Coloană și benzi de fundație: tehnologie de construcție

Alegerea tipului de fundație este determinată, în primul rând, de caracteristicile solului. În cazul în care, datorită instabilității sale, nu este posibilă utilizarea benzii clasice, adesea se recurg la sisteme combinate. Această opțiune este o fundație coloană-bandă.

Caracteristici speciale

Fundația de coloană combină principalele caracteristici ale două tipuri de baze - coloane și benzi. O astfel de versiune combinată permite construirea unor obiecte suficient de grele pe soluri instabile.

În rolul elementelor de susținere în acest sistem sunt grămezile, care sunt conduse în sol sub înghețul solului și se bazează pe straturi solide de sol, ocolind moale.Baza centurii de beton ia sarcina obiectului, distribuind-o uniform între grămezi. Banda leagă stâlpii fără a exercita presiune asupra solului.

Aceste tipuri de baze sunt potrivite pentru solurile instabile supuse stingerii. În primul rând, acestea sunt soluri de argilă și nisip fin, soluri organice (mlaștină, turbă), drenate și drenate anterior. În plus, utilizarea piloților permite construcția în zone cu diferențe de înălțime. Cu alte cuvinte, utilizarea unei baze de fundație permite să se facă aproape orice amplasament adecvat pentru construcții.

Fundația de bandă cu stâlpi este asemănătoare în organizarea sa cu analogul pe piloți, cu toate acestea, pentru a instala suporturile, nu este necesar să se angajeze echipamente speciale și să se aspire puțuri adânci. Acest lucru vă permite să faceți instalarea manuală și să reduceți mărimea estimării.

Avantajul fundațiilor coloanelor este capacitatea de a construi pe soluri "problematice", precum și în zone cu diferențe de înălțime. Cu toate acestea, dispozitivul unui astfel de sistem necesită calcule exacte.

În absența acestor abilități de lucru, este mai bine să încredințezi problema profesioniștilor.

Executarea bazei de banda pe stalpi nu implica o cantitate mare de lucrari de terasament si este mai ieftina decat analogii de piloti. Trebuie să se mențină un spațiu între banda de coloană și cuplajul monolitic, pentru a minimiza impactul procesului de ridicare a solului asupra fundației.

Crearea unei fundații pe bază de piloni nu este adecvată pentru solurile umede (zone situate în zonele joase sau în apropierea apelor subterane, soluri cu ape subterane). Pentru astfel de zone este mai bine să alegeți o fundație cu o bază de banda.

De la început, trebuie să decideți asupra caracteristicilor clădirii - dimensiunea, numărul de etaje, tehnologiile folosite. Materialul pentru fabricarea stâlpilor, numărul și diametrul acestora depind de acestea.

În mod tipic, fundațiile de stâlpi în combinație cu bandă sunt folosite pe soluri instabile și sunt destinate unor case cu o singură etapă, cu obiecte de mansardă sau de două etaje din materiale ușoare. Materialele de perete potrivite sunt blocuri de spumă și structuri din lemn (case din lemn), precum și "schelete", pentru care se utilizează tehnologii canadiene și finlandeze.

Casele din beton gazos pot folosi și fundație superficială. Dar omologii de caramida necesita aprofundarea stalpilor si o crestere a rezistentei si diametrului stalpilor.

materiale

Coloanele de susținere pot fi realizate din mai multe tipuri de materiale.

lemn

Este un material accesibil și ușor de instalat, care, totuși, are cea mai mică capacitate de încărcare și o durată de viață scurtă. Această opțiune poate fi folosită ca bază pentru terase mici, clădiri temporare, cabane.

Cel mai bun pentru stâlpii din lemn este un diametru de 120-200 mm. Înainte de utilizare, suporturile trebuie să fie uscate, acoperite cu impregnări impermeabile la apă și antiseptice. Acest lucru va spori durata de viață a pilonilor. Ca material de impermeabilizare folosit mastic bitum.

cărămidă

Stâlpi de caramida sunt foarte frecvente. Ele au amplasat baze coloanate de mică adâncime de secțiune pătrată, cu o lățime laterală de 40-50 cm.

beton

Elementele de beton sunt baze monolitice sau pliabile pe baza de beton armat cu tije de oțel. Secțiunea standard în acest caz este de 400 mm.Această opțiune este adecvată ca bază pentru construcția de capital.

tuburi

Elementele tubulare sunt țevi metalice instalate în pământ și umplute cu mortar de beton din interior. Armarea este utilizată ca armătură.

așezări

Determinarea numărului de piloți și a lungimii lor se face conform documentației de calcul. Pentru siturile cu sol suficient de stabil, sunt suficiente suporturi cu o lungime de 2500 mm. Atunci când se construiește un obiect pe un teren neuniform, înălțimea suportului ia în considerare diferențele în înălțimea solului. Atunci când se construiește pe teren foarte mobil, înălțimea suportului trebuie să fie astfel încât să atingă straturi solide de sol plus 15-20 cm.

Numărul de piloni poate fi calculat prin adăugarea tuturor încărcăturilor de pe fundație. Pentru a face acest lucru, calculați sarcina (greutatea) de 1 m3 de material de perete și înmulțiți acest indicator cu numărul de cuburi din întreaga cameră. Acest coeficient este însumat cu greutatea podelei, tavanelor, ferestrelor și ușilor, acoperișurilor, precum și a echipamentului intern (mobilier, materiale de finisare, echipament, comunicații).

În plus, factorul de încărcare este înmulțit cu factorul de fiabilitate (aceasta este o valoare constantă în conformitate cu SNiP).Numărul rezultat trebuie împărțit la valoarea capacității portante a unui suport.

Trebuie avut în vedere că este necesar să montați coloanele în colțuri, punctele de intersecție ale partițiilor.

Distanța dintre stâlpi este cuprinsă între 100-250 cm. Cu cât obiectul este mai greu, cu atât este mai mică distanța între suporturi. Nu se recomandă mărirea pasului cu mai mult de 250 cm, deoarece în acest caz rezistența clădirii finite este redusă.

Pentru clădirile din lemn, se recomandă așezarea stâlpilor cu un pas de 3 m, în clădiri de spumă și beton gazos - 2 m. Pentru cărămizi, această cifră este de 1,5-1,7 m. necesită cel puțin 16 stâlpi și o pereche de lemn de aceeași dimensiune - 12-14 suportă.

Pasii de instalare

În general, construcția fundației de coloană este împărțită în două etape majore: crearea unui sistem de piloni și umplerea unei baze cu un profil de mică adâncime.

Crearea de proiecte

Construcția oricărui tip de fundație începe cu crearea documentației de proiect. Această lucrare este precedată de sondaje geologice (observarea și analiza solului pentru a găsi tipul optim de fundație). Proiectul conține informații despre capacitatea portantă a pilonilor, dimensiunea, cantitatea acestora.

Tipul de fundație considerat poate fi superficial și profund. În primul caz, stâlpii sunt scufundați în sol cu ​​40 cm, în al doilea - 50-70 cm sub nivelul înghețării solului. Alegerea unei tehnologii particulare depinde de tipul de sol, de prezența sau absența apelor subterane, de caracteristicile obiectului în construcție.

Instrucțiunea de instalare pas-cu-pas nu este prea complicată.

Pregătirea locului

În această etapă, îndepărtarea așternutului de pe amplasament, îndepărtarea mingii stratului fertil și alinierea locului. Pe solurile de lut, stratul superior este îndepărtat și se toarnă un strat de nisip, care este compactat și egalizat.

Marcarea marcajelor

Pentru a face acest lucru, utilizați cârligele și o bobină de frânghie sau fir vizibil. Firele trebuie tensionate la o distanță care corespunde lățimii benzii viitoare a fundației. Este important să urmăriți intersecția filamentelor în colțuri, trebuie să fie strict perpendiculară. Marcările se fac în punctele de trecere și intersecție a pereților despărțitori interiori, în colțuri, precum și în zonele supuse încărcărilor maxime.

Crearea unui șanț și caneluri pentru poli

La locul fundației benzii trebuie să fie săpat un șanț de aproximativ 400 mm adâncime.Lățimea canalului trebuie să fie cu 70-100 mm mai mare decât adâncimea.

În locurile de încărcare crescută (conform documentației de proiect), se realizează caneluri, unde coloanele de susținere se scufundă. Diametrul lor se calculează pe baza încărcării pe fundație. Cu cat este mai mare, cu atat diametrul mai mare ar trebui sa aiba stalpii. Un burghiu este folosit pentru a crea cavitatea. În cazul în care locașul este suficient de lung, atunci la început este efectuat cu un burghiu, apoi cu un șurub.

Atunci când se montează stâlpii la o adâncime mai mare de 100 cm, este necesar să se construiască elemente de recuzită de pe plăcile durabile care să împiedice prăbușirea terenului. Dacă adâncimea fundației este mai mică de 100 cm, se poate renunța la utilizarea recuzităților.

Nisip de 10 cm grosime este turnat la baza fiecărei depresiuni. Cu o adâncime mai mare de așezare a bazei, grosimea pernei de nisip ajunge la 30-40 cm.

Instalarea suporturilor

În această etapă, posturile sunt coborâte în depresiunile pregătite. Cele mai des folosite țevi care sunt umplute cu beton. Pre-țevile sunt impermeabile, de exemplu, prin lipirea unui strat dublu de material de acoperiș. După aceasta, țevile, în măsura în care merg, intră în cavități, după care se verifică direcționalitatea lor verticală.

Următorul pas este armarea țevilor.În acest scop, se utilizează un cadru de tije de armare cu diametrul de 12-14 mm și un fir de tricotat. Cadrul rezultat ar trebui să fie de 12-20 cm care iese din țeavă.

După aceea se prepară o soluție de beton, care este turnată mai întâi în spațiul liber dintre pereții degajării și țevi. Înălțimea de turnare este de aproximativ 20 cm. Apoi, cavitatea din interiorul țevilor este umplută.

După ce soluția a câștigat puterea necesară, continuați cu instalarea părții de bandă. În primul rând, bara de armare și sârma de tricotat trebuie sudate la elementele de armare care ies din țevi. Apoi, se asamblează un cofraj, format din plăci de aproximativ 150 cm lățime și nu mai mult de 40 mm grosime. În loc de plăci, puteți utiliza placaj, PAL sau tablă.

Partea interioară a cofrajului este acoperită cu folie de plastic sau o membrană specială, care îndeplinește funcția unui strat de impermeabilizare și vă permite să obțineți o suprafață netedă și netedă a fundației benzi după stripare.

După aceasta, puteți începe turnarea betonului. Turnarea trebuie efectuată la un moment dat (pauza maximă de lucru este de 2 ore) strict în direcția orizontală.Umplerea verticală a cofrajului va duce la apariția îmbinărilor și fisurilor din beton înainte ca soluția să se întărească.

Atunci când se toarnă, este important să se elimine aspectul bulelor de aer din soluție, ceea ce poate afecta negativ rezistența acestuia. Pentru aceasta, sunt folosiți șoferi cu vibratoare.

După aceea, betonul trebuie să aibă timp pentru a-și construi rezistența, protejându-l mai întâi cu un material de acoperire. De regulă, fundația este distribuită în vară, astfel încât probabilitatea de uscare nu este exclusă. Umiderea periodică a suprafeței betonului în timpul primelor 1.5-2 săptămâni de întărire va ajuta la prevenirea acestui lucru. În sezonul rece se recomandă așezarea cablului de încălzire pe întreaga suprafață a betonului pentru întreaga perioadă de întărire.

După timpul specificat, fundația este demonstrată, izolarea sa hidraulică și termică. Spațiul rămas al șanțului este umplut cu pământ, după care puteți trece la restul lucrării.

Pentru informații despre cum se calculează fundația pentru coloană, vedeți mai jos.

Comentarii
 autor
Informații furnizate în scop de referință. Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

Sala de intrare

Camera de zi

dormitor