Cum poți tăia betonul?

 Cum poți tăia betonul?

Blocurile de beton gazos pot fi manipulate perfect de aproape orice unelte. Acestea pot fi tăiate cu o unealtă electrică sau prelucrate manual, ceea ce vă permite să realizați părți de orice geometrie cu muchii înclinate, oblice și figurate.

Prezentare generală a tuturor instrumentelor

Pentru a lucra cu materiale din beton gazos sunt utilizate:

  • ferăstrău manual special;
  • ferăstraie mecanică cu lanț;
  • Saber saw;
  • a văzut "Alligator";
  • mașini pentru tăierea betonului;
  • dispozitive precum freze, discuri etc. pot fi de asemenea utilizate.

Mai departe, în articol vom examina instrumentele menționate mai sus, avantajele și dezavantajele acestora și, de asemenea, vom trage concluzii cu privire la modul și cu ajutorul căruia este preferabil să procesăm betonul gazos.

Ce să ia în considerare atunci când aleg?

În ceea ce privește sculele de mână, cea mai bună opțiune pentru prelucrarea betonului gazos va fi un model cu dinți, echipat cu un lipit dur. Costul ridicat al acestuia poate fi justificat de durabilitatea mare a sculei. Acest lucru nu va afecta timpul de tăiere (va fi destul de lung), dar siguranța materialului și precizia tăierii vor fi mai mari. Este mai bine să taieți blocuri de dimensiuni mari cu un instrument cu două mâini, dar greutatea sa este mult mai mare - aveți nevoie de un partener.

Este de preferat să folosiți produsele unei companii bine-cunoscute.și nu să cumpere unelte de artizanat cu o manoperă discutabilă. Sa stabilit perfect ca producător al instrumentului "Utong". Un bun economist este produsele mărcii "Delta". Un ferăstrău manual face tăieturi înguste, formează ferestre sau deschideri ale ușilor. Dezavantajul acestui instrument - trebuie să tăiați la viteză mică.

Când cumpărați un ferăstrău, trebuie să acordați o atenție deosebită caracteristicilor sale. Puterea modelelor de uz casnic este relativ scăzută, supraîncălzirea se poate produce în mai puțin de o jumătate de oră și trebuie să le dezactivați periodic. Ele costă aproximativ două-trei mii de ruble, în timp ce costul unui ferăstrău profesional poate depăși această sumă de 10 ori.

Dar instrumentul din această clasă este conceput pentru un program zilnic de lucru, care asigură funcționarea continuă. În acest mod, ferăstrăul poate funcționa mai mult de 5 ore la rând. Puterea este de la 500 până la 1500 de wați.

În funcție de tipul de instrument de antrenare este împărțit în:

  • cu fir, mai puternic și mai productiv, dar nu atât de mobil (trebuie să utilizați un cablu prelungitor);
  • bateria (ferăstrăul electric are o greutate mai mică, este tratat cu beton gazos la șantierele de construcții).

În plus, se poate observa că există funcții precum ajustarea vitezelor, schimbarea web fără a utiliza cheile. Nu este rău, dacă există o protecție anti-vibrație în ferăstrăul cu sabii.

Atunci când achiziționarea de consumabile pentru elektroshohovok trebuie să acorde o atenție la tipul de dinte de tăiere. Dimensiunea dinților și distanța dintre ele indică locul în care trebuie aplicate. De exemplu, o lovitură cu dalta mare este folosită pentru tăierea de mare viteză, cu o mică pentru tăieturi figurine. Cea mai scurtă distanțare a dinților oferă planuri ideale de tăiere, iar în cazul cablării mari timpul de tăiere este scurtat, însă acest lucru este inevitabil însoțit de o pierdere de calitate.

Cum să tăiem?

ferăstrău pentru metale

În cazul în care proiectele de case construite sau alte structuri nu implică faptul că vor avea forme geometrice complexe, achiziția de scule electrice scumpe nu are sens. Este suficient să folosiți un ferăstrău obișnuit. Se utilizează pentru a procesa o cantitate mică de material. Calitatea și viteza tăierii sunt influențate de factorii tehnici, rezistența, densitatea materialului, precum și de temperatura și umiditatea mediului aerian.

Atenție! Pentru a tăia blocurile uscate mai bine în condiții calde. Dacă blocul de gaze absoarbe umezeala din aerul înconjurător sau se ude din alte motive, lama de ferăstrău poate fi împotmolită în timpul tăierii.

Luați în considerare procesul imediat de tăiere.

  • Pentru a obține o linie plată, veți avea nevoie de un creion și un pătrat.Pe marginea betonului gazos se aplică pe fiecare dintre cele patru fețe. Apoi tăieturile se fac la o adâncime de 1-4 cm de-a lungul a două muchii lungi și una scurtă. Sculele de mână trebuie să aibă o pânză de lungime suficientă, să ajungă la capătul tăieturii și să curățe rumegușul de trecere.
  • Panza este îndreptată fără presiune excesivă, astfel încât să nu existe o scăpare de pe linia de marcare. Unghiul optim de tăiere este de 45 °. Este necesar să se asigure că piesa care urmează a fi tăiată nu va cădea, codul de tăiere va fi finalizat. De asemenea, pentru a evita ruperea, aveți nevoie de un stand fiabil, un colț.

Cu tăieturi pre-tăiate, scula va rămâne pe linia de tăiere, ceea ce va face tăierea mai ușoară și mai eficientă. Este nevoie de o medie de 5-7 minute pentru a vedea un singur bloc de beton de standard standard 400x250 mm cu o densitate de D500 folosind un ferăstrău de mână. Odată cu construirea de clădiri mari, timpul petrecut pentru pregătirea materialului va fi semnificativ.

Fierăstrău

Ferăstraiele cu acționare abrazivă sunt unelte electrice care arată ca niște piese de forță electrice puternice. Din punct de vedere structural, fierăstrăul cu piston este format din scula în sine și din carcasă. Cu ajutorul unui sabot vă puteți tăia atât în ​​linie dreaptă, cât și în așa-numita tăietură de sabie.Ferăstrăul tăie blocul de beton cu ajutorul unor lame de tăiere plane, asemănătoare cu sabii de cavalerie. Panza se mișcă rotativ, progresiv, modul de viteză dorit este setat utilizând unitatea electronică. Modelele de frezat se disting prin puterea motorului și lungimea lamelor de lucru. Amplitudinea oscilației lamei de ferăstrău sabot variază de la 2 la 5 cm, frecvența de mișcare poate ajunge la 3000 de lovituri pe minut. Țesătura uzată se schimbă cu ușurință într-una nouă.

Toate modificările sunt echipate cu sisteme de eliminare a căldurii. Ferăstrăul de sabie se distinge prin excelenta precizie de tăiere, eficiență ridicată, poate schimba nivelul adâncimii de tăiere, este posibilă montarea blocurilor la dimensiunile dorite. Cu ajutorul acestuia este posibilă descompunerea parțială a betonului pentru cablare. Dezavantajul este un instrument costisitor. Dacă intenționați să lucrați cu beton aerat, veți avea nevoie de pânze specializate.

lanț

Ferăstraiele electrice cu lanț sunt clasificate ca produse universale, astfel încât un astfel de instrument este în aproape fiecare gospodărie. Ferăstrăul constă dintr-un lanț de tăiere, o pneu de ferăstrău, un mecanism de tensionare, un sistem de lubrifiere care blochează protecția motorului.Pentru o funcționare optimă a ferăstrăului, este necesară reglarea tensiunii lanțului cu un șurub special pentru anvelope.

Avantajele funcționării: profesioniștii sunt în cea mai mare măsură considerați cea mai bună opțiune de utilizare a ferăstraiului cu lanț atunci când se taie blocuri de gaz ale configurației U. La tăierea din capăt puteți obține forma perfectă a tăieturii orizontale. Ferăstrăul cu lanț asigură o viteză mare de tăiere. De asemenea, este necesar să se țină cont de echilibrarea optimă a masei: un ferăstrău cu lanț este convenabil de utilizat atunci când se taie din unghiuri diferite și, dacă este necesar, se păstrează deasupra capului.

Un dezavantaj semnificativ al ferăstrărenelor electrice este umflarea relativ rapidă a lanțului atunci când se taie beton aerat, deoarece scopul direct al ferăstrăului este tăierea lemnului. Din acest motiv, atunci când cumpărați un ferăstrău, se recomandă să cumpărați lanțuri cu lipire fină. Desigur, un astfel de lanț este mult mai scump decât cel obișnuit, dar, în orice caz, va fi necesar să îl ascuți în orice caz.

Atunci când tăiați două sau trei blocuri la rând, lanțul se încălzește, metalul se extinde, ceea ce duce la întinderea acestuia. Pentru a elimina această problemă, este necesar să eliminați o legătură, apoi să corespundă parametrilor anteriori.Din acest motiv, există recomandări puternice privind modul de funcționare - instrumentul trebuie să se odihnească. Dacă lucrați în medii grele (de exemplu, tăierea blocurilor de beton în loc să taie trunchiuri de lemn), un asterisc își zgârie dinții.

Trebuie remarcat faptul că toate modelele de motoare electrice la lanțuri nu tolerează praful, într-un fel sau altul, în procesul de tăiere a betonului. Ca urmare, ferăstrăul este rupt și este puțin probabil să îl puteți restabili (cu excepția schimbării motorului).

Tip de ferăstrău "Aligator"

Persoanele neinformate adesea percep această opțiune ca un tip de sabie, dar ele sunt diferite. În funcționarea "Alligator" sunt date în planul de alunecare al picturilor. Se mișcă în același mod ca și mișcările fălcilor de crocodil. Ei nu merg înainte și înapoi, ca în omologii sabiei, tăierea are loc în detrimentul barei de fierăstrău, care este instalată fixă.

Deoarece ferăstrăul de tip Alligator are o putere mare, este optim pentru tăierea betonului. În cazul în care traficul se apropie, blocul este deosebit de stabil. Sunt prevăzute un sistem de frânare pentru planuri de tăiere și un sistem de blocare a comutatorului.Dustproof oferă, de asemenea, o durată mai mare de viață și fiabilitate.

Ferăstrăul este convenabil de utilizat, este ușor să înlocuiți consumabilele. Setul include o cheie hexagonală și lame pentru tăierea betonului. În ceea ce privește dezavantajele, acesta este un cost tradițional ridicat: este logic să cumpărați un astfel de fierăstrău doar cu utilizarea sa constantă.

"Alligator" este instrumentul cel mai bun, dar prea scump. Achiziția sa poate fi recomandată constructorilor profesioniști care construiesc un număr mare de clădiri din beton. Un dezvoltator privat care își face propriile mâini poate fi mulțumit de o soluție mai puțin costisitoare.

Masini-unelte

Cea mai mare precizie posibilă și suprafața cea mai netedă la tăierea unui bloc de beton aerat pot fi prevăzute cu o mașină. Mai precis, este utilizat pentru tăierea masei vrac cu parametri diferiți. Poate fi instalat oriunde și nu ocupă mult spațiu. Din punct de vedere structural, acesta este alcătuit, în general, dintr-un cadru care este echipat cu un șurub, două mecanisme electrice și elemente de tăiere (acestea din urmă pot fi fierăstrău sau cordon), un șurub de declanșare, un mecanism cadru de pornire, un troliu pentru mișcări verticale ale cadrului și un cărucior.

Avantajele utilizării acestui tip de echipament constau în performanța sa ridicată, rapidă și în economie de resurse. Există anumite dezavantaje: echipamentul este scump, nu este mobil, este dificil să îl transportați. Dar este dificil să se găsească echipament mai convenabil pentru fabricarea blocurilor de beton.

prevenirea accidentelor

Măsurile de siguranță la efectuarea blocurilor de tăiere cu gaz diferă ușor de regulile TB în alte acțiuni similare. În general, este necesar să se ia în considerare utilizarea obligatorie a îmbrăcămintei de lucru, o atenție deosebită trebuie acordată pantofilor cu degetele metalice, mănușilor și protecției ochilor și feței (mască, ochelari de protecție).

În următorul videoclip veți găsi o modalitate eficientă de tăiere a betonului.

Comentarii
 autor
Informații furnizate în scop de referință. Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

Sala de intrare

Camera de zi

dormitor