Închidere ușă: dispozitiv, tipuri, instalare și funcționare

 Închidere ușă: dispozitiv, tipuri, instalare și funcționare

Contrar convingerilor populare, închizătoarele de uși sunt o invenție destul de veche - au fost inventate la sfârșitul secolului al XIX-lea. Autorii prototipurilor de dispozitive moderne pot fi considerați imediat trei ingineri mecanici: Francis Richards, Lewis Norton și Eugene Blount. Oamenii de știință au lucrat la crearea dispozitivelor independent unul de altul, iar în 1873 Richards a prezentat lumii primul model al unui izvor mai aproape. Șapte ani mai târziu, Norton a inventat un model pneumatic, iar nouă ani mai târziu, prin eforturile lui Blount, sa născut un dispozitiv mecanic-hidraulic.

Specificații și funcționare

Aparatele de închidere clasice pentru uși de primăvară constau dintr-un braț și un corp cu un mecanism. Acest mecanism este responsabil pentru închiderea lentă a foii de ușă și constă dintr-o capsulă cilindrică cu un sistem de canale hidraulice subțiri, un bloc de arc și un piston. În timpul deschiderii ușii, forța, datorită pârghiei, este transmisă pistonului, care, la rândul său, începe să se miște de-a lungul cilindrului și comprimă arcul. Imediat ce impactul asupra ușii încetează, pistonul nu mai exercită presiune asupra arcului și începe să se deschidă treptat. Din viteza cu care arcul revine la poziția inițială, depinde de viteza închiderii pânzei.

Pentru a mări sau micșora acest indicator, este suficient să modificați mărimea secțiunii transversale a canalelor hidraulice prin care se deplasează uleiul. Acest lucru poate fi realizat cu ajutorul șuruburilor de reglare situate la capătul corpului și permițând ajustarea cursei panzei în funcție de temperaturile externe și de preferințele personale. Cele mai avansate din punct de vedere tehnologic modele de închidere sunt echipate cu o supapă specială care permite menținerea mișcării pânzei, începând cu un unghi de 70 de grade și până la închiderea completă.În plus, pornind de la 15 grade, se face o presare suficient de perceptibilă, care se termină, deși cu o blocare moale, dar în același timp puternică. Acest lucru permite foii de ușă să depășească rezistența la aer, precum și forța etanșării și a zăvorului.

În dispozitivele moderne, în loc de tehnologia de primăvară depășită, mecanismul cu angrenaj sau sistemul de camă este mai des folosit. Baza primului design este circuitul hidraulic, iar momentul este transmis prin intermediul unui rack și pinion mecanic. Astfel de dispozitive sunt capabile să asigure o funcționare lină a benzii într-o gamă largă și să posede o rezistență mai puternică și o depășire puternică a rezistenței etanșării și a zăvorului. Tehnologia camă oferă, de asemenea, o închidere mai strânsă a ușii și are o eficiență ridicată în comparație cu alte mecanisme.

tipuri

În piața modernă de uși, accesoriile sunt reprezentate într-un sortiment mare. Clasificarea modelelor are loc în funcție de o serie de criterii, determinarea căruia este metoda de transmitere a cuplului. Pe această bază, există două tipuri de dispozitive.

Modele pârghie

În astfel de dispozitive, pârghia de rabatare este cuplată la transmisia cuplului. Acesta este cel mai frecvent tip de mecanism, care asigură o tracțiune articulată sigură și durabilă. Singurul dezavantaj al dispozitivelor genunchiului este un nivel scăzut de protecție împotriva vandalilor și un aspect foarte estetic, iar dacă puteți accepta ultimul moment, probabilitatea de a distruge în mod deliberat dispozitivul este o problemă acută și uneori face să refuzați să utilizați aceste mecanisme simple și demonstrate în favoarea modelelor mai protejate. .

Cu un canal de alunecare

Acest tip de dispozitiv este mai puțin susceptibil de atacuri vandale, ceea ce îi permite să fie folosit mai frecvent în locuri publice și în diverse instituții. Transferul forței în astfel de dispozitive se realizează cu ajutorul unei tije glisante, a cărei pârghie se mișcă de-a lungul canalului. Datorită absenței modelelor unghiulare, modelele sunt mai estetice și, spre deosebire de tipul anterior, nu au elemente proeminente vulnerabile. În plus, canalul poate fi ușor echipat cu o oprită elastică care controlează deschiderea foii de ușă.

Semnul cel mai puțin important pe care sunt subdivizați închizătorii este locul instalării lor. Potrivit acestui criteriu, există patru categorii de închideri.

superior

Dispozitivele cu această metodă de plasare aparțin celui mai mare grup și sunt utilizate pe scară largă în clădiri rezidențiale, clădiri publice și magazine de producție. Montarea corpului de lucru se face pe ușa însăși sau deasupra acesteia și depinde de proiectarea sistemului ușii și modelul dispozitivului. Dispozitivele pot avea atât angrenaj cât și execuția camă și pot lucra atât pe glisare, cât și pe levier. Avantajele închiderilor aeriene sunt disponibilitatea largă a consumatorilor și instalarea ușoară. Dezavantajele includ necesitatea de a străpunge ușa sau peretele, blocarea vizuală a foii de ușă și riscul de a afecta designul camerei.

podea

Astfel de modele sunt complet invizibile, datorită lipsei de pârghii care forțează mișcarea axei. De fapt, foaia de ușă se află direct pe axa însăși, ceea ce, la rândul său, impune anumite restricții asupra scopului utilizării lor: astfel de dispozitive de închidere a ușilor pot fi instalate pe uși a căror greutate nu depășește 300 kg.Dispozitivele sunt utilizate pe scară largă în uși de plastic și din lemn instalate în cinematografe și centre comerciale.

ascuns

Aceste dispozitive sunt destinate instalării pe sisteme de uși unde prezența vizuală a dispozitivului ar trebui să fie cât mai mică posibil. Modelele ascunse, la rândul lor, sunt împărțite în două tipuri: modele cu tije culisante și închizători de buclă. Primul în design nu este foarte diferit de analogii suprapuse, cu toate acestea, acestea au dimensiuni miniatură și sunt situate într-o nișă în ușă sau în placa reciprocă a cutiei de ușă. Avantajele dispozitivelor încorporate includ rezistența ridicată a mecanismului și durata de viață îndelungată. Printre aceste neajunsuri se remarcă necesitatea de a încălca integritatea ușii și a cutiei în timpul instalării, precum și imposibilitatea de a funcționa în sisteme de uși prea grea și generale.

Dispozitivele de închidere a buclălor sunt realizate sub forma unui dispozitiv miniatural, al cărui întreg mecanism este găzduit în interiorul corpului balamalei ușii. Principalul avantaj al dispozitivelor este absența necesității de a dălți și de a forța prin ușă, ceea ce face posibilă utilizarea pe scară largă a modelelor pe tablouri de sticlă.Cea mai apropiată este montată în conformitate cu principiul balamalei convenționale a ușii și este complet invizibilă prin inspecție vizuală. Dezavantajele includ incapacitatea de utilizare pe sistemele globale grele, precum și cerințele privind respectarea regulilor de instalare.

Ușa trebuie să fie articulată folosind nivelul clădirii, în caz contrar apropierea va fi dificilă pentru a gestiona construcția înclinată. Dispozitivele de închidere a balamalelor sunt utilizate pe scară largă la ușile camerei și s-au dovedit a fi un dispozitiv foarte convenabil în casele în care există copii mici. În plus, balamalele ușilor sunt potrivite pentru uși echipate cu încuietori magnetice și electrice, din cauza lipsei de a depăși rezistența zăvorului și a garniturii.

Dispozitive specializate

Această categorie de dispozitive de închidere include modele pentru sisteme interioare culisante și glisante, precum și ușile compartimentului. Prin construcția lor, dispozitivele seamănă cu închizătorii de mobilier de tip bar, cu toate acestea, acestea diferă de dimensiunile lor și forța inițială creată. Instalarea dispozitivelor poate fi efectuată atât în ​​cutie, cât și în pânză, și constă în formarea de găuri cu diametrul necesar la capetele cutiei sau al ușii și apoi plasarea dispozitivului în ele.

Criterii de selecție

La alegerea închiderilor ușii, trebuie acordată o atenție deosebită puterii dispozitivului. Acest criteriu depinde în întregime de dimensiunea și greutatea foii de ușă, precum și de intensitatea traficului. În unele cazuri, cu o greutate mare a structurii ușii și a traficului mare, este mai convenabil să se instaleze două închizători. Aceasta va distribui sarcina între dispozitive și va prelungi semnificativ durata de viață a fiecăruia dintre ele. Eforturile depuse de închidători sunt clar reglementate de standardul european strict EN1154.

În conformitate cu normele din acest document, se alocă șapte clase de putere instrumentală.în cazul în care produsele din prima clasă au cele mai mici rate și sunt capabile să controleze pânza cu o lățime de cel mult 75 cm și o greutate de până la 20 kg. Modelele din clasa a doua vor face față ușii de 85 cm, cu o greutate de până la 40 kg. Clasa a treia este limitată la 95 cm până la 60 kg, iar produsele din clasa a patra trebuie să fie alese dacă lățimea păturii nu depășește 110 cm și cântărește nu mai mult de 80 kg. Următoarele trei clase - EN5, EN6 și EN7, includ modele deosebit de puternice pentru ușile generale și grele, ale căror parametri maximi admisibili sunt de 125, 140 și 160 cm lățime și 100, 120 și 160 kg greutate.

Trebuie remarcat faptul că, pe lângă concentrarea asupra parametrilor maxime ai ușii, este necesar să se ia în considerare factorii externi. De exemplu, atunci când alegeți o ușă de apropiere pentru o ușă în aer liber care are o lățime mai mare de 125 cm și este expusă vânturilor laterale pentru o lungă perioadă de timp, nu ar trebui să alegeți a cincea, după cum este cerut de clasa standard, dar cumpărați un model din clasa a șasea sau chiar a șaptea. Ar trebui să acționați și într-o situație dacă lățimea pânzei corespunde unei clase și unei greutăți unei alte: în astfel de cazuri este necesar să se ofere o marjă de siguranță și să se aleagă una dintre cele două clase.

Nu mai puțin important în alegerea dispozitivelor din grupul de intrare este rezistența la îngheț. Piața modernă oferă o gamă imensă de modele care pot rezista la temperaturi scăzute și ridicate în intervalul de la -45 la +70 de grade. Și ultimul semn pe care merită să-l acordați este aspectul și culoarea modelului. Când cumpărați modele de pârghii, este mai bine să alegeți modele cu aceeași culoare cu ușa, astfel ajustând volumul și stângaciul dispozitivului. De exemplu, un negru mai aproape de o pânză maronie pare extrem de nearmonios, în timp ce pe o ușă neagră pare discret și destul de estetic plăcut.

Producătorii și recenzii

Evaluarea producătorilor de închideri de uși este după cum urmează: companiile germane Dorma și Boda se situează cu merite în primul și al doilea loc. Întreprinderile se specializează în producția de modele cu brațe de alunecare, care sunt foarte populare și sunt mult mai bine cumpărate decât modelele genunchiului. Ca urmare, firmele germane sunt Cisa și Cobra italienești, oferind consumatorilor dispozitive tradiționale de pârghie și dispozitive ascunse. Acesta este urmat de KDC coreean, care folosește componente germane și produce modele anticorozive pentru instalarea în exterior și închide cele mai puternice șase Abloy finlandeze.

Produsele acestei companii sunt echipate cu supape independente, care sunt responsabile pentru netezirea cursului și asigură o închidere strânsă. În plus, modelele din Finlanda sunt echipate cu un sistem de reglementare foarte precis, care răspunde foarte mult la cea mai mică schimbare a setărilor. Singurul dezavantaj al modelelor străine, cumpărătorii consideră un cost relativ ridicat. Astfel, prețul de modele deosebit de puternice concepute pentru a controla ușile din oțel grele poate ajunge la 38 de mii de ruble.

Modelele realizate de ruși sunt, de asemenea, populare și în cerere pe piața internă. Dispozitivele de la companiile renumite Expostroymash Plus și Nikirat nu sunt în nici un fel inferioare omologilor importați în caracteristicile lor de performanță, au o mulțime de feedback pozitiv și sunt bine cumpărate nu numai în Rusia, dar și în țările învecinate. Consumatorii remarcă adaptabilitatea ridicată a dispozitivelor la înghețurile din Siberia și posibilitatea utilizării dispozitivelor în aproape toate regiunile țării. În plus, există închizători ruși mult mai ieftini decât omologii europeni, ceea ce le face și mai populare și mai solicitate.

montare

Instalarea închizătorilor ascunși, precum și a modelelor pe tija de alunecare trebuie să fie realizată de profesioniști. O astfel de lucrare necesită unelte profesionale și abilități corespunzătoare, prin urmare auto-asamblarea în absența experienței poate duce la deteriorarea ușii și instalarea necorespunzătoare a dispozitivului. Cu toate acestea, dispozitivele de acoperiș cu dispozitive cu pârghie pot fi instalate numai de dumneavoastră. Pentru a face acest lucru, trebuie să citiți cu atenție instrucțiunile și să urmați în mod clar fiecare articol din manual și câteva recomandări simple vă vor ajuta să realizați rapid și corect instalarea.

Primul pas este să lipiți o diagramă pe ușă (de obicei este inclusă în kit), iar în locurile potrivite găuriți găuri de un anumit diametru. Apoi, în conformitate cu instrucțiunile, este necesar să momeți carcasa pe dispozitivele de fixare, apoi strângeți hardware-ul unul câte unul. Glisați dispozitivele de fixare extrem de nedorite. Acest lucru poate duce la ruperea filetului șuruburilor și derularea lor. În unele cazuri, este necesar să înlocuiți șuruburile cu auto-tijă de pe kit cu modele mai puternice, iar atunci când instalați închizătorii ușii cu uși din plastic, este posibil chiar și înlocuirea șuruburilor cu șuruburi. În acest caz, materialul va trebui să treacă prin țesătură și să fie fixat pe partea din spate cu piulițe, șaibe largi sau plăci de fixare. În caz contrar, șuruburile se pot rupe simplu din folia de plastic goală, ceea ce va distruge ușa.

După ce mecanismul este fixat, puteți trece la colectarea forței de împingere a pârghiei, constând din două părți legate prin filet. Pârghia este reglată în lungime, care leagă jumătățile și expune un unghi drept. Dacă urmați cu strictețe schema atașată, atunci dificultățile cu instalarea nu vor apărea și instalarea acestuia va fi rapidă și ușoară.

ajustare

După instalarea mai aproape, trebuie reglată. Metoda de reglare depinde de amplasarea șuruburilor de reglare, care pot fi amplasate atât de la capătul carcasei, cât și în interiorul acesteia. De obicei, șuruburile sunt desemnate prin numerele 1 și 2, unde "unitatea" este responsabilă pentru schimbarea unghiului de deschidere al ușii față de cutie, care poate ajunge la 180 de grade, iar "doi" este responsabil pentru viteza cu care ușa se va închide. Primul este de a regla unghiul de deschidere. Pentru a face acest lucru, setați valoarea dorită, care poate varia de la 90 la 180 de grade, și apoi treceți la reglarea vitezei de mișcare a pânzei.

Se face astfel: ușa este deschisă la unghiul maxim posibil care tocmai a fost setat și eliberat. În acest moment, începeți să strângeți al doilea șurub, realizând o funcționare lină și o închidere stabilă. De obicei, mecanismul reacționează foarte sensibil la o schimbare a poziției șuruburilor de reglare, după ce a răsturnat-o cu doar un sfert din pânză, începe să se închidă foarte încet. Unele dispozitive de închidere au funcția de blocare a ușilor, astfel încât atunci când reglați astfel de modele, va trebui să reglați punctul de blocare atunci când ușa este deschisă.

Reguli de funcționare necorespunzătoare

Instalarea corectă și ajustarea corectă vă permit să utilizați ușa mai aproape pentru o perioadă lungă de timp, cu toate acestea, pentru ca dispozitivul să dureze cât mai mult timp posibil, trebuie să urmați o serie de recomandări simple. Deci, nu ar trebui să lăsați ușa cu ușa conectată pentru o perioadă lungă de timp deschisă. Aceasta conduce la sarcini suplimentare pe garnituri și pistoane și contribuie la extrudarea uleiului din cilindri. Ca urmare, o defecțiune rapidă a dispozitivului și necesitatea de a repara, și uneori o înlocuire completă a dispozitivului. Excepție sunt modelele de podea ascunse, ale căror dispozitive implică fixarea ușii în poziție deschisă pentru o lungă perioadă de timp.

În plus, este necesar să se ia în considerare modificarea vâscozității uleiului în funcție de sezon. Astfel, în lunile de vară devine mai puțin vâscos și viteza de închidere a ușii crește semnificativ, iarna, dimpotrivă, uleiul se îngroațește, iar foaia de ușă începe să se închidă foarte încet. Ca urmare, camera are pierderi semnificative de căldură, iar o lucrare mai apropiată aduce mai mult inconveniente decât bine. În acest sens, este necesară monitorizarea nivelului vâscozității uleiului și ajustarea sezonieră a vitezei de închidere a ușii.Este, de asemenea, necesar să lubrifiați în mod regulat piesele mobile și să vă asigurați că nu există apă pe dispozitiv. În caz contrar, dispozitivul va ruja rapid și va deveni inutil.

Cu o utilizare atentă și o service în timp util, închizătoarele de uși pot dura mai mulți ani, protejând ușa și mecanismele de blocare de șocurile de încărcare și sporind considerabil gradul de utilizare a sistemelor de uși.

Cum să instalați închizători de uși cu mâinile lor, vedeți următorul videoclip.

Comentarii
 autor
Informații furnizate în scop de referință. Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

Sala de intrare

Camera de zi

dormitor