Blocări pentru uși: tipuri și sfaturi pentru alegere

 Blocări pentru uși: tipuri și sfaturi pentru alegere

În orice zonă pașnică și liniștită trăiesc oamenii, ei trebuie să-și doteze cu ușurință ușile cu încuietori, dintre care există astăzi multe soiuri. Prin urmare, este necesar să se acorde atenție alegerii unei construcții adecvate în fiecare caz specific.

Vizualizări și dispozitivul lor

În Rusia și în alte țări din spațiul post-sovietic, cel mai răspândit tip de blocare a ușii este de tip englezesc. Chiar și în secolul al XX-lea, acest dispozitiv a fost folosit foarte mult. Numele castelului englezesc se datorează faptului că a fost dezvoltat în secolul XVIII de către inventatorii britanici. Blocarea include un cilindru cu știfturi care sunt reconstruite în înălțime la introducerea cheii. Cu toate acestea, problema este că nu toate dispozitivele au suficienți pini.

Experții cred că blocurile britanice, chiar și cele mai avansate, nu permit să se garanteze gradul necesar de protecție. Cheia engleză nu arată prea adorabilă, este o placă cu locașuri și proeminențe special amenajate. Motivele pentru popularitatea castelelor engleze sunt:

 • accesibilitate;
 • ușurința de a obține duplicate într-un timp scurt;
 • posibilitatea creșterii stabilității structurii datorită utilizării cheilor cu profile zig-zag.

Hacking-ul unei uși cu blocare biometrică este mult mai dificilă decât utilizarea unei blocări în limba engleză. Asemenea proiecte sunt larg răspândite relativ recent. Cu câteva decenii în urmă, aceste dispozitive au fost utilizate numai în instalații critice, unde siguranța a justificat costul ridicat. Structura unei blocări tipice pentru amprente include:

 • locuințe;
 • dispozitiv de citire;
 • elemente de control;
 • chips-uri;
 • constipație mecanică care respectă sistemul electronic;
 • compartiment pentru baterii.

Inițial, degetele acelor persoane cărora li se permite să intre în casă sau într-o cameră separată sunt scanate.Sistemele de blocare biometrică tip "mortise" funcționează prin punerea degetelor pe scaner. Puteți deschide ușa în timp ce intrați în cameră prin rotirea mânerului. Unitatea interioară se strecoară în ușă. Structurile de deasupra capului diferă în ceea ce privește amplasarea unităților interioare și exterioare într-un singur pachet.

Există încuietori biometrice realizate în formatul mânerului ușii. Un astfel de dispozitiv poate completa blocurile mecanice deja stabilite. Dar este important să înțelegem că, indiferent de execuția specifică a blocării de recunoaștere a amprentelor digitale, funcționarea acesteia poate fi afectată. Prin urmare, este necesar să se utilizeze elemente suplimentare care să permită deschiderea chiar și a unui dispozitiv deteriorat. Pentru duplicare se aplică:

 • mijloace de telecomandă;
 • coduri de acces;
 • Blocări mecanice;
 • cheile magnetice.

Diferențele pot fi asociate cu tipurile de scanere. Dispozitivul de scanare capacitiv conține o matrice de semiconductori. Când un deget atinge cititorul, capacitatea elementelor se schimbă. Compararea datelor și a informațiilor reale din memoria dispozitivului vă permite să deschideți accesul sau să îl blocați, dacă este necesar.Sistemele optice utilizează camere video digitale care captează reflexia luminii atunci când placa este atinsă.

Fiabilitatea acestor scanere este destul de mare. Dar ele pot fi totuși eludate prin utilizarea unui model de amprente necesare. De asemenea, o mare problemă este sensibilitatea ridicată la poluare. Dacă degetele sunt umede sau înghețate, pot apărea erori de recunoaștere. În ceea ce privește scanerele cu elemente sensibile la temperatură, aceștia sunt privați de acest dezavantaj, dar au limitări asupra temperaturii de lucru a aerului.

Pe uși glisante și glisante pentru a pune încuietori biometrice este aproape imposibil. Acolo este mai bine să folosiți un mecanism simplu sau un produs electromecanic. Opțiunea cea mai simplificată este meritată considerată un dispozitiv în care, în locul unei bare transversale, există un cârlig special. El, lăsând cazul, ar trebui să intre în gaura din cealaltă parte a încuietorii. Acesta este deja plasat fie pe cutie, fie pe a doua cană.

Cârligul șurubului și partea reciprocă a încuietorii este foarte dificilă, deci nu va funcționa pentru a deschide ușa fără o cheie specială. Există două tipuri de chei: unul arată ca un bolț, iar celălalt seamănă cu un cilindru cu capete zimțate.Dacă ușa nu este blocată, deschiderea este foarte ușoară. În plus, chiar și cel mai simplu mecanism trebuie să fie completat de un secret, inclusiv un cârlig și o cheie de gaură. Posibilitățile de alegere a produsului cu caracteristici de design adecvate sunt destul de mari.

Dispozitivul electromecanic funcționează datorită unui electromagnet puternic. Când butonul este apăsat, tensiunea este oprită, astfel încât șurubul este eliberat. Calitatea muncii la încuietori electromecanice este destul de ridicată, dar costă o mulțime de bani și nu poate funcționa fără alimentarea cu energie electrică. Deoarece astfel de dispozitive în apartamente și locuințe private sunt folosite destul de rar. Domeniul principal de utilizare este depozitul și spațiul de birouri.

Dar blocarea electrică poate fi digitală cu un cod de acces. Este un dispozitiv similar care devine din ce în ce mai popular în vremurile noastre tulburi. O caracteristică specială a încuietorilor electronice este posibilitatea de a le plasa într-o parte arbitrară a ușii, cu o acoperire fiabilă din punctul de vedere al intrușilor. Ceea ce este important, nu există un aranjament de emitere a încuietorilor convenționali un semn - o fantă pentru o cheie. În funcție de intenția designerilor, accesul la spații este asigurat folosind:

 • brelocul de chei;
 • cartele de plastic;
 • codurile secrete.

Experții recomandă ca, dacă alegeți un tip de blocare electronică, puneți o ușă de oțel fiabilă. Separate unele de altele, aceste componente nu asigură o protecție suficientă. Constipația cu ajutorul electronicii poate fi aplicată și în depozite și clădiri de birouri. Este posibil să alegeți un tip de dispozitiv de tip mortise și factură. Cea mai mare siguranță (ușa nu se va deschide, chiar dacă blocarea este complet sau parțial distrusă) înseamnă totuși că, în caz de spargere, proprietarii vor putea intra sau ieși numai cu ajutorul profesioniștilor.

O parte din încuietori electronice este echipată cu elemente de inteligență artificială. Vorbim despre măsurători de timp, care înregistrează momentele de vizitare a unei camere. Dispozitive de programare permise pentru efectuarea sarcinilor auxiliare. Trebuie remarcat faptul că este posibil ca electronica să nu funcționeze corect dacă presiunea atmosferică se modifică dramatic. În plus, chips-urile sunt supuse distrugerii mecanice și le pot deteriora foarte ușor.

Slăbiciunea variantei de cod a blocării electronice este riscul de a uita parola stabilită. De asemenea, este necesar să vă fie frică că infractorii învață această parolă. În ambele cazuri, va trebui să vă adresați unor specialiști care pot reprograma dispozitivul.

Aceste deficiențe lipsesc în blocările mecanice de tip clasic. Un tip important este închiderea cilindrilor. Partea de lucru (cilindru) se rotește în interiorul carcasei numai când este introdusă o cheie adecvată. Dar cilindrii se găsesc nu numai în mecanică (disc, pin, cadru), dar și în încuietori magnetici. Acum, spre deosebire de prima jumătate a secolului al XX-lea, cilindrii sunt interschimbabili. Cu toate acestea, această proprietate facilitează foarte mult designul de hacking. Vandalii străbat cu ușurință înăuntru.

Blocurile cilindrilor sunt de cele mai multe ori pini. Dispozitivul include:

 • miez cu o canelură intermediară;
 • rotund (uneori în formă) caz;
 • izvoarele cu arc (sunt la fel de multe ca în interior);
 • pini-pârghii situate în interiorul și exteriorul;
 • unul sau mai multe stubs.

Dar dacă sunt folosite mecanici simpli, electricieni sau sisteme biometrice nu este atât de importantă. Dacă vă uitați în interiorul oricărei încuietori și vedeți din ce este făcut sau vedeți tăierea din documentația tehnică, puteți observa aceleași părți:

 • un secret (bot);
 • falove limba;
 • șuruburi retractabile;
 • panouri (suprapuneri);
 • mânerul.

Constipație mai ușoară a dispozitivelor pentru ușile interioare. Lipsesc un mecanism secret. Cu toate acestea, este absolut imposibil să refuzați accesoriile speciale. Numărul de combinații pe care larva le are este direct proporțional cu gradul de securitate al intrării. În cele mai importante locații, încuietori sunt adesea instalate cu rezistență sporită la efracție, le puteți deschide doar cu cheia "dvs.", realizată special pentru acest dispozitiv.

Blocarea de tip blocare este inițial mai sigură decât o blocare a cilindrilor cu o complexitate similară. Cheia este, de asemenea, diferită: a primit numele de "soldat" sau "fluture". Când cheia de blocare se rotește, pârghiile se ridică la nivelul dorit. Alternativa este o unitate de disc, dar trebuie să avem în vedere faptul că fiabilitatea acesteia este scăzută. Cheia pentru o astfel de încuietoare arată ca o tijă tăiată în două, a cărei suprafață este făcută cu mai multe crestături.

Când cheia este introdusă în fantă, discurile încep să se rotească. Există un fel de "tunel", iar mecanismul este eliberat. În ceea ce privește sistemele de transmisie, totul este simplu - partea inversă (față de suprafața frontală a ușii) este prevăzută cu o zăvor. Fiabilitatea acestei constipatii nu tine apa. Dar cea mai slabă versiune a castelului este tipul de cruce; larva poate fi deschisă cu o șurubelniță sau orice alt obiect cu forma corespunzătoare.

Încercând să compenseze slăbiciunea blocărilor mecanice, mulți dezvoltatori și constructori au recurs la o instalare secretă. Pentru ea, numai tipuri speciale de constipatie care nu au o gaura de cheie sunt potrivite. În acest caz, chiar criminalii instruiți și motivați nu au practic nici o șansă să intre în casă. Este adesea practicată echiparea ușilor cu încuietori radio. Da, puteți să le deschideți prin scanare, dar atunci trebuie să fiți în scară cu echipament special pentru o lungă perioadă de timp, în plus, determinând exact locația componentei electronice.

Un motor electric este utilizat pentru a deplasa supapa. Acesta este situat în cazul în care designerii se ocupă de fixarea sa fiabilă în poziții extreme.Mută-l numai pe cei care sunt înăuntru. Designul este gândit astfel încât, în caz de incendiu sau de altă situație extremă, trecerea să se deschidă automat. Blocarea electronică a blocării radio vă permite să reconfigurați accesul (astfel încât, dacă una dintre chei este pierdută, nu poate fi utilizată).

Versiunile moderne ale unor astfel de dispozitive sunt echipate cu sisteme de alarmă sonoră, astfel încât să pătrundă liniștit și liniștit casa nu va funcționa. Există produse care pot primi semnale nu numai de la chei, dar și de la gadgeturi. Este posibil să trimiteți SMS că ușa este blocată, că cineva a intrat în mod specific în casă, că a fost deschisă încuietoarea, precum și alte evenimente.

Rezistență la fisurare

Această întrebare este extrem de importantă pentru proprietarii de case private și apartamente. Este imposibil să se tragă concluzii numai cu privire la proprietățile unei anumite varietăți de constipație. În plus, luați în considerare:

 • materialul încuieturii și ușii;
 • profilul de blocare;
 • numărul de combinații (în cazul blocărilor mecanice).

În Rusia, este obișnuit să se marcheze categoria de rezistență la fisuri cu numere de la 1 la 4; Prima clasă este cea mai puțin fiabilă dintre toți. În tradiția europeană, în loc de cifre, literele sunt folosite - A, B, C, D.Fiabilitatea minimă (primul grup sau A) aproape nu permite protejarea împotriva hacking-ului. Chiar și infractorii neprofesionali și oamenii aleatorii vor putea depăși apărarea în maxim 2 minute. Este puțin probabil ca aceste produse să fie considerate în mod serios.

Blocarea clasei a doua (indicată de producătorii europeni prin litera B) este considerată potrivită pentru instalarea în țesături din plastic, diverse tipuri de lemn, precum și din sticlă. Durata maximă a hacking-ului este de până la 5 minute. Astfel de dispozitive pot fi utilizate pentru ușile de intrare și pe porțile garajelor, dar numai ca elemente auxiliare. Categoria 3, este C, în conformitate cu cerințele oficiale, ar trebui să descurajeze invazia infractorilor timp de cel puțin un sfert de oră. O condiție prealabilă pentru atribuirea unei blocări acestei descărcări este forța mecanică ridicată, altfel puteți distruge și distruge cazul.

Clasa a IV-a a blocării, cunoscută și ca D, este excelentă pentru o ușă metalică. Puteți pune astfel de desene sau modele în panza de orice alte materiale. Produsele sunt capabile să reziste atât hacking instrumental dur cât și sofisticat timp de cel puțin 30 de minute. Lăcașurile de înaltă clasă sunt recomandate pentru a fi utilizate în încăperi unde există valori ridicate ale materialelor, arme și alte elemente de importanță deosebită.

Cea mai nouă soluție, concepută pentru a asigura cea mai înaltă fiabilitate a protecției, sunt așa-numitele încuietori cu sistem dublu. De obicei, ele combină mecanismele pârghiei cu cilindrul. Dar o astfel de decizie este dificil să se considere o alegere bună. În ceea ce privește încuietorile electromecanice și electromagnetice, acestea au capacități semnificativ mai mari decât sistemele mecanice simple. Cu toate acestea, trebuie să ne amintim că unitățile auxiliare nu măresc puterea mecanică a dispozitivului.

Clasificare după metoda de instalare

Având în vedere cerințele pentru protecția intrării, trebuie să aflăm, de asemenea, care sunt metodele de instalare a încuietorilor. Versiunea mortise implică faptul că carcasa dispozitivului și partea sa secretă sunt plasate în interiorul pânzei. Deoarece constipația nu poate fi văzută din exterior. Creșterea fiabilității unui astfel de sistem este oarecum umbrită de dezavantajul său - este mult mai dificil de a pune o încuietoare pe o ușă de oțel decât pe o foaie de lemn. Se recomandă chiar și alegerea ușilor deja echipate cu astfel de încuietori.

Alegerea tipurilor de mecanism secret în închizătura mortise este aproape nelimitată. Mecanismul de blocare a mecanismelor de fabricație este plasat, așa cum rezultă din numele său, pe suprafața foii de ușă din interior. Pe de altă parte, există doar o gaură în care este introdusă cheia.Categoria de securitate a dispozitivului de vârf poate fi oricare, dar trebuie să se înțeleagă că din interior se va deschide liber. În ceea ce privește lacăturile, nu există părți secrete în ele și, prin urmare, instalarea este permisă numai în sălile utilitare.

Cum sa alegi?

O mare varietate de tipuri de încuietori este nu numai un avantaj, ci creează și o problemă suplimentară. Găsirea celor mai bune soluții pentru fiecare caz specific este destul de dificilă dacă nu cunoașteți principiile de bază și cerințele de bază. Există nuanțe la alegerea constipației pentru ușile de incendiu. Asigurați-vă că verificați disponibilitatea etichetelor cu marcajele necesare. Pe planurile false, plăcile de înregistrare lipsesc sau conțin informații incorecte.

Ușile de incendiu trebuie să fie echipate numai cu încuietori incluse în kit. Conform standardelor GOST, aceste constipații trebuie să aibă un zăvor special. Ea permite să garanteze închiderea sigură. De asemenea, trebuie să verificați dacă setul de livrare conține 3 taste obligatorii. În majoritatea cazurilor, încuietoarele cu cilindri sunt montate pe ușa rezistente la foc, toate părțile fiind conectate foarte ferm.

Se recomandă să se acorde prioritate încuietorilor de foc, rezistența cărora este aceeași cu cea a pânzei. De asemenea, este util să se evalueze rezistența la fisurare. În încăperile unde se adună mulți oameni, se recomandă folosirea unor încuietori anti-panică. Se deschid foarte usor si rapid, doar impingeti usa sau apasati manerul. Ca rezultat, ieșiți atunci când apare o situație de urgență fără probleme.

Are propriile caracteristici și selecție de încuietori pe ușa PVC. Introducere mecanism, care este potrivit pentru o ușă de metal sau de lemn, este imposibil, se va încheia în mod inevitabil în distrugerea pânzei. Este ușor de recunoscut o construcție adecvată, ea are întotdeauna o dimensiune corespunzătoare lățimii profilelor standard. Deoarece mecanismul nu se va sprijini pe sticlă sau umplutură a ușii. În cazul în care protecția ușii din plastic nu este suficientă, va fi necesară completarea acestora cu dispozitive de vârf.

Pot fi utilizate unul sau mai multe puncte de blocare. În primul caz, este imposibil să se garanteze o protecție completă și o presare strânsă a ușii pe cadru.Faptul este că presarea apare numai în locul în care este încuiată încuietoarea. Dacă există două sau mai multe puncte de blocare, fiecare bloc este făcut autonom; Puteți să le puneți în mișcare cu ajutorul unei anvelope mobile speciale. Avantajul acestei soluții este și reținerea excelentă a căldurii și zgomotului.

În ciuda utilizării pe scară largă a structurilor din plastic și metal, este încă destul de des necesară instalarea unei încuietori într-o ușă din lemn. Cea mai bună alegere în acest caz este tipul de constipatie suvaldny, cu secret crescut. Rezultatele bune sunt de asemenea obținute atunci când se utilizează dispozitive de cilindru și de codificare. Dacă trebuie să puneți încuietoarea pe ușa balconului, va trebui să limitați opțiunile cilindrului. Ele sunt mai mici decât produsele suvaldnye și, prin urmare, instalarea lor este foarte facilitat.

Constipația plasată pe ușa balconului nu își va îndeplini sarcina fără o blocare de tip latch. Că asigură o presare strânsă a pânzei la cadru. Eficacitatea protecției împotriva intrușilor este zero, dar sprijină regimul climatic optim în cameră. Cele mai bune opțiuni sunt arcurile magnetice cu arc și cu arc.Merită să ne amintim că chiar și cele mai bune încuietori ale cilindrilor fără a instala un sistem de alarmă de securitate bună și alte sisteme nu vor face față sarcinilor lor.

Pentru ușile finlandeze pot fi utilizate o varietate de tipuri de încuietori. Este permisă utilizarea sistemelor fără mecanisme secrete. Diferențele pot fi legate de:

 • forma bolțului;
 • cea mai mare plecare;
 • mărimea zăvorului;
 • scoateți gaura cheie.

Sfaturi

Doar pentru a cumpăra chiar și cea mai bună încuietoare și a instala corect nu este suficient. El necesită în mod necesar ajustarea din când în când. Oricare ar fi mecanismul, ședința treptată a ușii și uzura pieselor se fac simțite. Ajustarea începe cu scoaterea plăcilor de oțel, apoi deșurubați butoanele și ajungeți la piesele interne. În acest moment, este necesar să deblocați și să blocați încuietoarea de mai multe ori. Deci, se pare că este exact ce este problema. Dacă cauza cauzează frecarea pieselor, ele sunt lubrifiate. După aceea, mecanismul se întoarce din nou de mai multe ori. Doar atunci când începe să funcționeze fără probleme și eșecurile se opresc, totul se întoarce la locul său original.

Când lungimea limbii devine insuficientă:

 • scoateți mecanismul;
 • introduceți o garnitură;
 • puneți încuietoarea în poziție, împingând-o la garnitura laterală.

Cum să instalați încuietoarea pe ușa din față, consultați următorul videoclip.

Comentarii
 autor
Informații furnizate în scop de referință. Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

Sala de intrare

Camera de zi

dormitor