Dispozitive și instalații de cofraje pentru fundații de benzi

Construcția unei case private este imposibilă fără construirea părții sale principale - fundația. Cel mai adesea, pentru casele mici și cele cu două etaje, alegeți cea mai ieftină și mai ușoară construcție a bazei benzii, a cărei instalare este imposibilă fără cofraje.

Pentru ce este?

Cofrajele pentru fundații de benzi reprezintă o construcție de protecție a scutului care dă soluția de beton lichid în forma necesară. Sarcina sa principală este de a asigura forța întregii clădiri.

Proiectarea bine instalată trebuie să îndeplinească următoarele cerințe:

 • păstrați forma originală;
 • distribuie presiunea soluției în întreaga bază;
 • să fie etanșă și ridicată rapid.

Cum este designul?

Forma pentru soluție poate fi construită din materiale diferite. Acestea includ lemn, metal, beton armat și chiar spumă de polistiren. Dispozitivul de cofrare al fiecărui astfel de material are avantajele și dezavantajele sale.

lemn

Această opțiune este cea mai economică - nu necesită echipamente profesionale speciale. Acest cofraj poate fi făcut din plăci tăiate sau plăci din placaj. Grosimea plăcii ar trebui să varieze de la 19 la 50 mm, în funcție de rezistența necesară a ecranului. Cu toate acestea, lemnul este destul de greu de instalat în așa fel încât fisurile și golurile să nu apară sub presiunea betonului, prin urmare acest material necesită o fixare suplimentară cu opriri auxiliare pentru armare.

metal

Acest design este o opțiune durabilă și fiabilă pentru care sunt necesare foi de oțel cu grosimea de până la 2 mm. Există anumite avantaje ale acestui design. În primul rând, datorită flexibilității plăcilor de oțel, pot fi ridicate elemente complexe și vor rămâne etanșe, în plus, au o impermeabilizare ridicată. În al doilea rând, metalul este potrivit nu numai pentru bandă, ci și pentru alte tipuri de cofraje.Și, în final, partea cofrajului care se proiectează deasupra solului poate fi decorată în diverse moduri.

Printre deficiențele acestui design, în afară de complexitatea aranjamentului și costul ridicat al materialelor, merită remarcată conductivitatea termică ridicată și greutatea specifică considerabilă, precum și complexitatea reparării sale (ar fi necesară sudarea cu argon).

Beton armat

Cea mai scumpa si mai greoaie constructie este cofrajul din beton armat. Este necesar să o cumpărați suplimentar, sau să închiriați echipament profesional și dispozitive de fixare. Cu toate acestea, acest material nu este atât de rar datorită rezistenței și duratei sale de viață, precum și posibilității de a economisi pe consumul de soluție de beton.

Din EPPS (spumă de polistiren extrudat)

Materialul este, de asemenea, dintr-o categorie de prețuri ridicată, cu toate acestea, câștigă din ce în ce mai mult popularitate datorită varietății de forme și dimensiuni, greutății reduse și proprietăților de căldură și impermeabilizare ridicate. Este ușor să o instalați cu propriile mâini, și chiar și un începător se poate descurca.

Există, de asemenea, opțiunea de a ridica cofraje din tablă ondulată. Cu toate acestea, această opțiune este dificil de izolat și de consolidat în mod corespunzător, deci este folosit destul de rar și numai dacă nu există alte materiale la îndemână.Iar utilizarea panourilor de plastic scumpe, care sunt îndepărtate și transferate într-un nou loc, este justificată doar dacă se intenționează construirea a cel puțin o duzină de fundații diferite.

Construcția cofrajului pentru panouri mici este destul de standard pentru orice material și constă din mai multe elemente de bază:

 • scuturi de o anumită greutate și mărime;
 • cleme suplimentare (struturi, struturi);
 • elemente de fixare (ferme, castele, lupte);
 • diferite scări, traverse și stâlpi.

În cazul cofrajelor la scară largă ridicate în timpul construcției unor structuri grele cu mai multe etaje, în plus față de cele de mai sus, sunt necesare următoarele elemente suplimentare:

 • mufele de pe jack pentru a pune scuturi pe nivel;
 • schele unde muncitorii vor sta;
 • șuruburi pentru scuturi de șlefuire;
 • diverse cadre, rafturi și cravate - pentru stabilitatea unei structuri grele în poziție verticală.

Există, de asemenea, cofraje ajustabile la înălțime pentru turnuri și țevi înalte, precum și opțiuni pentru fascicule și grinzi, diferite structuri complexe pentru construcția de tuneluri și structuri orizontale lungi.

În funcție de caracteristicile de proiectare, cofrajele sunt, de asemenea, împărțite în mai multe tipuri.

 • Detașabil. În acest caz, scuturile sunt demontate după ce soluția se întărește.
 • Detașabil. Scuturile rămân în subsol și efectuează funcții suplimentare. De exemplu, blocurile de polistiren izolează betonul.
 • Combinat. Această opțiune este formată din două materiale, dintre care unul este eliminat la sfârșitul lucrului, iar al doilea rămâne.
 • Alunecare. Prin ridicarea scuturilor perete montat pe verticală a subsolului.
 • Îndoit și portabil. Este utilizat de echipe profesioniste de construcție. O astfel de cofraj de foi metalice sau de plastic poate fi folosit până la câteva zeci de ori.
 • Inventar. Se compune din foi de placaj pe un cadru metalic.

luare

Pentru a face calculul și instalarea cofrajului cu mâinile tale, este necesar, în primul rând, să faci o diagramă a fundației viitoare. Conform desenului primit, este posibil să se calculeze toată cantitatea de material care va fi necesară pentru instalarea structurii. De exemplu, dacă se vor utiliza plăci tăiate standard cu o anumită lungime și lățime, atunci perimetrul viitoarei baze trebuie împărțit pe lungimea lor și pe înălțimea bazei - pe lățimea lor.Valorile obținute se înmulțesc împreună și numărul de metri cubi de material necesar pentru muncă. Costul tuturor plăcilor se adaugă la costurile elementelor de fixare și a accesoriilor.

Dar nu este suficient să se calculeze totul - este necesar să se asambleze corect întreaga structură astfel încât să nu cadă nici un scut, iar betonul să nu curgă din ea.

Acest proces este destul de laborios și se desfășoară în mai multe etape (de exemplu, cofrajul de protecție).

 • Pregătirea instrumentelor și materialelor. După calcule, cumpărați lemn, dispozitive de fixare și toate uneltele lipsă. Verificați calitatea și disponibilitatea acestora de a lucra.
 • Terasamente. Locul unde lucrarea este planificată este curățată de resturi și vegetație, îndepărtată de stratul superior al solului și nivelată. Cu ajutorul frânghiilor și mizelor, dimensiunile viitoarelor fundații sunt transferate la locul finit și se trage un șanț de-a lungul lor. Adâncimea sa depinde de tipul de fundație: pentru o versiune îngropată, un șanț este mai adânc decât nivelul de înghețare a solului, pentru găleți puțin adânci - aproximativ 50 cm, iar pentru un neantat - doar câțiva centimetri este suficient pentru a marca marginea.Șanțul în sine ar trebui să fie de 8-12 cm mai lat decât viitoarea bandă de beton, iar fundul acesteia ar trebui să fie compactat și plat. În partea de jos a grămezii fac o "pernă" de nisip și pietriș de până la 40 cm grosime
 • Fabricarea cofrajelor. Cofrajul de panouri sub tip de bandă al fundației ar trebui să depășească ușor înălțimea benzii viitoare, iar lungimea unuia dintre elementele sale ar trebui să fie între 1,2 și 3 m. Plăcile nu trebuie să se îndoaie sub presiunea betonului și să o treacă la punctele de joncțiune.

Mai întâi, materialul este tăiat în plăci de aceeași lungime. Apoi, ele sunt fixate cu ajutorul barelor, care sunt conduse de la subsol cu ​​unghiile spre ele. Aceleași bare sunt montate la o distanță de 20 cm de marginile laterale ale scutului și de fiecare metru. Câteva baruri fac ca fundul să fie mai lung și să-și ascuțeze capetele, astfel încât să puteți lipi structura în pământ.

În loc de unghii, puteți face scuturi cu șuruburi - astfel încât acestea vor fi chiar mai puternice și nu trebuie să se îndoaie. În locul plăcilor, puteți folosi foi de OSB sau placaj cu armătură cu colțuri metalice pe rama fasciculului. Conform acestui algoritm, toate celelalte scuturi se fac până când se colectează numărul necesar de elemente.

 • Instalare. Procesul de asamblare a întregului cofraj începe cu fixarea scuturilor din interiorul șanțului prin ciocnirea în barele ascuțite. Trebuie să-i conduci până când marginea inferioară a scutului atinge solul. Dacă nu sunt făcute astfel de bare subțiri, va fi necesar să fixați o bază suplimentară din bara din partea inferioară a șanțului și să atașați scuturile la acesta.

Cu ajutorul nivelului, scutul este așezat într-o plană orizontală, pentru care este împins de pe partea dreaptă cu o lovitură de ciocan. Verticalul scutului este, de asemenea, setat pe nivel. Următoarele elemente sunt montate pe marcajul primului, astfel încât acestea să stea în același plan.

 • Consolidarea structurii. Înainte de turnarea mortarului în cofraje, este necesar să se fixeze toate elementele instalate și verificate într-un singur sistem atât din exterior, cât și din interior. Prin intermediul fiecărui contor, se instalează din afară casete speciale și ambele părți ale structurii sunt susținute în colțuri. În cazul în care cofrajul la o înălțime mai mare de doi metri, setarea în două rânduri.

Pentru ca scuturile opuse să se afle la o distanță fixă, ele montează bolțurile metalice cu un fir de grosime de 8 până la 12 mm pe șaibe și piulițe.Aceste bolțuri trebuie să fie cu 10 centimetri mai lungi decât grosimea benzii de beton viitoare - sunt așezate în două rânduri la o distanță de 13-17 cm de margini. Gaurile sunt forate în scuturi, se introduce o bucată de țeavă de plastic și se pune un șurub, după care piulițele de pe ambele părți sunt strânse cu o cheie. La finalizarea armării structurii, este posibilă aplicarea de impermeabilizare, cravată de armare și turnarea mortarului în acesta.

 • Demontarea cofrajei. Este posibilă îndepărtarea plăcilor din lemn numai după ce betonul sa întărit suficient - depinde de condițiile meteorologice și poate fi de la 2 la 15 zile. Când soluția câștigă cel puțin jumătate din rezistență, nevoia de retenție suplimentară este eliminată.

În primul rând, toate barele de colț sunt desfăcute, recuzele externe și mizele sunt îndepărtate. Apoi puteți trece la demontarea scuturilor. Șuruburile, înfășurate pe partea superioară a știfturilor, sunt îndepărtate, șuruburile metalice sunt îndepărtate, iar tubul din plastic rămâne în poziție. Scuturile cu dispozitive de fixare pe unghii sunt îndepărtate mai greu decât pe șuruburile cu auto-filetare.

După ce întregul copac a fost înlăturat, este necesar să examinați cu atenție întreaga bandă a fundației pentru excesul de beton sau goluri și să le eliminați și apoi lăsați-o până când este complet întărită și strânsă.

Sfaturi

Deși producția independentă de cofraj detașabil din lemn pentru o bandă de bază din beton este cea mai bună opțiune în ceea ce privește prețul și calitatea, un astfel de design nu este cea mai ieftină achiziție în toate etapele construcției, deoarece cu o adâncime mare a fundației consumul materialului este foarte ridicat. Există o oportunitate de a economisi bani prin turnarea nu în toate fundațiile deodată, ci în părți.

Umpleți cu straturi

Cu o adâncime de fundație mai mare de 1,5 metri, umplutura poate fi împărțită în 2 sau chiar 3 etape. Un cofraj slab este plasat sub șanț, iar betonul este turnat la înălțimea maximă posibilă. După câteva ore (6-8 - în funcție de vreme), este necesar să se elimine stratul superior al soluției, în care vasul de ciment va crește. Suprafața betonului trebuie să fie aspră - aceasta va îmbunătăți aderența cu stratul următor. Câteva zile mai târziu cofrajul este îndepărtat și setat mai sus, după care se repetă întreaga procedură.

La turnarea celui de-al doilea strat și a celui de-al treilea strat, cofrajul trebuie să aplece ușor stratul deja înghețat de-a lungul marginii superioare. Deoarece în acest fel nu există lacune de fundație în lungime, acest lucru nu va afecta în nici un fel puterea sa.

Umplere verticală

Prin această metodă, fundația este împărțită în mai multe părți ale căror îmbinări sunt răspândite pe o distanță. În una dintre părți, se stabilește o secțiune a cofrajului cu capete închise, iar barele armăturii trebuie să se extindă dincolo de dopurile laterale. După ce betonul sa întărit și cofrajele au fost îndepărtate, următoarea secțiune a cravată va fi legată de o astfel de armare. Cofrajele sunt dezasamblate și instalate pe următoarea secțiune, care la un capăt este adiacentă părții finisate a fundației. La intersecția cu beton semi-întărit, nu este necesară o mufă laterală a cofrajului.

O altă modalitate de a economisi bani este reutilizarea cofrajelor de lemn pentru nevoile gospodăriei. Astfel încât nu este saturat cu mortar de ciment și nu devine un monolit indestructibil, partea interioară a acestui cofraj poate fi acoperită cu polietilenă densă. Asemenea cofraj face ca suprafața benzii subsolului să fie aproape oglindă.

Pentru a nu face greșeli în prima experiență de fabricare și instalare a cofrajului pe cont propriu, este necesar să alegeți materiale adecvate și să fixați bine toate elementele.

Construcția construită corespunzător va crea o fundație solidă care va dura zeci de ani.

Cum se face un cofraj pentru fundație, vedeți următorul videoclip.

Comentarii
 autor
Informații furnizate în scop de referință. Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

Sala de intrare

Camera de zi

dormitor