Sfaturi pentru alegerea hardware-ului ușii

 Sfaturi pentru alegerea hardware-ului ușii

Orice ușă de intrare sau interior nu se poate realiza fără accesorii suplimentare - încuietori, bucle, precum și mânere și închizători. În același timp, funcționalitatea ușii este influențată în mare măsură nu numai de materialul din care sunt fabricate toate aceste elemente, ci și de caracteristicile lor tehnice.

Se fac mai degrabă cerințe ridicate privind calitatea și caracterul practic al armăturilor, ar trebui să fie, de asemenea, atrăgătoare în aspect și în armonie cu decizia stilistică generală a interiorului.

tipuri

Accesoriile pentru uși sunt un set de accesorii speciale, fără care funcționarea normală a foii de ușă este, în principiu, nerealistă.În plus, aceste elemente frumoase pot deveni accente elegante și un avantaj al conceptului de design al camerei. Să ne ocupăm de principalele tipuri de accesorii care sunt utilizate pentru ușile din lemn și fier.

mânere

Aceste elemente sunt necesare pentru ca ușa să poată fi deschisă și închisă ușor și simplu. Luați în considerare cele mai populare modele.

 • pârghie - sunt conectate direct cu zăvorul, astfel încât acestea sunt foarte simple pentru a funcționa: pentru a deschide ușa, trebuie doar să apăsați un buton.
 • rotativ - Ele sunt numite, de asemenea, nobs, astfel de mânere, de regulă, au forma unui con sau cilindru. Pentru a deschide ușa cu un mâner similar, aceasta trebuie să fie îndoită. De obicei, există o gaură pentru o cheie sau un buton mic pe partea din spate, datorită căruia mecanismul ușii poate fi întotdeauna blocat, acest lucru este valabil mai ales atunci când vine vorba de ușa din baie sau de cabină de duș.
 • staționar - cele mai standarde tipuri de pixuri care nu au legătură cu încuietoarea. Pentru a deschide o astfel de ușă, trebuie să împingeți mânerul și să îl închideți - trageți-l spre dumneavoastră. Aceste modele pot avea o mare varietate de forme și pot fi fabricate din metale, aliaje, lemn, sticlă sau plastic.

Mânerele staționare nu sunt doar accesorii, ci și un accesoriu elegant, care subliniază atenția interioară, de cele mai multe ori acestea fiind montate pe ușile din camera de zi sau pepinieră. Dar pentru dormitoare și camere sanitare ele nu sunt potrivite, pentru că nu protejează încăperea de vizitatorii care au venit în momentul nepotrivit.

oarba

Aceste accesorii sunt utilizate pentru fixarea foii de ușă în poziția închisă. Acestea sunt montate la capătul pânzei, atunci când închideți dispozitivul, zăvorul se potrivește într-un slot special, care se taie în cutie, astfel încât ușa este păstrată de la o arătură neautorizată pe partea din spate. Laturile sunt disponibile în diferite mase și dimensiuni, iar în fiecare caz mecanismul este selectat individual.

bucle

Balamalele sunt considerate unul dintre cele mai importante elemente ale ușii. Ele sunt concepute pentru a se asigura că pânza se poate mișca fără probleme și cât mai silențios posibil. În funcție de proiectarea buclelor, există mai multe tipuri:

 • detașabil - vă permite să scoateți rapid și ușor ușa;
 • o singură bucată - poate fi utilizată pe orice model de ușă interioară - atât dreapta cât și stângapanza este îndepărtată într-adevăr numai după dezmembrarea acestor bucle.

În funcție de tipul de balamale ușile de proiectare sunt împărțite în:

 • card - aceasta este o variantă a buclelor, care sunt o pereche de plăci mici fixate pe o axă;
 • știfturile - sunt alcătuite din 2 piese asociate cu un bolț cu filete atașate acestora;
 • secret - ele sunt, de asemenea, cunoscute sub numele de ascunse, sunt caracterizate de un dispozitiv de balamale si "chiuveta" in pânza, ceea ce face aproape imperceptibil, mai ales daca sunt mascate cu o captuseala stilată în ton cu panza.

Atunci când achiziționați balamale, este foarte important să țineți cont de dimensiunea și greutatea foii de ușă însăși: dacă greutatea sa este mai mare decât cea pe care balamurile o pot rezista, atunci curând vor începe să se îndoaie și ușa nu se poate închide corect.

orb

încuietori

Blocarea este cel mai important element al hardware-ului pentru construcția ușilor, care protejează ușa de oaspeții neinvitați și de intrarea neautorizată. Cerințele privind calitatea acestor dispozitive depind în mare măsură de locul în care este instalată ușa. De exemplu, încuietoarea de la intrare ar trebui să fie cât mai fiabilă, deoarece este principalul "talisman" al locuinței.

Și în ușile interioare ale celor mai simple și simple mecanisme, singurele excepții sunt, probabil, numai ușile dulapurilor, unde există seifuri, colecții scumpe sau orice informații confidențiale.

limitatoare

Acestea sunt elemente suplimentare care sunt instalate pentru a bloca în siguranță ușile în stare deschisă și, în plus, pentru ca mânerul să nu poată deteriora obiectele de decor interior și mobilierul situat lângă ușă. În mod obișnuit, nevoia de astfel de amenajări apare în familiile în care locuiesc copiii, pentru că un astfel de mecanism nu permite ușii să lovească și să stoarcă degetele friabilelor.

Dacă în apartament există animale de casă și proprietarii preferă să păstreze ferestrele și ferestrele deschise, ar trebui să aveți grijă să instalați aceste elemente, deoarece, cu o proiecție puternică, ușa se poate spulbera și poate provoca vătămări grave animalului dacă a trecut pragul camerei în acel moment. Limitatorii pot fi instalați atât pe ușa însăși cât și pe podea, mai puține ori există modele fixate pe perete. Astfel de accesorii pot fi magnetice sau mecanice,distingând de asemenea speciile staționare și portabile.

închizători

Acestea sunt elemente structurale speciale, datorită cărora ușa se închide liniștit, ușor și foarte ușor. În trecut, acestea au fost folosite numai în sălile de birouri, însă astăzi întreprinderile industriale au stabilit producția de modele miniatură care sunt optime pentru spațiile rezidențiale.

Închidere sunt:

 • alunecare cu angrenaj de tip glisant sau de angrenaj;
 • ascunse - în acest caz, pur și simplu se prăbușesc în corpul pânzei sau cutiei;
 • în aer liber - sunt fixate pe ușile pendulului și, prin urmare, sunt rareori folosite în apartamente;
 • balamalele integrate - un dispozitiv care implică conectarea balamalelor și a ușii de închidere într-un singur mecanism, nu diferă în ceea ce privește aspectul de la balamalele ușilor, ci acționează ca niște închizători, sunt optime pentru structurile ușoare.

Versiunile separate ale dispozitivelor de închidere a ușilor pentru construcțiile cu balansare au particularitatea de a fixa ușa în poziții diferite, datorită cărora nu este nevoie să se instaleze simultan o cheie de blocare și o zăvor. În plus, în majoritatea modelelor moderne există o opțiune de ajustare a forței care trebuie aplicată pentru a închide cerceveaua.

Toate tipurile de fitinguri trebuie să fie neapărat de înaltă calitate, deoarece acestea determină o perioadă mai lungă de utilizare a ușii și contribuie la crearea condițiilor de viață cele mai sigure și confortabile și, în special, la utilizarea ușii.

Producatori

Piața modernă a accesoriilor pentru uși oferă produse de la o varietate de producători. Să ne ocupăm de cele mai populare branduri.

 • AGB. Aceasta este o companie italiană care sa stabilit ca fiind unul dintre liderii segmentului său. Lista de sortimente a producătorului include nu numai ușă, dar și accesorii pentru ferestre, precum și jaluzele. Compania produce produse pentru mai mult de șase decenii și în acest timp a reușit să obțină recunoașterea și încrederea clienților din întreaga lume.

Astăzi, compania AGB este implicată în fabricarea de încuietori de uși, balamale, precum și robinete și diverse alte accesorii. Toate produsele sunt create numai în spații de producție situate chiar în Italia, ceea ce distinge această companie de multe altele, în care majoritatea lucrărilor se desfășoară în China, Malaezia și alte țări din est.Deținerea are un certificat de conformitate cu ISO 2001, care este o altă dovadă a calității superioare a produselor și a caracterului rezonabil al managementului organizației.

 • "Tiara". Acesta este un producător rus, care există pe piață timp de aproximativ două decenii. Toate produsele sunt vândute sub marca "Guardian" și la nivelul lor nu sunt deloc inferioare omologilor occidentali.

Tehnologia de producție se bazează pe principiile de îmbunătățire stabilă a calității, respectarea cererii în schimbare a populației și eliberarea de accesorii durabile și funcționale. Lista de sortimente a companiei are un număr mare de modele de accesorii - mânere, închizători pentru uși, balamale, încuietori, garnituri, precum și chei pentru chei

 • Mandelli. Acesta este un alt brand de renume mondial italian, care a primit recunoașterea în masă datorită calității excepționale și designului său unic. Designerii de întreprindere lucrează neobosit pentru a spori atracția estetică a produselor lor, prin urmare, odată cu lansarea fiecărei noi colecții, crește numărul de produse exclusive care pot decora cu adevărat orice interior.Toate produsele sunt clasificate ca elită, însă eticheta de preț este adecvată.
 • Archie. Mulți cred că toate produsele fabricate în China sunt produse low-end cu o durată de viață destul de scurtă. Departe de el, hardware-ul ușii lui Archie este un exemplu. Specialiștii chinezi utilizează numai echipamentele cele mai avansate din producție și oferă o gamă foarte largă de produse, care, la prețuri rezonabile, îi determină pe clienți să aleagă din ce în ce mai mult acest brand particular.

Compania produce toate tipurile de accesorii, cu toate acestea, mânerele ușilor acestui brand au primit cea mai mare faimă: nici o altă companie nu are o selecție atât de mare a acestor elemente. În ciuda faptului că producătorul este localizat într-o țară estică, nivelul de calitate respectă pe deplin criteriile europene și, prin urmare, este considerat cel mai ridicat.

 • Mottura. O altă companie italiană care operează în centrul părții industriale a țării este în Torino. Compania diferă prin faptul că utilizează cele mai recente tehnologii în activitatea sa, care sunt cel mai adesea dezvoltate de angajații acestui grup special.Această abordare sa axat pe îmbunătățirea zilnică a calității produselor și a permis brandului să obțină un loc în poziția unui lider de piață mondial în segmentul său.

De asemenea, în țara noastră sunt produse populare de la producătorii finlandezi.

Cum sa alegi?

Fitingurile nu sunt livrate de obicei cu foaia de ușă, prin urmare ar trebui achiziționate separat. Calitatea produselor depinde de materialele din care au fost fabricate. Cel mai adesea, accesoriile sunt fabricate din alamă solidă, oțel inoxidabil, aliaje de zinc și aluminiu sau plastic. Experții recomandă componentele de cumpărare (cum ar fi încuietori, balamale și închizători ale ușii) din oțel și alamă, iar toate celelalte componente pot fi orice, chiar din plastic.

În plus față de materialul de execuție, tipul de acoperire a elementelor de la ușă diferă de asemenea. În funcție de tipul de tratament de suprafață emit:

 • lustruit;
 • crom;
 • sol;
 • eloxat;
 • oxidată;
 • produse pulverulente.

Fitingurile diferă în aspectul lor. Astfel, produsele create pentru ușile interioare sunt mult mai ușoare, mai elegante și mai elegante decât mecanismele destinate pentru analogii de intrare.Pentru ușile de interior, puteți folosi chiar și fitinguri forjate care se potrivesc perfect într-un design interior clasic sau romantic.

Când cumpărați, trebuie să țineți cont de acești factori:

 • dimensiunile pânzei în sine;
 • materialul din care se face ușa;
 • ușurința utilizării;
 • funcționalitate;
 • cetate;
 • rezistența la coroziune și deteriorarea mecanică;
 • Designul estetic și compatibilitatea cu interiorul camerei.

În mod tradițional, accesoriile sunt achiziționate separat, deci este necesar să se gândească mai devreme la proiectarea sa. Este foarte important ca toate elementele (mânere, balamale, încuietori și blocuri, limitatoare și alte structuri) să fie făcute în același stil și umbre.

Trebuie să acordați atenție funcționalității. Dacă, de exemplu, cumpărați o încuietoare, atunci contează dacă intenționați să o atașați: încuietorile pentru ușile de balcon nu sunt potrivite pentru ușile interioare, și chiar mai mult pentru ușile de intrare și cele suspendate în hambar vor avea un design special care nu va fi potrivit pentru nici un alt ușile.

Cum se instalează?

Pentru a instala hardware-ul ușii necesare, aveți nevoie de un inventar special de lucru - instrument:

 • șurubelniță sau șurubelniță;
 • manuală;
 • un ciocan;
 • I daltă;
 • un cuțit;
 • marcator;
 • line.

Cea mai importantă etapă a instalării oricărei componente a ușii este instalarea încuietorii, precum și balamalele și mânerul ușii. Lucrarea este considerată a fi făcută cu o calitate corespunzătoare, dacă balamalele și toate benzile necesare sunt fixate la același nivel cu suprafața ușii. Pentru a face instalarea corectă, trebuie să pregătiți cât mai exact spațiul pentru toate elementele, diferența admisă în conformitate cu standardele nu depășește 1 mm. De obicei, pentru acest tip de lucru se utilizează o moară de mână, în absența unuia, o daltă simplă și un ciocan se va potrivi.

Când acțiunea buclelor de montare se efectuează în secvența următoare.

 • În primul rând, se face determinarea zonei pentru fixarea buclelor. În mod normal, ele sunt plasate în 25-35 cm de la partea superioară și cea mai de jos; buclele în locurile specificate trebuie atașate la locurile necesare și tăiate.
 • În zonele marcate cu dalta și cu un ciocan mic, este necesar să se taie extrem de atent lemnul la adâncimea dorită, care ar trebui să fie egală cu grosimea bucla pregătită.
 • Când toate zonele sunt gata, este necesar să fixați buclele pe ele și să le atașați cu șuruburi obișnuite.
 • Dacă toate acțiunile sunt efectuate corect, ușile se vor deschide ușor și destul de silențios, iar spațiul liber de-a lungul conturului comun nu va depăși 2-5 mm.

La instalarea încuietorii și a mânerului, procedura este ușor diferită.

 • De obicei, acestea sunt fixate la o înălțime de 95-100 cm de la podea. În locul dorit faceți marcajul cu un creion și apoi la capătul foii de ușă formează caneluri mici pentru instalarea constipației laterale a benzii laterale. Pentru a face acest lucru, burghiul creează mai multe găuri la adâncimea dorită și apoi înlătură tot lemnul. Aici puteți utiliza și o daltă.
 • Pe partea frontală a ușii sunt formate găuri pentru fixarea mânerului și fixarea gaurii de cheie, pentru a face acest lucru, va fi necesară găurirea circulară.
 • În prealabil găuri pregătite introduceți mecanismul de blocare și fixați-l cu hardware. Apoi, larva de blocare este fixat direct, precum și tijă și mânere de pe toate laturile și asigurate cu garnituri de protecție și decorative.

Lucrările de fixare a hardware-ului nu necesită abilități speciale și instrumente profesionale, cel care este în arsenalul oricărui artizan de origine va face destul de bine și chiar o persoană cu o înțelegere minimă a caracteristicilor tehnologice ale modelelor ușii poate face față instalării.

Cum să ajustați?

Performanța hardware-ului ușii ar trebui să fie verificată din când în când, deoarece este mult mai ușor să elimini problemele care apar decât să înlocuiți elementele în eventualitatea eșecului lor final. De regulă, orice problemă este asociată cu una dintre următoarele probleme:

 • încălcarea buclă;
 • bucle puternice de balamale - dacă aveți nevoie să le ridicați la nivelul foii de ușă, trebuie să le scoateți și să fixați placa de dimensiunea dorită din partea inferioară;
 • balamalele proeminente - în această situație ușa nu va putea să se închidă suficient de bine, deci este mai bine să deșurubați toate balamalele și apoi să vă adânciți zonele de ședere;
 • scârțâie - după cum știți, tot praful se acumulează în balamale, precum și resturile, din acest motiv pot începe procesele de coroziune, caz în care ar trebui folosite lubrifianți speciali;
 • căderea - de regulă, astfel de probleme sunt cauzate de slăbirea elementelor de fixare, pentru a remedia situația, trebuie doar să le strângeți.

Încălzile și mânerele ar trebui să fie verificate periodic, deoarece, de-a lungul timpului, șurubul și mecanismul pivot al structurii pot eșua.Dacă se constată o problemă, atunci piesa trebuie îndepărtată și reparată. Dacă aveți grijă de elementele structurii ușii și remediați problemele imediat după apariția lor, ușa va servi pentru o perioadă lungă de timp și toate elementele armăturilor vor funcționa corect.

Pentru informații despre modul de alegere a balamalelor și mânerelor ușilor pentru interior, consultați următorul videoclip.

Comentarii
 autor
Informații furnizate în scop de referință. Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

Sala de intrare

Camera de zi

dormitor