Delimitarea calculului plăcii de bază

Casele moderne sunt construite pe diferite fundații. Alegerea direct depinde de sarcini, relieful terenului selectat, structura și compoziția terenului în sine și, bineînțeles, condițiile climatice. Acest articol dezvăluie informații complete despre fundația plăcii, răspunzând lucid la întrebarea cum să efectuați corect un calcul complet, ceea ce va ajuta la construirea fundației dorite.

Caracteristici speciale

Tipul de faianță al fundației constă dintr-o bază de construcție, care este o placă de beton armat plat sau cu rigidizări. Designul acestei fundații este de mai multe tipuri: team sau monolithic.

Plăcile prefabricate realizate în fabrică sunt numite fundația prefabricată. Plăcile sunt așezate de echipamentul de construcție pe o bază pregătită anterior, adică în plan și compactat. Pot fi utilizate plăci de aerare (PAG) sau plăci de cale (PDN, PD). Această tehnologie are un mare dezavantaj. Este legat de lipsa de integritate și, prin urmare, de imposibilitatea de a rezista chiar și la cele mai mici mișcări ale solului. Din acest motiv, fundația de tip prefabricat de plăci este folosită în principal numai pe suprafețele de pietriș sau pe soluri cu granulație grosieră pentru construcția de mici structuri din lemn în zone cu adâncime minimă de îngheț.

Dar fundația de placă monolit este o structură din beton armat rigid, care este ridicată sub zona clădirii.

Din punct de vedere geometric, acest tip de fundație este de mai multe tipuri.

 • Simplu. Când partea inferioară a plăcii de fundație este netedă și uniformă.
 • Amplificat. Când partea inferioară are rigidizări, care sunt aranjate în ordinea calculată prin calcule speciale.
 • UWB. Așa numit tipul încălzit de plăci suedeze, care aparțin unui tip de plăci de bază cu aspect întărit.În timpul construcției se utilizează o tehnologie unică: amestecul de beton se toarnă într-un tip separat de fabricație a unui cofraj permanent, care vă permite să formați în continuare o rigidizare armată și mică pe baza elastică sau mai degrabă în partea inferioară și pe suprafață. USP dispune și de un sistem de încălzire.

Acest articol vorbește despre cea mai simplă fundație a plăcii monolitice.

Avantaje și dezavantaje, criterii de selecție

Primul avantaj este universalitatea aproape perfectă. Uneori, în rețea puteți întâlni articole care spun că puteți construi o fundație de fundație peste tot.

Chiar dacă lucrările de construcție se fac pe o zonă mlaștină, nu se va întâmpla nimic groaznic cu țigle: în perioada de frig se va ridica, iar într-o perioadă fierbinte, dimpotrivă, se va scufunda, ca să spunem așa, să plutească.

Se dovedește un fel de "vas de beton", care are o superstructură pe partea de sus a întregii case.

Și totuși, următoarea observație va fi corectă: singura temelie care permite o construcție destul de fiabilă pe plantare și soluri puternic solide, inclusiv tipul de sol murdar, este o fundație de piatră.Acest tip de fundație este utilizat atunci când grămezile au suficientă lungime pentru a se fixa în cele mai joase straturi de sol.

Tipul de îngheț, care include sedimentarea, în timpul dezghețării sau dezintegrării fundației datorită umezelii suprafeței solului (de exemplu, în timpul apelor subterane) nu poate să apară în mod egal sub suprafața întregului dale. În orice caz, doar una dintre părți se va schimba mai mult. Un exemplu simplu este dezghețarea de primăvară a unei suprafețe de murdărie. Procesul de dezghețare se va desfășura mult mai rapid și cu o intensitate mai mare în partea de sud a casei decât în ​​nord. Între timp, țiglă va fi supusă unor sarcini enorme, care, apropo, nu poate rezista întotdeauna. Toate acestea vor afecta structura: casa se poate înclina simplu. Nu va fi atât de înspăimântător dacă este o structură din lemn. Și dacă a fost construită din cărămidă sau blocuri, pot apărea fisuri pe pereți.

Fundația plăcii face posibilă construirea de case chiar și pe cele mai dificile soluri la care este mai degrabă solul cu bandă mediană, care are cea mai mică capacitate de susținere decât solul de bandă.Nu doar să supraestimezi această oportunitate.

Se utilizează fundația plăcilor în timpul construcției de clădiri mari? Unii susțin că pe o placă monolit, puteți construi numai cele mai ușoare și în același timp clădiri destul de durabile. Această afirmație nu este pe deplin adevărată, deoarece atunci când alegeți condiții favorabile și o fundație corect proiectată cu lucrări de construcție competente, fundația plăcii poate rezista chiar și magazinului central. Apropo, clădirea a fost construită pe o placă.

Prea mult preț. Această opinie este, dintr-un anumit motiv, comună. Aproape toată lumea este sigură că tipul plăcii de fundație este foarte scump, mai scump decât tipurile existente de fundație. De asemenea, dintr-un motiv oarecare, majoritatea consideră că costul va reprezenta aproximativ jumătate din costurile disponibile pentru toate lucrările ulterioare de construcție.

În același timp, nimeni nu a efectuat nici o analiză comparativă. De asemenea, dintr-un anumit motiv, mulți nu iau în considerare faptul că în timpul construcției unei case, de exemplu, nu este necesar să se facă etajele. Bineînțeles, se spune despre suprafața groasă a podelei.

Complexitatea lucrării în sine.Se aude adesea următoarea afirmație: "Pentru construirea unei fundații de tip slab, va fi nevoie de experiența muncitorilor calificați". Și totuși, dacă estimați, devine clar că astfel de "stăpâni" supraestimează foarte mult prețurile pentru munca lor. De fapt, numai ignoranța tehnologiei duce, de obicei, la erori, iar bloatul poate fi cu orice altă bază.

Deci, ce fel de dificultăți se întâlnesc în timpul lucrului cu fundația plăcii? Când nivelați site-ul? Nu, totul aici nu este, de asemenea, mai complicat decât atunci când nivelați o fundație de benzi încastrate. Poate dificultatea de impermeabilizare sau izolare? Mai degrabă, este mai bine să efectuați aceste operații pe o suprafață orizontală plană decât pe planuri verticale.

Poate că e în colivia de împerechere? Din nou, este necesar să se compare și să se înțeleagă că este mai simplu, de exemplu, puteți lua armătura stabilită chiar pe platformă sau puteți ajunge în fundația panglicii însăși cu cofrajele sale. Poate că se toarnă amestecul de beton propriu-zis? În această realizare, nu depinde de fundația selectată, ci mai degrabă de caracteristicile unei secțiuni separate, dacăDacă mixerul va fi capabil să meargă până la locul de construcție sau va trebui să amestece betonul manual.

De fapt, pentru a construi plăci de bază - sarcină fizică dificilă. Din cauza suprafeței destul de mari de construcție, această lucrare poate fi numită plictisitoare, dar nu spune aici că va fi nevoie de ajutorul unor constructori calificați. Prin urmare, oamenii obișnuiți de "încheietura mâinii" vor reuși să facă față acestei situații. În plus, dacă urmăriți în mod corect tehnologia de construcție și SNiP a coloanelor, plăcilor și a altor fundații, cu siguranță veți reuși.

calculator

Fiecare ciclu zero va necesita un calcul, care constă în principal în determinarea grosimii plăcii în sine. Această alegere nu poate fi făcută aproximativ, deoarece o astfel de soluție neprofesională a întrebării va duce la o bază slabă care se poate sparge în frig. Prea multă fundație fundamentală a unei fundații adânci nu se face, pentru a nu pierde în mod inutil bani în plus.

Pentru casele construite în mod individual, puteți utiliza calculul de mai jos. Iar aceste calcule nu trebuie comparate cu ingineria, care se desfășoară în organizațiile de proiectare,Cu toate acestea, aceste calcule vor ajuta la implementarea unei fundații de înaltă calitate.

Examinați solul

Este necesar să se studieze solul situat pe terenul de construcție selectat.

Pentru calcule suplimentare, va trebui să selectați o anumită grosime pentru placa de bază cu o greutate corespunzătoare. Acest lucru va ajuta la obținerea celei mai bune presiuni specifice asupra tipului de sol existent. Atunci când sarcinile sunt depășite, structura începe de obicei să "se scufunde", cu încărcături minime, o umflătură ușoară înghețată a suprafeței solului va pune bazele. Toate acestea nu vor avea consecințe foarte plăcute.

Presiune optimă optimă pentru o suprafață a solului pe care se începe de obicei construcția:

 • nisip fin sau tip praf de nisip de înaltă densitate - 0,35 kg / cm³;
 • nisip fin cu o densitate medie de 0,25 kg / cm3;
 • lut de nisip în formă solidă și plastică - 0,5 kg / cm3;
 • lianți din plastic și solid - 0,35 kg / cm3;
 • plastic de argilă - 0,25 kg / cm³;
 • argilă tare - 0,5 kg / cm ³.

Greutatea totală / greutatea la domiciliu

Pe baza proiectului dezvoltat al viitoarei structuri, este posibil să se determine care va fi greutatea / greutatea totală a casei.

Valoarea aproximativa a gravitatiei specifice a fiecarui element structural:

 • perete de cărămidă cu o grosime de 120 mm, adică o jumătate de cărămidă - până la 250 kg / m²;
 • un perete de beton gazos sau blocuri de beton spongios de 300 mm marca D600 - 180 kg / m²;
 • un perete de bușteni (diametru 240 mm) - 135 kg / m²;
 • 150 mm perete de lemn - 120 kg / m²;
 • Peretele ramei de 150 mm (este necesară izolarea) - 50 kg / m²;
 • mansardă din grinzi de lemn cu încălzire obligatorie, densitate de 200 kg / m³ - 150 kg / m²;
 • plăci de beton goale - 350 kg / m²;
 • interfloor sau subsol de grinzi de lemn, izolate, densitatea ajunge la 200 kg / m³ - 100 kg / m²;
 • podele monolitice din beton armat - 500 kg / m²;
 • sarcină operațională pentru suprapunerea interfloor și soclu - 210 kg / m²;
 • cu un acoperiș din oțel, tablă de metal ondulat sau metal - 30 kg / m²;
 • sarcina de lucru pentru mansarda plafonului - 105 kg / m²;
 • cu un strat dublu de material de acoperis - 40 kg / m²;
 • cu un acoperiș de plăci ceramice - 80 kg / m²;
 • cu ardezie - 50 kg / m²;
 • tipul de încărcare de zăpadă aplicat zonei medii a teritoriului rusesc - 100 kg / m²;
 • tipul de zăpadă pentru regiunile nordice - 190 kg / m²;
 • tipul de zăpadă pentru partea de sud - 50 kg / m².

Calcularea zonei plăcii

Zona plăcii întregi trebuie calculată pe baza proiectului de inginerie.Greutatea clădirii ar trebui să fie împărțită în funcție de zonă pentru ca indicatorul de sarcină specific să acționeze asupra suprafeței solului. Apropo, rezultatul nu ia în considerare masa de fundație. În continuare trebuie să compariți cifra rezultată cu sarcina optimă concentrată, apoi puteți calcula diferența, adică aflați cât de mult nu este suficient pentru a obține valoarea optimă a presiunii specifice. Diferența rezultată trebuie să fie înmulțită cu suprafața plăcii însăși, pentru a obține masa de fundație necesară ca rezultat.

Apoi, rezultatul masei plăcii de fundație este împărțit la densitatea betonului armat de 2500 kg / m³. Astfel, vor obține volumul necesar al plăcii de bază. Acest volum trebuie împărțit la valoarea suprafeței plăcii pentru a obține grosimea acesteia.

Grosimea rezultată ar trebui să fie rotunjită la cea mai apropiată cea mai mare sau, dimpotrivă, cea mai mică valoare, care este un multiplu de 5 centimetri. În funcție de valorile deja rotunjite, este necesar să se recalculeze greutatea fundației, adăugând numărul cu masa clădirii pentru a determina presiunea specifică calculată care acționează asupra suprafeței solului. Apoi, ar trebui să comparați rezultatul cu cel optim.Este important să rețineți că această diferență nu poate depăși ± 25%.

Tipul specific de încărcare a greutății totale a structurii afectează betonul de mai jos. Pe baza acestui fapt, este necesar să se determine gradul optim de beton care va fi utilizat pentru turnare, cu condiția ca rezistența pardoselii din beton să rămână în comprimare, adică să se calculeze pentru perforare. În principiu, alegerea se face între mărcile M300, M200 și M250.

De fapt, astfel de calcule sunt considerate simple. Aici veți avea nevoie doar de cunoștințele dobândite la școală în lecțiile de matematică.

Pentru a afla cum să construiți și să calculați o fundație monolitară, consultați următorul videoclip.

Comentarii
 autor
Informații furnizate în scop de referință. Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

Sala de intrare

Camera de zi

dormitor