Închidere pe ușile de incendiu: tipuri, alegeri și cerințe

 Închidere pe ușile de incendiu: tipuri, alegeri și cerințe

Ușile de protecție au o serie de caracteristici care îi conferă proprietăți rezistente la foc și protecție împotriva focului. Unul dintre cele mai importante elemente ale acestor modele este cel mai apropiat. Conform legislației, un astfel de dispozitiv este un element obligatoriu al ieșirilor de urgență și al ușilor la aterizări. Închidere pe ușile de incendiu nu au nevoie de un certificat separat, se eliberează complet pentru întregul set.

Ce este?

Mai aproape este un dispozitiv care oferă uși cu auto-închidere. Un astfel de dispozitiv este o parte destul de importantă a intrărilor / ieșirilor într-o cameră cu o cruce mare de oameni.Într-un incendiu, într-o stare de panică, mulțimea se mișcă înainte, lăsând ușa larg deschisă. Mai aproape de acest caz o va ajuta să se închidă singură. Astfel, împiedicând răspândirea în continuare a incendiilor în încăperile învecinate și în alte etaje.

În utilizarea zilnică, designul simplifică funcționarea ușilor. În special închizători convenabili pentru intrările de acces. Datorită acestora, intrarea pe scară va fi întotdeauna închisă, ceea ce înseamnă că nici îngheț, nici aer cald, nici pescaj nu vor pătrunde înăuntru.

Dispozitivele cu închidere automată vin în mai multe forme.

 • În partea superioară, care este instalată la partea superioară a foii de ușă. Acesta este cel mai frecvent tip de instrument. Popularitatea sa se datorează ușurinței instalării.
 • Podea montată pe podea. Nu este potrivit pentru foi de metal.
 • Built-in, construit în ușă.

Cum funcționează dispozitivul?

Esența ușii de apropiere este destul de simplă. În interior este un arc, care este comprimat când ușa este deschisă. Cu frunza de usa treptata se inchide lin si silentios. Există închizători care lucrează cu pârghie și alunecă cu un canal glisant.

Mecanismul de tracțiune inerent în închiderile superioare.Mecanismul său este o cutie în care se află arcul și uleiul. Când deschideți ușa, împinge pistonul, deci este comprimat. Când ușa se închide, arcul se desprinde și se apasă pe piston. Asta înseamnă că lucrarea are loc în ordine inversă.

În plus față de primăvară, mecanismul include:

 • canalele hidraulice care reglează curgerea uleiului;
 • secțiunea lor este controlată de șuruburile de reglare; cu cât este mai mică, cu atât mai lent fluxul de țiței și pânza se închide;
 • angrenajul conectat la piston și bolul.

În exterior, un astfel de sistem este un șine convergente și divergente. În închizătorii inferiori și încorporați, localizați cu un canal de alunecare. Pe foaia de ușă este atașat un mecanism special, care, atunci când este deschis, acționează asupra pistonului. El comprimă arcul, iar când se deschide, ușa se închide.

Criterii de selecție

Dispozitivele de închidere a ușilor trebuie să îndeplinească anumite cerințe

În caz contrar, instalarea lor va fi contraindicată.

 • Conform standardelor europene, dispozitivele cu închidere automată sunt împărțite în 7 niveluri: EN1-EN7. Primul nivel corespunde celei mai ușoare foi, la 750 mm lățime.Nivelul 7 poate rezista panzei cu o greutate de până la 200 kg și o lățime de până la 1600 mm. Norma este dispozitivul corespunzător clasei 3.
 • Se va apropia mai mult de materialul anticoroziv și se vor rezista la temperaturi cuprinse între -40 și + 50 ° C.
 • Limita de exploatare. Conceptul include numărul maxim de cicluri (deschis - închis) al ușilor. În mod normal, este între 500.000 și mai mult.
 • Direcția de deschidere a foii de ușă. În acest sens, există dispozitive pentru uși care se deschid spre exterior sau spre interior. Dacă ușa are 2 frunze, dispozitivul este instalat pe ambele. Pentru canatul drept și stâng, există diferite tipuri de dispozitive.
 • Unghiul maxim de deschidere. Această valoare poate ajunge la 180 °.

Opțiuni suplimentare

Pe lângă indicatorii principali, ușa de apropiere este echipată cu un sistem permițând să-și reglementeze activitatea.

 • Abilitatea de a seta unghiul de deschidere al frunzei, dincolo de care ușa nu se deschide. Acest lucru o va salva de la ciocnirea cu peretele.
 • Capacitatea de a seta viteza cu care ușa se închide până la 15 ° și închiderea ulterioară ulterioară.
 • Abilitatea de a regla forța de compresiune a arcului și, prin urmare, forța de închidere a ușii.
 • Timpul pentru care ușa rămâne deschisă. Această caracteristică vă permite să evacuați rapid în timpul unui incendiu, fără să îl țineți.

De asemenea, cu ajutorul acestei funcții, este convenabil să transportați obiecte mari.

Caracteristicile suplimentare includ prezența unui senzor de fum, sincronizarea chingilor pentru ușile duble și fixarea panzei la un unghi selectat. Prețul de închidere pentru uși de incendiu variază foarte mult, variind de la 1000 de ruble. Puteți alege un model potrivit atât de la producătorii interni, cât și de la producătorii străini.

Dintre acestea, se preferă astfel de mărci:

 • Dorma - Germania;
 • Abloy - Finlanda;
 • Cisa - Italia;
 • Cobra - Italia;
 • Boda - Germania.
Dorma
Cisa
Abloy

Cea mai apropiată este un element mic, dar important în proiectarea barierelor la uși de incendiu.

Când achiziționați un dispozitiv, luați-l în serios. La urma urmei, siguranța oamenilor și siguranța clădirilor depind de munca sa.

Puteți afla cum să instalați o ușă mai aproape de propriile mâini în videoclipul de mai jos.

Comentarii
 autor
Informații furnizate în scop de referință. Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

Sala de intrare

Camera de zi

dormitor