Subtilitățile procesului de întărire a benzii de întărire

Orice clădire nu poate face fără o bază solidă și fiabilă. Construcția fundației este pasul cel mai important și consumator de timp. Dar în acest caz trebuie respectate toate regulile și cerințele pentru consolidarea fundației. În acest scop, ei construiesc o fundație de bandă care este capabilă să facă fundamentul structurii puternice și fiabile. Este de remarcat în detaliu caracteristicile fundației benzii, precum și tehnologia de consolidare a structurii.

Caracteristici speciale

Fundația de benzi este o bandă monolitară de beton fără goluri în ușă, care devine baza pentru construirea tuturor zidurilor și partițiilor structurii. Baza structurii de bandă este o soluție din beton, care este realizată din marca de ciment M250, apă, amestec de nisip.Pentru întărirea sa utilizată colivia de armare, realizată din bare metalice de diferite diametre. Banda se adâncește la o anumită distanță în sol, în timp ce se ridică simultan deasupra suprafeței. Dar fundația benzii este supusă unor sarcini grave (mișcarea apelor subterane, construcția masivă).

  În orice situație, trebuie să fii pregătit pentru faptul că diverse efecte negative asupra structurilor pot afecta starea fundației. Prin urmare, dacă armarea este făcută incorect, la prima cea mai mică amenințare, fundația se poate prăbuși, ducând la distrugerea întregii structuri.

  Armarea are următoarele avantaje:

  • împiedică slăbirea solului în clădire;
  • afectează afirmativ calitățile de izolare fonică ale fundației;
  • crește stabilitatea fundației la schimbări bruște ale condițiilor de temperatură.

  cerinţe

  Calculele materialelor de armare și ale schemelor de armare se realizează în conformitate cu normele SNIP 52-01-2003. Certificatul are reguli și cerințe specifice care trebuie îndeplinite la consolidarea suportului benzii. Principalii indicatori ai rezistenței structurilor de beton sunt coeficienții de rezistență la compresiune, tensiune și fractură transversală.În funcție de indicatorii stabili ai betonului, este selectată o anumită marcă și un grup. Efectuând armarea fundației benzii, se determină tipul și indicatorii controlați ai calității materialului de armare. Potrivit GOST, este permisă utilizarea fitingurilor de construcție laminate la cald dintr-un profil repetat. Grupul de supape este selectat în funcție de puterea de curgere la sarcini maxime, trebuie să aibă plasticitate, rezistență la rugină și indicatori de temperatură scăzută.

  tipuri

  Pentru întărirea bazei benzii au fost utilizate două tipuri de tije. Pentru axiale, care poartă o sarcină cheie, sunt necesare clasele AII sau III. În acest caz, profilul trebuie să fie nervurat, deoarece are cea mai bună aderență la soluția de beton și, de asemenea, în conformitate cu norma, transmite sarcina. Pentru jumperi superstructurale, se folosesc fitinguri mai ieftine: gradul AI neted, cu grosimea de 6-8 milimetri. Recent, armarea din fibră de sticlă a devenit mult mai solicitantă, deoarece are cele mai bune proprietăți de rezistență și o durată lungă de viață.

  Cei mai mulți designeri nu-l recomandă să o folosească pentru fundațiile spațiilor rezidențiale. În conformitate cu normele ar trebui să fie structuri din beton armat. Caracteristicile unor astfel de materiale de construcție sunt cunoscute de mult timp. Au fost dezvoltate profile de armare specializate, care contribuie la faptul că betonul și metalul sunt combinate într-o structură integrală. Cum se va comporta betonul cu fibră de sticlă, cum se va lega în mod fiabil această armare cu amestecul de beton și dacă această pereche va face față cu succes încărcărilor diferite - toate acestea sunt puțin cunoscute și practic nu au fost încercate. Dacă doriți să experimentați, puteți utiliza armături din fibră de sticlă sau din beton armat.

  calcul

  Consumul armat trebuie efectuat în etapa de planificare a desenelor de fundație, astfel încât în ​​viitor să fie exactă cunoașterea necesarului de materiale de construcție. Merită să vă familiarizați cu modul de calculare a cantității de armătură pentru o bază superficială cu o înălțime de 70 cm și o lățime de 40 cm. Mai întâi trebuie să stabiliți aspectul cadrului metalic. Acesta va fi confecționat din centuri blindate inferioare și inferioare, fiecare cu 3 bare de armare.Distanța dintre tije va fi de 10 cm și trebuie să adăugați încă 10 cm pentru stratul protector din beton. Racordarea va fi făcută prin fierberea pieselor de armare cu parametrii identici cu o treaptă de 30 cm. Diametrul armăturii este de 12 mm, grupa A3.

  Calculul cantității necesare de armare este după cum urmează:

  • pentru a determina cheltuielile de bare pe centura axială, trebuie să faceți calculul perimetrului fundației. Este necesar să se ia o cameră simbolică cu un perimetru de 50 m. Deoarece există câte 3 bari fiecare în două centuri blindate (în total 6 bucăți), consumul va fi: 50x6 = 300 metri;
  • Acum este necesar să se calculeze câte conexiuni vor fi necesare pentru îmbinarea curelelor. Pentru a face acest lucru, este necesar să împărțiți perimetrul total de pasul dintre jumperi: 50: 0.3 = 167 bucăți;
  • se observă o anumită grosime a stratului de beton închis (aproximativ 5 cm), dimensiunea pervazului perpendicular va fi de 60 cm și axial - 30 cm. Numărul de jumperi individuali pentru o conexiune este de 2 bucăți;
  • este necesar să se calculeze cheltuielile barelor pe jumperii axiali: 167x0.6x2 = 200.4 m;
  • consumul de produse pentru jumperi perpendiculați: 167 x 0,3 x 2 = 100,2 m.

  Ca rezultat, calculul materialelor de armare a arătat că suma totală de cheltuit ar fi de 600,6 m. Dar acest număr este neconcludent, este necesar să achiziționăm produse cu o marjă (10-15%), deoarece este necesară consolidarea fundației în zonele colțurilor.

  schemă

  Mișcarea constantă a solurilor exercită presiunea cea mai gravă asupra fundației benzii. Pentru a rezista cu fermitate la astfel de sarcini și, de asemenea, a eliminat sursele de crăpare la etapa de planificare, experții recomandă să aveți grijă de o schemă de armare selectată în mod corespunzător. Schema de întărire a fundației este un aranjament specific al tijelor axiale și perpendiculare, care sunt asamblate într-o singură structură.

  În SNiP nr. 52-01-2003, se ia în considerare în mod clar modul de așezare a materialelor de întărire în fundație, cu ce pas în direcții diferite.

  Merită să luați în considerare următoarele reguli din acest document:

  • etapa de așezare a barelor depinde de diametrul armăturii, dimensiunile granulelor de pietriș, metoda de așezare a soluției de beton și compactarea acesteia;
  • Pasul de întărire a muncii este o distanță egală cu două înălțimi ale secțiunii banda de armare, dar nu mai mare de 40 cm;
  • îngroșarea transversală - această distanță între tije este de jumătate din lățimea secțiunii în sine (nu mai mult de 30 cm).

  Atunci când se decide cu privire la schema de armare, este necesar să se țină seama de faptul că un cadru asamblat în ansamblu este montat în cofraje și numai secțiunile de colț vor fi legate în interior. Numărul straturilor armate axiale ar trebui să fie de cel puțin 3 în jurul întregului contur al fundației, deoarece este imposibil să se determine în prealabil zonele cu cele mai mari sarcini. Cele mai populare sunt schemele în care legătura de armare este realizată astfel încât să formeze celulele geometrice. În acest caz, o bază fundamentală puternică și fiabilă este garantată.

  Tehnologia funcționează

  Armarea benzii de fundație se efectuează în conformitate cu următoarele reguli:

  • Pentru armarea funcțională, barele din grupul A400 sunt utilizate, dar nu mai mici;
  • experții nu recomandă sudarea ca o îmbinare, pentru că este plictisitoare în secțiune transversală;
  • la colțuri, armarea este legată, dar nu sudată;
  • racordurile filetate nu sunt permise pentru clemele de furtun;
  • este necesar să se efectueze cu strictețe un strat protector de beton (4-5 cm), deoarece este protecția produselor metalice împotriva coroziunii;
  • atunci când se realizează cadre, tijele în direcție axială sunt legate de o suprapunere, care trebuie să fie nu mai mică de 20 de diametre ale tijei și nu mai mică de 25 cm;
  • Cu plasarea frecventă a produselor din metal este necesar să se observe dimensiunea agregatului în soluția de beton, nu trebuie să se lipească între barele.

  Lucrări pregătitoare

  Înainte de a începe lucrul, este necesar să curățați zona de lucru de diverse obiecte și obiecte care interferează. În conformitate cu marcajele pregătite anterior, se sapă un șanț, care poate fi făcut manual sau cu ajutorul unor echipamente specializate. Pentru a menține pereții într-o stare perfect netedă, se recomandă montarea cofrajului. Practic, cadrul este plasat într-un șanț împreună cu cofrarea. După aceea, betonul este turnat, iar structura este impermeabilizată pe o bază obligatorie cu foi de ruberoid.

  Metode de armare împerechere

  Schema de întărire a fundației banda permite conectarea tijelor folosind metoda pachetului. Cadrul metalic asociat are o înaltă rezistență în comparație cu opțiunea de sudură. Acest lucru rezultă din faptul că riscul de ardere a produselor metalice crește.Dar acest lucru nu se aplică produselor fabricate. Se permite accelerarea lucrărilor de armare pe secțiuni drepte prin sudare. Dar armarea colțurilor se produce numai cu ajutorul firelor de tricotat.

  Înainte de a tricot armatura trebuie să pregătească instrumentele necesare și materiale de construcție.

  Există două modalități de legare a produselor metalice:

  • cârlig specializat;
  • mașină de tricotat.

  Prima metodă este potrivită pentru volume mici. Aplicarea armăturii în acest caz va necesita prea mult timp și efort. Sârmă răsucite cu un diametru de 0,8-1,4 mm este utilizată ca material de legătură. Utilizarea altor materiale de construcție este interzisă. Armătura poate fi conectată separat și apoi coborâtă în șanț. Sau efectuați legarea armăturii în groapă. Ambele moduri sunt raționale, dar există unele diferențe. Dacă faceți pe suprafața pământului, vă puteți descurca pe cont propriu, iar în șanț veți avea nevoie de un asistent.

  Cum de a consolida armatura în colțurile fundației benzii?

  Pentru pereții colțari se utilizează mai multe metode de legare.

  • Foot. Pentru a efectua lucrări la capătul fiecărei tije, un picior este realizat la un unghi de 90 de grade. În acest caz, tija seamănă cu un poker. Dimensiunea piciorului trebuie să aibă cel puțin 35 de diametre. Secțiunea curbată a tijei este conectată la secțiunea verticală corespunzătoare. Ca rezultat, se pare că tijele exterioare ale cadrului unui perete sunt atașate la pereții exteriori ai celuilalt perete, în timp ce cele interioare se leagă de cele exterioare.
  • Utilizarea clemelor în formă de L. Principiul execuției este similar cu variația anterioară. Dar aici nu este nevoie să faceți un picior, ci să luați un element special în formă de L, a cărui valoare nu este mai mică de 50 de diametre. O parte este legată de cadrul metalic al unei suprafețe de perete, iar a doua - de cadrul vertical din metal. În acest caz, clemele interioare și exterioare sunt conectate. Pasul clemelor trebuie format ¾ de înălțimea peretelui subsolului.
  • Cu ajutorul clemelor în formă de U. La colț veți avea nevoie de 2 cleme, a căror dimensiune este de 50 de diametre. Fiecare dintre cleme este sudată la 2 tije paralele și 1 perpendiculară pe tija.

  Cum să întăriți în mod corespunzător colțurile fundației benzii, consultați următorul videoclip.

  Cum se efectuează armarea la unghiuri obtuze?

  Pentru aceasta, bara exterioară este îndoită la o anumită valoare și o tijă suplimentară este atașată de ea pentru o întărire calitativă a rezistenței. Elementele speciale interne sunt conectate cu elemente externe.

  Cum de a tricota armatura de design cu propriile mâini?

  Este de remarcat în detaliu modul în care tricotarea armăturii se realizează pe suprafața pământului. La inceput, se fac numai sectiuni drepte ale grilajului, dupa care structura este instalata intr-un canal in care colturile sunt armate. Segmentele de bare sunt pregătite. Valoarea standardizată a tijelor este de 6 metri, dacă este posibil, este mai bine să nu le atingeți. Dacă nu sunteți încrezători în propriile dvs. abilități încât puteți face față unor astfel de tije, ele pot fi tăiate în jumătate.

  Experții recomandă să începeți să legați tijele de armare pentru cea mai scurtă bandă de bază a benzii.care vă oferă posibilitatea de a dobândi o anumită experiență și abilitate, în viitor va fi mai ușor să faceți față structurilor lungi. Tăierea acestora este nedorită, deoarece va crește consumul de metale și va reduce rezistența fundației. Parametrii semifabricatelor ar trebui luați în considerare pe exemplul fundației, a cărui înălțime este de 120 cm și lățime - 40 cm.Produsele de armare trebuie turnate pe toate laturile cu un amestec de beton (aproximativ 5 cm grosime), care este starea inițială. Având în vedere aceste date, parametrii net ai ramei metalice de armare nu trebuie să fie mai mari de 110 cm înălțime, cu o lățime de 30 cm. Pentru împerechere, adăugați 2 centimetri de fiecare față, acest lucru fiind necesar pentru suprapunere. Prin urmare, semifabricatele pentru grinzi orizontale ar trebui să aibă o dimensiune de 34 centimetri, semifabricatele pentru grinzi axiale ar trebui să fie 144 centimetri.

  După calcule de proiectare tricotat de întărire este după cum urmează:

  • ar trebui să alegeți o bucată de pământ plat, puneți două tije lungi, ale căror capete trebuie să fie tăiate;
  • la o distanță de 20 cm de capete, barele orizontale sunt atașate la marginile extreme. Pentru legare este necesar un fir de 20 cm, care este pliat la jumătate, tras sub secțiunea de legare și strâns cu un cârlig de croșetat. Dar este necesar să strângeți cu grijă faptul că firul nu se desprinde;
  • La o distanță de aproximativ 50 cm, barele orizontale rămase sunt atașate alternativ. Când totul este gata, structura este îndepărtată într-un loc liber și se realizează legarea unui alt schelet într-un mod identic.Rezultatul va fi părțile superioare și inferioare care trebuie să fie interconectate;
  • atunci trebuie să instalați opriri pentru cele două părți ale grilajului, le puteți opri împotriva diferitelor obiecte. Principalul lucru este să observăm că structurile asociate au o locație de profil fiabilă, distanța dintre ele ar trebui să fie egală cu înălțimea armăturii asociate;
  • două strunguri axiale sunt atașate la capete, ale căror parametri sunt deja cunoscuți. Când produsul cu cadru seamănă cu dispozitivul terminat, puteți începe să legați resturile de armare. Toate procedurile sunt efectuate cu verificarea dimensiunilor structurii, deși semifabricatele sunt fabricate din aceleași dimensiuni, nu se va face nici un rău;
  • aceeași metodă este utilizată pentru a lega toate celelalte secțiuni drepte ale cadrului;
  • În partea inferioară a șanțului se află o garnitură a cărei înălțime nu este mai mică de 5 cm, iar partea inferioară a grilajului va fi așezată pe ea. Suporturile laterale sunt instalate, grila este montată în poziția corectă;
  • se îndepărtează parametrii punctelor de andocare neprotejate și colțurile, se pregătesc bucăți de armătură pentru conectarea cadrului metalic la sistemul general.Este de remarcat faptul că suprapunerea capetelor armăturii nu trebuie să fie mai mică de 50 de diametru;
  • rândul inferior este legat, după rack-urile perpendiculare și rândul superior este legat de ele. Verifică distanța de armare la toate fețele cofrajului. Încălzirea structurii se termină aici, acum puteți trece la turnarea fundației cu amestec de beton.

  Tijă de tricotat cu un dispozitiv specializat

  Pentru a face un astfel de mecanism, aveți nevoie de mai multe panouri cu o grosime de 20 de milimetri.

  Procesul în sine este următorul:

  • 4 plăci sunt tăiate în funcție de mărimea armăturii, ele sunt conectate cu 2 bucăți la o distanță egală cu pasul stâlpilor verticali. Rezultatul ar trebui să fie două panouri cu același model. Este necesar să se asigure că marcarea distanței dintre lamele este aceeași, altfel aranjamentul axial al elementelor speciale de conectare nu va funcționa;
  • Se realizează 2 suporturi verticale, înălțimea cărora trebuie să fie egală cu înălțimea ochiurilor de armare. Selecțiile ar trebui să aibă un suport de colț de profil, care nu le va permite să se răstoarne.Structura finisată este testată pentru durabilitate;
  • picioarele suportului sunt montate pe 2 plăci derulate, iar cele două plăci exterioare sunt plasate pe raftul superior de susținere. Fixarea se face prin orice metodă convenabilă.

  Ca urmare, ar trebui să se formeze un model de plasă de armare, iar acum lucrarea poate fi efectuată fără asistență externă. Cursele verticale ale armăturii sunt instalate pe secțiunile planificate și poziția lor este fixată în prealabil cu ajutorul unghiilor obișnuite pentru o anumită perioadă de timp. O tijă de armătură este instalată pe fiecare pod metalic orizontal. Această procedură se realizează pe toate laturile cadrului. Dacă totul se face corect, puteți începe tricotarea cu fir și un cârlig. Proiectarea trebuie făcută dacă în prezența acelorași secțiuni ale rețelei de produse de armare.

  Tricotat o plasă armată într-un șanț

  Lucrul în șanț este dificil din cauza aglomerării.

  Este necesar să se gândească cu atenție la modelul de tricotare a fiecărui element special.

  • Pietrele sau cărămizile cu o înălțime mai mică de 5 cm vor fi așezate în partea inferioară a șanțului, vor ridica produsele metalice de la sol și vor permite betoanelor să închidă produsele de armare de pe toate fețele. Distanța dintre cărămizi trebuie să fie egală cu lățimea grilei.
  • Tijele longitudinale sunt plasate pe partea de sus a pietrelor. Tijele orizontale și verticale trebuie tăiate la parametrii necesari.
  • Începeți să formați baza ramei pe o parte a fundației. Lucrarea va fi mai ușor de făcut dacă legați strânsoare orizontale de tijele în avans. Ajutorul trebuie să susțină capetele tijelor atâta timp cât acestea nu sunt montate în poziția corectă.
  • Se efectuează o tricotare alternativă a armăturii, distanța dintre elementele distanțiere nu trebuie să fie mai mică de 50 cm. Armarea pe toate secțiunile drepte ale benzii fundamentale este conectată în același mod.
  • Parametrii și locația spațială a cadrului sunt verificați, dacă este necesar, situația trebuie corectată, iar atingerea produselor metalice în cofraje trebuie evitată.

  Sfaturi

  Ar trebui să vă familiarizați cu multiplele erori pe care le fac meșteșugarii neexperimentați atunci când efectuați întăriri fără să urmați anumite reguli.

  • Inițial, este necesar să se elaboreze un plan conform căruia se vor efectua calcule în viitor pentru a determina încărcarea fundației.
  • În timpul fabricării cofrajului, nu trebuie să se formeze goluri, altfel amestecul de beton va curge prin aceste găuri, iar rezistența structurală va scădea.
  • Solul trebuie să fie impermeabil, în lipsa acestuia, calitatea plăcii va scădea.
  • Este interzis ca barele de armare să intre în contact cu solul, astfel de contact va duce la apariția ruginei.
   • Dacă se decide să se realizeze armarea prin sudură, este mai bine să se utilizeze tije cu un indice C. Acestea sunt materiale specializate destinate sudării, prin urmare, sub influența regimurilor de temperatură, nu-mi pierd caracteristicile tehnice.
   • Nu se recomandă folosirea tijelor netede pentru armare. Mortar de beton nu este ceea ce va câștiga un punct de sprijin, și tijele ei înșiși va aluneca în ea. Când se mișcă terenul, o astfel de structură se va sparge.
   • Nu se recomandă aranjarea colțurilor printr-o intersecție directă, produsele de armare se îndoaie foarte mult. Uneori, atunci când colțurile de consolidare vin la trucuri: încălzirea unui produs metalic într-o stare pliabilă, sau cu ajutorul unui șlefuitor, măcinarea structurilor. Ambele opțiuni sunt interzise, ​​deoarece, în cadrul acestor proceduri, materialul își pierde puterea, ceea ce va duce în continuare la consecințe negative.

   Executarea calitativă a fundației este cheia unei durate lungi de funcționare a clădirii (20-40 de ani), prin urmare, această procedură trebuie acordată o atenție specială.Dar meșterii cu experiență sfătuiesc să efectueze lucrări de întreținere la fiecare 10 ani.

   Comentarii
    autor
   Informații furnizate în scop de referință. Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

   Sala de intrare

   Camera de zi

   dormitor