Piloți fundație piloți: caracteristici de proiectare și tehnologie de instalare

Pentru construcția de clădiri rezidențiale și industriale se folosesc diferite tipuri de fundații, dar o construcție de piloni-rostruie merită o atenție deosebită. Acesta este, de obicei, ales în cazurile în care pe teren există diferențe accentuate în ceea ce privește relieful, înălțimea și solul slab. Acest tip de bază este, de asemenea, potrivit pentru dezvoltarea zonelor situate în zona permafrost.

Specificații tehnice

Fundația de grămadă este o bază de beton armat, din lemn sau oțel, umplută cu beton, în care toate elementele sunt conectate într-o singură structură. Dispozitivul său poate fi fie cu o vedere monolitară a unui marcaj (acoperit cu o placă), fie construit cu o grilă agățată.Fundația agățată se caracterizează printr-un spațiu deschis între suprafața solului și grilă, care trebuie încălzit și acoperit cu impermeabilizare. În ceea ce privește opțiunea monolitică, aceasta este formată dintr-un cadru din beton, în care înălțimea platformelor este aliniată cu grămezi de diferite lungimi.

Întrucât în ​​timpul montării piloților de bază sunt utilizați, îngropați în pământ între stratul de rulment și nivelul inferior de îngheț, este dificilă distribuirea sarcinii de construcție între ele. Prin urmare, de multe ori fundația gropii de grămadă este realizată de echipe din canal și fascicul. Toate suporturile acestui design sunt montate într-un nod cu ajutorul benzilor speciale și a betonului. Este de remarcat faptul că combinația de grilă și grămezi oferă fiabilitate și stabilitate la baza rulmentului.

În funcție de modul de așezare a fundației (lemn, metal, beton sau beton armat), fundația pentru clădire dobândește caracteristici tehnice diferite. Conform reglementărilor SNiP, este permisă construirea de structuri cu grile mici și înalte, situate deasupra solului. Acestea sunt de obicei realizate din țevi metalice cu secțiune mare sau din beton.În acest caz, realizarea grilelor de beton este mult mai dificilă, deoarece este necesar să se calculeze cu precizie locul turnării benzii de pe sol.

Principala caracteristică a fundației este faptul că grilele incluse în dispozitivul său, rezistă perfect încărcăturilor neuniforme, oferind un partener rigid bazei. Mașinile de măcinat redistribuie sarcina, ca urmare a faptului că greutatea deja "înclinată" a clădirii este transferată în grămezi, iar clădirea este protejată de formarea fisurilor în pereți.

destin

Spre deosebire de alte tipuri de fundații, fundația de grilă în mod ideal distribuie rulmenți de la clădiri la pământ; activitate seismică. Astfel de structuri sunt utilizate pe scară largă atât pentru construcțiile publice, cât și pentru cele individuale. Destul de bine adaptate pentru situri situate pe o pantă cu pământ înfloritor și teren complex.

  În plus, sunt recomandate astfel de fundații:

  • pentru construirea unei case de cărămidă;
  • în construcția de cadre;
  • pentru construcții din blocuri de silicat de gaz;
  • pe soluri cu densitate mare;
  • la amplasarea înalte a apelor subterane;
  • pe un teren instabil cu nisipuri rapide.

  Construcția grilei de grămadă permite, de asemenea, așezarea pardoselilor direct pe teren, fără a efectua o nivelare suplimentară a suprafeței și o turnare profundă, deoarece piloții instalați cu înălțimi diferite compensează toate neregulile și elimină diferența de înălțime. Este posibil să se utilizeze o astfel de fundație în construcția de clădiri cu o greutate mai mare de 350 de tone - va fi mult mai fiabilă și mai economică decât o bază de benzi sau țiglă. Dar, în acest caz, este necesar să se pună în proiect un factor mai înalt de siguranță, care nu ar trebui să fie 1.2, ca de obicei, ci 1.4.

  Punctele tari și punctele slabe

  Fundația de grămadă este un singur sistem format din grilă și suporturi.

  Datorită prezenței în structură a bazei de beton armate cu elemente armate, baza acționează ca un suport fiabil pentru clădiri și se caracterizează prin mai multe avantaje.

  • Beneficii economice mari. Instalarea nu necesită costuri financiare mari, deoarece lucrările funciare sunt reduse la minimum.
  • Stabilitate.Capacitatea mare de rulment face posibilă ridicarea clădirilor înalte folosind materiale de construcție grele în decorarea lor.
  • Suprafață avansată în construcții. În comparație cu alte tipuri de fundații, dezvoltarea terenurilor poate fi realizată pe orice tip de sol care nu este adecvat pentru așezarea unor fundații tradiționale. Geometria dificilă a peisajului, a versanților și a versanților nu reprezintă un obstacol în calea muncii.
  • Posibilitatea de a forma piloți separat de grilă. Datorită acestei nuanțe, amestecul de beton este economisit în mod semnificativ. În plus, puteți utiliza atât soluția pregătită, cât și soluția pregătită de dumneavoastră.
  • Locația convenabilă a grămezilor cu cabluri și conducte subterane. Acest lucru simplifică crearea proiectului și nu încalcă funcționalitatea setărilor.
  • Rezistență ridicată. Pachetul monolit al grilei și suporturilor protejează structura de contracția solului, astfel încât structura în timpul funcționării să nu se rupă sau să se deformeze.
  • Lipsa lucrărilor pregătitoare. Pentru a pune fundația grilă, nu este nevoie să se formeze o groapă, ceea ce simplifică procesul de construcție.
  • Izolație termică bună.Spațiul dintre sol și bază datorită aranjamentului îmbunătățit al grilajului nu permite curgerea aerului rece - aceasta reduce pierderile de căldură și face clădirea caldă.
  • Nici un risc de inundații. Structurile de piloți, ridicate deasupra solului până la doi metri, protejează structura de eventuale inundații.
  • Instalare ușoară. Având abilități minime de construcție, este posibil să construiți o astfel de fundație cu propriile mâini, fără a recurge la ajutorul meșteșugarilor și fără a folosi dispozitive de mișcare a pământului.
  • Termeni scurți de muncă.

  Avantajele de mai sus sunt relevante numai dacă instalarea bazei este realizată în conformitate cu toate tehnologiile de construcție, iar clădirea funcționează în funcție de încărcările calculate pentru aceasta.

  În plus față de avantaje, acest tip de fundație are și dezavantaje:

  • Imposibilitatea construirii pe sol stâncos - rocile minerale solide fac imposibilă instalarea grămelor.
  • Instalare problematică în zone cu deplasare orizontală. Nu este recomandat să se efectueze lucrări pe soluri care pot dispărea, altfel stabilitatea suporturilor va fi ruptă și solul va eșua.
  • Pentru clădirile a căror construcție este planificată în regiuni climatice dure cu temperaturi scăzute, va trebui să luăm în considerare măsuri suplimentare pentru realizarea unei izolații termice de înaltă calitate.
  • Astfel de motive nu sunt prevăzute pentru punerea în aplicare a proiectelor de case cu un subsol și subsol.
  • Complexitatea calculului capacității portante a suporturilor. Calculați independent această cifră este dificilă. În cazul celor mai mici inexactități, fundația se poate înclina și, ca rezultat, geometria întregii structuri se va schimba.

  În ciuda neajunsurilor, fundația pentru grătar a funcționat bine cu constructorii și a primit doar feedback pozitiv de la proprietarii de case.

  tipuri

  Suporturile utilizate în construcția fundației de pietriș sunt selectate în funcție de sarcina clădirii, tipul de sol și condițiile climatice. Ele pot fi realizate din metal, beton, lemn sau din materiale compozite.

  Prin urmare, în funcție de caracteristicile piloților și de modul de instalare a acestora, se disting anumite tipuri de fundații.

  • Șurub. Este realizat din țevi metalice goale cu capăt deschis.Lucrările sunt executate manual sau cu ajutorul unor echipamente speciale. Pentru a face construcția pe șuruburi puternice și conductele protejate de oxidare, partea lor goală este turnată cu mortar.
  • Plictisit. Se formează pe un teren prin turnarea betonului într-un puț armat pregătit anterior, amplasat pe grămezi. Fundația căptușită are rezistență ridicată.
  • Beton armat. Instalarea se face folosind piloni din beton armat prefabricat aranjați în puț.
  • Picătură. De regulă, astfel de baze sunt alese pentru construirea de obiecte mari. Suporturile sunt înfundate cu ajutorul unor echipamente speciale, după care se toarnă soluția de beton.

  În plus, fundația poate diferi în adâncimea grilei de fundație și se întâmplă:

  • încastrate;
  • sol;
  • ridicată deasupra solului până la o înălțime de 30-40 cm.

  Grilă în pământ este de obicei folosită atunci când se instalează grămezi destinate construcțiilor grele de beton sau cărămizi. În acest caz, efectuați suplimentar placa de decupare, iar fundația poate servi ca un subsol al clădirii. În ceea ce privește construcția de structuri din lemn,atunci o fundație cu grilă înălțată este ideală pentru ei - economisesc bani pe materialele de construcție și o structură înaltă va proteja împotriva loviturii la sol.

  Proiectare și calcul

  Un punct important înainte de a pune bazele este calculul exact al acestora. Pentru a face acest lucru, creați un proiect și un plan pentru viitorul clădirii. Apoi se desenează un desen de bază și se indică aspectul piloților, având în vedere amplasarea lor la intersecțiile cu pereții și în colțuri. Este necesar să se asigure că lățimea dintre piloți este de cel puțin 3 m. Dacă distanța până la marginea lor este mai mare de trei metri, vor trebui instalate suporți suplimentari. În plus, este necesar să se calculeze suprafața piloților - pentru aceasta, mai întâi se face determinarea numărului lor, se selectează înălțimea și grosimea minimă.

  Pentru calcule corecte, este necesar să cunoaștem și alți indicatori:

  • masa clădirii viitoare - este necesar să se calculeze nu numai toate materialele de finisare, ci și greutatea aproximativă a "umpluturii" interne;
  • zona de sprijin - folosind greutatea cunoscută a structurii și coeficientul de fiabilitate, sarcina suporturilor este ușor de determinat;
  • dimensiunile și aria secțiunii transversale a piloților - datorită numărului cunoscut de suporturi, numărul lor poate fi înmulțit cu zona selectată și se poate obține valoarea dorită.

   Toate rezultatele trebuie comparate cu zona de referință definită anterior. În unele cazuri, este necesar să se reducă sau să se mărească suprafața suporturilor, deoarece capacitatea lor de rulment va depinde de diametrul și tipul de sol.

   Etape de construcție

   Fundația pe picior și grilaj este o structură complexă, dar este destul de realistă să o faci singur. Pentru a servi în mod fiabil o astfel de fundație, tehnologia specială TISE și instrucțiunile de instalare pas cu pas ar trebui să fie utilizate în timpul lucrului.

   Construcția fundației de grămadă asigură următoarele lucrări:

   • calcularea bazei și crearea proiectului;
   • pregătirea și marcarea șantierului;
   • foraj și foraj;
   • formarea cofrajului;
   • armare;
   • turnarea mortarului de beton și a îmbinărilor rigide.

   Fiecare dintre elementele de mai sus este important, astfel încât la fiecare etapă de construcție ar trebui să fie verificate de control al calității, deoarece cea mai mică greșeală sau inexactitate și apoi un impact negativ asupra funcționării clădirii.

   Aplicație marcare

   Înainte de începerea construcției, locul de muncă este pregătit cu atenție. Pentru a face acest lucru, în primul rând, site-ul este eliminat de obstacole mecanice sub formă de pietre, rădăcini și copaci. Apoi, solul este bine nivelat și stratul fertil este îndepărtat. După aceasta, marcajul indică localizarea grămezilor. Lucrul se efectuează cu ajutorul unui cablu și a unor mânere din lemn.

   Marcajul trebuie să fie stabilit strict de-a lungul diagonalelor. Cablurile sunt întinse pentru a marca suprafața interioară și exterioară a pereților. Dacă există o inexactitate, devin deviații de la proiect și fundația poate fi distorsionată în timpul funcționării.

   În cazul în care există mici diferențe în înălțime la site, marcajul este ușor de efectuat. Pentru zonele cu teren complex va fi nevoie de ajutorul meșterilor experimentați. O atenție deosebită ar trebui acordată și colțurilor clădirii - ar trebui să fie de 90 de grade.

   săpat tranșee

   După definirea granițelor fundației, puteți trece la lucrările de terasament. Mai întâi, săturați un șanț sub grilă, apoi găuriți găurile în care vor fi instalate grămezi mai târziu. Lucrările se efectuează de obicei cu ajutorul unui astfel de scule de mână, precum resturi, lopate și șnecuri.Dacă posibilitățile financiare permit acest lucru, puteți să comandați echipament specializat.

   În funcție de scopul construcției viitoare și de tipul de sol, este aleasă lățimea optimă a grilei. Pentru obiectele casnice, o cifră admisă este de 0,25 m, iar pentru mobile - 0,5 m, iar pentru clădirile rezidențiale, această cifră se ridică la 0,8 m. În ceea ce privește adâncimea, grillajul poate fi de 0,7 m.

   În șanțul săpat, trebuie să verificați fundul și pereții pentru uniformitate - acest lucru va ajuta nivelul laserului. După aceea, o pernă de nisip se află în partea de jos a șanțului, nisipul fiind ales ca o fracțiune mare. După ce a fost așezată, suprafața este umezită cu apă și umplută cu atenție. Perna de nisip nu poate fi mai mică de 0,2 m. Următoarea etapă a lucrărilor de excavare va fi pregătirea găurilor pentru piloni verticali: găurile sunt forate cu o adâncime de 0,2-0,3 m.

   Apoi, țevile sunt instalate în gropile finite, care vor juca rolul cofrajului, iar fundul este acoperit cu material de impermeabilizare - aceasta va proteja structura de umezeală.

   Grilă de instalare

   Un punct important în construcție este instalarea grilei. Cel mai adesea pentru lucru alegeți un element metalic ușor sudat de vârfurile grămezilor.Pentru ca structura să transfere sarcini în mod egal, trebuie plasată strict pe orizontală. În cazul în care dispozitivul fundației pentru proiect presupune utilizarea grilei de beton armat, atunci efectuați suplimentar umplerea pietrei zdrobite a fracției de mijloc. Piatra sparta turnata in mai multe straturi de 5 cm si bine compactata.

   Cofrarea este plasată pe baza pregătită. Lățimea benzii sale trebuie să depășească lățimea pereților, iar înălțimea este calculată în conformitate cu indicatorii bazei. Asamblarea opritoarelor și asamblarea plăcilor reprezintă, în multe privințe, o reamintire a tehnologiei de lucru pentru fundațiile de benzi.

   În ceea ce privește armarea, în majoritatea cazurilor, similar cu construcția benzii, două curele sunt realizate din armătură cu nervuri de sus și de jos. Ele sunt legate împreună cu grămezi. Capetele armăturii ieșite din grămezi, îndoiți: un rând este legat de centura superioară, iar celălalt - de cel inferior.

   Orificiile armăturii nu trebuie să fie mai mici de 50 mm față de diametrul tijei. De exemplu, dacă se folosește armătură cu o secțiune transversală de 12 mm, se recomandă o îndoire cu 60 mm.

   Montarea pieselor încorporate

   După finalizarea tuturor lucrărilor de fabricare a cadrului, este necesar să se ia în considerare amplasarea sistemelor de comunicații.Pentru a face acest lucru, așezați cutiile și țevile prin care vor fi canalizare, electricitate, instalații sanitare și încălzire. Nu trebuie să uităm de instalarea țevilor pentru sistemele de inginerie și căile aeriene. Dacă această etapă nu este realizată, atunci după construcția lucrărilor de instalare este necesară ciocanul betonului, ceea ce poate compromite integritatea acestuia și poate deteriora clădirea.

   Soluție de turnare

   Ultimul pas în instalarea fundației este turnarea unei soluții concrete. Pentru betonare se utilizează de obicei marca de ciment M300, piatră sfărâmată și nisip. Amestecul este preparat într-un raport de 1: 5: 3. În același timp, soluția nu este doar turnată - este vibrată suplimentar. Din acest motiv, suprafața este durabilă și uniformă.

   Mai întâi de toate, betonul este turnat găuri pentru grămezi, și apoi - cofraje în sine. Fluxul de lucru este de dorit să se facă într-o singură etapă. Dacă, totuși, la beton în etape, atunci aspectul de nereguli și bule de aer. Temperatura optimă pentru turnare este + 20C - cu acest indicator, cofrajele pot fi îndepărtate după patru zile. În această perioadă, betonul va dobândi forță și va fi pregătit pentru lucrări de construcție ulterioare.

   Uneori, aplicarea suportului se face la o temperatură sub + 10 ° C - în acest caz, va trebui să așteptați o uscare completă timp de cel puțin 2 săptămâni. În timpul iernii, betonul turnat va trebui încălzit și încălzit.

   Sfaturi utile

   Fundația de fundație trebuie să fie construită corespunzător, respectând toate tehnologiile de construcție - aceasta va contribui la creșterea caracteristicilor sale tehnice și operaționale.

   În cazul în care lucrările de construcție sunt efectuate de meșteri novice, atunci trebuie să ia în considerare unele dintre recomandările profesioniștilor cu experiență.

   • Instalarea ar trebui să înceapă cu calculele. Pentru a face acest lucru, determinați tipul de sol și adâncimea grilei. Cu o adâncime insuficientă de așezare a suportului, clădirea se poate micșora și se poate sparge, după care poate chiar să se prăbușească.
   • Un rol imens îl are studiul solului, pe care depinde capacitatea portantă a structurii. Formațiile rock și solurile de piatră au cele mai mari rate. Dacă este incorectă determinarea compoziției solului, acest lucru va duce la erori în calculele încărcării structurii, ca urmare a căderii acesteia în pământ.
   • Trebuie să existe o bună legătură între grămezi și grilă, deoarece sub influența presiunii solului structura instabilă se poate prăbuși.
   • Indiferent de tipul de fundație, este imperativ să se pună o pernă de nisip la o adâncime de penetrare a înghețului, în special în ceea ce privește funcționarea bazei în timpul iernii. Pământul înghețat se poate extinde și poate cauza ruperea grilei.
   • Războinicul nu trebuie să fie în contact cu pământul sau să fie îngropat în el. Este necesar să se îndepărteze un strat mic de pământ în jurul perimetrului amplasamentului, apoi să se instaleze un cofraj, să se acopere nisipul și să se toarnă betonul.
   • Ar trebui să numere cu exactitate pasul dintre grămezi. Acest indicator este determinat în funcție de încărcarea fundației, diametrul și numărul armăturii.
   • În timpul armării este necesară asigurarea numărului necesar de produse de ventilație. Toate compartimentele interne trebuie conectate la ieșirile de pe stradă.
   • Un rol imens în baza dispozitivului joacă izolarea și impermeabilizarea. Acestea ar trebui să fie puse înainte de turnarea fundației cu beton.
   • Partea inferioară a șanțului sau a șanțului trebuie să fie înfundată și să nu se slăbească. Nu lăsați solul să se prăbușească de pe pereți. În plus, apele sedimentare trebuie să curgă din șanț sau săpături, altfel fundul se umezește și nu va fi potrivit pentru turnarea soluției.Este, de asemenea, inacceptabilă în tranșee prezența unei abrupte excesive a versanților.
   • Solurile solide necesită consolidarea cu grămezi și o bună adâncime.
     • Nisipul utilizat pentru a umple perna de aer trebuie să fie umezit și distribuit sub contur la un unghi de 45 de grade.
     • Cofrajul trebuie să fie bine fixat, deoarece atunci când este turnat cu beton, acesta nu poate rezista încărcăturii și colapsului. Abaterea cofrajului de la verticală de peste 5 mm nu este permisă.
     • Înălțimea fundației este făcută cu o margine mică de 5-7 cm față de înălțimea specificată în proiect.
     • În timpul armării cadrului, se recomandă utilizarea tijelor cu o suprafață totală a secțiunii transversale de cel puțin 0,1% din suprafața elementului de beton. Cel mai bine este să alegeți o armătură netedă, fără urme de rugină, murdărie și vopsea.
     • Nu este de dorit să fixați armarea cu ajutorul sudurii - aceasta poate afecta rezistența acesteia la articulații.
     • Marca de beton care trebuie umplută trebuie aleasă în funcție de proiectarea bazei și de condițiile climatice din regiune.

     Despre ce sunt caracteristicile de proiectare ale fundației de grămadă, vezi următorul videoclip:

     Comentarii
      autor
     Informații furnizate în scop de referință. Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

     Sala de intrare

     Camera de zi

     dormitor