Cum de a consolida fundația: căi și tehnologie pentru a consolida bazele diferite

 Cum de a consolida fundația: căi și tehnologie pentru a consolida bazele diferite

Datorită absenței unei întrețineri programate îndelungate sau sub sarcini mari, fundația începe să se prăbușească. Dacă pereții sunt suficient de puternici, atunci proprietarii decid să repare fundația cu propriile mâini. Acest lucru face posibilă extinderea timpului de funcționare și economisirea de bani.

Consolidarea fundației unei case particulare se realizează prin mai multe metode, dintre care majoritatea nu necesită cunoștințe de specialitate și capacități tehnice.Constructorii profesioniști trebuie să se implice numai în unele cazuri dificile.

Caracteristici și pregătire

Armarea fundației trebuie efectuată în două cazuri: când se detectează semne de deformare structurală și dacă se intenționează adăugarea de pardoseli. Înainte de a începe munca, este necesar să analizați cu atenție starea casei, să evaluați gradul de distrugere a fundației sau probabilitatea de deteriorare în viitorul apropiat și numai după aceea începeți să vă consolidați munca.

Stabilirea cauzelor

Ca regulă, profesioniștii cu echipament specializat sunt invitați să identifice defectele. Dar poți să faci munca singură, dacă ești corect evaluat pentru toate motivele și urmează ghidul pas cu pas pentru a crește puterea fundației. În nici un caz, atunci când defectele sunt detectate, ele nu pot fi ignorate, altfel în viitor înlocuirea inevitabilă a fundației va fi foarte costisitoare.

Este posibil să se determine stadiile primare ale distrugerii prin mai multe semne evidente sau ascunse.

Semnele evidente sunt ușor de observat cu ochiul liber, acestea includ:

 • zonele deformate de pe suprafața podelei;
 • schimbări ale nivelului solului și formarea de scufundări în jurul bazei;
 • apariția defectelor pe placarea exterioară a casei sau distrugerea acesteia;
 • apariția fisurilor în subsol și pereți;
 • distrugerea locală minoră în structura însăși și în zona adiacentă.

Cu defecte invizibile este mult mai dificil, aici veți avea nevoie de echipament special. Cu toate acestea, dacă cel puțin ceva vă alarmă, de exemplu, pe fundație sau pe fațadă a apărut o descompunere a unui tencuial decorativ, sau solul a erodat ușor în jurul casei, invita specialiști. Prin urmare, vă protejați de consecințe mai grave. Experții vor determina rapid cauza și vor recomanda remedierea acestora. Și puteți rezolva problema dacă doriți.

Există multe motive pentru distrugerea fundației casei.

Cele mai importante sunt:

 • calculul inițial incorect al încărcăturii pe bază;
 • lucrări de terasament la scară largă;
 • încălcarea construcției fundației;
 • înghețarea solului;
 • slabă calitate a bazei de impermeabilizare sau lipsa acesteia;
 • economiile excesive în construcții, de exemplu, utilizarea materialelor de construcție de joasă calitate;
 • schimbări ale proprietăților solului de la construirea clădirii;
 • vibrații constante (casa este situată în apropierea căii ferate);
 • funcționarea necorespunzătoare a structurii (lipsa încălzirii în timpul iernii);
 • presiuni crescute asupra fundației datorită reamenajării casei sau reconstrucției ei;
 • lipsa sau drenajul incorect.

Pe lângă toate cele de mai sus, impactul mediului: ușoare fluctuații subterane, încălzire bruscă, temperaturi fluctuante, ploi foarte lungi și multă zăpadă. Ca rezultat, nivelul apei subterane crește, iar procesele de ridicare a solului apar.

În orice caz, este imposibil să se prevadă toate consecințele dezastruoase ale prăbușirilor naturale, dar este necesar să se calculeze riscurile la etapa de proiectare a unei case.

Analiza distrugerii

Care va fi consolidarea fundației, depinde în mare măsură de tipul de sol. Ce pământ prevalează pe amplasament, trebuie mai întâi să determinați.

De asemenea, trebuie să implementați o serie de proceduri de cercetare care vor ajuta la determinarea caracteristicilor lucrării:

 • La început merită examinat vechea fundație - structura, adâncimea, materialele folosite.
 • Apoi efectuați un sondaj suprateran.Acesta oferă o oportunitate de a stabili sarcina pe fundație, pentru a detecta distorsiunile și fisurile.

Orice fundație veche întărește în timp.

În cazul în care este întărită, poate fi determinată de următoarele caracteristici:

 • Casa măgar mai mult decât valorile permise.
 • Sarcina pe fundație a crescut.
 • O sursă de vibrații intense a apărut lângă clădire sau în interiorul acestuia.

Pentru a face o întărire corectă a fundației casei cu propriile mâini, este necesar să stabiliți exact dacă structura sa diminuat. Acest lucru este implementat destul de simplu: peste fiecare fisură formată pe fundație, este necesar să se poziționeze marcatorii (balize de gips). Dacă în timpul lunii sunt deformate, puteți ajunge la locul de muncă. Modalitățile de consolidare a fundațiilor sunt destul de diverse, deci ar trebui împărțite în mai multe grupuri.

Descărcarea de bază

Faza finală a lucrărilor pregătitoare este descărcarea fundației, care poate fi parțială sau completă. Aceasta este o etapă importantă, care nu permite distorsiuni în timpul lucrărilor de fortificație. Descărcarea parțială. Se realizează prin instalarea suporturilor temporare din lemn, precum și a suporturilor metalice și din lemn.

În primul rând, la primul etaj sau în subsol, pernele de sprijin sunt amplasate la o distanță de 1,5-2 m de perete, o rază de suport este așezată pe ele și rafturile sunt fixe, care apoi trebuie să fie conectate cu o grindă cu o suprapunere și cu ajutorul unor pene cu o grindă de susținere.

Pentru descărcarea completă a bazei, va fi necesară instalarea razdals (grinzi metalice). Sub linia de asamblare a zidăriei, cu fiecare dintre cele două laturi, se fac drumuri în care este necesar să se pună la fiecare doi metri de randbalka și să le legați împreună cu ajutorul șuruburilor (20-25 mm). Locuri unde randbalki comunică între ele, trebuie să gătești căptușeală, iar distanța de la perete la randbalki se umple cu o soluție de ciment și nisip.

În partea inferioară a peretelui, în vecinătatea marginea superioară a subsolului, prin 2-3 m străpunge găurile în care sunt introduse grinzile transversale. Sub fiecare traversă dispusă pentru două perne de sprijin. Baza sub perne ar trebui sigilată.

desen

Înainte de începerea dezvoltării proiectului de consolidare a fundației, este necesar să se efectueze o inspecție tehnică a structurii, care, printre altele, ar trebui să includă o analiză a motivelor care explică capacitățile insuficiente ale lagărelor fundației și solului fundației.Inspecția tehnică este efectuată în mod exhaustiv. Orice sondaj începe cu o revizuire a proiectelor și a documentelor de execuție disponibile referitoare la clădirea în sine și la teritoriul în care se află.

Inspectarea casei în sine (atât partea superioară a acesteia cât și părțile subterane) include:

 • determinarea schemei poziției relative a principalelor structuri de sprijin ale elementelor structurii;
 • lucrări de măsurare;
 • certificarea tehnică a structurilor, inclusiv fundația;
 • stabilirea caracteristicilor fizico-mecanice ale materialelor de construcție și a solului;
 • stabilirea de sarcini planificate și reale;
 • detectarea defectelor și a motivelor apariției acestora (de exemplu, izbucnirea fundației și o fisură au mers de-a lungul peretelui).

În plus, pentru a completa imaginea la etapa premergătoare proiectului, pot fi necesare rezultatele monitorizării deformaționale și geodezice.

Principalele tipuri și metode

Întărirea fundației poate fi efectuată prin diverse metode, în funcție de gradul de distrugere a bazei, a materialului și a multor altor factori. În plus, cauza eșecului structural nu are o importanță prea mică.

de intemperii

Protecția fundației împotriva intemperiilor se efectuează în timpul condiționării chimice și fizice a materialului de fundație, atunci când procesele de intemperii determină zidăria să fie afectată superficial și nu există fisuri prin fundație. De regulă, acest lucru se întâmplă dacă fundația este realizată din zidărie de cărămidă sau de moloz, care are o rezistență scăzută la apă și rezistență la apă.

Încălzirea chimică poate apărea atunci când cimentul sau substanța adăugată la masa liantului nu este rezistentă la influențele agresive asupra mediului.

Pentru a restabili suprafata fundatiei, se foloseste arma (tencuiala cu o solutie de ciment) pe suprafata laterala curata (pregatita) a fundatiei sau aruncarea pe o plasa de otel fixata pe suprafata ei laterala.

Dacă procesele de intemperii au acoperit fundația până la grosimea completă, este necesar fie cimentarea zidăriei, consolidarea fundației existente sau consolidarea fundației cu cleme, restabilirea capacităților lagărelor fundației.

Durabilitate datorită extinderii

Această metodă este destul de complicată în execuția propriilor mâini, dar mai multe persoane sunt capabile să rezolve această problemă.Talpa este o pernă din beton armat, care servește ca suport pentru fundație. Mai întâi de toate, este necesar să marcați fundația la fiecare 2,5-3 metri, să excavați solul pe părțile laterale ale bazei și sub ea.

Ar trebui să fie așezat sub tencuiala armată fundație, se toarnă cu o soluție care trebuie distribuită în mod egal și îndepărtați bulele de aer. Acest lucru va necesita un vibrator pentru beton. Pe părțile laterale, talpa trebuie ridicată la aproximativ 15 cm deasupra bazei.

injecție

Consolidarea fundației printr-o metodă precum injectarea este una dintre cele mai inovatoare metode. Mâinile proprii pentru a le pune în aplicare nu vor funcționa. Pentru a pune în aplicare această metodă este nevoie de echipament special. Esența tehnologiei constă în faptul că puțurile cu un diametru de 16-24 cm sunt forate la diferite unghiuri (aproximativ 45) din diferite părți ale fundației, diametrul fiind ales în funcție de condiții. Adâncimea puțurilor variază în funcție de caracteristicile solului. Pentru o armare mai fiabilă a bazei casei, se recomandă perforarea pe straturi dure de sol. După aceasta, puțurile sunt umplute cu soluția.

În puțurile umplute cu soluție, puneți pilonii de injecție din armătură. Sub presiune de 1-3 MPa, amestecul de ciment sau betonul se toarnă în ele.Acest proces este denumit "test de presiune bine".

Ca urmare, solul este compactat, mărimea gramului este mărită cu 5-10%. Saturarea solului cu mortar de ciment sau beton face posibilă umplerea golurilor și a porilor, întărește zonele slabe. În timp ce sunt înghețate, soluțiile adâncesc fundația și contribuie la creșterea capacității de încărcare.

Prin tehnologie de aruncare

Ca urmare a utilizării metodei de mai sus, primiți:

 • consolidarea solului sub casă;
 • armarea suplimentară a fundației cu grămezi de beton armat.

Consolidată de tehnica de arme este o opțiune ideală pentru a restabili baza unei case de cărămidă. Este extrem de dificil de a pune în aplicare o astfel de lucrare cu mâinile tale, este mai bine să o încredințezi specialiștilor.

Dacă sunteți convins că sunteți în stare să faceți față singuri, atunci veți avea nevoie de:

 • pumn;
 • instalații pentru aplicarea amestecului de beton sau mortar;
 • ciment, pietriș și nisip;
 • lopata.

Fundația este întărită în două etape: inițial, lucrarea se desfășoară dintr-o parte a bazei și numai după o săptămână se trece la partea opusă.O astfel de pauză temporară face posibilă consolidarea maximă a structurii.

Zonele de capturat trebuie să aibă o lungime de cel puțin 2,5 m. Un șanț de 2 m lățime și 1,5 m adâncime se săpare, zidăriile curățate de sol sunt curățate, și crestături de aproximativ 1,5 cm adâncime sunt aplicate la ea.

Puteți aplica și factura cadru realizat din bare de arbori (dacă doriți să creșteți numărul de etaje al clădirii).

Faceți o soluție de beton, amestecând ciment, nisip, pietriș și apă și folosiți o pistol de aruncare aplicat fundației, umplând toate fisurile și fisurile. Armarea cu ajutorul tehnologiei de împușcare este una dintre schemele optime de întărire, deoarece crește semnificativ nu numai capacitatea portantă a bazei, dar și impermeabilitatea la umiditate.

grămadă

Consolidarea unor grămezi impresionați

Există circumstanțe în care forarea puțurilor nu este fezabilă datorită proprietăților solului, condiției casei sau interzicerii muncii, însoțită de vibrații și zgomote. În astfel de situații, sunt practicate grămezi despărțiți. Consolidarea fundației unei case de cărămidă poate fi realizată doar cu ajutorul unor astfel de grămezi.

Tehnologia piloților injectați și plictisiți este foarte asemănătoare. Diferența este că, în cazul nostru, se folosesc grămezi deja pregătiți pentru conducere, nu trebuie să fie turnați cu beton cu propriile mâini.

Utilizarea unor astfel de fundații poate face, dacă este necesar, transferul complet al încărcăturii către o nouă fundație.

Șuruburi

Consolidarea bazei casei cu pile de șuruburi diferă de utilizarea piloților descrisi mai sus prin faptul că este imposibil să se ajusteze poziția după înșurubarea grămezii în sol.

În consecință, sunt utilizate două tehnologii:

 • "Bulls" - 2 coloane înclinate sunt înșurubate de la marginile diferite ale benzii de fundație. Pentru a face posibilă accesul din interiorul clădirii, va fi necesar să demontați podeaua în locuri;
 • Metoda clasică de amplificare - în MZLF (fundație de benzi adânci de adâncime). Prin găuri de diamant sunt realizate găuri, șanțuri sunt înșurubate vertical de ambele margini (cât mai aproape de pereții casei), casa este ridicată de cricuri, un orificiu sau un canal este aranjat în orificiu, ale cărui capete sunt sudate de grămezi.

Cu ajutorul unor cleme sau cleme

În conformitate cu această tehnologie, fundația poate fi făcută pentru a întări fundația prin intermediul ebbs, o jachetă din beton armat sau cleme.

Consolidat de mareele joase

Această metodă de amplificare este relevantă pentru fundație, din dărâmături sau cărămizi.

procedură:

 • Acoperirile din beton armat sunt folosite în locul unui cadru din armătură. Acestea trebuie să fie instalate din două laturi și presate astfel încât vârful lor să nu atingă peretele, iar segmentul inferior să fie opus.
 • Apoi trebuie să securizați structura cu cricuri și cravate, săturați tranșele cu mâner până la 2 metri.
 • Spațiul dintre ebb și perete este umplut cu mortar.

Armătură de armare

Metoda constă în construcția de-a lungul fundației învechite de beton armat sau jug de beton, care este conectat la baza veche prin canale de foraj în pământ și prin grinzi sau armături din beton armat. Acest lucru mărește semnificativ capacitatea de rulare a fundației și, datorită creșterii zonei de sprijin, se reduce structura clădirii. Clipurile din beton armat sunt împărțite în structuri largi și verticale. În cușca lărgită, segmentul inferior este afișat dincolo de limitele conturului principal al peretelui, la o distanță egală cu grosimea sa.

Montarea clemei de beton armat se realizează în următoarea ordine:

 • De-a lungul perimetrului conturului fundației, este excavat un șanț de 2-5 metri lățime și o adâncime egală cu adâncimea fundației.
 • Fundația este curățată de sol, iar găurile pentru barele de armare sunt forate în ea într-un model de șah.
 • Tijele cu un diametru de 15 până la 20 mm sunt introduse în aceste găuri, astfel încât să privească din pereții de bază cu 20-25 cm.
 • La capetele tijei, este construit un cadru cu dublu-miez de armare, pe care se fixează tabla metalică prin sudare, care joacă rolul de cofraj pentru turnarea soluției de beton.
 • În interiorul cofrajului, se pompează o soluție, după solidificare, șanțul excavat de-a lungul perimetrului este acoperit cu pământ.

Se folosește de asemenea metoda de întărire a bazei cu jacheta armată. Acest design se deosebește de cușcă numai de zona subsolului care înconjoară: colivia se închide de-a lungul întregului contur al subsolului, iar cămașa este practicată pentru a întări unele zone defecte.

Consolidarea bazei banda

Baza majorității caselor private este o fundație tip bandă. Proprietățile unor astfel de baze au capacitatea tehnică de a depăși la nivel local sarcinile permise de standarde.Acest tip de fundație este capabil să experimenteze umflarea locală a solului. Toate tipurile de fundații sunt ridicate pe o piatră de piatră. Când este supărător, este important să opriți acest proces în timp.

Pentru a întări fundația benzii, o groapă este săpată într-un unghi de 35 de grade în imediata apropiere a bazei. Adâncimea sa trebuie să ajungă la nivelul zidăriei pietrei de pat. Apoi, în cariera excavată este plasată o țeavă, diametrul ei fiind egal cu 150-200 mm. Cu ajutorul conductei, soluția de beton este umplută cu un conținut scăzut de ciment și un conținut ridicat de pietriș sau pietriș (beton slab).

Umplerea continuă până la saturarea completă a solului. În acest stadiu, este necesar să opriți munca pentru două ore. În această perioadă, este necesar să se observe comportamentul solului în ceea ce privește saturația acestuia cu o soluție. Dacă soluția începe să plece, este necesar să continuați umplerea groapă după câteva zile. Conform practicii, pentru saturația absolută a solului este nevoie de două sau de trei ori repetarea procesului. Monitorizarea situației este implementată prin balize. În cazul unei mici modificări a poziției lor, ele se îndreaptă spre etapa următoare.

Un șanț de 200-350 mm lățime este picurat de-a lungul conturului de bază. O structură de scânduri similară cofrajului este ridicată pe partea exterioară și pe partea inferioară. Pinii de armare sunt introduși în bază, iar o plasă armată este fixată la ele. În structura rezultată se toarnă o soluție de beton, în care există o umplutură din fracțiuni de pietriș și pietriș mic. O astfel de structură va consolida în mod semnificativ acest colț al casei și va distribui în mod egal sarcina într-un plan orizontal, ceea ce va opri procesul de precipitare la domiciliu.

cimentare

Diferența dintre cimentare (injecție) este că atunci când se află în cavitatea bazei, tuburile tubulare sunt instalate. De regulă, această metodă este utilizată pentru o bază de dărâmături în care există multe goluri. Disponibilitatea acestei tehnici se realizează datorită faptului că cavitățile dintre dărâmături și cărămizile sunt umplute cu mortar de ciment și se distrug fisuri minore. Tuburile tubulare sunt instalate astfel încât să se extindă dincolo de suport cu mai mult de 40 cm și să fie fixate în mod necesar cu o soluție.

Pentru a umple cavitățile tuburilor, în ele se toarnă ciment de densitate mai mică decât pentru cușcă. Lucrările trebuie efectuate în modul prescris: mai întâi trebuie să faceți un clip, după două zile, când se întărește, trebuie să completați tuburile furnizate în prealabil. Cimentarea este posibilă numai atunci când baza își păstrează capacitatea de încărcare.

În acele cazuri în care, ca urmare a intemperiilor și a încălcărilor subsolului, s-au format fisuri din zidărie în partea superfacială a clădirii, umplerea obișnuită a fisurilor deschise cu mortar de ciment poate să nu îndeplinească cerințele. Apoi se recomandă creșterea rezistenței structurii prin alte măsuri constructive.

Expert de consiliere

Gândindu-vă cum să întăriți fundația unei case, Următorii factori trebuie luați în considerare:

 • Presiunea asupra fundației unei case vechi din lemn poate fi redusă prin scăderea nivelului de înălțare a solului. Pentru a face acest lucru, un sac de nisip este construit sub baza și o centură de lut este plasată în jurul acestuia.
 • Mobilitatea solului va fi redusă semnificativ dacă sistemul de drenare este amplasat în jurul acestuia. Aceasta va crește densitatea solului, sporind astfel rezistența bazei.
 • Izolarea subsolului și a fundației va încetini semnificativ procesul de distrugere și va spori durata de viață.
 • Etanșarea adiacentă zonei orb va proteja baza de precipitații. Pentru a reduce cantitatea de umiditate care pătrunde în solul din jurul fundației, este posibil printr-un sistem de jgheaburi amplasat pe acoperiș.

Pentru a consolida în mod corespunzător fundația, trebuie să țineți cont de sfatul specialiștilor cu experiență. Acestea recomandă alegerea metodei de amplificare în funcție de starea clădirii, de capacitățile sale de reconstrucție și de caracteristicile structurii. În plus, trebuie să țineți cont de starea apei subterane.

Dacă daunele sunt mici și sedimentul fundației este complet, atunci se poate limita la etanșarea crăpăturilor cu o soluție de ciment. Cu o contracție puternică, este necesar să se elimine cauza apariției acesteia. În special, în cazul în care deformarea fundației a provocat spălarea solului, este necesară pomparea mortarului de ciment în golurile formate. La baza casei se fac fântâni și sub presiune ridicată sunt umplute cu o soluție. Acest strat întărește perfect baza și se caracterizează prin proprietăți de impermeabilizare.

Pentru a întări fundația de bandă adâncă (MSLF), experții recomandă folosirea pilelor de injecție cu șurub, plictisit sau maro. Dacă tehnica de găurire și injecție lipsește, atunci lucrarea va trebui făcută manual.

În acest scop, în zonele problematice sau de-a lungul întregului perimetru al fundației, clădirile săpate solul. Umpleți șanțul cu zidărie sau beton monolit. Sigilați fisurile din casă, în special prin blocarea cărămizilor, este necesară după stabilizarea procesului de precipitare. În cazul în care casa nu sa așezat încă, pentru a stabili timpul pentru finalizarea precipitațiilor în locurile în care casa sau fundația a crăpat, instalați balize.

Fiecare metodă de întărire a fundației este dezvoltată individual pe baza rezultatelor inspecțiilor și a informațiilor de proiectare. Proprietarii de construcții de locuințe private trebuie să-și amintească faptul că lucrările de consolidare pot fi efectuate singure după o examinare aprofundată, obținând rezultatele examinării și toate concluziile necesare.

Cum de a consolida casa și de a evita fisurile, vedeți următorul videoclip.

Comentarii
 autor
Informații furnizate în scop de referință. Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

Sala de intrare

Camera de zi

dormitor