Subtilitățile planificării "Stalinok"

Apartamentele timpurilor lui Stalin ocupă o nișă pe piața imobiliară și sunt încă în căutare din cauza numeroaselor avantaje. Stocul de locuințe al perioadei 1930-1950, denumit în mod simplu "Stalinka", are propriile caracteristici și trăsături. Este un întreg strat al erei în construcția și amenajarea clădirilor de apartamente.

Tipuri și tipuri

Potrivit cronologiei construcțiilor, casele staliniste pot fi împărțite în două tipuri: de dinainte de război și de după război. Această gradare este importantă atunci când alegeți un apartament, deoarece timpul de construcție a afectat în mod semnificativ aspectul și dimensiunile apartamentelor.

Antebelice

Începând cu mijlocul anilor 30 și continuând până în război, construcția nu a fost limitată în resurse și timp și, prin urmare, clădirile rezidențiale au fost construite cu o atenție deosebită, atenție maximă la detalii și îngrijire a decorului.Clădirile se disting prin fațadele grațioase, deliciile arhitecturale, domeniul de aplicare și ușurința de planificare. Acestea au fost construite nu numai ca o locuință confortabilă, ci și ca o decorare externă a orașelor. În construcția cel mai adesea folosite cărămidă roșie.

după război

Ca urmare a războiului și a distrugerii totale a orașelor, a fost deja prea mult timp să ne gândim la complexitatea arhitecturii. Mii de oameni au rămas fără adăpost, sarcina a fost aceea de a simplifica construcția clădirilor și, în cel mai scurt timp posibil, pentru a oferi populației un spațiu de locuit. Construcția de case a fost făcută dintr-o cărămidă albă mai ieftină, mai puțină atenție a fost acordată aspectului clădirilor, iar aspectul apartamentelor sa schimbat semnificativ într-o direcție rațională. A început să apară tip coridor apartamente - comunale și dormitoare.

În ciuda tuturor problemelor de timp, casele lui Stalin aveau caracteristicile lor caracteristice atât înainte, cât și după război și erau împărțite în "nomenklatura" și case obișnuite.

Case de nomenclatură

Casele de nomenclatură sau zgârie-nori pentru înalții manageri ai elitei sovietice, construite în funcție de proiecte individuale, au devenit o înfrumusețare a străzilor centrale ale orașelor și au fost întruchiparea visului unei locuințe confortabile.Formele arhitecturale clasice de clădiri înalte, cu un mezanin, au devenit o caracteristică caracteristică a caselor de nomenclatură. Ascensoare, podele din beton armat, tavane înalte (peste 3 m), decorațiuni din stuc, camere spațioase sunt principalele caracteristici ale nomenclatorului "Stalinok". Planificarea, de regulă, presupune apartamente cu 3 și 4 camere.

Case tipice

Tipic "Stalin" chiar înainte de război, diferă executarea simplă, aspectul mai modest, lipsa de decor pe fațada clădirilor. Spațiile de apartamente au scăzut semnificativ. În clădiri tipice, de multe ori apartamente cu o cameră și două camere, precum și clădiri de tip coridor. Arhitectura este simplă și necomplicată: decorațiunile realizate din turnarea prin stuc sunt fie standard, fie absente, cărămida din față nu este tencuită. Clădirile nu au ascensor și adesea o baie. În tipul de clădiri "coridor", baia poate fi una pentru mai multe apartamente.

Caracteristici speciale

Casele Stalin sunt încă foarte populare pe piața imobiliară. Acest lucru se datorează creșterii fiabilității clădirilor, izolației fonice și fonice ridicate a pereților, apartamentelor largi spațioase, tavanelor înalte, care adesea depășesc 3 m.

În ceea ce privește izolarea termică, casele din acea perioadă depășesc în mod semnificativ toate construcțiile ulterioare ale perioadei sovietice și post-sovietice. Grosimea pereților în multe case atinge un metru, ceea ce asigură o păstrare fiabilă a căldurii și protejează apartamentul de zgomotul străzii.

O altă caracteristică avantajoasă a "Stalinok" a fost utilizarea coloanelor și a grinzilor interne (podele din beton armat). Datorită acestor structuri, majoritatea pereților nu poartă, ceea ce face posibilă practic orice reamenajare în interior.

Avantaje și dezavantaje

Apartamentele lui Stalin aparțin locuințelor de elită, în primul rând datorită camerelor spațioase și tavanelor înalte, coridoarelor largi, spațiilor spațioase de bucătărie și spațiilor mari de depozitare. Pentru casele lui Stalin se caracterizează prin intrări mari, iar numărul de apartamente pe scară, de regulă, două sau trei.

Construcția de case de acest tip a fost realizată cu respectarea strictă a tehnologiei de construcție, motiv pentru care acestea au fost păstrate în stare excelentă până în prezent.

Dezavantajele "Stalinok" includ, cu siguranță, faptul că este necesar să se schimbe comunicările inginerice învechite de-a lungul timpului.Deoarece construcția, sistemele de alimentare cu apă și de cablare s-au dovedit a fi destul de uzate. Alimentarea cu apă în "stalinist" este adesea făcută de jos până la intrare, adesea locuitorii din etajele superioare ale casei suferă de presiune insuficientă a apei.

Cablajul în stil vechi nu rezistă la tensiunea înaltă din abundența aparatelor electrice moderne. Și această problemă nu este întotdeauna rezolvată prin înlocuirea sistemului într-un singur apartament.

Opțiuni de redirecționare

După cum am menționat mai devreme, casele staliniste au oportunități ample de reamenajare datorită numărului minim de pereți și podele principale. Funcția structurilor de susținere este realizată de grinzi din beton armat - grinzile, care se uită sub tavan, nu sunt foarte plăcute din punct de vedere estetic, dar sunt destul de amenajate pentru decorare.

În ciuda faptului că dimensiunea camerelor din "Stalin" depășește în mod semnificativ, în metri pătrați, aceeași locuință în alte tipuri de locuințe, locuitorii și-au stabilit obiectivul de a îmbunătăți spațiul de locuit.

Coridorul

Cel mai adesea, coridoarele lungi sunt supuse reamenajării, spațiul din care poate fi folosit într-un alt scop.De exemplu, pentru a mări în continuare zona unei încăperi și a schimba forma alungită a holului.

Trebuie spus că modificarea vizuală a formei coridorului este posibilă fără reamenajare. Odată cu luarea în considerare a iluminării corecte, a culorii și a materialelor potrivite, este posibil ca, în consecință, să primiți o galerie magnifică de lucrări de proiectare. Picturi pe pereți, opere de artă pe picioare sau console de iluminare înguste, decoruri de tavan, oglinzi - toate acestea pot transforma spațiul într-o cameră elegantă independentă.

camere

Sarcina reamenajării camerelor poate fi rezolvată în moduri diferite, în funcție de oportunitatea obiectivelor. Cea mai comună opțiune este aceea de a combina cele două camere într-o singură cameră.

O altă opțiune populară pentru sălile spațioase "stalinki" este de a împărți camera de zi în două zone, dintre care una poate servi drept cameră pentru copii. Apartamentul cu trei camere va fi un spațiu excelent pentru studiouri și mese de lucru, dacă cele două camere sunt combinate într-o singură cameră, iar a treia ca un dormitor.

Problema lipsei de metri pătrați este uneori rezolvată într-un mod neobișnuit - construcția mezaninului.Mezanina este o acoperire de podea supraetajată în camera principală. Astfel, într-o sală spațioasă, o jumătate poate fi împărțită în două părți la un raport de 1 metru deasupra și 2 metri mai jos. La etajul "al doilea" există un loc de dormit confortabil, iar sub el - un studiu. Aceasta este o oportunitate excelentă de a salva metrele pătrat necesare. În plus, o astfel de reamenajare nu necesită aprobarea autorităților relevante, deoarece nu sunt încălcate caracteristicile structurale ale clădirii.

bucătărie

În ciuda faptului că bucătăriile din "Stalin" în mărime mai mult decât în ​​alte tipuri de case, împărțirea spațiului utilizabil nu va fi niciodată inutilă. De aceea, opțiunea de a combina o sufragerie și o bucătărie este atât de populară.

Această metodă este de asemenea utilizată atunci când peretele dintre bucătărie și sufragerie interferează cu accesul rapid de la o cameră la alta. Zidul poate fi demolat complet sau parțial, formând un studio multifuncțional. În cazul unei demolări parțiale a peretelui, se face un pasaj larg în formă de arc, care separă vizual zonele spațiului.

baie

Spațiul mare pentru fantezie oferă spațiu pentru baie.De regulă, în casele construcției staliniste există o baie separată, care nu este întotdeauna convenabilă și estetică. Prin conectarea a două camere într-una, se formează o baie destul de spațioasă, care, dacă se dorește, și fanteziile de designer pot fi făcute pe două nivele. În acest caz, la diferite niveluri vor fi situate baie, jacuzzi, duș.

plafoane

Înălțimea plafoanelor din "Stalin" vă permite să instalați cu ușurință structuri moderne pe mai multe niveluri și oferă oportunități excelente pentru montarea corpurilor de iluminat.

Grinzile din beton armat (bara transversala), care sunt considerate unul dintre minusurile acestui tip de case, pot fi bate usor la unul dintre nivelele de plafon.

Glafuri de fereastră

Grosimea pereților caselor construite de Stalin nu este numai o izolație termică excelentă, ci și un praguri largi și profunde pentru ferestre. Au suficient spațiu pentru amenajarea unei grădini de iarnă miniatură sau pentru instalarea unui loc moale cu perne pentru citirea cărților.

Un prag de ferestre larg poate fi, de asemenea, o continuare a locului de muncă, dacă instalați un birou lângă fereastră. Aceeași opțiune este ideală pentru un desktop pliabil, a cărui masă se retrage pe perete sub fereastră, iar accesoriile de lucru pot rămâne pe pervaz.

Mansardă și subsol

Casele în stil stalinist au un acoperiș gable, care permite proprietarilor de la etajele superioare să organizeze o mansardă spațioasă. Desigur, acest lucru poate provoca o serie de dificultăți, dar o cameră cu drepturi depline sub acoperiș nu va fi niciodată inutilă.

În proiectarea celor două etaje "Stalinok" nu există un subsol, prin urmare, locuitorii de la primul etaj au construit adesea o mini-pivniță sub podeaua apartamentului, unde puteau stoca produse și piese. Cu toate acestea, aceasta este, de asemenea, un dezavantaj al acestor clădiri - pentru a ajunge la comunicații în caz de accident, serviciile de instalații sanitare trebuie să perturbe locuitorii de la primul etaj și deschide podele.

reparații

Atunci când planificați o revizuire majoră, trebuie să luați în considerare costul ridicat și volumul lucrărilor viitoare.

În plus față de costurile obișnuite de reparații, pot fi incluse următoarele:

  • În cazul în care casa în loc de podele din beton armat este din lemn, va trebui să facă o șapă podea de capital. Este necesar pentru podele de înaltă calitate;
  • Cantitate mare de tencuieli, creșterea consumului de materiale de construcție;
  • Înlocuirea conductelor de apă și de canalizare. Sistemul de încălzire, cel mai probabil, va trebui, de asemenea, să fie schimbat;
  • Înlocuirea obligatorie a cablului electric în cazul în care nu sa schimbat încă din perioada sovietică. Cablarea în casele de 30-50 de ani nu poate rezista la tensiunea tuturor aparatelor electrice moderne;
  • Gura de gunoi din Stalinks are adesea acces direct la bucătărie, care poate fi motivul răspândirii insectelor și rozătoarelor. În cele mai multe cazuri, este sigilat și decorat.

În ciuda tuturor dificultăților de reparare, casele de tip Stalin rămân una dintre cele mai elite de locuințe. Unele dintre acestea sunt asociate cu monumentalitatea clădirii, cu calitatea sovietică, pe care nici o clădire nouă nu se poate potrivi. Alții sunt impresionați de infrastructura din jurul caselor staliniste și de soluțiile arhitecturale. "Stalinki", de regulă, sunt situate pe străzile centrale la distanță de mers pe jos de opriri și, în același timp, sunt dotate cu curți spațioase, cu amenajare a teritoriului.

Pentru informații despre modul de reprogramare a "tulpinei", consultați următorul videoclip.

Comentarii
 autor
Informații furnizate în scop de referință. Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

Sala de intrare

Camera de zi

dormitor