Decorarea ferestrelor în camera de zi: recomandări utile

Este greu de imaginat o casă fără ferestre, percepția sa generală depinde în mare măsură de ea. Ferestrele fără designul potrivit par a fi goale, lăsând camera sentimentului de confort. Orice fereastră necesită atenție, dar în camera de zi, unde toți membrii familiei și oaspeții se adună, designul său are o importanță deosebită.

Atmosfera întregii camere și cât de confortabilă este sentimentul fiecărei persoane în camera de zi depinde de tipul deschiderii ferestrei, de starea cadrelor și de decor.

Caracteristici speciale

Decorarea ferestrelor în camera de zi cu perdele este o tehnică tradițională.

Pentru a face ca această decorare a ferestrei să fie adecvată într-un anumit interior, ea este selectată în conformitate cu mai multe reguli, ținând cont de:

 • schema de culori a camerei de zi;
 • viața de zi cu zi sau interiorul festiv;
 • stilul camerei;
 • calitatea și compoziția țesăturii folosite.

Există o altă abordare a designului. Uneori are sens să se facă fără utilizarea de perdele. Acest lucru este posibil dacă structura ferestrei însăși este o decorare demnă a ferestrei atunci când legăturile sale sunt realizate sub forma unei grătare fasonate sau fereastra este combinată atât de precis cu schema de culori a camerei de zi încât este inacceptabil să o închideți din ochi cu perdele. Unele stilistice nu au nevoie de perdele (de exemplu, cu ferestre panoramice în stilul mansardei).

Este logic să faceți fără perdele atunci când cadrul ferestrei contrastează cu schema generală de culoare a camerei (de exemplu, atunci când este făcută în negru).

Ferestrele uriașe în sufrageria spațioasă pot face fără decorare specială, mai ales dacă vederea stradii este demnă de atenție.

Nu pentru a decora fereastra cu perdele este, de asemenea, recomandabil în cazul în care are o formă originală. Deși trebuie să ținem seama că toate acestea sunt posibile numai în acele cazuri, în cazul în care camera de zi este situată deasupra primului etaj, luminile de seară nu strălucesc prin ferestre, perturbând oamenii în hol, camera nu este situată pe partea însorită.

Diferite stiluri

Fereastra este diferită. Există modele de formă obișnuită dreptunghiulară,dar în camerele de planificare nestandard (de exemplu, în unele case vechi sau clădiri construite în funcție de un proiect individual), se poate vedea o fereastră panoramică, bay sau o varianta de tip arcuit. Designul unor astfel de deschideri de ferestre cu perdele nu este deosebit de dificil. Este necesar doar să alegeți produsele textile potrivite.

Ferestre înguste, situate în continuare, este mai bine să se elaboreze o cârpă de ridicare de aceeași culoare. Valoarea mare accentuează perdelele alunecoase. Ele pot fi de diferite culori în cazul în care camera prevede diferențierea zonelor funcționale. De exemplu, există o parte în care oaspeții se adună și spațiul în care se află zona de luat masa.

Decorarea ferestrelor de golf care ies în fața fațadei depinde de cât de mari sunt ferestrele, de distanța dintre secțiuni. Oricare ar fi decizia de proiectare specifică, fereastra pentru bay ar trebui să fie decorată cu perdele într-o singură compoziție care utilizează aceeași țesătură. Acest lucru va sublinia designul neobișnuit al deschiderii ferestrei.

Stilul camerei de zi impune alegerea materialelor pentru decorarea ferestrelor.

Deci, o cameră de înaltă tehnologie sugerează folosirea perdelelor monocromatice cu clichet în loc de perdele, jaluzele sau perdele romane.Folosirea sifonului, nailonului sau organzei fără ornament cu o strălucire metalică nu contravine stilului general.

Stilul de vintage implică utilizarea materialelor naturale (chintz, bumbac sau in, cu un model mic). Este bine să alegeți perdele de la țesături scumpe (lenjerie, mătase din brocart sau catifea) la stilul art deco.

Stilul loft nu necesită deloc perdele, dar nimeni nu a anulat funcționalitatea. Pentru a împiedica vizibilitatea camerei pe întreaga stradă, este mai bine să acoperiți ferestrele cu un tul cel puțin transparent și să atașați la rame jaluzelele sau jaluzelele de culoarea potrivită.

Pentru camera de zi în stilul minimalismului se potrivesc cu jaluzele, rulouri sau perdele de textura netedă a textilelor. Va fi bine să folosiți o nuanță de cafea cu lapte, nisip sau un ton de aur, verde, bej și roz.

Cum de a face un pervaz?

Pervazul ferestrei este o parte integrantă a ferestrei, uneori este un element funcțional din camera de zi. De exemplu, dacă camera are o priveliște superbă asupra orașului sau a naturii, pervazul ferestrei poate înlocui scaunul moale, dacă îl adăugați cu perne. Acest lucru este posibil dacă aveți de-a face cu o deschidere scăzută a ferestrei.

Așezați într-un astfel de loc, urmărind viața din spatele ferestrelor, este plăcută (favorizează relaxarea).

Fereastra poate fi completată cu o bancă din lemn sub ea, unde este bine să puneți oale de flori. Un astfel de element ar fi un plus extraordinar pentru o cameră de zi în stil de țară. Sub fereastră puteți face rafturi pentru cărți.

Biblioteca sub pervazul ferestrei va arata elegant si va da atmosferei camerei de suflet un accent special intelectual.

Ce perdele să alegeți?

Alegerea de perdele datorită mai multor componente. Putem vorbi despre o casă privată cu un balcon în camera în care se adună oaspeții și gospodăriile.

În camera de zi a unui apartament de oraș poate exista o fereastră cu o ușă de balcon. În sala uneori nu există o fereastră, ci două sau trei. Poate fi mică sau mare. Dacă ferestrele din cameră sunt situate la diferite înălțimi, puteți compensa acest lucru folosind un lambrequin sau o cornișă de baghetă largă.

Lambrequins sunt, de asemenea, bine utilizate pe ferestre panoramice. Dacă există o ieșire la balcon din camera de zi, un astfel de model de design nu este bun: vor apărea probleme cu deschiderea ușii.

Țesăturile fabricate pe mai multe ferestre datorită simetriei locației vor da înălțimii suplimentare în cameră.O perdea comună pe mai multe deschideri de ferestre va face din camera de zi mai largă. Pentru a realiza acest efect, este necesar să folosiți o singură perdea de tul, trecând prin toate ferestrele, iar la margini atârnați perdelele alunecoase. Afișați vizual fereastra mai largă și ajutați perdele, modelul pe care este orizontal. Deși este adecvat numai în camere cu tavane joase.

Pentru a face ca fereastra inferioară să apară mai înaltă, cornișorul ar trebui să fie poziționat chiar sub tavan, folosind perdele pe garniturile de etanșare.

Dezavantajele unei ferestre înguste, care permite o mică lumină naturală în cameră, pot fi compensate cu ușurință de streașinile largi. Având în vedere dimensiunea sa, trebuie să ridicați și perdele. Deci, puteți ascunde dimensiunea mică a deschiderii ferestrei. În același timp, cu perdelele deschise, ferestrele vor fi utilizate pe deplin pentru a transmite lumina zilei.

Sfaturi suplimentare

Atunci când alegeți perdele și decorați ferestrele, este necesar să luați în considerare unele dintre nuanțele designului interior:

 • dacă pereții, tavanul și tapițeria mobilierului tapițat sunt realizate într-o singură scară de culoare deschisă, este mai bine să focalizați atenția asupra ferestrei;
 • culorile întunecate cu un model volumetric vor atrage atenția (indiferent dacă este benefică sau nu, depinde de decizia specifică de proiectare a camerei de zi);
 • dacă există un televizor în fața ferestrei în hală, este mai bine să aranjați o deschidere a ferestrei cu ajutorul unor perdele groase: acestea vor ajuta la evitarea căderii luminii pe ecranul TV în timp ce vizionați programe (pentru apartamente situate la etajele întâi ale clădirilor, perdelele de întuneric vor fi salvarea de la exterior);
 • materialele grele sunt frumoase și scumpe, dar sunt potrivite numai în camerele de zi spațioase: o cameră mică cu astfel de perdele pare chiar mai mică decât este;
 • 100% țesături naturale nu ar trebui să fie utilizate pe ferestrele orientate spre sud, ele vor dispărea rapid și vor pierde aspectul elegant;
 • pentru a face camera să pară mai ușoară, este mai bine să eviți textele grele: tulul ușor, organza, mătasea fină sau taffeta vor fi doar potrivite;
 • în camerele de locuit mici, alegeți decorarea ferestrelor în culoarea tapetului: în acest fel puteți face vizual mai mult camera (perdele sau accesorii cu ornamentare mică);
 • draperiile cu un model mare colorat (de exemplu, monograme sau dantele, teme vegetative) sunt potrivite pentru o dimensiune impresionantă a halei.
 • Modelul dungat de pe perdele afectează percepția înălțimii și lățimii ferestrei, bara orizontală face suprafața ferestrei mai largă, iar cea verticală - mai mare.

Exemple de design elegant

Opțiunile moderne de proiectare a ferestrelor sunt variate:

 • Perdelele luminoase cu un model original arată frumos pe ferestrele panoramice, care se potrivesc perfect în interiorul camerei de zi, proiectate în tonuri gri. Perdele mai dense pe grommeturi completează decorul și au o funcție importantă în protejarea camerei de lumină excesivă și căldură într-o zi însorită.
 • Perdele alb-negru, cu dungi verticale în pickup se potrivesc perfect în interiorul camerei de zi, care include elemente de decor similare în proiectare. Perdelele sunt perfect combinate cu un cadru de fereastră întunecat, subliniind stilul său.
 • Perdelele lungi roșii din podea creează un accent luminos în camera de zi, realizate în culori ușoare de lumină. Acestea fac vizual tavanul mai înalt, înduplec atmosfera, accentuând frumusețea parchetului întunecat, în armonie cu modelul restrâns pe pereți.
 • Jaluzelele unei nuante de lumină maro deschis se potrivesc bine într-o cameră de zi modernă, cu mobilier de forme clare, minimaliste și decorațiuni interioare laconice. Acestea sunt combinate cu o atingere de masă de pardoseală și cafea, aducând varietatea culorilor dezactivate ale camerei de zi.

Cum să aranjați o fereastră, puteți vedea în următorul videoclip.

Comentarii
 autor
Informații furnizate în scop de referință.Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

Sala de intrare

Camera de zi

dormitor