Piloți din beton armat: specificații tehnice și recomandări de instalare

Piloții din beton armat sunt cel mai popular tip de sprijin pentru organizarea fundațiilor piloților. Acest lucru se datorează durabilității, capacității mari de rulare, rezistenței la umiditate și capacității de a instala pe mai multe tehnologii.

Caracteristici speciale

Piloții din beton armat (RC) sunt o cușcă de armare, care este umplută cu soluție de beton. Lungimea produsului finit poate fi de la 3 la 12 m.

Piloții din beton armat sunt utilizați pentru a organiza fundația tehnologiei de blocare. Utilizarea lor vă permite să consolidați baza și să ajungeți la straturile solide de sol.

Din punct de vedere vizual, ele sunt baze cu secțiune pătrată (goală sau plină).Ele diferă în diametru și înălțime, ceea ce determină capacitatea de încărcare și domeniul de aplicare. În plus, valorile rezistenței depind de tipul de beton utilizat. Cu cât este mai mare, cu atât sunt mai fiabile elementele.

Pentru a crea piloți din beton armat, se utilizează ciment a cărui marcă de rezistență nu este mai mică de M100. Din caracteristicile operaționale ale betonului depinde nu numai rezistența gramului în comprimare, ci și rezistența la îngheț, rezistența la umiditate. Ultimii parametri pentru betonul M100 sunt F 50 (adică proiectul rezistă până la 50 de cicluri de îngheț / dezgheț) și W2 (presiunea coloanei de apă) - 2 MPa. Greutatea suportului este determinată de dimensiunile sale și, de asemenea, depinde de densitatea tipului de beton utilizat.

În mod obișnuit se utilizează grade mai solide de beton M-250, M-300, M-400. Rezistența la îngheț a acestor produse atinge 150 de cicluri, iar coeficientul de etanșeitate la apă nu este mai mic de 6.

Datorită rezistenței crescute la posibilitatea de a strânge la o adâncime mai mare, utilizarea lor devine posibilă pe solurile mobile (inclusiv în zona cu activitate seismică crescută), pe soluri de argilă, în roci și soluri slabe, în soluri saturate cu apă și soluri umede.

Piloții RC pot fi utilizați nu numai ca temelie a fundației, ci și folosiți pentru a împiedica vărsarea de groapă, pentru a consolida solul și fundația piloților existenți. Pentru a face acest lucru, suporturile ZHB sunt scufundate la o distanță scurtă de structurile existente, îndeplinind funcția celei de-a doua grămezi. În plus, cu consolidarea suplimentară a fundației, tipul suportului în cauză poate fi realizat dincolo de limitele bazei existente și legat de acesta prin intermediul grinzilor.

Pro și contra

Printre avantajele suportului din beton armat se disting, de obicei, mai multe caracteristici.

  • Perioadă lungă de funcționare - până la 100 de ani sub rezerva tehnologiei de instalare. Recenzile proprietarilor ne permit să concluzionăm că o astfel de fundație poate servi, fără a necesita reparații majore, până la 110-120 de ani.
  • Rezistență ridicată - În medie, un suport poate rezista între 10 și 60 de tone. Datorită acestei caracteristici, acest tip de grămezi este utilizat pentru construcția de spații industriale, clădiri rezidențiale cu mai multe etaje, clădiri din panouri grele.
  • Stabilitatea structurală pe toate tipurile de sol, care se realizează datorită penetrării semnificative a grămezii de beton.Aceasta, la rândul său, permite elementelor din beton să se bazeze pe straturile profunde ale solului, cu o capacitate maximă de rulare.
  • Abilitatea de a efectua construcții pe soluri mobile, de relief, folosind grămezi de diferite lungimi.

Printre dezavantaje - o masă semnificativă a structurii, care complică procesul de transport și instalare a elementelor.

Cerințe de reglementare

Producția este reglementată de condițiile tehnice (condițiile tehnice) ale căror principale puncte sunt reglementate conform GOST 19804, adoptată în 1991. Durata de viață a produselor este de 90 de ani.

Produsele din beton armat, conform GOST specificate, sunt utilizate în construcții cu un singur și mai multe etaje de diverse materiale, construcții de transport, inginerie, structuri de poduri, instalații agricole și industriale, structuri hidraulice.

Într-un cuvânt, pe toate acele obiecte din care se solicită fundația, se mărește puterea, menținând performanța chiar și în condiții de umiditate constantă și sub influența mediilor agresive.

Documentul de reglementare care reglementează caracteristicile producției de piloți din beton armat de tip fabrică este GOST 19804-2012.Dacă vorbim despre armare, atunci oțelul utilizat trebuie să îndeplinească cerințele GOST 6727.80 și 7348.81 (cerințe pentru fire pe bază de carbon și oțel cu conținut redus de carbon utilizat ca armătură).

Construcția de structuri de poduri implică propriile documente de reglementare. Suporturile folosite trebuie să respecte GOST 19804-91. Betonul M350 este utilizat pentru fabricarea lor, structura însăși este întărită cu armătură longitudinală. Numai astfel de elemente vor asigura forța și fiabilitatea întregii structuri a viitoarei punți.

Aceleași grămezi monolitice sunt utilizate în construcția de clădiri înalte cu mai multe etaje, instalații industriale dimensionale. Secvența de selecție, metoda de penetrare, controlul calității și trăsăturile testării pilonilor acționați sunt reflectate în SNiP 2.02.03 -85.

tipuri

Clasificarea suporturilor de acest tip se poate baza pe mai multe criterii. În general, toate piloții din beton armat sunt împărțiți în două tipuri - cadre, care sunt turnate cu beton direct pe șantier și analogi fabricați în fabrică.

Tipul de echipament depinde într-un fel de tipul de grămezi.Deci, piloții care se toarnă imediat după instalare în pământ pot fi montați prin ciocanire cu ciocane hidraulice, folosind metoda penetrării vibraționale sau folosind tehnologia de indentare sub influența presiunii statice (constante).

Dacă vorbim despre structuri finite, utilizați una dintre următoarele metode de instalare - ciment-ciment, plictisit sau buroinjecție.

În funcție de caracteristicile de proiectare, piloții din beton armat sunt împărțiți în mai multe tipuri.

monolitic

Sunt un suport dintr-o bucată cu secțiune dreptunghiulară sau pătrată, deși sunt posibile coloane cu secțiune circulară, trapezoidală sau T, cu dimensiunea de 20-40 mm. Capătul inferior are o formă de pară, poate fi ascuțită sau îndoită. Astfel de suporturi nu sunt goale, astfel încât pentru imersiunea lor în pământ nu este nevoie să se facă găuri. Se utilizează tehnologia de antrenare a ciocanului sau vibroinjecții în sol. Ele sunt utilizate pe scară largă în inginerie civilă, sunt, de asemenea, în cerere în construirea unei case private (lemn, bloc, cadru).

Hollow (Shell)

Ea are forma unei cochilii, pentru imersarea în sol a căreia un puț este pregătit anterior.Suportul poate fi rotund sau pătrat, dar acesta din urmă are încă o secțiune transversală circulară. Suporturile Hollow, la rândul lor, sunt împărțite în întreg și compozite (constau din mai multe elemente care sunt asamblate imediat înainte de scufundare).

imprimate

Dar, de asemenea, este montat prin imersiune în dragarea pregătită anterior.

În funcție de tipul de armătură, piloții din beton armat sunt de tipul:

  • suporturi cu armaturi longitudinale netensionate cu armare transversala;
  • suporturi cu armătură longitudinală pretensionată, cu sau fără armătură transversală.

Dacă vorbim despre forma gramului, ele sunt rotunde (goale sau solide), pătrate, pătrate cu o cavitate rotundă, dreptunghiulare. Suporturile cu o secțiune pătrată nu trebuie să fie amplasate în solul permafrost. Chiar și cu puțină dezghețare, se va produce călcâiul și înclinarea clădirii. În regiunile cu activitate seismică crescută, ar trebui utilizate structuri cu secțiune circulară.

Există structuri solide și prefabricate. Al doilea constă din mai multe segmente, ceea ce face posibilă creșterea înălțimii produsului.Segmentele de fixare sunt realizate prin sudare sau prin înșurubare.

Rezistența și fiabilitatea suplimentară a conectării segmentelor asigură prezența unui tip de "sticlă" pe fiecare segment ulterior.

montare

Instalarea grămezilor este precedată de anchete geologice și prelevarea de probe din sol în diferite perioade ale anului. Pe baza rezultatelor obținute în cursul analizei, se ia o decizie cu privire la metodele de conducere a pilonului. De asemenea, se compilează documentația de proiectare, în care, printre alte date, se calculează sarcina lagărului pentru un element de balast, se determină dimensiunea și cantitatea lor.

Estimarea include nu numai cumpărarea de piloți, ci și transportul acestora pe șantier, atragerea (achiziționarea sau închirierea) de echipamente speciale.

Următorul pas este blocarea suportului de încercare, care permite evaluarea modului în care suportul se comportă în practică. Dupa condus este lăsat un timp (de la 3 la 7 zile), în timpul căruia se fac și observații.

Pentru a conduce piloni se aplică forțe dinamice și statice - suprafața suportului este lovită cu un ciocan special. Pentru a preveni distrugerea și deformarea elementelor în acest moment permiteți capacele de capăt, protejând capul bazei la impact.

Dacă se presupune că instalarea se face în soluri saturate cu apă, este mai bine să se folosească un șofer vibratoare. Procesul de instalare este o ridicare consecventă și coborârea ulterioară a grămezii în sol. Aceste cicluri se repetă până când baza elementului atinge adâncimea de proiectare.

Dacă se presupune că instalația se află pe soluri excesive și dense, este posibilă combinarea modului de conducere și vibrografie cu spălarea solului. Pentru a face acest lucru, apa este pompată în puț de-a lungul grămezii sub presiune. Reduce frecarea dintre element și sol, înmuierea acestuia din urmă.

Metoda de antrenare și de imersiune vibro este aplicabilă pentru suporturi solide și coajă, dar nu este adecvată pentru construcții în medii urbane, deoarece este însoțită de zgomote și vibrații puternice. Aceasta din urmă poate afecta negativ starea fundației obiectelor învecinate.

Găurile goale și umplute sunt instalate pe tehnologia de foraj, care asigură pregătirea preliminară a minei. În aceasta este introdus un suport și se toarnă un mortar de mortar de ciment-nisip între pereții săi și suprafețele laterale ale minei.

Această metodă se caracterizează printr-un nivel scăzut de zgomot și absența vibrațiilor atunci când sunt scufundate, nu necesită implicarea unei tehnici sau echipamente de umplere masive pentru a crea vibrații.

Tehnologia de forare are câteva varietăți. Deci, pentru solurile argiloase, metoda potrivită este potrivită, în care o cavitate goală este coborâtă în puț și betonată direct în sol. În plus, pot fi utilizate piloți din beton armat gata preparați, care sunt fixați în puț prin umplerea între suprafețele laterale ale bazei și pereții minei cu mortar de argilă. În loc de acesta din urmă, se poate folosi o carcasă.

Metodele de injecție maro implică injectarea de mortar de beton cu granulație fină în puț, în timp ce tehnicile de injecție maro implică umplerea spațiului dintre puț și o grămadă de mortar de beton în interiorul acestuia.

Sfaturi

Piloții sunt produși de fabrici mari sau ateliere de producție la companii de construcții. De regulă, produsele primului au un cost mai mic, însă plantele preferă să coopereze cu cumpărătorii angro.

Dacă aveți nevoie de un număr limitat de suporturi, este mai bine să contactați magazinul cu o companie de construcții de renume. De regulă, puteți comanda pile de cel puțin unul câte unul, dar costul lor va fi mai mare. Acest lucru se datorează faptului că firmele mici nu pot să-și construiască puterea și, prin urmare, să-și mărească propriile venituri prin creșterea prețului.

Este mai bine să alegeți grămezi de producție internă, deoarece acestea sunt realizate în conformitate cu cerințele GOST.

Nu este nevoie să cumpărați produse ieftine de mărci necunoscute, deoarece rezistența și durabilitatea fundației și, prin urmare, întreaga casă, depind de calitatea grămezilor.

În mod tipic, prețul grămezii depinde de lungimea și dimensiunile sale transversale, precum și de gradul de rezistență al betonului utilizat. Structurile de trei metri cu o secțiune pătrată, a cărei parte este de 30 cm, au cel mai mic cost.

De regulă, cu cât este mai mare lotul de bunuri de beton cumpărate, cu atât costul unei unități de mărfuri este mai mic. Atunci când faci un pickup, în majoritatea cazurilor, o reducere.

Veți afla mai multe despre coloanele din beton armat în următorul videoclip.

Comentarii
 autor
Informații furnizate în scop de referință. Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

Sala de intrare

Camera de zi

dormitor