BCA sau silicat de gaze: ce este mai bine și cum este diferit?

Materialele de construcții se găsesc astăzi cele mai diverse și uneori este dificil pentru nespecialiști să înțeleagă caracteristicile lor. Un exemplu frapant este confuzia dintre silicatul de gaze și betonul gazos, care au caracteristici destul de similare. Dar această similitudine nu înseamnă în niciun caz o identitate completă.

Care este problema?

Energie și căldură care vin prin țevile de încălzire principală creștere a prețurilor an după an tot mai mult. Prin urmare, există o cerere tot mai mare de materiale structurale care mențin în totalitate căldura. Rezultatele optime sunt obținute prin utilizarea unor soiuri izolante de beton. Neînțelegerea apare din cauza unor parametri identici și a unor domenii de utilizare apropiate.Uneori constructorii cu experiență nu pot determina rapid diferența dintre silicatul de gaz și betonul gazos. Unii producători sporesc haosul, chemând mărfurile în mod arbitrar.

Metode de obținere

Pentru a înțelege caracteristicile specifice ale materialelor, trebuie să vă dați seama pentru început cât sunt formate. Aerat face, folosind ciment Portland sau alte ciment, care este adăugat nisip și var. Dar silicatul de gaze aparține grupului de silicat celular de beton. Este format dintr-o combinație de nisip cu var (64 și, respectiv, 24%). Restul provine din aditivi și apă.

Caracteristicile termice ale blocului de beton gazos sunt create datorită structurii poroase. Este posibil să se formeze în producție utilizând umflarea principalelor amestecuri datorită introducerii substanțelor care formează pori. Cavitățile produsului finit sunt bule cu o secțiune transversală exterioară de 0,1-0,3 cm. Aceste cavități reprezintă între 70 și 90% din volumul total al materialului. Dacă proiectarea se face în conformitate cu regulile, celulele umplute cu aer sunt dispersate într-un mod uniform.

Orice beton ar trebui să se întărească cu siguranță.Consolidarea blocului de silicat de gaz ajută la tratarea termică cu abur. Pentru a face acest lucru, piesa de prelucrat este plasată într-o autoclavă, unde este afectată de o temperatură de la +180 la + 200 grade. În același timp, presiunea atinge 8-14 atmosfere. Situația cu betonul gazos este diferită, poate fi dificilă atât în ​​autoclavă, cât și în aer liber, în funcție de nuanțele tehnologiei.

Tratamentul sub presiune este considerat preferat deoarece are următoarele caracteristici:

 • crește rata de setare;
 • face materialul mai puternic;
 • garantează o geometrie stabilă;
 • Reduce radical contracția atunci când este utilizată.

Atât silicatul pe gaz cât și cel aerat autoclavat sunt aproape albe. Dar culoarea gri indică în mod clar faptul că în fața consumatorului există beton gazos care a fost prelucrat fără aplicarea presiunii.

Evaluarea oricăror materiale listate se efectuează ținând cont de parametri precum:

 • densitate (greutate specifică);
 • absorbția de apă;
 • transferul de căldură;
 • rezistenta la compresie - caracterizeaza rezistenta mecanica;
 • rezistența la îngheț - măsurată în numărul de înghețări și dezghețări ciclice;
 • permeabilitatea la vapori de apă;
 • grosimea totală a zidăriei.

Familiarizarea cu principalele caracteristici tehnologice arată că betonul gazos și silicatul de gaz nu sunt inferioare unul altuia în următorii parametri:

 • trecerea aburului prin grosimea materialului;
 • protecție împotriva incendiului;
 • adecvarea pentru tăierea cu ferăstraie de mână;
 • proprietăți de mediu;
 • prevenirea podurilor reci;
 • cost cu o schimbare;
 • adecvarea pentru finisarea cu o gamă largă de tencuieli de decorare.

Cum să alegi și să aplici?

Toate acestea nu înseamnă totuși că betonul gazos și silicatul de gaz coincid într-adevăr în toate privințele. În acest caz, diferența este deja evidentă în compoziția soluțiilor adezive oferite de producătorii de diverse unități. Adezivul este o combinație de nisip și ciment, ale căror proprietăți specifice sunt determinate de aditivi adiționali. Numai prin astfel de aditivi poate compensa viteza de instalare. O soluție clasică astringentă, chiar foarte bună, nu va ajuta în acest caz.

Atunci când comparăm diferite materiale și încercăm să evaluăm care este mai bine, este important să înțelegem că toate aceste judecăți sunt relative. Blocurile cu silicat de gaze îmbunătățite la presiune vor avea cu siguranță o calitate superioară, dar vor trebui să plătească o mulțime de bani în plus pentru meritele lor.Structurile de gaz cu densitate joasă devin fragile, dar acest lucru este "justificat" de protecția crescută împotriva pierderilor de căldură. Betonul beton obținut fără autoclavă este destul de instabil, dar poate fi obținut independent. Astfel de blocuri sunt ușor de făcut direct pe șantier, economisind bani. Unitatea de gaz-silicat cu moduri de prelucrare identice diferă de betonul gazos, spre deosebire de cele mai bune proprietăți, cu excepția absorbției lichidului, prin urmare silicatul de gaz este utilizat numai în cazul în care umiditatea nu depășește 60%. În condiții mai severe, materialul se degradează prea repede.

Important: dacă apa pătrunde în porii unuia și altui material, parametrii termici sunt semnificativ reduse.

Aceasta înseamnă că fațadele trebuie să fie acoperite de umiditatea atmosferică.

Pentru a rezolva această problemă utilizând instrumente cum ar fi:

 • vopsea pe fațadă;
 • ipsos;
 • siding;
 • ipsos sub forma unui strat subțire.

Altele pot fi aplicate cărămizi cu căptușeală cu un spațiu pentru aer suflare (spațiul este 300-400 mm). Se recomandă acoperirea peretelui exterior cu o prelungire extinsă a acoperișului. Cu cât este mai mare, cu atât sunt mai puțin periculoase precipitațiile.Toate materialele de finisare care se aplică pe partea superioară a betonului și a silicatului de gaz trebuie să aibă un nivel bun de permeabilitate la vapori. Dacă această condiție nu este îndeplinită, este necesară pregătirea unei ventilații excelente.

Trecerea aburului prin izolare, vopsea sau tencuială ar trebui să fie mai intensă decât prin materialul de construcție. Recomandare suplimentară recomandată folosind vată minerală. Când finisarea sau protecția termică se efectuează în mai multe straturi, penetrarea cu abur în fiecare dintre ele trebuie să fie mai activă decât în ​​stratul anterior. Nerespectarea acestui lucru poate duce la condensare. În curând vor exista buzunare de mucegai.

Dacă trebuie să fixați mobilierul agățat de silicat gazos sau beton gazos, utilizați dibluri. Blocurile din beton armat sunt atașate suplimentar prin șuruburi de ancorare. Sub ambele tipuri de structuri, fundațiile ar trebui create cu parametrii și dimensiunile bine dimensionate. De asemenea, este de dorit să se pregătească o impermeabilizare. Încărcarea se face pe primul și pe fiecare al patrulea rând. Se recomandă consolidarea mai multor deschideri ale ușilor și ferestrelor.

Informații suplimentare

Producția independentă de beton gazos în cea mai mare parte se face în forme, împărțite în dimensiuni. Cumpărarea de dispozitive de tăiere complexe și scumpe nu se justifică. Este important să ne amintim că, cu o densitate medie identică a substanței, silicatul de gaze reține mai bine căldura. Prin urmare, se recomandă utilizarea acestuia în locurile cele mai reci. Alegerea betonului gazos sau a silicatului de gaze nu se reflectă în viteza de construcție.

Silicatul de gaz este preferabil în cazul în care există o nevoie de izolare fonică îmbunătățită. Dar rezistența la foc este mai slabă, la fel ca viața de serviciu. Caracteristicile estetice ale silicatului de gaz sunt mai mari decât cele ale betonului, dar este important să ne amintim că totul este atât de limpede în comparație cu materialele fără finisare exterioară. Prin urmare, această circumstanță este importantă numai cu economii maxime. Rezumând cele de mai sus, putem concluziona: alegerea finală depinde numai de prioritățile personale, cu excepția cazurilor individuale, atunci când situația vă permite să luați o decizie neechivocă.

Atunci când este necesară o precizie geometrică specială a dimensiunilor și a formelor, alegerea în favoarea unui silicat de gaz este pe deplin justificată.Când se planifică așezarea pe mortarul de ciment și nisip, trebuie să utilizați betonul celular, care nu este supus tratării în autoclavă. Avantajul blocurilor de silicat de gaz este o aderență îmbunătățită între părțile care au caneluri și crestături. Protejați ambele materiale de umezeală ar trebui să fie imediat după finalizarea structurilor de contracție. Important: atunci când cumpărați blocuri gata făcute (atât silicat de gaz, cât și beton gazos), ar trebui să se acorde prioritate produselor de renume.

Cu privire la avantajele blocurilor de silicat gazos sau beton gazos, vezi mai jos.

Comentarii
 autor
Informații furnizate în scop de referință. Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

Sala de intrare

Camera de zi

dormitor