Mânere pentru uși de interior: variații și recomandări pentru selecție

 Mânere pentru uși de interior: variații și recomandări pentru selecție

Mânerele pentru uși de interior sunt un element important al ușii hardware și sunt reprezentate pe piața modernă. Gama de produse se distinge printr-o mare varietate de modele, incluzând atât produse simple de acoperiș cât și dispozitive de înaltă tehnologie echipate cu un mecanism de blocare.

Caracteristici speciale

Mânerele ușilor au apărut cu mult timp în urmă, iar inelele de fier, lanțurile și cârligele au devenit primele dispozitive folosite de om pentru a controla ușa. La acea vreme, uzabilitatea era în prim plan, iar componenta decorativă nu era atât de importantă.Cu toate acestea, în timp, opiniile omenirii s-au schimbat, oamenii au început să acorde mai multă atenție apariției modelelor, iar de la începutul secolului al XVI-lea au început să producă opere de artă întregi.

Dacă privim sursele istorice, putem vedea că din această perioadă, mânerele ușilor au început să aibă forme splendide ornamentate și au fost făcute sub formă de imagini miticale sau de formă de capete de animale. Puțin mai târziu, modelele au început să fie împărțite în funcție de principiul apartenenței la o anumită cameră, și până la sfârșitul secolului al XVII-lea sa format o gradare clară. Produsele instalate pe ușile de lux ale sălilor de palate s-au remarcat prin eleganța lor specială, aspectul bogat și adesea acoperite cu aurire. În același timp, mânerele ușii de dormitoare, bucătării și încăperile de utilități păreau mult mai modeste.

Astăzi, cu dominarea progresului științific și tehnologic și apariția unor stiluri moderne, cu o înclinație către minimalism, linia dintre manerele rafinate ale camerelor de locuit și modelele practice pentru băi și bucătării a început să se uzeze. Un număr mare de produse universale frumoase au apărut pe piață, instalarea acestora putând fi realizată în orice cameră a apartamentului, fără a afecta armonia interiorului.Modelele moderne au o mare varietate de modele și culori, ceea ce face să fie ușor să alegeți și să achiziționați un lucru elegant și funcțional.

Instalarea mânerelor pe uși de interior produse conform GOST 14624 84, care reglează înălțimea produselor la o distanță de 100 cm de podea. Cu toate acestea, aceste reguli se aplică exclusiv organizațiilor publice care sunt obligate să îndeplinească toate cerințele SanPiN. Instalarea mânerelor într-o casă sau un apartament privat nu prevede cerințe stricte, prin urmare, mai des sunt setate la o înălțime de la 1 la 0 până la 150 cm.

Pentru a reduce riscul de rănire și ușurința utilizării dispozitivului de blocare (dacă este prezent în proiect), mânerul trebuie montat la o distanță de 5-8 cm de la capătul foii de ușă.

tipuri

Clasificarea mânerelor pentru ușile de interior are loc pe patru motive.

Modele fixe

Acesta este cel mai vechi tip de mânere a ușii, care a fost aproape neschimbat. Produsele sunt construcții prefabricate sau turnate de diferite forme și modele, care sunt montate pe ușă într-o manieră fixată cu ajutorul elementelor de fixare sau a elementelor de lipire.Funcționalitatea speciilor staționare este extrem de limitată și constă în deschiderea și închiderea ușilor. Dispozitivul de blocare din mânerele fixe lipsește.

Modele staționare

Acestea pot avea două tipuri de performanță: single și pereche. Primele sunt concepute pentru a fi instalate pe o parte a foii de ușă și sunt atașate la acestea cu șuruburi autofiletante sau lipite. Cele două sunt montate pe ambele părți ale ușii și sunt conectate cu ajutorul unui știft lung care pătrunde în pânză și are un fir la capete. Se instalează stilouri prin înșurubarea lor pe pinul până la capăt și este considerată una dintre cele mai accesibile opțiuni de montare.

Rezistența conexiunii și durata de viață este cea mai preferabilă pentru alegerea primei opțiuni. Acest lucru se datorează faptului că conexiunile filetate sunt slăbite rapid și mânerele încep să se încurce, dar pentru camerele cu trafic redus, astfel de modele sunt potrivite. În plus, instalarea mânerelor pereche, spre deosebire de instalarea de produse unice, nu implică formarea găurilor pentru șuruburile de pe ușă. Pentru a le instala, este suficient un canal îngust în care să fie introdus pinul.Ca urmare, acoperirea ușii rămâne practic intactă, în viitor este destul de potrivit pentru înlocuirea mânerelor vechi staționare cu orice alt tip.

Cele mai populare tipuri de mânere staționare sunt modele sferice și lalele, precum și brațe în formă de U. Primele sunt adesea produse într-o versiune dublă și se disting printr-un aspect concis și un cost redus. Capsele sunt adesea folosite în combinație cu dispozitive de blocare a rolelor, ceea ce vă permite să blocați ușa în poziția închisă. Modelele diferă într-o mare varietate de forme și design, reprezintă soluția ideală pentru panzele grele de anvergură, precum și de neînlocuit pe ușile instalate în locuri cu trafic ridicat. În plus, capsele au calități ridicate anti-vandal și sunt recomandate pentru utilizarea în locurile publice și instituțiile de învățământ.

Avantajele modelelor staționare sunt instalarea simplă, costul scăzut, absența unui număr mare de piese și mecanisme complexe, o gamă largă și capacitatea de a rezista la sarcini semnificative. Dezavantajele includ absența unui dispozitiv de blocare sau a unui dispozitiv de blocare, precum și necesitatea de a aplica un efort fizic la închiderea și deschiderea ușii.

Împingeți modele

Produsele echipate cu un dispozitiv de blocare și un mecanism de împingere reprezintă cea mai numeroasă grupă de mânere pentru uși de interior. Astfel de dispozitive constau dintr-un mâner, un zăvor de fale (în comun "doggie") și o încuietoare. Unele modele sunt echipate cu o cheie de blocare care poate fi deschisă cu o cheie sau un dispozitiv magnetic. Principiul de funcționare a mânerelor de împingere este destul de simplu: când ușa este închisă, limba, care are o formă conică, intră cu ușurință în canelura situată pe placa de fixare a cadrului ușii. Atunci când deschideți pânza, trebuie doar să apăsați mânerul și imediat "trage" limba în corpul dispozitivului - ușa se va deschide cu ușurință.

Modelele Push vin în modele diferite. Cel mai atractiv este designul rozetă, care implică instalarea separată a blocării din bloc, care constă, la rândul său, de zăvorul și mânerul. Priza poate fi rotundă sau pătrată și implică instalarea oricărui tip de zăvor: fie model mecanic sau magnetic.

Al doilea exemplu de realizare a dispozitivelor de presiune este reprezentat de un mâner pe un tampon comun, cu o gaură de chei și o placă turnantă pentru supapa situată pe ea.Acest tip de construcție implică instalarea încuietorii și a zăvorului ca o singură unitate, care arată foarte armonioasă în interiorul clasic tocmai din cauza acestei caracteristici.

Produsele sub presiune sunt adesea stilizate. Ei arata destul de organic, dar ocupa mult spatiu pe usa si nu se potrivesc cu cele mai multe dintre interioarele moderne.

Avantajele butoanelor de presiune sunt: ​​fiabilitatea designului, o selecție largă de modele diferite, calități ergonomice ridicate și ușurință în utilizare. Astfel de dispozitive pot fi deschise chiar dacă mâinile sunt ocupate cu ceva - tot ce trebuie să faceți este să apăsați mânerul cu cotul și să împingeți ușa cu umărul. Dezavantajele includ capacitatea de a se agăța de sacul sau îmbrăcămintea mânerului, precum și costul ridicat al unor modele.

Moduri pivotante

Mânerele ușilor de acest tip sunt mai bine cunoscute ca butoane, caracterizate printr-un buton rotunjit și o zăvor. Aproape toate produsele sunt echipate cu un mecanism de blocare care permite blocarea zăvorului în poziția închisă, iar unele sunt echipate suplimentar cu un mecanism de blocare. Principiul de funcționare a butonului este absolut identic cu principiul de funcționare a mânerelor de împingere, cu singura diferențăca butoanele să aibă un zăvor de prindere activat cu ajutorul unui buton rotunjit și în eșantioane de presiune cu ajutorul unui mâner.

Avantajele dispozitivelor rotative sunt lipsa riscului de a fi prins și rănit, un aspect concis, un cost redus și o gamă largă. Dezavantajele includ un mecanism slab, inconvenientul de a deschide ușa cu mâinile ocupate sau ude, precum și o scurtă durată de viață și o confiscare frecventă a dispozitivului de blocare.

Modelele execuției ascunse

Aceste pixuri sunt alegerea perfectă pentru multe stiluri moderne, inclusiv minimalism și techno. Ele sunt complet invizibile pe pânză și nu au elemente proeminente. Produsele pot avea un design simplu și pot servi doar pentru deschiderea și închiderea ușilor și pot fi echipate cu un zăvor cu o blocare sau o blocare magnetică.

Avantajele mânerelor ascunse sunt ușurința lor de utilizare pe panourile culisante și alunecoase, precum și în compartimentul pentru uși. Acest lucru se datorează caracteristicilor structurale ale produselor care vă permit să ascundeți complet panza în nișa ușii, fără teama de a vă conecta la mâner.Dezavantajele includ costul ridicat și necesitatea de a ciocni și de a fora zona pentru instalarea lor pe pânză.

Materiale de fabricație

Pentru producția de pixuri au fost utilizate un număr de materiale cu proprietăți de performanță diferite, rezistență, aspect și preț.

aluminiu

Acest metal este adesea folosit pentru fabricarea stilourilor și are un cost acceptabil, disponibilitate largă a consumatorului și versatilitate. Modelele pot fi instalate pe ușile clădirilor pentru orice scop, inclusiv spații cu umiditate excesivă, cum ar fi camere de duș, băi, bazine și băi. Acest lucru se datorează proprietăților anticorozive ridicate ale aluminiului și capacității sale de a tolera expunerea la temperaturi extreme.

Modelele din aluminiu au adesea un strat decorativ din bronz sau din argint vechi, ceea ce le permite să decoreze ușile livingurilor și dulapurilor.

Dezavantajele produselor din aluminiu includ incapacitatea de a fi utilizate pe pânze grele și globale, pierderea rapidă a aspectului original și rezistența redusă la șocuri și sarcini mecanice.Ca urmare, este imposibil să instalați astfel de mânere în locuri publice cu trafic ridicat, în timp ce acestea sunt destul de potrivite pentru ușile de interior de interior.

Tsamak Alloy (TSAM)

Acest material este cel mai popular material pentru fabricarea stilourilor. Diferă aspectul atractiv, durabilitate ridicată și confortabil pentru costul cumpărătorilor în masă. Aliajul include zinc, aluminiu și cupru, iar magneziul este utilizat ca element de aliere în procesul de topire. Ca rezultat, materialul a absorbit cele mai bune proprietăți ale fiecăruia dintre metale și, în mod meritos, a devenit lider în fabricarea modelelor segmentului de preț mediu.

Avantajele mânerilor TsAM sunt rezistența ridicată la coroziune și abraziune, aspect atractiv și plăcut structurii tactile. Nu au existat neajunsuri grave în stilouri tsamak, cu toate acestea, ca toate produsele populare, nu sunt asigurate împotriva producerii de falsuri folosind materii prime de calitate inferioară de calitate inferioară.

Prin urmare, trebuie să achiziționați pixuri în lanțuri de distribuție specializate de la furnizori și producători de încredere.

alamă

Mânerele pentru usa din alamă nu sunt ieftine. Modelele arată nobile în interior și nu își pierd aspectul original de-a lungul anilor. Avantajele modelelor din alamă sunt rezistența lor ridicată și durata de viață îndelungată. În plus, alama nu este susceptibilă la rugină și poate fi utilizată în zonele umede. Trebuie remarcat și un efect antimicrobian moderat al produselor din alamă, precum și îmbătrânirea lor nobilă naturală și cald la structura atingerii.

Dezavantajele includ costul prea mare, dificultatea de a dobândi și riscul de falsuri. Produsele din alamă reală au început să apară din ce în ce mai puțin pe rafturi, așa că atunci când le cumpărați, ar trebui să citiți cu atenție documentația însoțitoare, asigurați-vă că acest produs este fabricat din alamă și nu din tsamak.

Oțel inoxidabil

Metalul este, de asemenea, utilizat pe scară largă în fabricarea mânerelor ușilor, dar este mai potrivit pentru grupurile de intrare. Avantajele modelelor de oțel includ rezistența ridicată, durata lungă de viață și aspectul estetic al modelelor cromate.În plus, produsele prezintă o bună rezistență la sarcini mecanice și șocuri mari, motiv pentru care oțelul este adesea utilizat în fabricarea mânerelor. Printre minusuri se poate remarca structura rece și aspectul rustic al produselor mat.

plastic

Materialul nu are rezistență mare, deci este folosit la fabricarea mânerelor staționare pentru ușile ușoare de interior. Avantajele modelelor din plastic includ costuri reduse, precum și o selecție largă de culori, forme și design. În plus, produsele din plastic nu se tem de umiditate ridicată și sunt plăcute la atingere. Printre minusuri se poate observa o scurta durata de viata si un aspect prea simplu.

lemn

Produsele din acest material arata foarte natural si nobil. Mânerele din lemn sunt alegerea ideală pentru ușile dintr-o gamă de rase naturale și țesături furniruite. Mânerele din lemn sunt adesea decorate cu pietre, sculpturi și inserții ceramice. Avantajele mânerelor din lemn sunt aspectul natural și originea naturală. Modelele sunt sigure pentru mediul înconjurător și nu provoacă reacții alergice.

Dezavantajele includ costul ridicat și incapacitatea de a fi utilizate în camere prea umede. Unele produse, cum ar fi pinul și molidul, sunt destul de moi și se uzează rapid.

sticlă

Mânerele din sticlă arată foarte bine în interior și se potrivesc cu cele mai moderne stiluri. Materialul este utilizat în principal pentru fabricarea de modele staționare rotunjite cu execuție cu perechi. Produsele din sticlă sunt prezentate într-o gamă largă, cu o mare varietate de forme și culori. Principalul dezavantaj al stilourilor de sticlă este costul ridicat al acestora. În ciuda utilizării sticlei de înaltă rezistență în fabricarea lor, modelele au o rezistență scăzută la sarcini mecanice și se rup chiar și cu impacturi minore.

silicon

Materialul este utilizat pentru a produce manere și garnituri de împingere pentru ele. Se folosește pentru a crește siguranța copiilor atunci când se utilizează ușa. Costul modelelor de silicon este destul de democratic și se ridică la 120-150 ruble. Produsele sunt produse într-o gamă largă de culori și sunt adesea decorate cu desene de culoare diferită sau inserții în formă.Plăcile de silicon sunt achiziționate separat și nu sunt incluse în kit.

Culoare și design

Piața modernă a fitingurilor ușii oferă un număr imens de forme și culori diferite. Acest lucru facilitează foarte mult selecția și vă permite să achiziționați produse realizate atât în ​​stil modern, antic și clasic. Paleta de culori a produselor este de asemenea diversă.

Pe lângă tradiționalele modele de argint, de aur și de crom de mare varietate de culori, inclusiv versiunile negru, alb și maro clasic, precum și produse de gri, albastru, verde și chiar portocaliu. Acestea din urmă sunt foarte solicitate pentru iubitorii de interioare moderne, cum ar fi techno, hi-tech și minimalism. Produsele patinate antiqued sunt în mare cerere pentru retroscrise.

Evaluarea de top a produsului

Cei mai populari producători care produc mânere pentru uși de interior sunt companii fericite.

  • Arhiva spaniolă este o companie cu reputație mondială și a fost prezentă pe piața hardware a ușii pentru o lungă perioadă de timp.Toate produsele întreprinderii sunt fabricate dintr-o calitate patentată a oțelului și se disting printr-o acoperire specială electroforetică. Datorită tehnologiilor moderne, modelele au o durată lungă de viață și aspect impecabil.
  • Produse de Morelli din China are design de înaltă calitate, neobișnuit și prețuri rezonabile. Pentru fabricarea mânerelor se utilizează un ZAM ușor și frumos, datorită căruia produsele își păstrează aspectul original și nu sunt oxidate în aer. În plus, modelele de la Tsamak răspund bine la tehnologia de turnare prin injecție și la procesul de galvanizare.
  • Italiană Colombo Acesta reprezintă modele extrem de artistice, ale căror costuri pot ajunge la 15 mii de ruble. Designul conține monograme și modele, alcătuite din spiritul aristocrației și aducerea în interior a unor note din Italia veche. Împreună cu modelele luxoase, gama Colombo conține și variante ale categoriei de prețuri medii, costul căruia începe de la trei mii de ruble. Compania este specializată în producția de mânere de împingere, echipate cu un mecanism de blocare și blocare.
  • Aburi stilouri finlandeze primesc un număr mare de recenzii pozitive și sunt destinate consumatorului în masă.Produsele diferă în ceea ce privește calitatea înaltă a dispozitivului castelului, aspectul elegant și modern și prețul democratic. Este destul de posibil să cumpărați un buton de presiune frumos și de înaltă calitate Abloy pentru 2-3 mii de ruble.
  • Compania Palladium din Rusia produce o mare varietate de modele de modele de presiune, paranteze și butoane. Produsele producătorului sunt concepute pentru consumatorul în masă: de exemplu, cea mai ieftină bandă poate fi achiziționată doar pentru 50 de ruble. Un buton simplu cu un zăvor falev și un blocant va costa 250-300 de ruble, iar atunci când cumperi un model push, poți păstra cu ușurință între 550-600 de ruble.

Produsele sunt prezentate într-o mare varietate de culori și modele. În linie există atât produse tradiționale, fără bibelouri, produse destinate instalării în masă în diferite instituții, cât și modele elegante, de înaltă calitate, realizate în stiluri clasice și moderne.

Cum sa alegi

Înainte de a începe să cumpărați un stilou în apartament, Este necesar să se acorde atenție anumitor aspecte importante.

  • În primul rând, trebuie să examinați cu atenție pașaportul tehnic al produsului și să vă asigurați că materialul din care este fabricat este certificat și aprobat pentru utilizare.
  • În al doilea rând, este necesar să verificați funcționarea mecanismului de blocare și de blocare, precum și să inspectați produsul pentru așchii, zgârieturi și fisuri.

Este recomandabil să evaluați dacă mânerul este plăcut la atingere și nu provoacă disconfort. Acesta este un indicator destul de important, deoarece va trebui să contactați produsul în fiecare zi, iar fluxurile metalice existente sau rugozitatea mică vor începe să se rănească.

În ceea ce privește aspectul, trebuie remarcat faptul că mânerul ușii ar trebui să fie combinat în culoare cu alte elemente ale componentelor ușii, cum ar fi o încuietoare, balamale și onlay, precum și cu obiectele interioare ale camerei și ale mobilierului. De exemplu, un model de argint cromat va contrazice cu elemente de bronz și ar arăta ceva străin. Dar un astfel de produs se va potrivi perfect în cele mai moderne stiluri, cum ar fi modern, loft, minimalism, techno și hi-tech. În acel moment, mânerele galben, bronz și auriu sunt perfecte pentru interioarele clasice și retro.

Atunci când alegeți un model, este necesar să se țină seama de aspectul ușilor. Astfel, modelele de crom, argintiu și paladiu arata grozav pe usi cu finisaj din lemn de wenge sau de stejar alb.Stofele sub o nuci și cireșe sunt mai bine echipate cu aur sau produse alamate.

În plus, este necesar să se coreleze geometria panourilor de ușă cu forma mânerului viitor, adică alegerea unui produs, astfel încât formele să se suprapună cel puțin. De exemplu, pe o pânză cu inserții orizontale sau verticale de forme geometrice obișnuite, un model de presiune curbată cu monograme ar părea ridicol. Pentru o astfel de ușă, este mai bine să alegeți un mâner direct de împingere, realizat într-un stil modern.

Trebuie avut în vedere că pentru ușile situate în aceeași încăpere ar trebui să achiziționați aceleași modele de mânere. Atunci când alegeți butoanele trebuie să înțelegeți că, după instalarea lor în foaia de ușă, sunt găuri nestandarte, ajungând la cinci centimetri.

Prin urmare, instalarea lor poate crea anumite probleme în viitor: la urma urmei, în cazul înlocuirii unui buton cu un model de alt tip, de exemplu împingeți, va fi imposibil să închideți gaura.

Cu alegerea potrivita, manerele usilor pot livra chiar si cea mai simpla pânza si adauga varietate la interior. O instalare competentă și o utilizare atentă vor fi cheia pentru o service lungă și impecabilă a ușilor și a ușilor în general.

Vedeți cum sunt manetele ușilor diferite și cum le selectați, vedeți videoclipul de mai jos.

Comentarii
 autor
Informații furnizate în scop de referință. Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

Sala de intrare

Camera de zi

dormitor