Larve pentru blocare: tipuri, dispozitiv, selecție și instalare

 Larve pentru blocare: tipuri, dispozitiv, selecție și instalare

Auzind numele, nu puteți înțelege imediat ce este. Larva blocatorului de ușă este nucleul întregului mecanism de blocare. Din punct de vedere tehnic, este corect numit mecanismul cilindrului de secret sau CMS. În mod simplu, acesta este un modul detașabil pentru cheie. Acest design uneori facilitează repararea încuietorilor și, dacă este necesar, modificarea cheii nu trebuie să-l schimbe complet. Destul de ușor să înlocuiți botul. În acest caz, mecanismele de blocare de acest tip au un mare avantaj față de suvaldnye sau orice alte structuri care nu asigură o gaură de cheie detașabilă. Înlocuirea și reparația pot fi efectuate independent, costând doar o șurubelniță.

Ce este?

Dispozitivul unei larve a încuietorii ușilor este destul de simplu. Pur și simplu, este un cilindru cu o limbă pivotantă în centru, care este condusă de o cheie, deblocând și blocând cârligul. Acesta este situat în interiorul foii de ușă într-o gaură specială și este fixat, de regulă, cu un bolț din partea din față a ușii în locul în care blocajul intră în contact cu plăcuța de lovire. Astfel de mecanisme se aplică în principal la ușile de intrare în apartamente și case particulare. În cea mai mare parte, larvele se găsesc în diferite tipuri de încuietori, cu atât mai puțin în mod frecvent, în conformitate cu această schemă se aplică mecanismele aeriene. În funcție de tipul de încuietori, larvele prezintă grade diferite de rezistență la fisurare. De asemenea, depinde de complexitatea structurii interne a cilindrului însuși, de calitatea materialelor și de tipul cheilor.

Tipuri și dimensiuni

Încuietorile Larvei au mai multe tipuri de modele. Cel mai simplu și în același timp, cel mai popular este un cilindru cu două gaura cheii situate la capetele opuse ale larvelor, așa-numita cheie-cheie. Blocul poate fi blocat pentru a se deschide din exterior prin simpla introducere a cheii de la interior la capăt.Această caracteristică poate fi, de asemenea, o minus. Modelele de acest tip de miezuri sunt destul de convenabile în utilizarea continuă. Ei sunt lipsiți de unul dintre principalele neajunsuri ale încuietorilor de sus și ale larvelor, cu o grămadă, care permit hoțului care a intrat în casă prin fereastră să o lase cu ușurință prin ușa frontală, prin simpla rotire a zăvorului.

În ciuda unor astfel de miezuri minus minus, cu o placă turnantă, sunt foarte populare. Acestea vizează ușurința utilizării și, de asemenea, atunci când se utilizează astfel de mecanisme, crește perioada de uzură cheie. Miezul cu platanul nu va putea bloca din interior ca în cazul precedent, care poate fi un plus și un minus în același timp. Costul lor poate fi adesea ușor mai mare decât în ​​cazul cilindrilor de tip cilindru-cheie.

Așa-numita larvă semi-cilindru sau cu o singură latură, a cărei miez este instalat în principal în încăperile unde nu este nevoie să se deschidă și să se închidă din interior. Astfel, gaura de chei este doar pe o parte a ușii. Aceste cilindri au fost inventate din motive de economie. Acest lucru este deosebit de benefic atunci când instalați încuietori pe spații mari, cum ar fi spitale, școli sau birouri.

Aceste exemple sunt numite butelii standard europene. Ele sunt ușor de distins de altele în formă, seamănă cu un bec inversat. De regulă, astfel de miezuri sunt completate cu chei de două tipuri - așa-numitele chei engleze sau perforate. Cheia englezească (sau așa cum se mai numește și dințatul plat) seamănă cu un fierăstrău mic. Gaura gaurii este situată pe verticală. Aceste chei sunt completate cu o parte considerabilă a încuietorilor de pe piață. Din păcate, au un nivel scăzut de secret, cu doar 1000-2000 de combinații. Un hacker cu cheie cheie va face față unei astfel de blocări în câteva minute, fără zgomot și praf.

Cheile perforate sau de profil au o formă pătrată, cu un număr mare de crestături și cratere în întreaga zonă. Cheia este orizontală. Astfel de încuietori au un nivel foarte ridicat de secret, numărul de combinații putând ajunge la câteva milioane. Încercând să deschidă o astfel de încuietoare cu o cheie master, este posibil să petreceți fără succes aproximativ o oră cu el.

Rezistența la rupere este, de asemenea, afectată de materialul din care se face larva. De regulă, ele sunt fabricate din alamă și aluminiu.Incintele de alamă sunt incluse în segmentul de preț mediu și sunt, de asemenea, utilizate la fabricarea de miezuri scumpe. Materialul este caracterizat de rezistența sa, nu este supus coroziunii. Mecanismele de alamă au, în general, un nivel ridicat de secret. Proprietățile aliajului vă permit să realizați un mecanism mai complex, care nu se prăbușește în timpul funcționării. Unele modele au protecție împotriva găurilor prin adăugarea de aliaje dure.

Miezurile de aluminiu sunt ieftine. Mecanisme complexe de la ea, de regulă, nu. Prin urmare, au o secreție scăzută, pot fi ușor de spart cu o cheie de bază și este ușor de a forța. Astfel de larve sunt supuse uzurii rapide. Instalarea miezurilor de aluminiu se recomandă numai pentru ușile de interior sau în încăperile de utilitate, acestea nu sunt potrivite pentru ușile de intrare grele.

În plus față de larvele standard europene, piața poate oferi alte opțiuni mai puțin populare. Miezurile discului au o formă rotundă și sunt deblocate cu o cheie semicirculară cu tăieturi transversale. Acest tip de larve a fost mult timp invechit si a fost considerat o data de incredere.În momentul de față sunt disponibile în vânzare gratuită și se remarcă numai la un preț scăzut. Prin acest principiu, lămpile sunt adesea aranjate.

Există așa-numitele larve cruciate. Pe baza numelui, ei deschid cheia în formă de cruce. Poate fi atât engleza, cât și perforată. Asemenea încuietori se disting printr-un înalt nivel de secret, dar se confruntă prost cu sarcina lor. Blocarea poate fi deschisă cu o șurubelniță normală, făcând un efort. În plus, miezurile cruciforme sunt greu de înlocuit și, în unele cazuri, eșecurile necesită înlocuirea întregii încuietori, ceea ce contravine ideii de a folosi un cilindru detașabil.

  Producătorii oferă, de asemenea, o gamă largă de miezuri electronice. Astfel de cilindri sunt concepute pentru a se potrivi standard într-o încuietoare de fixare. Acestea vă permit să faceți un electromecanic dintr-o blocare mecanică convențională. Instalarea larvelor este exact la fel ca în cazul inimii europene. Principiul de funcționare este destul de simplu, și anume:

  • mecanismul are două mânere pe ambele părți ale miezului;
  • mânerul interior este conectat la mecanismul cilindrului ca un rotor, în timp ce mânerul exterior se rotește liber, fără a afecta mecanismul;
  • de îndată ce se aplică o cheie electronică sau un breloc pe mâner, se produce o grămadă de mâner extern și de blocare;
  • rămâne doar să rotiți butonul cu câteva rotații și să deschideți ușa;
  • pentru a închide ușa din exterior, trebuie să faceți același lucru în ordine inversă.

  Este important! În astfel de sisteme, ușurința de utilizare este foarte atrăgătoare. Fiabilitate ridicată, ele nu diferă.

  Pentru a face încuietoarea mai fiabilă, va ajuta un tampon special pe larva castelului. Ele sunt numite și așternuturi blindate. O astfel de protecție este în mod implicit în multe încuietori. Se închide cea mai mare parte a cilindrului, având un mic slot rotativ care vă permite să introduceți cheia în gaura de chei și să o rotiți. Acest lucru sporește considerabil fiabilitatea încuietorii, protejându-l de influențele mecanice.

  Lăcașurile Larvei au mai multe dimensiuni. Cele mai comune miezuri sunt 60,70 și 80 de milimetri. Dar întreaga gamă de dimensiuni variază de la 54 la 130 mm. Acest parametru este luat în considerare atunci când alegeți un bot.

  Cum sa alegi?

  Pentru a alege un bot corect, trebuie să cunoașteți mai întâi dimensiunea acestuia. Acestea pot diferi în funcție de lățimea foii de ușă.Și, de asemenea, larvele sunt împărțite în echilaterale și versatile. Pentru cilindrii echilaterali, distanțele de la marginea până la orificiul de fixare din dreapta și din stânga sunt egale. În versatil o parte este mai lungă. Ele pot fi denumite și simetrice și asimetrice. Nu întotdeauna se potrivește perfect lungimea miezului cu grosimea frunzei ușii. Larva nu trebuie să se îndoaie la exterior mai mult de 3 mm.

  De regulă, larvele de același tip sunt universale. Miezul de la alți producători fără probleme este potrivit pentru blocarea dvs. Pentru a determina tipul de miez care se încadrează în blocarea dvs., precum și dimensiunea și aspectul acestuia, cel mai bine este să dezasamblați încuietoarea și să obțineți miezul defect selectând unul nou bazat pe parametrii săi. Când alegeți o larvă, ar trebui să acordați atenție producătorului. Concentrându-se pe evaluările calității și reputației unei companii care produce încuietori, puteți alege un favorit în raportul preț-calitate. Nu este recomandat să dați nuclee absolut ieftine, care este plină de propria siguranță.

  Cea mai bună alegere pentru ușa din față ar fi un miez tip cheie de alamă cu o cheie perforată a categoriei medii de preț.O astfel de alegere vă va oferi o protecție mai sigură și un confort sporit în utilizare. Pentru ușile de interior sau de plastic sunt un miez din aluminiu perfect cu cheia engleză. Nu luați cele mai ieftine.

  Majoritatea larvelor sunt proiectate pentru încuietori. Deoarece instalarea și întreținerea mecanismelor de acest tip este o sarcină foarte dificilă, miezurile detașabile sunt proiectate pentru a facilita acest proces. Cu blocarea patch-urilor, totul este mult mai simplu, în majoritatea cazurilor nu sunt echipate cu miezuri detașabile, cu excepții rare. Elementele de fixare sunt realizate într-un mod ușor diferit, sunt fixate pe partea interioară a încuietorii, pentru a înlocui miezul, adesea este necesară dezasamblarea blocării plăcuței. Și, de asemenea, raritatea sunt nuclee pentru încuietori magnetice.

  Cum se instalează?

  Avantajul larvelor detașabile pentru încuietorile ușilor este ușurința înlocuirii și instalării. Să înțelegeți această problemă și să vă stabiliți singur nu va fi o problemă. De regulă, instalarea larvei este necesară în cazul ruperii sau, dacă este necesar, schimbarea cheii, în astfel de condiții este posibil să se înlocuiască numai miezul. Pentru a face acest lucru, trebuie să efectuați următorul algoritm:

  1. îndepărtați capacele decorative de la încuietoarea de fixare;
  2. apoi îndepărtați larva în sine pentru a determina tipul de mecanism, care se face prin slăbirea șurubului central care îl ține;
  3. bazat pe parametrii nucleului vechi, puteți alege cu ușurință unul nou, pe baza celor de mai sus;
  4. după cumpărarea unui cilindru potrivit, rămâne doar să îl introduceți și să-l fixați cu un șurub.

  Cum de a alege un bot pentru castel, veti invata din video de mai jos.

  Comentarii
   autor
  Informații furnizate în scop de referință. Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

  Sala de intrare

  Camera de zi

  dormitor