Alegerea balamalelor ușilor pentru ușile grele

 Alegerea balamalelor ușilor pentru ușile grele

Atunci când comandați reparații de la organizații terțe sau cumpărați o unitate de ușă, care include cutia și ușa în sine, de obicei nu există întrebări cu privire la alegerea elementelor purtătoare. O situație complet diferită este observată dacă doriți să efectuați reparații pe cont propriu. În același timp, construcțiile masive necesită o abordare deosebit de atentă a armăturilor, astfel că în acest articol vom lua în considerare opțiunile potrivite pentru alegerea balamalelor ușilor pentru uși grele din lemn, precum și pentru produsele metalice și blindate.

specie

În prezent, accesoriile pentru uși sunt clasificate după următoarele criterii:

 • prin design;
 • prin material;
 • prin simetrie.

În acest caz, simetria balamalelor ușilor este:

 • drepturi;
 • stânga;
 • universală.

Simetria este determinată de modul în care se va deschide webul montat pe suport. Ușa montată pe balamaua stângă montată pe partea dreaptă se va deschide cu mâna stângă spre sine, cu opțiunea din dreapta, opusul este adevărat, dar modelul universal poate fi instalat așa cum doriți.

Să examinăm în detaliu cele mai frecvente materiale și opțiuni pentru designul ușilor hardware.

materiale

Toate modelele considerate pot fi fabricate din diverse materiale. În acest caz, toate modelele sunt realizate numai din metale diferite - materialele mai puțin durabile pur și simplu nu suportă greutatea structurii. Teoretic, ceramica ar putea să dețină o astfel de masă, dar în practică nu sunt făcute buclele, deoarece un astfel de material dur este foarte fragil și nu va rezista la sarcini dinamice (cum ar fi ușa de tir).

Prin producerea unei bucle se utilizează următoarele grupuri de metale:

 • oțel inoxidabil;
 • metale feroase;
 • alamă;
 • alte aliaje.

Cel mai bine pentru modelele masive sunt produsele potrivite din metale feroase, caracterizate printr-un preț scăzut și rezistență excelentă. Puțin inferior față de ele sunt mai multe opțiuni estetice și scumpe din oțel inoxidabil, care ar putea avea nevoie de mai mult. Mai scumpe decât oțelul inoxidabil, balamalele alama sunt, de asemenea, destul de puternice, dar în același timp cele mai scumpe. Dar opțiunile din aliaje trebuie studiate cu atenție - dacă se utilizează metode de silumină sau metalurgie a pulberilor pentru fabricarea unui astfel de produs, atunci nu ar trebui să instalați structuri masive pe acesta.

desen

Acum, piața oferă un număr foarte mare de modele diferite de bucle.

Ele pot fi împărțite în două grupe:

 • separabile;
 • unsplit.

Fitingurile split sunt de obicei două elemente conectate printr-un bolț, care poate fi montat în unul dintre ele sau poate fi introdus din exterior. Acest tip de bucle se numește canopii, iar tipul conexiunii este denumit de obicei "tată-mamă". Este posibil să scoateți o ușă de pe copertine, ridicându-o. Este posibilă dezmembrarea ușii de la balamaua dintr-o singură bucată numai prin deșurubarea șuruburilor pe care este fixată balamaua în cutie.

Să analizăm în detaliu cele mai comune tipuri de structuri.

Balamale deasupra capului

Această opțiune este potrivită pentru ușile din lemn masiv, dar pe produsele metalice va arăta extrem de necorespunzătoare. Spre deosebire de hardware-ul modern, în bucla exterioară, una din piesele sale este atașată nu la capătul ușii, ci la suprafața exterioară a acesteia și are dimensiuni de câteva zeci de centimetri. Faceți opțiuni exterioare cel mai adesea din forjarea metalelor feroase.

Copertine cu pin

Acest tip a fost cel mai obișnuit în era sovietică, este un design detașabil cu un bolț, care face parte din unul dintre cele două elemente de buclă. În cel de-al doilea, există un știft corespunzător. Cu o astfel de atașare, ușa este îndepărtată foarte rapid prin ridicarea acesteia, prin urmare, nu se recomandă instalarea ușilor frontale pe ea. Pentru uși interioare masive pot fi folosite corturi, dar ele nu par foarte plăcute din punct de vedere estetic.

Baldachin cu pin

Această opțiune este o modificare a celei anterioare, în care canelura pentru pin este în ambele elemente ale bucla, iar știftul este introdus separat în ele.Opțiunea în care știftul este fixat cu un dop ușor deșurubat este foarte util pentru trecerile dintre camere, în timp ce pentru ușile de intrare trebuie să găsiți o opțiune în care ștecherul este sigilat sau sudat.

Pentru ușile din lemn greu sau din metal, merită să căutați un baldachin care utilizează rulmenți. Va costa mai mult decât opțiunile clasice, dar va dura mult mai mult și va elimina riscul de deformare a atașamentului în timpul funcționării structurii. În același timp, ușile instalate pe produs cu rulment nu vor scîrge.

Balamale de tip butterfly

Această opțiune este potrivită numai pentru produsele din lemn, deoarece este fixată prin înșurubarea șuruburilor atât în ​​cutie, cât și în panza însăși. Ele sunt, de obicei, ieftine, arata foarte frumos, dar chiar și cele mai puternice dintre ele pot rezista la o încărcătură maximă de 20 kg. Deci, merită să le folosim doar pentru pasaje interioare, calculând anterior masa structurii. Acestea trebuie să fie instalate strict pe aceeași axă verticală, să joace chiar și câțiva milimetri va conduce la nevoia de dezmembrare a accesoriilor în câteva luni.

Construcții de colțuri

Această opțiune de montare este utilizată numai pentru ușile cu pridvor (atunci când marginea exterioară a suprafeței exterioare a ușii acoperă o parte din cadrul ușii). În mod obișnuit, construcția lor este similară cu copertinele "Butterfly" sau "papa - mama", numai ambele elemente fiind în formă de L.

Opțiuni bilaterale

O ușă echipată cu un astfel de dispozitiv de fixare se poate deschide în ambele direcții: fie "pe sine", fie "pe cont propriu". Într-o gospodărie, o astfel de nevoie rară apare, dar dacă decideți cu privire la o astfel de opțiune, este mai bine să încredințați instalarea sa unui maestru experimentat, deoarece cea mai mică eroare în timpul instalării este plină de dezechilibru al structurii. Economisiți-vă de calitatea unor astfel de produse, de asemenea, nu merită - sarcina pe ele este mult mai mult decât opțiunile mai familiare. De asemenea, trebuie să alegeți un model echipat cu arcuri speciale care blochează ușa în poziția închisă.

Modele cu șuruburi

Aceste produse reprezintă o modificare a coperților, în care balamalele sunt fixate nu din exteriorul pânzei și din cutie, ci din interior cu ajutorul unor știfturi speciale care se montează în găurile perforate în pânză și cutie în prealabil.Desigur, aceste modele sunt potrivite numai pentru ușile din lemn, iar greutatea lor nu trebuie să depășească 40 kg.

Bucle ascunse

Aceste produse ranforsate au o structură complexă, iar avantajul lor principal este că ele sunt invizibile din exterior, deoarece toate elementele lor sunt în interiorul cutiei și a pânzei. În același timp, ele sunt potrivite atât pentru ușile din lemn, cât și pentru cele metalice, iar capacitatea lor de rulare (cu condiția să fie realizată din material de înaltă calitate) permite montarea celui mai greu metal și chiar a structurilor blindate pe ele. Ele sunt produse exclusiv din aliaje de înaltă rezistență sau oțeluri puternice. Este mai bine să încredințați instalarea unui profesionist - meșterul de origine nu va avea suficiente abilități, dar și unelte (nu puteți instala balamale în construcția metalică fără a utiliza o mașină de sudură).

Calcularea valorii necesare

Indiferent de modelul de montare ales, există o regulă care asigură funcționarea în siguranță a ușii.

Numărul de accesorii este selectat în funcție de greutate:

 • dacă pânza cântărește mai puțin de 40 kg, atunci două bucle vor fi suficiente;
 • dacă greutatea ușii este cuprinsă între 40 și 60 kg, vor fi necesare trei puncte de fixare;
 • O ușă care cântărește mai mult de 60 kg trebuie instalată pe 4 balamale.

Cum să alegeți balamalele și modul în care acestea diferă una de cealaltă, vezi în videoclip.

Comentarii
 autor
Informații furnizate în scop de referință. Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

Sala de intrare

Camera de zi

dormitor