Jucarii de Craciun din URSS: tipurile si caracteristicile

Cu cat suntem mai in varsta, cu atat mai des exista dorinta de a reveni intr-o copilarie fericita si fericita, iar acest sentiment este deosebit de puternic in Anul Nou. În zilele noastre este din ce în ce mai posibil să întâlniți un pom de Crăciun, decorat în stil european, ceea ce face doar să vă îmbogățiți frumusețea pădurii în cele mai bune tradiții sovietice, asigurați-vă că puneți bumbac pe ea care va imita zăpada și puneți bumbac Moș Crăciun cu nepoata Snow Maiden.

Istoria

În vremurile sovietice, jucăria a supraviețuit mult, dar vom începe cu vremurile pre-revoluționare, când a apărut pentru prima dată tradiția de decorare a copacului de Anul Nou.

În Rusia, pentru prima dată pentru a sărbători Anul Nou și pentru a îmbrăca conifere a început sub Petru cel Mare. În timpul unei călătorii în Europa, a văzut un copac frumos de conifere, decorat cu mere, bomboane și mandarine. Spectacolul sa bucurat foarte mult de viitorul împărat și, de îndată ce a venit la putere, a fost imediat emis un decret potrivit căruia toți locuitorii Rusiei erau obligați să-și pună în casă un ienupar sau un pin înaintea Anului Nou și să-l decoreze cu diverse fructe și dulciuri.

Cu toate acestea, când a murit Petru I, tradiția de sărbătoare a dispărut treptat și a câștigat o nouă putere doar sub Nicolae al II-lea.

În acei ani, decorarea pomului de Crăciun a fost menită să sublinieze abundența, luxul și statutul social ridicat. Cele mai multe jucării au fost aduse din Germania, deși la mijlocul secolului al XIX-lea s-au creat arte, care au produs fire de bumbac, paiete și fire metalice irizate.

La începutul primului război mondial, prizonierii germani au învățat pe stăpânii noștri să facă obiecte din sticlăCu toate acestea, revoluția care a urmat a schimbat curând soarta vacanței de iarnă din stat.

La sfârșitul anilor 20, sărbătorirea Anului Nou sa dovedit a fi strict interzisă ca o manifestare a vieții burgheze.Au scris despre copac ca o "relicvă a preotului", și chiar artiștii au băgat neobosit la caricaturi pe pini decorați.

Cu toate acestea, în 1935, politicile partidului s-au schimbat. La acel moment, personalități publice importante din această perioadă au făcut o declarație despre revenirea celebrării de Anul Nou. Acest lucru se datorează faptului că, în Rusia țaristă, oficiali bogați și bogați au organizat sărbători de vacanță de lux pentru copiii lor, iar copiii muncitorilor și țăranilor au fost forțați să le spioneze prin ferestre și invidia sărbătorind bogați. Deci sa hotărât să se întoarcă vacanța la oamenii obișnuiți și să se facă plăcere copiilor populației active din Uniunea Sovietică.

Cu toate acestea, în fața producătorilor de decorațiuni de Crăciun în acea perioadă a devenit o sarcină destul de dificilă - transformarea pinului de Crăciun într-un pin comunist.

Soluția a fost găsită - producătorii au stăpânit producția de produse tematice. De exemplu, îngerii cu aripi s-au transformat în pionieri, iar o stea a creștinului Betleem a devenit roșie.

A fost publicat un manual special, conform căruia copacul de Anul Nou a fost îmbrăcat.Pe partea de sus trebuie să fi fost atașat o stearpă stacojie cu cinci puncte, era necesar să atârnați locomotive, avioane, mașini blindate și alte simboluri ale omului sovietic la marginea ramurilor. Cu toate acestea, în centru, mai aproape de trunchi, erau permise mici bonbonnieres, dame și piramide.

Timpul se schimba, stilul bordului se schimba, iar treptat jucăriile cu simbolurile muncitorilor și țăranilor au fost înlăturate de imaginile eroilor de poveste., animale, iar mai târziu au fost înlocuite de bilele familiare cu noi, fulgi de zăpadă albi și alte jucării luminoase, frumoase și, cel mai important, foarte amabile.

tipuri

Chiar și în timpul celui de-al doilea război mondial, oamenii au încercat să decoreze copacul de Anul Nou în case ca o reamintire a existenței pașnice și a simbolului victoriei asupra inamicului. Cu toate acestea, industria din acei ani își petrecea toată puterea asupra nevoilor frontului, deci decorațiile de Anul Nou au fost făcute din deșeuri militare. Astfel, tancurile și armele de jucărie erau făcute din tablă, iar așchii de metal erau folosite pentru a face stele și fulgi de zăpadă cu cinci puncte.

În acei ani, jucăriile de uz casnic au fost utilizate pe scară largă, care au fost făcute din ceea ce a venit. Materia primă utilizată a fost cartonul, benzi de pânză, și chiar coaja de ouă,iar în față, soldații și-au făcut starea de spirit cu ghirlande de figurine din vată de bumbac, bandaje, cârpe și chiar epoleți.

Cea mai tipică jucărie a timpului - becul uzat de obicei, Ilyich. Ea a fost pictata, atasata cu un sfoara si atarna pe pomul de Craciun.

După război, oamenii mai mult ca niciodată aveau nevoie de o vacanță, astfel că începând cu anul 1946, producția de decorațiuni de pom de Crăciun a fost reluată pe deplin, iar câțiva ani mai târziu, designul jucăriilor a devenit mult mai pașnic, mai bun și mai magic. În anul 1949 au fost emise decoruri care descriu eroii celor mai renumite basmuri în cinstea aniversării nașterii lui A.S. Pușkin, decorațiuni care au apărut mai târziu pe baza lucrărilor "Chipollino", "Doctor Aibolit", "Frog Traveller", "Little Red Riding Hood" altele.

La începutul anilor 50, colierele de margele de sticlă au fost foarte răspândite.precum și o mare varietate de păsări, animale, muzicieni și interpreți de circ. În plus, casele și fulgii de zăpadă au fost foarte solicitate, mai ales așa cum erau, "pudră cu zăpadă".

În epoca stagnării în URSS, au fost făcute multe jucării papier-mâché. Țara nu a experimentat un deficit de hârtie, așa că tehnologii autohtoni i-au plăcut tehnica.

Gama cea mai mare parte erau imagini de animale și figuri umane. De sus, au fost acoperite cu un strat de sare de bertolet, datorită căruia au devenit mai fluorescente și ușor strălucitoare.

Apropo, în zilele noastre asemenea articole sunt foarte apreciate printre colecționari.

desen

Designul jucăriilor sovietice poate indica pe deplin modul în care s-au schimbat politicile partidului și ale guvernului.

Primele jucării au fost concepute pentru a duce ideile comunismului la mase, astfel încât acestea au inclus simbolismul statului sovietic. (seceră, ciocan, stea cu cinci puncte) și a demonstrat puterea și puterea țării (tancuri, avioane, tunuri, avioane și figuri ale soldaților cu câini).

La sfârșitul anilor 1930, Cercul Arctic a fost dezvoltat activ în URSS, care sa reflectat și în stilul de bijuterii. Jucăriile care simbolizează urșii polari, pinguini, jucători de hochei și exploratori polari sunt utilizate pe scară largă. În același timp, primele etape grave au început să cucerească cerul, care a fost imediat reflectat în decorațiunile de pom de Crăciun - mici aeronave și parașutiști au luat rândul.

După succesul covârșitor al filmului Circus, cererea de jucării care ilustrează clovni,caini instruiti, elefanti si ursi si negrita au ocupat un loc special (ei spun ca eliberarea lor a fost aranjata pe ordinele lui Stalin insusi, care a placut foarte mult acest film).

La vremea lui Hrușciov, când accentul principal în Uniunea Sovietică a fost pus pe dezvoltarea agriculturii, jucăriile cu imagini de legume au devenit rapid la modă. La pomul de Crăciun al poporului sovietic, aproape totul a crescut pe clothespins: struguri, mere, pere, lămâi, castraveți și chiar roșii. Dar porumbul ocupa un loc special. Probabil, a fost dificil să găsești o casă în care nu ar fi această regină galbenă a câmpurilor.

Ar trebui remarcat faptul că ea a fost - porumbul lui Hrușciov - care a devenit singura ornament care a fost produsă continuu de atunci de-a lungul întregii perioade a existenței URSS.

Puțin mai târziu, am început lansarea "copiilor". Erau mici exemplare ale decoratiunilor mari de brad: bile, figurine si animale. Ideea a venit la gustul tuturor, astfel încât aceste jucării au fost decorate cu ramuri de conifere sau copaci mici de Crăciun în aproape fiecare casă.

Primul zbor al lui Gagarin în spațiu a fost un eveniment de referință în viața cetățenilor și, desigur, acest lucru a fost imediat reflectat în designul decoratiunilor de pom de Crăciun., dând naștere unei adevărate "epoci spațiale" în producerea decorului de Anul Nou. În număr mare au apărut cosmonauturi enorme, rachete miniaturale și sateliți.

La jumătatea anilor '60, au început experimentele cu forma. Apoi au stăpânit producția de jucării care deja seamănă cu cele moderne: bile și gheață, cu dragoste mică și îngheț. Și unele jucării chiar acoperite cu vopsea fluorescentă.

În anii 1965-1969 a venit epoca de standardizare, astfel încât eliberarea de decoratiuni de Craciun a devenit serial. Acest lucru a condus la o reducere semnificativă a gamei de modele produse. Și până la începutul anilor 80 au rămas doar teme de Anul Nou și de basm.

În aceeași perioadă, a devenit popular să atârni o folie metalică pe un copac. Uneori era atârnat atât de strâns pe copac încât era dificil să vezi nu doar decorațiile, ci și ramurile pufoase ale frumuseții verzi. Acest lucru a dus la faptul că decorațiile tematice au devenit mult mai mici și ele însele au devenit geometrice și abstracte.

În anii 1990, conducerea absolută a fost dată bilelor, clopotelor și caselor. O abundență de strălucire a devenit o caracteristică caracteristică a designului de bijuterii de atunci.

La acea vreme, tendințele occidentale au început să influențeze moda, astfel încât, la mijlocul anilor nouăzeci, la vârful popularității a fost decorat pomul de Crăciun într-o singură culoare. Această tendință a acelei perioade sa obișnuit cu compatrioții noștri, așa că și acum, în multe case, găsiți pomi de Crăciun în care atât bilele cât și ghirlandele sunt selectate într-o singură umbră.

Bilele din acei ani erau foarte frumoase, caracteristica lor caracteristică era o mică cavitate rotundă. Când lumina a lovit-o, a apărut un efect extraordinar, ca și cum o iluminare fabuloasă clipea. De când vine Anul Nou la miezul nopții, jucăriile cu o imagine a unui ceas erau foarte solicitate. Adesea li sa dat locul cel mai central pe copac. Și, desigur, o stea a împodobit coroana.

Iar în arborele de Anul Nou, cifrele care descriu vrăjitorul principal al lui Moș Crăciun și Snow Maiden erau cu siguranță plasate. Cel mai adesea erau fabricate din bumbac presat, papier-mâché sau plastic.

Cum să o faceți singur?

Nu este atât de ușor să faci jucării cu mâinile tale, care ar fi similare cu cele sovietice, dar merită încercat să recreezi atmosfera acelei ere.

Decorurile de papier-mâché sunt foarte confortabile și amabile.

Pentru a face o decorație manuală unică, este necesar să înmuiați cartonul sau orice altă hârtie nedorită în apă. Când masa este saturată, stoarceți-o și mănâncați bine. În cazul în care casa are un blender - va fi foarte util. Masa de hârtie este amestecată cu un amestec de PVA, amidon și apă, luată în cantități egale, apoi formată, fasonându-se cu grijă toate neregularitățile și fără a lăsa goluri. Când semifabricatul este gata, acesta este lăsat să se usuce și apoi să fie vopsit.

Pentru a face mai radiant și mai uniform, unele presărați suprafața cu sare de masă obișnuită sau zahăr - ei trădează o strălucire misterioasă și ascund defecte.

Există o altă versiune a fabricării unor astfel de jucării. O figurină a unei jucării viitoare este formată din plasticină și lipită uniform cu bucăți mici de hârtie ruptă subțire, de exemplu, ziare sau pagini de vechi căsuțe. Pasta trebuie sa fie uniforma si densa. Veți avea nevoie de cel puțin 6-7 straturi. Ca adeziv este mai bine să utilizați PVA.

După lucru, jucăria este lăsată să se usuce. Apoi figura este tăiată cu atenție în jumătate, lutul este îndepărtat, jumătățile jucăriei sunt pliate și lipite împreună cu bucăți de hârtie: pentru începătoricusăturile sunt lipite în mai multe straturi, apoi restul suprafeței pentru a evita neregularitățile. La sfârșitul lucrării, produsul este vopsit și atârnat de pomul de Crăciun.

Foarte vintage sunt jucăriile fabricate din aluat de sare, precum și din carton. Productia lor va aduce placere oricarui copil, iar aspectul va incanta atat bebelusii, cat si parintii lor.

Jucăriile foarte originale sunt fabricate din materiale textile. Ele sunt numite "mansardă". Tehnologia este foarte simplă: o figură cu designul dorit este cusută dintr-o pânză albă, umplută cu poliester de vopsire și pictată. Totuși, tocmai în culori este principalul punct de atracție: pentru a da produsului efectul antichității, este acoperit nu cu vopsea simplă, ci cu guașă albă, în care se adaugă cafea și un adeziv puțin pentru fixarea stratului de acoperire (PVA este optim pentru acest lucru). Unele compensează, de asemenea, compoziția cu un vârf de vanilie și scorțișoară. În acest caz, jucăria se dovedește a fi nu numai "de modă veche", dar și parfumată, iar mirosul durează uneori un an sau chiar mai mult.

Și, desigur, un spațiu mare pentru fantezia de a crea jucării retro este dat de tehnica decoupage. Puteți să cumpărați cele mai simple bile de Crăciun, să le acoperiți cu vopsea albă și lipici (în raport de 1 la 1) și apoi să folosiți servetele tematice pentru a face decorul dorit în tehnica propusă.

Exemple frumoase

Cele mai rare sunt decorațiile timpurilor URSS cu simbolurile comuniste.

Dar pentru majoritatea compatrioților noștri, jucăria sovietică de pom de Crăciun este asociată cu eroii de basme și animale magice.

În acel moment, nu numai forțele, ci și sufletele au fost investite în fabricarea de bile. De aceea este pur și simplu imposibil să găsim așa ceva pe rafturi astăzi.

Cum să faci un om de zăpadă de epocă, vezi următorul videoclip.

Comentarii
 autor
Informații furnizate în scop de referință. Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

Sala de intrare

Camera de zi

dormitor