Latine: tipuri și parametrii lor, opțiuni de proiectare și atelier de instalare

Desigur, încuietori de înaltă calitate sunt de obicei necesare numai pentru ușile de intrare. Dar, pentru ușile interioare au nevoie adesea șuruburi pentru a le ține în poziție închisă. Acest lucru este valabil mai ales pentru spațiile locative: băi, toalete. În astfel de situații, salvează un dispozitiv simplu de alunecare - un bolț.

Ce este?

Șurubul de ușă este un dispozitiv de blocare sub forma unei supape, așa-numitul bolț mic.

Potrivit GOST, aceste mecanisme sunt fabricate din diverse metale și aliajele lor, dintre care cele mai frecvente sunt aluminiu, oțel, alamă și cupru. De asemenea, în prezent produceți zăvoare din plastic.

Există destul de puține modele ale acestor clapete simple și puteți obține cu ușurință cea mai potrivită opțiune pentru ușile dvs.

tipuri

Ventilele de închidere a ușii pot fi împărțite în mai multe tipuri, citiți mai multe despre ele.

 • Șuruburi. Cel mai popular tip de dispozitive de alunecare. Este instalat în interiorul corpului ușii în timpul instalării. Nu strică aspectul designului ușilor, este de obicei folosit pentru ușile cu două frunze. Singurul dezavantaj este că, în caz de defalcare, va trebui să finalizați un proces destul de laborios de înlocuire.
 • Embedded. Montat pe înălțimea panzei, este posibil să se deschidă atât partea superioară cât și cea inferioară a ușii. Pentru a le instala, trebuie să pregătiți un canel în foaia de ușă. În plus, produsele sunt aproape invizibile din lateral.
 • Fals. Montat pe suprafața corpului ușii și a ușii cu șuruburi. Foarte vizibil, deci este recomandat să selectați astfel de dispozitive în armonie cu culoarea materialului ușii și cu restul mobilei. Ele se disting prin instalarea extrem de simplă, costul redus și o varietate de modele potrivite pentru orice material de ușă.

De asemenea, șuruburile sunt fabricate ca elemente suplimentare pentru mecanismele de blocare articulată.

Prin principiul funcționării supapei, produsele pot fi împărțite mecanic și automat; pe tip de construcție - deschisă și închisă. Modelele mortiste mecanice sunt echipate cu un mâner pivotant pentru închiderea și deschiderea șurubului.Blocurile automate sunt adesea încărcate cu arc, cu un buton pentru fixarea poziției bolțului. În mecanismele deschise, în orice poziție, toate detaliile structurii, inclusiv tija de blocare, sunt vizibile, în timp ce în cele închise, numai o parte este vizibilă.

Ventilele electromecanice, în special radioelectrice, câștigă popularitate. Dispozitivele de acest tip sunt montate într-o manieră îndoită în corpul ușii. Pentru procedura de a deschide și a închide astfel de heck veți avea o cheie specială sub forma unui fob cu cheie cu un buton. Dacă se pierde fobul, codurile vechi sunt șterse din sistem și sunt introduse altele noi. Pentru a menține funcționarea unui astfel de dispozitiv de alunecare, chiar și în absența alimentării, este construită o baterie mică.

materiale

În funcție de materialul de fabricație, se disting doar două tipuri de blocuri: plastic și metal. Firește, durabilitatea și rezistența produselor metalice este mult mai mare decât cea a modelelor din plastic.

Pentru a spori atractivitatea, multe modele de blocuri sunt acoperite cu aluminiu, cupru, alamă, imită aur și placare cu argint. Baza dispozitivului este de obicei realizată din oțel inoxidabil.

Dacă doriți să creați un stil unic în cameră, chiar și în lucrurile mici, nu fi zgârcit, trageți o schiță și comandați-vă supapele forjate.

dimensiuni

Dimensiunile produselor variază de la cele mici - pentru ușile de dulapuri, dulapuri și alte mobilier, până la închizătoare mari instalate pe poarta de intrare.

Atunci când alegeți supape, acordați atenție dimensiunii foii de ușă, în special a grosimii acesteia. În cazul în care ușa este subțire, atunci se potrivește numai tipul de blocare a facturilor. Pentru uși groase din lemn masiv sau metal, sunt recomandate dispozitive care sunt încorporate sau încorporate, sunt mai fiabile și durabile decât cele deasupra capului.

desen

Modulul de blocare variază foarte mult - de la decupaje decorative în stil retro până la dispozitive simple de blocare a metalului. Atunci când alegeți încuietori pentru ușile dvs., luați în considerare designul general al camerei - dacă imită o casă veche, veți fi de acord că șuruburile false obișnuite nu se vor potrivi în interior. În acest caz, puteți utiliza fie mecanisme ascunse - îndoite sau încastrate, fie, după consultarea designerului, pentru a comanda supape exclusive.

Cum sa alegi?

Atunci când alegeți supape pentru structura ușii, în primul rând este necesar să se acorde atenție materialului său, grosimea foii de ușă. Apoi alegeți metoda de control a mecanismului - mecanic sau automat, materialul de la care este fabricat dispozitivul, modelul și dimensiunile produsului. Apoi, având în vedere schema de culori, alegeți modelul de care aveți nevoie.

Laturile pentru uși din plastic au caracteristici proprii. Cel mai adesea, pentru aceștia se utilizează mecanismul de facturare de tip închis. Fiecare structură a ușii este echipată cu un dispozitiv propriu de blocare. Pentru fiabilitate, se recomandă să o duplicați, de exemplu, setați-o în partea superioară și inferioară a foii de ușă. Punctul important este armonizarea completă a culorilor cu materialul ușii.

Pentru modelele de uși din PVC, puteți alege următoarele tipuri de cleme.

 • Roller. Sunt o minge într-un cilindru / cutie goale, susținută de un arc. Astfel de cleme nu necesită mult efort pentru a deschide sau a închide ușa.
 • Magnetic. Cleme de prindere similare acționează în detrimentul elementelor magnetizate. Acestea se caracterizează prin durabilitate și fiabilitate.Funcționează normal chiar și cu o ușoară distorsiune a corpului ușii.
 • Falevye. Astfel de dispozitive sunt proiectate cu un șurub cu arc. Când intră în locașul pregătit, limba este fixată și structura ușii este închisă. Pentru ao deschide, trebuie să întoarceți mânerul.

Pentru construcțiile metalice de ușă, nu se recomandă selectarea unor zăvoare deasupra capului. La urma urmei, astfel de uși sunt cel mai adesea montate ca intrări, iar produsele de tip mortise sau construite sunt cele mai potrivite pentru acestea. De asemenea, pentru astfel de uși, ele au început din ce în ce mai mult să utilizeze așa-numitele supape de noapte - pentru fixarea suplimentară a poziției închise a foii de ușă.

Orice tip de zăvoare este potrivit pentru ușile din lemn, aici alegerea depinde de scopul construcției ușii: dacă ușa este o intrare, o încăpere intercomunală sau în încăperile auxiliare.

Pentru ușile din sticlă se utilizează numai mecanisme de alunecare a apei. Cel mai adesea, proiectarea unor astfel de dispozitive este extrem de simplă - un șurub cu clichet sau cleme magnetice. Cel mai popular loc pentru a instala aceste snaps este partea de jos a ușii de sticlă.

Cum să puneți?

Este foarte ușor să instalați un zăvor fals pe o ușă de lemn cu propriile mâini.

Proces pas cu pas:

 1. să marcheze cu precizie locul de fixare a părții principale și a plăcii de lovire;
 2. pregătiți adânciturile pentru dispozitive de fixare;
 3. atașați partea principală a mecanismului și verificați funcționarea acestuia - în cazul în care zăvorul trece fără probleme, treceți la pasul următor;
 4. atașați placa de grevă;
 5. închideți ușa și testați zăvorul din nou.

Pentru a instala un zăvor de tip aerian pe o ușă metalică, este necesar să folosiți ace de siguranță din același material. Este posibil să le cumpărați în același loc (magazin, centru comercial) unde ați achiziționat vana în sine.

   Două uși sunt instalate de obicei pe ușile duble: în partea de sus și în partea de jos a foii de ușă.

   Se recomandă montarea modelelor de cornișe verticale pentru structuri cu ușă dublă (inclusiv glisante) înainte de a suspenda ușa de balamale.

   Se fabrică după cum urmează:

   1. trebuie să atașați zăvorul lateral de la marginea corpului ușii (din partea de sus - pentru zăvorul de sus, de jos - pentru partea de jos) strict în mijlocul feței de la capăt și tăiați conturul cu creta, creionul sau pixul;
   2. tăiați un frezer sau daltă;
   3. introduceți un zăvor în locaș;
   4. fixați poziția cu șuruburi.

   Contrapartida zăvorului se recomandă să se monteze după instalarea ușii pe balamale. Acoperiți ușa, marcați locația canelurii pentru tija de șurub. Trageți adâncimea necesară a orificiului puțin mai mare decât diametrul tijei.

   Închideți ușa, verificați funcționarea zăvorului. În cazul în care zăvorul se închide ușor și fără efort, înșurubați partea de îmbinare a mecanismului cu șuruburi autoportante.

   Cum să faci un zăvor cu mâinile tale, vezi următorul videoclip.

   Comentarii
    autor
   Informații furnizate în scop de referință. Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

   Sala de intrare

   Camera de zi

   dormitor