Camera de aburi în apartament: cum să o faci singur?

Saunele și băile sunt o formă populară de recreere în multe țări ale lumii, dar, din păcate, ritmul vieții moderne nu le permite să se bucure adesea de ele. Situația poate fi corectată prin mini-saune de apartamente. Nu sună foarte real, dar este un lucru obișnuit în Finlanda vecină, unde fiecare al treilea apartament este dotat cu baie proprie.

Tipuri de camere de transpirație pentru un apartament

Ca apartament, cea mai bună opțiune ar fi o saună finlandeză uscată. Motivul este simplu - pentru aranjarea unei băi clasice rusești într-un apartament, este necesar să se doteze suplimentar diversificarea apei și a aburilor, iar echipamentele de încălzire pe combustibil solid sunt interzise în majoritatea locuințelor. Desigur, băieții înflăcărați susțin că o saună acasă este o copie palidă a unei saune rusești cu lemn.Cu toate acestea, acest lucru nu împiedică popularizarea camerelor de mini-abur, mai ales că din ce în ce mai multe specii noi apar în mod constant.

Apartamentele cu aburi de apartament au forma unor cabine mici, cum ar fi dușuri, uneori combinate cu acestea, în care se creează un microclimat adecvat.

Este posibil să se adapteze un alt microclimat în aceeași cabină. privind sănătatea fiecărui membru al familiei. De regulă, nu mai mult de 2-3 persoane pot aburi într-o cameră de aburi în același timp (în funcție de dimensiune). Astfel de structuri sunt încălzite cu cuptoare electrice sau emițătoare cu infraroșu.

Saunele diferă în funcție de dimensiune, putere, tip de dispozitiv de încălzire. În plus, ele sunt gata și realizate la domiciliu, staționare și portabile. Camerele portabile de aburi sunt excelente pentru camere mici.

Cele mai renumite sunt cele două tipuri de camere de aburi portabile.

 • fitobochki - Acestea sunt saune miniatură pentru o persoană realizată sub formă de butoi. Ele au un element de încălzire în interior. Spre deosebire de structurile staționare, într-un fitobox numai corpul este expus, în timp ce capul rămâne în afara. În plus, aceste butoaie sunt echipate cu rezervoare speciale pentru perfuzii pe bază de plante, care sporesc foarte mult utilitatea procedurii.
 • Sală de saună este un cadru din lemn, acoperit cu o cârpă specială. Acest tip este foarte convenabil în ceea ce privește depozitarea: după utilizare, sauna este ușor de rulare și de ascundere. Este necesar să-l utilizați numai cu un încălzitor puternic, deoarece pierderile de căldură sunt mult mai mari decât cele de alte tipuri.

Garaje staționare pregătite - aceasta este calea pentru cei care au nevoie de o instalare rapidă și de o muncă minimă. Acestea se găsesc sub formă de cabine sau cabine separate conectate la duș printr-o partiție sau două într-una. Dezavantajele unui astfel de echipament sunt dimensiuni standard, care sunt destul de greu de ales pentru o anumită cameră, mai ales dacă fiecare metru contează. Pentru a forța consumatorul să-și schimbe părerea și prețul produsului. Cu toate acestea, un buget limitat nu este un motiv pentru a renunța la un vis, ci o oportunitate de a vă testa abilitățile de proiectare.

Selectarea și pregătirea spațiilor

Primul pas în construirea unei săni de casă este să selectați cu atenție camera.

Un loc potrivit in apartament trebuie sa indeplineasca mai multe cerinte, avand urmatoarele calitati:

 • bună căldură și hidroizolare;
 • ventilație;
 • accesul la principalele comunicații: electricitate, instalații sanitare, canalizare.

Construcția unei săli de aburi în camere de zi este interzisă din motive de securitate, astfel încât cel mai bun loc ar fi o baie.

În ea, doar toate cerințele specificate sunt îndeplinite. De asemenea, în aceste scopuri puteți folosi bucătăria. Adesea, dimensiunile unei bucătării și a unei băi standard nu permit alocarea a câțiva metri pătrați suplimentari, deci, cel mai probabil, reamenajarea apartamentului, echipamentele de ventilație de la zero și comunicațiile ar trebui să fie necesare.

Aceasta implică necesitatea coordonării proiectului cu un număr de instituții de stat:

 • serviciul de incendiu;
 • serviciul epidemiologic;
 • serviciul de planificare și coordonare;
 • Inspectoratul de locuințe.

În plus, poate fi necesar să faceți upgrade la sursa de alimentare a apartamentului, deoarece cablajul standard nu va rezista la încărcarea unui încălzitor puternic. În acest caz, permisul este eliberat de furnizorul electric și contractul de muncă este încheiat cu el.

Alegerea unui sobă cu o putere mai mică vă va ajuta să înlocuiți cablajul, dar va crește timpul de încălzire al saunei la temperatura dorită. Alternativ, puteți îmbunătăți izolația cabinei și puteți reduce volumul acesteia.

Când se lucrează la electricitate, bastonul trece la ventilație. Dacă vorbim despre o baie, sistemul de ventilație este prevăzut aici inițial. Tot ce trebuie să faceți este să verificați și să îl curățați. Este necesar să faceți găuri în cabina saună. Dacă se dorește, ele pot fi echipate cu ventilatoare și amortizoare rezistente la căldură. În cazul utilizării altor încăperi, vor fi necesare canale suplimentare de ventilație. O conductă flexibilă este potrivită pentru acest lucru, în timp ce curbele suplimentare ar trebui evitate și trebuie ales cel mai scurt traseu direct.

Există o opinie fundamental greșită că această etapă poate fi omisă, presupunând că sauna funcționează fără ventilație. De fapt, aceasta nu va dura mult timp: sub influența constantă a umezelii într-o încăpere neventilată, se începe putrezirea structurilor din lemn, se formează un mediu favorabil dezvoltării bacteriilor și calitatea procedurilor de baie în astfel de condiții nu mai poate fi spusă.

În plus, există riscul de a bea fără aer curat.

Printre greșelile obișnuite în instalarea ventilației se găsesc astfel încât se neglijează complet avantajele unei băi private.

 • Planificarea și instalarea la sfârșitul construcției. Conversia celei finite este mai dificilă decât imaginea inițială a unui sistem de schimb de aer.
 • Clătire completă a saunei. Orice cameră, indiferent de destinație, are nevoie de un flux natural de aer proaspăt.
 • Echipați doar o gaură de evacuare. Dacă nu există nici un flux de aer, atunci nu se vorbește despre schimbul de aer.
 • Lipsa amortizoarelor la supapele de intrare / ieșire, care ajută la reglarea microclimatului în camera de aburi.
 • Locul de amplasare a găurilor la același nivel și unul față de celălalt. Ca urmare, aerul va fi distilat de la o supapă la alta, creând curenți și nu asigurând amestecarea masei de aer.

În ceea ce privește mărimea viitoarei camere de mini-aburi, luați în considerare rata în funcție de care este necesar în medie 2 m2 pe persoană, în cazul în care prezența așternutului este obligatorie.

Alegerea materialelor și a echipamentelor

Materialele pentru saună sau baie trebuie să fie ecologice și netoxice. Aceasta este o nevoie urgentă, deoarece atunci când este încălzită, multe materiale emit substanțe nocive pentru sănătate. Prin urmare, numărul unu în lista de materiale necesare va fi lemnul natural pentru cadru și placare.Este de dorit să se utilizeze un tip de lemn, atunci designul va avea aceleași proprietăți operaționale.

Cel mai potrivit pentru apartament mini-baie aspen, tei și stejar-abashi. Acesta din urmă pare să fi crescut mai ales pentru astfel de scopuri: nu conduce și nu absoarbe căldura, practic nu absoarbe apa, nu este rezistent la stres mecanic, nu emite substanțe rășinoase. De asemenea, camerele de aburi sunt adesea împodobite cu pin scandinav și molid, arin, aspen. În general, pentru camerele cu umiditate ridicată, este mai bine să se utilizeze lemn mai solid, iar cele care sunt mai moi, se vor potrivi pentru placarea exterioară.

Este necesar să se prevadă prevenirea scurgerii căldurii prețioase prin pereții structurii. Nu trebuie să vă bazați numai pe conductivitatea termică scăzută a arborelui, este mai bine să faceți o rezervă suplimentară cu izolație ecologică și necombustibilă, de exemplu, plăci izolatoare de pâslă sau bazalt. Felt are capacitatea de a absorbi cu ușurință și de a da apă fără a-și schimba proprietățile, iar izolația din plăcile de bazalt respinge umezeala. Puteți să vă uitați la alte materiale disponibile pe piață. Principala condiție este prietenia cu mediul și imunitatea la umiditate.

În cazul izolației termice, există impermeabilizare. Puteți să ridicați un material care să efectueze ambele funcții simultan sau să cumpărați hârtie asfaltică sau folie.

pâslă
Perghamina

Probabil că panourile interioare din lemn vor fi tratate prin impregnare, care protejează împotriva efectelor dăunătoare ale umidității și aburului.

Pentru a termina podeaua se recomandă să cumpărați plăci ceramice. Acoperirea poate fi din lemn, iar oricare altul, principalul lucru este evitarea materialelor sintetice (de exemplu, linoleum), care emit substanțe dăunătoare atunci când sunt încălzite.

De la cuptoarele electrice, numai acelea care sunt proiectate special pentru camerele umede vor face. Acest dispozitiv este figura centrală a unei saune de acasă, nu ar trebui să o salvați. Puterea este selectată în funcție de dimensiunea camerei de aburi. În ceea ce privește dispozitivele de încălzire, clienții au încredere în probele scandinave și germane care combină puterea, fiabilitatea și ușurința necesare.

Principalele etape de instalare

 • Înainte de începerea lucrului, toate piesele din lemn sunt tratate cu impregnări protectoare și lăsate să se usuce.
 • Pardoseală pentru dispozitive Acest pas este opțional dacă sauna este construită în baie, deoarece placa existentă este bine.În caz contrar, podeaua este făcută de la zero, adică se instalează canalizare, hidroizolație termică, podea caldă (dacă se dorește), șapă de beton. Terasele ceramice sunt așezate imediat după uscare, înainte de construcția cadrului și a pereților.
 • Apoi pregătesc pereții la care se va înălța sauna: îndepărtează stratul vechi, tratează suprafața cu preparate antifungice și antiseptice, 2-3 straturi de sticlă, care protejează pereții principali ai apartamentului de aburi și umiditate, sunt fixați cu lamele. Pentru impermeabilizare folosiți uneori mastic polimeric special.
 • Apoi ridicați cadrul vertical și tavanul. În acest scop, se utilizează o bară de 4 * 6 cm sau 5 * 5 cm. Înălțimea structurii este de cel puțin 2 m. Dacă supapa de evacuare este planificată pe acoperișul cabinei, atunci se plasează o distanță de 5 cm între tavanul apartamentului și camera de aburi. Usa este decorata cu stalpi verticali.
 • Încălzirea. Un material popular este o lână bazaltică, care este așezată cu grijă între barele cadrului.
 • Un material termoizolant, de obicei folie de aluminiu, este atașat la izolație.Foi de folie sunt plasate în partea din spate a oglinzii, care se suprapun 10-15 cm, și lipite cu bandă metalizată.
 • Instalarea de lame orizontale înaintea căptușelii de placare. Pentru a face acest lucru, utilizați bare subțiri de 3 * 4 cm, care sunt montate pe trepte de 40 cm.
 • Acoperirea pereților și a plafonului de plafon. Începeți să lucrați din tavan, de la intrarea pe peretele opus. În aceeași etapă, sunt instalate supapele de ventilație de admisie și evacuare cu amortizoare.
   • Instalare de magazine. Suportul este realizat din lemn, pentru o mai mare fiabilitate a construcției, se adaugă un suport vertical. Așezați același material care a fost folosit pentru pereți.
   • Ușa este cel mai adesea făcută din sticlă călită mată. Acest lucru ajută la evitarea efectului spațiului închis. Ușa ar trebui să se deschidă ușor și fără efort, astfel încât să nu se pună nici un fel de încuietori serioase, maximul fiind un zăvor magnetic.
   • Instalarea de echipamente. Soba este instalată într-un loc convenabil într-un gard special al rămășițelor copacului. Acest lucru se face pentru a proteja împotriva arsurilor într-un spațiu mic. Becurile aleg rezistența la căldură, sunt montate pe partea superioară a panoului de perete.
   • În afara, sauna este decorată cu bordură.

   Înainte de prima utilizare, camera de aburi este uscată.În acest scop, camera este încălzită timp de câteva zile, crescând treptat temperatura și timpul de încălzire.

   În prima zi, încălzirea este pornită pentru o oră cu ușile deschise., în a doua zi, ele sunt ținute timp de 3-4 ore la 60 de grade, în zilele următoare la 90-100 de grade. După verificarea funcționării echipamentului și a ventilației, sauna este gata de utilizare.

   O saună finlandeză nu este singura opțiune posibilă pentru o saună în cameră. Dacă doriți, în blocul de apartamente pot fi echipate cu mâinile sale și hamam turcesc. Acest tip de baie este caracterizat de umiditate absolută și temperatură scăzută (nu mai mult de 50 de grade).

   Sfaturi pentru instalarea unei camere de aburi în apartament, consultați următorul videoclip.

   Comentarii
    autor
   Informații furnizate în scop de referință. Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

   Sala de intrare

   Camera de zi

   dormitor