Blocatoarele pentru uși: tipuri, dispozitive și subtilități ale instalării

 Blocatoarele pentru uși: tipuri, dispozitive și subtilități ale instalării

Ușile interioare au încetat de mult să fie ceva surprinzător pentru mulți oameni și au devenit o parte integrantă a apartamentelor și caselor noastre. Utilizarea lor face posibilă delimitarea clară a spațiului mai multor încăperi și oferirea posibilității fiecărui membru al familiei de a proteja un anumit teritoriu de interferența altor persoane.

Trebuie spus că o ușă nu este suficientă pentru asta. Acesta trebuie să fie în mod necesar echipat cu un astfel de lucru, care se numește zăvorul ușii.

dispozitiv

Dispozitivul acestui element este de fapt foarte, foarte simplu. Și atât de mult încât, cel mai probabil, acest factor este tocmai principalul lucru când vine vorba de faptul că este destul de durabil.În mânerele pentru ușa de acest tip, se folosește o metodă de fixare, care este utilizată pe scară largă în diverse mobilier. Esența aici este foarte simplă și merită să o considerăm pe exemplul uneia dintre metode. Este vorba despre metoda menționată mai sus.

Baza constructivă este foarte simplă în acest caz și constă din doi magneți, care ar trebui să fie cât mai puternici. Acestea vor fi clasificate ca fiind permanente, motiv pentru care nu este nevoie să furnizăm electricitate sau orice altceva. Unul dintre aceste elemente magnetice va fi amplasat direct în mâner, sub forma unui bolț fixat în canelura situată în cadrul ușii. Cel de-al doilea element magnetic este situat în canelura, care este situată chiar pe partea inferioară.

Principiul de funcționare este că, dacă 2 magneți cu polaritatea corectă sunt localizați la o mică distanță unul de celălalt, atunci ei vor fi atrasi. Acest proces va fi efectuat când ușa este închisă. Când distanța dintre magneți va fi minimă, magnetul situat în cadrul ușii va atrage bolțul de blocare în el însuși, apoi doar trageți sau împingeți ușa nu va funcționa.

Pentru a deschide, trebuie mai întâi să deblocați mecanismul, care se poate face fie prin înclinarea mânerului, fie prin rotirea acestuia. Acest lucru face posibilă scoaterea șurubului și efectuarea separării magneților. Atunci când cerceveaua este deschisă, elementele magnetice vor fi din nou la o anumită distanță, datorită căreia nu vor avea vreun efect unul asupra celuilalt. În același timp, șurubul nu va străpunge sau va ieși din cutia de blocare, ci va fi fixat ferm și eficient în interior.

Ar trebui să spunem că recent a început să elibereze un astfel de tip mic de zăvor de magneți încât să nu fie mai mult decât soluțiile convenționale de bal.

Cerințe de bază

Dacă vorbim despre cerințele de bază care se aplică unui astfel de element, atunci trebuie remarcat că în timpul nostru au devenit mai dure. Motivul este că hackerii vin cu idei noi și noi despre modul de a obține în jurul valorii de astfel de soluții de protecție, în ciuda faptului că aceasta este o simplă protecție pentru design interior, nu uși de ieșire. Dacă vorbim despre cerințele de bază pentru astfel de elemente, atunci trebuie menționate următoarele:

 • funcționarea mecanismului în timpul deschiderii și închiderii structurii trebuie să fie tăcută datorită faptului că este constantă,un sunet destul de tare nu va fi un indicator al confortului crescut în casă;
 • instalațiile sanitare sau orice alt dispozitiv de blocare ar trebui să funcționeze fără probleme, de parcă într-un anumit moment este pur și simplu blocat, puteți fi blocat în cameră;
 • o fixare sigură a ușii când este în poziție închisă, pentru că nimeni nu dorește ca ușa să se deschidă singură și în același timp că cineva a încălcat spațiul personal al unei persoane în diferite situații.

specie

Acum merită să vorbim despre tipurile de blocuri în cauză. Trebuie remarcat faptul că instalarea lor se face numai pe o ușă tip swing, dar pentru o soluție de alunecare este produs un alt tip de mobilier. Blocatoarele pentru uși pot fi din următoarele tipuri:

 • alunecare - astfel de soluții reprezintă atât blocul, cât și bolțul tipului de blocare în același timp;
 • magnetice - pot ține ușa în stare închisă, fără ao închide;
 • electronice și electromecanice - astfel de soluții pot fi controlate la distanță folosind cartele sau taste programate;
 • role - sunt echipate cu role de tip arc, care se rotesc;
 • falevic - astfel de soluții au o limbă de primăvară de formă oblică.

Fiecare tip de zăvor este considerat mai detaliat. Pentru a închide ușa cu o clapetă de tip clapetă, este necesar să se depună eforturi, în cazul în care limba oblică ar trebui să alunece de-a lungul plăcii de răspuns și după ce se închide, frunza ușii se va bloca. Dacă un astfel de mecanism este montat corect, atunci ușa poate fi deschisă numai după ce ați făcut clic pe mâner sau ați rotit cheia. Instalarea mânerelor poate fi efectuată atât de la una, cât și de la două părți. O astfel de zăvorătoare pivotantă poate avea două încuietori: una se va deschide grație mânerului, iar a doua va funcționa ca o zăvor. Mânerul unor astfel de mecanisme nu numai că își îndeplinește funcția, ci și decorează ușa.

Dacă vorbim de un tip de role, atunci rolul unui șurub va fi fie o limbă, o muchie tăiată pe ambele părți, fie o rolă specială care se rotește. O astfel de zăvorâre poate fi atât pe cutie cât și pe frunza ușii. Când se lovește, cilindrul cu arc intră în gaura de pe planochka opus și blochează frunza în poziția închisă. Un astfel de zăvor poate fi montat pe cutia de ușă și pe panza însăși.

Când ușa este acoperită, rola de primăvară se găsește în orificiul amplasat pe placa de contra și vă permite să blocați frunza în poziția închisă. Apropo, acest tip de clapete poate fi montat ca un dispozitiv separat, atât pe pendul, cât și pe ușile balansate. Cu alte detalii care sunt pe blocare, nu este conectat în nici un fel. Este imposibil să închideți complet ușa cu ajutorul unei astfel de zăvoare, deoarece dacă apăsați pe ușă, se va deschide.

Funcția magnetică funcționează pe principiul unui magnet care atrage părți metalice. De obicei, astfel de soluții silențioase sunt utilizate atât în ​​spațiile de birouri, cât și în spațiile rezidențiale. Această opțiune permite fixarea cercevelei în poziția închisă și, pentru ao deschide, trebuie să faceți un anumit efort. Prima parte va fi instalată pe capătul pânzei, iar cea de-a doua - pe cadrul ușii. Atunci când ușa este închisă, magnetul este tras până la placa contrametalică din metal, iar pânza fixează ușa în poziția închisă.

Un alt tip care trebuie menționat este un zăvor glisant. Va fi prezentat nu numai un zăvor, ci și o încuietoare.Astfel de decizii se fac fără mânere, astfel încât să poată fi deschise exclusiv din interior, fie cu o placă turnantă, fie cu o cheie.

Aproape toate astfel de soluții sunt echipate cu un sistem de blocare, care, dacă este necesar, face posibilă ascunderea șurubului de arc în carcasa de fixare. Când este ascunsă și blocată, nu trebuie să vă faceți griji că mecanismul se va închide automat.

Un zăvor electric sau electronic face posibilă controlul de la distanță a ușilor, motiv pentru care acestea sunt de obicei montate pe porți, precum și la intrarea în anumite spații protejate. Trebuie spus că pentru astfel de dispozitive de blocare este nevoie de auto-alimentat. Motivul este că, în absența electricității, zăvorul va fi în stare deschisă. Apropo, este de remarcat faptul că zăvorul electric are și o parte mecanică.

În general, această categorie de clapete este împărțită în mai multe tipuri.

 • În mod normal deschis. Când alimentarea este oprită, zăvorul se deplasează în poziția deschis. De regulă, astfel de soluții sunt montate pe ieșirile de urgență și ușile pe scară.
 • În mod normal închis. Dacă nu există electricitate, atunci o astfel de zăvorâre se deplasează în poziția închisă, ceea ce face posibilă asigurarea camerei în condiții de siguranță dacă nu există energie.Puteți deschide o astfel de zăvorâre utilizând mânerul interior și cheia din exterior.
 • Cu posibilitatea arestării. Când se aplică curentul, zăvorul este deblocat și rămâne în poziție până când ușa este deschisă cel puțin o dată. Când limba intră în carcasă, ea este fixată în această poziție prin știfturi speciale care o țin până când cineva profită de ușă.

Cum sa alegi?

Blocarea cu bile a ușii este o soluție universală cu o blocare care este potrivită pentru orice ușă: plastic, cadru, sticlă, aluminiu, lemn și metal. Dar pentru alunecare sau pendul, puteți utiliza și un astfel de mecanism. Dar dacă vorbim despre numirea ușilor, atunci nu există restricții. În plus, aproape orice blocare poate coexista cu ușurință cu încuietori. În general, convenabilitate și practicitate.

De exemplu, se poate spune că atunci când este montat pe o ușă la o grădiniță, un copil poate intra sau ieși cu ușurință independent. În același timp, celelalte tipuri de dispozitive de închidere menționate mai sus pot necesita rotirea cheii de ușă, va fi dificil pentru copil să facă acest lucru și să obțină unde trebuie să fie.

Dar, totuși, este necesar să se facă o alegere în funcție de ce ușă și de unde se află. De exemplu, pentru zăvorul din față este mai bine să nu neglijezi și să selectezi cea mai fiabilă opțiune. Și pentru ușa băii sau a toaletei, puteți utiliza zăvoare magnetice, glisante sau role.

Avantajul unor astfel de cleme, pe lângă faptul că sunt ușor de utilizat, va fi de asemenea faptul că acestea sunt ușor de operat și menținute, precum și că sunt fiabile și au un cost destul de scăzut. Singurul dezavantaj semnificativ al unui anumit număr de modele poate fi numit doar faptul că diverse opțiuni fac click-uri destul de puternice, ceea ce poate să nu fie plăcut tuturor. Deși acest lucru este sfârșitul lor neajunsuri. Apropo, astfel de soluții pentru toaletă ar fi cea mai bună opțiune.

În plus, mult va depinde de producătorul zăvorului. Din acest motiv, este mai bine să nu economisiți bani și să cumpărați produse exclusiv de la branduri bine-cunoscute care s-au stabilit de mult pe piață.

DIY assembly

Merită să vă gândiți cum să instalați în mod direct încuietoarea și mânerul în ușa de PVC sau oricare alta. Dacă o persoană are cel puțin abilități elementare în lucrarea de tâmplărie, atunci nu va avea probleme cu montarea unui zăvor. Pentru ao implementa, trebuie să aveți următorul set de instrumente la îndemână:

 • burghiu electric;
 • Seturi de șurubelnițe și burghie;
 • ciocan și șurubelniță;
 • un cuțit;
 • frezer cu daltă;
 • riglă, colț.

Pentru a instala singur zăvorul, procesul trebuie împărțit în mai multe componente.

 • Alegerea locației de montare în înălțime. Pentru a utiliza în mod convenabil zăvorul de ușă ca parte a unui mecanism de blocare instalat, acestea trebuie instalate la un nivel de 85 până la 105 de centimetri. Dar atunci totul va depinde de oamenii care locuiesc în clădire.
 • Ușa de marcare. La înălțimea dorită este marcat unde va fi localizată zăvorul, după care va fi atașat la fundul ușii și va fi înconjurat cu creion. Dacă există un mâner, este necesară și o ușă pe cealaltă parte, astfel încât mecanismul să nu fie îndoit.
 • Crearea și pregătirea găurilor. Atunci când contururile găurilor viitoare au fost marcate, folosind un burghiu, este necesar să găuriți o gaură de o anumită adâncime, care va depinde de modelul de zăvorâre ales de persoană. După ce sa făcut acest lucru, este necesar să luați un ciocan și o dalta pentru a alinia gaura.Acum este necesar să faceți un dispozitiv pentru mâner. În prezența unui dispozitiv de frezat la mână, această etapă poate fi efectuată rapid. Pentru a preveni orice rupere în orificiul mânerului, acestea sunt forate pe ambele părți ale foii de ușă astfel încât burghiul să fie aproximativ jumătate din grosimea frunzei ușii.
 • Următorul pas este să faci un loc pentru bara de blocare. Mai întâi trebuie să verificați dacă mecanismul intră în gaura care a fost făcută. Dacă nu este cazul, atunci gaura este extinsă, folosind dalta și ciocanul menționat mai sus, după care zăvorul este introdus în orificiul pregătit și a circulat tamponul cu ajutorul unui creion. Acum, dispozitivul este scos și o mică degajare este făcută astfel încât bara de zăvorâre să fie la același nivel cu capătul ușii.
 • Acum puteți continua direct instalarea dispozitivului de blocare. Este montat într-o gaură pregătită, după care este fixată cu ajutorul șuruburilor cu auto-filetare. Pentru a face mai ușoară răsucirea și a nu linge capul, experții recomandă să faceți găuri pentru ei cu un burghiu subțire. În cazul în care zăvorul este echipat cu un mâner, puteți instala un știft cu patru fețe, apoi puneți mânerul și fixați-l. Și după aceea rămâne să se producă suprapuneri decorative.
 • Rămâne să se facă instalarea contrapartidei. Pentru a stabili cu precizie locul de pe rama ușii sub bara de tip retur, este necesar să lubrifiați limba cu pastă de dinți și apoi să închideți ușa. Pe cadru va fi o urmă la care omologul va fi atașat și locul fixării sale va fi marcat. Folosind o daltă și un ciocan, pe cadru trebuie să faci un gol pentru limbă și apoi să fixezi planochka reciprocă.

De asemenea, merită luată în considerare modul în care se realizează instalarea dispozitivului de blocare. În primul rând, pe foaia de ușă, există locații de marcare a zăvorului pentru șuruburi cu auto-filetare. Acum mecanismul de blocare este răsucite în loc, care a fost pregătit anterior.

În opusul zăvorului care a fost instalat pe cadrul ușii, trebuie să fixați eleronul. Apropo, nu va fi inutilă să pregătiți în prealabil găuri pentru șuruburi.

reparații

Se întâmplă adesea ca zăvorul de ușă să fie spart sau să nu mai funcționeze după cum este necesar, motiv pentru care a devenit necesar să îl analizăm. Acest lucru este, de obicei, necesar în următoarele cazuri:

 • în timpul lucrului se aude scârțâitul sau se blochează mecanismul;
 • lubrifiați mecanismul și curățați partea de blocare;
 • înlocuiți piese sparte;
 • Este necesar să înlocuiți zăvorul.

Secvența de lucru poate varia în funcție de categoria dispozitivului de blocare instalat, dar aproximativ va fi după cum urmează:

 • este necesar să demontați plăcuțele de tip decorativ pentru mânere, ceea ce se poate face prin deșurubarea șurubului de fixare;
 • Acum, mânerele sunt demontate din cauza slăbirii șuruburilor care fixează mânerele, apoi sunt scoase și pinul tetraedric este scos;
 • trebuie să scoateți mecanismul de blocare - pentru a face acest lucru, deșurubați dispozitivele de fixare care se află pe capătul canvasului, după care puteți scoate blocarea din pânză;
 • în ultima etapă, trebuie să scoateți ultimul suport și să scoateți zăvorul.

După aceasta, este necesar să se stabilească motivele care au condus la disfuncționalitatea, și anume:

 • dacă scârțâitul și problemele se datorează lipsei de lubrifiere sau a mecanismului murdar, atunci toate acestea sunt curățate;
 • dacă a apărut rugina, atunci trebuie îndepărtată, după care elementele metalice trebuie tratate cu o soluție cu caracteristici anti-coroziune;
 • dacă limba sau arcul au rupt, piesa trebuie înlocuită;
 • Dacă mecanismul este complet uzat, este necesar să montați un nou zăvor.

În următorul videoclip, veți găsi o reparație a ușii.

Comentarii
 autor
Informații furnizate în scop de referință. Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

Sala de intrare

Camera de zi

dormitor