Fundația de turnare: instrucțiuni pas cu pas pentru construcție

Umplerea unei fundații solide necesită o cantitate mare de amestec de beton, care nu poate fi întotdeauna pregătită imediat. Șantierele de construcții folosesc un malaxor de beton în acest scop, dar într-o casă privată, nu toată lumea își poate permite un astfel de echipament. În acest articol, vom lua în considerare instrucțiunile pas cu pas pentru auto-turnarea fundației pentru o cameră privată.

Caracteristici speciale

Pentru fabricarea cimentului și a componentelor auxiliare folosite (pietriș, lut expandat, nisip). Apa contribuie la îmbunătățirea fluidității soluției, iar plastifianții și aditivii sunt adăugați la amestec pentru a proteja împotriva înghețurilor severe. Turnarea unui amestec lichid într-o formă (cofrare) implică începutul proceselor ireversibile în beton, și anume: întărirea, întărirea.

În timpul primului proces, soluția se transformă într-o stare solidă, deoarece apa și componentele sale interacționează una cu cealaltă. Dar legătura dintre componente nu este încă suficient de puternică și, dacă se aplică materialul de construcție, se poate să se prăbușească, iar amestecul nu va mai fi resetat.

Durata primului proces depinde de temperatura mediului și de conținutul de umiditate în aer (de la 4 la 24 de ore). Reducerea temperaturii mărește timpul de setare a amestecului de beton.

Al doilea flux de lucru se întărește. Această procedură este destul de lungă. În prima zi, betonul se întărește rapid, iar în zilele următoare rata de întărire scade.

Puteți umple fundația cu propriile mâini în părți, dar trebuie să urmați anumite recomandări:

 • Amestecarea succesivă a amestecului de beton. Dacă intervalul dintre turnare nu depășește 2 ore în timpul verii și 4 în timpul vremii reci, nu se formează cusături, betonul devine la fel de puternic ca și în cazul turnării continue.
 • În timpul întreruperilor temporare în muncă, este permisă efectuarea de inundații în nu mai mult de 64 de ore. În același timp, suprafața trebuie curățată de praf și resturi, curățată cu o pensulă, datorită faptului că este asigurată cea mai bună aderență.

Dacă luăm în considerare toate caracteristicile maturării amestecului de beton și respectăm reguli importante, atunci turnarea fundației în părți nu va cauza nici un fel de hassle. Se toarnă al doilea strat de beton, care nu depășește intervalul de timp:

 • 2-3 ore în timpul verii;
 • 4 ore dacă lucrarea se desfășoară în afara sezonului (primăvara, toamna);
 • 8 ore când turnarea are loc în timpul iernii.

Prin umplerea fundației cu părți în timpul fazei lichide de fixare, legăturile de ciment nu sunt rupte, iar atunci când se întărește complet, betonul devine o structură de piatră monolit.

scheme

Înainte de a începe turnarea fundației, familiarizați-vă cu tehnologia pentru efectuarea acestei proceduri. Există două dintre ele:

 • bloc;
 • stratificarea.

În timpul construcției fundației de inundație și a dispozitivului șanțului subteran, cofrajul este turnat pe pământ.

În acest caz, turnarea se face în conformitate cu îmbinările, adică în straturi. Atunci când construiți o fundație monolitară, acordați atenție blocului de umplere. În acest caz, cusăturile sunt situate într-o poziție perpendiculară pe articulații.Această procedură de turnare este potrivită dacă decideți să faceți un parter.

Înainte de a începe lucrul, este necesar să se elaboreze desene sub forma unei scheme de fundație de mari dimensiuni, pe care este indicată suprafața totală a fundației sau este împărțită în mai multe zone, în funcție de tehnologia aleasă.

Pe baza divizării în secțiuni, se disting trei variații ale schemei:

 • Distribuție verticală. Baza fundației este împărțită în secțiuni separate, care sunt împărțite prin partiții. După o solidificare de 100%, partițiile sunt îndepărtate și se toarnă betonul.
 • Oblique fill fill. Metoda complicată, care implică divizarea teritorială pe diagonală. Pentru a le îndeplini, sunt necesare anumite abilități, sunt folosite în fundații superstructurale complexe.
 • Inundarea orizontală parțială. Fundația este împărțită în secțiuni în profunzime, între care nu sunt amplasate partiții. Determinată de înălțimea aplicării fiecărui strat. Continuarea turnării se efectuează conform schemei și timpului de introducere a unei noi porțiuni a amestecului.

pregătire

Tehnologia de turnare a fundației sub casă necesită o pregătire atentă. Înainte de începerea construcției, se realizează marcarea.Limitele viitoarei fundații sunt determinate prin mijloace improvizate: armare, frânghii, cârlige, sfoară. Prin intermediul unei linii plumb, se determină un unghi, după care celelalte unghiuri sunt determinate perpendicular pe acesta. Aplicând un pătrat, puteți seta 4 unghi.

Ping-urile sunt conduse de-a lungul colțurilor marcate, între care se întinde frânghia și se determină plasarea axei camerei.

Aceeași metodă poate fi utilizată pentru marcarea internă și trebuie să vă retrageți de la linia externă cu 40 de centimetri.

Când se face marcarea, puteți începe să determinați diferența de suprafețe ridicate de pe site. Pentru a măsura adâncimea fundației, trebuie să începeți la cel mai jos punct al întregului teritoriu al viitorului distribuție. Pentru spațiile private mici se potrivesc adâncimea de 40 de centimetri. Odată ce groapa este gata, puteți începe să o pregătiți.

Înainte de a turna fundația, pe fundul carierei excavate este așezată o pernă de nisip, care este proiectată să reducă sarcina. Este distribuit pe toată suprafața sitului cu o grosime de cel puțin 15 cm. Nisipul este turnat în straturi, fiecare strat este compactat și umplut cu apă.Ca o pernă, puteți utiliza piatră zdrobită, dar stratul său ar trebui să fie mai mic de 2 ori. După ce partea inferioară a gropii este acoperită cu materiale de construcție de impermeabilizare (polietilenă, material de acoperire).

Acum puteți începe să instalați cofrarea și armarea. Acest lucru este necesar pentru o mai mare durabilitate a bazei camerei și pentru protecția auxiliară împotriva vărsării pereților șanțului.

Înălțimea cofrajului trebuie să fie cu 30 cm mai mare decât marginea șanțului.

Fitingurile instalate nu trebuie să atingă solul, altfel va apărea rugina.

Scuturile sunt instalate la marginea conturului și sunt conectate cu jumperi din lemn. Astfel de căptușeli suportă cofrarea într-o poziție verticală. Marginea inferioară a plăcilor trebuie să se potrivească perfect cu solul, astfel încât amestecul să nu curgă. Din exterior, gardienii sunt susținuți de elemente de susținere din bare inegale, scânduri, bare de armare. Dar mai întâi trebuie să vă asigurați că pereții cofrajului se află într-o poziție verticală.

Armatura este o latură mare cu celule rectangulare (30x40 cm). Este necesar să conectați tijele de armare cu sârmă, nu cu sudare. Ultima opțiune poate duce la rugină în articulații.În cazul în care fundația este compusă, trebuie mai întâi să umpleți găurile pentru coloanele de susținere și să introduceți 3-4 bare de armare în interiorul căruia sunt interconectate.

Tijele trebuie să se ridice la cel puțin 30 de centimetri deasupra fundului șanțului.

Cum se toarnă?

La achiziționarea betonului, acordați atenție produselor cu marca M-200, M-250, M-300. Practic, construcția de spații și structuri private implică faptul că este suficient să se utilizeze un mixer de beton de dimensiuni mici. În ea, amestecul de beton dobândește consistența necesară. Amestecul care se toarnă este ușor de distribuit în zona interioară a cofrajului și, de asemenea, umple cu grijă golurile de aer.

Experții nu recomandă turnarea fundației în ploaie sau în zăpadă.

În unele cazuri, construcția se face în primăvară sau toamnă, când precipitațiile pe termen scurt scad. Pentru această perioadă cofrajul este acoperit cu material special.

Înainte de întruchiparea betonării, este necesar să se calculeze consumul unui amestec de beton pe întreaga suprafață. Deoarece baza este alcătuită din mai multe casete, trebuie mai întâi să cunoașteți volumul fiecărei benzi și apoi să le pliați. Pentru a calcula volumul, lățimea benzii este înmulțită cu lungimea și înălțimea acesteia. Volumul total al fundației este egal cu volumul amestecului de beton.

Pregătirea betonului:

 • nisipul este ecranat;
 • amestecarea nisipului, a molozului și a cimentului;
 • adăugând cantități mici de apă;
 • amestecarea profundă a ingredientelor.

Amestecul finit are o structură și o culoare uniformă, consistența ar trebui să fie groasă. Pentru a verifica dacă frământarea se face corect, atunci când răsuciți lopata, amestecul trebuie să alunece încet din sculă cu greutatea totală, fără a se împărți în bucăți.

Este necesară umplerea cofrajului în straturi, distribuind soluția în jurul perimetrului, a cărui grosime ar trebui să fie de aproximativ 20 cm.

Dacă toarni imediat întregul amestec, în interior se formează bule de aer, ceea ce reduce densitatea fundației.

După turnarea primului strat, amestecul trebuie să fie străpuns în mai multe locuri prin armare și apoi compactat cu un vibrator de construcție. Ca o alternativă la vibrator, puteți folosi un rambler de lemn. Când suprafața betonului este egalată, puteți începe să turnați 2 straturi. Soluția este din nou străpunsă, ștanțată și egalizată. Stratul final trebuie localizat la nivelul frânghiei tensionate.Peretele cofrajului bate cu un ciocan, iar suprafața din jurul acestuia este netezită cu ajutorul unei mistrii.

Etapa finală

Pentru o solidificare de 100% a amestecului de beton, durează mult timp, mai ales durează aproximativ 30 de zile. În acest timp, betonul câștigă 60-70% din puterea sa. Când procedeul de întărire se termină, este necesar să se îndepărteze cofrajul și să se reziste la impermeabilizare cu bitum. La finalizarea lucrărilor de impermeabilizare, sinusurile subsolului sunt acoperite cu pământ. La aceasta se va termina procesul de turnare a fundatiei, urmatoarea procedura va fi construirea peretilor camerei.

Cât de mult ar trebui să se pună fundația după turnare, fiecare specialist are propria sa opinie în această privință. Se consideră de obicei că fundația are nevoie de 1-1,5 ani pentru a recruta proprietățile necesare. Se crede însă că așezarea cărămizilor poate fi efectuată imediat după turnare.

Unii constructori recomandă realizarea construcției fundației în toamnă, deoarece în această perioadă va suferi toate condițiile adverse (îngheț, ploaie, fluctuații de temperatură). O fundație care a suferit astfel de condiții agresive nu este în pericol de nimic mai departe.

În orice caz, trebuie să respectați termenele pentru susținerea fundației, iar nerespectarea regulilor va duce la consecințe dezastruoase.

Sfaturi

Dacă intenționați să reparați vechea fundație sub o casă în picioare, trebuie să determinați cauza distrugerii fundației. Adesea, problemele cu fundația provin din faptul că proprietarii aleg o metodă de construcție mai ieftină. Amintiți-vă, clădirea are nevoie de un sprijin fiabil, astfel încât toate componentele structurii să dureze mult timp.

Dacă această regulă nu a fost respectată, va trebui să corectați eroarea. Este necesar să se întărească fundația astfel încât, din cauza fisurilor mici, întreaga clădire să nu se prăbușească în viitor.

Tehnologia serialului de lucru:

 • Prin intermediul perforatorului, găurile sunt perforate prin centrul fiecărei fisuri (adâncime de 40 cm) în care sunt instalate știfturi metalice. Diametrul pinilor trebuie să fie astfel încât să se potrivească strâns în micro-găuri.
 • Prin intermediul unui ciocan, știfturile sunt împinse în fundație, astfel încât capătul sculei să fie la 2-3 cm în stânga.
 • Efectuați cofrarea, turnați betonul cu beton de înaltă calitate și lăsați-l să se întărească complet.
 • Așezați tranșee, împrăștiind solul în apropierea fundației cât mai mult posibil.

Dacă decideți să înlocuiți fundația veche cu o nouă turnare de beton sub o casă în picioare, atunci trebuie să aveți instrumente specializate pentru ridicarea clădirii. În acest caz se aplică o umplere similară a fundației benzii.

Izolarea subsolului

Dacă fundația este construită în perioada de toamnă, pentru a proteja soluția de temperaturi scăzute, aceasta trebuie izolată. Nimic nu se adaugă amestecului de beton, consistența mortarului este pregătită la fel ca și pentru turnarea în vară.

Pentru izolarea termică a betonului folosind diferite materiale de construcție:

 • Acoperișuri;
 • film plastic;
 • prelată.

În cazul înghețurilor severe, betonul este presărat cu rumeguș, care îndeplinește perfect funcția de protecție a expunerii la îngheț. Dar este de asemenea necesar să se efectueze o pantă, astfel încât apa topită să nu rămână pe materialul de construcție, ci să curgă de acolo.

Recomandări pentru construirea unei fundații de umplere:

 • Pentru prepararea amestecului de beton se recomandă utilizarea apei curate, iar pietrișul și nisipul nu trebuie să conțină argilă și pământ.
 • Fabricarea amestecului de beton de înaltă calitate reprezintă un pas foarte important,prin urmare, raportul dintre ingrediente trebuie să aibă proporțiile corecte și, de asemenea, să corespundă cu 55-65% din greutatea amestecului de ciment.
 • Construcția fundației în sezonul rece permite utilizarea apei calde pentru amestecarea soluției. Lichidul cald accelerează procesul de întărire a betonului. În cazul în care construcția se desfășoară în timpul verii, este necesar doar apă rece pentru aluat. Astfel, este posibil să se evite fixarea accelerată a betonului.
 • 3 zile după turnarea masei de beton, cofrajele trebuie îndepărtate. Numai atunci când betonul a câștigat suficientă forță, puteți începe să construiți baza.

Fundației de construcție ar trebui să i se acorde o atenție specială și să fie tratate cu mare responsabilitate, deoarece o fundație bine făcută este o bază bună pentru construcția viitoare.

Dezmembrarea unei fundații de calitate slabă este o sarcină aproape imposibilă și, cu o bază de calitate slabă, există riscul de deteriorare a întregii încăperi.

Pentru informații despre modul de turnare a fundației cu propriile mâini, consultați videoclipul de mai jos.

Comentarii
 autor
Informații furnizate în scop de referință. Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

Sala de intrare

Camera de zi

dormitor