Cum să alegi și să instalezi blocuri de fundație FBS?

Blocurile de fundație vă permit să construiți baze puternice și durabile pentru diferite structuri. În mod avantajos, se evidențiază pe fundalul structurilor monolitice cu caracter practic și viteză de aranjament. Luați în considerare aspectele pozitive și negative ale blocurilor de fundație, precum și instalarea independentă a acestui design.

Caracteristici speciale

Blocurile FBS sunt utilizate pentru construcția fundațiilor și pereților subsolului, precum și pentru structurile de susținere (rafturi, poduri, rampe). Pentru ca blocurile de fundație să aibă un indice de durabilitate ridicat și să servească pentru o lungă perioadă de timp, ele trebuie să aibă caracteristici tehnice specifice.

Densitatea materialelor de construcție ar trebui să fie de cel puțin 1800 kg / cu.m și în interiorul materialului nu trebuie să conțină goluri de aer. Blocurile de fundație din interior pot fi atât armate, cât și ne-armate. Ultima variantă este destul de comună. Produsele armate sunt realizate la comandă.

Funcția FBS este o cofrare fixă, fitingurile sunt instalate în goluri și sunt umplute cu soluție de beton. Au decupaje pentru instalarea practică a diferitelor comunicații. În conformitate cu GOST, toate tipurile de astfel de blocuri sunt utilizate pentru construcția de pereți, sub-terenuri și structuri solide utilizate pentru construcția fundației.

În procesul de producție, blocurile sunt compactate pe tabele de vibrații, pentru turnare folosesc formele specializate, care permit respectarea geometriei structurii cu precizie. Materialele cu geometrie spartă nu sunt capabile să formeze zidărie densă, iar cusăturile prea mari vor fi mai târziu o sursă de penetrare a umezelii în interiorul structurii. Pentru întărirea și întărirea accelerată, betonul este îndepărtat. Cu acest proces de fabricatie, betonul este capabil sa atinga o stabilitate de 70% in 24 de ore.

În ceea ce privește rigiditatea și rezistența, construcțiile de fundație sunt inferioare bazelor monolitice, dar sunt mai ieftine și mai practice.Blocurile de fundație sunt cele mai potrivite pentru solurile cu conținut ridicat de nisip.

În locurile cu sol ferm și moale, este mai bine să abandonați construcția unei astfel de baze, deoarece structura se poate scufunda, ceea ce va duce la distrugerea în continuare a clădirii.

Proiectarea blocurilor este rezistentă la efectele forțelor de răsturnare a solului. În acele condiții în care sistemele de beton se pot sparge, blocurile se îndoaie. Această fundație prefabricată de calitate este asigurată de un design non-monolit.

goodies

Fundația de construcție cu utilizarea FBS este în mare cerere în rândul consumatorilor datorită avantajelor existente ale acestui material de construcție.

 • Rata ridicată de îngheț. Aceste materiale de construcție pot fi instalate în orice condiții de temperatură, deoarece produsul conține aditivi speciali la rece. Structura structurii din beton armat sub influența unor grade scăzute rămâne neschimbată.
 • Rezistență ridicată la mediul agresiv.
 • Costul rezonabil al produselor.
 • O gamă largă de dimensiuni ale blocurilor.Acest lucru permite construirea de spații foarte mici, precum și obiecte de producție de mari dimensiuni speciale.

contra

Aranjamentul fundației blocului necesită prezența unor echipamente de ridicare specializate, ceea ce înseamnă că trebuie să efectuați anumite costuri financiare pentru închirierea de echipamente speciale.

Fundația bloc este puternică și durabilă, însă construcția sa este asociată cu unele inconveniente.

 • Cheltuieli materiale pentru închirierea de echipamente de ridicare.
 • Atunci când instalați unitățile unul câte unul, în construcție se formează cicatrici care necesită impermeabilizare suplimentară și izolare termică. În caz contrar, umiditatea va pătrunde în interiorul camerei, precum și toată energia termică va ieși prin ele. În viitor, astfel de factori vor duce la distrugerea clădirilor.

tipuri

GOST, care stabilește regulile pentru fabricarea FBS, prevede produse de următoarele dimensiuni:

 • lungime - 2380.1180, 880 mm (suplimentar);
 • lățimea - 300, 400, 500, 600 mm;
 • înălțime - 280, 580 mm.

Pentru construirea pereților subsol și subteran, blocurile de fundație sunt fabricate din 3 tipuri.

 • FBS. Marcarea reprezintă materiale de construcție continuă.Indicatorii de rezistență ai acestui produs sunt mai mari decât cei ai altor soiuri. Doar acest tip poate fi folosit pentru a construi o fundație pentru o casă.
 • FBV. Astfel de produse diferă de tipul precedent prin faptul că au o crestătură longitudinală, destinată construcției de comunicații inginerice.
 • FSF - este vorba de materiale de construcție goale din beton. Produsele cu blocuri ușoare au goluri pătrate deschise.

Există și structuri de dimensiuni mici, cum ar fi 600x600x600 mm și 400 mm în dimensiune. Fiecare design este un paralelipiped dreptunghiular cu caneluri în capete pentru un spațiu de depozitare strâns, umplut cu un amestec special în timpul construcției fundației sau a peretelui, și chingile de construcție, pentru care sunt preluate pentru transpunere.

Structurile FBS sunt realizate din beton silicat sau argilat expandat. Grupul de rezistență a betonului ar trebui să fie:

 • nu mai puțin B 7, 5 pentru beton cu marcaj M100;
 • nu mai puțin de B 12, 5 pentru beton cu marcaj M150;
 • pentru beton greu - de la B 3, 5 (М50) la B15 (М200).

Rezistența la îngheț a blocurilor de fundație trebuie să fie de cel puțin 50 de cicluri de îngheț-dezgheț, iar rezistența la apă trebuie să fie W2.

În desemnarea unei specii, dimensiunile sale în decimetre sunt marcate, rotunjite. De asemenea, definiția indică modelul de beton:

 • T - greu;
 • P - pe materialele de umplutură celulare;
 • C - silicat.

Luați în considerare un exemplu, FBS -24-4-6 t - acesta este un bloc de beton cu dimensiuni de 2380x400x580 mm, care constă din beton greu.

Greutatea blocurilor este de 260 kg și mai mare, prin urmare, pentru construcția fundației sunt necesare echipamente speciale de ridicare a fundației. Pentru construirea de spații rezidențiale utilizați în principal blocuri, a căror grosime este de 60 cm. Masa cea mai solicitată de blocuri este de 1960 kg.

Cea mai mare deviere a parametrilor nu trebuie să fie mai mare de 13 mm, înălțimea și lățimea de 8 mm, parametrul tăiat 5 mm.

dispozitiv

Din blocul de produse fundamentale pot fi construite 2 tipuri de cadre:

 • curea;
 • columnare.

Construcția coloanelor este ideală pentru construirea de structuri de dimensiuni mici pe soluri de țesut, nisip, precum și pe soluri cu o rată ridicată de ape subterane. Rama prefabricată din bandă este potrivită pentru diferite structuri de piatră dintr-un rând.

Ambele tipuri de baze sunt așezate conform tehnologiei generale pentru blocuri.Produsele bloc sunt așezate în modul de așezare a cărămizilor (unul câte unul) folosind mortarul de ciment. În acest caz, este necesar să se observe că masa de ciment conține o cantitate rezonabilă de lichid. Prea multă apă va distruge întreaga structură.

Pentru a crește rezistența fundației între pereții rândurilor orizontale și verticale de produse bloc, se întinde armarea. Ca urmare, după turnarea amestecului de ciment și a următorului rând de blocuri, fundația va avea o rezistență solidă la fundație.

    În cazul în care planul de construcție include un garaj subteran, subsol sau parter, atunci în pământ va fi necesar să se facă o groapă în care fundația va fi amenajată. Plăcile de beton sunt instalate ca o podea pentru subsol, sau este turnat un șapa monolit.

    instalare

    Instrucțiunile pas cu pas pentru auto-instalarea produselor bloc includ:

    • lucrări pregătitoare;
    • terasament;
    • aranjarea tălpii;
    • instalarea cofrajului și a armăturii;
    • turnarea pernei;
    • blocuri de fixare;
    • impermeabilizare;
    • instalarea curelei armate.

    Lucrări pregătitoare

    Trebuie remarcat faptul că, în contrast cu structurile monolitice, cadrul de produse bloc este ridicat într-o perioadă destul de scurtă de timp. După instalare, puteți trece la alinierea zidurilor. Cea mai importantă condiție pentru aceasta este calculul corect al parametrilor benzii de fundație.

    • Lățimea fundației viitoare trebuie să fie mai mare decât grosimea proiectată a pereților clădirii.
    • Produsele blocate trebuie să treacă liber în șanțul pregătit, dar în același timp ar trebui să existe spațiu liber pentru munca constructorilor.
    • Adâncimea șanțului sub perimetrul bazei este calculată în funcție de greutatea totală a clădirii viitoare, de nivelul înghețării solului și de caracteristicile solului.

    Înainte de a începe instalarea, este necesar să elaborați o diagramă a fundației viitoare. Pentru această sarcină, trebuie să desenați un aspect de produse bloc. Astfel, este posibil să se înțeleagă ordinea instalării materialelor și a pansamentului acestora.

    Adesea, lățimea rândului inițial al blocului de bază este menținută la 40 cm. Pentru următoarele două rânduri, acest coeficient este redus la 30 de centimetri. Cunoscând parametrii necesari de construcție și numărul de blocuri fundamentale, puteți merge la magazinul de hardware pentru achiziționarea de materiale de construcție.

    terasament

    Primul pas este examinarea șantierului. Planificați amplasarea echipamentului special. Și trebuie, de asemenea, să aveți grijă ca șantierul de construcții să interfereze cu munca, interferențele sunt eliminate.

    • Sunt determinate unghiurile viitoarei structuri, în care se introduc mizele. O funie sau o frânghie este întinsă între ele, iar după aceea sunt instalate elemente speciale de marcare pe secțiunile viitoarei construcții a pereților interiori și exteriori.
    • Săpăturile sunt efectuate. Conform regulilor, adâncimea gropii trebuie să fie egală cu adâncimea înghețării solului cu adaos de 20-25 centimetri. Dar, în anumite zone, adâncimea înghețării solului poate fi de aproximativ 2 metri, costul unui asemenea aranjament va fi irațional. Prin urmare, adâncimea medie a fost luată ca 80-100 cm.

    Aranjarea pernelor

    Există 2 variante ale dispozitivului de bază al blocului: pe o pernă de nisip sau pe o bază de beton. A doua variantă este potrivită pentru solurile instabile, dar turnarea betonului necesită costuri și eforturi suplimentare. Înainte de procesul de amenajare a pernei, procedura de instalare a ambelor opțiuni este aceeași.Procedura de construire a unei fundații pe o bază de beton începe cu instalarea cofrajului și a armăturii.

    Pietriș de 20-40 fracții, nisip, armare sunt pregătite în avans. Apoi sunt efectuate următorii pași de lucru:

    • pereții și fundul carierei sunt aliniate;
    • fundul puțului este acoperit cu un strat de nisip de 10-25 cm, turnat peste apă și compactat cu grijă;
    • Perna de nisip este acoperită cu un strat de pietriș (10 cm) și compactată.

    Cofrare și armare

    O placă tăiată este potrivită pentru colectarea cofrajului, a cărui grosime trebuie să fie de 2,5 cm. Plăcile de cofraj sunt fixate folosind o metodă adecvată. Practic, șuruburile sunt folosite în acest scop. Cofrajul este instalat de-a lungul pereților groapelor, o astfel de instalație trebuie verificată cu un nivel al clădirii.

    Pentru armarea structurii se folosesc tije metalice cu diametrul de 1,2-1,4 cm, care sunt conectate într-o rețea cu celule de 10x10 centimetri prin intermediul unui sârm flexibil. În principiu, armarea este realizată în 2 straturi, în timp ce grilele inferioare și superioare sunt plasate la aceeași distanță de moloz și apoi turnarea. Pentru a fixa grilele, barele perpendiculare ale armăturii sunt introduse în bază.

    Dacă intenționați să construiți o clădire mare și grea, atunci numărul de straturi armate ar trebui să crească.

    Turnarea pernelor

    Umpleți întreaga structură cu amestec de beton. Soluția trebuie turnată încet într-un strat uniform. Umplerea în mai multe zone străpunsă cu armare este necesară eliminarea excesului de aer. Suprafața pernei este egalizată.

    După finalizarea tuturor procedurilor, construcția este lăsată timp de 3-4 săptămâni pentru ca aceasta să obțină suficientă rezistență. În zilele fierbinți, betonul este umezit ocazional cu apă pentru a preveni crăparea.

    Blocuri de zidărie

    Montarea blocurilor de fundație va necesita o macara, care va ridica structura masivă. Dvs. și asistentul dvs. va trebui să remediați produsele blocului și să le instalați în locurile desemnate. Pentru instalare, aveți nevoie de marcare de beton M100. În medie, instalarea unei unități necesită 10-15 litri de amestec de beton.

    Inițial, blocurile sunt instalate în colțuri, pentru o mai bună orientare, funia este întinsă între produse, iar spațiile de nivel FBS sunt umplute la rândul lor. Rândurile de blocuri ulterioare sunt stivuite pe soluție în direcția opusă.

    impermeabilizare

    Pentru a realiza impermeabilizarea, este recomandabil să aplicați mastic lichid, care acoperă bine pereții interiori și exteriori ai fundației. În zonele cu precipitații grele, experții recomandă instalarea unui strat suplimentar de material de acoperiș.

    Montarea curelei armate

    Pentru a elimina riscul de distrugere a întregii structuri în viitor, trebuie consolidat. Adesea, pentru rezistența structurii de bază, o bandă de beton armat este turnată pe rândul de suprafață, a cărui grosime este de 20-30 centimetri. Armatura este aplicată armătură (10 mm). În viitor, plăci vor fi instalate pe această bandă.

    Maeștrii experimentați pot contesta necesitatea de a executa o centură armată, deoarece ei cred că plăcile distribuie suficient încărcătura, trebuie doar să le montați corect. Dar, potrivit experților care lucrează deja cu acest design, este mai bine să nu ignorăm instalarea armopoilor.

    Designul este după cum urmează:

    • cofrajul este montat de-a lungul conturului zidurilor fundamentale;
    • plasa armată este plasată în cofraje;
    • turnat soluție de beton.

    În acest stadiu, este finalizată instalarea fundației produselor bloc.Tehnologia este laborioasă, dar simplă, o puteți construi singur, chiar și fără o anumită experiență. După ce ați făcut totul conform instrucțiunilor, veți construi o bază sigură și solidă, care va servi o perioadă de funcționare îndelungată.

    Sfaturi

    Luați în considerare recomandările specialiștilor în stabilirea blocurilor fundamentale.

    • Nu ignora implementarea impermeabilizării, deoarece este protecția structurii de precipitații.
    • Pentru izolarea termică, este mai bine să folosiți spumă de polistiren sau spumă de polistiren, care este montată în exterior și în interiorul încăperii.
    • Dacă dimensiunea blocurilor de beton nu corespunde perimetrului bazei, se vor forma goluri între produsele blocului. Pentru a le umple, folosesc inserții monolitice sau blocuri suplimentare specializate. Este important ca aceste agregate să aibă aceeași rezistență ca și materialele de bloc fundamentale.
    • În procesul de montare a fundației, este necesar să se lase o gaură tehnologică prin care elementele de comunicare să fie ținute în viitor.
    • În locul amestecului de ciment puteți utiliza o soluție adezivă specializată.
    • În timpul construcției fundației benzii, este necesar să se lase găuri pentru ventilație.
    • După finalizarea lucrărilor de instalare pentru stabilirea a 100% a materialelor, trebuie să așteptați aproximativ 30 de zile.
    • După prepararea masei de ciment este interzisă adăugarea de apă, deoarece aceasta va duce la pierderea proprietăților de legare.
    • Construirea unei fundații de blocuri este cea mai bună realizare în timpul verii. Acest lucru va ajuta la evitarea unor dificultăți cu precizia geometrică a săpării. După ploaie, trebuie să așteptați până când solul este complet uscat și apoi vi se permite să continuați cu instalarea.
    • Dacă turnarea de beton a fost deja finalizată și a început ploaia, întreaga structură trebuie acoperită cu folie de plastic. În caz contrar, betonul se va sparge.

    Pentru informații despre cum să selectați și să instalați blocuri de fundație FBS, consultați următorul videoclip.

    Comentarii
     autor
    Informații furnizate în scop de referință. Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

    Sala de intrare

    Camera de zi

    dormitor