Cum se instalează ușile?

Chiar și în timpurile străvechi, au fost construite modele care închid intrarea într-o locuință. Desigur, deschiderea și închiderea acestor supape au fost destul de supărătoare, dar cu inventarea părților care facilitează foarte mult procesul, astfel de desene sau modele au început să fie folosite peste tot. Pana in prezent, este destul de convenabil sa folosesti usile de intrare si de interior si, daca vrei, le poti instala singuri, studiind nu numai instructiunile de instalare, ci si caracteristicile structurilor de usa.

Caracteristici speciale

Pentru ca ușile să își poată îndeplini funcția și să ofere condiții confortabile de viață și siguranța proprietarilor, acestea ar trebui să se bazeze pe anumite standarde atunci când le instalați. Cea mai comună este SNiP (regulamentele și regulile de construcție). Aceste reglementări descriu cerințele și recomandările care trebuie respectate la instalarea structurilor ușii.

Standardele dezvoltate în anii 50 ai secolului trecut încă există astăzi. Desigur, în acest timp au fost supuse rafinamentului de multe ori și acum sunt într-o formă puțin modificată, dar cerințele de bază au rămas aceleași și nu s-au schimbat prea mult.

Acest document este destul de voluminos, conține multe reguli care reglementează instalarea structurilor interioare și de intrare ale diferitelor modele.

Există reguli generale care se aplică atât ușilor instalate într-o încăpere, cât și structurilor de intrare:

  • La instalarea ușilor interioare, trebuie să păstrați un decalaj tehnologic, care este în intervalul de 10-15 mm. Cadrul ușii trebuie să fie cu 3 mm mai mare decât la partea din dreapta, stânga și partea superioară. Decalajul dintre partea inferioară a frunzei și a podelei trebuie să fie de 10 mm.
  • Potrivit SNiP, nu este permis ca ramă de ușă să se abată cu mai mult de 3 mm. Pentru a livra structura ușii cât se poate de repede și cât mai repede posibil, se folosește adesea un șablon special, asemănător unui cadru alunecător. Stâlpii laterali trebuie fixați în cel puțin două locuri și trebuie să se afle la o distanță de aproximativ 1 metru una de alta.
  • La instalarea structurii ușii este necesar să rețineți că pânza nu blochează deschiderile adiacente atunci când se deschide. În plus, obloanele în poziția închisă trebuie să se potrivească perfect cu cutia. În acest scop, o sigilă este întotdeauna plasată de-a lungul conturului, care îndeplinește funcția de barieră.

Cum de a face o instalare "do-it-yourself"?

Orice construcție a ușilor constă din elemente diferite. Cutia, o cârpă, plăci, oțel (în unele cazuri) și accesorii intră în ea. Frunzele de ușă pot fi făcute din același material și constituie o singură structură monolită sau sunt compuse din materiale de umplutură diferite care sunt fixate împreună prin profile speciale.

Cel mai simplu mod de a face acest lucru este să instalați foaia de ușă din același material. Dar dacă doriți să instalați construcția profilelor, este mai bine să achiziționați toate materialele într-un singur loc, astfel încât să nu vă faceți griji cu privire la montarea materialelor de umplere și a profilelor.

Potrivit GOST, designul ușii se caracterizează prin mai mulți parametri. Acestea includ înălțimea produsului și cadrul ușii, precum și lățimea blocului și pânzei. În plus,siguranța structurii ușii este luată în considerare în funcție de materialele de fabricație și de metodele de decorare a ușii, materialele utilizate pentru fabricarea fitingurilor aferente (balamale, mânere, plăci).

Dacă ușa este confecționată din lemn, conform GOST există anumiți parametri care nu ar trebui încălcuți. Primul este conținutul de umiditate din lemn, care nu trebuie să depășească 8%.

Pentru a instala corect ușa, indiferent dacă aceasta este intrarea sau interfonul, trebuie să efectuați o serie de lucrări pregătitoare. Locul de instalare este pregătit pentru prima dată. Dacă aceasta este o deschidere și o ușă a fost deja instalată în ea înainte de asamblare, atunci vechea structură este dezasamblată mai întâi. Procesul începe cu scoaterea plăcilor și a foii de ușă și numai atunci când se scoate cadrul ușii. Pentru ca procesul să meargă mai repede, cutia este depusă în unele locuri, iar cimentul este rupt dacă cutia este cimentată.

Dacă parsarea casetei nu este inclusă în planurile dvs. din diverse motive, puteți instala ușa în cutia veche. Principalul lucru este să alegeți o ușă adecvată, plăci și accesorii în culori și dimensiuni, precum și să fixați corect cerceveaua. În această cameră ar trebui să se deschidă spre exterior.

După dezmembrarea cadrului de închidere, este necesar să se pună în funcțiune deschiderea.

De regulă, pantele sunt nivelate, dar conform recomandărilor unor experți nu se recomandă realizarea așa-numitului finisaj umed, dacă structura ușii este făcută din orice material pentru ras. Această recomandare se referă, în primul rând, la pregătirea unei uși pentru o ușă interioară.

Este posibil să se instaleze structuri de ușă, nu numai în interiorul camerei de zi, ci și în exterior, de exemplu, la aterizare. Foarte adesea în clădirile cu apartamente există vestibuli mari care leagă mai multe apartamente, ale căror proprietari instalează uși suplimentare. Instalarea ușii în coridor, de regulă, se face de către specialiști care nu numai că vor efectua corect instalarea, dar și că vor coordona această acțiune în toate cazurile.

La pregătirea ușilor pentru ușile de intrare se pot forma goluri semnificative, care trebuie închise cu o cărămidă plantată pe mortar. Decalajele sunt îngropate cu mortar de ciment și proeminențele sunt îndepărtate. Sub porțiunea de ușa din casele vechi din zona de prag este adesea un fascicul de lemn, care de multe ori trebuie eliminat.

În casele și locuințele din rame, în cazul cărămizilor din cărămidă cu fațadă, a fost necesară consolidarea deschiderii cu ajutorul barelor, pentru a evita distorsiunile atât a deschiderii cât și a pereților. Uneori este necesară reducerea lățimii deschiderii, aceasta se face cu ajutorul unui fascicul special care trebuie introdus în orificiu și fixat în perete cu șuruburi de ancorare din partea laterală a suportului cu balamale.

De regulă, cadrul ușii are o lățime mică a barelor, iar în timpul instalării, adesea nu este posibilă închiderea întregii grosimi a deschiderii, astfel încât cutia este instalată cu pereți despărțitori. Ele reprezintă o continuare a cutiei și sunt împărțite în funcție de metoda de montare pe modele simple sau telescopice. Opțiunile telescopice sunt mai moderne și mai convenabile, deoarece sunt conectate la cutia și carcasa cu ajutorul canelurilor speciale.

În acest caz, instalarea de încasare are loc fără cuie, dar pentru o rezistență mai mare, adezivul este aplicat pe partea din spate.

În unele situații, o modificare completă a structurii ușii nu este inclusă în planurile proprietarilor din diverse motive, dar este necesar să se schimbe aspectul ușii din față. Pentru a face acest lucru, există plăci speciale care vă permit să actualizați ușa fără a demonta cutia.Astăzi există diferite tipuri de panouri potrivite pentru instalare nu numai pe interurb, ci și pe ușile de intrare într-un apartament, o casă privată și chiar o cabană.

Aspecte importante

Toate ușile, în funcție de locul de instalare, sunt împărțite în design interior și interior. Ambele sunt confecționate din materiale diferite și au un sistem de deschidere înclinat sau alunecător. La instalare sunt luate în considerare toate caracteristicile unui design, materiale și, bineînțeles, un sit de instalare.

Usile de intrare sunt cel mai des fabricate din metal. Instalarea structurilor metalice are propriile nuanțe, care trebuie respectate, astfel încât rezultatul să nu dezamăgească proprietarii spațiilor. Blocul de oțel poate fi montat în deschidere în două moduri. În primul caz, plăcile de ancorare sunt utilizate ca agenți de fixare. În cea de-a doua versiune, cadrul ușii poate fi fixat cu șuruburi de ancorare.

Potrivit experților, pentru fixarea mai sigură este mai bine să se utilizeze ambele metode.

Ușile de intrare sunt adesea echipate cu o cană suplimentară cu balamale. De regulă, casele de țară sunt echipate cu o construcție dublă. O clapetă poate rămâne fixă ​​și poate fi deschisă numai atunci când este necesar. Atunci când instalați foile de ușă sunt atârnate de ambele părți ale cutiei.Pentru a fixa cerceveaua fixă, este montată o blocare în partea inferioară și superioară a pânzei, iar în zonele superioare și inferioare ale cadrului de oțel se găsește un orificiu.

Pentru uși blindate de intrare, care diferă în funcție de greutatea semnificativă a canelurilor, de regulă, copertinele mai stabile nu sunt supuse deformării. Cel mai frecvent utilizat tip de buclă ascuns. Numărul lor, de regulă, este mai mult de două bucăți, iar în unele cazuri canatul este montat pe 4 canopii.

Nuanțele de montare a ușilor cu tambur depind de materialul din care este realizată structura. Pentru ușile din metal, toate aspectele coincid cu instalarea structurilor metalice. Dar, uneori, în platformă stabili desene și din alte materiale. Cel mai adesea este o cârpă de sticlă.

Instalarea ușilor din sticlă este posibilă fără instalarea cutiei. Buclele de suspendare pot fi montate pe perete, pe tavan sau chiar pe podea. Sticla se referă la astfel de materiale care nu pot fi tăiate în cazul unor dimensiuni incorecte. În plus, este imposibil de a face ușile de sticlă pe cont propriu, de regulă, ele sunt făcute la comandă.

Sticla este foarte des utilizată ca inserție în structuri din aluminiu, a căror instalare depinde de modul în care este deschisă cerceveaua.Pentru instalațiile de balansare cu balamale, instalarea nu este mult diferită de instalarea ușilor din oțel.

Opțiunile de alunecare au propriile reguli. Banda în astfel de structuri se mișcă liber cu ajutorul unui mecanism de rotire de-a lungul ghidajelor. Numărul de frunze de usi poate varia de la 1 la 4. Pentru structurile cu două aripi, ușile compartimentului sunt cel mai adesea caracterizate prin utilizarea ușilor compartimentului, care, spre deosebire de o structură glisantă, unde lamele rulează de-a lungul aceluiași ghidaj, au două ghidaje, fiecare lamă nu numai că se mișcă de-a lungul liniei, dar poate ajunge și pe partea opusă.

Ușile glisante sunt cele mai des folosite în structurile automate instalate în zone cu trafic ridicat. La instalarea unor astfel de structuri se instalează întotdeauna senzori de mișcare. În plus, astfel de sisteme sunt echipate cu o blocare electromecanică, baterii de urgență și un selector de moduri de operare. Instalarea unor astfel de structuri este o sarcină dificilă și, prin urmare, este întotdeauna efectuată de oameni instruiți profesional.

O variantă a designului de recul este o opțiune pliabilă. Design-ul în sine este un joint cu ajutorul balamalelor.Se deplasează de-a lungul ghidurilor stabilite cu ajutorul rolelor. Ușa exterioară este atașată la cutia cu balamale articulate. Instalarea unei structuri pliante este identică cu instalarea sistemelor de alunecare.

Instalarea ușilor de interior cu balamale are diferențe mici în funcție de tipul de pânze folosite. Pentru construcțiile din plastic realizate din plăci din PVC și MDF, este necesar să se efectueze măsurători foarte precis, deoarece alegerea incorectă în ceea ce privește dimensiunile nu poate fi tăiată mai târziu. Atunci când instalați o structură în deschidere, este întotdeauna necesar să verificați funcționarea mânerului și a dispozitivului de blocare, precum și gradul de aderare a ușii la portierele ușii și la prag.

În unele cazuri, pentru a instala ușile în apartamentul pe care doriți să crească ușă. Acest lucru este făcut pentru a instala o ușă standardavând o înălțime de 2 m în baie. În aceste camere există un prag. De obicei, are o înălțime de cel puțin 5 cm și, prin urmare, produsul cu o înălțime standard nu se încadrează în deschidere. Dacă nu există posibilitatea creșterii înălțimii deschiderii, atunci folia de ușă poate fi scurtată, mai ales dacă este făcută din lemn masiv și pregătită pentru vopsire.

Metode de montare

Elementele de fixare depind de modelul ușii.Buclele sunt utilizate pentru a fixa structurile leagăn. Cu ajutorul lor, frunza ușii este suspendată într-o poziție verticală. O parte a buclă este înșurubată pe canat, iar cealaltă este fixată cu șuruburi la rama ușii. Pentru construcțiile ușoare, două bucle sunt suficiente, iar pentru țesături mai grele sunt de obicei utilizate trei bucle. Pentru fixarea balamalelor deschise, nu sunt necesare unelte speciale, iar pentru tipurile închise folosiți un șablon.

Uneori se utilizează un arc pentru a fixa țesătura în construcțiile oscilante. La un capăt este fixat pe frunza ușii, iar la celălalt capăt - pe cadru. Cel mai adesea, ele sunt instalate în instituții la ușile de intrare pentru a elimina riscul unei canapele deschise. Când se deschide, arcul se întinde și, imediat ce brațul este eliberat, ușa revine în poziția inițială.

Pentru sisteme de alunecare, rolele și profilele speciale sunt utilizate ca elemente de fixare. În funcție de tipul sistemului de alunecare, stratul pe role se poate deplasa fie de-a lungul unui ghidaj fixat în partea superioară, fie de-a lungul a două ghidaje, unde se adaugă și profilul inferior.

ajustare

Este posibilă reglarea independentă și fără asistență a unei uși interurbane.

După ce panza este articulată, este necesar să reglați golurile dintre cadru și foaia de ușă. Pentru a face acest lucru, setați pridvorul astfel încât panza cutiei de pe întregul plan să atingă o parte a cutiei. Când verificați, faceți clic pe partea superioară și inferioară a ușii în același timp și vedeți că "nu se joacă".

De asemenea, este necesar să verificați nivelul ușii. Pentru a face acest lucru, ușa este deschisă la o lățime diferită și evaluată. Pânza bine instalată nu trebuie să treacă dintr-un anumit punct.

Seturi de montare

Pentru a facilita instalarea structurii ușii, puteți utiliza un set gata fabricat din diverse dispozitive care vor fi necesare în timpul procesului de instalare. Cu un kit de montare, orice nou venit va instala ușa corect, și cel mai important - rapid.

Până în prezent, au fost vândute diverse truse gata fabricate pentru diferite tipuri de uși. Cu ajutorul lor, puteți evita alinierea deschiderii. Cadrul ușii este montat perfect și fixat rigid în deschidere la 6 puncte. Utilizarea acestor dispozitive vă permite să setați cu precizie diferențele dintre cutie și pânză.Și un alt argument important în favoarea acestui set este capacitatea de a utiliza construcția ușii, fără a aștepta uscarea completă a spumei.

Instrumente necesare

Pentru a instala designul ușii chiar și în bucătărie, chiar și în toaletă, veți avea nevoie de un set obligatoriu de instrumente. Acestea includ nivelul de construcție, șurubelnița, ciocanul. Dar, în unele cazuri, este posibil să fie necesară o freză sau o moară pentru a manipula cu atenție marginea foii de ușă.

Un fierăstrău miter este adesea necesar ca unealtă suplimentară. Cu ajutorul acestuia, puteți tăia corect lemnul pentru cutie conform schemei. Tăierea se realizează atât la dreapta cât și la un unghi dat. În plus, folosind un fierăstrău de tăiat, pe lângă lemn, plastic și aluminiu pot fi tăiate.

dimensiuni

Există o masă care arată dimensiunile de instalare ale foii de ușă. De regulă, ele corespund unei anumite dimensiuni a deschiderii.

Dimensiune web (cm)

Dimensiunea deschiderii (cm)

lățime

înălțime

lățime

înălțime

55 până la 60 de ani

200

63-72

205-210

70

77-82

80

87-92

90

97-102

2*60

Din 130

Secvența de lucru

Pentru a instala corect ușa, este necesar să se pregătească toate elementele structurale, și anume cutia, pânza, încuietoarea, mânerul și pas cu pas pentru a efectua toate lucrările.

Mai întâi trebuie să pregătiți cadrul ușii.Poate fi achiziționat cu foaia de ușă și vă puteți face singur. Tehnologia de fabricație este simplă. Acest lucru va necesita cel puțin trei grinzi. Unul este necesar ca un stand de machiaj, al doilea fascicul este îndoit, iar cel de-al treilea este folosit ca o curea. Dacă aveți nevoie de o cutie cu un prag, atunci trebuie să adăugați o altă cherestea în proiect. Când este asamblat, această cutie seamănă cu un dreptunghi.

Pentru a asambla corect caseta trebuie să plasați barele pe podea și fișierul în funcție de dimensiune. Fișierul poate fi realizat în două moduri. În primul caz, stâlpii verticali și placa de înfășurare sunt filmate la un unghi de 45 °, în timp ce în celălalt caz, rack-urile sunt făcute într-un unghi drept.

Caseta pregătită este introdusă în deschizătură și fixată (tapetul trebuie lipit în prealabil). Pene sunt introduse între deschidere și cutie pentru a lăsa un mic decalaj. Verificăm cutia după nivel, dacă este necesar, o ajustăm.

Cu ajutorul spumei poliuretanice, umplem spațiul dintre cutie și perete de jos în sus, acoperind în prealabil cutia. În continuare trebuie să pregătiți pânza pentru baldachin. Pentru a face acest lucru, am tăiat încuietoarea într-o parte laterală și închideți pânza în celelalte balamale după uscarea spumei.

Instalarea tehnologică a ușilor interioare este prezentată în următorul videoclip.

opinii

Potrivit numeroaselor recenzii ale proprietarilor de apartamente și ale locuințelor pentru a instala structura ușii pe cont propriu - o sarcină destul de posibilă. Principalul lucru este să faceți corect măsurătorile deschiderii și să pregătiți instrumentele necesare. Observând instrucțiunile pas cu pas și ținând seama de toate nuanțele instalării și materiilor prime, în funcție de majoritate, este posibilă instalarea nu numai a ușilor interioare, ci și a structurilor de intrare.

Exemple și opțiuni de succes

Structurile instalate cu succes includ nu numai corect instalate în ceea ce privește geometria, dar și ușile care sunt bine combinate cu interiorul apartamentului. Acestea includ nu numai pânzele interioare, ci și structurile de intrare instalate atât în ​​apartament, cât și într-o casă privată.

O ușă de intrare bine amenajată ar trebui să fie nu numai puternică și fiabilă, ci și frumoasă, atât în ​​afara, cât și în interiorul camerei.

Comentarii
autor
Informații furnizate în scop de referință. Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

Sala de intrare

Camera de zi

dormitor