Subtilități ale procesului de încălzire a fundului subsolului în exterior

Izolarea termică a subsolului fundației este supusă unor sarcini semnificative - efecte mecanice și de temperatură, influența umidității. Acest lucru determină criteriile pentru selectarea izolației și a caracteristicilor instalației sale.

Caracteristici speciale

O concepție greșită este propunerea că fundația nu este adiacentă camerelor de zi și, prin urmare, nu are nevoie de izolație. Cu toate acestea, această poziție este în mod fundamental greșită, iar izolarea termică a bazei este necesară din mai multe motive.

În primul rând, izolația servește la protejarea fundației de pătrunderea înghețului, ceea ce înseamnă că permite păstrarea caracteristicilor operaționale ale structurii și extinderea duratei de viață. După cum se știe, fiabilitatea întregii clădiri depinde de puterea fundației.

Un punct important - izolarea termică de înaltă calitate a fundației trebuie să includă nu numai izolarea pereților exteriori ai subsolului, ci și zona orb din jurul întregului perimetru al clădirii.

O bază impresionantă din beton armat fără izolație termică devine acumulatorul de frig, de la care se extinde la elementele de susținere. Chiar și în prezența unui strat termoizolant pe podeaua și pe pereții obiectului, sunt detectate pierderi puternice de căldură, sursa căreia este tocmai fundația. În același timp, încălzirea sa permite reducerea acestora la 20-25%.

Un alt avantaj important al bazei încălzite este o scădere semnificativă a umflăturii solului în perioada de iarnă. Acest lucru se datorează faptului că solul din apropierea fundației pur și simplu nu are timp să înghețe. Cu o izolație adecvată, zona de înghețare a solului nu va ajunge la pereții subsolului. Aceasta, la rândul său, vă permite să mențineți aproximativ același regim de temperatură al fundației pe toată înălțimea sa. Și, la urma urmei, ele devin cauza stresurilor interne ale fundației din beton armat, ducând la deteriorarea rapidă a acesteia.

După cum se știe, orice fundație are coeficientul de rezistență la îngheț, în medie egal cu 200 de cicluri de îngheț / dezgheț.Desigur, nu este vorba despre 200 de ierni de funcționare, deoarece înghețarea și dezghețarea fundației în timpul unei ierni poate să apară de nenumărate ori. Izolația corespunzătoare nu permite înghețarea fundației și, prin urmare, permite reducerea numărului de cicluri de înghețare și de dezghețare ale fundației în timpul sezonului rece.

În plus, izolația exterioară a bazei vă permite să mutați punctul de rouă mai aproape de suprafețele exterioare, astfel încât umiditatea să nu se acumuleze în grosimea subsolului, provocând eroziunea betonului și corodarea elementelor metalice. În cele din urmă, stratul izolator servește ca un fel de barieră pentru apele subterane.

Dacă vorbim despre fundația pilelor, atunci este mai puțin susceptibilă la efectele solului intumescent și a apelor subterane. Cu toate acestea, în acest caz, grilajul din beton armat, în absența izolației, devine o sursă de frig. Cu toate acestea, alte probleme tipice ale fundațiilor de benzi devin relevante pentru grilă.

În plus, de obicei, în spațiul dintre sol și suprapunerea primului etaj al unei case particulare, se deschid comunicații vitale, înghețarea cărora este inacceptabilă.Izolarea acestei părți a casei va asigura o muncă neîntreruptă.

Un punct important: aceste proprietăți pot fi obținute numai atunci când subsolul este izolat în exterior.

Încălzirea internă poate duce la o ușoară reducere a pierderilor de căldură, însă cu izolație necorespunzătoare, există un risc ridicat de creștere a umidității în cameră. În mod natural, apariția "podurilor reci", o scădere a nivelului de umflături a solului și protecția fundației nu poate asigura izolare internă.

Cerințe de izolare

Partea de bază a fundației într-o măsură mai mare comparativ cu celelalte elemente ale casei este expusă la temperaturi scăzute, efecte mecanice și chimice, umiditate. Pe această bază, încălzitorul utilizat trebuie în primul rând să se caracterizeze prin următoarele proprietăți:

 • conductivitate termică scăzută;
 • rezistența la umezeală;
 • rezistență la temperaturi extreme;
 • rezistență mecanică ridicată.

  De obicei, nu există cerințe speciale privind permeabilitatea la vapori, aceștia încearcă să selecteze un material ale cărui indicatori de permeabilitate a vaporilor sunt apropiați de cei ai materialului de bază.

  Riscul de incendiu în acest caz nu este, de asemenea, caracteristica principală, deoarece cea mai mare parte a izolației va fi îngropată sub pământ, adică va fi în cel mai puțin predispus la foc.

  Pentru a proteja izolația ar trebui să ia imediat un material decorativ - plăci, panouri, siding. Și nu ar trebui să fie pentru fațadă, ci pentru bază.

  materiale

  Deoarece stratul izolator este de obicei utilizat placi din polistiren extrudat. Materialul are rate ridicate de eficiență termică, în plus, nu trece umezeală. Trebuie remarcat și ușurința plăcilor de instalare. Ele au geometria corectă (disponibilă sub formă de dreptunghiuri), suprafață netedă. Este suficient să lipiți plăcile pe suprafața pregătită anterior, evitând formarea de goluri între ele, deoarece acestea vor deveni "poduri reci".

  Printre dezavantajele materialelor se numără capacitatea lor de a secrete stirenul, care nu este util pentru oameni. Cu toate acestea, cu izolația exterioară cerințele de mediu nu sunt la fel de stricte ca în cazul izolației interne. Materialul aparține combustibilului, este atractiv pentru rozătoare,care iubesc să facă mișcări în el.

  Plăcile din polistiren pot avea două tipuri - spumă și spumă de polistiren extrudat. Apropo, pe baza celor din urmă, se realizează o modificare mai modernă a izolatoarelor de stiren - penoplex. Izolarea penoplexului va da un efect mai bun, în plus, materialul are muchii tăiate, ceea ce simplifică instalarea și face o îmbinare mai fiabilă a materialului.

  O altă izolație eficientă - spumă poliuretanică, are, de asemenea, un coeficient scăzut de conductivitate termică, rezistent la umiditate, temperaturi extreme. Spre deosebire de polistirenul expandat, acesta este un material ecologic și necombustibil.

  Încălzirea spumei poliuretanice necesită implicarea specialiștilor - materialul este pulverizat pe suprafața bazei, formând un strat puternic și cald.

  Datorită particularităților aplicației, este posibil să se realizeze adeziunea puternică a materialului la suprafață, umplând-o cu toate fisurile și golurile. Aceasta, la rândul său, garantează absența "podurilor reci".

  Ambele încălzitoare (spumă de polistiren și spumă poliuretanică) nu permit suprafețelor să "respire". Pentru fundațiile de beton și beton armat, aceasta nu este o problemă,totuși, pe suprafețe de lemn (de exemplu, atunci când se utilizează lemn pentru a umple spațiul dintre suprapunerea primului etaj și piloți), utilizarea lor nu este recomandată. Umiditatea în exces va rămâne în grosimea lemnului, ceea ce va duce la degradarea acestuia.

  Un alt aspect important este că ambele materiale nu sunt rezistente la razele UV, prin urmare, imediat după izolarea termică este necesar să se înceapă instalarea stratului protector și decorativ. Este inacceptabil să depozitați material (plăci de spumă sau soiuri extrudate din acesta) fără ambalaj. În caz contrar, produsele își pierd performanța.

  În cele din urmă, izolația și penofolul sunt populare. Acesta este un material rulant pe bază de polietilenă spumată, echipat cu un strat de folie reflectând căldura. Polietilenă spumată însăși are o conductivitate termică scăzută, o creștere suplimentară a eficienței termice este obținută datorită prezenței stratului foilat. Acesta poate reflecta până la 97% din căldură. Pentru aceasta, nu este poziționat în afară, ci în interiorul bazei.

  Avantajul încălzitoarelor considerate este versatilitatea lor - sunt potrivite pentru orice tip de subsol (cărămidă,beton, beton armat), pot fi acoperite cu diverse materiale pentru finisare (de obicei siding, panouri frontale).

  Nu se recomandă încălzirea subsolului de vată minerală, care este atât de popular cu izolarea pereților. Acest lucru se datorează higroscopicității materialului - acumulând umiditate, își pierde eficiența termică.

  Cum să vă încălzi mâinile?

  În mod ideal, încălzirea subsolului ar trebui să se realizeze chiar și în stadiul de umplere a fundației. Să luăm în considerare acest proces în detaliu cu privire la exemplul izolării bazei benzii de bază. După ce este turnat și solidificat, se efectuează demolarea. Apoi, trebuie să vă eliberați până la fundul subsolului, săpați tranșee de-a lungul bazei. Lățimea lor ar trebui să fie suficientă pentru ca angajatul descendent să fie confortabil să efectueze manipulările necesare.

  Dacă izolația se realizează într-o casă deja construită, atunci este necesar să se sapă șanțuri la fundația fundației cu ajutorul unor lopeți.

  Următorul pas este pregătirea fundației. Suprafețele trebuie curățate de murdărie și praf, uscate. Numai în acest caz va fi posibilă obținerea unei bune aderențe a acestora cu izolație.

  Dacă pe suprafață există fluxuri de beton și alte neregularități, acestea trebuie eliminate folosind un șlefuitor cu o duză pentru piatră și lemn. Fisurile și cavitățile trebuie să fie fixate cu chit pentru beton care are o viteză mare de reglare. Când se utilizează un mortar clasic de ciment, va trebui să așteptați să se fixeze, aproximativ două săptămâni.

  Apoi, un strat de grund de polimer este așezat pe suprafața pregătită. Este important să se aplice compoziția într-un strat uniform, cu excepția sărăciei. Este convenabil să folosiți pentru aceasta un cilindru sintetic cu un pui de somn scurt, iar în locuri greu accesibile - o pensulă. Grundul va îmbunătăți aderența materialelor de impermeabilizare.

  Următoarea etapă este fixarea stratului de impermeabilizare, reprezentat de materiale rulante pe bază de bitum-polimer sau impermeabilizare cu membrană. Alegerea materialului specific rămâne pentru proprietar.

  Materialele pe bază de bitum se pot lipi pe mastic (produse autocolante) sau se pot acumula cu ajutorul unei lanterne de gaz. Îndreptați materialul ar trebui să fie în sus. La lipirea colțurilor, este important ca stratul de material să acopere o parte și să se extindă perpendicular pe 100-150 mm.

  După finalizarea lucrărilor de impermeabilizare, procedați direct la izolație. Pentru fixarea plăcilor din polistiren, puteți cumpăra lipici gata pentru lucrări de izolare termică. Avantajul său este un bun indicator al aderenței pe suprafețele verticale.

  Dacă aveți nevoie de o opțiune mai economică, achiziționați mortar de amestec uscat. O altă variantă a bazei adezive este folosirea masticului de bitum. Este potrivit dacă izolația este lipită pe materialul de acoperire. Cu toate acestea, este important ca masticul să nu conțină solvenți organici, deoarece acestea distrug plăcile din polistiren. Este necesar să se aleagă compoziția cea mai potrivită pentru acest tip de lucru pe bază solubilă în apă.

  Apoi, adezivul se aplică pe întreaga suprafață a plăcii de izolație cu o mistrie crestată. Este necesar să ajustați cantitatea de adeziv astfel încât excesul său să nu iasă dincolo de placă când lipiți. Dacă se întâmplă acest lucru, îndepărtați adezivul imediat.

  Lucrarea este de asemenea realizată de jos în sus, plăcile sunt presate pe fundație, iar după setare, puteți trece la fixarea următorului.Dacă este necesar, un strat de izolație cu două straturi, al doilea rând de plăci este montat astfel încât să se evite suprapunerea cusăturilor. Adică, al doilea rând este prevăzut cu un decalaj de la primul.

  Fixarea materialului termoizolant sub nivelul solului trebuie efectuată numai pe compoziția adezivă. Deasupra nivelului este recomandat, pe lângă adeziv, să se utilizeze fixarea suplimentară cu dibluri - ciuperci. Este important ca diblurile să fie mai întâi găurite cu diametrul adecvat, care sunt deja introduse dibluri. În caz contrar, fisurarea materialului pentru cea mai mare parte a plăcii nu poate fi evitată, ceea ce devine o scădere a caracteristicilor de izolare termică.

  La detectarea îmbinărilor, umpleți-le cu spumă de construcție. Este mai bine să alegeți compoziția, eliberată de aceeași marcă ca și izolația.

  După întărirea spumei, excesul său este tăiat cu un cuțit.

  De fapt, izolația poate fi considerată completă, dar va fi corectă protejarea fundației de influența chimică a apelor subterane. În acest scop, plasa din fibră de sticlă se întinde pe întregul perimetru al fundației, peste care se aplică un tencuială cu un strat subțire folosind un strat de impermeabilizare.De asemenea, puteți utiliza o membrană specială. Numai după efectuarea acestor manipulări trebuie să continuați umplerea bazei.

  Partea de bază a subsolului fundației rămâne protejată cu un material decorativ special. De regulă - sunt panouri de perete, siding. Este posibila contactarea cu tencuiala sau compozitia vopselelor. Pentru a face acest lucru, izolația este întărită, acoperită cu tencuială în 2-3 straturi, stratul de finisare fiind lustruit cu grijă. Apoi puteți aplica un strat decorativ.

  Sfaturi

  Pentru o izolare adecvată trebuie să alegeți grosimea optimă a izolației. Un strat prea subțire nu se descurcă cu funcțiile sale; un strat excesiv de gros va determina încărcări inutile pe fundație și costuri financiare.

  Pentru a calcula grosimea izolației trebuie să folosiți formula Rsum = hf / λf + hy / λy, unde suma R este un indicator al rezistenței totale la transferul de căldură, care trebuie caracterizat de fundație. Unitatea de măsură este m² × ° K / W.

  Acest indicator reprezintă o valoare de construcție constantă și este elaborat pentru fiecare regiune, ținând cont de condițiile climatice.Puteți să vă familiarizați cu o valoare specifică în SNiP sau prin contactarea organizațiilor locale de construcție și proiectare.

  Documentele de reglementare indică 3 valori ale rezistenței termice - pentru pereți, acoperiri și podele. La calcularea grosimii izolației pentru subsol trebuie să se concentreze pe primul indicator - pentru pereți.

  • hf - valoarea grosimii fundației (în metri);
  • λф - coeficientul de conductivitate termică a materialului din care se formează fundația, acesta din urmă fiind și o valoare tabelară constantă;
  • Hu și λου - indicatori similari pentru izolație.

  Coeficientul de conductivitate termică poate fi găsit prin studierea instrucțiunilor atașate încălzitorului sau prin utilizarea datelor de pe internet (prima metodă va fi mai precisă).

  Cunoscând acest parametru, este posibil ca soluțiile matematice să calculeze grosimea necesară a izolației.

  În plus față de calculele independente, puteți solicita ajutor de la profesioniști sau puteți utiliza calculatoare speciale online. Acestea sunt, de obicei, plasate pe site-urile oficiale ale marilor producători de încălzitoare. În ferestrele calculatorului este suficient să selectați regiunea clădirii (sau să indicați indicatorul rezistenței totale la transferul de căldură),alegeți grosimea necesară a fundației și tipul acesteia, materialul bazei și tipul de izolație utilizat.

  Dacă este necesar, calculați grosimea stratului de izolație pentru fundația piloților în astfel de calculatoare, de obicei, trebuie să puneți "0" în coloană în jurul grosimii fundației.

  Rezultatul este în milimetri. Când primiți numere fracționate, trebuie să le rotunjiți până la numere întregi și să le convertiți în centimetri.

  Alegerea plăcilor de spumă de polistiren pentru baze cu bandă sau îngropate puternic, ar trebui să se acorde prioritate marcării produselor PSB-S-50. Rezistă încărcărilor mecanice ridicate, ceea ce permite reducerea umflăturii solului. Plăcile marca PSB-S-35 sunt potrivite pentru izolarea fundațiilor coloane și adâncime de adâncime.

  Cum să încălzi fundația casei cu mâinile tale, vezi următorul videoclip.

  Comentarii
   autor
  Informații furnizate în scop de referință. Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

  Sala de intrare

  Camera de zi

  dormitor