Cum se construiesc pereți de beton gazos?

Astăzi, construcția de pereți pentru diferite clădiri se realizează dintr-un număr mare de materiale. Unul dintre acestea este betonul gazos, care diferă în mod favorabil, în primul rând, prin conductivitatea termică. Acest lucru este posibil datorită utilizării pulberii de aluminiu într-un amestec de beton convențional. Dar puterea unui astfel de material va fi oarecum mai mică. Astăzi vom explica de ce blocurile de beton din beton ar fi o soluție excelentă pentru construirea unei case.

Pro și contra

Pentru a înțelege dacă merită construit un zid de beton aerat, este necesar să analizăm exact ce avantaje și dezavantaje are acest material.

Deci, dacă vorbim despre avantajele betonului gazos, este necesar să evidențiem:

 • retenție bună a căldurii;
 • materialul este foarte ușor de procesat, chiar și cu un instrument de mână;
 • dimensiunile și rândurile de zidărie necesare pot fi observate cu ușurință datorită celei mai înalte precizii a geometriei;
 • o dimensiune semnificativ mai mare a blocului decât o cărămidă face posibilă reducerea semnificativă a timpului necesar pentru construirea obiectului;
 • materialul are o greutate mică, ceea ce permite reducerea semnificativă a încărcăturii pe fundația clădirii și, astfel, extinderea duratei sale de viață;
 • blocurile de beton armat sunt un material complet ignifug care îl diferențiază în mod favorabil de omologii săi;
 • chiar și cu implementarea corectă a procedurilor de impermeabilizare și armare, costul unui metru pătrat de perete din beton gazos va fi în continuare mai mic decât cel al materialelor similare.

Dar, ca orice material de construcții, beton gazos, există anumite dezavantaje care nu permit să fie numită soluția ideală.

Acestea sunt aspectele:

 • Structura poroasă a blocurilor de beton aerat face ca apa să fie ușor absorbită. Aceasta este, atunci când se utilizează materialul pentru construcția de pereți, este necesar să se ia în considerare cu atenție momentul de impermeabilizare.
 • Este necesar să se ia în considerare faptul că substanța bloc este în stare coaptă.Din acest motiv, în locurile în care se observă încărcări mari, se poate începe să se spargă. Din acest motiv, înainte de a începe construcția obiectului, este necesar să se calculeze corect grosimea minimă a pereților clădirii viitoare. Și în locurile cele mai expuse riscului, zidăria ar trebui întărită de armare.

În general, după cum se poate observa, materialul în cauză are încă mai multe avantaje decât dezavantajele. Dar acestea din urmă, cu performanța corespunzătoare a lucrărilor de impermeabilizare și consolidare, sunt ușor de eliminat.

tipuri

Datorită greutății prea mari, dacă se compară blocurile cu cărămizi roșii sau silicate în greutate și rezistența la foc, rezistența la îngheț, caracteristicile bune de izolare termică și fonică, betonul este folosit pentru a ridica diferite elemente ale clădirilor de diferite tipuri, începând cu pereții despărțitori și părțile componente ale clădirilor rezidențiale cabane de țară și garaje.

Dacă vorbim despre tipurile de beton aerat, atunci acest material este de mai multe categorii:

 • D300 - D500. Astfel de blocuri sunt considerate ușoare și au un coeficient de densitate scăzut, precum și o bună conductivitate termică. De obicei, ele sunt utilizate ca izolație.
 • D500 - D900. Această categorie de blocuri va fi semnificativ mai puternică. Dar masa lor va fi mult mai mare, și vor cheltui mai mult căldura. Cel mai adesea ele sunt folosite ca material principal pentru construcția de pereți.
 • D1000 - D1200. Asemenea aerocrete sunt grele. Densitatea lor va fi maximă în toate categoriile existente. Ele sunt folosite pentru construirea de clădiri care necesită formarea unei structuri solide.

Tipurile de blocuri de beton pot fi, de asemenea, împărțite în trei grupe pe clase:

 • B 2.0 - un astfel de beton aerat este utilizat pentru a forma ziduri purtătoare pentru clădirile a căror înălțime nu este mai mare de două etaje;
 • B 2.5 - utilizat ca material pentru pereți portanți, dacă înălțimea structurii nu este mai mare de trei etaje;
 • V 3,5 - poate fi utilizat pentru formarea pereților de tip lagăr pentru clădirile cu o înălțime de cinci etaje.

Cerințe de reglementare

Construcția clădirilor cu utilizarea diferitelor betoane din grupul celular, care includ betonul gazos, este reglementată de stația de service nr. 501-52-01-2007.

Dacă vorbim despre punctele principale privind utilizarea betonului gazos, trebuie notat:

 • Limitați înălțimea maximă a clădirilor.Este posibil să se creeze pereți portanți pentru clădiri din diferite categorii de beton celular, înălțimea cărora este de până la douăzeci de metri (cinci etaje). Dacă vorbim despre înălțimea pereților categoriei autoportante, atunci nu ar trebui să fie mai mult de nouă etaje sau treizeci de metri. Blocurile de spumă sunt utilizate pentru a crea pereți portanți, înălțimea cărora nu este mai mare de trei etaje sau zece metri.
 • Pentru a crea pereți de tip autoportant, este necesar să se utilizeze blocuri din categoria B 2.5. Dacă vorbim despre clădiri, în cazul în care există mai mult de trei etaje, și B 2.0, în cazul în care clădirile au o înălțime de trei etaje.
 • Documentul de reglementare reglementează rezistența betonului în funcție de numărul de etaje din clădire. Dacă este necesar să se ridice pereții exteriori sau interni ai unei clădiri cu 5 etaje, atunci este necesar să se utilizeze blocuri cu o rezistență de cel puțin 3,5 și tipul soluției în sine nu trebuie să fie mai prejos decât M100. Dacă vorbim despre clădiri cu trei etaje, clasa de beton ar trebui să fie cel puțin B 2.5, iar mortarul - M75. Și pentru clădirile din două etaje - B2 și M50.
 • Acest document de reglementare necesită, de asemenea, calcularea înălțimii celei mai admisibile a pereților betonului specificat numai după calcule.

Trebuie remarcat faptul că acest standard reglementează numai problemele de rezistență a betonului, dar absolut nu oferă nici o explicație cu privire la problema izolației termice a încăperii.Respectați cerințele documentelor de reglementare ar trebui să fie persoane juridice în primul rând. Persoanele fizice le pot folosi doar ca recomandări sau ca un reper în construirea unui garaj, a unei case de țară sau a oricărei alte clădiri.

În timpul construcției, este necesar să se țină seama de faptul că în timpul funcționării umiditatea betonului de beton se modifică, ceea ce mărește conductivitatea termică.

Calcularea grosimii structurii

Grosimea pereților exteriori de beton poate fi calculată, dacă doriți, de unul singur. Este necesar să se ia indicatorul standard de rezistență la transferul de căldură pentru o anumită zonă și indicele de conductivitate termică a blocului.

Această cifră poate fi calculată prin înmulțirea acestor cifre între ele. Pentru a asigura confortul, rezistența la transferul de căldură trebuie să fie egală sau mai mare decât cifra indicelui desemnat, care se calculează prin adăugarea coeficientului de temperatură pentru perioada de încălzire și a coeficientului de timp obișnuit.

Dacă este necesar să se determine coeficientul zilei de încălzire, atunci poate fi determinat prin înmulțirea gradelor pentru perioada de încălzire cu numărul de zile pentru un anumit loc.

În plus, atunci când se determină grosimea peretelui de beton gazos al grupului purtător, se calculează indicele de conductivitate termică a materialului, care depinde direct de densitate. Mai mult, cu atât mai mult va fi conductivitatea termică.

Dacă vorbim despre construcția de cabane, atunci cel mai frecvent utilizat beton gazos M500. Astfel de soluții sunt izolația termică și structurale. Modelele M600 cu conductivitate termică ridicată au, de asemenea, rezistență ridicată, ceea ce indică faptul că vor elibera o mulțime de căldură din clădire.

Pentru izolarea termică este minunat să utilizați opțiunea M400. Aici raportul de pori în greutatea totală va fi mai mare de 75 la sută. Aceasta indică faptul că materialul se va încălzi bine. Dar puterea sa va fi semnificativ mai mică. Cele mai bune pentru crearea de pereți din beton gazos pe proprietățile izolației termice sunt mărcile de beton dentar D300 și D400. Grosimea lor este cuprinsă între 20 și 45 de centimetri. În ciuda acestor indicatori, aceste materiale conțin un număr mare de pori de aer și o soluție mică, care suportă povara.

Cea mai mare rezistență, dar o grosime mare a peretelui (de la 1 metru sau mai mult) necesară pentru a păstra căldura în interior, va diferi în gradele de beton aerosvit D800 și D1000. De regulă, aceste mărci sunt utilizate în construcția de pavilioane comerciale și clădiri publice, precum și de clădiri, unde există o izolație suplimentară și o încărcătură mare. Dar mediul de aur, din care pot fi făcute pereți interiori și interiori, vor fi blocurile D500-D600, care sunt folosite de obicei în construcția de vile, clădiri rezidențiale, precum și alte clădiri. Ele au cel mai bun raport în ceea ce privește rezistența și conductivitatea termică.

Cum se face lipici?

Zidăria din beton zidită este realizată pe adezivul compus din mortar uscat cu caracteristici speciale și constă din nisip, ciment și diverse tipuri de aditivi de apă, plastifianți și hidrofobi. Grosimea minimă a suturii ar trebui să fie de 2-5 milimetri, dar este posibilă o astfel de masă cu o grosime a suturii de 8-10 milimetri. Betonul beton poate fi pus pe mortar de nisip și ciment cu o grosime medie a suturii de 12 milimetri pe orizontală și 10 milimetri pe verticală.

Atunci când se aplică pe un adeziv special, este necesar să se țină cont de faptul că reduce rezistența transferului termic al pereților despărțitori. Din acest motiv, în condiții de uscare și căldură, materialul utilizat în timpul ouatului este cel mai bine pre-umezit cu apă.

Crearea unei soluții adezive pentru construcția pereților despărțitori de pereți din beton gazos ar trebui să fie inițiată chiar înainte de lucru.

Mai mult, lucrările de pregătire trebuie să se facă în mod clar conform instrucțiunilor:

 • Mai întâi, turnați o cantitate de apă indicată pe ambalaj cu amestecul într-o găleată din plastic.
 • Acum turnați ușor soluția uscată în proporția necesară, amestecând constant. Trebuie lăsat timp de 10-15 minute și se amestecă din nou.
 • În procesul de așezare, este necesar să se amestece amestecul de mai multe ori, astfel încât consistența acestuia să rămână la nivelul corect.
 • Pentru a realiza ouarea în perioada rece a timpului, este mai bine să folosiți o soluție adezivă care conține compușii antigel.

Cum să puneți?

Plasarea rândurilor de beton aerat este mai bună pentru lipici. Mai întâi trebuie să turnați soluția pregătită într-un recipient și folosind o mistrie sau o scoopă,lustruiți-l ușor de-a lungul întregii lungimi a primului rând al peretelui și aliniați-l cu o mistrie specială. După aceea, blocurile de beton ar trebui așezate pe partea superioară a lipiciului. Mișcarea lor orizontală nu trebuie să depășească 5 milimetri. Cusăturile trebuie umplute cu grijă pentru a păstra blocurile mai bune. De asemenea, trebuie să respectați regulile de îmbrăcăminte. Pe verticală, cusăturile ar trebui să fie deplasate cu o înălțime de cel mult 0,4 sau aproximativ 9-11 centimetri. Adezivul care va fi stors în timpul acestei operațiuni trebuie îndepărtat imediat, pentru a preveni împiedicarea acestuia. Acum rămâne doar să verificăm cât de bine a fost făcută zidăria și să o uscați folosind un ciocan din cauciuc.

Pentru a ușura construcția pereților, pot fi folosite diferite tipuri de corpuri de iluminat. Vorbim despre comandarea șinelor, ceea ce face posibilă desemnarea unghiurilor de zidărie. Pentru a le folosi, trebuie să le instalați într-o poziție verticală, să introduceți etichete care să corespundă înălțimii rândurilor de zidărie. După aceea, este necesar să strângeți frânghia de amarare între comenzi, pentru a pune mai rapid un rând de blocuri de gaz.Acum, concentrându-se pe ancorarea frânghiilor, puteți alinia pur și simplu betonul gazos. Pentru a face acest lucru, trebuie doar să bat un pic cu un ciocan până când adezivul se apuca complet.

Pe măsură ce seria este finalizată, trebuie creat un bloc suplimentar, care ar trebui să fie ultimul rând. Ar trebui să știți ce mărime ar trebui să fie pentru a tăia un element cu lungimea necesară și o ungeți cu mortar pe ambele părți, apoi puneți-l în locul dorit.

Metoda de așezare a pereților despărțitori, precum și mărimea suturii trebuie alese în funcție de categoria pereților. De exemplu, pereții cu un singur strat pot avea o grosime de 30-42 centimetri. Pentru construcția lor se utilizează de obicei opțiunile D300-D500. Dacă blocurile au dimensiuni exacte, atunci cusăturile subțiri de lipici ar trebui să se facă mai bine. În alte cazuri, ar trebui să utilizați o soluție de tip termoizolant cu o grosime a suturii de 1-1,5 cm.

Grosimea blocurilor cu două straturi poate fi de la 17,5 până la 30 de centimetri. Pentru ei, de obicei, se utilizează ciment de var sau soluție de izolație. Grupele de beton 600 și 700 pot fi combinate cu o îmbinare cu adeziv. Este mai bine să încălziți partiția realizată conform acestei tehnici cu un strat subțire de material izolator. Grosimea izolației în acest caz trebuie să fie de 9-14 centimetri.Dar pereții cu trei straturi care sunt realizați din acest tip de beton vor avea aceeași grosime ca și cele două straturi. Și metoda de construcție vor fi identice. Numai grosimea izolației poate fi chiar mai mică. Este de aproximativ 8-13 centimetri.

Trebuie spus că cu cât este mai mare numărul de straturi dintr-un material, cu atât este mai bună izolarea fonică și izolarea acestor materiale. Dar, în general, acest lucru este tipic pentru toate materialele.

Betonul celular necesită o mare atenție atunci când se aplică primul strat, deoarece rezistența pereților și aspectul final al structurii va depinde de succesul acestui lucru. De aceea este necesar să aliniați cu atenție pereții, iar amestecul pentru cusături trebuie aplicat numai cu ajutorul unei cuști speciale sau a unei spatule cu dinți. Dacă blocurile au caneluri profilate pe laturi, atunci în timpul așezării lor pe cusăturile verticale nu este nevoie să se aplice o soluție sau un adeziv. Trebuie aplicat exclusiv pe o suprafață netedă și umpleți fantele cu un material elastic special cu caracteristici de absorbție a sunetului.

De exemplu, spuma pe bază de poliuretan sau vată minerală. Numai după ce soluția se usucă, care a fost folosită pentru a pune blocurile, puteți începe să faceți canelurile pentru comunicare.După aceea, puteți începe aplicarea chitului pe pereți pentru a le alinia, precum și pentru a îmbunătăți izolația fonică și proprietățile de barieră la vapori. Deși pentru a îmbunătăți proprietățile de barieră de vapori nu ar trebui să fie utilizate chit, și tipuri speciale de ipsos. De obicei vorbim despre tencuiala de ciment.

Din amestecul special, produs în condițiile de producție, se obține o soluție mai bună și omogenă.

Componentele sale principale sunt nisip, apă și ciment. O astfel de soluție este de obicei făcută fie dintr-un amestec special uscat, fie simplu prin amestecarea componentelor de mai sus. Faceți-o simplu, dar calitatea va fi extrem de scăzută. Cu o producție independentă de mortar de ipsos de tip ciment, amestecul special este preparat în funcție de volumul unei părți de ciment de tip M400 sau mai mare și de trei până la cinci părți de nisip de cuarț.

Dar un mortar de tencuială pe bază de ciment poate fi fabricat numai din amestecuri uscate care sunt produse la fabrică.

În astfel de amestecuri, există, de asemenea, aditivi care pot:

 • ajustați timpul de setare al soluției;
 • pentru a menține umezeala în stratul proaspăt de tencuială, nepermițându-i să intre în materialul peretelui de perete;
 • să îmbunătățească ductilitatea și ușurința de a fi aranjate;
 • nu permiteți ca eflorescența să apară pe suprafață;
 • consolidarea adeziunii tencuielii și bazei;
 • îmbunătățirea rezistenței și durabilității stratului de tencuială la fisuri.

Este necesară aplicarea unei astfel de soluții pe panouri cu ajutorul unui dispozitiv special. Astfel de compoziții și mai ușor de aplicat. Tencuielile pentru metoda mașinii sunt excelente pentru aplicarea manuală. Dar, în direcția opusă, această regulă nu funcționează.

recomandări

Aerul beton este un material de construcție eficient datorită proprietăților sale ridicate de izolare termică. Ele se datorează structurii sale celulare.

Pentru a aprecia pe deplin avantajele materialului în cauză, ar trebui să cunoașteți câteva aspecte:

 • În timpul construcției pereților, se aplică o soluție adezivă specială, care este așezată pe suprafața blocului de beton cu strat subțire cu grosimea de mai multe milimetri. Dar cusăturile ar trebui să fie exact așa. Dacă acestea sunt mai mari, cusătura se va transforma într-un "pod rece", iar proprietățile betonului din punct de vedere termoizolant vor scădea semnificativ.
 • Când este ridicat într-un climat rece și temperat, este necesar să se încălzească pereții de beton aerat nu numai în interior, ci și în exterior.
 • Asigurați-vă că aplicați tencuială pe beton și folosiți materiale cu cele mai bune proprietăți de barieră la vapori. Acest lucru este necesar pentru a proteja materialul de expunerea constantă la umiditate și pentru al menține la crăpături. Dacă, totuși, apar fisuri orizontale, trebuie să fie vopsite cu tencuială și totul trebuie făcut pentru a reduce efectele aburii și umidității.
 • Plăcile din acest material trebuie acoperite cu atenție cu o soluție adezivă pentru a evita apariția podurilor reci și o scădere a proprietăților termoizolante ale întregii clădiri.
 • Pentru a obține o locuință caldă, este necesar nu numai să măriți grosimea peretelui până la valoarea maximă posibilă. De asemenea, trebuie să utilizați tipul corect de beton. Pentru majoritatea zonelor climatice, este mai bine să se utilizeze tipul aerian D600 sau categoriile B2.5, B3.5 cu o grosime de 300 milimetri. Dar această alegere este cel mai bine de făcut, bazându-se pe caracteristicile termice și de rezistență.

În general, este destul de ușor să se construiască pereți de beton gaze, deși pentru aceasta trebuie să cunoașteți mai multe criterii importante. Dar, totuși, acest material este destul de versatil, deoarece poate fi folosit atât în ​​casă, cât și în apartament.Da, și lucrul cu el este destul de simplu, deci este o soluție excelentă pentru construirea zidurilor.

Pentru a afla cum să faceți o partiție de blocuri de beton aerat, consultați următorul videoclip.

Comentarii
 autor
Informații furnizate în scop de referință. Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

Sala de intrare

Camera de zi

dormitor