Lacate pentru uși metalice: vederi, sfaturi privind instalarea și funcționarea

Lacate pentru uși metalice: vederi, sfaturi privind instalarea și funcționarea

Încuietorile pentru uși metalice sunt reprezentate pe piața modelelor și accesoriilor ușilor într-o gamă imensă. Prin urmare, principalul lucru cu achiziția lor este o înțelegere clară a principiului de funcționare a fiecărui mecanism de blocare și alegerea opțiunii celei mai optime.

tipuri

Clasificarea încuietorilor pentru ușile metalice se face în funcție de mai multe criterii, dintre care metoda de instalare este decisivă. Potrivit acestui criteriu, se disting lacăte, suprafețe montate pe suprafață și pereți, diferența dintre acestea nu se referă numai la tehnica de instalare și locație, ci și la gradul de protecție, domeniul de utilizare și nivelul produselor rezistente la efracție.

montat

Modelele cu balamale sunt dispozitive de blocare care sunt atârnate pe suprafața exterioară a foii de ușă cu ajutorul unor ochi special sudați sau înșurubați la ușă. Această opțiune este una dintre cele mai slabe căi de a proteja sediul, are un design foarte simplu și un grad scăzut de protecție. Gama de modele montate este destul de diversă. Modelele diferă în ceea ce privește tipul de construcție, materialele de fabricație, dimensiunea corpului și arcul și mecanismul de secretizare. Cele mai simple opțiuni sunt produsele clasice cu brațe în formă de T și arcuite. Utilizarea lor nu poate asigura o protecție sporită a spațiilor împotriva penetrării și are mai degrabă un caracter de avertizare. Un pic mai grave sunt dispozitivele semi-închise, în care partea de fixare a mânerului este protejată de carcasa instrumentului, precum și dispozitivele unei structuri închise, cu un mâner complet ascuns și cu blocuri combinate fără chei. Modelele cu balamale sunt utilizate pe ușile metalice ale garajelor, subsolurilor și încăperilor de depozitare.

Mortice

Modelele mortise sunt cea mai populară opțiune pentru încuietori și sunt instalate în panourile ușii.Avantajele acestor dispozitive sunt mai mari, comparativ cu lacăturile, nivelul de protecție și clasa de rezistență la efracție. În plus, produsele sunt disponibile într-o gamă largă și sunt considerate cele mai numeroase grupuri de dispozitive de blocare pentru ușile din fier. Dezavantajele structurilor mortice includ aranjarea prea apropiată a mecanismului de lucru al produselor la suprafața foii de ușă, datorită căreia există posibilitatea tăierii și tăierii acestor dispozitive. Cu toate acestea, aceste probleme pot fi evitate prin echiparea ușii cu plăci protectoare suplimentare care îngreunează și, uneori, chiar imposibil, accesarea mecanismului de blocare. Un alt dezavantaj al modelelor mortise este instalarea complicată, care implică utilizarea echipamentelor profesionale și prezența unei anumite experiențe cu metalul.

deasupra

Designurile deasupra capului, spre deosebire de borduri, se caracterizează prin ușurința instalării și pot fi instalate independent. Dispozitivele sunt fixate deasupra ușilor din interior și sunt înșurubate. Avantajele încuietorilor includ distanța suficientă a mecanismului de lucru de pe suprafața exterioară a ușii, ceea ce le face dificil de văzut,și înlocuirea produsului vechi cu unul nou, fără a compromite aspectul și integritatea ușii. Dezavantajele includ imposibilitatea montajului pe sistemele de uși echipate cu un verandă secretă, precum și ușurința de deschidere din interior. Ultimul moment este plin de plecare nestingherită din apartamentul hoților care au intrat în locuință printr-o fereastră sau printr-un balcon.

Produsele funcționale, deasupra capului și mortis sunt împărțite în blocare și blocare-blocare. Primele nu dispun de un zăvor (în câini), iar la închidere trebuie să apese cu ușurință ușa de la cutie cu ajutorul efortului fizic. Cele de-a doua sunt echipate cu un mâner de împingere și mâner de împingere, ceea ce le face mai convenabile de utilizat. În plus, pe modelele aeriene, există adesea un lanț, care îmbunătățește, de asemenea, gradul lor de utilizare.

Cu toate acestea, un criteriu cheie pentru clasificarea încuietorilor este tipul de mecanism de blocare. Pe această bază, dispozitivele sunt împărțite în șase tipuri.

pupei

Bolturile cu bolți sunt cele mai simple, dotate cu lame cu dinți și caneluri, iar configurația canelurilor coincide complet cu forma canelurilor pe o cheie lungă.Principala diferență la deblocarea blocării bolțurilor este absența necesității de a roti cheia în gaura de chei. Pentru a deschide un astfel de dispozitiv, este suficient să introduceți cheia în fantă și să o apăsați complet. Când se întâmplă acest lucru, comprimarea arcului și a șinei de blocare se face lateral. Dispozitivele cu șurub au calități reduse de protecție și, prin urmare, aparțin celei mai scăzute clase de siguranță. Domeniul de aplicare al construcțiilor de transom implică instalarea acestora în încăperi care nu conțin valori speciale ale materialului. Dispozitivele pot fi găsite pe uși de acces metalice, porți, porți și în încăperile utilitare.

cilindru

Produsele de acest tip sunt împărțite în pini și discuri. Discurile au fost inventate și introduse în producție de compania finlandeză Abloy, motiv pentru care au fost numite "finlandeze". Structurally, mecanismul discului este reprezentat de un corp, plasat în el de un cilindru, și discuri de rotație liberă în interiorul cilindrului. Fiecare dintre discuri este echipat cu o fantă pentru cheie și o canelură specială pentru mișcarea barei de echilibrare. Când cheia este instalată în fantă, discurile sunt rotite cu alinierea simultană a tuturor sloturilor într-un rând.Ca urmare, se eliberează trecerea pentru trecerea tijei, cilindrul cu discurile se rotește și se deschide încuietoarea. Când încercați să deschideți ușa cu ajutorul unei chei "non-native" pentru a roti discurile și nu se produce o canelură prin canal. Ca urmare, tija este comprimată de discuri, iar cilindrul și încuietoarea nu se deschid.

Modelele cu pini sunt oarecum diferite. Bazele designului lor sunt pinii de primăvară, capabili să se alinieze într-o anumită ordine atunci când introduc cheia "nativă", permițându-i să se rotească. Astfel de încuietori sunt numite "engleza" și sunt utilizate pe scară largă în aproape toate tipurile de uși metalice. Modelele sunt echipate cu un mecanism secret și sunt recomandate pentru instalare în combinație cu un dispozitiv de protecŃie de deasupra capului sau de montaj - un dispozitiv special care protejează cilindrul.

Dezavantajele modelelor cu pini includ riscul de dislocare a larvelor, însă instalarea unui rulment rezolvă parțial această problemă. Avantajele dispozitivelor cilindrice sunt repararea ușoară și înlocuirea ușoară a încuietorii. Uneori este suficient să schimbați numai cilindrul, care transmite momentul de rotație de la deplasarea cheii către șuruburile de blocare.În plus, modelele cu pin sunt extrem de secretive și pot fi folosite ca dispozitive principale de blocare.

Cilindrii Euro sunt considerați unul dintre cele mai fiabile tipuri de structuri cilindrice și oferă un nivel ridicat de protecție a spațiilor de la intruziuni nedorite. Este foarte dificil să deschizi astfel de modele. Chiar și un bun specialist cu un set profesional de chei master va fi capabil să facă acest lucru doar cu o cantitate mare de zgomot produs și nu mai puțin de patruzeci de minute. Eurocanderele sunt obligate, prin creșterea durabilității, la materialele de producție. Capetele cilindrilor sunt adesea echipate cu inserții din carbură care protejează structura de baterea și forarea.

Unii producători fac primul pin de materiale refractare sau echipează produse cu o carcasă din titan și vehicule blindate de protecție. Aproape toate buteliile sunt dotate cu cel mai înalt grad de secretizare, care este asigurată de un milion și jumătate de combinații diferite de pini. În plus, unele modele de cilindri europeni sunt echipate cu mecanisme plutitoare sau magnetice care sunt în cheie.Această tehnologie ridică nivelul de protecție la unul dintre cele mai înalte niveluri, astfel încât, în principiu, este imposibil să alegeți cheia pentru o astfel de blocare.

pârghie

Acest tip de încuietoare a fost inventat cu mult timp în urmă, și de atunci designul său nu a suferit schimbări majore. Un astfel de mecanism constă din plăci speciale - suvalde, fiecare dintre ele fiind echipată cu tăieturi figurine. Pe cheile care merg împreună cu încuietoarea, fiecare dintre sloturile de pe nivel corespunde barbei proprii, care, atunci când rotește cheia, apasă o anumită placă, iar aceasta, la rândul său, merge o anumită distanță. După ce fiecare suvalda își poziționează poziția, blocarea este deschisă.

Nivelul de secretizare al acestor dispozitive depinde de numărul de suvale și de grinzi, precum și de materialele de fabricare a acestora. De exemplu, modelul cu șase modele are mai mult de o sută de mii de combinații. Pentru a spori nivelul de secretizare, modelele suvaldnye echipează capcane pentru chei principale, realizate sub formă de caneluri false. Va fi posibilă deschiderea unei astfel de construcții numai prin intermediul unui duplicat făcut. Pentru o clasă ridicată de rezistență la efracție și o pârghie de blocare a nivelului de secreție crescutăstructurile au fost numite în siguranță și, probabil, singurul lor dezavantaj poate fi numit o greutate mare și dimensiuni mari.

electromagnetic

Modelele de acest tip sunt fundamental diferite de versiunile anterioare și nu au în elementele de fixare mecanice de proiectare. Blocarea este acționată de acțiunea unei forțe de atracție magnetică, se caracterizează prin caracteristici ridicate anti-efracție și o forță de susținere mare pentru rupere. Singurul dezavantaj al acestor dispozitive este deschiderea instantanee a mecanismului de blocare în timpul unei întreruperi a alimentării. În acest sens, fiecare model este echipat cu un senzor care monitorizează alimentarea cu energie electrică și densitatea clemei ușii la cutie. În caz de întrerupere a alimentării, senzorul semnalizează instantaneu o problemă serviciului de securitate sau proprietarului camerei. În mod obișnuit, sunt instalate modele electronice pe uși metaloplastice, precum și porți de case și cabane.

electromecanică

Designul unor astfel de încuietori are puține diferențe fundamentale față de modelele mecanice convenționale, dar procesul de deschidere și închidere a ușilor nu este realizat cu ajutorul unei chei tradiționale, ci printr-o cheie fob, o cartelă magnetică sau un cod digital.Funcționarea dispozitivelor se bazează pe impulsuri electrice, prin urmare, la fel ca și forma anterioară, modelele electromecanice sunt complet dependente de electricitate. Există două tipuri de astfel de dispozitive: solenoid și motor. Primul este instalat în locuri cu trafic intens, datorită faptului că în modul de așteptare, încuietoarea este întotdeauna deschisă și capabilă să se închidă numai după ce este dat un semnal.

Blocajele motorului, pe de altă parte, sunt întotdeauna închise în poziția normală și sunt deschise numai când se aplică un curent electric. Dispozitivele sunt proiectate pentru a deschide rareori ușile, dar ele nu sunt utilizate în sistemele de ușă folosite pentru evacuarea de urgență a persoanelor. La aceeași categorie de dispozitive ar trebui să includă și blocarea stealth. Modelul a fost conceput special ca o completare a dispozitivelor principale de blocare. Avantajele designului sunt locația care nu este vizibilă nici din interior, nici din exterior și din fiabilitatea suficientă a blocării. În plus, modelele au o telecomandă și sunt operate de la distanță.

codul

Astfel de dispozitive au o clasă de protecție suficient de scăzută și sunt destinate instalării în intrări și porți metalice.Blocurile sunt echipate cu butoane cu care introduceți codul digital dorit. Avantajele dispozitivelor push-button sunt absența nevoii de a utiliza o cheie. Dezavantajele includ probabilitatea ștergerii și abandonării frecvente a butoanelor, precum și refuzul de a lucra la temperaturi extrem de scăzute. Modelele cu roți aparțin, de asemenea, blocărilor de cod, în care pentru a introduce un cod digital este necesar să rotiți cilindrul cu numerele până la un anumit punct. Cu toate acestea, astfel de dispozitive sunt chiar mai slabe și cu durată scurtă de viață decât butonul și sunt utilizate rareori.

Clasele de rezistență la rupere

Există 4 clase de rezistență la fisuri. Prima clasă include modele cu cel mai simplu dispozitiv și nivel redus de complexitate. Dacă aveți instrumentele necesare, puteți deschide o astfel de blocare în câteva minute. Clasa 2 include și modele care nu sunt foarte fiabile, care pot fi deschise în 5-7 minute. Clasa a treia este reprezentată de cea mai numeroasă categorie și include castele instalate în apartamente și case particulare.

Produsele sunt foarte durabile și pot rezista hacking-ului timp de 15 minute. Clasa a patra include dispozitive serioase instalate pe uși blindate în încăperi cu cerințe speciale de protecție. Hacking un astfel de mecanism, desigur, este posibil, dar nu mai puțin de o jumătate de oră și numai cu un instrument profesional și o vastă experiență. Toate cele patru niveluri de clasă sunt clar definite și reglementate de GOST 5089-2003.

Împreună cu rezistența la efracție, o caracteristică la fel de importantă a încuietorilor este nivelul de secretizare. Astfel, modelele cu secret scăzut nu au protecție suplimentară, iar numărul de combinații de pini variază de la 10 la 10.000 de unități. Modelele de nivel mediu sugerează prezența a 5 mii până la 5 milioane de combinații și au adesea protecție împotriva cheilor master. Încuietorile cele mai înalte sunt cele mai fiabile. Ele sunt protejate complet de hacking mecanic și au până la un miliard de combinații diferite de pini. Deschiderea ușii în prezența unei astfel de blocări va funcționa numai dacă tăiați și scoateți dispozitivul de blocare sau scoateți pânza de la balamale.

Producatori

Liderul ratingului de încuietoare pentru ușile metalice este compania italiană Atra-Dierre. Producătorul este responsabil pentru fiecare blocare și oferă consumatorului produse de calitate.Modelele unei alte companii italiene - Mottura, sunt, de asemenea, testate în timp și pe scară largă de cerere pe piața internă. Produsele sunt echipate cu mai multe grade de protecție, un element detașabil de intimitate și blocare de la batere.

Cel de-al treilea loc este deținut de Cisa din Italia, al patrulea este ocupat de Abloy finlandez, iar al cincilea este concernul german Abus cu faimosul său model EP-10. Încheie primele șase companii rusești "Guardian", care produce produse fiabile și ieftine. Modelele companiei aparțin clasei a patra a rezistenței la efracție și practic nu lasă o șansă de deschidere.

Cum sa alegi?

Alegerea blocării depinde în întregime de scopul și cerințele de securitate ale obiectului. Atunci când cumperi un model pentru o ușă de apartament, trebuie să te gândești că una chiar și cea mai modernă și fiabilă încuietoare nu oferă o garanție absolută a inviolabilității casei. În acest caz, este mai bine să cumpărați două sau trei încuietori, diferite în modul de instalare și sub forma mecanismului de blocare. Acest lucru va complica în mod semnificativ munca intrusilor și va reduce probabilitatea intrării lor în cameră. Dacă designul ușii nu implică instalarea a două sau trei încuietori, vă puteți limita la achiziționarea unui model combinat.

Orice fabricant binecunoscut are astfel de produse universale, inclusiv Guardian, Mottura, Vachette, Elbor și Barrier, astfel încât este ușor să le obțineți. Structurally, încuietorile combinate sunt o combinație de mecanisme suvaldny și cilindrice, realizate într-un bloc unic, care vă permite să achiziționați, de fapt, două încuietori într-un singur caz. De asemenea, atunci când alegeți un model, trebuie să vă familiarizați cu documentația însoțitoare și să verificați prezența unui certificat de siguranță - un document în care sunt prescrise clasele de rezistență la efracție și nivelul de secretizare a blocării, precum și numărul maxim de cicluri de deschidere și închidere.

Metode de instalare

Introducerea încuietorii în ușa metalică poate fi efectuată independent. Instalarea modelului de factură este după cum urmează:

  • la o înălțime de 80 până la 100 cm trebuie marcat;
  • trageți dimensiunea potrivită pentru a fora o gaură pentru a crea un bine;
  • fixarea carcasei de blocare a ușii se realizează prin înșurubare sau prin sudare;
  • gaura cheie din exteriorul ușii trebuie acoperită cu o placă decorativă;
  • montarea plăcii strikerului se face numai după măsurători atente și încredere fermă că blocarea se va închide fără blocare și batere.

Instalarea dispozitivului de blocare necesită efort și mai mult timp pentru instalare. Prima etapă de lucru va fi marcarea la sfârșitul foii de ușă. Și punerea riscurilor necesare cu o mică marjă, necesară pentru intrarea liberă a castelului în nișă. De obicei 1-2 mm este suficient. Apoi, folosiți mașina de șlefuit de la capătul panzei pentru a face fanta de dimensiunea dorită. Dacă nu există niciun fel de mașină de șlefuit, puteți folosi metoda de găurire, iar inacuratele și filele curăță fișierul. Apoi, pe foaia de ușă este necesar să faceți o gaură sub cilindru, marcați punctele de fixare a încuietorii și le tăiați în fir.

După finalizarea lucrărilor pregătitoare, încuietoarea și cilindrul trebuie să fie introduse și fixate în siguranță. Apoi, este necesar să se găsească găurile pentru șuruburi, să se curbeze capetele lor cu pastă de dinți, să se închidă ușa strâns și să se încerce închiderea încuietorii. Drept rezultat, pe ramă de ușă a rampei de ușă vor rămâne urme clare,indicând locația găurilor. Etapa finală va fi găurirea acestor găuri și încercarea blocării.

Sfaturi de operare

Pentru ca blocarea ușii de fier să funcționeze cât mai mult posibil, trebuie să urmați o serie de reguli simple. Una dintre condițiile principale pentru funcționarea neîntreruptă a dispozitivului de blocare este absența loviturilor ascuțite de ușă, ceea ce duce la blocarea mecanismului și, după un timp, la o defecțiune completă. Prin urmare, în locuri cu trafic intens, se recomandă echiparea ușii cu o ușă mai aproape. Acest lucru va permite pânzei să se închidă ușor și ușor și să elimine loviturile sale puternice la cutie.

O altă condiție pentru funcționarea corectă a mecanismelor de blocare constă în interzicerea umplerii gaurii cu obiecte străine. Este strict interzisă împingerea în gaură a monedelor, chibriturilor și a știfturilor, precum și permițând pătrunderea prafului, a nisipului și a precipitațiilor în broască. În plus, este necesar să lubrifiați în mod regulat mecanismul de lucru cu un compus special pentru încuietori, iar în caz de absență - cu ulei de mașină. De asemenea, atunci când deschideți și închideți ușile, trebuie să vă asigurați că cheia intră în fântână până când se oprește și numai după aceea începeți să o rotiți.În caz contrar, barele de cheie ar putea să nu ajungă la locul dorit, să se desprindă, să intre în mecanismul de blocare al încuietorii și să-l strică.

Blocarea corect selectată pentru o ușă metalică reduce în mod semnificativ probabilitatea de deschidere și rupere, asigură o siguranță sigură a camerei și permite proprietarilor să nu se îngrijoreze în privința siguranței proprietății.

Cum să ridicați încuietoarea pentru o ușă, uitați-vă în următorul videoclip.

Comentarii
autor
Informații furnizate în scop de referință. Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

Sala de intrare

Camera de zi

dormitor