O casă cu un acoperiș plat: caracteristici de design, argumente pro și contra

Există multe opțiuni pentru proiectarea unui acoperiș pentru o casă privată. Astăzi, împreună cu structurile de cort, tehnologiile și materialele moderne fac posibilă crearea de variante plate. Este de remarcat în detaliu ce constituie o casă cu un acoperiș plat, caracteristici ale designului său, argumente pro și contra.

descriere

În mod tradițional, în latitudinile temperate și nordice, a fost ridicat un acoperiș de șold cu pante înclinate, care a împiedicat acumularea de zăpadă pe suprafața capacului de zăpadă și a permis scurgerilor abundente să curgă până la sistemul de precipitații. Casele cu un acoperiș plat au fost comune în regiunile sudice, unde nu exista ploi abundente, iar zăpada nu a căzut deloc în timpul iernii. Dar dezvoltarea tehnologiilor de construcție și apariția de materiale moderne, în special impermeabilizarea, au făcut posibilă fără probleme crearea unui acoperiș orizontal în orice regiune, chiar și în condițiile din nordul îndepărtat.

Acoperișul plat - aceasta este suprapunerea, care este situată orizontal direct deasupra podelelor rezidențiale ale unei case particulare. Câteva straturi de materiale izolante care protejează împotriva umezelii, frigului și aburului, precum și un sistem de sisteme de drenaj vă permit să creați o protecție superioară de încredere într-o casă privată cu una, două sau trei etaje.

Nu vă temeți că vor exista scurgeri de pe tavanul ultimului etaj, ca și în ceea ce privește abordarea corectă și materialele de înaltă calitate, acestea fiind complet excluse. Principalul lucru este să operezi în mod corespunzător un astfel de acoperiș și să schimbi în timp util acoperirea în funcție de perioada de garanție.

Pentru clădirile cu acoperiș drept, funcționalitatea crește deoarece suprafața acoperișului poate fi utilizată. În multe privințe, instalarea unor astfel de construcții este simplificată în comparație cu opțiunile cortului, în care trebuie construit sistemul de prăjini. Ei au multe alte avantaje.

Principiu și tipuri de construcție

Pentru început este de remarcat faptul că acoperișul plat într-o casă privată nu este strict orizontal, pentru a evita acumularea de apă și drenajul acesteia, este prevăzută o pantă de suprafață de aproximativ 5-7 °. Principiul este acelașicum ar fi șanțurile înclinate ale acoperișului - acestea sunt situate sub o panta ușoară, care este invizibilă de la sol, dar permite ca toată umiditatea acumulată să se scurgă în canalul de scurgere. De asemenea, pe un acoperiș plat: apa se colectează într-un anumit loc din cauza inegalității suprafeței, însă platforma pare orizontală, puteți sparge în siguranță pajiștea sau puteți dota zona pentru odihnă.

Sistemul de drenaj pe un acoperiș similar conține canale speciale.în care apa de ploaie curge sub acțiunea gravitației și apoi, cu ajutorul unui sistem de furtun, coboară în scurgere sau subteran. Aceste dispozitive sunt fabricate din plastic care nu este expus la umiditate și putrezire, montate în straturi de izolație pe acoperiș și sunt alimentate cu o plasă protectoare deasupra, astfel încât gâtul și sistemul de drenaj să nu se înfundă. O astfel de pâlnie de admisie a apei este proiectată pentru aproximativ 100-150 metri pătrați. m de suprafața acoperișului, de aici puteți calcula numărul total. De obicei, pentru o casă mică de țară este suficient de 1-2 bucăți.

Acoperișul plat poate fi exploatat și neexploatat. În cazul în care nu este practic utilizat, adică este ridicat de mai multe ori pe an pentru a verifica integritatea și întreținerea, stratul conține următoarele straturi de jos în sus: izolare termică, barieră de vapori și impermeabilizare.Tehnologia de pardoseli aici este aproape la fel ca și în apartamentele rezidențiale și clădirile industriale.

Următoarele tipuri comune de acoperișuri plate neexploatate există: ondulat și monolit.

 • Prima opțiune - cadru. Mai întâi, pe baza de beton se montează un înveliș din profiluri metalice sau bare de lemn, în care se introduc materiale izolante. Apoi, plăcile de metal sunt atașate la cadru. Aceasta este o opțiune relativ ieftină, ușor de instalat, designul este ușor. Dar să umbli pe un astfel de acoperiș este aproape imposibil, pentru că profilurile se vor îndoi și se vor deforma.
  • Acoperire monolit pentru un acoperiș plat conține mai multe straturi. Un film de barieră de vapori de bitum fierbinte este așezat direct pe placa de beton, după care se aplică vată minerală și impermeabilizare, iar un șapă pe bază de ciment armat cu plasă armată este turnat de sus. Un astfel de acoperis neexploatat va avea o mulțime de greutate, dar va proteja în mod fiabil casa de precipitații și frig.

  O altă opțiune este dacă acoperișul este implicat în mod constant, oamenii merg pe el, există unele obiecte.Apoi, stratul izolator se schimbă în ordine: în primul rând, există o impermeabilizare pe care se montează izolația termică. Prin urmare, acest acoperiș se numește inversiune.

  Ordinea materialelor pentru pardoseli este după cum urmează: Mai întâi, pe placa de pardoseală este plasată o membrană bitum-polimer, apoi se plasează un strat de izolație termică din penofola, spumă de polistiren sau polistiren expandat. Dacă există dorință de a crea un gazon verde pe acoperișul casei dvs., se va pune un strat de separare și filtrare a geotextilelor pe aceste izolatoare și apoi un strat fertil pe care va crește iarba naturală.

  Un astfel de acoperis cu un strat fertil poate fi folosit liber pe tot parcursul perioadei calde, cu un sistem de drenaj instalat corespunzător, care nu se teme de ploaie. Pe acoperiș, puteți amplasa un teren pentru copii sau sport, puteți pune șezlonguri sau bănci, puteți sparge grădini de flori și chiar puteți savura un picnic. Acoperisurile acoperite cu verde acoperișuri sunt comune nu numai în casele de vară, dar și în casele urbane.

  Aranjamentul unui acoperiș plat nu se termină prin așezarea și turnarea straturilor izolatoare și prin așezarea sistemelor de drenare. Pentru o funcționare corectă este necesar să se creeze ventilație.Umiditatea și vaporii se pot acumula între straturile de izolație, mai târziu în timpul înghețului, tortul izolant se poate sparge, apar bule de aer, se produce detașarea. Pentru a evita acest lucru, utilizați aeratoarele - tuburi din plastic sau metalice cu capace sub formă de umbrelă, care sunt montate în interiorul acoperișului. Aerul care intră prin ele datorită diferenței de presiune frânează vaporii de apă din straturile de izolație, rămânând complet uscați.

  Un alt punct important după acoperișul plat este construcția de protecție împotriva trăsnetelor. Nu trebuie neglijat, deoarece, în ciuda probabilității scăzute de apariție, o furtună poate duce la cele mai dezastruoase consecințe într-o casă de țară. În interiorul straturilor de izolație este instalată o rețea de recepționare a fulgerelor, dacă acestea nu sunt combustibile sau dacă sunt combustibile, deasupra acestora pe suporturi speciale la o înălțime de 10-12 cm de la suprafață. Toate nodurile din această rețea sunt conectate într-un singur trăsnet de fir de conductiv gros care se îndreaptă spre sol.

  Punctele tari și punctele slabe

  Clădirile înalte cu un acoperiș plat, construite în funcție de diverse proiecte, au fost folosite în țara noastră pentru mai mult de un an.Recenzile proprietarilor, care au locuit în astfel de case de mai mulți ani, vor contribui la evidențierea tuturor avantajelor și dezavantajelor acestor structuri.

  Acestea au următoarele avantaje:

  • materiale de economisire - nu este nevoie de construirea unui sistem de acoperiș complicat, iar lucrările de acoperișuri sunt simplificate;
  • viteza de construcție comparativ cu acoperișurile cu pante și în special șold;
   • comoditatea reparării și schimbării acoperișului;
   • dispozitivul unui acoperiș plat permite construirea unei platforme pe acesta pentru diverse nevoi: o peluză, o zonă de agrement cu un foișor, o sală de gimnastică, un colț pentru copii etc.
   • este posibilă instalarea de ferestre în tavan, un design interior foarte original și o sursă suplimentară de lumină naturală pe tavan;
   • acoperișurile vor fi mult mai sigure decât în ​​cazul unui acoperiș încastrat;
   • cu rafale puternice de vânt nu există niciun risc de perturbare a fermelor și a căptușelilor masive.

   Potrivit recenziilor proprietarilor de astfel de case, puteți, de asemenea, să sublinieze acoperișurile plate:

   • spre deosebire de structurile cortului, pe aceste acoperisuri în zăpadă se vor acumula zăpadă în volume mari, care trebuie curățate în mod regulat cu mâna;
   • este necesară instalarea unui sistem de scurgere;
   • va trebui să monitorizați în mod constant integritatea acoperișului, fără scurgere;
   • în ciuda ușurinței aparente a instalării, acoperișurile plate au multe nuanțe, straturile izolatoare și jgheaburile trebuie făcute cât se poate de corect, altfel scurgeri nu pot fi evitate.

   Multe proiecte de case private cu acoperiș orizontal au provenit din Europa, unde clima este mai ușoară. Prin urmare, astfel de decizii trebuie să fie ajustate în conformitate cu condițiile noastre meteorologice mai severe.

   Ce sa fac?

   Acoperișul plat poate fi făcut din diverse materiale, alegerea acestora depinzând de structura clădirii.

   • În cazul în care casa este cărămidă, silicat de gaz sau blocuri de beton, apoi o placă de beton armat poate fi folosit ca o acoperire de acoperis. În acest caz, acoperișul va fi cât mai puternic posibil, puteți plasa obiecte voluminoase și grele pe el. Un astfel de material suprapus nu are protecție împotriva umezelii, așa că, în orice caz, va trebui să faceți un strat de impermeabilizare a bitumului laminat sau șapă cu o membrană bitum-polimer inferioară.
   • Podelele de acoperiș din lemn cu design similar vor costa mai puțin decât betonul, ele pot fi realizate chiar pe un sit al țării.Un cadru cu grinzi este instalat pe pereți, puteți lua 10 x 4 cm sau alte bare plane ca și altele, atâta timp cât acestea pot suporta greutatea viitoarei izolații și a altor obiecte situate pe acoperiș. Lemnul este tratat cu soluție antiseptică și ignifugă. Acoperișul de lemn poate fi acoperit cu panouri din lemn, plăci de bord sau metal.
   • Ca o hidroizolare pentru case cu acoperiș plat, bitumul este folosit în mod tradițional. Acest material organic bazat pe hidrocarburi, care este produs în timpul distilării petrolului. Are proprietăți excelente de impermeabilizare, nu este afectată de umiditate, putrezire, nu se teme de îngheț. Principalul dezavantaj al bitumului este considerat a fi prietenia sa non-ecologică - conține componente dăunătoare, iar atunci când este încălzită, emite un miros ascuțit. Cu toate acestea, izolarea bitumului este încă în cerere, inclusiv în construcția de case cu un acoperiș plat.

   Bitumul poate fi rulat și lichid. De obicei, pentru o eficiență maximă, se folosește o combinație a acestor două tipuri. Mai întâi, soluția fierbinte se toarnă pe suprafața curățată pregătită, apoi se rostogolesc role de bitum solid.Această combinație vă permite să închideți orice fisuri și fisuri microscopice și protejează fiabil acoperișul de umiditate.

   • Există și alte materiale moderne de impermeabilizare care sunt mai curate și mai inofensive decât bitumul. Acestea includ, de exemplu, euroruberoidul. Este, de asemenea, realizat pe bază de bitum, dar, datorită țesăturilor sintetice și polimerilor în compoziția sa, emite substanțe și mirosuri mai puțin nocive. Euroruberoidul este disponibil în rulouri, pentru rezistență, este presărat cu așchii minerale speciale.
   • Există spray impermeabilizarea acoperișului sub formă de pulberi și aerosoli. Se aplică pe suprafață cu ajutorul unor echipamente speciale. Astfel de amestecuri sunt produse din plastifianți, ciment, rășini sintetice și agenți de întărire. Avantajele lor sunt că acestea nu numai că protejează de umiditate, dar reflectă și razele soarelui, nu lăsați în abur.
   • Pentru a proteja impotriva precipitatiilor se foloseste pe scara larga impermeabilizarea acoperirii. Ea, ca materialul de acoperiș lichid, este aplicată pe suprafața acoperișului cu o rolă sau o perie. Printre aceste materiale, emulsia, cauciucul, masticul de polimer și primerii sunt deosebit de obișnuite.
   • Există opțiuni pentru impermeabilizarea în vrac sub formă de granule, care absorb umiditatea și nu-i permit să curgă în sufragerie. Exemple sunt argila extinsă și piatră zdrobită.Avantajul lor este că nu necesită o instalare complexă - granulele se ridică la nivelul acoperișului, se sfărâmă și se uniformizează uniform pe suprafață.
   • Ca o barieră de vapori, se folosește de obicei o peliculă de polietilenă cu o grosime de 0,1-0,5 mm, care este așezată pe întreaga lățime a acoperișului sub stratul izolator. Pentru a proteja împotriva frigului, sunt folosite multe materiale eficiente: vată minerală, spumă plastică, spumă de polistiren, spumă de polistiren și altele.
   • Foarte spectaculoase și impresionante în aparență sunt acoperișurile din sticlă solidă. Tavanul transparent din casă sporește vizual spațiul, creează o atmosferă unică a aerului, este întotdeauna cât mai ușoară în camere. Nu este foarte dificil să montați astfel de pardoseli, este suficient să creați un cadru de profile metalice sau rame de lemn și să-l glazurați. Dar funcționarea acoperișului din sticlă este complicată, iar iarna este necesar să o curățați în mod constant de pe capacul de zăpadă. Prin urmare, cel mai bine este să faci un plafon solid cu luminatoare mici.

   Opțiuni de proiectare

   Acoperișul plat poate fi instalat într-o casă cu două etaje, cu o zonă mică și într-o cabană spațioasă.Într-o clădire mare, puteți combina un acoperiș înălțat înălțat cu un orizontal, de exemplu, folosind pentru un ancoră sau o verandă. Forma acoperișului poate fi de asemenea diferită: pătrată, dreptunghiulară și mai complexă. Principalul lucru cu un proiect non-standard este de a calcula corect pantele și sistemul de deversări, astfel încât umezeala să nu se acumuleze la suprafață.

   La inversarea acoperișului plat pot fi amplasate aparate de aer condiționat, sisteme de ventilație, antene de televiziune, cutii de comunicații și alte echipamente. Dacă acoperișul va fi folosit ca platformă pentru recreere sau pentru alte distracții active, atunci este necesar să instalați un gard pe margini.

   De asemenea, la instalarea unui acoperiș similar, se merită să aveți grijă de ridicarea convenabilă în sus cu ajutorul unei balustrade. Există multe proiecte utilizate acoperiș inversiune cu desene care pot fi ghidat în construcția de acasă.

   Instrucțiuni de instalare

   Înainte de a construi și aranja un acoperiș plat, merită să rupem pas cu pas planul tuturor lucrărilor.

   • Începe cu alegerea formei, tipului și materialelor pentru podea. Ar trebui să se țină seama de faptul că sarcina asupra unui astfel de design este întotdeauna mai intensă,decât pe opțiunile de cort. Pe baza acestui aspect, trebuie să faceți un desen al sistemului cu grinzi și plafoane. Schița indică formele, dimensiunile, culorile, materialele, comunicările necesare. Cel mai bine este să aveți o idee vizuală despre cum va arăta acoperișul viitorului pentru casa dvs.
   • Apoi, trebuie să faceți o alegere de acoperire a izolației viitoare. Ar trebui să fie ghidată de climatul existent, caracteristicile suprapunerii la etajul superior, numirea acoperișului - acesta va fi exploatat sau nu. Preferințele ar trebui acordate materialelor polimerice moderne, laminate sau pulverizate. Ele trebuie să aibă caracteristici de izolare ridicate, în același timp să fie inofensive.
   • În cazul în care este necesar să se realizeze un acoperiș cadru, atunci instalarea lamei începe cu pregătirea șinelor, tăierea acestora. Toate lucrările pregătitoare: lustruirea, acoperirea cu lacuri de protecție, marcarea și tăierea trebuie efectuate pe teren, într-o zonă special amenajată. Pentru ridicarea fragmentelor ramei și montarea pe acoperiș, este imperativ să se utilizeze schele puternice și fixe cu schele largi. Lucrările ar trebui să se desfășoare în condiții meteo clare și uscate.
   • Apoi, de pe cadrul setului se suprapune și montați tortul izolator. Înainte de acoperirea cu straturi izolatoare, este necesar să se instaleze un sistem de drenare cu pâlnii și furtunuri de evacuare, să se prevadă deschideri de aerisire și aeratoare și un sistem de conductori de trăsnet. Pentru a obține o protecție maximă a acoperișului împotriva umezelii, este necesar să se asigure etanșeitatea tuturor îmbinărilor și îmbinărilor. Acestea trebuie tratate ulterior cu bandă de mastic, etanșant sau izolator.

    După instalarea tuturor straturilor protectoare, acoperișul poate fi echipat în conformitate cu proiectul său: face garduri și balustrade, se toarnă stratul fertil și plantează spațiile verzi, pune mobilierul și alte obiecte.

    Instalarea unui acoperiș plat este destul de posibilă pentru a vă face singur, având schele, materialele necesare și un set de instrumente disponibile: un ferăstrău, ciocan, burghiu, bandă, nivel și cuțit de asamblare.

    Exemple de design spectaculos

    Acoperișul plat într-o casă privată poate fi reprezentat în diferite moduri. Unele exemple, create de tine însuși la un site de țară, ar trebui să fie luate în considerare în detaliu.

    Acoperiș plat ne-exploatat într-o prelungire cu o singură etapă a unei case particulare.Materialele eficiente de izolare ne-au permis să creăm un design simplu și elegant de formă neregulată. Suprafața lucioasă reflectă bine razele soarelui, iar în timpul ploii umiditatea nu se acumulează pe acoperiș.

    Acoperișul clădirii de înaltă tehnologie este foarte spațios și are o formă neobișnuită. Site-ul nu este utilizat pentru o zonă de agrement, ci doar panouri solare. Dacă este necesar, puteți pune pe el și alte dispozitive și comunicații.

    Terasa acoperită deasupra garajului. Proiectul este interesant pentru că puteți intra pe platforma superioară direct din sufrageria de la etajul al doilea al unei case de țară.

    Tehnologiile moderne fac posibilă crearea unei piscine pe acoperișul unei case cu o singură țară sau cu două etaje. Nu este atât de dificilă cum se pare: este suficient să ridicați materiale eficiente de impermeabilizare, să instalați o podea care să reziste la greutatea unui castron cu apă și să construiți un sistem de drenare. Dar un astfel de proiect va fi cu adevărat impresionant.

    O casă de țară cu un acoperiș plat va deveni mult mai confortabil dacă rupeți un gazon plin pe ea. Materialele izolatoare și stratul fertil nu sunt foarte scumpe, iar rezultatul va fi o zonă minunată de recreere.

    Cum să montați un acoperiș plat, consultați următorul videoclip.

    Comentarii
     autor
    Informații furnizate în scop de referință. Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

    Sala de intrare

    Camera de zi

    dormitor