specificul casei. De exemplu, dacă vorbim despre fundația populară de bandă, atunci trebuie să țineți cont de adâncimea și grosimea benzii. Pentru fundația pilonului, trebuie să vă gândiți la adâncimea și diametrul grămezilor. Fundația monolitică necesită luarea în considerare a dimensiunilor plăcii.

De exemplu, calculați cantitatea de beton pentru fundația benzii. Luați banda, lungimea totală fiind de 30 m, lățimea - 0,4 m și adâncimea - 1,9 m. De la școală se știe că volumul este egal cu produsul de lățime, lungime și înălțime (în cazul nostru, adâncimea). Astfel, 30x0,4x1,9 = 22,8 cu. m. Întorcându-ne într-un mod mare, ajungem la 23 cu. m.

Sfaturi profesionale

Este important să se țină seama de mai multe observații ale profesioniștilor, care va ajuta la alegerea sau prepararea amestecului de beton:

 • La temperaturi ridicate, tratarea adecvată a betonului poate fi în pericol. Este necesar să se presară cu rumeguș, care va trebui să fie umezit din când în când.Apoi nu vor exista fisuri în fundație.
 • Ori de câte ori este posibil, baza benzii trebuie umplută într-o singură trecere, dar nu în mai multe. Atunci va fi garantată forța și uniformitatea maximă.
 • Nu neglija niciodată impermeabilizarea fundației. Dacă această procedură nu este efectuată în mod corespunzător, betonul poate pierde unele dintre caracteristicile sale de rezistență.

Pentru a afla cum să pregătiți betonul pentru turnarea fundației, vedeți mai jos.

Comentarii
 autor
Informații furnizate în scop de referință. Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

Sala de intrare

Camera de zi

dormitor