Fundații cu bandă mică cu fundul picioarelor: caracteristici și subtilități ale instalării

Fundația este componenta principală a oricărei structuri, deoarece acționează ca structură de susținere a acesteia, de care depinde durabilitatea și siguranța funcționării. Recent, pentru construcția de case, case și obiecte de uz casnic alegeți instalarea fundațiilor de bandă puțin adâncă.

Este ideal pentru toate tipurile de sol, se caracterizează printr-o rezistență ridicată, iar lucrul la filă se poate face cu ușurință cu mâinile tale.

Caracteristici speciale

Banda superficială de fundație a fundației este unul dintre tipurile moderne de fundații care sunt utilizate în construcția clădirilor cu un singur nivel și a celor cu două etaje din blocuri de spumă, lut expandat și lemn.Conform reglementărilor SNiP, nu se recomandă ca aceste fundații să fie construite pentru clădirile cu o înălțime mai mare de 2 etaje care depășesc o suprafață de 100 m2.

Astfel de structuri sunt considerate a fi o opțiune bună pentru clădirile pe lut, dar în timpul proiectării lor este necesar să se ia în considerare dimensiunea structurii. GOST permite, de asemenea, fundații puțin adânci pentru un sol instabil. Datorită caracteristicilor lor de proiectare, ele se pot deplasa împreună cu solul, protejând clădirea împotriva posibilității de contracție și distrugere, în care fundația coloanelor le dă.

Pentru a face fundația fiabilă și durabilă, aceasta este instalată pe piloți plictisiți și sunt așezate plăci de beton armat monolitic, care sunt adâncite în sol cu ​​40-60 cm. Pentru o astfel de fundație, de regulă, se realizează o placă monolitică cu o grosime de 15 până la 35 cm, dimensiunile acesteia depind de dimensiunile structurii viitoare.

În plus, fundația superficială are câteva caracteristici care trebuie luate în considerare atunci când se construiește:

 • baza nu este îngropată mai adânc decât 40 cm, iar lățimea acesteia este cu 10 cm mai mare decât grosimea pereților;
 • pe pământ, este necesar să se creeze structuri din beton armat monolitic care să contribuie la reducerea încărcăturii de sus și la echilibrarea forțelor de forță de jos;
 • marcajul trebuie efectuat pe un sol bine pregătit și precompactat;
 • la nivelurile ridicate ale apelor subterane, este necesar să se prevadă realizarea de impermeabilizare de înaltă calitate și instalarea unui sistem de drenare;
 • o fundație superficială necesită încălzirea de sus, deoarece stratul de izolație termică va proteja baza de picături de temperatură și va servi ca o sursă de căldură excelentă.

Pro și contra

Astăzi, în construcția de clădiri, puteți alege orice tip de fundație, dar fundația de benzi nedezvoltate este deosebit de populară pentru dezvoltatori, deoarece este considerată cea mai fiabilă și are un feedback pozitiv atunci când operează structuri pe soluri de înălțare și pe lut. Este, de asemenea, adesea instalat pe un sit cu panta, unde versiunea încastrată a proiectului nu poate fi executată. Principalele avantaje ale acestei fundații sunt mai multe caracteristici.

 • Simplitatea dispozitivului. Avand abilitati minime, design-ul este destul de realist pentru a-ti pune mainile fara a atrage mecanisme de ridicare si echipament special. Construcția sa, de regulă, durează câteva zile.
 • Durabilitate. Respectând toate tehnologiile și standardele de construcție, fundația va dura mai mult de 100 de ani. În acest caz, ar trebui să se acorde o atenție deosebită alegerii mărcii de beton și a armăturii.
 • Abilitatea de a proiecta case cu subsol și subsol. Cu o astfel de structură, banda de beton armat va servi atât ca o structură de susținere, cât și ca pereți pentru subsol.
 • Costul minim al materialelor de construcție. Pentru muncă, veți avea nevoie doar de fitinguri, panouri de beton și lemn finite pentru fabricarea cofrajului.

   În ceea ce privește neajunsurile, unele caracteristici pot fi atribuite acestora.

   • Complexitatea sistemului. Pentru construcții, trebuie să efectuați mai întâi lucrări de excavare, apoi să realizați o plasă armată și să toarcați betonul. Prin urmare, pentru a accelera procesul de instalare, este recomandabil să folosiți ajutorul asistenților, dar acest lucru va atrage costuri suplimentare.
   • Simplu de construit. În cazul în care ouarea se desfășoară în timpul iernii, betonul își câștigă forța mai târziu, după 28 de zile. Și asta înseamnă că va trebui să așteptați o lună, deoarece fundația nu poate fi încărcată.
   • Incapacitatea de a construi clădiri înalte și mari. O astfel de fundație nu este potrivită pentru case ale căror construcții sunt planificate din materiale grele.
   • Nevoia de stil suplimentar impermeabilizare.

   calcul

   Înainte de a începe punerea fundației, trebuie să efectuați proiectarea și să efectuați calcule corecte. Complexitatea calculelor pentru baza de banda superficiala este de a determina caracteristicile hidrogeologice ale solului pe amplasament. Astfel de studii sunt obligatorii, deoarece nu numai că va depinde numai de adâncimea fundației, ci și de înălțimea și lățimea plăcilor.

   În plus, pentru a face calculele corecte, trebuie să cunoașteți principalii indicatori.

   • Materialul din care se construiește clădirea. Fundația benzii este potrivită atât pentru casa betonului gazos, cât și pentru clădirile din blocuri sau lemn de spumă, dar va fi diferită în dispozitivul său.Acest lucru se datorează greutății diferite a structurii și a încărcăturii sale pe bază.
   • Dimensiunea și suprafața tălpii. Fundația viitoare trebuie să respecte pe deplin dimensiunile materialului de impermeabilizare.
   • Suprafața suprafețelor exterioare și laterale.
   • Dimensiunile diametrului armăturii longitudinale.
   • Marcajul și volumul soluției de beton. Masa betonului va depinde de densitatea medie a soluției.

   Pentru a calcula adâncimea de așezare, trebuie mai întâi să determinați capacitatea de transport a solului la locul de construcție și parametrii talpii benzii, care pot fi monolitic sau constau din blocuri. Apoi, este necesar să se calculeze sarcina totală a fundației, ținând cont de greutatea tavanelor, structurilor de ușă și a materialului de finisare.

   De asemenea, este important să explorați profunzimea înghețării solului. Dacă este de la 1 până la 1,5 m, atunci marcajul se efectuează la o adâncime de cel puțin 0,75 m, când se îngheață la mai mult de 2,5 m, baza este îngropată la o adâncime mai mare de 1 m.

   materiale

   Instalarea bazei pentru construcții implică utilizarea materialelor de construcție de înaltă calitate, iar aceasta nu este o fundație excepțională și de adâncime.Este construit dintr-un cadru din beton armat pe o pernă de nisip, în timp ce structura poate fi fie monolită, fie compusă din blocuri.

   Pentru armarea bazei sunt utilizate tije de oțel, care, în funcție de caracteristicile lor, sunt împărțite în clasele A-I, A-II, A-III. În plus față de tije, în grosimea betonului se plasează, de asemenea, cuștile, tijele și grilele de armare. Grilă și cadru este o structură realizată din tije transversale și longitudinale care sunt atașate una de cealaltă.

    Schema de armare este aleasă în funcție de caracteristicile de proiectare și depinde de încărcăturile de pe fundație. Tijele de oțel cu diametrul de 10 până la 16 mm sunt potrivite pentru instalarea unei baze de fund puțin adânci, care pot suporta sarcini și se pot întinde perfect. Armarea transversală este efectuată, de obicei, folosind sârmă netedă cu un diametru de 4-5 mm.

    Sârmă de tricotat este, de asemenea, utilizat ca un material auxiliar, fixează tijele în fabricarea ochiului și a cadrului.

    Pentru a crește durata de viață a fundației, toate elementele armăturii trebuie protejate de factori externi, în acest scop între marginile barelor și betonului se lasă o distanță de 30 mm.

    În plus față de stratul protector, armarea este montată suplimentar pe suporturi, prin urmare construcția poate fi utilă ca suporturi speciale vândute în magazine, precum și în bucăți de tijă din oțel sau metal. În timpul montării bazei, este posibilă realizarea cofrajului, poate fi achiziționat atât în ​​formă finită, cât și în mod independent scos din scânduri din lemn.

    Nisipul mijlociu este folosit pentru umplerea pernei de aer, iar turnarea se face cu o soluție de beton de diferite mărci. În același timp, betonarea se realizează cel mai bine cu o soluție de înaltă calitate, cu gradul M100 și mai sus.

    Stadiile dispozitivelor

    Tehnologia de instalare a unei fundații superficiale nu este deosebit de dificilă, deci este destul de realist să faci toată munca cu mâinile tale. Înainte de a începe înființarea fundației, trebuie să faceți un proiect, precum și un plan de acțiune în care să înregistrați toate activitățile "de la A la Z". Pentru fundație, care funcționează în mod fiabil pentru mai mult de o duzină de ani, este important să se acorde atenție unor astfel de momente, cum ar fi izolația, impermeabilizarea și frecvența de fixare a fitingurilor.

    Cel mai bine, dacă fundația este monolită.

    De asemenea, este important să se efectueze o evaluare geodezică preliminară a solului, care va permite determinarea nivelului apei subterane, a compoziției solului și a profunzimii înghețului. Alegerea tipului de bază și a adâncimii filei va depinde de acești parametri. În cazul în care o opțiune bugetară este planificată pentru construcție, este suficient să se forareze doar câteva găuri în diferite locuri ale site-ului și să se studieze independent terenul.

    Solul în care există o adaos de lut se rostogolește ușor într-o minge, dar dacă formează fisuri în timpul formării, solul constă din lut. Pământul nisipos nu va putea să se rostogolească într-o minge, deoarece se va rupe în mâinile tale.

    După determinarea compoziției solului, puteți trece la construirea fundației. De regulă, instrucțiunile pas cu pas includ următorii pași:

    • calcularea secțiunii transversale a armăturii, lățimea benzii și întocmirea schemei de armare;
    • a face o groapă pentru subsol sau un șanț pentru clădiri fără subsol;
    • instalarea sistemului de drenaj și a izolației termice;
    • montarea cofrajelor și a fixărilor;
    • turnarea soluției de beton și instalarea impermeabilizării după stripare.

    Finalizarea instalării fundației este considerată o izolație a zonei orb, pentru aceasta este căptușită cu un material special care este rezistent la umiditate. Dacă toate elementele instrucțiunilor sunt corecte,cu respectarea tehnologiilor și standardelor de construcție, banda de fundație superficială care rezultă nu va fi doar o bază fiabilă pentru structură, ci va dura și o lungă perioadă de timp, protejând structura de influența externă.

    terasament

    Construcția fundației trebuie să înceapă cu pregătirea preliminară a terenului, este curățată temeinic de resturi, plante și copaci, îndepărtează stratul fertil de sol. Apoi marcajul se face și toate măsurătorile indicate în proiectul clădirii sunt transferate pe platforma de lucru. Pentru a face acest lucru, utilizați știfturile și coarda. În primul rând, se remarcă pereții fațadelor clădirii, iar alți pereți sunt plasați perpendicular pe ele.

    În acest stadiu, este important să se controleze uniformitatea diagonalelor, la sfârșitul marcajului se obține un dreptunghi care compară toate diagonalele.

    În colțurile viitoarei construcții, balizele sunt înfundate, observând o distanță de 1 m între ele. Următorul pas va fi instalarea unei zone de orb din lemn pe care se vor întinde frânghiile. Unii meșteri pur și simplu așeză dimensiunile fundației pe pământ cu mortar. Apoi, șanțul scrâșnește, adâncimea ei ar trebui să corespundă cu grosimea pernei și a benzii de nisip.

    Întrucât, de obicei, grosimea pernei de nisip nu depășește 20 cm, se realizează o șanț de 0,6-0,8 m lățime și o adâncime de 0,5 m pentru o fundație superficială.

    În cazul în care proiectul prevede construcția de structuri grele cu scări, verandă și cuptor, se recomandă săpăturile de fundație. Pentru fabricarea de perne cu grosimea de 30-50 cm, se folosesc pietre sfărâmate și nisip, cea mai comună opțiune este o pernă compusă din două straturi: 20 cm de nisip și 20 cm de piatră zdrobită. Pentru soluri cu praf este necesar să adăugați geotextile în șanț.

    Perna este turnată în straturi: în primul rând, stratul de nisip este distribuit uniform, este bine zdrobit, umezit cu apă, apoi turnat și umplut cu pietriș. Perna trebuie plasată strict pe orizontală, iar partea de sus este acoperită cu impermeabilizare sub formă de material de acoperire.

    cofraje

    Nu mai puțin important atunci când punerea bazei este asamblarea cofrajului. Pentru a face acest lucru, ei folosesc astfel de materiale de protecție ca plăcile de OSB, placaj sau plăci de cel puțin 5 cm grosime. În acest caz, plăcile trebuie bătute în scuturi. Cofrajele trebuie calculate astfel încât să fie cu câțiva centimetri mai mari decât nivelul viitor al betonului. În ceea ce privește înălțimea benzii, aceasta se face egală cu sau mai mică decât adâncimea fundației, de regulă, este de 4 lățimi de bandă.

    Scuturile pregătite sunt fixate unele cu altele cu unghii sau șuruburi, după care sunt susținute suplimentar cu știfturi. Merită să atrageți atenția asupra faptului că toate dispozitivele de fixare nu sunt blocate și au intrat în cofraje. Dacă acest lucru este ignorat, acestea vor fi în beton după turnare și pot provoca crăpături sau chipsuri.

    Cofrajele fundației de bandă adâncă sunt, de asemenea, armate suplimentar cu cornișe din fascicul de 5 cm, astfel de suporturi sunt plasate extern la o distanță de 0,5 m.

    În plus, în cofraje trebuie să pregătiți în prealabil găurile pentru comunicații și să introduceți conductele. Interiorul construcției este acoperit cu polietilenă, va crește impermeabilizarea și va reduce aderența la beton.

    Se permite, de asemenea, utilizarea unui cofraj fixat din spumă de polistiren extrudat.

    armare

    Dispozitivul de acest tip de fundație include o armare obligatorie. Armatura poate fi tricotată cu sârmă sau utilizată pentru sudare, dar această opțiune nu este recomandată pentru conectarea tijelor metalice, deoarece coroziunea va apărea pe timp de atașare pe punctele de atașare.Pentru instalarea cadrului se cere un număr minim de tije, cel puțin 4 bucăți.

    Ca armătură longitudinală este necesar să se folosească un material cu o secțiune nervată din clasa AII sau AIII. În același timp, cu cât sunt mai lungi barele, cu atât mai bine va fi cadrul, deoarece îmbinările reduc rezistența structurii.

    Părțile transversale ale ramei sunt asamblate din armături netede și mai subțiri cu un diametru de 6 până la 8 mm. Pentru instalarea unei baze puțin adânci, vor fi suficiente două curele de armare constând doar din 4 tije longitudinale. Este important ca marginile armăturii să se extindă la 5 cm de fundație, iar pasul dintre dispozitivele de fixare verticale să fie de cel puțin 30-40 cm.

    Momentul crucial al lucrării este fabricarea colțurilor cadrului: tijele trebuie să fie îndoite astfel încât apropierea de celălalt perete să fie de cel puțin 40 mm față de diametrul tijei. În acest caz, distanța dintre colțuri, formată de bare verticale, trebuie să fie de două ori mai mică decât distanța din perete.

    umple

    Finalizarea lucrărilor atunci când se instalează fundația se toarnă soluție de beton. Experții recomandă pentru acest lucru utilizarea mărcii de beton din fabrică nu mai mică de M250.Dacă soluția va fi făcută independent, atunci trebuie să pregătiți mai întâi un mixer de beton, deoarece va fi dificil să o faceți manual. Baza trebuie să fie turnată cu o soluție simultană, pentru aceasta este distribuită uniform pe întreaga suprafață și umplută. Fiecare strat al umpluturii ar trebui să fie aliniat cu atenție la marca aplicată cofrajului.

    Maeștrii calificați, care au făcut mai mult de o sută de fundații, sfătuiesc la sfârșitul turnării, presara beton cu ciment uscat, aceasta va îmbunătăți calitatea sa, iar stratul superior se va apuca mai repede.

    De regulă, o lună este alocată pentru înghețarea completă a bazei, după care se pot continua lucrările de construcție.

    Greșeli majore

    Deoarece fundația este componenta principală a oricărui proiect, atunci oțelul său trebuie să fie realizat corect, mai ales în ceea ce privește adâncimea superficială a bazei, care este instalată pe soluri slăbite și soluri de lut. Orice greșeală făcută în timpul construcției poate anula toate lucrările de construcție. Când auto-fabricarea fundației, meșteri neexperimentați fac mai multe greșeli comune.

    • Începeți construcția fără a calcula dimensiunile de bază și încărcătura de pe fundație.
    • Fundația este turnată direct în pământ, fără a se stropi și a face o pernă de nisip. Ca urmare, în sezonul de iarnă, solul va îngheța la beton, va trage și va ridica panglica, drept urmare fundația va începe să se înalțe sub influența înghețului, iar podeaua parterului se va sparge. În special se referă la acele cazuri în care nu există încălzire.
    • Alegeți numărul de tije și diametrul armăturii la discreția sa. Acest lucru este inacceptabil, deoarece consolidarea fundației va fi incorectă.
    • Realizați construcția într-un singur sezon. Întregul ciclu de lucru trebuie să fie distribuit astfel încât așezarea bazei, asezarea pereților și izolarea zonei orbene să fie finalizată înainte de debutul timpului rece.

    În plus, o mare greșeală o reprezintă protecția filmului de bază din beton. Nu o închideți. Soluția inundată trebuie să aibă acces la aer.

    Vedeți cum să faceți o fundație de panglică cu fundație superficială cu propriile mâini în următorul videoclip.

    Comentarii
     autor
    Informații furnizate în scop de referință. Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

    Sala de intrare

    Camera de zi

    dormitor