Descrierea metodelor de conducere a pilonului de bază

Construcția oricărei construcții de capital începe cu construirea fundației. Aspectul, performanța, durabilitatea și siguranța clădirii depind de modul corect de alegere a tipului și de lucrările de instalare. Astăzi, din ce în ce mai des, o fundație cu piloți este folosită în construcția obiectelor pentru diverse scopuri.

Caracteristici speciale

Piloții de antrenare se bazează pe straturi puternice de sol și, prin urmare, se caracterizează printr-o capacitate mare de rulare. Utilizarea lor, de altfel, împiedică deformarea straturilor periculoase de sol, care, în alte condiții, este plină de șocuri inegale ale structurii.

Piling se face în următoarele tipuri de sol:

 • slăbila soluri de nisip și mediu;
 • piatră de nisip din plastic și plastic;
 • strânse, din argile și argiloase din plastic moale.

Dacă grămezile nu depășesc 200 cm dincolo de sol, atunci această tehnologie poate fi utilizată și pe soluri de argilă cu consistență curgătoare.

Diferite tipuri de piloți sunt folosite pentru conducere. Dacă vorbim despre forma secțiunii, este:

 • rotund (solid și gol);
 • T-bar;
 • pătrat.

În funcție de materialul utilizat, emit piloți:

 • metal - potrivite pentru construirea de obiecte mari de cărămidă, pe baza unui cadru din lemn, precum și pentru construcția de case de cadre;
 • beton armat - utilizat pentru instalații industriale monolitice și multietajate, recomandat pentru mișcarea solurilor;
 • lemn - potrivite pentru case private, cabane, poduri mici, clădiri temporare.

În funcție de metoda de fabricație - monolit și sudat.

Criteriile de selecție și caracteristicile piloților din lemn sunt determinate conform GOST 9463-88. Pentru alte produse există reglementări.

Indiferent de tipul de grămadă, acestea trebuie să îndeplinească următoarele cerințe:

 • un element trebuie să reziste unei sarcini mari;
 • rezistență ridicată la fisuri;
 • rezistență la sarcină variabilă ridicată, capacitatea de a funcționa în condiții hidrogeologice dificile.

Pentru condusul cu piloți, se aplică un echipament special care exercită o încărcătură statică (indentare constantă) sau dinamică (șoc) asupra elementelor. Lucrările sunt precedate de o cercetare geologică și de conducerea unui element de testare. Ultima acțiune vă permite să vedeți cât de precise sunt ipotezele teoretice despre natura solului, pentru a evalua comportamentul grămezii în sol.

După conducerea elementului de încercare, se face o pauză timp de 3-10 zile (datele exacte depind de tipul de sol), pe parcursul căreia acestea continuă să observe.

Dacă blocarea testului a avut succes, se realizează instalarea tuturor suporturilor, organizarea fundației, la sfârșitul căreia se pune fundația. Aceasta din urmă implică închiderea părții de bază a bazei pentru ao proteja de factorii de mediu negativi. Zabirka se poate face cu utilizarea de zidărie, plăci, soluție de beton. Subsolul rezultat este apoi confruntat cu un material adecvat.

Principalul avantaj al fundației pilonului este, desigur, posibilitatea ridicării unor structuri de dimensiuni medii și mari pe soluri periculoase, predispuse la spargere și plasticitate. Un element rezistă la o încărcătură de 1,5 tone.Aceasta, la rândul său, permite reducerea numărului de grămezi și, în același timp, reducerea estimării. Costul fundației pilonului va fi mai mic comparativ cu costul de organizare a unei benzi sau a unui analog monolitic.

Este important ca elementele să se scufunde în sol sub nivelul de îngheț, altfel în timpul iernii, ele vor fi împinse. Parțial pentru a preveni acest lucru, precum și pentru a reduce forța de presiune asupra elementelor, permite stratul de impermeabilizare sub forma a 2 straturi de material de acoperis.

În plus față de cele evidente, metoda de strângere are următoarele avantaje:

 • clădirile din apropiere nu prezintă sarcini dinamice;
 • posibilitatea de a construi pe soluri de relief, soluri cu o pantă semnificativă;
 • menținerea aspectului general al peisajului;
 • viteza mare a construcției fundației, nu este nevoie să așteptați ca fundația să câștige forță;
 • potrivită pentru toate tipurile de clădiri;
 • face aproape orice loc potrivit pentru construcții.

mijloace

O caracteristică a tehnologiei de antrenare a pilonului este necesitatea de a preîncărca puțuri de adâncime dorită. Următorul pas este organizarea arborelui cu piloți. Această etapă poate fi efectuată în funcție de tipul de sol într-unul din trei moduri:

 • uscate - fără a fixa pereții suportului;
 • cu ajutorul lutului, care evită căderea puțului;
 • cu utilizarea carcasei, care permite fixarea suportului.

În plus, procesul de conducere în sine poate fi realizat în moduri diferite:

 • prin intermediul unei lovituri;
 • metoda de vibrație;
 • prin indentare;
 • metoda de înșurubare;
 • folosind puțuri de lider pentru sprijin.

Uneori se aplică mai multe metode pe aceeași fundație. Să analizăm în detaliu fiecare dintre ele.

Îndepărtarea rulajului implică utilizarea unei instalații de balansare sau a altui echipament special (de exemplu, un excavator) pe care este cuplat un ciocan hidraulic (fie un motor diesel sau un ciocan pneumatic) pentru conducere. Ciocanul diesel este un ciocan simplu dar eficient. Funcționează indiferent de disponibilitatea surselor de energie, are performanțe ridicate, rezistență la intemperii.

Această tehnologie este considerată una dintre cele mai accesibile, deoarece nu este asociată cu creșterea costurilor financiare, poate fi utilizată pe soluri de orice tip.

Esența metodei de conducere se bazează pe energia de impact.Cu fiecare lovire a vârfului, elementul merge mai adânc și mai adânc în pământ până când punctul său se sprijină pe o bază solidă.

Amortizarea prin vibrații implică reducerea frecării între suprafața laterală a suporturilor și pereții godeului, astfel încât metoda necesită mai puțină stres. Atunci când vibrația cu care se scufundă solul deplasat ar trebui să fie compactat în jurul grămezii, deoarece aceasta este direct legată de rezistența viitoarei fundații. Se efectuează cu ajutorul unor scule submersibile, ciocane și instalații speciale, care asigură vibrații și deformări ale solului sub vârfurile piloților și în zona pereților lor laterali.

Șobolanul vibratoare în această tehnică este eficient pe solurile umede cu umiditate. Pentru solurile uscate și dense, ciocanele cu vibrații tip arc sunt mai potrivite.

Tehnologia de indentare este una dintre cele mai silențioase. Ea se realizează datorită unei anumite încărcări pe piloți, din cauza căreia literalmente "se încadrează" în pământ. Încărcarea provine de la conducătorul vibratoare și de la cricul hidraulic, este important ca piloții să fie presați sub influența greutății proprii.

Procesul implică mai multe cicluri de aprofundare și extracție ulterioară a suportului,până când vârful său se oprește și ajunge la adâncimea de proiectare. Potrivit pentru cele mai multe tipuri de soluri, inclusiv straturi dense adânci. Această metodă nu este adecvată pentru piloți care se deplasează până la o adâncime de peste 6 m. Datorită dimensiunilor echipamentului utilizat, amplasarea acestuia necesită o secțiune de cel puțin 500 de metri pătrați. În plus, este o modalitate destul de scumpă de a organiza o fundație de piloni.

Tehnologia de înșurubare implică utilizarea de piloți metalici sau beton armat (RC), care, pe lângă vârf, au lame. Acestea din urmă sunt necesare pentru imersiune, înșurubând suporturile în pământ. Această metodă este folosită pe soluri inundate și fragile, este utilizată pe scară largă în construcția urbană, deoarece nu creează zgomot și vibrații, nu deformează straturile de sol ale obiectelor învecinate.

Metoda de imersiune a suporturilor este considerată cea mai silențioasă pentru un peisaj. Este potrivit pentru solurile stancoase, solurile din zona permafrostului, solurile cu incluziuni dure (până la 20%).

Esența metodei burozabivny este că în pământ se face o gaură (un puț de lider), diametrul căruia este mai mic decât diametrul grămezii.Înălțimea godeului rezultat corespunde cu înălțimea grămezii fără margine. După aceasta, suportul este introdus în puț.

O varietate de metode de imersiune este o pompă de rapel. În acest caz, diametrul puțului este puțin mai mare decât diametrul piloților, astfel încât, după imersarea acestuia din urmă, spațiul liber dintre pereții găurii și pereții suportului este umplut cu nisip de ciment sau amestec de sol.

Găurirea se face cu ajutorul unor instalații de foraj, echipate nu cu ciocane hidraulice, ci cu rotoare de foraj. Acestea din urmă oferă o direcție strict verticală de foraj, care este un indicator cheie al calității forării.

Această metodă este costisitoare deoarece necesită implicarea unor echipamente speciale. Cu toate acestea, pe unele tipuri de sol, precum și în condiții de construcție densă, rămâne aproape singurul.

Cum sa alegi?

Alegerea unei metode de antrenare a pilonului este determinată în primul rând de caracteristicile solului. Deci, echipamentul de impact este inacceptabil de utilizat în soluri cu incluziuni solide (piatră, pietriș, pietriș). Metoda de înfundare nu va funcționa nici măcar cu o locație apropiată a unui șantier cu obiecte exploatate, conducte principale. Pe scurt, în cazul în care zgomotul și vibrațiile sunt interzise.

Metoda de vibrografie este optimă pentru solurile cu apă saturată și nisip, dar nu este disponibilă atunci când vine vorba de soluri densă și sedentară, în special stâncoase.

Un criteriu important de selecție este consumul de piloți și, în consecință, costul muncii. De regulă, pentru spațiile de operare regulată, este necesar să alegeți între RC și șanțuri. Capacitatea portantă a suporturilor din beton armat este mai mare, cu toate acestea, acestea sunt instalate cu același pas ca cele cu șuruburi. Asta este, pentru a reduce numărul lor nu va reuși.

Pentru construirea unui obiect mare, inclusiv o cabana de tara, ar trebui sa alegeti suportul ZhB. Sub bai, case și clădiri, obiecte temporare cumpărarea de grămezi de beton este ireală, puteți cumpăra și înșuruba analogii. Cu toate acestea, acestea din urmă nu sunt recomandate pentru utilizarea pe soluri puternic acide, deoarece durata de viață a piloților va fi scurtă.

Dar pentru soluri cu diferențe semnificative în înălțime sau pe soluri udate, este mai bine să se utilizeze grămezi de șuruburi. Betonul armat (chiar și atunci când se utilizează modificări compuse) în acest caz are tendința de a eșua, ceea ce nu este cazul analogilor cu șurub datorită bazei lor mai largi.În plus, acesta din urmă poate fi mărit la lungimea necesară - atâta timp cât baza nu se sprijină pe straturi solide.

Dacă comparăm laboriositatea metodelor, atunci toate piloții instalați prin metoda de conducere necesită un timp de instalare mai mic. De regulă, în acest scop este necesar doar livrarea unui echipament special care se deplasează pe acesta pe o pistă cu șenile. În timpul unei schimbări, astfel de instalații sunt capabile să conducă până la 40 de piloți, adică să creeze o fundație întreagă în majoritatea cazurilor.

Punctul important este că atunci când alegeți tehnologia de indentare, este important să evaluați mărimea secțiunii și presiunea utilizată pe suporturile echipamentului.

Introducerea șanțurilor în pământ implică utilizarea unui echipament electromecanic sau a unei găuri prin care se montează o cutie de viteze în orificiul de montare, care asigură înșurubarea suporturilor. Dacă accesul la șantierul de construcție este dificil sau din alte motive nu puteți utiliza echipament special, este posibilă instalarea manuală a piloților. Procesul va fi lung și laborios.

Sfaturi

Indiferent de tehnologia și mărimea aleasă, scopul clădirii, sunt compilate diagrame care reflectă sarcina suportului suporturilor, profunzimea adâncimii, pantă, diametru și așa mai departe.

În cazul în care structura prevede pentru structuri grele, de exemplu, sobe, seminee, atunci ei au nevoie de propria mini-fundație. Nu este asociat cu fundația principală și trebuie construit pe propriile calcule.

Când conduci o grămadă cu mâinile tale, trebuie să-ți amintești că ar trebui să fie pus sub nivelul de înghețare a solului și să treacă prin toate straturile slabe. Singura modalitate de a obține forța și fiabilitatea fundației tipului de piloți.

Dacă este necesar ca un suport să fie ciocanit într-un pământ excesiv de dens, la o adâncime mare, se poate aplica o tehnologie de spălare. În acest scop, apa este furnizată de-a lungul grămezii sub presiune în puț. Ea servește pentru a înmuia solul și pentru a reduce frecarea dintre acesta și pereții grămezilor.

Piloții, așa cum am menționat deja, sunt conduși în teren solid, adâncimea cărora corespunde documentației de proiectare. Este important să vă asigurați că elementul a ajuns la straturi solide și nu sa odihnit, de exemplu, într-o piatră. În caz contrar, este imposibil să se evite oblicul în timpul funcționării casei, ceea ce afectează geometria structurii ca întreg.

Este mai bine să scufundați sau să blocați grămezi în sezonul cald, după ce straturile superioare ale solului s-au dezghețat.Dacă nu este posibilă efectuarea lucrărilor înainte de îngheț, atunci este posibil să le efectuați în modul normal, cu condiția ca solul să fie înghețat la o adâncime de cel mult un metru.

Dacă înghețarea este mai importantă, puteți utiliza un dispozitiv special - un "ac de abur". Acesta reprezintă tubul pe care are o gaură - aburul fierbinte iese din ea. Tubul este coborât în ​​puț, contribuind la decongelarea solului. Pentru solurile înghețate este de asemenea adecvată metoda de foraj cu găurire preliminară a puțurilor de conducere.

Încercările de a ciocni pilele în pământ înghețat prin alte mijloace vor conduce, în cel mai bun caz, la slăbirea lor ca dezghețuri ale solului și, în cel mai rău caz, la deformări.

Pentru ciocanele cu diametru mic până la o adâncime mică, puteți folosi un ciocan de mână. Pentru construcții mai mari, utilizați un ciocan electric sau hidraulic. Costul lor este ridicat, dar poate fi închiriat atunci când vine vorba de construcția de locuințe private.

Atunci când utilizați metoda de admisie a forajului, trebuie mai întâi să aveți grijă de îndepărtarea solului în timpul forării. În caz contrar, nivelul de construcție va crește cu o medie de 0,5 m.

Adâncimea puțului are o importanță strategică în forajul de lider.Ar trebui să fie cu jumătate de metru mai scurt decât suportul. În caz contrar, nu va fi posibil să se asigure că grămada este ținută de grund.

Despre coloanele vibratoare, de presare și de conducere, consultați următorul videoclip.

Comentarii
 autor
Informații furnizate în scop de referință. Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

Sala de intrare

Camera de zi

dormitor