Subtilități de calcul al consumului de beton pe fundație

Construirea unei case intotdeauna incepe cu construirea unei fundatii solide. Fiabilitatea și durabilitatea casei viitoare depind de cât de bine este construită și inundată. Corectitudinea calculelor va economisi timp și bani. Acest articol va discuta cum se calculează betonul pe fundație și despre ce depind calculele.

Caracteristici speciale

Se pot distinge trei tipuri de fundație pentru construcții:

 • panglică - o bandă de beton care trece sub toate zidurile de sprijin, care include fitinguri de fier, nisip, pietriș și ciment de o calitate inferioară M200;
 • slab monolit - placa de adâncime mică, egală cu întreaga suprafață a clădirii;
 • în formă de coloană - Sistemul de susținere a pilonilor, utilizat în construcția de clădiri mici fără subsol, cu stâlpi sunt plasați în jurul perimetrului cu un interval de până la doi metri.

Numele fundației de bandă și-a luat numele din cauza aspectului și designului. Fundația banda este dispusă în jurul perimetrului întregii case, inclusiv pereții interiori ai rulmentului. Acest design este folosit pentru a se asigura că încărcătura este distribuită uniform pe toată suprafața bazei. Chiar și cu umflarea solului oblic de pe clădire nu are loc. Cu toate acestea, cu soluri mlaștini, acest tip de fundație nu va funcționa, în acest caz se folosește o fundație tip piloți. Baza de bandă are o cantitate relativ mare de muncă, precum și un consum ridicat de material.

Adesea acest tip de fundație cu podele din beton armat este construită pentru clădiri din cărămidă sau piatră și în cazul aranjamentului de la subsol.

Este destul de simplă chiar și cu construcția propriilor mâini. În prezența unei macarale, construcția acestui tip de fundație nu va dura mai mult de două zile, iar perioada de contracție este mult mai mică decât cea a fundațiilor monolitice.

Avantajele suportului benzii includ mai multe caracteristici.

 • Cost relativ scăzut.
 • Instalare ușoară.
 • Potrivit pentru orice clădire mică.
 • Viteză. Fundația pentru construirea a 100 de metri pătrați poate fi construită cu propriile mâini în doar o săptămână.Designul bazei de banda este afectat de relieful terenului, tipul de sol, complexitatea si greutatea proiectului, inaltimea apei subterane si adancimea inghetarii solului.

Înainte de construcție, trebuie stabilită structura fundației, materialele necesare pentru construirea fundației, nivelul de așezare, tehnologia tuturor lucrărilor de instalare.

Placa de bază, datorită durabilității și fiabilității sale, este utilizată pentru construcția de case din piatră și cărămidă.

Materialele folosite pentru construcții - plăci speciale din beton armat și o pernă de moloz și nisip, așezate pe fundul groapă înainte de turnare. Când se construiește, este important să se calculeze sarcina clădirii viitoare.

Principalele avantaje ale acestui tip de fundație: ușurința instalării și posibilitatea construcției în orice tip de sol. Contra: pentru turnare este necesar să se formeze o suprafață plană ideală, precum și cheltuieli considerabile în timpul construcției datorită utilizării armăturii de fier și a stratului de impermeabilizare. Umplerea subsolului plăcii are loc în straturi de aproximativ 15 cm.

Construcția pilonului - economică și fiabilă pentru clădirile ușoare.

Printre caracteristicile pozitive se numără următoarele:

 • Indiferent de sezon și condițiile meteorologice, acest tip de fundație poate fi ușor realizat manual;
 • piloții de beton sunt plasați pe toate suprafețele, chiar pe pante abrupte;
 • costul scăzut al materialelor.

De ce depinde?

Întrebarea principală din etapa inițială este să aflăm cât de mult va fi nevoie pentru a fabrica fundația pentru a nu pierde bani și, în același timp, pentru a îndeplini toate cerințele tehnologice.

După cum am menționat deja, există trei tipuri de fundații pentru construcții: benzi, plăci și coloane.

Dacă alegeți o fundație de benzi pentru construcții, va trebui să faceți calcule precise ale adâncimii și lățimii acesteia, care trebuie să reziste la masa clădirii. Cantitatea de amestec de beton va depinde de dimensiunile liniare ale fundației.

Călcâiul bastonului este egal cu cel puțin 30x80 cm. Dar este de asemenea necesar să se adere la mărimea legăturii centurii de armare, în caz contrar fundația se poate desprinde în mai multe fragmente sub greutatea casei.

Atunci când se construiește o bază de bandă pe o suprafață solidă, lățimea acesteia poate coincide cu lățimea pereților, astfel încât extensiile să se extindă numai prin grosimea plăcilor de cofraj.Și în solurile moi, este lăsat un mic decalaj, de aproximativ 10 cm, care este umplut la sfârșitul construcției cu nisip obișnuit. O astfel de pernă nu va permite schimbări în presiunea pe fundație.

Din indicatorii de calitate ai solului depinde nu numai complexitatea construcției, ci și costurile de numerar.

De exemplu, solul stâncos sau semi-stancos se distinge prin abilități bune de rulare, prin urmare este posibil să se construiască orice tip de fundație pe ele. Dar solul nisipos, silvos sau argilos aparține genului de cădere puternic, prin urmare, tipul de bază este selectat pe baza tabelului de apă și a adâncimii înghețării solului.

Pentru a determina tipul de sol, există mai multe moduri. Cel mai ușor este să faceți mai multe gropi pe toată suprafața terenului și să examinați tăierea solului. Rețineți că, literalmente, la câțiva metri distanță, pământul poate avea deja proprietăți complet diferite. În nici un caz nu te baza pe studiile vecinilor, deoarece solul poate fi foarte diferit, iar acest lucru este plin de consecințe grave în viitor. Conform rezultatelor cercetării solului de pe site-ul dvs., veți avea o idee despre cât de adânc va fi fundația.

La fel de important este și adâncimea înghețării solului, deoarece pământul care este sub această marcă este foarte dens, dar deasupra este întotdeauna saturat de umiditate și tinde să se înalțe atunci când are loc dezgheț sezonier. Această proprietate este, de asemenea, importantă pentru calculele fundației benzii.

Astăzi, este ușor să găsiți tabele de referință pentru a obține informații despre profunzimea fundației în funcție de regiune. De asemenea, puteți contacta experții care vă vor dezvolta un proiect pe baza datelor din regiunea dvs. și veți efectua un calcul competent.

Pe solurile problematice, cel mai adesea se toarnă o placă solidă din beton monolit. Distribuția uniformă a încărcăturii în cazul înghețării solului, precum și în cazul umflăturii solului, va duce la ridicarea bazei monolitice pentru a reveni la starea inițială sub propria greutate.

De asemenea, este necesar să se determine masa clădirii viitoare, greutatea aproximativă a mobilierului și a altor elemente care vor fi în casă și, de asemenea, să se țină seama de greutatea zăpezii în timpul iernii pe acoperișul casei.

formulă

Pentru a calcula cantitatea necesară de amestec de beton pentru a umple, va trebui să aflați volumul fundației în metri cubi.

Pentru fiecare tip de fundație are propria metodă de calcul.

 1. Belt. Înălțimea este calculată conform următoarei formule: adâncimea părții subterane + înălțimea bazei. Lățimea standard a fundației este de 40 cm, dar mai des este făcută mai mare în funcție de grosimea zidurilor clădirii viitoare. Înmulțind înălțimea, lățimea și lungimea bazei, obținem volumul necesar.
 2. Slab. Dacă fundația reprezintă o placă monolitară de formă rectangulară sau pătrată, atunci calculele vor fi egale: lungimea casei x lățimea x grosimea clădirii. Dimensiunile tehnologice standard ale grosimii stratului pentru clădirile cu un singur etaj sunt de 10 cm, casele cu două etaje cu greutate mică sunt de 25 cm, pentru clădirile din materiale de construcție voluminoase de 0 cm. ținând cont de subsol, adâncimea va fi de 1,7 m, lățimea 0,5 și lungimea totală de 62 m. Înmulțiți și obținem 52,7 metri cubi, adică aproximativ 53 m3 de beton.
 3. Columnar. Numărul de stâlpi va depinde de suprafața întregii clădiri. Să presupunem că aveți parametri de stâlpi precum diametrul, înălțimea și numărul de stâlpi. Mai întâi trebuie să calculați aria secțiunii transversale: S = 3,14 x R (diametru).Apoi, calculați volumul de beton în metri cubi de un singur stâlp, pentru aceasta multiplicați suprafața cu înălțimea. În final, numărul rezultat este înmulțit cu numărul de piloni și obținem volumul de beton de care avem nevoie pentru construirea fundației coloanei.

Nu uitați să calculați cantitatea necesară de ciment pentru pregătirea betonului. De exemplu, pentru a produce un cub de turnare din beton a mărcii M300, 382 kilograme de ciment, 700 kilograme de nisip, piatră zdrobită cu o fracțiune mică de până la o tonă și, de asemenea, aproximativ 220 de litri de apă. În consecință, avem astfel de proporții (ciment, nisip, piatră zdrobită) pentru fabricarea betonului M300 = 1,0: 1,7: 3,2.

Sfaturi

Instalarea și turnarea fundației - poate cea mai importantă parte a construcției unei case sau a unei cabane.

Pentru a face totul corect și pentru a nu fi confundat în calcule, utilizați sfatul profesioniștilor.

 • Excavarea pentru a săpături tranșee pentru fundații benzi mai repede, dar el nu aderă întotdeauna la dimensiunile dorite. Undeva s-ar putea dovedi un pic mai larg, undeva un pic mai adânc.
 • Atunci când comandați beton, trebuie să vă gândiți în prealabil cu privire la locul în care va fi posibilă utilizarea surplusului. De exemplu, aveți posibilitatea să pista de beton în grădină.
 • Dacă nu puteți face față singură, calculul capacității cubului de beton poate fi comandat de la experți.
 • Încălzirea fundației nu ar trebui să fie efectuată cu soluri prea mobile sau slab purtător.
 • Pentru fundațiile plăcilor, este necesar să se asigure amplasamentul cu un sistem de drenare, astfel încât apa în cazul unei topi grele de zăpadă nu va eroda solul sub bază.
 • Atunci când calculați, așezați întotdeauna materialele cu o marjă, în caz contrar construcția se poate întrerupe pentru o zi sau chiar mai mult.
 • Nu trebuie să încărcați fundația până când nu este complet solidificată. După ce turnarea este plasată în cofraje, în prima zi se produce o solidificare de 30%. O săptămână mai târziu, aproximativ 70%. Dar maturitatea deplină de încredere poate fi realizată nu mai devreme de o săptămână, luând în considerare temperatura aerului și condițiile meteorologice.
 • Tehnologia fundației plăcii implică o marcare corectă corectă.
 • Se recomandă umplerea cu beton pe o zi caldă uscată.

Pentru a economisi bani, nu trebuie să luați produse de calitate inferioară, poate duce la distrugerea casei. Pentru a evita consecințele grave în viitor, este necesar să se facă calculele corecte și să se achiziționeze materiale de producători proveniți de la domiciliu, asemănători în calitate cu cei străini.

 • Nerespectarea setării temperaturii la beton, marcarea inexactă a colțurilor groapăi poate duce la o distorsionare a structurii în viitor.
 • Perna pentru fundație este așezată din nisip spălat, fără adaos de lut.
 • În soluri precum pământul sau lutul, banda trebuie așezată la cel puțin jumătate din adâncimea înghețării solului.
 • Atunci când construiți, luați în considerare întotdeauna locația comunicațiilor care intră în casă și grosimea pereților conductelor de canalizare.
 • O atenție deosebită ar trebui să fie impermeabilizarea benzi fundație. Cea mai mică greșeală în această chestiune poate duce la inundarea subsolului.
 • Nu folosiți tije netede pentru armarea cadrului, deoarece betonul va aluneca de-a lungul acestora.
 • De asemenea, este necesar să se calculeze coeficientul aproximativ de contracție a soluției de beton, deoarece orice beton în timpul uscării scade în dimensiune.
 • Cu calculul incorect și utilizarea barelor armate în timpul funcționării, fundația va începe să se prăbușească.

Înainte de a începe lucrările de construcție, nu vă grăbiți. Faceți cu grijă toate calculele necesare, cereți ajutorul prietenilor care au trecut deja etapa de construcție a fundației, faceți un plan de acțiune și abia apoi ajungeți la lucru.

Pentru informații despre modul de calculare a fundației panglicii pentru casa, armătură și cofraj, consultați următorul videoclip.

Comentarii
 autor
Informații furnizate în scop de referință. Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

Sala de intrare

Camera de zi

dormitor