Construcția unei fundații monolitice: recomandări ale experților

Soluțiile mobile, cu apă saturată, precum și relieful cu diferențe de înălțime fac constructorii să caute noi tehnologii pentru organizarea fundației. Unul dintre aceștia este sistemul monolitic, care permite construcția pe mobil și predispusă la supraîncărcare sezonieră, umflarea solurilor.

Caracteristici speciale

Fundația monolit este o placă de adâncime adâncă, care este o structură inseparabilă a cuștii de armare și a betonului. Formarea unui întreg, armarea și betonul asigură fiabilitatea și rezistența ridicată a rulmenților.

Această bază este potrivită pentru soluri instabile și cu apă saturată., deoarece se dovedește a fi destul de mobilă, dar în același timp asigură o distribuție uniformă a încărcăturii.Cu alte cuvinte, chiar dacă se confruntă cu unele fluctuații și ezită împreună cu solul, o astfel de placă salvează casa de subzistență și încălcare a geometriei.

Acest lucru este realizat datorită unității structurii și adâncimii ei superficiale. Dacă coborâți prea mult placa în pământ, pereții laterali ai acesteia vor fi fixați excesiv rigid. În acest caz, umflarea solului sub acțiunea temperaturilor negative va exercita o presiune negativă asupra plăcii.

Pro și contra

Principalul avantaj al bazei monolitice este posibilitatea de a construi pe soluri mobile cu o capacitate mică de rulare. Economisește dacă construcția unei case private pe o grămadă sau o fundație de benzi este imposibilă sau nerentabilă pe acest tip de sol. Acest lucru poate fi determinat numai prin analizarea solului, inclusiv în timpul schimbărilor sezoniere.

O opinie eronată este că fundația plăcii este potrivită pentru toate tipurile de sol. Acest lucru nu este adevărat, deși placa este capabilă să alinieze o anumită instabilitate a solului.

Această fundație nu este potrivită pentru construirea unei cabane masive pe soluri puternic murdare. În acest caz, este mai bine să alegeți opțiunea de grămadă, întărind suporturile pe o suprafață tare, ocolind cele moi.

Fundația plutitoare a plăcii este indispensabilă cu fluctuații semnificative în sol. Se mișcă într-o mică amplitudine (imperceptibilă pentru ocupanții casei) cu ea. Cu toate acestea, dacă se observă modificări semnificative ale mișcării solului în cadrul și în apropierea fundației plăcii, aceasta înseamnă că încărcarea pe sol este neuniformă, ceea ce este periculos pentru obiect. Pentru a preveni astfel de fenomene, vom repeta, doar o analiză aprofundată a compoziției și a proprietăților solului va ajuta.

Avantajul bazei monolitice este posibilitatea de a construi pe ea structuri destul de masive, cu mai multe etaje.

Cu toate acestea, cu condiția ca acest tip de sol să fie adecvat pentru instalarea plăcii și toate calculele sunt efectuate cu o precizie ridicată.

Fundația plăcii nu are cusături, astfel încât atunci când solul se mișcă, el păstrează fiabilitatea, soliditatea.

Adesea printre avantajele unui sistem de fundație monolit indică o cantitate mică de lucrări de terasament. Această afirmație este adevărată atunci când vine vorba de placa de bază tipică. Cu toate acestea, în unele cazuri este necesar să se mărească grosimea stratului de nisip, prin urmare este necesar să se sapă o groapă mai adâncă, ceea ce duce la creșterea volumului lucrărilor de terasament. O situație similară se observă la subsolul dispozitivului.

Avantajul monolitului subsolului este ușurința de instalare a podelei, datorită capacității de a utiliza placa ca un substrat. Dacă instalarea se efectuează în conformitate cu tehnologia suedeză, care implică izolarea plăcii, nu este necesară o izolare suplimentară. Pe de o parte, acest lucru simplifică procesul de amenajare a podelei, iar pe de altă parte, necesită o abordare responsabilă și profesională pentru organizarea fiecărui strat al plăcii.

Ultimii doi factori determină o viteză mai mare de lucru. O astfel de fundație, de fapt, se construiește destul de repede. O mulțime de timp trebuie plătită numai legăturilor cu bare.

În general, fundația plăcii este adecvată pentru toate tipurile de clădiri, inclusiv formele neobișnuite. Este suficient să săpați o groapă de dimensiunea necesară și să atingeți configurația necesară utilizând cofrajul pentru a construi, de exemplu, o casă cu ferestre de bay.

Printre neajunsurile acestui sistem se numără necesitatea de a atrage echipamente și echipamente speciale, ceea ce duce la o creștere a estimărilor. Atunci când construiți clădiri mari, este dificil să faceți o manipulare a solului de înaltă calitate cu propriile mâini, ar trebui să obțineți un benzinar sau un berbec electric.

Armarea trebuie așezată la un anumit unghi.prin urmare, pentru a obține forma dorită a ramurilor, este de dorit să existe o mașină specială. În cele din urmă, plăcile trebuie turnate într-o singură treaptă fără întrerupere, betonul să fie alimentat uniform pe întreaga suprafață. Firește, fără un mixer sau pompă de beton, acest lucru nu se poate face.

Unul dintre dezavantajele acestui sistem este nevoia de a nivela aria de sub tigla. Desigur, acest lucru nu înseamnă că acest tip de fundație nu este fezabil - diferențele de înălțime trebuie să fie echilibrate, care, în unele cazuri, pot necesita cheltuieli financiare semnificative. În unele cazuri, este mai profitabil să recurgeți la instalarea bazei pe grămezi.

O caracteristică a fundației plăcii este aceea că toate părțile sale trebuie să fie așezate uniform pe pământ. Când apar goluri, fiabilitatea unei astfel de construcții nu mai este pusă la îndoială, ceea ce face imposibilă organizarea subsolurilor sub un monolit. Cu toate acestea, aceasta nu înseamnă că va trebui să fie complet abandonat. Această problemă este rezolvată organizând o groapă mai adâncă și făcând o beciură direct pe placă.

Este imposibil să o numim mai degrabă o minus, mai degrabă o caracteristică - necesitatea de a planifica cu atenție modalități de a stabili și distribui comunicări în etapa de planificare.Acest lucru se datorează faptului că cele mai multe comunicații sunt așezate în grosimea plăcii. Dacă apare o eroare sau dorința de a schimba ceva, va fi problematică.

Dezavantajul acestui tip de sistem este costul ridicat al instalării. Acest lucru se datorează necesității de umplere a unei suprafețe mari cu beton, precum și o creștere a numărului de elemente de armare necesare în comparație cu numărul pentru baza benzii.

tipuri

Există mai multe soiuri de bază monolitică.

 • Belt. Este o placă din beton armat, care este montată în jurul perimetrului clădirii, precum și sub structurile pereților de susținere ale obiectelor. Acest sistem este potrivit pentru soluri cu o capacitate medie de rulare.
 • Slab. Monolit din beton armat, turnat sub toată suprafața casei. În forma clasică există o singură placă fără cusături. Cu toate acestea, există și o versiune pliabilă asamblată din particule. Spre deosebire de monolit, o astfel de structură are o capacitate de rulare mai mică, deci nu este recomandată pentru clădirile rezidențiale. Potrivit pentru soluri slab predispuse la fluctuațiile sezoniere, precum și în zonele predispuse la cutremure.
 • Grilă de grămadă. Este o fundație din beton, săpată în pământ și conectată între ele printr-o singură placă.

În ciuda faptului că toate aceste tipuri de baze au o placă de bază, monolitul este de obicei înțeles ca fundația plăcii (cea de-a doua opțiune din listă).

În cele din urmă, fundațiile monolitice includ și fundații monolitice pentru semne rutiere, denumite FM 1. Acestea sunt baze rotunde din beton armat.

În funcție de tipul de adâncime, fundația este de două tipuri.

 • Adâncime mică. Acesta este scufundat în pământ cu nu mai mult de 50 cm. Aceasta necesită o "pernă" de nisip gros pentru a echilibra umflarea solului. Suprafața superficială este folosită în principal pe soluri ne-stâncoase pentru clădiri mici, cu pereți din lemn sau blocuri de lumină.
 • Alveolă. Adâncimea de așezare a plăcii poate ajunge la 150 cm. Adâncimea exactă a așternutului este determinată de punctul de îngheț al solului - fundația trebuie să fie cu 10-15 cm mai adâncă decât punctul de îngheț și în același timp să rămână pe straturi solide.

Această ultimă condiție este esențială, adică dacă nivelul de îngheț este la o adâncime de exemplu 1,2 m, iar straturile solide sunt la o adâncime de 1,4 m, apoi placa este așezată la o adâncime de 1,4 m.

Se utilizează în mod obișnuit la construcția de obiecte masive pe placă sau clădiri deasupra a două etaje.

dispozitiv

Așa cum am menționat deja, fundația plăcii nu necesită multă adâncime, sub ea septează o adâncime mică a găurii în mărime corespunzătoare plăcii. În continuare, fundul groapă este umplut cu un strat de sol amortizat, care este suplimentar zdrobit și nivelat.

Următorul strat este o "pernă" de nisip, care ajută la distribuirea încărcăturii în mod corect și uniform. Caracteristicile materialului (granule mici de nisip) împiedică înclinarea bazei și înclinarea acesteia, precum și echilibrarea efectelor deformării solului. Nisipul curat poate fi înlocuit și cu un amestec de nisip-pietriș sau cu mai multe straturi de pietriș de diferite fracții.

Pe partea superioară a stratului de nisip se află geotextile care realizează funcția de armare și impermeabilizare.

Dacă refuzați să utilizați acest material, atunci ar trebui să fiți gata pentru o înțepătură rapidă a stratului de nisip, în special în timpul construcției pe soluri cu umiditate. În funcție de caracteristicile solului și ale obiectului, geotextile pot fi stivuite în mai multe straturi.

Există, de asemenea, opțiunea de impermeabilizare, când instalarea geotextilelor este efectuată imediat de groapă - este așezat direct pe pământul înțepenit. Peste ea "perna" de nisip se mentine in interior. O versiune similară a dispozitivului este relevantă pentru solurile instabile mlaștinoase. În unele cazuri, geotextile se pot potrivi între straturile de nisip și pietriș. De obicei, se toarnă piatră zdrobită sau pietriș grosier, iar geotextile, pe care se toarnă nisip, sunt turnate de sus. Pentru stabilitatea stratului de pietriș inferior, o anumită cantitate de nisip poate fi turnată sub el. Această tehnologie de construcție permite o mai bună scurgere a sitului sub fundație.

Următorul strat nu este întotdeauna așezat chiar și de către constructorii profesioniști datorită dorinței de a reduce estimarea și de a accelera timpul de instalare. Cu toate acestea, acest lucru nu înseamnă că acest strat nu are funcționalitatea proprie. Acesta este un strat subțire de beton, soluția căruia este turnat peste balize. Pre-betonarea vă permite să atingeți nivelul ideal și, prin urmare, precizia geometriei întregii structuri. În plus, stratul de beton este mai ușor de menținut izolația și hidroizolarea podelei.

Următorul strat este hidroizolarea finală, care se realizează folosind materiale bituminoase laminate. Ele sunt lipite sau topite în mai multe straturi și se suprapun. Bitum de mastic poate fi aplicat sub stratul de material de bandă.

Dupa efectuarea lucrarilor de hidroizolatie monolit din beton armat este montat. Armarea standard este realizată pe 2 nivele cu intercalare prin intermediul elementelor de armare verticale.

Atunci când se toarnă, se va avea grijă ca fiecare latură a grinzii de armare să fie complet acoperită cu beton, a cărui lățime în aceste locuri este de cel puțin 5 cm. Aceasta va împiedica pătrunderea umezelii prin metoda capilară și va proteja metalul de distrugere.

În unele cazuri, schema tipică a unei fundații monolitice poate varia. Deci, cu coincidența nivelului de beton cu linia de sol a recurs la creșterea grosimii plăcii sau utilizarea rigidizărilor. Ambele metode vă permit să protejați betonul de umiditate, dar primul va costa mult mai mult. În acest sens, recurg mai des la instalarea de rigidizări, care se toarnă sub pereții portanți și pe cei interni.Pe lângă protecția împotriva umezelii, acest design vă permite să organizați un subsol pe bază de beton armat monolitic.

Pentru ansambluri, puteți utiliza fundația prefabricată din lemn. Nu este o placă monolit, ci este asamblată din "pătrate", care se potrivesc strâns pe baza pregătită. Acest design se caracterizează printr-o instalare mai puțin intensivă a forței de muncă, cu toate acestea, este inferioară unei corespondențe monolitice în fiabilitatea sa și, prin urmare, nu este recomandată pentru spații rezidențiale.

calcul

Construcția oricărei fundații începe cu calcule preliminare, care fac parte din documentația de proiect. Pe baza datelor obținute, se iau informații despre dimensiunile și caracteristicile fiecărui element de bază, se întocmește un plan pentru "tortul" plăcii, se selectează grosimea fiecărui strat.

Cel mai important indicator al rezistenței structurale este grosimea monolitului. Dacă este insuficientă, atunci fundația nu va avea capacitatea portantă necesară. Cu o grosime excesivă, există o creștere nerezonabilă a intensității forței de muncă și a costurilor financiare.

Calculele corecte se pot realiza numai pe baza studiilor geologice - analiza solului. Pentru aceasta, puțurile sunt de obicei făcute în diferite puncte ale sitului, din care se colectează solul. Această metodă permite determinarea tipurilor de sol prezente, precum și a proximității apelor subterane.

Fiecare tip de sol este caracterizat printr-o rezistență variabilă la sarcină, ceea ce înseamnă cât de multă presiune (în kg) poate fi o bază pentru o anumită unitate de suprafață a solului (în cm). Unitatea este kPa. De exemplu, rezistența variabilă a pietrei sfărâmate și a pietrișului unei fracții mari la sarcină este de 500-600 kPa, în timp ce pentru solurile de argilă această cifră este de 100-300 kPa.

Cu toate acestea, calculele ar trebui să se facă pe baza valorii nu a rezistenței specifice a solului, ci a presiunii specifice asupra unui anumit tip de sol. Acest lucru se datorează faptului că, cu o ușoară rezistență, fundația se va scufunda în sol. Dacă presiunea este insuficientă, este imposibil să se evite umflarea solului sub fundație și deformarea acestuia.

Valorile presiunii optime sunt constante, ele pot fi găsite în SNiP sau acces liber.Presiunea specifică este măsurată în kgf / cm kV și este individuală pentru diferite tipuri de sol. De exemplu, argila din plastic are o presiune specifică de 0,25 kgf / cm kV, în timp ce același indicator al nisipului fin este de 0,33 kgf / cm kV.

Interesant este faptul că, dacă comparăm datele din tabelul de rezistivitate și presiunea solurilor, se pare că al doilea tabel (presiune) va conține mai puține tipuri de soluri. Deci, din ea pietriș și piatră zdrobită "va dispărea". Acest lucru se explică prin faptul că fundația plăcii nu este singura opțiune posibilă de construcție pe acest tip de sol. Poate că ar fi mai rațional să folosiți o corespondență de bandă.

Faptele de mai sus indică necesitatea de a calcula sarcina totală a monolitului, care acționează la sol. Cunoscând acest indicator, va fi posibil să se ia o decizie cu privire la creșterea sau scăderea grosimii monolitului și, de asemenea (dacă nu este rezonabil să se reducă grosimea plăcii) să se utilizeze materiale mai ușoare pentru structurile pereților de susținere. De exemplu, în loc de cărămizi mai grele, utilizați blocuri, ridicând pereți de beton aerat.

Optimalul pentru majoritatea clădirilor este o grosime de 30 de cm.Capacitatea portantă a structurii în acest caz va fi suficientă, iar proiectul - rentabil.

Dacă în cursul calculelor devine evident că grosimea necesară a bazei depășește 35 cm, este logic să se ia în considerare alte tehnologii ale bazelor. De asemenea, puteți utiliza rigidizări suplimentare, ceea ce va reduce consumul de material, menținând în același timp grosimea plăcii.

Pentru pereții din cărămidă se recomandă o creștere ușoară a grosimii bazei - aceasta ar trebui să fie de 30 cm. Pentru materiale mai ușoare, spumă și blocuri de gaz, această valoare poate fi redusă la 20-25 cm.

După obținerea datelor privind grosimea necesară a monolitului, procedați la calcularea cantității de soluție de beton. Pentru a face acest lucru, în conformitate cu desenul, este necesar să se calculeze înălțimea, grosimea și lățimea plăcii și să se facă un stoc mic de soluție de 10% la numărul rezultat. Cimentul nu trebuie să fie sub M400.

pregătire

Etapa pregătitoare poate fi împărțită în două părți - efectuarea de sondaje geologice și crearea unui proiect, pregătirea directă a terenului pentru fundație.

Zona trebuie să fie curățată de așternut, să pregătească intrări pentru echipamente speciale. După ce ar trebui să procedați la marcare.Se efectuează cu ajutorul unor știfturi și a unei funii. Este suficient să se contureze perimetrul exterior al fundației viitoare.

Este important să se asigure că liniile perpendiculare formează unghiuri drepte.

După marcare (sau mai convenabil înaintea ei), stratul superior al solului este îndepărtat sub fundație, împreună cu vegetația. Următorul pas este să săpați o groapă.

Cum se construieste?

Datorită cantității mici de lucrări de terasament și tehnologii clare de construcție, organizarea unei fundații monolitice poate fi făcută manual. Adevărat, fără implicarea de echipamente speciale încă nu se poate face.

Instrucțiunile de instalare pas-cu-pas sunt prezentate mai jos.

 • Pregătirea locației, marcând locația viitoarei fundații.
 • Executarea lucrărilor de excavare - saparea unei groapă de fundație. Este mai convenabil să faceți acest lucru cu un excavator. Adâncimea groapei ar trebui să fie suficientă pentru a acoperi toate straturile "pernei", precum și o parte din monolit. Nu trebuie să uităm că cealaltă parte a ei (10 cm este suficientă) trebuie să se ridice deasupra solului. Pereții care rezultă și partea inferioară a locașului trebuie să fie aliniate mecanic.

Adâncimea canalului corespunde designului și este determinată de caracteristicile solului și clădirii.De exemplu, pe solurile cu mobilitate ridicată, recursul la organizarea unei plăci încastrate, prin urmare, groapa se săpare mai adânc. Acțiuni similare sunt efectuate dacă aveți nevoie de o cameră de subsol sau de subsol.

 • Șanțul pregătit este acoperit cu geotextile. Materialul este așezat în bucăți suprapuse. Evitarea răspândirii sub greutatea "pernei" permite dimensionarea îmbinărilor cu o bandă rezistentă la umiditate. Geotextile sunt așezate pe fundul și pe pereții groapelor.
 • Adormit în groapa de nisip sau moloz.

Dacă se utilizează nisipul, acesta este umplut imediat cu un strat incomplet. Cu alte cuvinte, întreaga grosime a nisipului este umplută în mai multe etape, dar în același timp, un strat trebuie să umple imediat întreaga suprafață a găurii. Dacă ignorăm această recomandare și umplem imediat întregul volum de nisip, atunci greutatea sa va fi distribuită inegal.

 • Simultan cu umplerea stratului de nisip, se efectuează organizarea sistemului de drenaj, datorită căruia excesul de umiditate va fi îndepărtat din monolit. Un șanț este sapat în jurul perimetrului carierei, în care se extinde o țeavă de plastic, proiectând un canal de drenaj.Elementele sale individuale sunt asamblate într-un singur sistem, care este situat la un unghi pentru a îndepărta umezeala în locul desemnat pentru aceasta. Perforațiile se fac în conductă, iar spațiul din jurul lui este umplut cu moloz.
 • Să ne întoarcem la "perna" de nisip, a cărei grosime ar trebui să fie de cel puțin 20 cm. După umplere stratul este înțepenit și nivelul stratului trebuie verificat tot timpul. Acest lucru va ajuta la realizarea câtorva puncte, marcate în diferite puncte din groapă.
 • Următorul strat (cu grosimea de aproximativ 15 cm) este umplut cu piatră zdrobită, care va scurge umiditatea de sub placă. De asemenea, ar trebui să fie tamponat în jos, respectând nivelul orizontal al stratului.
 • După umplerea deșeurilor se începe construcția cofrajului lateral, care ar trebui să fie destul de durabil, deoarece va avea încărcături semnificative. La izolarea plăcii în jurul perimetrului, cofrajul este realizat din plăci spumoase din polistiren cu rigiditate ridicată. În alte cazuri, cofraje detașabile de placi sau placaj.
 • Pentru a reduce riscurile de penetrare a umezelii pe stratul de beton, o membrană polimerică este așezată pe dărâmături. De asemenea, se suprapune, este important să se plaseze membrana pe partea dreaptă a molozului.Membrana este așezată cu o suprapunere și pe cofraj.
 • Următorul pas este de a încorpora un șapă de beton, care este de obicei de 5-7 cm grosime.
 • După ce fundația de beton va câștiga forță, puteți continua să terminați impermeabilizarea. În acest scop, suprafața șapei este acoperită cu un grund de bitum, care permite îmbunătățirea proprietăților adezive ale materialelor. Apoi, treceți la fuziunea primului material de ruliu pentru impermeabilizare pe bază de bitum. După ce prima foaie este lipită, următoarea foaie este lipită în același mod fără goluri. De obicei, impermeabilizarea este plasată în două straturi, în timp ce este important să se plaseze a doua cu o dispunere astfel încât îmbinările primului strat să nu coincidă cu cusăturile dintre materialele celui de-al doilea strat.
 • După hidroizolație se procedează la izolarea fundației, care este de obicei utilizat pentru materiale din polistiren din spumă. La fel ca în cazul hidroizolației, izolația este plasată în mai multe straturi cu un decalaj. Plăcile de polistiren au o grosime diferită, totuși, în cazul în care un strat gros este suficient pentru a atinge performanța termică dorită, este mai bine să utilizați 2 plăci mai subțiri.
 • Următorul pas este consolidarea.Nu poate fi așezat direct pe izolație, ar trebui să puneți cărămizi sub cadrul de armare sau să folosiți picioare speciale. Între stratul de ranforsare și izolație trebuie să rămână un spațiu de cel puțin 5 cm. Lamela nu trebuie să fie sudată, este conectată prin cablu.
 • Așezarea comunicațiilor, deoarece după umplerea podelei acest lucru va fi imposibil. Dacă este organizată o podea caldă, țevile sunt atașate la cutia metalică. În același timp, sunt montate colectoare care conectează toate conductele. Ar trebui să vă asigurați că toți conductorii sunt sub presiune, ceea ce va ajuta la identificarea rapidă a orificiului în cazul deteriorării în timpul turnării.
 • Etapa finală este turnarea amestecului de beton, în fața căruia calitatea cofrajului este verificată cu atenție din nou. Nu ar trebui să aibă lacune prin care poate curge betonul. Soluția trebuie să fie turnată imediat pe întreaga suprafață. Pentru a alinia stratul folosind pompe sau mopuri din lemn. Este obligatorie utilizarea șoferilor cu vibratoare, ceea ce va elimina aspectul aerului în grosimea soluției. După aceea, suprafața este egală cu regula și este lăsată să "se odihnească" până când se stabilește forța.

Pentru a elimina impactul negativ al mediului asupra solidifierii betonului permite protecția acestuia cu materialul de acoperire. În timpul iernii, cablul de încălzire este așezat pe întreaga suprafață. În plus, în procesul de turnare la temperaturi negative, se recomandă adăugarea unor impurități speciale în beton, accelerarea procesului de reglare și, de asemenea, utilizarea scuturilor din oțel cu funcție de încălzire pentru cofraje.

În cazul căldurii puternice, este necesar să se împiedice uscarea suprafeței de beton, de aceea este umezită periodic în primele 1,5-2 săptămâni după turnare.

Veți afla mai multe despre caracteristicile construcției unei fundații monolitice urmărind următorul videoclip.

Sfaturi

Unul dintre factorii care afectează rezistența monolitului este calitatea armăturii. Numărul de niveluri de armare este determinat de grosimea plăcii. Dacă se folosește o placă cu o grosime de cel mult 15 cm, este suficient un nivel de armare, iar tijele de oțel sunt legate prin fir și așezate exact în centrul bazei.

Când se folosește grosimea plăcii de 20 cm este utilizată armarea pe două niveluri. Distanța dintre elementele de armare este în medie de 30 cm.

În zonele care nu sunt supuse unor sarcini constante și mari, este posibil să se așeze tije cu o treaptă mare. De la marginea plăcii până la marginea cuștii de armare, la fiecare parte trebuie lăsate 5 cm.

Rezistența și durabilitatea plăcii depind în mare măsură de calitatea betonului.

Acesta trebuie să îndeplinească următoarele cerințe:

 • indicatori de densitate - în intervalul 1850 - 2400 kg / m3;
 • clasa de beton - nu mai puțin de B-15;
 • gradul de beton - nu mai puțin de M200;
 • mobilitate - P3;
 • rezistență la îngheț - F 200;
 • rezistent la apa - W4.

Atunci când auto-pregătirea soluției în primul rând ar trebui să acorde o atenție la puterea brandului de ciment. Se recomandă alegerea mărcii dvs. pentru fiecare tip de sol, precum și pe baza caracteristicilor structurale ale clădirii. Astfel, pe soluri slabe pentru clădiri grele (de exemplu, cu pereți din cărămidă), se recomandă cimentul M 400. Pentru case din spumă de beton, este suficientă ciment cu marcă M350, pentru betonul din lemn este M250, iar pentru casele din cadru M200.

În cele din urmă, este important modul în care este alimentat și turnat betonul. Nu se recomandă alimentarea betonului la o înălțime mai mare de 1 m și mutarea acestuia pe o distanță mai mare de 2 m (este necesar să se miște periodic mixerul de beton în jurul perimetrului și să se utilizeze și pompa).Umplerea trebuie făcută pentru o sesiune, nu se recomandă completarea site-urilor, este optimă - în straturi.

La nivelare, precum și la solidificarea stratului de beton, este inacceptabil să mergem pe el, deoarece acesta încalcă structura armăturii și conduce la solidificarea inegală a stratului de beton.

Condițiile optime pentru întărirea betonului sunt: ​​temperatura - cel puțin 5C, nivelul de umiditate - cel puțin 90-100%. Pentru a proteja betonul în această etapă, puteți folosi polietilenă obișnuită sau prelata. Este important ca materialul de acoperire să se suprapună și articulațiile să fie lipite. Altfel, sentimentul unei asemenea protecții nu va fi.

Pachetul de protecție optimă este cel în care materialul acoperă nu numai stratul de beton, ci și cofrajele, iar marginile sale sunt fixate pe pământ cu pietre sau cărămizi.

   Atunci când betonul este irigat, este necesar să se distribuie umezeala și să nu se curgă. Pentru a împiedica formarea canelurilor într-un strat de beton proaspăt, veți ajuta la așezarea pe suprafața rumegușului sau a cămășii, care sunt închise cu un film. În acest caz, apa se toarnă pe rumeguș sau pânză, absorbită uniform în beton.

   Comentarii
    autor
   Informații furnizate în scop de referință. Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

   Sala de intrare

   Camera de zi

   dormitor