Care fundație este mai bine de ales: gramada sau cureaua?

Construcția oricărui obiect începe cu pregătirea fundației. Cele mai populare astăzi sunt benzi și tipuri de baze. Să vedem care sunt avantajele fiecăruia. Acest lucru vă va ajuta să decideți ce tip merită să alegeți.

Criterii de selecție

Nu este corect să spui care este fundația mai bună. Pur și simplu, fiecare tip de fundație (centură sau grămadă) are propriile caracteristici și este potrivit pentru un anumit tip de sol. Alegerea corectă a tipului de fundație va permite o evaluare obiectivă a următoarelor aspecte:

 • caracteristicile solului;
 • caracteristicile și tipul de obiect în construcție;
 • originalitatea fiecărui tip de fundație;
 • capacitatea financiară, dimensiunea site-ului etc.

Înainte de a acorda prioritate unui anumit tip de fundație, ar trebui să se efectueze anchete geologice aprofundate, iar probele de sol luate în diferite momente ale anului. Este de dorit ca analiza efectuată de un profesionist. Pe baza datelor obținute, se ia o decizie cu privire la alegerea tipului de fundație.

Estimați modul în care acesta din urmă va fi profitabil, va ajuta la calcularea încărcării pe care o are clădirea pe fundație. De asemenea, punctele importante sunt prezența sau absența subsolului, înălțimea și scopul clădirii.

Aceste și multe alte calcule constituie baza documentației proiectului. Pe baza acesteia, se întocmește un plan de fundație, în care se reflectă tipul, lățimea, adâncimea, caracteristicile de configurare, distanța între ele, forma și dimensiunile și caracteristicile secțiunilor acestuia.

Dacă ambele tipuri de fundații sunt potrivite pentru acest tip de sol și construcții din beton, se recomandă să se facă o estimare pentru fiecare dintre acestea. După aceasta, va fi posibilă o evaluare obiectivă a posibilităților financiare și tehnice, precum și alegerea celei mai bune opțiuni.

Caracteristicile solului

Există mai multe tipuri de sol.

 • Pământ pietros și stâncos. Acestea sunt considerate cea mai bună opțiune de construcție deoarece sunt caracterizate prin durabilitate, rezistență la îngheț, rezistență la apă. Cu toate acestea, săparea unei grămezi sau a unor grămezi de conducere în astfel de sol nu este ușoară. Modul de ieșire din situație devine, de obicei, forarea liderului - pregătirea fântânii în care suportul este apoi condus sau coborât.
 • Clay. Ele se disting printr-o înălțare mai mare (sunt saturate cu apă și dobândesc o stare "înăbușitoare", se umflă atunci când îngheață). Solurile argiloase nu sunt foarte dense și, prin urmare, susceptibile de deformare. Ele sunt împărțite în lut, argilă, nisip de nisip.

Aceasta nu este cea mai bună opțiune pentru construcții, deoarece există un risc ridicat de scădere a fundației, inundarea bazei și a primelor etaje ale instalației, defalcarea comunicațiilor. Pentru astfel de soluri, nu se recomandă utilizarea fundațiilor de benzi. Excepția este argila, dar numai cu condiția să fie folosită o fundație de adâncime (până la 1,5 m).

 • Nisip. În general, acest tip de sol poate fi atribuit ne-stâncoase, deoarece nisipul trece apa fără a fi supus deformărilor și se împrăștie bine la compactare. Acest sol are mai multe soiuri.Acestea sunt soluri pietroase (nisip grosier), soluri de nisip mediu și soluri "siltice" (pe baza nisipului fin, care este similar cu caracteristicile argilei).
 • organic. Printre acestea se numără solurile de siloz și turbulent. Ele sunt cele mai nepotrivite pentru construcții, deoarece se caracterizează prin friabilitate, conținut ridicat de apă subterană.

Rezumând, putem spune că fundația benzii necesită un sol mai durabil, dens, nesaturat. Acest tip de fundație nu este recomandat pentru utilizarea pe soluri de relief, în timpul construcției pe versanții de munte, lângă corpurile de apă.

Utilizarea unei baze de benzi pe soluri de origine organică este strict interzisă.

Metoda de rulare (în funcție de tehnologia aleasă de a acționa suporturile) poate fi localizată pe aproape orice tip de sol - saturat cu umiditate, mișcare, lut și chiar organic. Totuși, pe solurile prea stâncoase, o încercare de a conduce o grămadă este plină de deformare. Nu este posibil să se utilizeze și să se înșurubeze metoda de instalare a suporturilor. Modul de ieșire din această situație va fi instalarea fundațiilor de benzi sau forarea prealabilă a puțurilor pentru suporturile de prindere.

În alte chestiuni, pe soluri solide, dar nu stâncoase, puteți încerca să organizați o fundație cu ajutorul tehnicii de spălare a solului. Pentru aceasta, se pregătește și o mină, în care sprijinul este redus (pe cât posibil). Apoi, apa este introdusă în spațiul dintre suport și ax. Curge în jos, înmoaie solul și, de asemenea, ajută la reducerea frecării între structură și sol.

O fundație cu piloți poate ajuta la ridicarea unei clădiri, ceea ce o face optimă pentru obiectele predispuse la inundații. Principalul lucru este să utilizați grămezi de beton armat cu o acoperire anti-corozivă fiabilă în 2-3 straturi.

caracteristicile

Din punct de vedere vizual, fundația benzii este o bandă de beton armat, care se întinde de-a lungul întregului perimetru al clădirii și se închide într-un singur sistem. Este de două tipuri: monolit și modular. Primul este organizat prin turnarea betonului armat cu beton, al doilea este asamblat din blocuri de beton armat fixate împreună cu o soluție de beton și armate suplimentar. În funcție de adâncimea subsolului, acesta se poate situa sub adâncimea înghețării solului (fundație adâncă) sau deasupra acestei marcări (încastrate fin).

Gradul de adâncime a bazei panglicii este selectat pe baza caracteristicilor structurii. Obiectele dimensionale de capital, precum și construcția cărămizii, a pietrei necesită o fundație profundă a fundației. Pentru clădirile mici, case din lemn sau case, puteți utiliza un analog superficial al bazei.

În general, baza de bandă este potrivită pentru majoritatea tipurilor de clădiri. În același timp, este posibil să se regleze adâncimea sa și, prin urmare, dacă este necesar, să se reducă prețul de cost.

Spre deosebire de grămadă, baza tipului de bandă vă permite să echipați camerele de la subsol și subsol în casă. Izolarea de înaltă calitate a subsolului poate reduce semnificativ pierderile de căldură ale structurii, reducând astfel costul încălzirii.

În subsol, puteți aranja cazanul, garajul, atelierul, piscina. Cu alte cuvinte, puteți mări zona utilă sau tehnică a camerei. Cu toate acestea, nu trebuie să uităm de solul pe care este planificată construirea unei case cu podeaua subsolului. Este puțin probabil ca utilizarea acestora să fie confortabilă în condiții de inundații regulate. Anume, acest lucru ar trebui să fie așteptat în timpul construirii unui obiect similar pe soluri cu un nivel ridicat de creștere a apelor subterane și pe soluri foarte topite.

Sub fundația pilonului se înțelege construcția suporturilor ciocănită în pământ, conectate de sus prin grinzi sau grilă (placă monolită pe bază de beton sau beton armat). Sarcina se încadrează pe aceste suporturi, caracterizate prin rezistență ridicată. Piloții sunt condusi sub nivelul de înghețare a solului. Trebuie să treacă prin tulpini periculoase care sunt predispuse la deformare și să se întărească pe straturi puternice.

Suporturile pot fi făcute din:

 • lemn (mai puțin durabil, potrivit pentru clădirile mici din lemn);
 • metal (pot fi folosite ca clădiri rezidențiale la un etaj);
 • beton armat (cele mai rezistente structuri metalice, umplute cu beton și armate în direcție transversală cu armătură din oțel, sunt potrivite pentru construcțiile cu mai multe etaje, organizarea structurilor hidraulice și de inginerie, facilitățile industriale și agricole).

Instalarea de piloți se poate face în mai multe moduri. Acesta este principalul avantaj al acestei tehnologii - prin alegerea uneia sau a altei metode de instalare, puteți adapta fundația pilonului la aproape orice tip de sol, chiar și cel mai "capricios".

Piloții pot fi montați nu numai pe soluri permafrost, soluri saturate și instabile, dar și în regiuni cu activitate seismică mare.

Toate varietățile de metode de conducere pot fi reduse la mai multe grupuri.

 • Metode de ciocnire acestea sugerează că o grămadă în pământ sau o presează cu dispozitive speciale de stabilire a vibrațiilor. Metoda necesită utilizarea mașinilor grele, protejarea grămezii cu un vârf special (astfel încât să nu se împartă atunci când este lovit). Poate fi folosit numai în zone nedezvoltate. Acest lucru se datorează faptului că procesul de instalare este însoțit de un nivel ridicat de zgomot și vibrații, care afectează negativ solul bazelor clădirilor vecine.
 • Metode umplute (ele sunt, de asemenea, submersibile) sugerează scăderea gramului într-un puț preparat. Diametrul său este puțin mai mare decât diametrul țevii, astfel încât carcasa este utilizată pentru fixarea acesteia din urmă. De asemenea, spațiul liber dintre pereții godeului și suprafețele laterale ale suportului poate fi umplut cu mortar de pământ sau ciment și nisip similar. Această metodă diferă de cea anterioară prin reducerea nivelului de zgomot, absența vibrațiilor, astfel încât aceasta poate fi utilizată chiar și în condițiile unei dezvoltări urbane dense.
 • Metoda de înșurubare a piloților De asemenea, implică folosirea unei mină creată anterior, dar grămada nu este coborâtă sau ciocănită în ea, ci înșurubată datorită lamelor de la baza suportului. Datorită acestui fapt, există o reducere a frecarii între suport și sol și, prin urmare, simplificarea procesului de instalare.

Un dezavantaj semnificativ pentru fundația pe picior este incapacitatea de a construi o clădire cu un subsol. Acest lucru nu este numai incomod, ci și necesită o izolare mai serioasă a clădirii.

Costul și complexitatea instalării

Dacă vorbim despre costurile financiare și laboriositatea procesului, atunci, în acest sens, fundația de bandă pierde fundației - este mai scumpă. Ea implică desfășurarea săpăturilor, achiziționarea de nisip și pietriș pentru "perna", precum și durata procesului datorită necesității de a aștepta ca betonul să ia forța dorită.

În sezonul cald se recomandă instalarea atât a fundațiilor, cât și a benzilor, în condiții climatice uscate. La temperaturi negative, turnarea betonului și instalarea piloților poate fi efectuată dacă nivelul de înghețare a solului nu depășește 1 m. Totuși, în acest caz este necesar să se folosească echipament special și să se adauge componente speciale în soluție, astfel încât betonul să obțină puterea necesară. Acest lucru crește costul instalării.

În ciuda faptului că, teoretic, piloții pot fi condus chiar și în timpul iernii, o astfel de instalație amenință să se rostogolească atunci când solul se topește.

Dacă nu este posibilă amânarea construcției până în sezonul cald, ar trebui să folosiți dispozitive speciale care generează abur fierbinte. Acestea sunt coborâte în puț pentru a încălzi solul, după care montează suportul într-un mod convenabil.

Pe de altă parte, dacă aveți abilitățile necesare, fundația benzii poate fi organizată de mâinile dvs., fără a implica echipament special. Singura excepție este mixerul de beton, necesar pentru turnarea fundației unei suprafețe mari. Dacă vorbim despre mărimea mică a bazei, atunci soluția poate fi preparată independent direct pe șantier.

Cu toate acestea, această afirmație nu poate fi considerată corectă în ceea ce privește fundațiile de benzi ale unei zone mari. Faptul este că, pentru a asigura o capacitate ridicată de rulare, soluția de beton trebuie turnată la un moment dat. Cu un front larg de lucru nu se poate face fără implicarea de echipamente speciale și angajarea echipei de construcție.

Organizarea fundației în majoritatea cazurilor implică implicarea mașinilor grele (instalații miniere, excavatoare cu ciocan etc.)). Dacă vorbim de sisteme de imersiune vibro de piloți, echipamente speciale pot fi amplasate numai pe șantierele de construcții ale căror dimensiuni nu sunt mai mici de 500 m kV. Personal, puteți instala numai grămezi cu lame. Acesta va fi mai ieftin, dar procesul va fi laborios și consumator de timp.

Modul de ieșire din situație, în cazul în care este necesar să se construiască un obiect de capital pe soluri slabe și mobile, predispuse la îngheț, va fi instalarea unei fundații de benzi de balast. Recenzile constructorilor profesioniști confirmă faptul că această opțiune include cele mai bune caracteristici ale fundației pe piloți și pe benzi omologate. CVai asigură rezistență la deformarea solului, iar "betonul" din beton preia sarcina clădirii.

Asta e mai bine: panglici sau șuruburi pentru fundație, vedeți următorul videoclip.

Comentarii
 autor
Informații furnizate în scop de referință. Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

Sala de intrare

Camera de zi

dormitor