Grinzi fundație: caracteristici și domeniul lor de aplicare

 Grinzi fundație: caracteristici și domeniul lor de aplicare

Clădirea începe cu o fundație. Pământul "joacă", prin urmare capacitățile operaționale ale obiectului depind de puterea bazei. Grinzile de fundație sunt răspândite din cauza caracteristicilor lor fundamentale.

Ce este?

Grinzile de fundație sunt o structură din beton armat care servește drept temelia clădirii. Ei efectuează o funcție dublă:

 • sunt elemente de sprijin în pereții interiori și exteriori nemonoliți;
 • separând materialul pereților de pământ, îndeplinind funcția de protecție împotriva impermeabilizării.

Un potențial cumpărător va aprecia rezistența la îngheț și rezistența la căldură a structurilor, deoarece le fac un material durabil care va servi de mulți ani.Capacitatea grinzilor de fundație de a rezista pereților mari de presiune le permite să fie utilizate în construcția de subsoluri și fundații de case.

numire

Utilizarea clasică a grinzilor din beton armat (sau randbolok) se realizează în construcția de spații industriale, agricole și clădiri publice. Acestea servesc drept suport pentru zidurile exterioare și interioare ale clădirilor. Cu tehnologia modernă în faza de proiectare a proiectului de construcție, este posibilă utilizarea grinzilor de fundație în construcția de spații rezidențiale. Utilizarea randballs este o alternativă la construcția monolitică a fundației, este o tehnologie compusă atunci când se pune bazele unei clădiri.

Grinzile sunt destinate:

 • blocuri autoportante și pereți de tip panou;
 • pereți din cărămidă autoportantă;
 • pereți cu panouri articulate;
 • pereți solizi;
 • pereți cu deschideri de uși și ferestre.

Prin destinație în construcția FB sunt împărțite în patru grupe:

 • montată pe perete, acestea sunt montate lângă pereții exteriori;
 • conectat, instalat între stâlpii care formează structura clădirii;
 • Grinzile obișnuite sunt folosite pentru lipirea fasciculelor de perete și coerente;
 • produse sanitare tehnice cu nervuri destinate nevoilor sanitar-tehnice.

Montarea unei fundații de tip stivuit pentru construcția de obiecte mari este zona optimă pentru aplicarea grinzilor de fundație. Dar este, de asemenea, eficient să le folosiți ca o grătare pentru o grămadă sau o coloană de structuri de cadru, deoarece acestea fac posibilă fixarea întregului cadru al unei clădiri.

Avantajele acestor structuri din beton armat comparativ cu tehnologia monolit sunt:

 • reducerea timpului de construcție;
 • facilitarea comunicațiilor subterane în interiorul clădirii.

Astăzi, datorită caracteristicilor speciale, utilizarea structurilor de fundație joacă un rol important. Costul acestora, potrivit calculelor, este de aproximativ 2,5% din costul total al clădirii.

Utilizarea pe scară largă a construcțiilor prefabricate de fundație este o modalitate simplă și ieftină de a se compara cu fundațiile de benzi. Structurile trebuie să fie bine fixate. În mod tipic folosită tip de fundație stakanny, atunci când elementele individuale se bazează pe pașii din lateral. Dacă înălțimea treptei și a grinzilor nu se potrivesc, atunci este prevăzută instalarea coloanelor de cărămidă sau beton.

Atunci când se utilizează fundațiile coloanei, este permisă susținerea de sus. Piciorușele se numesc perne. Cu o bază mare a clădirii, este posibil să se creeze nișe speciale în partea superioară, în care sunt montate grinzi standard. Modelele de grinzi tăiate sunt utilizate în celule separate ale clădirilor și sunt atașate la o cusătura transversală la temperatură.

În construcția structurilor de cadru, se recomandă utilizarea grinzilor de fundație pentru montarea pereților exteriori. Produsele sunt stivuite pe marginea fundației, acoperite cu o soluție de beton. Pentru a preveni umiditatea excesivă, de regulă se aplică o soluție de nisip și ciment peste structurile din beton armat.

Instalarea structurilor de fundație se efectuează numai cu ajutorul echipamentului de ridicare, având o greutate cuprinsă între 800 kg și 2230 kg. În conformitate cu standardele GOST, grinzile sunt executate cu găuri prevăzute pentru ridicare și instalarea lor. Astfel, prin utilizarea orificiilor de fixare sau a balamalelor speciale de montare din fabrică și a dispozitivelor speciale de prindere, fasciculul este atașat la troliu și așezat pe locul desemnat.Grinzile sunt montate pe stalpi sau piloți, în cazuri excepționale - pe nisip și pietriș.

Greutatea produsului nu necesită suporturi suplimentare cu suport. Cu toate acestea, se recomandă să se respecte cantitatea minimă de rulment, nu mai mică de 250-300 mm. Pentru lucrările ulterioare, precum și pentru a preveni deteriorarea pereților, este de dorit să se asigure un strat de materiale de impermeabilizare (material de acoperire, linocrom, hidroizolare). Astfel, grinzile de fundație sunt un material de înaltă calitate și adecvate în ceea ce privește caracteristicile și prețul.

Cerințe de reglementare

Structurile sunt fabricate în conformitate cu specificațiile tehnice ale GOST 28737-90, introduse de Comitetul de Stat al URSS în 1991. Timpul și practica au demonstrat calitatea acestui produs. Potrivit perioadei sovietice a GOST, fabricarea structurilor de fundație este reglementată în ceea ce privește dimensiunile structurilor, formele lor transversale, marcajele, materialele, cerințele și procedurile de acceptare, metodele de control al calității și condițiile de depozitare și transport.

Atunci când comandați și cumpărați grinzi de fundație, trebuie să cunoașteți caracteristicile de proiectare necesare ale produsului.

Cerințe tehnice: vedere în secțiune transversală, mărimea, lungimea și desemnarea unei serii de desene de lucru ale grinzilor - găsiți în tabelul nr. 1 GOST. Materia primă pentru fabricarea grinzilor este betonul greu. Lungimea produsului, tipul de armare și datele de calcul a sarcinii influențează alegerea clasei de beton. De obicei grinzile sunt executate din beton M200-400. Specificațiile produsului vă permit să asigurați în mod optim sarcina din pereți.

În ceea ce privește armarea, GOST permite:

 • armătură precomprimată pentru structuri mai lungi de 6 m;
 • pentru barele de armare precomprimate de până la 6 m, la cererea producătorului.

În mod tradițional, toate grinzile sunt fabricate cu armătură pretensionată din oțel A-III. După ce ați determinat dimensiunile și secțiunea transversală a produsului, este necesar să indicați corect marcajul, în special pe variantele subsolului. Se compune din grupuri alfanumerice separate printr-o cratimă. Marcajul obișnuit este format din 10-12 caractere.

 • În primul grup de semne indică dimensiunea fasciculului. Prima cifră indică tipul secțiunii, poate varia de la 1 la 6. Setul de litere indică tipul de fascicul. Numerele după litere indică lungimea în decimetre, rotunjită la cel mai apropiat număr întreg.
 • Al doilea grup de cifre indică numărul secvenței provenind din capacitatea de încărcare. Aceasta este urmată de informații privind clasa armăturii de pretensionare (numai pentru grinzile stresate).
 • Al treilea grup indică caracteristici suplimentare. De exemplu, în cazul unei rezistențe sporite la coroziune la sfârșitul marcajului, se plasează indicele "H" sau caracteristicile de proiectare ale grinzilor (balamale de montaj sau alte produse încorporate).

Un exemplu de simbol (marca) a fasciculului indicând capacitatea portantă și datele armăturii: 2БФ60-3AIV.

Un exemplu de simbol indicând caracteristicile suplimentare: înlocuirea găurilor de sling cu bucle de montare, producția de permeabilitate normală (H) din beton și destinate utilizării în condiții de expunere la un mediu ușor agresiv: 4BФ48-4АТVCK-H. Trei tipuri de produse definesc un set de litere:

 • grinzi de fundație solide (FBS);
 • grinzi de fundație solide cu o decupare pentru jupuitoare sau sărind peste structuri inginerești (FBV);
 • grinzi miezuri goale (FBP).

Controlul calității grinzilor de fundație necesită verificarea:

 • clasa de compresie a betonului;
 • rezistența la rupere a betonului;
 • disponibilitatea și corelarea armăturilor și a produselor încorporate;
 • precizia indicatorilor geometrici;
 • grosimea stratului protector de beton la armare;
 • lățimea crăpăturilor de contracție.

În pașaportul tehnic al lotului de rânduri achiziționate ar trebui indicat:

 • gradul de rezistență a betonului;
 • rezistența la rupere a betonului;
 • clasa de armare precomprimată;
 • marca de beton pentru rezistența la îngheț și permeabilitatea la apă.

Regulile de transport pentru FB asigură transportul în stive. Este permisă o înălțime a stivei de până la 2,5 m, distanța dintre stive nu este mai mare de 40-50 cm. O condiție prealabilă este prezența garniturilor între grinzi și garniturile dintre stive. Acest lucru este valabil mai ales pentru modelul I.

tipuri

Modelul fundamental este o grămadă sau o coloană de beton lung lungă. Grinzile în funcție de lățimea suprafeței secțiunii transversale sunt împărțite în tipuri:

 • pentru zidirea clădirilor cu spațiu de până la 6 m (1BF-4BF);
 • pentru construirea zidurilor cu un pas de 12 mm (5BF-6BF).

De obicei, fasciculul deasupra are o suprafață plană de o anumită dimensiune: de la 20 la 40 cm lățime. Dimensiunea sitului depinde de tipul de material de perete. Lungimea produsului poate ajunge la 6 metri dar nu mai puțin de 1 m 45 cm. În cazul modelelor 5 BF și 6 BF, lungimea este de 10,3 până la 11,95 m.Înălțimea grinzilor este de 300 mm, cu excepția celor 6BF - 600 mm. Partea fasciculului are forma unui con în formă de T sau trunchiată. Această formă reduce încărcătura percepută.

Grinzile diferă în funcție de tipul de secțiuni:

 • trapezoid cu marginea inferioară de 160 mm și vârful 200 mm (1 BF);
 • Secțiune T cu bază 160 mm, partea superioară 300 mm (2BF);
 • Secțiune T cu partea suport, partea inferioară 200 mm, partea superioară - 40 mm (3BF);
 • Secțiune T cu bază 200 mm, partea superioară - 520 mm (4BF);
 • trapezoidal cu o margine inferioară de 240 mm, superior - 320 mm (5BF);
 • trapezoidală cu o parte inferioară de 240 mm, partea superioară - 400 mm (6BF).

Indicatorii permit abateri: la o lățime de până la 6 mm, în înălțime de până la 8 mm. Următoarele tipuri de grinzi de fundație sunt utilizate în construcția de clădiri rezidențiale și industriale:

 • 1FB - serii 1.015.1 - 1.95;
 • FB - seria 1.415 - 1. vol. 1;
 • Seria 1FB - 1.815.1 - 1;
 • 2BF - seria 1.015.1 - 1.95;
 • 2BF - seria 1.815.1 - 1;
 • 3BF - seria 1.015.1 - 1.95;
 • 3BF - seria 1.815 - 1;
 • 4BF - seria 1.015.1-1.95;
 • 4BF - seria 1.815 - 1;
 • 1BF - seria 1.415.1 - 2.1 (fără armătură pretensionată);
 • 2BF - seria 1.415.1 - 2.1 (armare precomprimată);
 • 3BF - seria 1.415.1 - 2.1 (armare precomprimată);
 • 4BF - seria 1.415.1 -2.1 (armătură pretensionată);
 • BF - RS 1251 - 93 Nr. 14 -TO.

Lungimea fasciculului depinde de distanța dintre pereții individuali.Când se calculează nevoia de a-și aminti despre stocul de pe ambele părți. Dimensiunile secțiunii provin din calcularea încărcării pe grindă. Multe firme efectuează calcule pentru comenzi individuale. Dar, de asemenea, experții vă vor ajuta să alegeți marca de grinzi de fundație, luând în considerare condițiile de inginerie și geografice pe șantierele de construcții.

Tehnologiile moderne permit utilizarea grinzilor de fundație sub pereți cu geamuri cu bandă, cu un dispozitiv de-a lungul întregii lungimi a cărămizii de bază a fasciculului până la 2,4 m. În mod tradițional, atunci când există o zidărie în zona subsolului și pereților, grinzile de fundație sunt neapărat folosite.

Dimensiuni și greutate

Serii separate de grinzi de fundație au propriile dimensiuni standard. Ele depind de standardele stabilite pentru dimensiunile grinzilor aprobate de GOST 28737 - 90 - 35 m. Caracteristicile grinzilor de tip 1BF:

 • dimensiunile secțiunii 200x160x300 mm (marginea superioară, marginea inferioară, înălțimea modelului);
 • lungimea modelului - sunt oferite 10 variante de dimensiuni de la 1,45 la 6 metri.

Caracteristicile grinzilor tip 2BF:

 • dimensiunile secțiunii 300x160x300 mm. Grosimea tijei superioare T bar 10 cm;
 • lungimea modelului - sunt oferite 11 dimensiuni de la 1,45 la 6 metri.

Caracteristicile grinzilor tip 3BF:

 • dimensiunile secțiunii 400x200x300 mm. Grosimea tijei superioare T bar 10 cm;
 • lungimea modelului - sunt oferite 11 dimensiuni de la 1,45 la 6 metri.

Tip 4BF specificații:

 • dimensiunile secțiunii 520x200x300 mm. Grosimea tijei superioare T bar 10 cm;
 • lungimea modelului - sunt oferite 11 dimensiuni de la 1,45 la 6 metri.

Specificații tip 5BF:

 • dimensiunile secțiunii 400x240x600 mm;
 • lungimea modelului - sunt oferite 5 dimensiuni de la 10,3 până la 12 metri.

Caracteristicile tipului 6BF:

 • dimensiunile secțiunii 400x240x600 mm;
 • lungimea modelului - sunt oferite 5 dimensiuni de la 10,3 până la 12 metri.

În conformitate cu normele GOST 28737-90, sunt permise abateri de la dimensiunile specificate: nu mai mult de 12 mm în parametrii liniari și nu mai mult de 20 mm de-a lungul lungimii fasciculului. Milimetrele abaterilor sunt inevitabile, deoarece procesul de contracție în timpul uscării este necontrolat.

Sfaturi

Deoarece tehnologia compusă a fost dezvoltată pentru construcții în masă, utilizarea acesteia în construcția de case private are două nuanțe:

 • utilizarea modelelor de lamele fabricate conform standardelor GOST, este de dorit să se ia în considerare inițial în proiect obiecte atipice de construcții individuale;
 • dimensiunea mare și greutatea structurilor măresc costul construcției clădirii prin atragerea de echipamente de ridicare.

Prin urmare, la calcularea calculelor de construcție, calculați aceste nuanțe. Pentru dificultăți în atragerea echipamentelor speciale și a forței de muncă, utilizați construcția grilei într-o versiune monolitică.

 • Atunci când alegeți un model de grinzi, luați în considerare capacitatea portantă a elementelor, adică sarcina maximă a soluției structurale a pereților. Capacitatea portantă a fasciculului este determinată de autorul proiectului de construcție al clădirii. Acest indicator poate fi specificat în fabrică sau în funcție de tabelele speciale pentru o anumită serie.
 • Acordați atenție faptului că grinzile care execută funcțiile de lagăr nu ar trebui să aibă fisuri, cavități multiple, fluxuri și jetoane.

Pentru informații despre selectarea și instalarea fasciculelor de fundație, consultați următorul videoclip.

Comentarii
 autor
Informații furnizate în scop de referință. Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

Sala de intrare

Camera de zi

dormitor