Caracteristicile selecției și creării fundației în mlaștină

Solurile organice, inclusiv zonele umede, sunt considerate cel mai puțin adecvate pentru construcția de capital. Acest lucru se datorează saturației ridicate a pământului, slăbiciune și tendință la deformări. Cu toate acestea, tehnologiile moderne pentru construirea fundației permit atingerea stabilității structurii și a durabilității sale chiar și în mlaștini.

Caracteristici speciale

Particularitatea solurilor umede este o tendință de deformare, instabilitate datorată unui număr mare de particule fine, niveluri ridicate de saturație a umidității. În afara sezonului, astfel de soluri sunt supuse unui ritm puternic, iar iarna - la îngheț. Conținutul ridicat de umiditate din sol cauzează formarea unor flotoare periculoase.Toate acestea sunt motivele pentru care solurile rezistă cu ușurință la compresie și trebuie să căutăm soluții non-standard pentru proiectarea fundației.

În fiecare caz, decizia în favoarea unui sistem este luată pe baza analizei solului., straturi de sol direct sub locul construcției, nivelul apei subterane. Metoda de găurire a puțurilor este utilizată ca modalitate de obținere a datelor necesare. Se recomandă să le faceți iarna, când indicatorii de saturație a umidității solului sunt maximi.

Particularitatea construirii unei case pe soluri mlaștinoase nu este atât dificultățile asociate cu dificultățile tehnice ale construcției, cât și dificultatea de a efectua sondaje geologice, organizarea de scurgere și alte lucrări suplimentare.

Prin mlaștină se includ toate tipurile de soluri foarte comprimabile:

  • soluri de argilă cu o porozitate de aproximativ 52% și lămpi cu un indicator similar de peste 50%;
  • soluri nisipoase slăbite și spumă nisipoasă caracterizată printr-o saturație ridicată a apei și o porozitate mai mare de 41%;
  • sol (care conține mai puțin de 50% soluri organice) soluri de lut și nisip;
  • siloz - sol poros (până la 60% porozitate) care conține o cantitate mare de umiditate și care se formează sub influența proceselor microbiologice din corpurile de apă;
  • Sapropel este un tip de nămol care conține un procent ridicat de umiditate, având o porozitate mai mare de 75%, conținând mai puțin de 10% componente organice.

Sub soluri bogate în compoziții mlaștinoase, există întotdeauna un sol slab comprimabil, potrivit pentru construcții.

Cele mai răspândite în zonele umede sunt mai multe sisteme de bază.

Baze de banda cu drenaj puternic din subsol si drenaj

Acest tip de fundație poate fi utilizat, în unele cazuri, pe zonele umede cu un conținut ridicat de nisip grosier, cu condiția să nu existe fundații subterane, precum și cheile și alte surse aflate în apropiere.

Piloți fundație

Cel mai adesea, acest tip de fundație este singura opțiune posibilă pentru mlaștină. Este adecvat chiar și pentru soluri, spălate până la starea unei suspensii umede. În astfel de cazuri, piloții sunt sprijiniți pe straturi solide de sol în partea de jos a mlaștinii.

Fundație plutitoare

Este o placă monolitică, care poate schimba poziția cu solul, dar nu se deformează.Datorită caracteristicilor de proiectare, un astfel de sistem are un alt nume - bază de bază.

Potrivit pentru soluri instabile vâscoase și dense, dar numai cu condiția ca acestea să nu fie inundate de inundații sezoniere sau precipitații.

Caracteristici de instalare

Indiferent de tehnologia aleasă pentru construirea fundației, instalarea acesteia pe straturi slabe, în mișcare, este inacceptabilă.

Pentru a le consolida, recurge la următoarele metode:

  • Rafinarea - înlocuirea solurilor slab predispuse la umflături cu un strat neadecvat, pentru care, sub fundație, o parte din stratul în mișcare sau întreaga grosime este înlocuită cu o pernă de straturi mai densă;
  • compactarea solului sub bază;
  • crearea unei mormane de soluri ne-stâncoase pentru construirea fundației pe ea.

Atunci când se creează o fundație într-o zonă mlaștină, este important să se facă o fundație în așa fel încât să se reducă presiunea specifică a obiectului pe teren și astfel să se împiedice decontarea acestuia.

Cu toate varietatea de opțiuni pentru construcție ar trebui să fie o analiză aprofundată. Este mai bine să faceți mai multe desene și estimări pentru diferite versiuni ale structurii. De regulă, pentru aceeași zonă, puteți selecta cel puțin 2 variante de structuri, de exemplu,tăiați întreaga adâncime a solului moale și stabiliți o fundație de benzi sau creați o movilă și combinați-o cu o fundație de piatră. Documentația proiectului vă va permite să vedeți punctele forte și punctele slabe ale fiecărei tehnologii, valoarea obiectelor și alegerea cea mai bună.

Este important la ce material este construită casa. Pentru tipul de sol luat în considerare este mai bine să se utilizeze materiale de construcție ușoare. Construcția unui suport sub casa de lemn, obiectul cadru va fi mai ieftin și mai puțin laborios.

În plus, este necesar să se țină seama de elasticitatea materialului de perete - cu posibile deformări ale solului, structurile din lemn să-și păstreze într-o mai mare măsură integritatea decât, de exemplu, betonul gazos fragil.

Strip fundație

De obicei, proprietarii de situri situate în luncile râului sau statiunilor joase fac parte din construcția sa, astfel încât supraaglomerarea solului este asociată cu apropierea unei surse de apă.

De regulă, în acest caz, utilizați o fundație clasică de benzi, care realizează următoarele tipuri de lucrări înainte de instalare.

  • organizarea unui sistem puternic de drenare cu ajutorul barierelor de drenare a apei pentru a preveni pătrunderea umidității în zonă;
  • Perimetrul din jurul subsolului ar trebui să fie echipat cu o drenare foarte eficientă a solului, asigurându-se că acest sistem este adiacent la bază.

Pentru construcție trebuie să alegeți cel mai înalt punct al site-ului. În stadiul cercetărilor geologice, trebuie să vă asigurați că nu există chei subterane tipice unei astfel de localități. Dacă descoperiți că cei de pe urma folosirii benzii trebuie să fie abandonați.

Dar, chiar dacă astfel de surse nu sunt găsite, pot fi ridicate doar case mici cu o singură etapă într-o zonă mlaștină sub o fundație de benzi, în principal din lemn sau analogi de tip cadru.

După saparea șanțului, este necesar să se creeze mai întâi un "nisip" și apoi un sol (din soluri ne-refractare) "pernă" în el, să se organizeze un cofraj, care ar trebui să fie umplut cu beton. Este inacceptabil să folosiți o fundație de bandă din mlaștină.

În cazul în care casa este construită din blocuri de beton, zidăria este întărită, iar la nivelul podelelor este instalată o curea din beton armat monolit.

Piloți fundație

Este potrivit pentru a construi pe un teren mlaștină chiar mari (în unul sau două etaje) case din materiale mai grele (blocuri celulare, cărămidă, piatră goală).Această proprietate se datorează capacității mari de rulare a fundațiilor din beton armat, care se bazează pe straturi stâncoase sau solide de sol, situate de obicei în partea de jos a mlaștinii. Cu diferențe de înălțime folosind baza de înălțimi diferite.

De regulă, adâncimea de așezare a suporturilor nu este mai mică de 6-7 mTehnologie plictisită folosită. Acest lucru înseamnă că nu va fi posibil să faceți singur instalația, este necesar să atrageți echipamente speciale. Acest factor, precum și o serie de alte, cauzează un preț mai ridicat al costului fundației în comparație cu cel al benzii în zonele mlaștină. Pe fundamente solide, fundația de bandă depășește în mod semnificativ fundația pilonului în intensitatea și costul forței de muncă.

În cazuri rare, adâncimea straturilor solide ale solului este de 2-3 m, în loc de piloți plictisiți puteți folosi șuruburi. Ele sunt mai puțin costisitoare și pot fi montate chiar pe cont propriu.

Când se organizează o fundație, stratul superior este de obicei îndepărtat la o adâncime de 60-70 cm, iar geotextile rutiere sunt așezate în loc. Acesta din urmă este umplut cu nisip și amestec de piatră zdrobită. Capacele sunt conectate printr-o grilă sau canale duble.

Slabă fundație

În prezența solului vegetal solid, care se găsește adesea pe turbării și în bazinele lacului, este mult mai rațional să se monteze o fundație a plăcii. Principalul său avantaj îl constituie rezistența ridicată și lipsa tocului, chiar și cu deformări grave ale solului sau niveluri ridicate ale apelor subterane.

Această bază este potrivită pentru case mici, obiecte din spumă și beton gazos.

Dacă comparăm costul fundației plăcii cu prețul de montare a analogului de piloți, atunci se regăsește un model interesant. În timpul construcției bazei de plăci pe soluri solide, implementarea acestei tehnologii va fi cu 40% mai scumpă decât cea a construcției analogice de pile. Dacă vorbim de construirea unei plăci într-o zonă mlaștină, atunci se constată că este cu 25% mai ieftină decât organizarea unei fundații în aceeași zonă.

Instalarea plăcii de bază în condițiile de îmbogățire necesită pregătirea și drenajul carierei adâncime de 60-70 cm, având un strat de pietriș de nisip. De-a lungul perimetrului excavării, se montează cofrajele de protecție, fundația fiind impermeabilă folosind materiale de film.Asigurați-vă că aveți o armătură, care este realizată folosind tije de oțel cu o secțiune transversală de 12 mm, cu instalarea barelor transversale și a căptușelilor. Plăcile din spumă de polistiren extrudat (EPP) sunt utilizate ca izolație pentru partea superioară a plăcii și baza acesteia.

Sfaturi pentru construirea unei fundații pe teren mlaștinos - în următorul videoclip.

Comentarii
 autor
Informații furnizate în scop de referință. Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

Sala de intrare

Camera de zi

dormitor