Cofraje pentru fundație: caracteristicile și caracteristicile lucrărilor de instalare

Construcția clădirilor începe cu instalarea fundației, al cărei element principal este cofrarea. Pentru ca construcția să se dovedească a fi durabilă și construcția sa fiabilă a servit timp de mulți ani, este importantă asamblarea corectă a matriței pentru turnarea centurii blindate. Este destul de realist să o faceți singur, dar este important să faceți toate calculele și să respectați anumite tehnologii.

Dispozitiv și scop

Cofraje este o formă orizontală sau verticală, care este folosit pentru a umple și șapă fundația casei. Componentele principale ale dispozitivului său sunt scuturile detașabile și blocurile care țin împreună cu ajutorul unor dispozitive speciale de fixare și accesorii. Amestecul de beton se toarnă în cofraje după fabricarea cuștii de armare, unde se întărește și se obține rezistență,apoi este dezmembrat și continuă etapele de construcție ulterioare. Aceste structuri sunt de asemenea utilizate în cazul în care este necesară reparația subsolului clădirii.

În procesul de producție a cofrajului, este important să se asigure că acesta îndeplinește următoarele cerințe:

 • a fost stabil, durabil și nu a fost deformat sub influența sarcinilor;
 • avea o structură densă fără fisuri;
 • cu suprafețe de înaltă calitate, care elimină aspectul de curbură și căderea;
 • a corespuns caracteristicilor tehnologice și nu a creat dificultăți la instalarea supapelor și turnarea soluției;
 • au cifra de afaceri, acestea sunt supuse unei utilizări repetate.

Cofrajele sunt adesea realizate din placaj, lemn, oțel, dar recent opțiunile din materiale sintetice au devenit extrem de populare.

În funcție de condițiile de proiectare, acest design poate fi combinat simultan cu mai multe materiale. De exemplu, elementele de susținere și susținere sunt realizate din metal, iar cele care vin în contact cu betonul sunt realizate din placaj plastic sau impermeabil.

tipuri

Astăzi, există mai multe tipuri de cofraje, care pot fi împărțite în construcții generale (universale) și un grup special pentru construcția de structuri speciale. Cea mai comună tip de cofrare este demontabil-mobil, este aleasă în timpul construcției nu numai a fundației, ci și a partițiilor, zidurilor, grinzilor și coloanelor. Pentru fabricarea de fragmente de mari dimensiuni și fundații tind să prefere Trimmer minte, și, dacă doriți să instalați o înălțime mare clădire cu geometrie variabilă, apoi utilizați alpinism cofraje.

În plus, în construcția modernă se utilizează și următoarele tipuri de structuri:

 • Staționare. Cofrajul este realizat din lemn și este ideal pentru așezarea fundației, care are forme complexe non-standard. Asambla˛i piesele dispozitivului este simplu - aduce în jos scuturile de placi de dimensiuni necesare, și de a efectua elemente de fixare sunt utilizate pentru a consolida opritoarele speciale sau săritori.
 • Resettable. Este un tip universal de cofraj, care poate fi folosit reutilizabil. Instalarea este realizată din oțel, iar în exterior se aseamănă cu ansamblul proiectantului.Scuturile sunt conectate între ele și de-a lungul lor. Rezultatul este o structură prefabricată, răsucite cu ajutorul tuburilor și bolțurilor, în cavitatea căreia se toarnă betonul. După setarea inițială a mortarului, bolțurile și scuturile sunt îndepărtate, iar tuburile pot fi ușor lovite și pot fi utilizate pentru lucrările ulterioare. Gauri formate din tuburi, impregnate cu mortar de ciment.
 • Suspendat. Vă permite să așezați fundațiile orizontale, concepute pentru aterizări și alte etaje. Este un cofraj pliabil, scuturile sale sunt atașate unele de altele și suspendate pe grinzi, limitând astfel mișcarea betonului în jos.
 • Glisarea. Acest design este folosit în construcția de clădiri înalte, cu un turnat tipic. Acesta poate fi operat în mod repetat. Caracteristica principală a dispozitivului este prezența unui mecanism special datorită căruia se ridică independent.
 • Roll. Poate fi un design temporar și separabil, având o formă rotundă, dreptunghiulară sau pătrată. Este considerată o opțiune indispensabilă pentru betonarea fundațiilor orizontale mari, deoarece vă permite să umpleți simultan părțile superioare și laterale ale structurii.După ce mortarul a fost așezat, cofrajul este mutat în alt loc cu ajutorul suporturilor de roată sau a rolelor.

În plus față de tipurile de mai sus, cofrajul de impermeabilizare, care este adesea folosit în construcția de case particulare, merită o atenție deosebită.

Datorită dispozitivului unic și a caracteristicilor sale speciale, acesta nu numai că asigură o betonare de înaltă calitate a bazei, dar, de asemenea, îl protejează în mod fiabil de umiditate în timpul funcționării. De obicei este ridicată din scuturi din lemn sau din blocuri prefabricate. În funcție de cofrajele utilizate, se pot face distincții între tipurile de structuri detașabile și care nu pot fi îndepărtate.

detașabil

O caracteristică distinctivă a acestui dispozitiv este aceea că este pusă cu ajutorul materialului izolator, astfel că clădirea este caldă. Cofrajele fixe sunt versatile, deoarece pot fi utilizate în construcția de clădiri private și înalte. În plus, vă permite să turnați fundul diferitelor forme cu mortar.

Principalele avantaje ale acestui cofraj sunt:

 • Viteza procesului de construcție. Asamblarea structurii este ușoară, astfel reduc timpul de instalare.
 • Rezistență la temperaturi scăzute. Lucrările de beton în timpul construcției monolitice pot fi efectuate la o temperatură de -10 ° C, deoarece cadrul inundat este izolat suplimentar.
 • Reducerea costului fundației și a greutății totale a structurii. Pentru a pune bazele nu este nevoie să angajeze echipamente grele și meșteșugari.
 • Rate ridicate de izolare termică și fonică a clădirii.
 • Fundația rezistenței și durabilității construcției monolitice.
 • Abilitatea de a instala comunicații ascunse de inginerie. Sistemele de inginerie pot fi montate direct în cadru și îndepărtate în locuri separate prin orificiile din cofraje.
 • Protecția structurii împotriva amenințărilor naturale și biologice. Clădirea nu este expusă insectelor și rozătoarelor, rezistentă la mucegai și nu putrezeste.

În ceea ce privește dezavantajele acestui tip de cofraj, există puține dintre acestea:

 • Nevoia de decorare interioară și exterioară. Singurele excepții sunt modelele realizate din panouri de placare.
 • Permeabilitate scăzută la vapori a materialului termoizolant. Prin urmare, construcția necesită o instalare suplimentară de ventilație de înaltă calitate.
 • Clădirea trebuie să fie împământată, deoarece armătura de fier se află în interiorul pereților.

detașabil

Cea mai populară și cea mai comună formă de cofrare în construcții este considerată a fi amovibilă. Este confecționat din diverse materiale, în funcție de dimensiunea zonei de beton. De obicei, preferați scuturile rezistente la umiditate, care pot fi utilizate de mai multe ori. Elementele prefabricate ale dispozitivului sunt atașate una de alta cu garnituri, bare și șapă. Rezultatul este o construcție solidă și durabilă, de orice lungime și formă, care se demontează la sfârșitul betonării.

Modelele detașabile diferă în funcție de scopul lor și pot fi utilizate nu numai pentru așezarea fundației, ci și pentru turnarea elementelor individuale din beton armat. Sunt în vânzare cofraje de producție atât din fabrică, cât și din module sau din inventar, realizate din metal. Ele pot fi folosite de câteva sute de ori în construcții monolitice.

Caracteristicile pozitive ale cofrajului detașabil includ:

 • funcționarea repetată;
 • accelerarea ritmului de construcție;
 • capacitatea de a construi clădiri de orice formă și mărime, fără a fi utilizate pentru aceste elemente suplimentare;
 • restaurare și reparare ușoară;
 • economiile în timpul reutilizării.

Nu există dezavantaje la cofrajul detașabil, singurul lucru este că nu se recomandă achiziționarea acestui tip de construcție pentru o singură construcție, deoarece asamblarea va fi costisitoare.

Varietate de materiale

Cofrajul pentru fundație poate fi ridicat din diverse materiale, ale căror alegere depinde de complexitatea proiectului și de formele fundației. De obicei, pentru fabricarea panourilor de construcții se utilizează lemn, metal, beton armat, cauciuc, ciment armat și plastic. Elementele rămase ale dispozitivului prezentate sub formă de rigidizări, încuietori, dispozitive de fixare și dispozitive de fixare sunt realizate, de regulă, din metal sau plastic de înaltă calitate.

Cel mai comun material pentru placi de cofraj sunt plăciledacă designul este scut mic, atunci poate fi asamblat din placaj impermeabil. Va fi ieftin, dar pentru ca plăcile de placaj să nu fie scrise de la contactul cu mortarul, ele trebuie impregnate în plus cu o rășină specială. Placa de plac vă permite să dați suprafeței de beton o netedă perfectă, dar este mult inferior plasticului și poate fi utilizată numai o singură dată.Structura din lemn este colectată dintr-o gamă de conținut de umiditate de cel mult 25%, în timp ce preferința este acordată speciilor de lemn de conifere.

Dacă intenționați să construiți bugete pentru construcții de fundații mici, cofrajul poate fi realizat din plăci OSB, DSP sau PAL.

Pentru a crea un design, este de dorit să alegeți plăci cu o grosime minimă de 18 mm. În plus, acest material va putea servi în viitor ca un substrat. Pentru a face acest lucru, atunci când se pune fundația, plăcile sunt învelite cu un film, după dezasamblare, ele sunt curate și potrivite pentru podele.

În acest caz, dacă trebuie să traduceți în realitate proiectul de construcție monolitică în vrac, atunci pentru instalarea fundației cea mai bună opțiune ar fi cofrajul metalic. Este realizat din tablă de oțel cu o grosime de 2 mm și secțiuni laminate. Dimensiunea celulelor din cadrul metalului nu trebuie să depășească 5 × 5 mm. Principalul avantaj al unui dispozitiv metalic îl reprezintă ușurința de instalare, durabilitatea și capacitatea de a obține o suprafață de beton de înaltă calitate. Dezavantajul unui astfel de cofraj este costul ridicat.

În construcția de instalații hidrotehnice în care este necesară întemeierea unor fundații ingineriale mari, se utilizează structuri din beton armat.Pentru a împiedica pătrunderea betonului să atingă scuturile, suprafața lor este acoperită cu un lubrifiant special și sunt montate fitinguri. Acest cofraj face posibilă înființarea unei fundații solide, dar asamblarea sa este costisitoare.

Dacă este necesar să umpleți baza, constând în forme geometrice complexe, utilizați cofrajele "gonflabile".

Este realizat din tesatura densa, potrivita pentru aceste scopuri si film. Prin încălzirea aerului din cochilie, materialul obține forma dorită și se atașează la structură cu ajutorul țesăturii de iută, care servește ca o armătură între soluție și dispozitiv. Apoi se toarnă o anumită grosime a soluției. Asemenea cofraj este ieftin și nu are defecte.

Nu mai puțin popular cu constructori și constructori din material plastic. S-a găsit o aplicație atât pentru montarea betonului, cât și pentru fundația de beton spumă, care este utilizată pentru construcția de clădiri monolitice de diferite configurații și scopuri. În acest caz, plăcile pot fi asamblate din plastic și polistiren. Blocuri de dimensiuni de 60 × 30 cm sunt atașate una de alta cu ajutorul elementelor suplimentare sub formă de canale, unghiuri și chei de conectare.Datorită proprietăților materialului, cofrajul este realizat rapid, iar suprafața bazei este netedă, nu necesită finisare, singurul lucru pe care asemenea scuturi nu îl poate suporta o greutate de beton.

În plus față de opțiunile de mai sus, cofrarea poate fi asamblată și dintr-o foaie profesionistă și din ardezie plană. Foi de material în acest caz este cel mai bine să alegeți o grosime de la 15 la 20 mm și efectuați armarea cu plasă de sârmă. Aceste modele sunt caracterizate de costuri ridicate și de lipsă de eficiență, dar asamblate rapid. În același timp, cofrajul din ardezie are o rezistență ridicată la umiditate, nu se teme de schimbările de temperatură și are izolație fonică excelentă. În ceea ce privește minusurile, ardeaua cântărește mult și se caracterizează prin rezistență scăzută.

Cofrajele de spumă sunt de asemenea potrivite pentru tipurile de construcții fixe.

Acesta îndeplinește rolul de izolație și de placare, ușor de fabricație, dar este conceput pentru a pune bazele mici. În plus, spuma are un coeficient scăzut de conductivitate termică, astfel încât construcția fundației elimină necesitatea de a pune izolație. Deoarece blocurile de spumă sunt caracterizate printr-o structură celulară, materialul se distinge, de asemenea, printr-o hidroizolare bună.

Pentru a face un cofraj de spumă, luați o pereche de plăci, fixați-le împreună cu suporturile metalice și scutul rezultat într-un șanț. În unele cazuri, plăcile se pot răspândi sub formă de valuri, proeminențe sau rânduri transversale. Cu ajutorul spumei, puteți pune bazele de orice fel: de la centură până la grilă.

calcul

Procesul de asamblare a cofrajului ar trebui să înceapă cu un proiect preliminar. De aceea, în primul rând, trebuie să realizați corect un plan și un desen al fundației, apoi să calculați toate dimensiunile și să decideți cu privire la grosimea umpluturii. Marcările fundației trebuie aplicate înainte de efectuarea cofrajului.

Pentru a calcula consumul plăcilor din lemn pentru construcția unei baze monolitice, trebuie să efectuați următorii pași:

 • măsura lungimea perimetrului structurii viitoare;
 • găsiți înălțimea dorită a fundației, luând în considerare cotele;
 • calcula grosimea plăcilor, în funcție de valoarea de proiectare.

De exemplu, dacă aveți nevoie să puneți o fundație cu o lățime de 9 m și o lungime de 15 m cu o înălțime de bază de 50 cm, atunci sunt utilizate plăci cu grosimea de 25 cm.

Lungimea perimetrului clădirii este înmulțită cu 2, apoi rezultatul este înmulțit cu înălțimea fundației și grosimea plăcilor.Toate calculele ar trebui efectuate în metri. În funcție de parametrii dat, se obține următorul calcul:

(15 + 15 + 9 + 9) x 2 x 0,7 x 0,025 = 1,68 m3.

Aceasta este, pentru asamblarea de panouri va necesita 1.68 m3 placi. Dar se recomandă să cumpărați materiale de construcție cu o marjă mică. Pe lângă plăci, cofrajul necesită și bare, care vor servi ca elemente de fixare. În ceea ce privește calculele pentru turnarea plăcilor, acestea sunt efectuate, cunoscând grosimea plăcilor și înălțimea camerelor. Consumul plăcilor de placaj pentru cofraje se calculează pe baza mărimii și suprafeței subsolului. De regulă, placajul cu o grosime minimă de 18 mm este utilizat pentru fabricarea cofrajului.

Pasii de instalare

Cofrajul este un element important al fundației, astfel încât fără instalarea sa nu se va face nicio construcție. În ciuda faptului că cofrajul se caracterizează printr-o tehnologie complexă de instalare, producția sa este destul de realistă să o faceți singur. În timpul procesului de lucru este important să se controleze nivelul de precizie al plasării structurii în plan orizontal și vertical. În plus, toate calculele ar trebui să fie efectuate corect, deoarece uniformitatea poziției zidurilor clădirii viitoare va depinde de ele.

Pentru a construi singur cofrajul, în primul rând trebuie să pregătiți un anumit set de instrumente.deoarece instalarea implică asamblarea scuturilor, armarea și turnarea cu beton. De asemenea, este important să se decidă dacă va fi un tip de cofraj detașabil sau care nu poate fi demontat. În primul caz, designul este aplicat reutilizabil și poate fi îndepărtat după turnare, acesta ar trebui să fie făcut când betonul se apucă. Cea de-a doua versiune a desenului nu este demontată, trebuie să fie fixată cu suporturi și să se toarnă soluția.

  Dispozitivul este un cofraj detașabil din polistiren

  Indiferent de caracteristicile de proiectare, producția de cofraje constă în următoarele etape:

  • Pregătirea terenurilor. Teritoriul în care este planificată construcția este bine curățată, în special pentru situl din jurul șanțului săpat. Pentru a evita suprapunerile în timpul instalării structurii, va fi, de asemenea, necesară echilibrarea solului astfel încât să nu existe depresiuni și coline. Trebuie să se furnizeze un spațiu de 1-3 cm între cofraje și pământ, ceea ce va facilita instalarea ulterioară și, după despicare, va trebui să-l acoperiți cu sol. Dacă este necesar, o plasă de armare este așezată la baza excavării sau a șanțului, datorită căreia forța fundației va crește.
  • Efectuarea scuturilor. Cofrajele pot fi asamblate dintr-o varietate de materiale, dar cel mai adesea pentru acest scop alegeți plăci și bare din lemn. Plăcile trebuie să fie pre-tăiate în lungimea necesară, de cel puțin 3 m. Acestea sunt lovite împreună cu ajutorul unor segmente transversale, respectând un pas de 1 m. Astfel, asamblarea unui scut de trei metri necesită aproximativ trei fragmente zdrobite legate de bare. Diferența care se va produce între lungimea și înălțimea dispozitivului vă va permite să conduceți în mod convenabil scuturile de-a lungul întregului perimetru al unui șanț excavat.

  Este necesar să ne amintim că partea din față a plăcilor trebuie să fie netedă, deoarece calitatea părții exterioare a fundației va depinde de aceasta.

  În ceea ce privește atașarea plăcilor unul față de celălalt, se poate face cu orice: cuie sau șuruburi. Alegerea este determinată de preț, fiabilitate și viteză. În cazul în care plăcile sunt fixate pe unghii, atunci trebuie să se prevadă că capacele lor sunt plasate pe partea laterală a mortarului.

  • Clame de montare. După ce scuturile sunt gata și conduse în jurul perimetrului șanțului, procedați la fabricarea clemelor de lemn. Lungimea lor, de regulă, ar trebui să fie cel puțin înălțimea scuturilor. Deoarece clemele îndeplinesc un rol important al elementelor structurale și sunt responsabile pentru cofrajele rigide suplimentare atunci când sunt turnate cu beton, acestea sunt plasate în mijlocul scuturilor între benzi.În plus față de clemele din locurile unde sunt conectate placile, sunt instalate bare de susținere suplimentare.

  Scuturile trebuie montate strict în plan orizontal și vertical, în funcție de designul fundației.

  Din interiorul structurii și de deasupra, este necesar să le fixăm cu stâlpi Este important să se acorde atenție faptului că cofrajul este solid și nu are lacune, în caz contrar soluția se va scurge și lucrarea va fi stricată. În cazul în care există mici lacune în structură, acestea sunt ușor sigilate cu materiale de impermeabilizare.

  • Aplicarea impermeabilizării. Partea interioară a cofrajului este acoperită cu un material dens de acoperiș și execută armarea. Dacă se dorește, partea subterană a fundației poate fi încălzită cu plăci din polistiren spongios. Ele sunt cel mai bine plasate în afara fundației.
  • Instalarea sistemelor de comunicații. Acest lucru trebuie făcut înainte de turnarea soluției concrete.

  Cum se face un cofraj pentru fundație, vezi în videoclip.

  Comentarii
   autor
  Informații furnizate în scop de referință. Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

  Sala de intrare

  Camera de zi

  dormitor