Blocare ușă cu mâner și zăvor: opțiunile pentru dispozitiv și principiul funcționării

 Blocare ușă cu mâner și zăvor: opțiunile pentru dispozitiv și principiul funcționării

încuietori pentru uși cu mânere și încuietori sunt un tip popular de mecanisme de blocare, și sunt utilizate pe scară largă în intrare si usi de interior. Utilizarea oarba crește în mod semnificativ funcționalitatea proiectarea castelului, și prezența mânerului îl face ușor de utilizat și convenabil.

Caracteristicile construcției

Structural, de blocare este un dispozitiv mecanic complex constând dintr-un mecanism de blocare carcasă, oarba, blocare sau o împingere și placa decorative buton rotativ, care în unele modele înlocuite silduri.O caracteristică a dispozitivelor de fixare este capacitatea de a le folosi cu orice fel de mecanism de blocare, inclusiv modele de pârghie, cilindru, magnetice, electronice și electromecanice. În plus, structurile de blocare pot fi echipate cu un dispozitiv de cod sau au un design combinat.

Cel mai potrivit dispozitiv pentru instalarea pe ușa metalului de intrare este un blocaj de tip pârghie. Mecanismul unei astfel de blocări constă în plăci formate, care au un număr mare de combinații care formează un știft secret. Numărul de dinți de pe bastonul cheie determină numărul de plăci suvalide din interiorul dispozitivului: numărul lor este întotdeauna mai mic decât numărul de dinți. Blocurile de nivel se caracterizează printr-o durată lungă de viață și o rezistență ridicată la efracție.

Modelele cilindrilor sunt, de asemenea, adesea instalate în încuietori, echipate cu cârlige și mânere. Mecanismul lor este prezentat sub forma unei larve cilindrice cu elemente fixe sau discuri plasate în interior. Ușa se deschide atunci când canelurile cheii coincid cu canelurile de pe elementele figurine. Astfel de dispozitive sunt, de asemenea, destul de fiabile și ușor de utilizat, iar zăvorul instalat în ele joacă adesea rolul unui bolț de blocare.Tăierea zăvorului în astfel de construcții se datorează formei ciupite. Limba comprimă arcul și intră rapid în canelură, după care arcul se extinde și returnează zăvorul în poziția inițială.

Blocajele pentru uși, echipate cu mâner și zăvor, pot fi de formă unică, în care atât dispozitivul de închidere, cât și mecanismul de blocare sunt amplasate într-un singur bloc și sunt închise de o bandă decorativă comună. De asemenea, se pot realiza mecanisme sub formă de dispozitive individuale, fiecare echipată cu o rozetă decorativă proprie. Instalarea unor astfel de încuietori se face prin prinderea lor în pânză, ceea ce contribuie la conservarea maximă a aspectului exterior al ușii și la creșterea rezistenței la efracție.

Opțiunile dispozitivului

Încuietorile cu mânere și cârlige sunt reprezentate de două grupe: mecanisme simple de închidere pentru ușile interioare și opțiuni grave cu o clasă de protecție ridicată pentru grupurile de intrare.

Modele interioare

Blocurile sunt concepute pentru instalarea pe ușile interioare, nu există cerințe de securitate grave. Astfel de structuri, ca regulă, sunt instalate în spații protejate, iar dispozitivul de blocare are mai degrabă un caracter de avertizare, mai degrabă decât protecția proprietății de intruși.Scopul principal al încuietorii interioare în condiții de apartament este împrejmuirea condiționată a spațiului personal, prevenirea apariției curenților și blocarea camerei de la copii mici sau animale de companie.

Din punct de vedere structural, încuietorile interioare se deosebesc una de cealaltă în formă de zăvor. Opțiunea cea mai populară și mai răspândită este o zăvorâre sau, așa cum se mai numește, un "câine". Blocarea clapetei este realizată din oțel, aluminiu sau tsamak și are o formă tivită într-o direcție. Acționarea zăvorului de închidere apare atunci când ușa este blocată intenționat sau trasată. Deschiderea zăvorului apare când coborâți mânerul în jos sau rotiți butonul rotativ în jurul axei sale.

Încuietorile echipate cu clapete false au adesea o blocare care vă permite să forțați limba în dispozitiv sau să o blocați în poziția închisă. Uneori, încuietorile sunt echipate cu două limbi, dintre care una funcționează independent de supapa de închidere a șurubului, iar cea de-a doua este integrată cu ea într-un singur mecanism. Manerele care controlează mișcarea clapetelor clapetă pot fi fie simple, fie pereche, și sunt mai des amplasate deasupra gaurii de chei.

Dispozitivul magnetic de blocare este un tip nu mai puțin popular și este utilizat cel mai adesea în spațiile de birouri cu un flux mare de vizitatori. Datorită funcționării netede și a funcționării silențioase, o astfel de încuietoare nu deranjează angajații și nu le distrage de la locul de muncă. În plus, mulți magneți au o forță semnificativă de atracție și încep să lucreze chiar și atunci când ușa nu este complet închisă. Vorbind într-o manieră similară unei închideri mai apropiate, magneții îi salvează pe angajați de necesitatea de a se ridica și de a închide ușa lăsată întredeschisă de unul dintre vizitatori.

Modul de funcționare de la distanță a dispozitivului de blocare magnetică reduce în mod semnificativ pierderea de căldură a încăperii în perioada de iarnă și se răcește de la funcționarea aparatelor de aer condiționat în lunile de vară. În plus, o ușă bine închisă nu permite intrarea în cameră a zgomotului exterior și nu permite să auziți ce se întâmplă în birou de pe coridor. Mecanisme magnetice mai complexe sunt capabile să tragă un șurub în care este montat un miez de ferită. Deschiderea unei astfel de usi din exterior devine imposibila. Cu toate acestea, este necesar să coborâți mânerul de împingere din interior și șurubul se va ascunde rapid în mecanismul de blocare.

De asemenea, în locașurile de ușă interioare se utilizează și rulouri.Limba acestor dispozitive are o formă cilindrică sau teșitură pe ambele părți și poate fi plasată atât în ​​mecanismul de blocare cât și pe placa de fixare a cadrului ușii. Când ușa este închisă, el intră în cuib și este ținut acolo cu ajutorul unui arc intern. Blocarea rolei se deschide destul de ușor, pentru aceasta trebuie să apăsați mânerul și să împingeți ușor ușa. Astfel de dispozitive nu sunt capabile de blocare completă, astfel încât instalate în ușile de interior nu sunt atât de des. Cu toate acestea, pentru picturile pendulului, care se deschid în ambele direcții, sunt potrivite și rolele cu role.

Pentru ușile de intrare

Spre deosebire de modelele interioare, astfel de dispozitive sunt supuse unor cerințe speciale de securitate și rezistență la fisurare. Cu toate acestea, având în vedere posibilitățile de proiectare ale unor astfel de mecanisme, utilizarea lor ca dispozitiv principal de blocare nu este foarte eficientă. Încuietorile cu o zăvor sunt mai potrivite ca o adăugare utilă la blocarea principală, totuși, cu condiția ca încăperea încuiată să nu necesite o protecție sporită, ele pot fi utilizate ca cele principale.

În încuietori pentru grupele de intrare, se folosesc clapete magnetice și magnetice, care sunt controlate atât prin mânere de împingere și butoane rotative, cât și prin metode de control electronic și de la distanță. În încuietori cu un mecanism electromecanic, cod și electronic, este zăvorul care joacă rolul unui bolț de blocare. Din exterior, se poate deschide cu ajutorul unei chei electronice, introducând combinația de coduri necesare sau cu ajutorul telecomenzii, și din cameră - prin apăsarea unui buton sau a unui mâner.

Cu toate acestea, încuietori electronice și electromecanice pentru uși de apartament nu sunt utilizate. Astfel de modele sunt instalate pe uși de acces, porți sau porți de intrare. Motivul este simplu: ambele modele sunt alimentate cu energie electrică, iar atunci când este oprită, circuitul se întrerupe și zăvorul se deschide. Dar nu toate modelele electromecanice lucrează pe acest principiu. Există încuietori de acțiune inversă, în care deschiderea zăvorului are loc numai atunci când se aplică electricitate, iar ușa rămâne în stare închisă în restul timpului. Această opțiune cu profil îngust este utilizată pe obiecte care necesită protecție sporită, deoarece chiar și atunci când există o întrerupere a alimentării, ușa va fi blocată în siguranță.

Cum sa alegi?

Atunci când cumpărați o încuietoare cu un zăvor și mâner în primul rând ar trebui să se bazeze pe scopul funcțional al ușii. Unul dintre criteriile principale ar trebui să fie dispozitivul de fabricare a materialelor. Mecanismele interne de blocare sunt în majoritate fabricate din oțel, iar celelalte elemente structurale sunt posibile aici. Adesea, pentru fabricarea mânerelor de împingere și a butoanelor rotative folosite de aluminiu sau tsaka. Dacă alegeți dintre aceste două opțiuni, este de preferat să alegeți al doilea. TsAM (Tsamak) este un aliaj de zinc, aluminiu și cupru.

Materialul a absorbit cele mai bune proprietăți de performanță ale acestor metale și se caracterizează prin rezistență ridicată și durată lungă de viață. În plus, încuietoarele tsamak sunt caracterizate de o bună rezistență la umiditate și sunt insensibile la efectele temperaturilor extreme. Acest lucru vă permite să le instalați în interiorul oricărei destinații și pe foile de ușă ale grupurilor de intrare. Cu toate acestea, pentru ușile din fier greu este mai bine să alegeți o structură completă din oțel. Astfel de produse au adesea o suprafață cromată, datorită căruia se potrivesc perfect în orice interior modern și sunt în armonie cu designul.cele mai multe usi.

În plus față de material în sine, este necesar să se acorde atenție producătorului. Astfel, produsele companiei finlandeze Abloy sunt bine cunoscute în Rusia. Compania este implicată în eliberarea de încuietori cu butoane de împingere și rotire, care sunt de bună calitate mecanisme de blocare și aspect atractiv. Gama companiei este prezentată ca produse de categorie de preț ridicată și modele bugetare.

Produse bine dovedite ale companiei chineze Morelli. Compania este specializată în producția de modele de la TSAM, destinate atât pentru utilizare în interior, cât și în exterior. Multe recenzii pozitive au castelele companiei spaniole Archie și Colombo italiană. Produsele întreprinderilor se disting prin durabilitatea mecanismului de blocare, precum și prin aspectul elegant al căptușelii și mânerelor.

Recomandări de instalare

Instalarea unei încuietori de ușă cu mâner și o zăvorâre pe o ușă metalică ar trebui să fie realizată cu ajutorul unui instrument profesional și cu anumite abilități, așadar este mai bine să încredințați bara laterală specialiștilor. Cu toate acestea, cu instalarea de dispozitive interioare pot face față pe cont propriu.Instalarea include mai multe etape.

În primul rând, trebuie să notați un loc sub castel. 95 cm sunt considerate înălțimea optimă pentru instalare. După aplicarea marcajului, trebuie să procedați la găurirea unei găuri pentru mâner. Nu este recomandată forarea unei găuri pe o parte. Va fi mai corect să exersați până când marcajul de pe burghiu apare pe partea din spate, după care trebuie să scoateți burghiul din gaură și să începeți forajul din partea din spate. Acest lucru va păstra capacul decorativ al ușii și va face gaura mai curată.

Apoi puteți începe găurirea găurilor pentru șurub și fixați capătul panzei. Este necesar să forați cu un burghiu, săturați cu atenție și încercați să nu vă apropiați de marginile pânzei. După ce a fost forată gaura, trebuie să atașați un blocaj la ușă și să conturați conturul plăcii de montaj. Apoi, folosind o daltă, trebuie să faceți o nișă de-a lungul secțiunii delimitate, a cărei grosime trebuie să corespundă grosimii plăcii de montaj, după care puteți instala încuietoarea.

După ce blocajul este instalat și fixat cu șuruburi, trebuie să instalați mânerul.Pentru a face acest lucru, scoateți un mâner și introduceți piesa neasamblată în orificiul de pe partea din spate a pânzei. Apoi, din interiorul ușii, trebuie să instalați mânerul îndepărtat și să fixați ambele părți cu șuruburile care vin împreună cu acesta. Apoi, se instalează o curea decorativă, iar marcarea se face sub barele de traversare și pe zăvorul de pe cutie.

Pentru a face acest lucru, ar trebui să smulgeți capetele traverselor și marginea zăvorului cu pastă de dinți, închideți ușa și încercați să deschideți încuietoarea. Apoi trebuie să închideți cu atenție încuietoarea, retrageți zăvorul cu mânerul și deschideți ușa. Dacă totul se face corect, atunci pe placa reciprocă a cadrului portbagaj vor fi urme de la traul și zăvorul. În locul lor, trebuie să formați găuri și să fixați o bară de protecție pe partea de sus. După cum puteți vedea, încuietoarea cu mâner și un zăvor protejează fiabil camera și vă face șederea confortabilă și sigură.

Cum se instalează o încuietoare cu mâner și o mânere cu mâinile tale, vei învăța din videoclip.

Comentarii
 autor
Informații furnizate în scop de referință. Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

Sala de intrare

Camera de zi

dormitor