Înlocuirea și întărirea fundației sub o casă din lemn în picioare

 Înlocuirea și întărirea fundației sub o casă din lemn în picioare

În timp, orice fundație poate fi deteriorată sau distrusă complet. Deformarea de bază conduce la multe consecințe nedorite: distorsiunea casei, blocarea ferestrelor și ușilor, apariția fisurilor în material. Înlocuirea, restaurarea și întărirea fundației sub o casă din lemn ajută la extinderea semnificativă a duratei de viață a structurii, precum și la evitarea consecințelor negative enumerate.

Tipuri de baze

Indiferent de ce tip de fundație pentru o casă de lemn va fi ales, Ar trebui să facă față în totalitate următoarelor funcții:

 • cu toate sarcinile care sunt asociate cu mișcarea sezonieră a solului, de exemplu, cu slăbirea solului;
 • trebuie să rămână stabilă și să nu își modifice poziția orizontală pe întreaga perioadă de construcție și funcționare a clădirii;
 • trebuie să garanteze impermeabilizarea structurii în timpul inundațiilor, precum și să protejeze materialele din apele subterane.

  Caracteristicile fundației sunt, de asemenea, influențate în mod direct de factori precum:

  • adâncimea înghețării sezoniere și așternutului straturilor de sol;
  • nivelul apei subterane;
  • Înălțimea medie a inundațiilor de primăvară din zonă.

  În funcție de material, tipurile de bază sunt piatră (dărâmături, cărămidă, bloc), precum și beton armat turnat și grămezi (pe azbest-ciment sau țevi metalice).

  Prin proiectare, baza este coloană, bandă sau grămadă.

  Caracteristicile sunt după cum urmează:

  • panglică fundația este considerată cea mai fiabilă și durabilă opțiune care poate netezi unele greșeli făcute în procesul de construcție. Cu toate acestea, montarea unei astfel de baze este destul de dificilă.
  • Stâlp de bază înReconstrucția este puțin mai ușoară și mai ieftină decât banda. Cu toate acestea, dacă pe teren solul tinde să se îndoaie, să se micșoreze sau să fie inundat, atunci este mai bine să alegeți un alt tip de fundație.
  • Cbutuc fundația este excelentă pentru solurile în mișcare ușoară. Cu toate acestea, construcția sa necesită utilizarea unor piloți specifici și punerea în aplicare a lucrărilor plictisitoare, care nu pot fi efectuate în toate locațiile.

  Reguli de erecție

  panglică

  O astfel de fundație este realizată din cărămidă, bloc de lut, pietriș, blocuri din beton armat sau monolit. Ar trebui să ruleze o bandă continuă sub toate structurile structurii. Acest lucru este necesar pentru ca greutatea să fie distribuită uniform pe toată suprafața bazei. Montarea se face cu ajutorul unui mortar de ciment-nisip, înălțimea subsolului ar trebui să fie cuprinsă între 50 și 80 cm, 30 cm ar trebui să cadă pe partea îngropată și 20-50 pe suprafața deasupra solului.

  În cazul în care parcela se înece foarte mult, partea de subsol poate fi făcută mai mare.

  Pentru a fixa coroana unei case din lemn, tije filetate sau colțuri laterale sunt instalate în fundație. Apoi asamblați grila de armare, tije metalice netede, sârma groasă de fier sau țevi mici.Râul este așezat pe fundul unui șanț pregătit anterior în două rânduri la o distanță de aproximativ 10 cm de cofraje, iar distanța dintre tije ar trebui să fie de aproximativ 50 cm.

  În funcție de adâncime, poate fi:

  • adâncime - pentru clădiri masive cu mai multe etaje;
  • adâncime adâncă - pentru o casă de lemn cu o singură etapă;
  • nu îngropate - pentru construcțiile ușoare.

  în formă de coloană

  Acest tip de bază este ales dacă straturile superioare ale solului de la amplasament nu pot oferi suport fiabil pentru fundația benzii. Stâlpii sunt realizați din cărămidă, blocuri sau beton armat. Lățimea lor ar trebui să fie mai mare decât grosimea pereților casei cu aproximativ 20-30 cm, iar înălțimea - de 3 ori lățimea. Cea mai mare parte a înălțimii stâlpilor, de obicei, cade pe partea de sus.

  Distanța dintre stâlpii fundației în jurul perimetrului casei ar trebui să fie de 2-2,5 metri, în timp ce acestea trebuie să fie instalate sub colțurile deschise sau închise ale casei, intersecțiile și convergențele coloanelor interne.

  Tehnologia de construcție a coloanei de bază pentru o casă de lemn implică mai multe etape:

  • crearea unui aspect de pilon;
  • pregătirea unui șanț în jurul perimetrului casei;
  • betoniere;
  • instalarea bolțurilor și colțurilor pentru montarea primei coroane;
  • punerea stratului de impermeabilizare pe secțiunile stâlpilor.

  Partea superioară a stâlpilor de fundație este legată de grinzi orizontale din beton armat, care formează baza casei.

  grămadă

  Baza similară poate fi stabilită în toate sezoanele anului. Este perfect pentru solurile mobile, se distinge prin viteză și instalare ieftină. Există două tipuri de fundație piloți.

  plictisit

   Pentru a le instala, va trebui să găuriți mai multe găuri în sol cu ​​un diametru de aproximativ 20 cm la o distanță de 2 m unul față de celălalt. Este important să instalați grămezi în colțurile deschise și închise ale perimetrului clădirii, punctele de convergență și intersecția pereților. Apoi este necesar să se coboare țevile de azbest-ciment de dimensiuni corespunzătoare în orificiile pregătite și să se alinieze înălțimea țevilor la parametrii doriți. După aceea, ar trebui să coborâți cele trei tije de armare în țeavă și să toargeți tot betonul cu el. Rămâne doar să montați tijele și ancorele filetate pe capătul superior al structurii.

   răsucire

   Proiectul său implică înșurubarea grămezii în sol la adâncimea necesară.Piloții pot fi șuruburi, din țevi de fier cu vârf, lame și vârf.

   distrugere

   Practica arată că din toate subsolurile listate, vechea coloană de bază se prăbușește cel mai adesea. Distorsiunile pereților, dificultățile de deschidere a ușilor și a unei ferestre, blocarea unei părți a casei într-o anumită direcție demonstrează probleme cu fundația.

   motive

   Mai jos sunt câteva dintre cele mai frecvente cazuri care indică probleme cu fundația.

   • Uzura grea a construcțiilor vechi. Acest lucru este evidențiat prin zidăriile și cărămizile care se prăbușesc, lemnul putred și alte defecte.
   • Distrugerea postului de sprijin. Dacă cel puțin unul dintre stâlpi este rupt, structura clădirii poate fi deformată. Prin urmare, acest lucru nu ar trebui să fie permis - este necesar să se ia imediat măsurile corespunzătoare.
   • O aliniere greșită. Acest lucru poate apărea din cauza calculelor incorecte și a erorilor în construcții.
   • apariția fisurilor și chips-uri în baza banda. Încălcarea solidității bazei poate duce la distorsiuni ale casei.
   • Coborârea casei la sol. Aceasta se întâmplă de obicei după mai mulți zeci de ani de funcționare.

   Aceste consecințe se pot manifesta ca urmare a erorilor în construirea fundației sau în dărăpănarea acesteia.

   Determinarea gradului

    Dacă găsiți cel puțin unul dintre aceste motive, trebuie să vă gândiți la repararea sau înlocuirea fundației. Dar mai întâi trebuie să invitați un specialist pentru a face o concluzie exactă cu privire la necesitatea unei astfel de lucrări și, de asemenea, să clarificați că este mai înțelept să refaceți fundația vechii clădiri sau să construiți o nouă clădire.

    Când aveți nevoie doar de reparații?

    Înlocuirea completă a fundației sub o casă din lemn în picioare este o procedură destul de radicală, consumatoare de timp și costisitoare. Prin urmare, trebuie să verificați periodic starea bazei pentru a evita problemele grave, deoarece reparația materialului este mult mai ușoară, mai rapidă și mai ieftină. De exemplu, dacă se găsesc fisuri mici în fundație, este suficient să le umpleți cu ciment pentru a evita deteriorarea ulterioară.

    Dacă casa a aruncat o privire vizibilă, iar baza a rupt astfel integritatea, este necesară o alterare completă.

    Repararea și consolidarea fundației se efectuează în aceste cazuri dacă:

    • gradul de diminuare a clădirii deasupra normelor admise;
    • este necesară construirea unui al doilea etaj;
    • designul este în mod constant afectat de orice vibrații.

    Consolidarea se face prin instalarea micropilelor, cimentarea, renovarea zidăriei, extinderea tălpii casei și alte metode disponibile. Astfel de manipulări vor ajuta la scăderea crăpăturilor care au apărut și la distribuirea uniformă a încărcăturii pe bază atunci când casa este în picioare.

    Cum să înlocuiți complet?

    Dacă vechea fundație este mult diminuată și nu mai poate face față funcțiilor sale, ea trebuie complet înlocuită cu una nouă.

    mijloace

    Mai jos sunt câteva modalități de a reconstrui terenul.

    • Frumusețe. Această metodă nu necesită costuri mari de numerar, prin urmare, este cea mai accesibilă. Aceasta implică înlocuirea părților distruse sau putrezite ale subsolului cu un element din lemn. Cu toate acestea, această metodă nu este adecvată pentru înlocuirea unei baze complete.
    • Odată cu dezmembrarea pereților. Acesta este un proces foarte consumator de timp, deoarece este necesar să dezasamblați complet pereții. Cu toate acestea, după aceea va fi ușor să înlocuiți complet fundația plăcii.
    • Odată cu demontarea bazei. Această opțiune implică demontarea coroanei inferioare a structurii pentru a repara complet sau eficient sau pentru a schimba complet fundația unei case din lemn.

    Alegerea bazei

    Pentru a înlocui baza, se folosește același material folosit pentru fundația veche. De exemplu, pentru o bază din beton veți avea nevoie de beton și armătură.

    Instruire și echipament

    Înainte de a începe, trebuie să pregătiți toate instrumentele necesare. Pentru a reconstrui subsolul unei case din lemn cu mâinile tale, vei avea nevoie de resturi, un bară de alunecare și niște pene, precum și o crică pentru ridicarea fundului, a barelor, a grinzilor și a altor materiale.

    Dacă înlocuirea plăcii de beton nu poate fi restaurată manual, trebuie să folosiți echipament special pentru lucrare. În particular, cricurile hidraulice sunt adecvate, care sunt capabile să ridice sarcini de până la 10 tone. Aceste mașini pot fi închiriate în firme speciale.

    Aveți încă nevoie de bare puternice, cărămizi și cuiburi pentru construirea suporturilor temporare, precum și plăci pentru garnituri. Și pentru a ridica probleme cu ridicarea coroanelor, trebuie să folosiți o placă de oțel cu o grosime mai mare de 5 mm.

    Tehnologie și etape

    În primul rând, trebuie să efectuați transferul întregului mobilier de acasă și să vă pregătiți că lucrările de înlocuire a fundației vor dura cel puțin 6 săptămâni, în funcție de viteza de întărire a soluției de beton.

    Lucrarea este împărțită în mai multe etape.

    • Instalarea clestilor. Acestea ar trebui să fie amplasate într-o zonă holistică a bazei și utilizate cu o viteză uniformă pentru a evita deteriorarea coroanei casei.
    • Ridicarea structurii. Este necesar să ridicați pereții cu 6 cm mai mult și să eliminați elementele vechi. În prealabil, este necesar să se facă suporturi de la bare, tratând fiecare cu un antiseptic. În locul noii baze trebuie să umpleți 10 cm de pietriș. Este important să ridicați treptat structura: nu mai mult de 2 cm la un moment dat din fiecare parte. După fiecare ascensor, este necesar să se fixeze poziția casei cu ajutorul suporturilor din lemn.
    • Îndepărtați materialul vechi. Zidurile deteriorate sunt demontate folosind resturi și daltă. Dacă fundația își păstrează integritatea în unele locuri, atunci este lăsată.
    • Instalarea unei noi fundații. În primul rând, este necesar să se pregătească o șanț, adâncimea căreia va fi mai mare decât cea anterioară. O pernă de nisip este turnată în partea inferioară a acestuia, apoi se execută o cușcă de armare și un cofraj pentru impermeabilizare.

    După aceasta, puteți începe turnarea soluției de beton. Se va intari in aproximativ 2 saptamani. După acest timp, plăcile și suporturile temporare sunt plasate pe prima secțiune a bazei. Cadrul fiecărei secțiuni următoare este conectat cu ajutorul armării.

    Etapa finală a lucrării va fi instalarea unei case pe o nouă fundație. Grinzile temporare de fixare sunt scoase.

    Este necesar să urmați regulile și succesiunea etapelor de lucru - atunci se va dovedi că reparați sau înlocuiți în mod corespunzător fundația sub casa de lemn.

    Cum să înlocuiți fundația casei de lemn așezate, consultați următorul videoclip.

    Comentarii
     autor
    Informații furnizate în scop de referință. Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

    Sala de intrare

    Camera de zi

    dormitor