Caracteristicile blocurilor de fundație din beton armat

Există opinia că construcția fundației pentru construirea unei case poate fi accelerată semnificativ prin aplicarea versiunii bloc a unei astfel de fundații. Într-adevăr, utilizarea blocurilor de fundație din beton este capabilă să salveze constructorii de necesitatea de a construi cofraj, de a pregăti armarea, de a fărâmi, de a vărsa și de a pune betonul, simplificând în mod semnificativ și ieftindu-se procesul de fundație.

Pro și contra

Fundamentele prefabricate ale blocurilor din beton armat devin un factor decisiv în cazul în care este necesară o viteză ridicată de construcție. Blocurile de beton armate cu bare de oțel, ca alternativă la fundațiile de benzi, sunt utilizate în construcții industriale și rezidențiale, sunt utilizate în construcția de case private, reducând de mai multe ori timpul de punere în funcțiune a obiectului.

Cu toate acestea, ritmul accelerat al construcției nu este singurul argument în favoarea fundației bloc prefabricate. Faptul este că noile tehnologii și materialele folosite în acestea fac posibilă construirea cu succes a unor clădiri relativ mai masive de panouri din cărămidă și de perete. Blocurile de beton sunt fabricate în fabrici de produse din beton cu caracteristici tehnologice preincluse în ele și rezistența mecanică corespunzătoare GOST 13579-78. Datorita acestui fapt, fundatia din ele se remarca prin rezistenta mai mare, stabilitatea contractiei uniforme si distributia sarcinii.

În plus, construcția fundației bloc a blocurilor de fundație face posibilă reducerea semnificativă a nivelului de reziduuri cauzate de încălcarea cerințelor tehnologice în timpul construcției cuștii de armare în procesul de turnare și de așezare a betonului în baza benzii.

De asemenea, minimizează riscul de eroare în conformitate cu geometria fundației, care rezultă din extrudarea fragmentelor de beton din cofrajele din lemn sau din contracția nedorită datorată fluxului de lapte de ciment în sol. În plus, această tehnologie reduce semnificativ numărul de operații și operații manualereduce riscul de deteriorare a calității turnării betonului din cauza încălcării cerințelor tehnologice și a calendarului lucrărilor concrete.

Procesul de betonare a plăcii de fundație sau a benzii este întotdeauna continuu, cu un decalaj de timp între sesiuni de turnare de nu mai mult de patru ore. Întârzierea automixerului cu o masă de beton undeva pe drum sau deteriorarea vremii la momentul turnării betonului poate duce la probleme cu rezistența fundației construite.

Chiar și cu aderența strictă la programul de turnare, rezistența necesară este obținută foarte lent cu materialul din beton: ar trebui să se așeze și să câștige un punct de sprijin pe colivia de armare, iar procesul de întărire completă a betonului ia, după cum se știe, o lună.

Cu cât stratul de bază din beton este mai gros, cu atât mai mult așteaptă finalizarea întăririi betonului, care ar trebui să apară pe toată grosimea fundației.

Dacă se utilizează blocuri de beton armat cu o marjă de siguranță de aproximativ 50-70% pentru construcții, atunci temerile legate de deformare sau crăpare sunt reduse la zero, iar construcția benzii de fundație sau a fundației încastrate este realizată cu pierderi minime.

Cu toate acestea, metoda bloc nu poate fi recomandată pentru toate tipurile de fundații. De exemplu, utilizarea sa nu este posibilă în construcția fundației de plăci sau a varietății de grămezi. Uneori, în construcția de clădiri joase, se utilizează o combinație de blocuri de spumă și fundații de piloni, dar numai ca o metodă de construire a subsolului clădirii.

Aplicații și tipuri

Blocuri de fundație pentru uz industrial. Tehnologia de fundamentare a fundațiilor de construcție din blocuri de beton implică utilizarea unui material bloc de două tipuri: pentru așezarea manuală și utilizarea industrială.

Blocurile FBS din acest rând reprezintă principalul material de construcție. Blocurile de fundație sunt solide (așa cum se utilizează abrevierea FBS) pentru construirea fundațiilor prefabricate din benzi de perete.

FBV - unități auxiliare. La marginile lor și pe suprafețele de capăt există caneluri și proeminențe tehnologice, datorită cărora se formează canale și goluri în construcție.

FBP - blocul de bază este gol. Acest soi este folosit pentru a crea un tip de fundație ușor.

Toate cele trei tipuri de materiale de fundație a blocurilor pot fi utilizate numai în condiții de construcție industriale, cu ajutorul instrumentelor profesionale de măsură și a vehiculelor de ridicare. Acest lucru se datorează faptului că masa blocului de fundație, care aparține chiar celei mai mici serii de dimensiuni de 12,4,3 tone, este egală cu 310 kg. Și cele mai masive sunt blocurile FBS (seria de dimensiuni 24.6.6t) cu o greutate de 3,5 tone. Prin urmare, este absolut imposibil să se stabilească fundația unor astfel de blocuri sau pur și simplu să fie livrate pe șantier fără a folosi echipamente speciale. În acest caz, dimensiunile acestor produse bloc variază între 880 × 600 × 580 și 2380 × 600 × 580 mm.

Tehnologia de a construi fundații de beton din blocuri de beton prefabricate este aproape identică cu cea a zidăriei sau a materialului de blocare a zgurii. Cu toate acestea, există o diferență: instalarea fundației blocurilor este mai rapidă decât zidăria. Din acest motiv, diferite clădiri industriale și de depozitare, garaje, rafturi, buncăre, subsoluri și multe altele sunt construite cu succes din astfel de blocuri.

Forța și proporțiile geometrice ale clădirii depind în mare măsură de corectitudinea instalării primului rând de blocuri. Pentru instalarea blocurilor FBS în acesta, este necesar să utilizați produse marca FL. Aceste plăci de beton de bază sunt concepute pentru pregătirea inițială, nivelarea orizontului și prevenirea simultană a contracției blocului de fundație masiv pe o pernă de nisip în fundul excavării.

Blocurile FBS din beton silicat sunt considerate cele mai dificile în tehnologia de aranjare a fundațiilor prefabricate din benzi. Astfel de produse sunt implementate cu rigiditate maximă și rezistență mecanică.

Folosită în mod tradițional pentru a fi așezată în pereții de masă de nisip de ciment pentru o lungă perioadă de timp își păstrează conformitatea și în procesul de construire a cutiei de clădiri se strânge și se îndreaptă în interiorul plăcii de fundație, ceea ce duce la o încărcare uniformă pe întregul perimetru al fundației fundației.

Blocuri de fundație pentru construcții private

Ideea de a construi o fundație sub forma unei construcții bloc prefabricate este implementată cu succes în construcția de locuințe. Aici, bineînțeles, este necesar să se țină seama de faptul că o clădire din cărămidă cu două etaje sau din blocuri de perete trebuie construită pe o bandă de fundație, dar această construcție la scară largă în viața unui cetățean obișnuit nu se întâmplă întotdeauna.De cele mai multe ori, fundația este construită sub pereți cu ajutorul blocurilor de spumă, din care se obișnuiește să ridice hambare, băi sau case de țară.

Având în vedere faptul că majoritatea covârșitoare a unor astfel de clădiri sunt ridicate fără utilizarea unor echipamente de construcții specializate, sunt alese fundamentele pentru așezarea manuală. Aceste produse din beton ușor sunt realizate din beton expandat, beton spumos și beton silicat.

Dimensiunea standard a blocului, utilizată în mod tradițional pentru a pune fundația, pereții clădirilor și podelele clădirilor, este de 20x20x40 mm.

Dacă încercăm să comparăm parametrii de rezistență ai materialelor menționate aici, putem ajunge la concluzia că caracteristicile tehnice ne permit să le folosim cu încredere pentru construirea benzii MZLF. Unele dificultăți rezultă din faptul că fundația de fundație a blocurilor de beton spumă trebuie să fie ușoară, astfel încât să poată fi pliată pe cont propriu și, în același timp, să aibă rigiditatea care permite casetei clădirii construite să nu se prăbușească de propria greutate sau de presiunea vântului.Mai mult, o astfel de fundație nu ar trebui să adsorbă apă din sol.

Blocul de beton spumos poate sta în apă timp de câteva săptămâni, rămânând practic uscat, deoarece menține reziduurile agentului de suflare în interiorul masei poroase. Dacă nu protejați baza de beton de sol și de umiditatea atmosferică, atunci fundația coloană construită din blocuri de beton spumă se va desprinde la doi ani după începerea funcționării. Adevărul este că reziduurile gazeifierului absorbs în mod activ umezeala - și acest lucru poate conduce materialele de beton la udare și crăpare în frig în condiții de iarnă.

La producerea blocurilor de fundație, vezi mai jos.

Comentarii
 autor
Informații furnizate în scop de referință. Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

Sala de intrare

Camera de zi

dormitor