Cum de a face o fundație de țevi de azbociment?

Atunci când alegeți tipul de fundație proprietar trebuie să ia în considerare în primul rând caracteristicile solului și structura în sine. Criteriile importante pentru alegerea unuia sau a altui sistem de bază sunt accesibilitatea prețurilor, reducerea intensității forței de muncă a instalației, capacitatea de a desfășura activitatea fără implicarea echipamentelor speciale. Fundația pentru țevi de azbest este potrivită pentru solurile "problematice", are un cost mai mic comparativ cu alte tipuri de baze.

Caracteristici speciale

Cu câteva decenii în urmă, țevile de azbest-ciment nu erau practic utilizate în construcția de locuințe private, ceea ce se datora, în primul rând, mitului nesiguranței lor ecologice la acel moment și, în al doilea rând, lipsa de cunoștințe și experiență practică în tehnologia utilizării acestui material.

Astăzi, o fundație coloană sau pile pe fundații de azbest a devenit destul de răspândită., în special pe soluri, unde nu este posibilă echiparea bazei banda. Aceste soluri sunt în principal soluri argiloase și argiloase, cu umiditate saturată, precum și zone cu o diferență de înălțime.

Cu ajutorul țevilor de azbociment, clădirea poate fi ridicată cu 30-40 cm, ceea ce este convenabil pentru zone situate în zonele joase, în zonele inundabile și, de asemenea, supuse inundațiilor sezoniere. Spre deosebire de coloanele metalice, piloții din azbest-ciment nu sunt predispuși la coroziune.

Tuburile de azbest sunt materiale de construcție pe bază de fibre de azbest și ciment Portland. Acestea pot fi presurizate și presate. Numai modificările de presiune sunt potrivite pentru construcții, ele sunt, de asemenea, utilizate în organizarea de puțuri, puțuri.

Astfel de țevi au un diametru cuprins între 5-60 cm, rezistă la presiuni de până la 9 atmosfere, sunt caracterizate prin durabilitate și coeficienți de rezistență hidraulică.

În general, tehnologia instalării lor este standard - cele mai multe fundații piloți sunt instalate în același mod.Pentru conducte sunt pregătite puțuri, locația și adâncimea acestora corespund documentației de proiectare, după care acestea sunt coborâte în penetrații pregătite și umplute cu beton. În detaliu despre tehnologia de instalare va exista un discurs în capitolele ulterioare.

Pro și contra

Popularitatea acestui tip de fundație se datorează, în primul rând, capacității de a face un sit cu un "problemă" de sol potrivit pentru construcții. Conducta de azbest poate fi instalată manual, fără implicarea unor echipamente speciale, care le distinge de grămezi de metal. Este clar că acest lucru reduce costul obiectului.

Lipsa unei cantități mari de lucrări la sol, precum și necesitatea de a umple suprafețe mari cu o soluție de beton, determină o intensitate mai mică a forței de muncă a procesului de instalare și o viteză mai mare.

Conductele de azbest-ciment sunt mult mai ieftine decât grămezi, în timp ce demonstrează o rezistență mai bună la umiditate. Pe suprafata nu formeaza coroziune, nu exista degradare a materialului si pierderea rezistentei. Acest lucru permite construcția în soluri cu umiditate excesivă, precum și în zonele inundate.

Dacă comparăm costul unei fundații coloană pe o bază de azbest-ciment cu costul unei benzi analogice (chiar superficiale), prima va fi cu 25-30% mai ieftină.

Când se utilizează grămezi de acest tip, este posibilă ridicarea clădirii la o înălțime medie de 30-40 cm și o distribuție corespunzătoare a încărcăturii - chiar până la 100 cm. Nu toate celelalte tipuri de fundație demonstrează astfel de calități.

Principalul dezavantaj al țevilor de azbociment este capacitatea lor redusă de transport. Aceasta duce la imposibilitatea utilizării lor în construcția zonelor umede și a solurilor organice și impune, de asemenea, anumite cerințe pentru construcție. Obiectul ar trebui să fie o creștere joasă a materialelor ușoare - lemn, beton gazos sau construcții de tip cadru.

Datorită capacității reduse de rulmenți, este necesar să se mărească numărul de țevi de azbociment și, în consecință, puțurile pentru acestea.

Spre deosebire de omologii metalici, astfel de suporturi se caracterizează prin absența unei proprietăți "ancoră" și, prin urmare, în cazul nerespectării tehnologiei de instalare sau a erorilor în calcule atunci când se ridică solul, suporturile vor fi presate din pământ.

La fel ca cele mai multe case, obiectele cu fundații de azbociment sunt construite fără un subsol. Desigur, cu o mare dorință, poate fi echipată, totuși, este necesar să se sapă o groapă (pentru a construi un sistem puternic de drenare pe soluri umede cu umiditate), care în majoritatea cazurilor este irațional.

așezări

Construcția oricărui tip de fundație ar trebui să înceapă cu pregătirea documentației de proiect și întocmirea desenelor. Ele, la rândul lor, se bazează pe datele obținute în timpul anchetelor geologice. Acestea din urmă sugerează o analiză de laborator a solului în diferite sezoane.

Pentru a obține informații despre compoziția solului și caracteristicile acestuia permite găurirea unui puț de testare, datorită căruia stratificarea solului, compoziția acestuia, prezența și volumul apelor subterane devin evidente.

Cheia pentru o fundație solidă este un calcul precis al capacității sale de transport. Suporturile fundațiilor din pilon ar trebui să atingă straturi solide de sol care se află sub nivelul înghețului. În consecință, pentru astfel de calcule, trebuie să cunoașteți profunzimea înghețării solului. Acestea sunt valori constante care depind de regiune, sunt disponibile în mod liber în surse specializate (Internet,documentația oficială a organismelor care reglementează regulile de construcție într-o anumită regiune, laboratoarele producătoare de analiză a solului ș.amd).

După ce a fost învățat coeficientul necesar de penetrare a înghețului, ar trebui adăugate alte 0,3-0,5 m, deoarece exact acele țevi de azbest-ciment se proiectează deasupra solului. De obicei, aceasta este o înălțime de 0,3 m, dar când vine vorba de regiunile inundabile, înălțimea părții superioare a țevilor crește.

Diametrul țevilor este calculat pe baza indicatorilor de încărcare care vor afecta fundația. Pentru a face acest lucru, aflați greutatea specifică a materialelor din care este construită casa (acestea sunt prevăzute în Codul construcțiilor). În acest caz, este necesar să se rezume nu numai greutatea materialelor pereților, dar și acoperișurile, acoperirile și izolațiile termice și pardoselile.

Greutatea pe 1 țeavă de azbociment nu trebuie să depășească 800 kg. Instalarea lor este necesară în jurul perimetrului clădirii, în punctele de încărcare mărită, precum și la intersecțiile zidurilor portante. Pasul de instalare - 1 m.

După primirea informațiilor despre greutatea specifică a materialului, se adaugă, de obicei, o valoare suplimentară de 30% la această valoare pentru a obține coeficientul presiunii totale a casei în uz pe fundație.Cunoscând acest număr, este posibil să se calculeze numărul de conducte, un diametru adecvat și, de asemenea, numărul de supape (la o rată de 2-3 tije pe suport).

În medie, pentru clădirile cu cadru, precum și pentru facilitățile nerezidențiale (chioscuri, bucătării de vară) se utilizează țevi cu diametrul de 100 mm. Pentru casele cu gaze sau case din lemn - produse cu un diametru de cel puțin 200 - 250 mm.

Consumul de beton depinde de diametrul suportului. Deci, este nevoie de aproximativ 0,1 metri cubi de soluție pentru a umple 10 m dintr-o țeavă cu un diametru de 100 mm. Pentru o umplere similară a unei țevi cu diametrul de 200 mm, sunt necesari 0,5 metri cubi de beton.

montare

Instalarea trebuie să fie precedată în mod obligatoriu de analiza și redactarea solului, care conține toate calculele necesare.

Apoi puteți începe pregătirea site-ului pentru fundație. Mai întâi de toate, este necesar să eliminați gunoi de pe site. Apoi, îndepărtați stratul de sol superior al solului, nivelul și tamponați suprafața.

Următorul pas va fi marcarea - în funcție de desenele de pe colțuri, precum și de punctele de intersecție ale structurilor de susținere, se cuplează știfturile între care se întinde frânghia. La finalizarea lucrării, trebuie să vă asigurați că "modelul" rezultat corespunde modelului și, de asemenea, verificați dublu perpendicularitatea laturilor formate de colțuri.

După terminarea marcajului, treceți la găurirea țevilor. Pentru muncă, folosiți burghiul și, în absența acestuia, săturați adâncurile manual. Diametrul lor este cu 10-20 cm mai mare decât diametrul suporturilor. Adâncimea - 20 cm mai mult decât înălțimea părții subterane a țevii.

Acest "stoc" este necesar pentru a dormi un strat de nisip. Se toarnă până la fundul depresiunii de aproximativ 20 cm, după ce se umple, se umezește cu apă și se sfărâmă din nou. Următoarea etapă este impermeabilizarea primară a țevilor, care implică căptușeala fundului puțului (pe partea superioară a pernei de nisip compactat) a materialului de acoperiș.

Acum, țevile sunt coborâte în adânciturile care sunt fixate și fixate cu suporturi temporare, de obicei din lemn. Atunci când țevile sunt scufundate în soluri cu un nivel ridicat de umiditate de-a lungul întregii lungimi a subsolului, acestea sunt acoperite cu mastic de impermeabilizare a bitumului.

Betonul mortar poate fi comandat sau pregătit manual. Ciment și nisip amestecat în proporție de 1: 2. Se adaugă apă la această compoziție. Ar trebui să facă o soluție, coerența unui aluat care curge. Apoi, 2 părți de pietriș sunt introduse în ea, și este încă bine amestecat din nou.

Betonul este turnat în țeavă la o înălțime de 40-50 cm, apoi conducta este ridicată cu 15-20 cm și este lăsată până când soluția se întărește.Această tehnologie vă permite să creați o "bază" sub conducte, mărind astfel rezistența la ridicarea solului.

Când soluția de beton se întărește complet, pereții conductei sunt impermeabili cu acoperiș. Între zidurile nișelor și suprafețele laterale ale țevii adormi nisipul râu, care este bine umflat (principiul este același ca în aranjamentul "pernei" - turnați nisipul, tampați, turnați apa, repetați pașii).

Între conducte strângeți șirul, convingându-se din nou de precizia nivelului și continuați cu armarea țevii. În acest scop, mai multe tije sunt conectate cu joncțiuni transversale de sârmă, care sunt coborâți în conductă.

Acum rămâne să se toarne soluția de beton în conductă. Utilizarea unui șofer vibratoare permite eliminarea prezervării bulelor de aer în grosimea soluției. Dacă nu este acolo, străpungeți soluția umplută în mai multe locuri cu armare, apoi închideți găurile rezultate pe suprafața soluției.

Când puterea câștigă soluția (aproximativ 3 săptămâni), puteți începe să așezați partea aeriană a bazelor, impermeabilizarea acestora. Una dintre caracteristicile pozitive ale acestor suporturi este capacitatea de a accelera procesul de pregătire a fundației. După cum se știe, pentru un set complet de beton are nevoie de 28 de zile.Cu toate acestea, țevile ce mărginesc betonul joacă rolul de cofraj permanent. Datorită acestui fapt, se pot începe lucrări suplimentare în 14-16 zile după turnare.

Între ele, suporturile pot fi conectate prin grinzi sau se unesc o plăcuță monolitică. Alegerea unei anumite tehnologii se bazează, de obicei, pe materialele utilizate.

Grinzile sunt utilizate în principal în case din caramida și cărămidă, precum și în clădiri mici pentru uz casnic. Pentru casele din beton gazos sau arbolit, este de obicei turnată o grătar, care este în plus armat. Indiferent de tehnologia aleasă, este necesar să se conecteze armarea stâlpilor cu elementul de putere al bazei (grinzi sau armarea grilei).

opinii

Consumatorii care folosesc fundația pe țevi de azbest-ciment pleacă în mare parte recenzii pozitive. Proprietarii de case notează disponibilitatea și costul scăzut al casei, precum și posibilitatea de a face toată munca cu propriile mâini. Ca și în cazul turnării monolitic sau a plăcii de bază, nu este nevoie să comandați un mixer de beton.

Pentru solurile argiloase din regiunile nordice, unde există o umflare puternică a solului, locuitorii caselor construite recomandă creșterea nivelului de sprijin, asigurați-vă că le faceți cu expansiunea de dedesubt și creșteți numărul armăturilor.În caz contrar, solul împinge conducta.

Din videoclipul de mai jos veți afla despre beneficiile unei fundații din țevi din PVC, azbest sau metal.

Comentarii
 autor
Informații furnizate în scop de referință. Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

Sala de intrare

Camera de zi

dormitor